- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Egérpad topik
- Házimozi belépő szinten
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
Új hozzászólás Aktív témák
-
lemusz
addikt
Szerintetek elképzelhető egy 6/6-os proci a később kijövő darabok között? Vagy ördögtől való az SMT nélküli 6 mag gondolata?
-
törölt tag
válasz
<Lacy85> #594 üzenetére
Mint beteg-maximalista írom, már párszor megdőlt a gyakorlatban, hogy az FPS mennyisége és a kapott minőség közé, egyenlőségjel lenne írható. 240Hz-es monitor-t is kiszolgál és nem esik szét 100 fps-nél sem, sőt észre se lehet venni hogy 100 vagy 200 az aktuális fps. 240 fölött már igen, van különbség.
-
<Lacy85>
addikt
Ha valaki maximalista, az meg úgyis több forrásból tájékozódik.
Ha kimondottan csak játékra kell (és ott is mondjuk a 144hz, stb. a cél), akkor még mindig az intel a nyerő a többi teszt alapján.
Ahogy néztem, már egy sima 1080-nál is lemarad kicsit a rizsa.
Az összképet nézve viszont én most tuti, hogy AMD-t vennék. -
nuke7
veterán
miben gyorsabb a 2400g mint az 1500x..?
-
M@cika
őstag
Ha nem váltottam volna a nyáron R5-1600-ra, akkor most váltanék 2600-ra. Így viszont nincs értelme, mert nem használom ki az 1600 tudását sem. Viszont mindenképpen jó, hogy van további fejlődés és rendesen kezdik megszorongatni az Intel tökeit, pláne annak fényében, hogy a kékek rendesen szívnak a 10nm-el, szóval, ha a Ryzen2 faszán sikerül, meg is előzhetik őket, mint a régi szép időkben az Athlonokkal.
-
Lokii
aktív tag
Mostmár csak 3-5% IPC különbség van, és az már abból fakad hogy a Ryzenben 2 CCX van, míg a Coffee Lakeban 1.
Azaz ha Ryzenben ha a két CCX közötti magoknak kommunikálnia kell valameilyen okból az plusz időt vesz igénybe, míg az Intelnél minden egyben van, "házon belül" meg tudják dumálni.
A 2200G és 2400G ezért (is) gyorsabbak mint a 1200/1300x vagy 1400/1500X.
Szóval ezzel lehet indokolni a 3-5% IPC deficitet.
-
Atla
senior tag
2018-ban még mindíg azt kell olvasnom,h elég a négy mag játékokra.
Nem tudom ezek az emberek hol élnek mivel játszanak?
Battlefield 1 64 fős multi....probáld ki 4 maggal.....Ja,hogy te nem játszol multit,mer letőtöd.....akkor ne beszélj hülyéket légyszives
-
DraXoN
addikt
válasz
nemszabad #580 üzenetére
A videóban meséli Steve, hogy az ok valószínű az AMD CCX felépítési mód, ami megnöveli a magok közötti késleltetést. Míg ezzel szemben az Intelekben a kapcsolat közvetlen. De ott is megfigyelhető, hogy a 7700K és 8700K azonos órajelen utóbbi pár játékban már gyengébben teljesít hiába a több mag, pont a bonyolultabb kapcsolat miatt nő a késleltetés és elhúz az egyszerűbb cpu (pár százalékkal).. de utóbbi kapcsolatmód még mindig közvetlenebb mint a CCX kapcsolati mód. Viszont össze lehet mérni a HEDT platformos Intelekkel, ahogy a magok egy Ringbuszon kapcsolódnak kevésbé közvetlenül mint a kisebb kategóriás Intelekben. Emiatt gyengébben teljesítenek azok is az asztaliakhoz képest.
Ezek alapján ha jön a 8 magos 1151 foglalatos Intel, lehet gyengébb lesz azonos órajelen a 6 és 4 magosakhoz képest.. Hacsak nem talál ki valamit Intel, ami szerintem nem valószínű, "varázsütésre" nem megy ez.. a mostaniakban levő "mesh" kapcsolásnál nincs gyorsabb (viszont jó drága és bonyolult tervezni/építeni/bővíteni).Ha nem lenne AMD-nél az az órajelhátrány ami van jelenleg, Intel nagy "sz*rban" lenne. De lehet látni, hogy tuning nélkül használva, csak a turbóra hagyatkozva, már majdnem egál a 2 rendszer sok esetben.
Továbbra is érdekes, hogy az Intel HT-jánál menyivel jobb az AMD-k SMT hatékonysága (és emiatt is utóbbinak jobban "fáj", ha elvesszük a "virtuális magokat")..
AMD-nél valószínű a 8 magosok azért maradnak le kevésbé a 6 magosokhoz képest ha mondjuk 3 vagy 4 magot tud kihasználni egy-egy játék, mert akkor 1 CCX-en belül tud maradni a program, ami javít a késleltetésen.. A zen2 magok (Ryzen 3xxx?) itt még előnyt kovácsolhatnak abból, hogy nekik elvileg 6 magjuk lesz egy CCX-ben.
Mondjuk ha Intel javítana legalább a paszta minőségén (még ha nem is forrasztana) akkor még egy plusz 2-300Mhz-et kitud csikarni a mostani prociból, már ha megnövelik a TDP keretet is. Valószínű szerintem, hogy utóbbi ok miatt nem akarja megtenni, sok alaplap nem bírná, és okozna zűrt, hogy nem megy mindegyikben... Majd kiadnak egy új alaplapot emelt TDP kerettel ... várj mint ha új alaplap készülne.. vajon megemelik a keretet a 8 magos miatt?
-
nemszabad
tag
Hm, nem is rossz. Meglepően jót megy.
Bár, ha azzal érvelünk a Ryzen mellett, hogy tök mindegy a magszám, mert az adott árért kapott teljesítmény a mérvadó, akkor a megegyező frekvencián való összevetés sem túl fair.Játékok alatt elmegy a kék cpu, még így is.
Itt viszont azt kell hozzátenni, hogy a Ryzen magjai kihasználatlanok. Akárhány játékos összevetés youtube videót néztem, a kék oldalon mindig lényegesebb magasabb a cpu kihasználtság, mint a piroson.
Értem én, hogy a pirosban több a mag, így 1-1 magra kevesebb munka jut. De akkor is fura, hogy 10-20% lemaradásban van a piros cpu úgy, hogy közben meg sem izzad, 50 %-on szüttyögnek a magok...Nagyon-nagyon kíváncsi volnék, mi lett volna annak idején, mikor a Bulldozerek voltak köpködve, ha az akkori játékok valamennyi szálat kihasználták volna. Gondolom, nagy csoda nem, mert a sokszálas alkalmazásokban se villantott, de azért más lett volna a leányzó fekvése.
Ehhez képest eltelt x év, és még mindig itt tartunk, hogy egy 6 magos cpu unatkozik.
Itt jöhetne az, hogy a háttérben meg dolgoztatni kell, kis kikapcsolódás úgy, hogy közben a munka is halad.
Oda viszont már biztos a 8 magos kell. -
DraXoN
addikt
Teszt, azonos órajelen:
Ryzen 5 2600X vs. Core i7-8700K IPC Comparison (Hardware Unboxed) -
tamasas0913
tag
Nem nem skacok. Félreértettetek.
Nem az RX460-ról váltás miatt érzem jobban magam. Természetesen tisztában vagyok az erőbeli különbséggel.
AMD-ről Nvidia-ra való váltáson volt a hangsúly.
Szóval jelenleg részemre többet mint erő.AMD kártyára biztos valamikor visszatérek, amint számomra megfelelő terméket kreálnak. Sajnos jelenleg 1050Ti magasságában nem nagyon van alternatíva AMD-nél. RX560 DX12-ben itt ott olyasi szintet megüt mint a GTX, de ne csak DX12 számomra az irány.
-
BReal
addikt
válasz
tamasas0913 #565 üzenetére
Amúgy nem teljesen értelek. Az RX460 közel 20%-kal gyengébb a GTX 1050Ti-nél, még jó, hogy észrevehetően gyorsabb. Ha GTX 1050-ed lett volna, és arról váltasz Ti-re, szinte ugyanennyit gyorsulást kapsz. Én 2GB-os 270X-et váltottam GTX 1050Ti-re, mivel a bányászláz miatt a használt piacon is megnövekedtek az árak, az ASUS 270x-et eladtam 30-ért, MSI GTX 1050Ti-t pedig BF-kor Emagon elcsíptem 40-ért, így minimális ráfizetéssel kaptam 3 év garis, közel 30%-kal erősebb VGA-t. 50-et (+20000 Ft-ot) már sajnáltam volna ekkora ugrásra. Egy dolgot bánok: az MSI Gaming X RX480 8GB kb. 1 hónapig 80000 Ft alatt volt kapható. Sajnos akkor nem volt pénz erre a projektre, aztán mire lett volna, már jóval 110e Ft fölött volt, a továbbiakat meg ismerjük.
(#570) Eldenisa: Örülök, hogy más is tisztában van ezzel, +1.
Bizony, bizony, a legolcsóbb 4GB-os RX470 emlékeim szerint 56000 körül volt, de az biztos, hogy nem volt több 60-nál.
-
Eldenisa
csendes tag
válasz
azért egy kb 35 000 forintos vga-ról áttérni az 50 000 forintos termékre, mit mondjak... hiába nézzük azt, hogy csak 15 000 forint körüli összeg a különbség, de az rx 460-at inkább egy 1050-nel lehetne összehasonlítani, annál viszont jobb, (az elmúlt 1 évben 2db rx 460 4GB modellt vettem mindkettőt 35k körül) szóval a józan észre azt tudnám mondani, hogy amikor nem szálltak el a vga árak akkor egy kicsit többért már rx 470-et tudtál volna venni ami meg egy +30-50%, szerintem erre lehet mondani, hogy jó ár érték arány
-
válasz
Mooka-Miki #567 üzenetére
Ryzen topikban többször volt szó erről, hogy páros időzítéssel stabilabb.
-
BReal
addikt
válasz
A középkategória alatt az RX470/80/570/80 és a 1060 3-6GB értem természetesen. És csakis az eredeti kiadott árakról beszélek, nem a kb. 1 éve elérhető árakat néztem, ahol volt olyan is, hogy GTX 1070 árban volt az RX580 8GB.
A GTX 1050Ti-t nem sorolom oda, inkább az alsó kategória teteje vagy középkategória alja, de középkategóriás kártyának nehezen tudnám nevezni, FHD ultra 60 fps-től mérföldekre van a legtöbb új játékban. Az RX560 pedig nem GTX 1050 Ti árban van. 40000 alatt kapható előbbi, utóbbi 55000 Ft-tól indul. Sőt, még a GTX 1050 is drágább, az 41-42e Ft-tól kapható, és az RX560 azzal egy teljesítményt produkál, szóval ott egál van.
-
tamasas0913
tag
A jobb ár-érték arányú középkategória alatt a 1050Ti árban levő RX560-at érted?
Bár ez már inkább alsó. De mindegy, mert RX580 szinten is túl vannak árazva az AMD termékei.
Nem, nincs rajtam zöld szemüveg. 14 év kitartó AMD vga használat után egy RX460-ról tavaly ősszel áttértem 1050Ti-re mikor még nem szálltak el az áruk a VGA-knak. Azóta mosoly van az arcomon. Már csak azt bánom, hogy miért nem előbb világosodtam meg.
Valahol mélyen még mindig a szívem csücske az AMD vga, mégis lehúztam a társaságában 14 évet. De manapság már felülkerekedik a józan ész a szívemen. -
BReal
addikt
válasz
nemszabad #561 üzenetére
Pedig bármennyire furcsának tűnik, nem ez a célom. AMD-vel kapcsolatban az a szimpatikus, hogy 2 gigacéggel szemben képes helyt állni töredék költségvetésből, és bár VGA fronton az utóbbi generációkban a csúcskategóriában nem tud közel kerülni pl. az NV-hez, középkategóriában jobb ár-érték arányú termékeket ad ki, generációk óta. Ez a Ryzenre ugyanúgy érvényes: jobb ár-érték arányú processzorokat dob piacra, kiegyensúlyozott teljesítménnyel (értsd: játékokban elég közel van az Intelhez, többszálas alkalmazásokban pedig ugyanannyiért jobb alternatívát kínál - igen, mondhatják a fanyalgók, hogy persze, hisz több mag-szál áll rendelkezésre. Erre azt lehet kérdezni: Kit érdekel? Az Intel is nyugodtan adhatna 6/12-es CPU-t 50-60e Ft-ért, 8/16-osat 80-100e-ért, van egy olyan érzésem, hogy ha annyiért adnák, akkor sem rokkannának bele). Igen, játékokban jobb az Intel, akinek csak arra kell, jobban jár azzal. Munkára, sokoldalú felhasználásra (legyen az streamelés, youtuberezés, stb.) szintén vannak erősebb Intel CPU-k. Ezzel egy probléma van, drágábbak.
2 dolgot utálok:
1. Ha valaki úgy jön oda egy teszthez vagy hírhez, hogy egy jó szót nem képes írni róla, csak szapulni tudja.
2. A konkrét esetben: ha valaki úgy ír arról, hogy mennyivel gyorsabb az Intel, hogy a valóságban 11-2%-kal produkál átlagban több fps-t a jelenlegi legerősebb VGA-val, és mindeközben a kritizáló 60 Hz-es monitort használ. Az a baj, hogy ilyen tartományban semmi különbséget nem fog tapasztalni az ember, és a legtöbb játékos bizony nem ilyen monitort használ. És lehet itt GTX 1080 Ti-vel tesztelni, GTX 1080 Ti-t 1000 emberből 1, esetleg 2 használ FHD-n. -
nemszabad
tag
Iszonyat mennyiségű időt, energiát teszel bele az AMD szekerének tolásába.
Tisztelem a munkásságod. Komolyan, bárminemű irónia nélkül írom.
Magam is AMD-s vagyok, a környezetemben PC vásárlás előtt állóknak is a pirosat javaslom, de ez a lendület, kitartás (sok-sok hsz.), türelem (joshi...), ami benned megvan, félelmetes. Már-már fanatizmus. Mi motivál?
Atti2010-re emlékeztetsz.
Ha AMD-t veszek, azt érzem, a jó ügyet szolgálom. Tudom, butaság, mert a vadkapitalizmusban a profit a jelige, de mégis... -
KAMI911
aktív tag
https://finance.yahoo.com/news/advanced-micro-amd-beats-q1-145502872.html
-
BReal
addikt
Ugyan le van írva ennél a hírnél, hogy a Teslánál volt legutóbb, de hogy egyértelműsítsük: 1 éve távozott az AMD-től. Még mielőtt valami messzemenő következtetést akarnánk levonni belőle. Mindenesetre úgy látszik, csak nem hülye mérnökök ülnek-ültek az AMD-nél, ha az Intel Rajan kívül az utóbbi időben már a második volt AMD-st szipkázta el.
Más: itt nem volt szó róla, de 2 dologgal kapcsolatban adott ki közleményt az AMD:
1. 1-2 napos hír, hogy az AMD az ezres szériából 6 modellt kivett a kínálatából. Ezeket most visszarakták.
2. valamint egy egyértelmű ettől viszont nagyon fontos dolgot tisztázott az AMD.
Redditen írták, hogy az AMD oldalán az szerepel, hogy ha cseréled a gyári hűtőt, elvész a garancia. Ezt ma JAVÍTOTTA az AMD. Természetesen a garancia továbbra is él, ha Ryzen kompatibilis hűtés lett felszerelve.
-
GFerr56
aktív tag
Hay!
Átírtam...szóval az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a memóriák jelenleg azonos beállításokkal mennek (a 4266-al i-ben szinte azt csinálok, amit akarok, de igazából az alacsony időzítéssel többet nyer az ember, nem akartam megválni tőle, tavaly annyira jó árért vettem, a rizsába hiába rakod át, nem képes kezelni az IMC miatt (sem) magasabb órajelen, ahol tudna profitálni belőle), de , talán nem meglepő, hogy 3000 MHz-ig- alatt használva is megveri i a rizsát (nyilván nem a memória használatban, hanem általánosan, bár a latency még úgy is jobb, sőt 2133 is, ha jól rémlik - mármint a rizsa közben 3466-on...). Szóval, tartom azt, hogy adott teljesítményt azonos árért kapsz, értsd: drágább (a proci) de a teljesítménye is jobb, sajnos a műszaki paraméterekről sem a mérnökök döntenek igazán, hanem a marketingesek... Egyébként azért jár át a gyerek játszani, mert a rizsa akadozik, az enyémen is akadozott, ahogy átraktam a cuccokat ez megszűnt, pedig az op rendszert sem raktam rögtön újra. Itt lehet jelentősége a minimum fps-nek, annak meg a single core teljesítményhez, ami CB-vel alap beállításokkal i-nél 200 felett van. Egyébként a 2xxx szériát is nézegettem, de a 2600-2600X nem tűnt akkora durranásnak, egyedüli esélyes a 2700X-lett volna, de, amint sejtettem, az ára kb. azonos, sőt még lehet, hogy drágább is, a 8/16 nekem felesleges (sztem a 6/12 is, de legyen legalább fél évig korszerű...
- egyesek szerint csak a 8700k, aminek értelme van a 6/6 stb.-nek nincs...kivéve 23xx, 24xx?! ). Teljesítményben a 2700X múlja felül a CL-t bizonyos esetekben (igen, itt már fair összevetni a 6 magot a 8-al...), ezt a tesztek be is igazolták, gondoltam, hogy kb. ez lesz, ezért (is) döntöttem úgy, hogy kipróbálom a sötét oldalt. Meg, gondoltam, ha ennyire szidják...csak jó lehet
. Eddig kellemesen csalódtam benne, sokkal "készségesebb", bár nem vagyok egy OC őrült. A másik is jó, mindenki döntse el, hogy mit akar venni-mire. Ha változik a felhasználási szokásom (fúú, ezt a kifejezést de nehéz volt megjegyeznem...), akkor másra cserélek (azért 8/16-ban kíváncsi leszek a CL-re...).
Üdv
-
Kroni1
veterán
Rég nem olvastam teszteket, de öröm látni, hogy egy egy-vga-s rendszerbe játékhoz még mindig tökéletesen elég a legolcsóbb CPU a friss ryzenek közül, sőt ez a sima 2600 még a munka programokban is alig marad el a dragabb tarsaitól, jól látszik a telj/fogyasztás grafikonon, hogy nagyon kiegyensúlyozott. Azt hiszem ez lesz a következő rendszerem alapja!
-
Csak én nem értem?😀
az adatlapodom van egy 1600x meg egy 1700x(gondolom ezt cserélted le 8700k-ra). Na már most a két konfigodban se a ramok nem egy órajelen vannak (3200mhz vs 4266mhz), a vga az egyikben 1060, a másikbsn meg 1070. Ha ez így van akkor még véletlen se fair az összehasonlítás.
-
GFerr56
aktív tag
válasz
hokuszpk #543 üzenetére
Hay!
Ja, van a padláson egy C64 (floppy-val öccsséém), majd ràizzítom!
Egyébként nemrég adtam el Ryzen félkonfigomat, 2700x-en gondolkoztam, aztàn gondoltam, megpróbálom így, a 8/16 nekem (is) egyelőre felesleges. Ahogy néztem a teszteket, 6/12-vel még így is előrébb vagyok.Üdv
-
hokuszpk
nagyúr
erosen vájtszemu lehet az a gyerek, ha a 80 fps helyett inkabb atjar a 90 fps vasra.
nemszeretem a csaladon beluli eroszakot, de csapnek a kezere olyat, hogy a fal adja a masikat.
vagy eppen egy idore elvennem tole a kis masinajat, es megkapna a vitrinbol a zx spectrumot, hogy jatsszon Horace goes skiinget vagy eppen Jumping Jackot. Es ha a Raid over Moscovban 10-bol 10x ki tud navigalni az ajton, akkor esetleg visszakapja a lehetoseget, hogy ertekelje a 80 fps -t. -
hokuszpk
nagyúr
nekem van nehany Amd vasam, pl. mondtak olcson meg kellene oldani az sql backupot, vettem 8 sata porttal megaldott fm2+ amd lapot, akasztottam rá 8x6TB diszket linuxxal raid6 -ban, aztan arra megy a cucc. ehhez nem kell support, ha intelt tettem volna oda 2x annyiert, akkoris 4 nap a fullos mysqldump, mert annyi ido alatt kopi ki a szerver.
--- abba most ne menjunk bele, hogy javasoltam a replikaciot mint megfejtest, de azt valamiert leszavaztak az erosen kompetens developerek. - es a penzugyesek is. - --- -
devast
addikt
Ez szép meg jó addig amíg működik
Mi is elbohóckodunk amd-vel, de igazából mint szolgáltató nekünk nem éri meg az ismeretlenbe meg a bizonytalanba ugrani gépek százaival akár pár forintért. Mert ha gáz van én nem futhatok az amd-hez, plusz a szoftvergyártók egy része (hálistennek egyre kevesebb) élből el fog hajtani a 'csába a problémáiddal ,hogy nem támogatott konfigod van azon nincs support, használj olyat ami támogatott. Nem azt mondom a ryzen nem jó, csak még nagyon fiatal.
ps: senki nem mondja, hogy a ryzen rossz, sőt... de ahogy itt páran tömjénezitek az a vicc kategória. Fél éve a vega-t nyomták habzó szájjal, 4 éve a kaverit, hogy majd minden megváltja a világot...
-
GFerr56
aktív tag
Hay!
Nos, én csak tényeket írok le, van a családban mindkettő rendszer, ráadásul teljesen azonos 6/12 (1600X - 8700k), a CL gépen patch-ek, alapon jàratva (mint XFR), rizsa húzva, és (le se merem írni), de 10-15%-al átlagban (van, ahol még többel is) jobban teljesít (és nem csak játékokban) a...fúú félek is leírni. Amúgy megmarad mindkettő, de a rizsàlát felesleges lecserélni, mert nem sokat nyernék vele (nekem felesleges a 8/16), max. annyit, hogy a gyerek ne járjon át játszani az ééén gépemmel...Údv
-
Gyuri27
félisten
-
ati3x
senior tag
Nyugi mán! Éppen most irtam, hogy intel (7700) helyett rizsát vettem, és frankó! Az, hogy van 5-10% difi a gammáknál..
Már amelyiknél, nem hat meg.Aztán meg ez az ujgen is beleapplikálható a b350-es lapba, egy plusz is lehetne. (ha olyan lennék, hogy félévente cserélném a procit)
-
3800+
őstag
Meg egyszer leirom, amit linkeltem tesztet, es amit kaptam videot az is azt igazolja hogy csak kizarolag jatekra az intel nem rossz valasztas. Masra nekem nem kell.
Hogy a tavoli jovoben a jatekok mennyire kovetelik meg a sok mag meg tobb szalat majd kiderul, addigra joval olcsobbak lesznek az uj ryzenek es ha nincs akkor epp az intelnek alternativaja akkor majd ryzent veszek, es mivel szerintem itt evekrol beszelunk addigra lenyegesen olcsobban jutok az uj ryzenekhez, mint most.
-
Gyuri27
félisten
Müködött az inteles marketing maszlag. 4 mag mindenre is elég. A 7700 talán gyorsabban számol mint maga Chuck Norris. A G pentium 2 mag szintén elég mindenre is.
Aztán, hogy hogy nem intel is hozta alsóbb szegmensbe a + magokat szálakat.
Máris prioritás lett hogy ne ez legyen.
Máris változott a baba fekvése pl 7700 vs 6-8 mag. A jövőben pedig még inkább nő a difi a 4 mag sok mag közt (most a chipset, lap mizériába ne menjünk bele).
Csak hát ugye itt azt soha nem látod leírva, hogy öcsém jobb lett volna rizsát venni. Mert hát na. -
GFerr56
aktív tag
Hay!
Csak nehogy megártson a sok édesség! A Spectre (meg még ki tudja mi) érinti AMD-t (is), ha jól emlékszem jönnek a javítások, max. 3% teljesítmény csökkenést jósolnak (imàdni fogom, ahogy az egyik csak ennyit, bezzeg a másik meg annyit fog mérni), ilyenkor jöhet (ne) jól az IGP (ezzel is vannak tervek-leveszik a plusz terhet a proci válláról). Szóval...tudom, a legszebb öröm a káröröm....Üdv
-
ati3x
senior tag
Jam, Én meg AMD-s voltam. azaz kb 5 éve vettem egy A6600k-t. Előtte asszem valami core duom volt, ha jól emlékszem. Szal tavaly tavasszal arra gondoltam updatelni kéne. ÉS bizony nagyon azon voltam, hogy egy intel 7700k-ra kéne gyúrni. De aztán jöttek a hírek, hogy jön a rizsa, Gondoltam, azt még kivárom. Már az elején látszott. hogy jó kis proci lett, persze volt némi kehe a korai biosokkal, meg memo supportal, de a nyár végére sokat javult a helyzet. Akkor vettem is egy 1700-ast, 16gb rammal. Először én is szopodtam a memoval, nem akart 3000Mhz-en menni (ami ugye tuningnak számit), de aztán az is megoldódott.. Szal ps hasít, DSS (asztró stackelö progi) meg kihasználja mind a 8/16-ot..
Zsíííír!!! HAb a tortán az intel spectre balhéja
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Anaren91 #520 üzenetére
Ezzel az a gond, hogy akkor eddig "drága" volt az Intel, de mégis azt vették az emberek.
Úgy beszéltek az Intel/Nvidia köztudatról, mintha az emberek vacak és gyenge termékeket kaptak volna évekig a pénzükért, pedig AMD-t kellett volna. Miért kell kiverni egy jó terméket a köztudatból?
-
Igen, én is láttam ilyen teszteket, és ezeknek az volt a közös jellemzőjük, hogy minden beállítást levettek minimumra - a CPU-igényeseket is. Szóval olyankor persze, hogy torzul a végeredmény.
Nyilván van egy korlát, hogy mennyi tesztet lehet csinálni, de ebben a tesztben három beállítás van minden CPU + játék kombinációhoz, és már a fullHD-s eredményekből látható, hogy a másik kettőből a CPU-ra nézve semmi érdemlegeset nem lehet levonni. Úgyhogy ennél sokkal jobban is fel lehetett volna használni a tesztelésre fordított időt.
-
3800+
őstag
Akkor amikor megvolt a pénz és az elhatározás megnéztem a játékteszteket és a grafikonok egyértelműen az intel felé húztak. Nekem csak ez számított, és ebben szerintem nem lőttem mellé, hiszen a lehető legjobb teljesítményt akartam x áron. Ezt pedig most az én szempontrendszerem szerint az intel tudta. Tény, hogy nem rendelkezem olyan széleskörű ismerettel mint Ti, így csak a száraz tényekre hagyatkoztam, amit a játéktesztek írnak... azt viszont kétlem hogy a közeljövőben cserélnem kellene az i5-8400-at.
Ez az én meglátásom, nehezen tudom elfogadni azokat a hsz-eket amik a ryzen szériák megjelenése óta az intelt teljesen elásták, mintha az nem lenne jó semmire. De legalább a ryzenek óta olcsóbbak az intelek.
Részemről én be is fejezem mert ahogy korábban írtam, úgysincs megegyezés. Viszont unaloműzőnek jó ez a topik, továbbra is követem a vérre menő harcot.
-
s.bala31
őstag
Én kifejezetten játékra vettem az i5 8400-at. Nem futtatok a játék mellett semmit mert amikor játszok akkor játszok, ilyen egyszerű, gondolom mások is lehetnek ezzel így
Nem igazán győz meg az hogy 20-30%-al alacsonyabb a kihasználtsága a Ryzennek, dobjon inkább plusz 5-10 fps-t teljes kihasználtság mellett
Rengeteg teszt átnyálazása után úgy döntöttem számomra megfelelőbb az intel mint az akkori Ryzen 5 1600x sőt a refresht sem vártam meg mert nem számítottam arra hogy játékok alatt jobban teljesítenek majd mint a 8. genes intelek. Ez kb be is igazolódott, persze tényleg nagyon fasza lett ez a felturbózott Ryzen széria, de jelenleg kb 20 ezerrel drágább egy 2600x mint az i5 8400. Amire nekem kell a proci nem éri meg ezt a felárat. Szerintem nem fog elfogyni még jó pár évig ez az i5, ha meg mégis kevés lenne a 6/6 akkor nyugodtan mehet helyére egy 8700-as. Arról van itt szó hogy ki mire használja a gépét.
-
Anaren91
senior tag
Nem értem egyes embereknek mi baja. Amikor kijön egy új Intel széria és kemény 5-10 fps el többet tud mint az előző már indul a farokreszelés hogy áldott legyen a kék isten amiért ekkora erőt adott. Amd kijött egy új generációval meg már annak a finomhangolt verziójával, amivel nem kis hátrányt dolgoztak le az fx széria után ( bár mostanában már az is látszik hogy nem azok voltak annyira szarok, csak a játékok voltak nagyon modernul megirva....) és megy a rinya hogy ez semmi meg ez szar.... Senki nem tart pisztolyt a fejedhez, vegyél intelt kit érdekel, te is jól jártál mert olcsóbban kapod meg a kekektol amit eddig drágán adtak... Meg arról nem beszélve hogy ha nem jön ki a ryzen akkor még ki tudja meddig ment volna hogy egy magra írnak mindent mert kedves intelnek jobban megy a kevés mag magas orajellel játék...
Kardoskodhattok Intel meg amúgy amd mellett is de egyik cég sem Máltai Szeretet szolgálat... Mindnek a penzetek kell. Amd hátrányban volt, kellett valami amivel fordítani tudnak, kiadtak ryzent sok maggal meg egész jó egy magos teljesítménnyel. Erre hoppá 6 magos Intel consumer fronton.
Szóval inteles ként inkább ujjonganod kellene hogy az amd miatt most olcsóbban kapsz jó intelt ha már kék a bőröd is és nem itt verni a nyalatok... Amúgy nem is tudom már melyik oldal tesztjeben láttam hogy ryzen 4,2k tuning vs Intel 5.2 között van kemény 2000 pont asszem cinebenchben. Egy GHz előnnyel... -
BReal
addikt
Oké, és a gyakorlatban melyik játéknál beszélhetünk arról, hogy akár egy GTX 1060-nal 40 helyett 50 fps-t kapsz Intellel?
Látom, schawo és Draxon is megelőzött. Teljesen irreális, amit írsz.
Más, akit érdekel: JayzTwoCents Ryzen 2700X tuning 18 percben.
-
DraXoN
addikt
de a két cpu közül, ha az egyik csak 40et tud kipréselni magából, kizárt, hogy a másik azonos terhelésen olyankor emiatt 50et tudjon ...
inkább 45öt..(fentebb részletesebben leírták.. én nem számolgattam)
de ha egy játék ennyire cpu terhelésre megy rá akkor muszáj lenne azt a kódot párhuzamosítani, mert valószínű csak pár magot akar terhelni (eléggé sok erő van mindét cpuban, csak másképp elosztva)
de ha a jövőbe néznénk szintén, akkor meg a szálak boríthatják a jellegi sorrendet.. tudom, hogy kevés most az a játék ami akár csak 4 szálat is kihasznál, de idővel több lesz, van most is ami már tud terhelni 5-6 szálat, ez csak emelkedni fog, főleg, hogy a cpukban is egyre több így az erőforrás.
persze ez nem egyik napról a másikra változik meg.. de szerintem egy 3-4 éves távlatban az erősorrend a két cpu felépítés között fordított lehet sok játékban. 6vs12 szál, addig lehet előnye a "csak" 6 szálat tartalmazó processzornak amíg el nem terjed a több magra optimalizálás. .. és mivel már az intel is ilyen cpukat kezdett konzumer szintre lehozni.. ez csak idő kérdése... meg a fejlesztőké, hogy milyen motort használnak (viszik-e tovább a 10-15 éves toldozott dolgaikat). -
Adott esetben az az 5-10 fps is számíthat, persze nem a videón látott 120 fps-nél, de ha mondjuk egy olyan terhelő játéknál, ahol 40 fps helyett 50et csihol ki magából az i5-8400 az jelentősen javítja a játékélményt.
Ez rossz következtetés, nem így működik. Egyszer matematikailag is rossz: 120 fps-nél az 5 csak 4%, az 40-nél csak 2. Másodszor gyakorlatban is rossz: nem jellemző, hogyha egy cpu 120 fps átlagnál 4% előnyt hoz, hogy az akkor 40 fps-nél is hozna 4%-ot. Sokkal jellemzőbb, hogy 40 fps átlagnál csak 1-2%-ot.
Ezért nem szeretem az eszeveszett CPU-limitesnek beállított helyzeteket, mert abból a valóságra szinte nulla közvetlen következtetést lehet levonni, teljesen elvisznek a számok a málnásba.
-
Gyuri27
félisten
Igen. Csak ott az intel 50-60%-on tekert. Az 1600 meg 30-40%-n.
Vond le a konzekvenciát. Hogy hamarosan melyik proci fogy elfogyni. Vagy melyik fog hamarosan 70-80%-n tekerni és ezzel együtt melyik fogyasztani és melegedni.
Ez csak maga a játék. Még nem inditottál mellé semmit.
Erről van itt szó. -
3800+
őstag
Amit én linkeltem oldalt ha megnyitod, láthatod hogy average és min fps-ről készültek a grafikonok. Nem tudom honnan vetted hogy én max fps-sel "hegyelek". Én is általában az átlagot és a min-t nézem... amit linkeltél videó abban is az látszik, hogy az i5-8400 szinte mindig magasabb fps-t produkált, mégha csak 5-10 fps-sel is. Adott esetben az az 5-10 fps is számíthat, persze nem a videón látott 120 fps-nél, de ha mondjuk egy olyan terhelő játéknál, ahol 40 fps helyett 50et csihol ki magából az i5-8400 az jelentősen javítja a játékélményt.
-
Cyberboy42
senior tag
bakker, hát ez jó sok hozzászólás
egy biztos, intel vs amd nagyon is élni fog ebben az évben.. mindenhol van pro és kontra, nem is kell fan-nak lenni ahhoz hogy kiálljunk valamelyik mellett, és bizony ez most nagyon meg fogja osztani a vásárlókat. itt a tuning ott az xfr húú -
Lokii
aktív tag
Egy kérdés skacok, 2400 MHZ-s CL15-ös Kingmax RAM-ot be lehet állítani CL12-ra úgy hogy marad a freki(ésszerű feszültségadással), vagy 2866 Mhz-re CL14-es késleltetéssel szintén valamennyi plusz fesszel?
Ja és miért nem lehet kapni 2016 eleje óta Kingmax Nano Gaminget (3200 Mhz, CL14) amikor 1 éve legnagyobb szükség lenne rá?
-
sb
veterán
Mindkettőtök oldalán van némi igazság.
Az is igaz - épp a sima Zennél látszott - hogy a lowres tesztek nem ugyanazt adják, mint egyéb beállítású, de cpu igényes tesztek. Gyk. Egy FHD/4k cpu limitált scene-ben sokszor a Ryzen1 volt az erősebb, míg 720-ben állva hagyták (és most szó szerint, tehát nem 1-2%-os agyonvágásról volt szó, hanem 20%-okról
). Vélhetően a magasabb fps és a memória/cache/CCX mizéria miatt viselkedett máshogy ez a beállítás.
Tehát ilyen alapon valóban kellhet a tesztbe mindenféle beállítás, max azt kell meghatározni, hogy a 720 paz ugyan cpu limites colt, de...
Az FHD/4K meg ugyan gpu limites volt, de… X-Y scene mutatta a cpu erejét.
Ebből se biztos, hogy átlaguser le tudja vonni a következtetést, de legalább minden infó benne van. Az is ami nem releváns, gyk. a 4K tesztek 98%-a, az FHD-nak 60-70%-a… de legalább lesz egy reális kép is, hogy a maradék FHD cpu limites (pl. multi) környezetben valós felhasználási beállítások mellett mit tud majd a proci.Másfelől viszont érezni ebből, hogy megint rétegigény. Ha nem tesztelik le minden létező szarral (és így nem kerül bele egy rakás megtévesztő, irreleváns eset) akkor is 90%-osan jól mutatja mit tud a proci. Miért? Mert amiben mérhető különbség van az tényleg marginális eset. Aki 720p-ben nyomja és/vagy 120fps+ akar játszani. Jó, nyilván ez a HC gamerek 90%-a, de ők meg mégis kevesen vannak az átlaguserekhez képest.
Ill. pl. ott jóval nagyobb lesz a szórás a f*s játékengine-ek miatt és jobban jár az illető, ha megnézi az adott kedvencét az adott felbontáson, hogy mit tud. Mert ég és föld lesz a különbség… lehet, hogy a Pentium Gold fogja a legjobb fps-t adni 2 magon. -
3800+
őstag
Lehet, hogy rossz döntést hoztam az Intellel nem tudom. Ami nekem nem jött be, hogy alig találtam qvl listás ramot az éppen kinézett alaplapba, mármint ami árban belefért volna, illetve pár tesztet átnyálazva az 1600/1600X-nél az i5-8400 jóval nagyobb fps-eket produkált. Így inkább biztosra mentem, és i5-8400-at vettem a jövőre gondolva Z-s lapba, amiben az olcsó 2400Mhz-es ramot is felhúztam 2800-ra.
-
wwenigma
Jómunkásember
Egyebkent igaza van de szerintem a jatekbeallitasok nem stimmeltek vagy egy ujabb patchelt verziot futtattak amiben valtoztattak valamit a devek és ezt keverték a régebben felvett videoval vagy pedig tenyleg csak a tömörites miatt van. Nézd meg a helikopteren a csíkot, elsőnél sima masodiknal fehér foltos, jol latszik ahogy megy oldalra a kamera.
De tény hogy ilyet proci nem okozhat és furcsa pl. a memoriahasznalat is amit kiir GPU-ra.
-
válasz
attila9988 #499 üzenetére
Pár ezer forintokról beszélünk, ha a b350 lapokat nézzük akkor is és akkor is ha a z370-eket nézzük. 20ezret nyílván nem ér. Egyébként thermaltake g21 tg-m van, nem kell levenni az oldalát😀
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A megjelent négyesből három új processzort teszteltünk, és bátran állíthatjuk, hogy érdekes év lesz ez a CPU-piacon!
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 120TB+400GB rack szerver - 2xE5-2680v4,128GB RAM,2x10G NET,H730p RAID
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest