Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • mepet

  addikt

  Hiánypótló cikk, megerősített hitemben. :B

  Állítás:
  Gyakran hallom azt a szerintem orbitális blődséget, miszerint a FullHD kép FullHD tévén a legszebb, a 4K tévén csúnyább. Ez szerintem ostobaság, ha jók a képjavító, felskálázó cucc, akkor bizony sokkal szebb lehet a kép a jelforráshoz képest magasabb felbontású kijelző mellett is.

  Bizonyíték:
  1. Bizonyíték: Saját magam is láttam anno, (illetve, biztos sokan emlékeztek) hogy DVD-ből a HDMI kimenettel rendelkező felskálázós DVD lejátszó sokkal-sokkal szebb képet varázsolt a HD tévére, mint az SD DVD volt. Érzésre kb félúton volt a HD és az SD között az eredmény, mindenki szerint nagyságrendekkel volt szebb, mint az eredeti SD kép.
  2. Bizonyíték: A ph! szerzői ugyanezt az érszrevételt erősítették meg a témaadó cikkben FullHD jel és 8K tévé mellett.

  Következmény:
  Az az állítás, miszerint a 8K-t (vagy akár a 4K-t) nem érdemes venni, mert nincs ilyen jelforrás: hülyeség, mivel nincs is szükség ilyen jelforrásra a magasabb felbontás kihasználásához.

 • mepet

  addikt

  válasz arty #11 üzenetére

  Tudtam, hogy már-már flame a hsz-em a "HD mindenre elég" kollégák szemében. ;]

  "Namost itt arról van szó, hogy te az analóg jelátvitelt és a hdmi-t veted össze, ill. a dvd és a tv felskálázási képességét."
  Nem így van. A DVD digitális. HDMI-n (ami szintén digitális) a HDTV-n nézem, ami szintén digitális. Ez szebb sokkal-sokkal bekapcsolt felskálázással és képjacítással FullHD-ben, mint felskálázással, de kikapcsolt képjavítással FullHD-ben vagy akár 720p-n. És magasabb felbontásban még szebb, mint alacsonyabban. Tehát a kép sokkal szebb lesz a képjavítástól és a felskálázástól.

  "És ezekután levonod a konkluziot, hogy a nagyobb felbontás a jobb... erősen kétlem, hogy a hdmi-s dvdlejátszót megnézted két, tökegyforma kijelzőn, melyek csak a felbontásukban tértek el (1024x576 és 1920x1080 - márpedig ekkor vetetted volna össze VALÓBAN a képkockaszámokat és azok jótékony hatását)."
  Így van, alacsonyabb felbontású tévén nem próbáltam ki, de ha kipróbáltam volna, akkor ugyanezt láttam volna, a pixeles csúnya fost 42"-on SD-ben. :D

  "Ezt hol olvastad a cikkben? Szerintem ilyet a cikk írói nem tettek..."
  Idézettel válaszolnék: "A Samsung a 8K tévéjéhez egy speciális felskálázási eljárással állt elő, amelyet 8K AI-nek neveznek. Egy nagyon látványos videó segítségével illusztrálták ennek működését, és persze a gyakorlatban is meg lehet nézni, hogy mire képes. Csak annyit tudunk mondani, hogy ennek alapján ez talán a legjobb ilyen felskálázási technológia, amit valaha láttunk, hiszen tényleg látványos javulást eredményezett a működése. "

  [ Szerkesztve ]

 • mepet

  addikt

  válasz arty #39 üzenetére

  Tévéket árultam pár évig, rengeteg tévét és lejátszót próbáltam. Röviden szólva: láttunk csodákat. Nem is a próba mikéntjét szeretném részletesen kifejteni, mert ettől szerintem álláspontjaink semmiféleképpen nem közelednének. Tökéletes összehasonlítás ugyanis nem létezik. Ha a forrás felbontását alakítjuk, az máris nem natív, ha más a forrás, akkor nem ugyanaz a forrás (ráadásul ugye formátum különbség is lehet köztük), ha a tévé más, akkor meg a panel biztos jobban sikerült, stb... Lényeg a lényeg, mindenféleképpen almát hasonlítasz körtével, mindig bele lehet kötni.

  A lényeg, amit szeretnék mondani: láttam olyan dvd lejátszót, ami felskálázott, és így a képe szebb lett a nagy méretű HD TV-n. Sokkal. Minél szebb? Bármilyen SD képnél. Ha egy kb. fele akkora képcsöves tévét mellérakok, még annál is élesebb a FullHD-ra felskálázott SD, mert az SD annyira pixeles.
  A cikkben nem natív meghajtással hasonlítják össze a képet, hanem azt állítják, hogy a magas felbontású képet a képjavító és felskálázó eljárások után még magasabb felbontásban még szebbnek látni. Ugyanazt állítják, mint én a DVD lejátszóról, csak nem SD-HD, hanem 4K-8K átalakításról van szó.
  Így én azt gondolom, hogy lehetséges olyan eljárást megvalósítani, aminek során a magas felbontású képet még magasabb felbontásúvá alakítják, úgy, hogy a végeredményt az emberek többsége szebbnek látja.

  Ha pedig létezik ilyen eljárás, amitől a 4K kép mégszebb lesz 8K-ban, az egyértelműen azt jelenti, hogy a 8K tévé képe szebb lehet (tehát nem biztos, hogy szebb lesz) 4K jelforrás esetén is. Én ezért várom a 8K-t, bár elégedett vagyok a jelenlegi 4K tévémmel is, bármi áron nem cserélnék.

Hozzászólok Aktív témák