- Androidos tablet topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen házat vegyek?
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sokrétű segédkijelzővel gyarapodott a Corsair portfóliója
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hagyjad, az anti-Cyrix embereket nem lehet meggyőzni. Mindenféle inkompatibilitásról, nagyon gyenge FPU-ról beszélnek, de elfelejtik, hogy feleannyiba került a processzor. Az inkompatibilitás is abban merült ki, hogy a definiálatlan állapotokban máshogy viselkedett (logikusabban).
Mellesleg, én megnéztem, hogy a Quake mi a rossebért fut annyival lassabban, s egy spéci Pentium feature volt az oka. Tele volt fxch utasításokkal, mert ezzel időzítették jó helyre a többi FPU utasítást, de a Pentium kivételével semelyik másik processzor nem tudta az fxch-t másik utasítással párosítani. Tehát a Pentium gyorsult tőle, minden más lassult. -
Goose-T
veterán
Asszem a NexGen 586 volt az első RISC belső architektúrájú x86 processzor. A Cyrix 6x86 tömjénezését meg hagyjuk inkább, a gyakorlatban szinte semmire sem volt jó a harmatgyenge FPU teljesítménye miatt (kb. ötöde volt az Intelének, fele az AMD-ének). Volt olyan procim, 6x86MX PR200, az Intel 200MMX megváltás volt utána. Hiába volt elméletileg kisebb integer teljesítménye, minden sokkal gyorsabb lett, ugyanis abban az időben már nagyon elterjedtek az FPU-intenzív programok.
-
Power
senior tag
1. Hadd ne kelljen magyarázni mi a firmware.
2. A fejlesztésből mindenképp kiszállt volna, azért is állt össze az intellel. A workstation-ökre pedig 0 kereslet volt, így logikus lépés volt a leállítása.
Akárhogyis egymásra vannak utalva.
3. Ez nem az AMD-től függ elsősorban, az IBM-nél ezt kb. így fogalmazták meg miért a xeonhoz fejlesztettek chipkészletet és szervert: ''Csak összezavarnánk az értékesítési munkatársakat és csökkentenénk a befektetéseink hatékonyságát. Szerintünk a legjobb döntést hoztuk az Intel architektúrával. Ez a legmegbízhatóbb és az ügyfelek is szeretik.''
Ebből a szerepből nagyon nehéz kitörnie az AMD-nek. -
Az órajeles dolgot benéztem, de a 6x86 nem RISC. Vagy ha szerinted az, akkor a 486-os is az volt már. Keress rá a 6x-arch.pdf-re, abban benne van a dual-pipeline rajza, meg egyéb dolgok. Bizonyos utasításokat csak az X-pipe-ban tudott csak végrehajtani, és a dekódolás is két lépcsőben zajlott, szerintem ezek nem jellemzők egy igazi RISC belsejű processzorra. Sőt, a példakódokban is utasításpárosítások vannak, ezek végképp nem jellemzőek a RISC belsejűekre.
-
Power
senior tag
1. firmware
2. Az itanium eladások 80%-át a HP produkálja.
3. Nincs meg hozzá az infrastruktúra.
Egyelőre már 4-8 proceszornál is döcögösen skálázódik) az opteron.
Spéci chipkészletek kellenének ami kiterjeszthetővé tenné 8 proc fölé.
Ha lesz HORUS, akkor ezt megoldja egészen 16 prociig.
4. Rosszul fogalmaztam. high-end szerver.
Egyetlen 1 dolog van ami hiányzik az opteronból a támogatás.
Szinte alig van aki, 8 node-os opteron rendszereket ad el, a SUN is csak most jön majd ki egy ilyennnel. A HP nem ad ilyet, az IBM is inkább a xeonokat nyomja jobban. Az, hogy hol kezdődik a high-end szerver azt nehéz megmondani(én sem tudom, a gyártók maguk nevezik így az egyik termékcsoportot), de az biztos, hogy ezek azok: Bővebben: link és ezek nem azok: Bővebben: link. -
Power
senior tag
A transmeta nem tisztán szoftveres emulációt nyomot.
Azt nem vitattam, hogy nem lassabb és így pont ezért eladhatatlan, mint x86 kompatibilis proc.
A workstation risc piac eddig sem volt túl nagy, az már rég nem pálya egy vendornak sem.
A PA-RISC piac önmagában elég jelentős, hogy jelentős növekedés induljon be IFP piacon. Mivel pár éve már a HP leállt a fejlesztéssel(némi ráncfelvarrás itt-ott), előbb-utóbb valamit lépniük kell. Ezek a userek döntő részben nem x86-ot választanak majd, persze az se biztos, hogyitaniumot. Ez dől el 2-3 éven belül.
Ez az egyetlen esélye az itaniumnak.
A HP pedig mindent forgalmaz amire kereslet van, ha érdekei úgy diktálják, akkor nem pártolják tovább az itaniumot, de nekik meg az a bajuk, hogy nincs helyette más. Az opteron nem alkalmas high-end rendszernek. -
Power
senior tag
Sajnos az emuláció nagyon ''költséges'' dolog, ahhoz képest szerintem nagyon jó, az már más kérdés, hogy e téren nem versenyezhet a valódi x86-osokkal.
A jövőt illetően attól függ mennyire erőlteti az intel, simán finanszírozza a pentiumokkal, illetve a HP-nak hogy sikerül a pa-risc ügyfelek átállítása. -
Power
senior tag
Ez nem lespórolás, hanem az EPIC lényegével ellentétes. Az x86-ot szoftverből elég jól emulálja(1/2-1/4 teljesítménnyel), ez ooo logikával sem lenne sokkal jobb. Az x86-ot egyszerűen nem akarták beletenni, abból szörnyszülött lenne, továbbá megkérdőjelezné az egész itaniumot.
-
DcsabaS
senior tag
''Az teny, hogy megfelelo forditoval az Itanium2 lenyomja az Opteront, csak az ar/teljesitmeny mutatojaval vannak (voltak?) gondok, meg az x86-os koddal.''
Sokkkalta több tranzisztorral, és még sokkkkalta több fogyasztással lenyomja. Persze az ár/teljesítmény mutatója sehol sincs az Opteronéhoz képest - bár ez nem is annyira érzékeny nagy szervereknél. Ellenben a processzálási sebesség/disszipáció arányban is nagyon lemarad az Opterontól (azonos félvezető technológián), és ez hosszabb távon megpecsételi a sorsát a nagy szerverek között is. (Az architektúrák ''jóságát'' valójában pont ez az arány méri a legjobban. Itt látszik az is, hogy a PPC970 sem egy jó hatásfokú konstrukció.)
''Hat, azert az Opteron (meg majd' egy evtizede kb az osszes x86 CPU) gyakorlatilag alruhaba bujt RISC''
Ez igaz, de a megfogalmazás azt a benyomást kelti, mintha valójában nem is CISC lenne. Holott kifelé valóban CISC, míg belül valóban RISC - és még x86-os is, vagyis sikerült mindhárom dolgot ötvözni, nem kellett félredobni sem az x86-ot, sem a CISC-et csak azért, hogy a proci belül RISC (hatékonyságú) legyen, mint ahogy azt szavalták sokan és sokáig. (Valójában az Itanium is annak a képzelgésnek a jegyében született, hogy ha lemondunk az x86-ról és a CISC-ről, akkor lehet majd igazán hatékony procit csinálni. Hát mit mondjak, igen csak nagy a pofára esés...) -
Power
senior tag
Hát nem kifejezetten mainframe.
Azért van egy pár(azt nem tudom mennyit adtak el), de nem sok(Bull, NEC stb).
Integer teljesítményben az opteronnak jelenleg nem ellenfele az itanium, sőt a 2 magos opteron minden szinten veri.
Ez a 4655 dollár kicsit furcsa...eddig mindig 4227 körül volt a csúcs itanium, bár még így is ''olcsó''.
Új hozzászólás Aktív témák
- Androidos tablet topic
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- BMW topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kés topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- BESZÁMÍTÁS! HTC VIVE Pro 2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- ZTE Blade A31 Plus 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 750W Seasonic PRIME TX-750 Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest