- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Steam Deck
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Házimozi haladó szinten
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen TV-t vegyek?
- Léghűtés topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
Aktív témák
-
erdoke
titán
OK, maradjunk annyiban, hogy kölcsönösen félreértettük egymás mondanivalójának egy részét. Én mindig általánosságban beszéltem, ezért kerestem sok gyártó sok típusához példát.
Ahogy többször mondtam, 5 gépből 4-en megy gond nélkül az én 5400-as vinyóm is egy tápkábellel. De ott van az az egy, ami 20 % lenne, ha statisztikai mennyiségű próbám lenne...:D -
erdoke
titán
Nem vérre megy, csak pont a vita értelmetlen volta miatt idegesít.
Nincs álláspontom a témában, csak vázoltam bizonyos tényeket. Pont ez a gond, hogy valaki nem képes a saját véleményemet a tények közlésétől megkülönböztetni. Ezexerint még te sem, de akkor lehet, hogy velem van a gond, és nem tettem ezt nyilvánvalóvá.
Hagyjuk, sajnálom rá az időmet, hasznosabbat is ki tudok magamnak találni.:P Már korábban hagynom kellett volna. -
erdoke
titán
Én értem, sőt tapasztalom, hogy ebben az esetben a gyakorlat gyakran nem fedi az elméletet. Ettől függetlenül az elmélet igaz, és az is megesik, hogy a gyakorlat is igazolja.
Szerinted érdemes ragaszkodni az egyetlen porthoz, ha van másik üres portod, és kockáztatni, hogy egy fontos és sürgős adatátvitel közben ledob a gép? Szerintem nem. Én nem az én HDD-mről vagy az övéről beszélek, hanem általánosságban. Továbbra is úgy gondolom, hogy nem a gyártók adakozó kedve indokolja, hogy minden 2,5'' külső kereten kettős tápellátás van. -
erdoke
titán
''Egyszerűen az USB port max. leadott teljesítménye nem éri el a HDD névleges maximális teljesítményigényét. Ettől persze még mehet az esetek 90 %-ában jól a vinyó, különösen ha nincs hosszú folyamatos másolás, hiszen a maximális teljesítményt ritkán veszi fel. Mondhatnám úgy is, hogyha elindult, akkor már jók az esélyek''
Itt fejtettem ki részletesen az állításom. Mivel a válasz gomb használatát még nem sikerült elsajátítanod a téma első felében, ezért pontosan nem tudni, hogy a #20-as válaszodat melyik hozzászólásomra szántad. Mivel az idézett után van, gondolom arra.
Ahogy írtam, az én vinyóm (5400 rpm Hitachi 8 MB cache) is elmegy 1 db USB-ről az asztali gépen, ezért nem is írhattam az általad nekem tulajdonított 'nem fog menni' tartalmú megszólalást. Majd próbálj ki a laptopodon is akkumulátoros üzemmódban egy átlagos mai noti HDD-t (általam belinkeltek azok, sőt fogyasztásukat tekintve inkább az alattiak, lévén csak 4200 rpm-esek. A Toshiba ráadásul egy különösen alacsony fogyasztású darab, mégis 500 mA fölötti), és akkor meglátod.
Ha a mondanivalóm lényegét nézzük: Nem számíthatunk arra, hogy minden gépben, minden körülmény között le fog az az USB port a névlegesnél akár 40-60%-al nagyobb teljesítményt. A valóság is ezt igazolja, mégha gyakran megy is egyetlen portról. -
erdoke
titán
Sajnos pont az ellenkezője az igaz. A speckó 500 mA, míg a ma kapható notebook vinyók közül még a 4200 rpm-es darabok többsége is minimum 550 mA-t igényel induláskor. Gyakori a 900-1000 mA, és ezek még csak 5400 rpm-es darabok (márkától függetlenül, megnéztem a Toshiba, a Hitachi, a Fujitsu és a Seagate típusait is).
Ezeréves vinyókkal hiába példálózunk, mert olyat már nehéz beszerezni, nomeg garancia is nuku (mellesleg lassabb is).
Egyébként az enyém is elmegy egyetlen USB portról, de ez csak az alaplapgyártók szegénységi bizonyítványa (40-60%-kal nagyobb áramerősség a megengedett maximálishoz képest). -
erdoke
titán
Sok 4200-as notebook vinyóhoz is kell a 700+ mA, ami nyilvánvalóan több, mint az USB specifikációjában szereplő 500. Ha a tiéd pont olyan fajta, ami beéri 500 mA-rel, akkor mázlista vagy, mert ha a ma forgalomban lévő 2,5'' HDD-ket nézzük, akkor a nagy többség nem ilyen (az összes 5400-as, 7200-as és a 4200-asok jó része).
Néhány 4200 rpm-es notebook vinyó 500 mA feletti áramigénnyel (4 márka!):
[L]http://www.seagate.com/cda/products/discsales/personal/family/0,1085,621,00.html[/L]
[L]http://www.directron.com/mht2060at.html[/L]
[L]http://www.hitachigst.com/hdd/support/4k40/4k40.htm[/L]
[L]http://sdd.toshiba.com/cda/main.aspx?Path=/818200000007000000010000659800000940/81820000011d000000010000659c000003fd/8182000001c8000000010000659c00000599/8182000001e5000000010000659c000005cb/8182000001ed000000010000659c000005da[/L]
Az állításomat nem cáfoltad, mert egy-két HDD-ből indulsz ki, ami nem statisztikai jellegű. Igenis nem véletlen a második tápkábel, mégha az USB portok nagy része a névlegesnél jelentősen nagyobb áramerősséget is ad le + 5 V-ra a névlegesnél. Ez utóbbi nem egy hasznos tulajdonság, ha belegondolunk, milyen károkat okozhat ez, és mennyi hasznot hozhat.
Te egy általános állítást cáfoltál egy kivétellel. Szerinted ezen érdemes vitázni? -
erdoke
titán
700 mA+, tehát pusztán mázlid van, ráadásul vannak már 5400 és 7200 rpm-es 2,5'' vinyók is. Mi nem fedi a valóságot?:F
Valószínűleg az összes ilyen keretet tervező cég minden mérnöke teljesen hülye (mert ugyebár szívatásból tesznek rá második USB-s vagy PS/2-es tápkábelt), csak itt a PH! fórumában vannak nagyon okos emberek...:(
[Szerkesztve] -
erdoke
titán
Egyszerűen az USB port max. leadott teljesítménye nem éri el a HDD névleges maximális teljesítményigényét. Ettől persze még mehet az esetek 90 %-ában jól a vinyó, különösen ha nincs hosszú folyamatos másolás, hiszen a maximális teljesítményt ritkán veszi fel. Mondhatnám úgy is, hogyha elindult, akkor már jók az esélyek. :)
Ha tapasztalsz olyat, hogy néha ledobja a rendszer a vinyót, akkor az majdnem biztos, hogy emiatt van. -
erdoke
titán
Nem teljesen értem a problémádat. Nekem egy hotdrive 2,5'' alu keretem van, benne egy Hitachi vinyóval. A végén ágazik ketté a kábel két USB-re, de simán elér a PCMCIA-től az USB-ig. Sőt a PS/2-ig is, mert én arról veszem a tápot egy egérhez kapott átalakítóval, ilyenkor elvileg a fő USB-ről nem is kér kakaót.:P
Egy USB port nem tud hosszú távon elegendő tápot adni a vinyónak.
Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Crucial T500 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Corsair MP700 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest