Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    válasz Diabolis #32549 üzenetére

    Oh, igen ... A karácsonyi időszak... amikor mindenki gamer gépet / laptopot venne a gyereknek, persze a minimális összeg feléből, de legalább tegnapra. Nem fogják fel, hogy az év legdrágább időszakában akarnak féláron gépet vásárolni, ráadásul volt olyan év (pl 2002) amikor karácsony előtt konkrétan hardverhiány volt (legalábbis mi felénk) egyszerűen hiába adtam el a megrendelést a nagykernek, a cuccok felére visszaírták (pl Celeron CPU-ra, de GeF2-esek is ilyenek voltak) hogy bocs most nincs, de januárban biztos lesz... Na ezt meséld egy családapának/anyának akinek az az álma hogy a karácsonyfa alatt virítson az új gép. 2003-ban pl néhány előre betárazott Athlon XP-t passzoltam el a karácsonyi időszakban, feloldva a hiányt és a magas árakat.
    És persze nem tanultak belőle, hogy novemberben-decemberben a legdrágább minden, minden évben november végén jutott eszükbe, hogy kell gép. A másik véglet, amelyik már februárban kitalálta, hogy akkor ő gépet venne majd szülinapra (nyár végén) karácsonyra stb ... Mondtam, hogy addig szegény gép el is fog avulni :D

    Az utóbbi években meg már csak ingyenes tanácsadásnak (amit nem kell megfogadni, különösen akkor nem, ha nekünk nem tetsző dolgot mond) próbáltak nézni leginkább laptop vételhez, vagy valamilyen előre összerakott áruházi vacakhoz.
    Régen azért érte meg nekem ezzel foglalkozni mert egy alkatrészekből (nagyker áron) össze vásárolt és összerakott gépen simán volt 10-20-30 ezer ft hasznom (ami még akkor jóval többet ért mint most), még úgyis, hogy a bolti ár alatt adtam. DE MOST? Abban hogy egy prospektuson / weboldalon rábökjek, hogy a két elavult bővíthetetlen szar közül melyik a kevésbé vállalhatatlan, semmi fun nincs, ráadásul ezután 3 ezret nem lenne profám elkérni, nemhogy 30 ezret. De ugyanakkor az időm elvan rabolva. (Mondjuk ezekután úgyis vesznek egy harmadik még szarabbat, mert az 5 ezerrel még olcsóbb és akkor tuti jobb választás is, szóval lehet h csak kéne pénzt kérnem)

    Manapság már ezt kivédem azzal, hogy novemberben-decemberben úgyis Ausztriában/Németországban vagyok, aztán ha rámszól, közlöm, hogy külföldön vagyok, és nem érek rá. Ha meg netalán az az 5% aki gépet építene akkor Ipon gépösszerakó.
    Na igen, régen a géptervezés is művészet volt, és láttam 1-1 okostojást az elmúlt 24 év alatt aki simán Inteles laphoz AMD procit vett vagy fordítva, AGP-s laphoz PIC-E kártyát stb, ma már jóformán csak a CPU foglalatra kell figyelni, esetleg a memória fajtára, és a gépösszerakók is figyelmeztetnek, hogy ez nem fog menni. Persze ettől még lehet bőven elszabott konfigot összerakni (Pentium CPU, 4GB RAM és RTX2080Ti ... Uh, erről jut eszembe, itt az egyik topicban párnapja egy fórumos kolléga azzal HÁZALT, hogy FX6300 meg 8GB RAM mellé rakna RTX2080Ti-t, és nem győztük lebeszélni, hogy az fölösleges lenne, különösen FHDben. Ezután finomított, hogy jajj csak akkor olyan ház kéne neki amibe egy ilyen is belefér).

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák