Hirdetés
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- RAM topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Milyen asztali médialejátszót?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen széket vegyek?
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Ha szeretnél egy kis plusz teljesítményt kihozni olcsón a régi 775-ös alaplapodból tegyél bele 4 magos 771-es Xeon CPU-t.
Kérlek olvasd el a cikket és a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MMSZoli
tag
No akkor egy kis őskövület farigcsálás...
Inkább szórakoztatónak írtam, mint tanulságosnak... Tegyük hozzá, hogy sokan azt hiszik, mekkora orbitális szívás az SFF gépház BTX-el súlyosbítva,viszont szeretek barkácsolni, így ezeket kihívásnak tekintettem, nem problémának.Annó mikor másik városba mentem dolgozni, kellett gyorsan és olcsón egy másik PC, mert az eredeti kis kedvencemet (Shuttle Sn95G5, dual core Opteron, AGP (!) HD4670) otthagytam a családnak. Ez már jó régen volt, vagy 10 éve (a Shuttle már akkor is régi volt, haha, viszont nagyon korrketül működött).
Végül a Dell XPS210-et választottam itt az aprón, mert nagyon megtetszett a fehér/ezüst ház, könnyű szerelhetőség, és mindig is SFF rajongó voltam. ( Összességében ma már inkább a minitornyok felé venném az irányt, főképp a Low Profile-os videókártyák választéka és ára miatt)Jópár dolgot kicseréltem rajta (800-as memóriák a 667 helyett, 2.5" HDD, majd később SSD, belső HDD bracketek átmunkálása, majd kivétele, 2.5" vinyót étment a kártyaolvasó helyére).
Az eredeti E2200-asprocit lecseréltem egy E6700-ra, de feljebb nem mertem menni. Ezen a BTX-es szellőzésén még a nem túl acélos 65W-os E6700 is néha kifogott, ki kellett nyitni a gép oldalát.
Cserélhettem a ventillátort (jajj, az a drága speciális Dell PWM-es egyedi csatlakozó....), egyre jobb pasztákat tettem rá (végül Noctua lett), meg a fújás irányát, stb)
A legvégén rájöttem, hogy a heatsink műanyag háza nem irányítja megfelelően a légáramlást (az átfújt levegő kb 20%-a kikerüli a hűtőlemezeket), így leszűkítve gumiszalagokkal a keresztmetszetet, kb 8-10°C-ot esett az E6700 hőmérséklete hosszabb játékok után is.
Ez már jó alapot teremtett egy bátornak tűnő 4 magos bővítésre, mert hiába volt benne egy annak idején (!) korrektnek számító Raden HD6570 (ami egy még korábbi HD5570-ez váltott), a CPU erősen visszafogta.
A HD 6570 teljesítménye ma már erősen megmosolyogtató, viszont a HD bracket csak 1 slot-os Low profile videókártya használatát engedte meg. A Geforce 1030 megjelenéséig igazából nem is volt igazán alternatívája HD6570-nek.Tavaly év elején eldöntöttem a CPU bővítést, a fiamnál futott a gép.
Sokat böngésztem a lapokat és teszteket, végül a Q6600 helyett az annál még erősebb X3220-ra esett a választásom (Ugyanúgy 105W a fogyaszása).
Ezzel a processzor ereje több mint a másfélszeresére nőtt volna. A processzor valójában ingyen volt, mert egy japán szakmai klub műszaki elemzésekért Amazon kuponokkal fizet nekem (sajna ez nem publikus, csak Linkedin meghívón keresztül megy a dolog az Ő részükről), és összegyűlt annyi, hogy meg tudtam venni.
Az X3330 lett volna az optimális (még gyorsabb, és csak 95W-os), viszont az Amazonon baromi ritka és drága, vagy nem szállít Magyarországra. Az X3300 a legerősebb processzor, ami a Dell alaplap még felismer, a második az X3220.Megjött a proci, BIOS frissítés, CPU belemegy, indul, örülünk.
Windows 10 64bit is fut (pedig azt írták, erősen kétesélyes valami CPU funkció hiánya miatt, talán Speedstep?). Viszont tényleg melegedett mint állat, 1-2 órás játék után jött a throttling meg az alaplapi lekapcsolás. Úgyhogy nem jött igazán össze a solog.A fiam végül nagyrészt szülinapi pénzeiből vett egy Ryzen 2400G-t 16GB-al, majd még belevarázsoltunk egy Radeon R9 Nano-t, bizony ég és föld (és egy kiadás, amivel nem számolt a családi kassza).
Viszont már a lányomnak is kell gép... Hm. Itt ez a gép. lehet-e még kezdeni vele valamit?
Manapság már a platformer játékok is 2 magos Core--t igényelnek minimum, ajánlott a 4 magos... A HDD bracket kivétele után már bármilyen LP videókártya belemehet, szellős a ház. A CPU viszont még mindig túl meleg.Innen jött az ötlet, hogy a heatpipe nélküli rézmagos gyári hűtő kevés ide. Ha egy hőcsöves rendszert raknék rá, az hatékonyabban vonná el a hőt... Sajna a BTX gépekhez NEM lettek fejlesztve aftermarket hűtők... A BTX gépek adott CPU vonalhoz lettek fejlesztve, és ehhez passzolnaka hűtők is, amik vagy beleférnek a házba, vagy nem... Utángyártott nincs. Úgyhogy valamilyen gyári Dell, BTX, hőcsöves hűtő kell bele...
A legújabb ötlet, hogy a Dell Precison T5500 gépek (annak idején munkaállomások) heatpipe hűtője jó lenne.
Nagyon figyelni kell, mert a 4 magosok már úgy tűnik ATX felfogatású hűtőket alkalmaznak, nem BTX
[Dell Precision Heatpipe hütőbordalink]Úgyhogy ez lesz a következő és utolsó fejlesztés a gépen, viszont nem az Amazonról rendelem meg, mert ott csak a hűtőborda 53$ (!!!). jó lesz az az ebayről is... a hátsó felére pedig fel tudok passzintani egy második nagyobb hűtőt, majd valahonnan varázsolok rá feszültséget.
Mondjuk a gépház teteje már nem fog rámenni, de sebaj :-) nem kószál benne veszélyes áram, porolni meg így is, úgy is kell majd, a PWM-es Noctua venti meg nem olyan hangos.(ha nem válik be, akkor meg összerakok egy mini ryzen gépet integrált grafikával a gyereknek, majdnem olyan gyors,mint egy GF1030, a proci meg sokkal sokkal gyorsabb ennél a Xeonnál).
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Óra topik
- RAM topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- ASUS routerek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Stílussal és friss szenzorokkal futott be a Huawei Watch GT 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- MSI RX 580 8GB GDDR5 256bit!!! Beszámítás megoldható!!!
- MSI GTX 1060 3GB GDDR5 192bit!!! Beszámítás megoldható!!!
- Honor MagicBook 16 Ryzen 5 5600H 16GB 512GB FHD 144Hz
- Honor MagicBook 16 Ryzen 5 5600H 16GB 256GB FHD 144Hz
- Gainward Panther RTX 4070 Ti Super 16GB GDDR6X 256bit!! Beszámítás megoldható!!!
- FRISSÍTETT ÁRLISTA - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók (ELKELT)
- MacBook Pro 16 2021 M1 Max 32GB 512GB 1 év garancia
- LG 27UP850NP-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- Bezámítás! HP Victus 16-D0655NG Gamer notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB W11
- PS4 + VR szemüveg / Számla / Garancia /
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest