- iPad topik
- Száguldozásra hangol az új AMD Software
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Egyedi rögzítőt kínál pár hűtőjéhez a Noctua
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- Milyen RAM-ot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- UHD filmek lejátszása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fiery
veterán
A Samsung miert gyartana x86 procit? Az Exynosok nagyon szepen dolgoznak, minek kene nekik egy nem tul versenykepes x86 proci? Plane olyan piacot celozni vele, ami folyamatosan zsugorodik?
Ha a Zenre gondoltal, azt pedig nem lehetne ma gyartani, mert nincs me'g kesz papiron sem. Hiaba lenne egy nyitott gyarajto, nem lenne mit bevinni rajta jelenleg.
-
Fiery
veterán
Amit irtam, az nem kitoresi lehetoseg, csak a nagy semminel egy kicsivel nagyobb probalkozas lett volna. Az FX-9590 sem valtotta meg a vilagot, de arra jo volt, hogy egy kis buzzt generaljon az AMD korul. Az AMD-nek mar elment a hajo, innen mar nem jonnek vissza, erre komoly penzzel mernék fogadni
Marad az ARM vs. Intel x86 harc, arrol fog szolni a kovetkezo evtized.
-
Fiery
veterán
A Zen elso korben a szerver/HEDT piacra valo visszaterest celozza, tehat semmi koze a Pentiumokhoz, i3-akhoz, de me'g az i5-okhoz sem. Masodik korben johetnek majd az APU-k. Az APU-kkal viszont az a gond, hogy egyre kevesbe izgalmasak az AMD megoldasai. Anno (par eve) mindenki hulyenek nezett, amikor ova intettem az AMD-t attol, hogy leadjon a feszitett tempobol. Arra figyelmeztettem mindenkit, hogy az Intel fejlodik a legkomolyabb tempoban a GPU-k piacan. Volt honnan (= a beka s*gge alol) felfejlodniuk, de minden evben hoztak a szokasos 20-25%, sokszor me'g nagyobb elorelepest az iGPU teljesitmenyben. Pontosan az tortent, amire gondoltam: az 5775C-vel az Intel iGPU-ban is beerte (sot, lenyomta) az AMD-t -- holott a Llano es Trinity idejeben ez me'g sci-finek tunt. Az APU-k egyetlen igazi elonyet is sikerult ezzel lenullaznia az AMD-nek a toketlenkedessel. Az elso Kaveri ota lenyegeben leallt az iGPU-k fejlodese, csak a farigcsalas megy. Mar a Kaverinak is at kellett volna tornie az 1 TFLOPS-os hatart (iGPU FP32), az pedig mind a mai napig nem sikerult az AMD-nek. Oke, hogy ott volt nekik a GCN, tok jo architektura, de amiota azt beraktak az APU-kba (Kaveri), azota megy a reszelgetes. Sot, me'g 2016-ra sem tunik ugy, hogy lenyegesen elore tudnanak lepni, holott a Skylake me'g komolyabbat fog szolni iGPU-ban (is), mint az 5775C. Nem is csoda, hogy az Intel bedobta a Kaby Lake-et, mar egyszeruen nincs hova rohanniuk, nincs kivel meccselni az x86 fronton
-
bacsis
Közösségépítő
Amibol raadasul eselyuk sincs kitorni
Pont te írtál 11-es hsz-edben lehetőségeket, amikkel szerintem mindenki egyet ért az itt fórumozók közül..
én aszondanám, hogy gyerünk skaccok építsünk várat a xarból!
Van nekünk jó kis AM3-as ezer éves platformunk...
Van még benne potenciál.. Még lehetne oda további 95W TDP-s procikat kiadni 8 modullal....
meg 65W-os példányokat 6 modullal....
pont nézegetem az Asrock honlapját Ez az Asrcok AM3-as lap mindent tud amit egy modern lapnak tudnia kell.. szépen meg van oldva az USB3.1, az M.2-es foglalat, oké PCIe3.0 nincs, de szerintem nem dőlnénk a kardunkba...
Aztán jahh.. FM2+.... korábbi itteni PH-s tesztekben is kiderült, hogy a Kaveri IGP-ben van tartalék rendesen...
Megemelni azt úgy ahogy a Godavarinál, azt boldogság, akár a TDP keretet feljebb tolni... ahogy te is írtad...
Kockázatos vállalkozás? ugyanmár, szerintem elég sokan emlékezünk arra amikor az AMD az első Athlon XP-ket koppon hajtva dobálta piacra, a jó kis Palomino-kat meg a TbredA-kat...
Ezekből csordogálna.... -
Jack@l
veterán
Sztem ez is jó lett volna, hamár újdonság, apu, meg win10 a téma:
http://www.anandtech.com/show/9320/intel-broadwell-review-i7-5775c-i5-5675c/7 -
Abu85
HÁZIGAZDA
Az AMD a prociknál nem a bérgyártók felkínált dizájnkönyvtárait használja, hanem sajátot. És ez adja meg nekik azt, hogy 28 nm-be annyi tranzisztort építsenek, amennyit más még 22/20/kevesebb nm-be sem tud rakni. Ugyanez lesz igaz a 14/16 nm-re is, de ahhoz is szükségesek a most készülő dizájnkönyvtárak. Az alap dizájnkönyvtárakkal a Carrizo csak lelassulna 20/16/14 nm-en és a fogyasztása is nőne.
(#32) Dilikutya: a Skylake az IGP legfontosabb problémáit korrigálja, így már elérik az első bindless bekötési szintet. Lényegében ez a legfontosabb fejlesztése, ja meg a parancsprocesszor is frissül, mert a mostani megoldást nem tervezték DX12-es szintű igénybevételre.
-
lenox
veterán
En ezt a zen dolgot nem ertem. Szerintem nem azert nem adnak el eleg procit, mert nincs zen, hanem mert olcso haswell 10k, olcso kaveri 18k. Szerintem a zennel a pentium/i3 magassagaban valamennyi eladast talan fognak produkalni, de nem fog szerintem annyit segiteni, mint egy 8k-s kaveri segitene.
-
Dilikutya
félisten
válasz
fordfairlane #35 üzenetére
Akkor kb. ugyanaz, mint a Godavari.
-
-
martonx
veterán
Én azt nem értem, hogy miért nem viszik csak simán át a meglévő Kaveri-ket (vagy hívjuk bárhogy pl. Godavari, Carizzo) szimplán csak 22 vagy akár 14nm-re? Miért jobb egy Zen architektúrával megpróbálni megváltani a világot, mikor a Kaveri teljesen jó architektúra, csak nyilván nem versenyképes az Intel 14nm-je ellen, miközben bár laikus vagyok, de biztos jóval kevesebb erőforrás a meglévő architektúrát 22, 14 nm-re átültetni, mint komplett újat tervezni nulláról?
Alacsonyabb csíkszélességgel nyernének mondjuk minusz 20% fogyasztást, és 10% plusz teljesítményt, máris ismét jók lehetnének APU fronton. -
Fiery
veterán
Az AMD egy lefele tarto spiralba kerult. Amibol raadasul eselyuk sincs kitorni a Zen rajtjaig. A tobbi mutato pedig azert problemas, mert a kilatasok rosszabbodasa mellett marad minden mas szinten. Egy me'g kevesebb arbevetellel kecsegteto par negyedev fenyeben nem olyan sok az a cash allomany. Raadasul, ki is kell rugniuk megint egy halom embert, ami veszelybe sodorja a most futo fejlesztesek "idobeni" piacra keruleset is. A Zen fo tervezoje lehet, hogy zsenialis szakember, de ha hirtelen a keze alol kivesznek 50 mernokbol 10-et, akkor o sem tud mast csinalni, mint felteszi a kezet, hogy "oke, akkor nem 2016 vege, hanem 2017 Q2". Ha pedig addig tovabb romlik a PC-piac (ami elegge sanszos), es az tovabb rantja magaval az AMD-t, akkor 2016 kozepen-vegen megint elvesznek 10 mernokot, stb. stb. Biztos recept a csodre mindez, hacsak nincs komoly kp allomanya a cegnek (ami nincs), vagy valami penzze teheto tulajdona (ami szinten nincs -- mar nincs).
-
Dilikutya
félisten
válasz
fordfairlane #24 üzenetére
De az nem lesz kész július végére. Amúgy nem vágom, mennyi újítást hoz majd. Biztos olvastam, de a franc se emlékszik már.
-
bacsis
Közösségépítő
Igen, valahogy én is úgy látom hogy az AMD nyomokban 3DFX-et tartalmaz... mármint azt a részét, hogy a végefelé nem tud talpra állni, és mire tényleg elkészül a tényleg csodafegyver, bezár a bazár
De nem baj, majd a gyűjtők ahogy megveszik az áramzabáló Voodoo5 6000-eseket, majd úgy megveszik az FX9590-eseket, illetve az egy-egy ZEN alapú prototípus processzort is -
martonx
veterán
Miért nem egy i3-5XXX procival hasonlították össze?
-
válasz
darealkilla #23 üzenetére
Szomorú, de gondoltam, hogy megint megy a szokásos AMD-koreográfia
. Sajnos amúgy verseny híján a kék oldalon se törik magukat a gyártók. A még épp a használhatóság határán lévő N3700 és N3150 procikkal nemigen van választék, pedig jóideje bejelentették őket.
-
ukornel
aktív tag
"Sz'al akkor ebben az uj prociban mi is az izgalmas?"
Ha jól látom, +300 MHz alap- és +100 MHz turbó, illetve +37 MHz IGP órajel (az A8-7650K Kaverihez képest) az izgalom tárgya; más semmi. Szerintem mindenki el tudja dönteni, hogy ez neki izgalmas-e; szerintem ettől még nem kell kirakni a (12)-es karikát.
-
Dilikutya
félisten
Arról nem is beszélve, hogy eltérő fejlesztést hogy lehetne egy Windows megjelenéséhez ütemezni. Dobtak volna piacra egy félkész Zen-t, hogy új Windows-hoz új processzor legyen? Az Intel sem hozott júliusra semmi nagy durranást, mert minek, a két gyártó készen áll a rajtra. Az új Windows processzor tekintetében nem lesz nagy újítás, az aktuális dVGA/IGP generáció pedig megfelel a DirectX 12-nek.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Godavari és Kaveri. Alapvetően, ha megjön a Zen a játékosokat az már nem fogja annyira érdekelni, mert csak sima processzor lesz, így elvesztik az IGP-t, aminek komoly jelentősége lesz a DX12/Vulkan API-kkal. Nem véletlen, hogy az Intel is ezt erősíti eszeveszetten a Broadwellel és a Skylake-kel, miközben a CPU gyakorlatilag semmit sem változik. Már az AVX512-t sem engedélyezik, mert azokra a feladatokra, amire ez kellene ott lesz az IGP.
(#18) lenox: Figyelemfelkeltés. A médiát jobban vonzza egy termékbejelentés, mint egy "ezt tudjuk a Windows 10 alatt bemutató". Egyszerűen sokkal több figyelmet lehet generálni egy proci kiadásával. Semmi más oka nincs.
-
lenox
veterán
Mindenesetre en szemely szerint a Win10 rajtjara valami izgalmasabbat vartam az AMD-tol.
En meg ezt furcsallom. Ha minden keszen all a win10-re, akkor minek ennek kapcsan kiadni egy kamu uj procit? Az ellenfelnek meg ugye a tavalyi procik is problemasak valamennyire... Persze amugy ertem, a lefelezodott eladasokra valamit lepni kell.
-
Fiery
veterán
Ez egy nagyon jo kerdes. Figyelembe veve, hogy a dGPU piacon is tortenelmi melysegbe kormanyoztak magukat, a szerver piacrol lenyegeben kivonultak, a desktop es mobil piacon semmire nem mennek az APU-kkal, az androidos piacra meg megsem akarnak annyira belepni; raadasul me'g retorika szintjen sem zaporoznak a vilagmegvalto jovobeni otletek ... sz'al en amondo vagyok, a Zent mar nem eri meg az AMD. Elobb mennek csodbe vagy vasarolja fel oket valaki
De ne legyen igazam.
-
Fiery
veterán
Jovore. A Zen elvileg csak az ev vegen erkezik, de elotte (pl. juniusban) _elkepzelheto_ egy 14 vagy 20 nanos Carrizo die-shrink erkezese is. De inkabb az a sanszos, hogy 28 nano marad 2016 vegeig, es maximum FM2+ es AM4 foglalatba betolja az AMD a mostani Carrizot egy kis clock bump-pal (--> Bristol Ridge).
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az AMD partnerei már kiadták a BIOS-okat az A10-7870K-hoz, illetve páran már ehhez is. Ezeket kell használni. Amelyik BIOS támogatja a Godavarit, abban már HSA mikrokód is van, de ez még frissülni fog ősszel. A mostani HSA mikrokód viszont jó a Windows 10-hez. Ősszel majd a Vulkan API-hoz fog frissülni a végleges verzió, de magát a SPIR-V->HSAIL fordítást már most is támogatják a gépek.
-
Z10N
veterán
Az uj BIOS-okkal mi a helyzet? Itt a win10 nemsokara es feloldott funkciokmeg sehol.
-
sztanozs
veterán
Mikor jönnek kisebb csíkszélességű AMD processzorok - engem inkább ez érdekelne...
-
Fiery
veterán
válasz
Dilikutya #10 üzenetére
No offense, de a Haswell Refresh-hez legalabb jott egy (pontosabban nehany) uj chipset, ami uj alaplapokat indukalt. Kicsivel tobbrol szolt a Haswell Refresh, mint a Godavari. Raadasul, az A88X-re igencsak rafert volna egy frissites, pl. M.2 slot es/vagy USB 3.1 tamogatassal.
Ez persze nem jelenti azt, hogy akár a Godavarira, akár a Haswell Refresh-re erdemes lett volna frissiteni az elozo generaciorol
Mindenesetre en szemely szerint a Win10 rajtjara valami izgalmasabbat vartam az AMD-tol. A 7670K-nal me'g egy paper launch desktop Carrizo (Bristol Ridge) is tobb lett volna. De lehetett volna egy 100 MHz-es clock bumpot nyomni a 7870K-ra, vagy netan megvizsgalni a lehetoseget a TDP kiterjesztesenek. Biztos lenne egy halom high-end A88X deszka, ami elbir 120-130W-ot is, az pedig lehetoseget adna parszaz MHz plusz orajelnek, akarcsak az FX-9590 eseteben.
-
A Carrizo-L érdekelne engem, hogy mikor szerelnek rá végre kapható, használható készterméket? (12" körüli noti)
-
Sinesol
veterán
Szvsz ezen az áron jobban megéri egy 7850k, amiben nem 384, hanem 512 shaderes az igp.
-
Fiery
veterán
"Az AMD szerint az új asztali APU támogatja a Windows 10 összes új szolgáltatását, beleértve a WDDM 2.0-s felületet, továbbá a Microsoft Edge böngésző gyorsítását, valamint a DirectX 12-t is, illetve ennek az API-nak a multiadapter funkciójával elérhető heterogén multiadapter kezelése, így az A8-7670K APU IGP-je bármilyen DirectX 12-vel kompatibilis dedikált GPU mellett is dolgozhat különböző feladatokon."
Mindez ugye igaz az osszes Kaveri alapu APU-ra is, nemde?
Sz'al akkor ebben az uj prociban mi is az izgalmas?
-
tamikomac
aktív tag
Az árazás versenyképes, csak a Dollár / Forint árfolyam nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat új APU-ja kifejezetten a Microsoft operációs rendszerére koncentrál.
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- iPad topik
- Száguldozásra hangol az új AMD Software
- Opel topik
- Macska topik
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Jobb hajlítható kijelzőt gyárt a Samsung
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- AMD Ryzen 9 3900X 12-Core 3.8GHz (64M Cache, Up to 4.6GHz) AM4 Box Processzor!
- AMD Ryzen 7 3700X 8-Core 3.6GHz (32M cache, up to 4.4GHz) AM4 Processszor!
- Intel Core i9-9900K 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Intel Core i9-9900KF 8-Core 3.6GHz LGA1151 (16M Cache, up to 5.00 GHz) Processzor!
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest