- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Androidos fejegységek
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
geryboro
senior tag
oc-zve simán odaver az i5-nek is a kicsike.
2,6ghz/core joval t9bbet mutat.
mi lenne az i5 3000Ghz-es orajelén? -
person
senior tag
Sziasztok.
Adott egy Lenovo G575GL E-300-al 1.3-on. Van lehetőség rajt húzni? És ha igen mivel? Nem idegen számomra az overclock csak asztalin és régen foglalkoztam már vele.
-
johnahex
tag
Hi
lehet, hogy csak én voltam figyelmetlen, de az i52430M is tuningolható, 2400-3000 között!
az összehasonlításnál reálisabb képet mutatna az i5 teljesítményéről 3000-ig húzva.
és akkor talán nem érné be az AMD.
egyébként szerintetek, és kérdezném a kedves cikkírókat is, hátha ráérnek és válaszolnak - előre is köszönöm nekik - , hogysamsung np300e5z-s07hu vagy ASUS K53TK-SX021V
samsung:
pro: matt kijelző, i32350m, 750 gb, szép külső
kontra: gt520mx, 4 gb ram, csak usb2.0, picit drágább, mint a lenti asusasus:
pro: hd7670m, 6 gb ram, usb3.0, win7, olcsóbb mint a samu130-ért is láttam
kontra: amd a6 3420m, intel párti vagyok, és nem is akarok tuingolgatni, fényes kijelző
sajnos ezt a i3 2350m-et nagyon ritkán tesztelik
kár
ha jól néztem tárgyi a6 3420m a cikkben szereplőnél is erősebb turbozva
esetleg üzemidejükről valami infot valaki??
samurol jókat olvastam az optimus miatt
nagyon köszi
hi -
Dan86
csendes tag
Sziasztok!
ENNEK a gépnek a tuningolásához szeretnék némi segítséget kérni, milyen progit lenne érdemes kipróbálnom, mit lenne érdemes használni az ellenőrzéshez(frekvencia, hőmérséklet, stb..).
Átolvastam a megelőző hsz-kat, de nincs túl sok tapasztalatom ezen a téren, illetve ez az első "normális" notim, így nem merek belekezdeni csak úgy.Köszönöm előre is a segítséged!
Üdv!
-
kiszi07
senior tag
Érdekes teszt, kösz
-
Kornel
veterán
válasz
fastleslie #154 üzenetére
Alapból az A4-es 1,9 GHz-en üzemel... egyébként simán viszi alapfeszen a 2,5 GHz-et majdnem mindegyik példány, ami tényleg szép teljesítmény.
-
fastleslie
senior tag
válasz
CsuBaKamBra #151 üzenetére
Én nem is csodálkozom, egy eredetileg 1,6 GHz-re tervezett proci 3 GHz-en, úgy, hogy lényegében a hűtés nem lett megerősítve...
Már a 2,4 GHz-is szép teljesítmény!
Amúgy pár dolgot nem igazán értek: Miért lett a játék telepítése közben bekapcsolva?Inkább játék alatt kellene a plusz teljesítmény...! A programok egy része pedig igencsak nem szereti a túlhúzott procit telepítés közben. (Amit én sem igazán értek, miért?)
Én azért nem feszíteném tovább a húrt...! -
szacsee
nagyúr
válasz
Hőfokok most is lettek tesztelve?
Lehet az emelkedő átlaghőmérséklet miatt az akkori max 80°C most akár 90 vagy 100 is lehet, ha nem lövi le a védelem a CPU-t.
Alapfrekin, alapfeszen is produkálja? -
stratova
veterán
válasz
Itt érdeklődj.
-
CsuBaKamBra
tag
ÜDV
Lenne egy "piciny" problémám, nekem is egy K53TA csücsül az asztalon bár A4 el szerelve , kb. már úgy 3-4 hónapja használom a K10STAT-ot eddig minden rendben működött hőmérséklet emelkedés nem volt számot tevő, teljesítmény növekedés jelentős volt.
(Játék közben 2500mh-ről 3000 re húzva normál feszültségen max. 80 fokra ment fel majd alátettem egy hűtőt és máris stabilizálódott úgy 70 fok környékén) tehát minden normálisan működött.
A napokban játék telepítés közben bekapcsoltam és kapásból kaptam egy blue screen előtte egy csúnya képernyő összemosódással (2s szívroham) majd újra indult a gép ahogy kell.
Ma újra megpróbáltam ugyanaz történt.
Esetleg ha valakinek van valami ötlete a probléma magoldásával kapcsolatban annak nagyon örülnék.Egyébként mindenkinek ajánlani tudom a dolgot akár alulfeszelés akár teljesítmény növelésről van szó.
-
apatyas
Korrektor
Köszönöm, világos volt.
lletve, ha már itt vagyunk, ez a hibajavítás a proc hardverben történik ugye, vagy felsőbb szinten? Múltkor láttam egy alkalmazást, ami a core magosakat feszelte alul amíg optimálisnak ítélte. Akkor nem értettem, honnan tudja meddig mehet le, anélkül hogy hatszázszor lefagyasztaná a gépet. Most már tudom. -
szacsee
nagyúr
Tuningnál fordul elő, amikor nem elegendő az adott feszültség a hibátlan működéshez és hibázik a proci. Emiatt kevesebb a számítási teljesítménye, viszont emelve a feszültségen már hibamentesen zakatol a gépezet és a hibajavításból származó időkiesés ami alacsony fesznél volt itt már hasznos teljesítményre fordítódik... (remélem érthetően fogalmaztam)
-
szacsee
nagyúr
válasz
justflash #142 üzenetére
Intel SB-nél is van ilyen, csak matematika számításoknál... pl ha nincs elég fesz és hibázik a proci, akkor hibajavítás miatt kevesebb GFlops-ot kapsz pl LinX (linpack) alatt, de ha megemeled a feszültséget és már nem hibázik a proci, akkor nagyobb értéket kapsz.
Kb ugyanez van itt is, mint ahogy Kisza is írta fentebb.
Több progival is lehet tesztelni, adott platformnál nem biztos, hogy a legújabb a legjobb:
Prime
wPrime
LinX
IBT (intel burning test... gondolom amd-vel is megyeget)
Ycruncher
Hyper Pi
Super Pi
stb..... -
kisza25
félisten
válasz
justflash #142 üzenetére
ebben a témában többször is olvashatsz alulfeszről és magasabb órajelről
nekem pl a 2magos a gyári 1,9Ghz 1,1625V helyett 2,4Ghz 1,1V-on üzemel hétköznapokon -
sith-hun
csendes tag
Szép desinges kis notebookra sikeredett.
-
apatyas
Korrektor
"a proci teljesitménye pedig valamilyen szinten függ attól hogy mennyi a fesz adott mhz-n.néhány fps-t szokott jelenetni."
Milen szinten is gondolod? Adott órajel mellett ez tévedés. Addig, amíg nem fagy szét az alulfeszelés miatt, addig semmi hatása nincs. Sőt, ha a túlmelegedés miatti thermal throttlingra gondolok, akkor alacsonyabb fesz mellett kevésbé lesz hajlamos leszabályozni (ha a hűtőrendszer gagyi lenne és nem bírná a prime+furmarkot), de addig a hőmérsékletig inkább ne jusson el egy noti.. -
nor3ik4
csendes tag
válasz
fastleslie #136 üzenetére
én már játszottam az akksi idökkel,mint fentebb irtam, érezhető de azért csodát nem kell várni. de 20-30 perc simán hozható!
a proci teljesitménye pedig valamilyen szinten függ attól hogy mennyi a fesz adott mhz-n.néhány fps-t szokott jelenetni.
-
fastleslie
senior tag
Szerintem is túl sok a személyeskedés!
A legutóbbi üzenetváltásokban szó sem esik a témáról! Vagyis hogy van-e értelme az AMD APU tuningjának, és vajon mik a tervei az AMD-nek...
Ha pedig fesz emelése (esetleg még csökkentése) nélkül emelhetjük a frenkvrenciát az szerintem nem is igazi tuning, "csak" finomhangolás. (bár a tuning szó is hangolást jelent, de általában a határok feszegetését értik alatta...)
Szívesen megnézném azt is, hogy változatlan órajelek mellett, kisebb feszültség milyen eredményt hoz? Nőne-e érezhetően az akkumulátoros üzemidő?
Szerintem eről lehetne inkább kulturáltan értekezni, nem pedig egymást szapulni.
Vitakultúra? -
Prof
addikt
Kéne ide egy moderátor kiszedni a sok offtopic szöveget
-
-
effendi2
tag
-
effendi2
tag
válasz
freemanone #123 üzenetére
De hát olyan notit vett, így ez a téma érzékenyen érinti. Nincs irónia, komolyság van
-
nor3ik4
csendes tag
válasz
freemanone #105 üzenetére
hát az én Acer 5560G-men nincs semmi ilyen matrica
SOK okostojás okoskodik ahogy látom.
A tuning megöli a gépet stb.. sztem aki ennyiért vesz gépet az okosan tuningol...vagy inkább profilozásnak hívnám...
Én is tudtam mit veszek, énis tudtam h szorzózármentes....
Mégse megy ez se a mobilitás se semmi rovására ahogy fentebb irták...
én szépen belöttem 1400 helyett 2000re a max járatot és a turbo pedig 2600, mindamellett hogy az összes gyári feszből k sokat faragtam! és lám... a gép továbbra is oylan langyos mint szokott... uyganis fel nem pörög soha a venti ha nem játszok.. ellenben a szobatársam i5-ös Delljével ami még netezéstől is visít...
szval ha netezek 43-44 fok rendre. Játékban max 70-72, de csak nagyon ritkán játszok...
továbbá csináltam egy külön profilt akksis üzemre, gyári mhz-ekkel , gyikfing feszekkel. és lám 4 óra helyett 4,5 órát bir wifis nettel.Szerk: NAGYON JÓ GÉP,NAGYON JÓ PLATFORM,nagyon nem bántam meg! pláne 135-140ér 750gb,4gb,6540g2 ..A6-3400m
-
kisza25
félisten
én egy kicsit gyorsabb voltam 5hónapja írtam egy hasonló témájú cikket a 2 magos változattal
ha valakit érdekel megtalálja a blogomon -
Kornel
veterán
válasz
Pocok256 #113 üzenetére
Ez oké, de szerintem ezek kezdeti gyártási nehézségek lehettek... idővel, ahogy javult a kihozatal, felül kellett volna vizsgálni, és beszúrni egy köztes lépcsőt a trinity előtt... gondolj bele, mennyit buktak azon, hogy egyszerű júzer megnézi, hogy 1,4 GHz csak, utána néz, hogy a turbot alig használja terheléskor, esetleg néz hozzá egy két szintetikus tesztet, és 100%, hogy nem veszi meg. Ezeket a jól sikerült példányokat bűn ilyen alacsony órajellel eladni. Szvsz nem kell csodálkozni, hogy mindig az intel mögött kullog az amd, kis ész is kéne
-
effendi2
tag
válasz
Jó, akkor fordítva kérdezem. Ha alacsony az órajel, akkor miért olyan nagy a gyári feszültség? Pedig annak gyakorlati és marketing értéke is lenne, ha 10-20%-al hosszabb lenne az üzemidő. A melegedésről és a hangról nem is beszélve.
Szóval ez az alacsony órajel+nagy feszültség kombó számomra értelmezhetetlen.
-
fastleslie
senior tag
válasz
freemanone #110 üzenetére
Bocsi, de az autós példa is arra volt, hogy ott is a csúcsteljesítményt adják meg! És ha terheled a kocsit (utánfutó miegymás) akkor az sem fog ám ötödikben megugrani, de a fogyasztás az viszont igen!
-
freemanone
addikt
válasz
fastleslie #108 üzenetére
Ez szép és jó, de azt tudod, hogy ez a proci mikor jár 2,3ghz-n gyári configgal?
Mert nem olyankor amikor nagy terhelés éri elárulom.
A kocsi nagyon rossz példa ide. Elolvastad a cikket?
Egy autónál ha 5. fokozatba váltod és tökig nyomod a pedált az elkezd zabálni és addig gyorsul amíg szét nem szakad, kifogy a benzin, nekicsapódsz valaminek.
Ez a proci meg akkor ad turbót ha nincs az egész terhelve.
btw: a marketinghez ennek mi köze?.....mert én csak azt firtattam...
(#106) Peak: Jójó tudom itt PH-n mindenki nagyon tájékozott kocka (
), de nem belőlünk áll a világ!
-
stratova
veterán
válasz
fastleslie #108 üzenetére
A gond szerintem az igen magas gyári feszültségekben lapul. Turbót logikusan csak a TDP-keretig enged, de ott is már-már érthetetlenül magas feszültséget adva az APU-nak, noha többnyire akkor tud turbózni, ha nem minden magot terhel egy alkalmazás vagy/és a grafikus rész üresjáratban van.
Az A6-osok többsége elmegy 1.9-2.0 GHz-en is 4 maggal emberi keretek között, az alsóbb lépcsőket pedig ugyanúgy lehet finomhangolni. Sok nyűg adódhatott a gyártásnál, messze nem minden Llano grafikus része volt például kezdetben használható. -
fastleslie
senior tag
válasz
Az igazság az, hogy a proci csak igen ritkán dolgozik 100%-on! És akkor minek pörgetni feleslegesen? Internetezgetni lehet 1,4 GHz-en is, sőt, még ez alatt is...! Ha meg mégis szükség van egy kis teljesítménytöbbletre, ott van a felpörgetés!
(autóknak is a csúcsteljesítményét adják meg, és nem azt, hogy 3000-es fordulaton mennyit tud...) -
fastleslie
senior tag
Igen érdekes lenne, ha valamelyik notigyártó is felfigyelne az A6 eme képességére! Mert ez szerintem csak jobb hűtésű notiban lenne igazán király! Egy nem túl drága noti, ami ha kell, igazi fenevaddá tud válni egy kis időre...
-
Peak
addikt
válasz
ejnye no
a tudatos vásárló már minden fortélyt kiismert!
szegény marketingeseknek újabb cselt kell kieszelniük
-
freemanone
addikt
válasz
effendi2 #101 üzenetére
Az egyszeri vásárló erre ugrik a matricán, meg a dobozon: !!!TURBO 2,3GHZ!!!
A merketingesek azt fogják kiemelni, az 1,4GHZ-t meg beállítják ULTRA ECO FRIENDLY-nek, ami már lassan neked termeli az áramot és nem fogyaszt!
szóval a lényeget érted gondolom....Amúgy ez csak nekem juttatja eszembe régi időket amikor mégvolt turbo gomb a PC-ken?
-
rieju18
csendes tag
Az asus megint csak ki tett magért szép külső varázslatos belsővel.
De az ára egy kicsit borsos. -
effendi2
tag
Érdekes ez az órajel emeléssel párhuzamos alulfeszelés.
Már csak azt nem értem, hogy akkor az AMD miért égeti magát az 1.4-es gyári órajellel meg a magas feszültséggel. Oké, hogy fogyasztás, meg melegedés, de akkor vagy brutálisan csökkenthetnék a gyári feszültséget (hosszabb üzemidő, és halkabb, hűvösebb működés), vagy megemelhetnék az órajelet valami Intel-szerű magasságba, mert az egyszeri vásárló (és ők sokkal többen vannak, mint a kockák) a gigaherzeket és gigabájtokat nézi csak, és ott ez nem versenyképes.
Szóval miért szopatja magát az AMD szándékosan, ha ez ilyen egyszerű? Valami nem stimmel még itt, egy változó legalább hiányzik a képletből.Meg egy gyakorlati kérdésem lenne. Tuning után idle-ben is 2+ GHz-en pörög, vagy leveszi az órajelet?
-
stratova
veterán
Ebből a szempontból érdekes lenne látni, hogyan alakulnak a hőfokok egy HD 3000 teljesítményére visszafogott, vagy lekapcsolt HD 6520G mellett.
Rudi: A teljes terhelés konkrétan mivel történt, aktív volt ekkor a Dual Graphics?
KillHates: Egy kis túlbiztosítás sosem árt
az Ati 9800 Pro-mnak sem kellene alapjáraton a gyárinál komolyabb rézmagos hűtő és RAM-sünik. De azzal a 4 cm-es porszívóval valószínűleg nem ért volna meg 8 évet.
-
válasz
->Raizen<- #97 üzenetére
Hát én elég sok southbridge problémás AMD-vel küzdök...Igazság szerint nem érintené a húzott CPU, de figyelembe kell venni, hogy ilyenkor összességében melegebb lesz az egész gépben, ami a fent említett SB-nek elég sarkalatos problémája...
A legtöbb gyártó számomra érthetetlen módon a fenti kép szerint így csupaszon hagyja az IC-t. Ha valaki igazán elvetemült tuningos és nem rest egy kis moddolásra, akkor ajánlom neki, hogy rakjon rá egy egyszerű VGA memória ram hűtőt:
Nem igazán néz ki komolynak, de sokat számít...
-
Davs
tag
Engem nem gyozott meg ez az A6...igaz, hogy huzva jobb, mint az en i3-asom, de szamomra tul magas aron..(melegedes, akkuido, mobilitas)
-
->Raizen<-
veterán
válasz
justflash #95 üzenetére
Egész biztos hogy ezt a tipusú laptopot nem kell majd reballozni mert a processzor egy foglalatban ül tehát cserélhető. A dedikált hd 6650 az az alaplapra van forrasztva. De az AMD vga-s notebookok nem felszakadós fajták a hp nem véletlenül csak AMD vga-s laptopokat árul.
-
nagysandor88
tag
Mobil Radeon tuningra a Sapphire Trixx ajánlott. Nekem egy PB notim van 6550-el. A gyári 550/800 MHz helyett 750/1000 MHz-et lazán visz.
-
justflash
aktív tag
(#85) fondorlatos:Már látom magam előtt a fagyállóval teli kádban úszkáló laptopot
(#91) Alchemist: A T400-am alapjáraton felhúzza a P8600-at 2.4-ről 2.53-ra ha a PowerManagerben highest-re állítom a max cpu frekit
(#93) Zanik: Bírja terhelés alatt is, az egész hűtése túl van méretezve, mint az összes Lenovo-nak, faterom kollégája a mongol sivatag közepén 50fokban játszott (Call of Duty 6) a T500-asán, semmi baja nem lett, csak a venti és a zsanérok haltak meg 5hónap alatt a homoktól.
Amúgy érdekes, meg bátor dolog laptopot tuningolni hosszabb távon, főleg Asust.
Személy szerint nem egy megsült/folyamatos hőterhelés miatt többször reballozottat láttam,az olcsó verzióik hírhedten túlmelegedősek, biztos hogy én nem merném így felhúzni tartósan.
De ésszel tuningolva sokat ki lehet hozni belőle, az tény. -
->Raizen<-
veterán
Bravó a cikknek én is cibáltam idén egy asus k53ta sx149d notit. Nekem 2,1 ghz volt a max tuningban. Cserébe nagyon jól lehetett alulfeszelni.
-
Kornel
veterán
válasz
wandor0930 #88 üzenetére
K53TA topicban szerintem elég jól le van írva
-
wandor0930
aktív tag
Ez a program felhúzza a procit automatikusan, vagy csak engedi neki hogy szükség esetén mind a négy magon megemelje az órajelet?
Illetve ha valaki egy pár szóban összefoglalná hogy hogyan is működik a program azt megköszönném.
-
-
fondorlatos
aktív tag
Egy ilyet bacsis kezébe kéne adni...lenne ott nemulass!
-
-
Kornel
veterán
A6-3400M lenovo z575-ben:
alap gyári fesz 1,025V, így stabil 2,1 GHz-en, viszont feszültségmérővel kimérve 8-10 W-al többet eszik az APU, mint alapon, és ennek megfelelően 8-10 fokkal melegebb is, de még bőven elbírja a noti hűtése.
viszont: alulfeszelve 0,9625V-ra bírja az 1,9 GHz-et, ahol ugyanannyit fogyaszt, és ugyanannyira melegedik csak, mint gyári értékekkel.
tehát 26%-os gyorsulást érhetünk el mindenféle extra hőtermelés és kockázat nélkül.
Következő notim trinity-s lesz
-
havasa
aktív tag
Igazad van, sok tényezőtől a függ az oc és még az is bonyolítja a helyzetet, h notebookról van szó.
A cikk tényleg nem elég részletes és aki nem ért a témához, (a cikk szvsz nem is nekik készült) az olvasottak alapján inkább bele se fogjon. Ettől függetlenül a tesztelt CPU/Notival komoly teljesítménynövekedést lehet elérni ésszerű keretek közt, akár a gyári hőmérsékletek emelkedése nélkül is.
-
Pocok256
veterán
Ha valakit érdekel egy kis plusz tunning info Klikk a közepe vége felé van egy kisebb ismertető
-
szacsee
nagyúr
Elolvastam, de steppingenként változhat a CPU tuning képessége, illetve a hőleadása is bizonyos feszültségen, ezért nem értem a fix 1,15V-os érték leírását. No meg a fogyasztás nem feltétlen a feszültségtől függ. Az i7-esem sokkal nagyobb hőleadást produkált a frekvencia emelés hatására, mint a feszültség emelésére. Így ha valaki kifog egy szuper APU-t ami esetleg az említett 1,15V-on tuningolható az egekig, de közben nagyon melegszik az sem előnyös. A másik, hogy laposoknak nem hinném, hogy előnyos LinX és egyéb teszt alkalmazások futtatása, amivel nézhető, hogy terhelt állapotban stabil-e a gép és milyen hőfokot produkál az APU, mert "csak" egy laposról van szó.... véleményem szerint.
PC-t ki lehet szellőztetni 1-2 12-14cm-es légkavaróval, laposnál neccesebb a helyzet, ha 1 max 2 3-4cm-es zümmögő áll rendelkezésünkre.darvak: Láttam a filmet, tudom hogy nem véletlen romlik el minden idő előtt, viszont lehet tervezni a vásárlásnál és a használatnál is, hogy jó ideig bírja az eszköz és ha szerencsés vagy laptopnál akár 6-10 évig is húzhatja a masina.
-
darvak
senior tag
Hidd el, tervezett
. Ha érdekel küldhetek linket 1 dok filmről a témában. Ja és az nem összeesküvés-elmélet szintű vádaskodás, hanem dokumentált bizonyítékok, levéltárakból felfedett tények..
A planned obsolescence, pedig ismert fogalom, nem én találtam ki
Csak éppen ez érdekelne a lapos gyártóknál is. Dehát ez nem publikus
-
narancslé#2
csendes tag
Azért elég felületes volt a tuning része a tesztnek. El is mondták, hogy gyári értékeken mindössze annyit tettek, hogy 2.3Ghz-re emelték mind a négy magot.
Akik hőbörögnek azon, hogy melegszik, meg minek lapost tuningolni, stb., azoknak elmondom, hogy leesne az álluk ha sok K53TA (A6)-os tulajdonos tuningeredményeit meglesnék.
Én már lassan fél éve nyúzom a gépet. Nem írom le részletesen mikor milyen tuningot alkalmazok, de a lényeg, hogy jócskán magasak a gyári órajelek. Stabil 2.3-as tuning mellett játék közben ritkán megy 72 fok fölé az APU. Ezenfelül laza használat mellet, alulfeszelve a processzort az akkumulátoridő is kitolható 40 perccel.
Valaki írta, hogy nem sok az a 38 perc üzemiő tuninggal..... gyári feszültségen és maximum terhelésen nem tudom mit vár, miközben tüzet okádik a hűtés!
Egyszóval, nem nagy meló kikísérletezni a legoptimálisabb feszültségeket. Aki belemászik egy kicsit ebbe a témába, annak a gépe meg sem fogja közelíteni a 80 fokot és általános használat mellett kifejezetten hideg marad a gépe. Nekem ez átlag 39 fok a processszoron netezés közben.
-
szacsee
nagyúr
Ha nem is tervezett, de mindenképp silányabb minőségűek a PC-k és a notik is ma, mint 10 éve pl. Ismerős 1Ghz-es P3-asa, az akkor összerakott cuccokkal megy bő 10 éve csak a táp lett cserélve a masinában. Alaplap egy Asus Cusl-2 minden zokszó nélkül teszi a dolgát. Nyilván a relatív kis fogyasztás is belejátszik, mivel ezt egy prescott rezsós szörnyeteg nem fogja produkálni, mivel gyári hűtővel silány házszellőzéssel jó ha 4-5 évig bírják az ilyen kiépítésű konfigok (tapasztalat). Kis hőtermeléssel hosszabb üzemidő érhető el, viszont egy fix hűtésű laposban ez már érdekesebb dolog... notihűtő ide vagy oda.
Tervezett elavuláshoz pedig csak annyit, hogy majd amikor rájönnek, hogy kevesebb szilícium gyártható le, mint elképzelték a véges nyersanyag miatt, akkor mennyire szabadulnak el az árak? Előfordulhat, hogy bizonyos termékek legyártását nem is engedélyezik, mert pl a nagyobb hőtermelés miatt előbb degradálódik, így adott négyzetmilliméter szilícium ostya legyrátása is tervezett ütemben fog folyni. Nem pedig mint nem is olyan rég, hogy a GF100-ak nagy hányada kuka volt, illetve Llano-k kihozatali aránya sem fényes volt az első időkben.
Pénz csinálni lehet, nyersanyagot nem mindig és nem mindenhol lehet.... van, hogy 10 000 évet kell várni.... -
darvak
senior tag
jaja tisztában vagyok, már az 1920-as években felröppent a jelenség a fogyasztói piacon. Talán a villanykörték gyártásában ismerték fel legkorábban, h nem kéne már 1000 óránál többet bírnia az izzószálnak. Ez nemzetközi lobbival be is tartatták, büntetéseket kellett fizetnie azoknak a gyárnak, aminek hosszabb élettartalmú terméket forgalmazott. Volt erről 11 éve per General Electric kartele ellen
Ugyanez az iskolapélda a nyomtatókkal, mikor nem hajlandóak 1 bizonyos szám után már nyomtatni
Csak,h lapos gyártók körében ki mennyire operál ezzel, az lenne érdekes
-
maross
nagyúr
Baratnom noverenek
voltvan egy olyan notija, amelyiknek keves hasznalat mellett 0-ra halt az akksija. Pont kifutott a gariidobol, azert rakerestem neten. "Known issue", az akksi feltoltes szamlalojat elirtak egy 0-val, es ezert "lekapcsolt". 5000 forintert szivesen megcsinaltak neki, rakotottek valami gepet, megnyomtak egy gombot, es maris olyan volt mint ujkoraban. Tipusra sajna nem emlekszem, de megkerdezhetem, meg mindig azt hasznalja. Klassz, mi?Ismerem a filmet, csak a szamomra "valo vilag"-bol mondtam peldat
. Ilyen egyertelmu formaban azert ritkan fordul elo, inkabb csak "megfaradnak" a dolgok a gyenge anyahasznalattol.
-
szacsee
nagyúr
A cikk jóféle, kár hogy AMD csak 3870K (tsai) és a mobil fronton enged tuningolni.
Az már más kérdés, aki lapost tuningol az meg is érdemli, ha lehal a gépe 2 éven belül.
Hővédelem egy dolog, viszont vannak az alaplapon hővédelem nélküli alkatrészek is.
Pl egy szárazelkós kondi 50°C-ig 5000 üzemórát bír, míg 85°C-on már csak 2000 üzemóra garantált. (az értékek szemléltető jellegűek).
A laposgyártók pedig egyre inkább adnak a külső anyag minőségére, mint a belbecs normális kiépítésére. Határértékre tervezett hűtő, gyári kiépítésben adott procihoz tervezett PWM stb.
Tuning hab a tortán, a procik nem bírnak ki 10 évet, hanem 9 után halnak be, de a kiszolgáló elektronika gyengébben van megtervezve és egy lapos alaplapot nehezebb szerezni, mint egy mobilprocit, ráadásul utóbbit olcsóbban is lehet.
A szubjektív véleményem pedig az, hogy egy informatikai portálra címlapra egy ilyen jellegű írást kitenni az ellenérvek alapos magyarázata nélkül felelősség nélküli döntés. -
Thauxeeb
tag
Én mióta megvan így tuningoltam...
Viszont nekem tuningolva sikerült átlépni a 100 fokot is (télen) szóval nálatok jó hideg lehet, vagy nem tudom...
Ha meg túlmelegszik akkor annyit csinál, hogy kikapcsol. -
Prof
addikt
A tuninghoz annyit, hogy egy Macbook Pro simán lesz 100fokos i7 quaddal, mindenféle tuning nélkül
-
Puma K
nagyúr
válasz
matteo_szg #44 üzenetére
Hivatalos linket ezzel kapcsolatban tudsz adni, hogy alapból nem 192 Bit-es a GTX560M?
Ezzel én tökéletesen tisztában vagyok, mert mint írtam nekem is egy Lenovo Y570 van.
Az GT555M-nél viszont vannak jelentős eltérések (chip verzió, órajelek, shader árnyékolók száma, DDR fajtái, stb), viszont az Asus húzása a 128 Bit-es GTX560M-mel eléggé gerinctelen. -
stratova
veterán
Amondó vagyok, hogy addig van értelme ennek a tuningnak, amíg teljes terhelésen nem megy 70-75°C fölé az APU lehetőleg a CPU és GPU részt együttesen terhelve; mert a környezet sem feltétlenül honorálja a magas hőmérsékletet. Ellenben azért a gyári 1.4 GHz-et érdemes feljebb tornászin feszültségcsökkentés mellett.
A K széria eleve egy olcsóbb gép, ennek megfelelő anyaghasználattal így e téren csodát nem kell várni tőle. Ezért páran felsőbb kategóriában nézelődünk, de esetleg szerényebb hardverrel; ilyenkor az APU-n még tudsz finomhangolni a kasztnin ugyebár nem nagyon.
(Ha Llano akkor nálam inkább Vostro 3555, HP Probook 4535s, 6465b, TP Edge 525/535 favorizált akár diszkrét kártya nélkül, de használható GPU résszel) -
Expulso
tag
köszi a bemutatót.. nosza hajrá főzzük csak meg a CPU-t
-
Zanik
addikt
A lefelé tuninggal még nincs is semmi baj (sőt!), de ez a felhúzás (az érdekességén túl) hosszú távon már nem válik nagyon hasznára se a gépnek, se tulajdonosnak. Természetesen mindenki azt csinál a saját laptopjával, amit csak akar. És persze az is teljesen egyénfüggő, hogy ki mennyit hajlandó kockáztatni az fps növekedésért cserébe.
-
Zanik
addikt
A vérpistikék pont az ár/érték arány rabjai (értsd: minél kevesebb pénzből, minél nagyobb teljesítményt kisajtolni; minőség és garancia nem számít). Semmi baj ezzel a tesztel, ha szigorúan szakmai, technológiai szemszögből nézzük. Viszont felhasználói szempontból (ismerve a hazai vérpistike népesség torz világképét és szokásait) felettébb veszélyes. Mondjuk a dolog ott kezdődik, hogy vérpistike el se jut a PH! olvasásig, mert van neki egy szintén "szakértő" vérpistike haverja, aki úgyis megmondja a tutit, hogy milyen olcsó laptopot kell venni WOW-ozáshoz.
-
Sontir Fel
őstag
Grat a teszthez. Ilyen gepunk is van itthon, es mar agyaltam valami varazslason, mert a cpu eleg halvany. Na majd most kikiserletezunk egy stabil 2gigas mokat.
Amugy 2 honapja akciosan edigitalban volt szerencsenk 139.990-ert venni windows nelkul.
-
-
Enton
addikt
Azért ez a sebesség már valami:
"... DIRT 3 percenként 46-ről 60 képkockára gyorsult..."
Itt már bajok lehetnek ha 1s/1kép a jó.
-
V8TommY
tag
"Hasonló beállítások mellett a DIRT 3 percenként 46-ről 60 képkockára gyorsult."
Az elég játszhatatlan lehet. -
-
vcsabika
tag
hát én a acer 3820tg core i5-ét 3.8 hajtottam gyári hűtéssel nem ment 95C -felé és gyorsult egy bitangot ez ahhoz képest semmi
-
-
stratova
veterán
CPUgenie tudott ilyet esetleg, de csak Core2Duo-val (pl. P8600) bezárólag.
Puma K: GT 555M-ből is annyiféle van mint égen a csillag:
Lenovo Y570 96 Shader GDDR5 128 bit (40.0 GB/s)
Medion Akoya P6812 144 Shader DDR3 128 bit (28.8 GB/s)
Asus N55SF 144 Shader DDR3 128 bit (28.8 GB/s)
Dell XPS 144 Shader DDR3 192 bit (43.2 GB/s)
MSI GX780 144 Shader GDDR5 128 bit (40.0 GB/s) -
V!ck
senior tag
Szerintem Bacsis megoldaná a hűtést
Egyébként notebooktól nagyon szép teljesítmény, őszintén szólva még nem találkoztam tuningolható notival... -
Intelre is van valami hasonló megoldás? , nem tuningolni szeretnék, inkább alulfeszelni
-
havasa
aktív tag
Az i5 sem halkabb semmivel. Az a jelenlegi helyzet, hogy multimédiára és játékra/munkára csak akkor kell ugyanazt a notit használni, ha jól bírod a zajterhelést filmezés/netezés közben.
(#36) Oliverda : csak az EX jelző mobil Sandy CPU-k unlockosak, de azok 1000 USD körüli áron mennek nagy tételben.
-
stratova
veterán
Ezt az olcsó húst "lefelé" is lehet tuningolni, akkor pedig szépen megnő az akkuidő.
Egyébként pedig miért is várjuk, hogy egy 4 fizikai magos, 400 shaderes APU azonos fogyasztást produkáljon, mint egy 2 magos HT-s i3 lényegesen kisebb grafikus résszel? (hozzátéve, hogy a HT sok helyen egész jól működik). A kérdés költői. -
echterion
nagyúr
Miért ne lenne? A K10Stat-nak nem kell, hogy nyoma maradjon a gépen.
Persze, ez nem vonatkozik a TÉNYLEG szénné húzott gépre.
A cikkhez: Köszi, tetszett. Nem gondoltam volna, hogy ennyire alacsony a Sabine alapórajele. Viszont jó, hogy ilyen egyszerűen lehet ezen segíteni. Még egy SSD alá, aztán megy, mint a huzat.
-
aram01
nagyúr
nálam mindig ez a képlet ugrik be: noti+tuning=olvadás
-
Oliverda
félisten
Nem lehet mert azokban szinte kivétel nélkül szorzózáras a processzor, ellenben a Llano-val amiből az összes mobil verzió kivétel nélkül zármentes.
"na de jobban melegszik külső hűtő kell hozzá ahogy írták, többet eszik... akkor inkább kerüljön kicsivel többe, és kész"
Nem kell csutkára állítani mindent, és akkor alulfeszeléssel még akár kevesebbet is fogyaszthat magasabb órajel mellett a gyári beállításokhoz képest.
-
Puma K
nagyúr
Én repülőn nem 100%-os akkuval egy Lenovo Y570-el (kikapcsolt dedikált VGA-val) megnéztem egy 49 perces dokumentumfilmet (A titokzatos Tesla - BBC 1982) és még Angry Birds-zel is játszottam, a laptopnak a fényereje a gépen lévő világítás és a fényes kijelző miatt 75% körül volt.
Az Asus laptopokkal nekem eddig nincsenek jó tapasztalataim... Volt egy A52 típusú gépem abban az alaplapi Intel chipset tré volt (bármilyen HDD-t használó program kifagyasztotta a gépet tehát szinte minden...) ezt a chipsetet eladták 2 szériányi (!) laptopjukban... Valamint a gamer laptopjaikban amiben Nvidia GTX560M van ami alapból 192 Bit-es na azt Asus-éknál van, hogy csak 128 Bit-en működik... Ha asztali gépem van akkor csak Asus alaplapot teszek bele, de hogy más kütyüt használjak tőlük... hát... tapasztalataim alapján nem győzött meg más termékük...
-
havasa
aktív tag
Hogy jön ide vérpisike? Vérpisti nem fog ilyen AMD notebookot venni, mert az ár/érték arány (amin ésszerű tuninggal, nem kicsit lehet javítani) nem érdekli, meg nincs benne Inside sem.
(#30) Mozsa: lehet húzni a mobile Sandy-t is: a kb. 40 részes termékpalettából konkrétan 2 példányt, azok 1000 USD-be kerülnek.
-
Mozsa
tag
az inteles laptopokat nem lehet húzni? ugyanúgy meglesz a teljesítménybeli különbség....
-
Prof
addikt
Hát igen jól mutatja ez a tuning teszt is mennxire esélytelen egy A6-os llano noti még hybrid cf-el is egy i3,i5+gt540-es konfighoz képest(ami sokszor még olcsóbb is) az alacsony órajel miatt.
Nagyon elcseszték, hogy ilyen alacsony órajelen jött. -
dani993
senior tag
Sziasztok! AMD Athlon II P360at(dual core 2.3ghz) lehet tuningolni? Valaki tudna segíteni benne? Esetleg a Radeon HD6470M videókártyával lehet kezdeni valamit? Insyde BIOS van a gépen.
-
subaruwrc
félisten
ugyanis tuning fogunk foglalkozni
apró elírás.
-
Zanik
addikt
Notebook tuning? Atyaég! Lelki szemeimmel látom a vérpistikék hadát, ahogy rohannak "gémeresíthető" konzumer laptopot venni!
Viccet félretéve, érdekességnek nagyon jó a cikk, hisz megmutatja az AMD APU tuning képességeit. Az viszont kevésbé szerencsés, hogy mindez egy kis helyre bezsúfolt, gyárilag tervezett hűtés mellett elég durva extra melegedést tud okozni. Szóval azért csak csínján azzal tuninggal! -
-
lsgtvik
csendes tag
38 percnyi üzemidő nem túl sok...
-
Hatvan9
senior tag
Köszi rudi a tesztet, volt ilyen gépem, állati jó!
-
MZperX75
addikt
Jobbat nem találtam
[link]Bocsi de ez a sor nincs elírva a táblázatban
AIDA64 v2.00 – CPU AES 13 449 194 749 16 481 24 706
-
MZperX75
addikt
Tesómét (ugyan ez laptop) kicsit piszkágattuk,így 3 profilt tudtunk beállítani
1.Alapon ,minden
2: CPU 1.30V-on 2.8Ghz-en ment atom stabilan.(1.4Ghz@2.8Ghz)
3: CPU 1.35V-on 3.0Ghz-en(de oda már egy hűtőlapot is kelletett a kis jószág alá betenni)
1.4Ghz@3.0Ghz
Hibrid CFX-is hozott valamit a konyhára.Nagyon meg van elégedve ,kis játékos masinának.
A tesztért köszönet. -
rudi
nagyúr
-
stratova
veterán
K10stat nem fogja szívlelni Brazos-t, mert az még K8-ra épül. Esetleg ezt kipróbálhatod, de nem tudom mennyire lehet vagy nem lehet vele tuningolni.
schawo: Lehet, náluk időszűke miatt a finomhangolás kimaradt.
"Illetve van itt még egy lehetőség: alapos teszteléssel ki lehet kísérletezni, hogy konkrét példányunk milyen legkisebb feszültség mellett képes magas órajelen üzemelni. Lehet, hogy a 2,30 GHz-et már 1,10-1,15 volt környékén stabilan hozza, de mint mindig, a tuningra itt sincs garancia." -
Nem lett volna értelme a tuning mellett párhuzamosan a feszültség értékeken is csökkenteni? Szerintem nincs szüksége a CPU-nak a gyári feszültségre még tuning közben sem. AMD valami perverz hobbiból kifolyólag nagyon komolyan túlméretezi a feszültségeket.
-
Klassz, hiánypótló írás, de a cpu egy molyfing. Remélem a Trinity hozza az elvárható szintet. Egyébként notiba minek a négy mag? Ha meg kell, nyilván munkára, oda meg Intelt vesz a jónép... Hogy van ez?
-
Bogyó bá'
nagyúr
Ez Brazossal (E-450) is működhet? Új szerzeményembe (Lenovo E125) kéne is kis graftot tekerni!
BIOS-ban sem CPU órajelet, sem VGA órajelet, sem memória-frekvenciát, sem feszültségeket nem lehet állítgatni. Pedig ha konnektorból megy, mehetne minden részegység maximumon!
-
"Mai notebooktesztünk rendhagyó lesz, ugyanis tuning fogunk foglalkozni. " - *tuninggal
-
stratova
veterán
Ééés megérkezett. Neki is estem
Új hozzászólás Aktív témák
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Dell Vostro 5590
- ASUS ROG Zephyrus M16 RTX 3070
- Új Lenovo Thinkpad T16 G2 (Gen2) AMD Ryzen 7 PRO 7840U 16GB RAM 512GB SSD Win11Pro 3 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M3 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest