Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • arty

  addikt

  válasz mepet #40 üzenetére

  A panelkülönbséget el tudnám fogadni - ha tényleg léteznének modellszériák, ahol a felbontáson túl csak ennyi a különbség ;) Ennyire azért nem vagyok kötekedő.

  "A lényeg, amit szeretnék mondani: láttam olyan dvd lejátszót, ami felskálázott, és így a képe szebb lett a nagy méretű HD TV-n. Sokkal. Minél szebb? Bármilyen SD képnél. Ha egy kb. fele akkora képcsöves tévét mellérakok, még annál is élesebb a FullHD-ra felskálázott SD, mert az SD annyira pixeles."

  De itt/ezzel ugye megint nem a pixelszámot méltatod valójában... tény, a dvd korszakban az 1024x576 vs 720/1080p összevetés nehézkes volt, mert előbbi felbontással max csak vetítők léteztek (volt is alkalmam látni egy denon dvd-a1-et egy sp5700as infocuson, ami az emlékeimben a dvd-s etalon ;) persze csak ha eltekintek a nagy képméreten a kis felbontás okán szabad szemmel is látható "csirkehálótól", ott/akkor a felbontásnövekedésnek voltak VALÓDI hozadékai is, ma ez az egyértelmű javulás nincs már meg, kellően kicsik a pixelek és a "hézag" közöttük)

  Ma lenne lehetőség egy csúcs 4k-s oledet és egy 8k-s oledet egymás mellé tenni és mindkettőt meghajtani valami referencia 4k anyaggal - vajon miért nem demózik ilyenekkel egy gyártó se? Nem lehetne legyártani 88 colon egy 4k-st? vagy 77-en egy 8k-st? (ugyanez lcd esetén valószínűleg még könnyebb lenne)
  Szerintem kiröhögnék őket a "nézők" (nem látnának ~semmit a "kanapéról"). Mennyivel egyszerűbb kitenni egy kisebb, bénább eszköz mellé, esetleg önmagában a színpadra, megküldeni valami frankó demóval, hogy aztán cikkezhessenek róla mindenfelé: mindentüberel a gép.

  "A cikkben nem natív meghajtással hasonlítják össze a képet, hanem azt állítják, hogy a magas felbontású képet a képjavító és felskálázó eljárások után még magasabb felbontásban még szebbnek látni. Ugyanazt állítják, mint én a DVD lejátszóról, csak nem SD-HD, hanem 4K-8K átalakításról van szó."

  Minél szebbnek könyörgöm? A cikk éppcsak a felskálázást méltatja, de csupán emlékek és korábbi benyomások alapján - semmiféle VALÓS összevetésre nem volt (felteszem) lehetősége a cikk szerzőjének.
  És igen, ugyan ott sánta ez az összevetés is, mint a te dvd-s példád - csak most LENNE lehetőség valós összevetésre, anno meg "nem volt".

  Én azt mondom, hogy a felbontás változtatása nélkül is lehet olyan képet előállítani, amit az emberek többsége szebbnek lát majd az eredetinél ;) Ezzel szerintem semmit nem mondok technológiáról, csak az emberek könnyű becsaphatóságáról.

  Neked is és másoknak is azért lesz 8k tévéje, mert nem kap majd mást. A felbontás valódi előnyétől függetlenül fogod a 8k-st venni... :P Aztán utólag meg lehet majd önigazolni, szokásunk (nekem is).

  stadion, kisvasút, freemail

Hozzászólok Aktív témák