-
PROHARDVER!
Ha szeretnél egy kis plusz teljesítményt kihozni olcsón a régi 775-ös alaplapodból tegyél bele 4 magos 771-es Xeon CPU-t.
Kérlek olvasd el a cikket és a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #16598 üzenetére
-
válasz
jokeph #16597 üzenetére
Ha a lap jön ki végeredménynek hogy hibás és nincs mit veszíteni akkor érdemes 230-240 fokon hőlégfúvóval azért megkínálni másfél percre a chipsetet hátha megjavul. (és eladni alig használt, nem dohányzó, csak online mária rádiót halgató/ recepet néző nyugger tulajos stbként másfélszeres áron de ingyen celeronnal
)
-
jokeph
nagyúr
1 modullal sem okés egyik slotban sem ?
Jó képek, főleg a BIOS-osak.
Eszerint az MCH 1,1 Volt-ot kap, a ramok meg 1,8Volt-ot.
A ramok 800MHZ-es modulok, elvben szabvány 1,8Volt-osak is, ez rájuk is van írva, ez is megér egy ellenőrzést.
Az MCH-nál az 1,1, Volt elég alap érték, ha van rajta hűtőborda, akkor lehet neki adni kis kakót.
Ha jól látom, ennél a lapnál elég tisztes borda van rajta.
Szerintem adj neki kézzel 1,2Volt-ot. biztos ami biztos.
Vesztenivalód nem nagyon van, érdemes végigrugatni minden variációt, se sehogy, akkor télleg másik lap lesz. -
cof
veterán
válasz
jokeph #16594 üzenetére
Szia!
Ezek az értékek: [kép] [kép] [kép] [kép]
És mekkora feszt kapnak, illetvbe mekkora feszt kap az északi hídban a memória vezérlő ?
Ezt nem tudom, hogy tudom kideríteni, remélem valamelyik képen meglesz ez is.Megvan?2 modullal bármely 2 slotban hibátlanul lefut ?
Még nem próbáltam, mert 1 modullal sem jártam sikerrel.
Köszi.
-
-
jokeph
nagyúr
Üdv !
Alapbeállítás szerint mennyin mennek a ramok ?
És mekkora feszt kapnak, illetvbe mekkora feszt kap az északi hídban a memória vezérlő ?
4 modul esetén lehet kevés, amit ad magának.
2 modullal bármely 2 slotban hibátlanul lefut ?16592MasterDeeJay: öszvér ramos Giga P35-ös lapból van egy olyan példányom, ami DDR2-es rammal kuka teljesen, viszont DDR3-as ramokkal meg hibátlanul fut.
Sanszos, hogy szenesre volt feszelve az IMC valami csoda 1066-os vagy nagyobb DDR2-es ramokkal a 4 modul miatt, vélhetően.Asus P5E3 Deluxe lapnál (X38-DDR3) semmivel nem kellett finomkodni, a lap minden részén bitang jó hűtés van.
-
cof
veterán
válasz
MasterDeeJay #16592 üzenetére
Én is az alaplapra tudok csak gyanakodni mert minden más működött eddig, persze a 2 új memóriát kivéve, mert nem teszteltem sajnos a régi rendszerrel. De azokkal nem hinném, hogy gond lenne mert a Windows is feltelepült és felismeri a BIOS is mind a 8 GB-ot mindig. Azért köszi, azt hiszem vadászhatok egy másik alaplapot.
- Még lemaradt, hogy ugyanazok az oldalak IE alatt sem jönnek be.
-
-
cof
veterán
válasz
MasterDeeJay #16590 üzenetére
Processzor, tápegység (DPS-300AB) ugyanaz mint előtte a GA-G31M-ES2L alaplappal. Alapbeállításon van a BIOS-ban minden, semmihez nem nyúltam. Felraktam az F10-es BIOS-t és adtam neki utána egy gyári beállítást is, egyedül a boot logót kapcsoltam ki.
Viszont ami furcsa ugye, hogy elment 100%-ig felül a PASS de nem jelezte az alsó sávban, és ki sem írta, hogy completed, hanem továbbra is PASS: 0 volt. Engedtem tovább még pár percet de akkor sem történt semmi változás csak számolt tovább.
Természetesen a DOS-os verzióban néztem a memóriákat. Windows-on egyszer próbáltam a memtest64-et de akkor benne volt mind a 4 memória, ott 3 perc után indult újra a gép, de nem kék halállal hanem mint ha resetelném.
Amikor kék halált kapok Windows alatt akkor memory dump hiba van, és 0-tól 100%-ig elmegy majd újraindul a gép, csak kiszámíthatatlan mert most is megy már majd 1 órája hiba nélkül.
Chipset déli, 55C de rálóg a VGA kissé, HD5750
Chipset északi, 37C
Más kérdés, ilyennel nem találkoztatok még retrózás közben? Chrome alatt nem minden oldal jön be.
NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID
Az előző rendszert majd 3 évig használtam, de itt kapott egy új telepítést, tegnap frissítettem a Windows 7-et is már kínomban, más böngészővel nincs ilyen gond. IE11-et is feltettem hátha, de az sem segített. Neten mindenféle fake megoldás van csak meg csaló oldalak.
-
Memtest86-nál a bootolós verzió (nem a windowsos!) elvileg nem indul újra ha hibás a ram hanem kiírja melyik címen vét hibát. Nekem legalábbis hibás ramoknál soha nem indult újra pedig aztán igen sokat teszteltem.
Újraindulást instabil proci/táp/lap stb okozhat memtest86-nál. Tuningolva nincs véletlenül? Vagy rosszul beállítva valami a procinál? Chipset nem melegszik-e túl?
Lehet egy cmos clearral érdemes kezdeni, hátha bent marad valami beállítás. -
cof
veterán
Első teszt meg is volt, hát...
One pass test-el boot-oltam (2-es) gomb.
1 RAM, 98%-nál újraindult a gép, 2. nekifutásra 1 PASS meglett
2 RAM, szintén 98%-nál reboot, dobtam félre
3 RAM, PASS 100% felül, de csak ment tovább és nem írta alul, hogy PASS 1, továbbra is 0-t jelzett
4 RAM, ugyanaz a szituáció mint a 3-as RAM esetében
Konklúzió, szerintem a RAM-ok jók, az alaplappal lehet valami. Lehet tuningolták valamikor, és túl is volt húzva aztán olykor dob egy hátast.
Csak a SLOT 1-ben próbáltam a memóriákat, esetleg ötlet mit nézhetnék még meg? Így sajnos használhatatlan ha random jön egy kék halál és oda éppen amit csinál az ember.
-
Icamingo
tag
válasz
MasterDeeJay #16584 üzenetére
Kicseréltem a tápot egy régi kisventis 400-asra, azzal már tökéletesen működik. Köszönöm még 1x!
Bár abban is van egy pupos kondi.
Ami tönkrement azt még nem akarom eldobni, mert az nagyventis, elég nehéz táp, van anyag benne, 650 w-os LC Power. -
cof
veterán
Tudna valaki adni egy memtest86 linket ami megy GA-EP45-DS3L alaplappal is? Az oldalukon csak UEFI Bios-hoz találtam, az meg nem bootol.
Nemrég szereztem ezt a lapot, Xeon mod Bios volt rajta de visszaraktam egy F10 Bios-t mert Q9500-al használnám. Most van benne 4x2 GB memória, ebből 2 db-ot használtam már 1 évig is stabilan. Azt szeretném kideríteni, hogy a 2 új memóriából hibás-e az egyik vagy az alaplappal van valami. Olykor gondol egyet a rendszer Windows 7 és kék halállal újraindul, amúgy ezen telepítettem, tehát random a hiba. Viszont Windows-on memtest64-et futtatva is újraindult jó 3 perc után kék halál nélkül. Köszi.
-
Icamingo
tag
válasz
MasterDeeJay #16584 üzenetére
Köszönöm a tippet, ha lesz egy kis időm megnézem.
-
-
Icamingo
tag
Sziasztok! Gigabyte g31m-es2l alaplapban L5408-as van, viszont az a hiba jelenség, h. ha bedugom a tápot, akkor várni kell 2-3 percet, mire be lehet kapcsolni, addig nem reagál. Most már be sem tudom kapcsolni. A táphoz teszem a fülem, akkor zúg egy picit, tehát kap áramot. Mi lehet a hiba? Köszönöm
-
skyrush7
aktív tag
Ha a windows task managerje a gyári sebességet mutatja és a ram-ra is "unknown"-ként hivatkozik OC után, az normális? 800Mhz-es Kingston ramok.
Az elején gond nélkül észlelte az OC-t, az ahhoz tartozó sebességet is írta. CPU-Z szerint 3Ghz-en megy terhelés alatt az E5450, POST alatt is azt jelzi. -
its_grandpa
tag
Megoldva ,örülünk.
-
its_grandpa
tag
válasz
csak1nick6 #16565 üzenetére
Óriási köszönet, működik az 5450-es XEON (SLBBM) az általad küldött matricával.
Viszont .... sajnos a bios-om nem ismeri
Optiplex 380 , A07 bios-al amivel a #3380 szerint mennie kéne de nem megy.
Már kívülről tudom a delidded.com-ot de az ott írtak valamiért nem működnek.
Bármi ötletet megköszönök. -
Nemrég kérték hogy rakjak újra egy gépet. Ránézek Dell optiplex 380. Dual core E5800, 2gb, 250gb felirat matricán. Háát mondom ez nem lesz egy rakéta. Felnyitom hdd mehet ki, ssd be. Procit pasztázom ja valaki már cserélte X5460-asra nagy meglepetésemre meg ramot is raktak bele meg HD6570-es videókari.
-
satee76
aktív tag
Sziasztok!
Behalt az alaplapom egy P5Q SE. Ha egy ASUS P5 bármilyen lapot veszek ugyanezzel a chipset-tel, esélyes, hogy nem kell egy új win10-et húznom? Vannak naprakész mentéseim, és nem szivesen húznám újra win-t. -
-
-
Weor
csendes tag
Sziasztok,
szeretném kiegészíteni a BIOS-t E5450-es mikrokóddal. Ha a processzor ID-ja 1067A és a version 0A0E, akkor elég ezzel az 1 fájllal bővíteni, ugye:
cpu1067A_plat44_ver00000A0E_2015-07-29_PRD_A3107D75.bin
?
Nem kell a többi is, mint pl. a
cpu10676_plat04_ver00000612_2015-08-02_PRD_AEAA6CC1.bin
meg a
cpu10676_plat40_ver00000612_2015-08-02_PRD_B6F50E9C.bin
?
Vagy ezek is kellenek?
Köszi és üdv
-
csak1nick6
csendes tag
its_grandpa: írtam pm-et
-
its_grandpa
tag
Megjött a procim (E5430 SLBBM) de nem voltam elég figyelmes a megrendeléskor, nincs hozzá adapter , pákával meg nem mennék neki
Ha lenne valakinek egy - akár csak teszt erejéig - azt nagyon megköszönném (Bp. III de bármi jó lehet).
Remélem nem számít hirdetésnek, kegyelem árva fejemnek. -
válasz
MasterDeeJay #16559 üzenetére
Bírják, de általában az DBDIMM-es RAM-hoz szokott lenni a szerver/worstation házakban hűtés
Minden esetre nagy zsákutca volt a DDR2 FBDIMM -
Irmscher 353
aktív tag
-
mikk2000
őstag
válasz
Irmscher 353 #16560 üzenetére
Sejthetted, hogy beraksz egy lapba egy olyan cpu-t, amit nem is ismerhet a lap mivel szerverproci, gondok lesznek, tehát biost kell frissíteni, ami persze mindig rizikós. Főleg hogy az eredeti, támogatott procival kellett volna (xeon) biost frissíteni. Ha rákeresel a lap nevére melléírva hogy xeoon, szerintem kapsz találatot letölthető biosra, avagy az itteni vagy máshol található leírás alapján megcsinálhatod magadnak (én is megcsináltam).
Az a bios üzenet üdvözlendő, eltüntetni nem látom értelmét...
-
Irmscher 353
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Van egy Asus P5G41T-M LX lapom, amibe beletettem egy Xeon E5440-es procit.
Második nekifutásra el is indult vele, azonban indulásnál kiír egy ilyen üzenetet:
"BIOS update recommended.
To unleash this CPU's full power, please perform BIOS update process."
Fut így is a proci, érdemes belekezdeni egy BIOS update-be?
Jelenleg 1001-es BIOS van a lapon, ha lecserélném a gyári 1101-es BIOS-ra váltsak, vagy van esetleg direkt Xeon-ra optimalizált Bios?Illetve, ha nem cserélek BIOS-t, ezt az üzenetet valahogy ki lehet lőni, hogy ne ugorjon fel indulásnál?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
válasz
ElektrikusDE #16558 üzenetére
FBDIMM maximális hőmérséklete intel specifikáció szerint 85 fok 1T esetén, 95 fok 2T esetén. A lényeg hogy valamivel a DDR3 spec felett van, eleve úgy vannak legyártva.
90+ fokon nem hibázik hanem simán throtlingol, de nem lennék meglepve ha 100+ felett van a thothling. Ez csak egy asztali ramhoz képest tűnik soknak, szervereknél teljesen normális mivel ezek messze nem olyan fos minőségűek mint az asztali ramok. Ki kell bírniuk éveket maxon terhelve ilyen hőmérséklet mellett hibák nélkül, míg egy asztali ram meg kinyuvad fele ennyitől.
Későbbi ECC REG DDR3 [link] nálam simán ment 60-70 fok környékén 24/7, azoknál 85 fok a max. De el ne felejtsük hogy ez a működési hőmérséklete, ha fölé megy belassul.
-
ElektrikusDE
senior tag
válasz
envagyok #16556 üzenetére
"A teljesen pufferelt ECC DIMMS csak azokban a rendszerekben használható, amelyek Kényszerített légáramlással rendelkeznek a RAM felett. Általában nem jelent problémát egy olyan kiszolgálóalkalmazásban, ahol minden megfelelően megtervezett szerver ház redundáns hűtést fúj a CPU és a RAM területén.
Igen, kényszerített levegőhűtés nélkül elérik a 90 ° C-ot, és hibákat kezdenek kialakítani."Google fordító
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #16553 üzenetére
Megjött az xw6600 gép.
Nem gondoltam volna, hogy 1x6 pin pcie tápcsati van a 650w-os tápon, így max 2xhd4850-et merek beletenni.
Sajnos c1 steppinges a proci, lábragasztásos módszerrel hardware detection error-al elszáll win töltés közben.
Setfsb-vel 375-ig tűnik stabilnak, 380-on már gond volt.
Hogy a memória vagy a proci miatt áll meg, passz.
Az normális, hogy a ramok tuning nélkül is aktívan hűtve 80 fok körül mennek?
Egyébként tetszik a cucc, amíg nem lesz egy skulltrail rendszerem... -
envagyok
veterán
válasz
MasterDeeJay #16552 üzenetére
Próbálok szerezni 6400-as ddr2 fb dimmet, de úgy érzem nem lesz egyszerű.
Egyelőre E5440 van benne, 3.4GHz-en szerintem könnyedén mennie kell akár voltmod nélkül.
A proci szerintem marad is, max ha c1 steppinges, cserélem e0-ra. -
válasz
envagyok #16551 üzenetére
400-at ha máshogy nem is de egy setfsb-vel be lehet állítani ha megtalálod a lapon a pll-t. Pinmod is működhet.
Ha pinmodolod akkor ramot amúgy is visszaveszi. FBDIMM tuningolhatóságát nem ismerem, az ECC REG nem volt éppen tuningbarát. (667-es 700 felett ment csak kicsivel de azok 8gb-os modulok voltak)
Alapból 400-as fsb-sek kályhák, E5450 a legjobb választás szerintem ha csak nem kimaxolni akarod.
A PH teszt szerintem hatásfokkal rontott értéket számolt a konnektorból mérve. Neked viszont 650w-ot ad le a tápod azaz bőven elég lesz. (a tápra ráírt érték az a gép felöli oldalt jelöli, 650w-os táp felvehet konnektorból 700-800w-ot is hatásfoktól függően) -
envagyok
veterán
válasz
MasterDeeJay #16550 üzenetére
Ha jól számolom, kb 300w a 2 proci/lap/ram.
Talán 2 4870-est elvisz a maradék 350-ből. Vagy 3870-est.
Itt 1 quad proci 1 hd4870-el megáll 260wattnál, ezt 2vel felszorozva 520 jön ki [link]
Még azon agyalok, hogy támogatja-e a lap a 400as fsb-t, a harpertown procik között van néhány olyan.
És hogy egy 8x333 vagy 9x333-as procit meg lehet-e moddolni 400-asra lábragasztgatással?
Illetve megy-e a 400as fsb-jű proci 667-es rammal? -
-
envagyok
veterán
Sikerült beszerezni egy HP XW6600-at dual e5450-el, 32GN rammal.
Kíváncsian várom, sose volt még dual procis core2 alapú rendszerem.
Azt tudja valaki, hogy sli-t vagy crossfire-t támogat?
Illetve a benne lévő táp mennyire acélos, 2db 2x6 pines videókártyákkal boldogul? -
tlac
nagyúr
válasz
Irmscher 353 #16546 üzenetére
kezd a biosfrissítéssel és próba újra
-
Irmscher 353
aktív tag
Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni a következő problémával kapcsolatban.
Adott egy Fujitsu Siemens D2584-A1x-as alaplap (GS3 + BIOS: 6.00 R1.16.2584.A1), amiben jelenleg egy E8400-as proci van.
Ezt szeretném leváltani egy Q9450-es procira. ( A FuSi cpu support oldala szerint 95W-ig a Q94**-procikat bírja), azonban amikor ezzel bekapcsolom a gépet, csak pörgeti egyre gyorsabban a ventiket, de nem bootol, s képet sem ad a lap. >> E8400-et visszahelyezve, minden a régi.Javasoltak 4 magos Xeon procikat, de félek, hogy azzal is hasonlóan járnék.
Merre induljak el? A Q9450-es proci már megvan, egy BIOS flashelést meg tudok csinálni, hogy egy ujabb Bios legyen rajta, de kérdés hogy az megbírkózna-e ezzel a procival, vagy egy Xeon 4 magos procival...
Mit javasolnátok?Előre is köszsönöm a váalaszokat!
-
satee76
aktív tag
P5Q igen
Köszi mindenkinek a választ
-
satee76
aktív tag
Sziasztok! Jelenleg egy 5430-ast használok 8 Gb DDR2 800-as memóriával 3,2 GHz-en kb. 2 éve. Nem tudok feljebb menni, mert 2:1 memória osztás miatt a 400-as FSB kimaxolja a Dimm-eket, amik anti tunningosak (low profil Kingmax). Arra gondoltam, hogy váltanék 4x2 Gb 1066-ra, viszont úgy tudom, PQ5 alaplapok északi hídja nem nagyon szereti az 1066 memekből a 8 gigát. Van erről valakinek valami infója? Tudom, hogy a proci tunning potenciálja kérdéses, de ha igaz a mendemonda, akkor meg se próbálnám. A cél a tartós használat, nem a bench pontszámok gyüjtögetése. Ezért kell a 8 giga.
-
-
Alpi.
addikt
2 oldalas modulok mennek csak. Még azok az ic-k is nagyon jövőbemutatóak, (775-nek) amikből a 2 oldalas 4 GB-os stickek állnak. Anno a 2 GB-os stickek is 2 oldalasak voltak. Ez a Ddr3 hajnala volt. Az egy oldalas 2GB-os stickek, az első 4 GB-osokkal együtt jóval utána kezdtek elterjedni.
-
lamiki
senior tag
válasz
MasterDeeJay #16538 üzenetére
A P41 felett én is átsiklottam
csak a hozzászólásodba lévő G41-et láttam.
Ezt írja az alaplap oldalán:
4 x 1,5V DDR3 DIMM foglalatok, legfeljebb 8 GB memória
Kétcsatornás memóriavezérlőDDR3 1333*/1066/800 memóriák támogatása
* Because of Intel chipset limitation, please use single-side memory module if four memory modules are to be installed.
Tehát nagy valószínűséggel csak 8 GB ram, vagy 2*4GB, vagy 4*2GB egyoldalas ramokkal.
Ilyen régi gépekben nekem is csak a kétoldalas 4GB-os modulok működtek, az 1 oldalasok nem -
-
jokeph
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #16536 üzenetére
Persze hogy nincs, benne van a típusában is. ez nem G41-es, hanem P41-es lap.
DDR3-as P43/P45-ös lap lenne a karaj, azokba támogatot a 4*4 GB ram.#16538MasterDeeJay: egészen pontosan így van.
-
válasz
lamiki #16535 üzenetére
Furcsa lap mert nincs rajta intvga, pedig aida írja.
Ezek asztali ramok de micron-ok gondolom valami brand gépből. Kétoldalas ramok. Egyoldalas crucialt nem ette meg.
Belepróbáltam egy 2gb-osat pluszba még de nem indul el, lehet tényleg ennyi a max.
Fileszerverként megy azaz chia bányának ad tárhelyet, és jó ha van gyorsítótárazva ami csak lehet. -
lamiki
senior tag
A 2*4GB-al szerintem kimaxoltad a ramot, tudtommal max ennyit támogat (azért egy próbát megér kipróbálni 4*4GB asztali vagy ECC unregistered rammal, hátha mégis, (P43-as chipset már kezeli a DDR3 4*4 GB-ot). 4 memória foglalatos G41 DDR3-as alaplapom sosem volt, de volt G41 DDR2-es 4 memória foglalatos alaplapom, azon is hiába volt 4 foglalat, csak 4x1 GB , vagy 2*2 GB-ot látott, hiába tettél bele 3*2, vagy 4*2GB-ot, csak 4 GB-ot látott belőle. Az 8 GB-ot csak 4*2GB 1 oldalas ramokkal támogatta volna, azt DDR2-be beszerezni szinte lehetetlen lett volna.
-
ga-ep41t-ud3l tehát g41 chipseten van valami limit max ramra?
Most 2x4gb van benne de lehet vennék még egyszer ennyit. -
renegat1
tag
Igen. De találtam máshol is f10c-t. F10c mod volt a neve. Azt is kipróbáltam. Nem tudom nálam mi lehetett, de most van minden rendesen. A xeon procinál is működik a telepítés ahci módban. Írtad, hogy ilyen lapod volt (van). Beállítást tudnál adni egy kis tuninghoz. Csak minimálisan húznám egy kicsit, nert hűtőt kell cserélnem.
-
renegat1
tag
Sziasztok!
Akkor leírom a megoldást. Azzal kezdődött, hogy frissítettem a biost előírás szerint F10b (genius) régi procival. CPU-Z szerint volt SSE4.1 és VT-x is. Proci csere E5450-re és itt viszont már nem volt. Máshonnan letöltött bios, F10c is. Mindegyikkel ugyanez volt. Windowst telepíteni csak ide módban illetve gsata (itt mát ahci módban is engedte) porton lehetett. Amennyiben ahci módban telepítettem, akkor az első újraindulásnál jött az "a disk read error occurred" szöveg. Ekkor próbáltam ki, hogy az F9-es biost xeonosítom (kenand leírása alapján). Ezzel sem jött össze, pedig belekerült a mikrokód a biosba. Ezután a procin cseréltem adaptert, de ez sem vezetett eredményre. A végén a delidded.com oldalon találtam megoldást. Az "ncpucode-lga-771-775-microcode-cpuid-1067x-6Fx.bin" fájl került bele. Onnan töltöttem le, de ez szerintem ugyanaz mint ami kenand linkjén található. Igaza volt mikk2000-nek nem kell feladni. Most már csak egy kis minimális tuning kellene neki. -
jokeph
nagyúr
Nem, ODD-t nem használtam egyikkel sem, szükségtelen volt, pendrive-ról telepítettem a W10x64 PRO-t minden esetben (még 1607/1803-as BUILD-okat anno).
Minden lapon ahol van az Inteles vezérlőn kívül más vezérlő (Via/Marvel, stb) az Intel vezérlőjét használtam/használom, az extra vezérlőket többnyire le is tiltom, javítva ezzel a boot időt is.
SSD és HDD volt csak egyszerre, vagy csak az SSD egyedül. (Kingston Hyper X Fury, V300 és A400). -
mikk2000
őstag
válasz
xeon forever #16520 üzenetére
Én pont azért ignoráltam az én lapomnál a gsata-t, mert azt írtál a lapom topikjában hogy az inteles gyorsabb. Nem is volt vele gondom.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Fura... P5Q/P5K3C/P5E3-nál SATA SSD AHCI módban, nem rémlik hogy gond lett volna.
-
tlac
nagyúr
válasz
nem via, jmicron
-
renegat1
tag
Köszi mindenkinek a segítséget. Úgy néz ki sikerült. F9 -es bios xeonosítva:
Külön köszönet mikk2000-nek. Nem adtam fel! Működik a telepítés is. Windows10-el is. -
Alpi.
addikt
válasz
renegat1 #16515 üzenetére
Most olvasom, mi volt a gondod. Inteles Sata-val mindig is szopóka volt ahci-zni. Ki kell kapcsolni és annyi, semmivel nem rosszabb. Gyorsabb a natív Intel sata ha jól rémlik. Gsata meg kb. bármelyik ilyen "hozzáadott" vezérlő inkább csak a bootolható raid miatt került rá ezekre.
-
renegat1
tag
válasz
mikk2000 #16514 üzenetére
Szia!
Igen. Matrica csere előtt is ugyanez volt. Gsata portról viszont most simán felment a windows ahci módban. Intelesre átdugva " a disk read error occurred" fogad. Az intelesen próbáltam ide módban (így működik) és átállítani sata módra regeditben, majd újra indítás, de ugyanaz a szöveg. Érdekes, hogy az intelesre rádugva még egy hdd-t látja. Valamiért nem hajlandó az inteles sata portról ahci módban boot-olni. Valahogy csak kitotózom. -
mikk2000
őstag
válasz
renegat1 #16512 üzenetére
Az első szektor törlést kifelejtetted, illetve azt is írtam, hogy hdd-nél felesleges az ahci-t erőltetni, semmi értelme nincs. Viszont tény hogy most az elején kéne egy teljesen működőképes rendszert felállítani, nem miután belaktad. Továbbá a legelső hozzászólásodat megnézve ez tűnik fel: "Matricát cseréltem rajta". Gondolom a proci alján. Miért kellett rajta cserélni? Netán volt valami működésbeli baj a procival, talán ugyanez mint most?
Vagy csak vizuálisan nem tetszett? 100% az a matrica jól lett feltéve? Az ott levő takony előtte fel lett takarítva rendesen? Kép esetleg hogy aki csinált ilyet tudjon rá okosat mondani? Én ahogy kaptam a kici kínaitól úgy beraktam és működött a saját hegesztett biossal...
...mivel úgy kezdtem, hogy elolvastam a xeonosítás leírást aztán hagytam a francba az egészet, mert teljesen másképp kellett megcsinálni
És hát te is gigás vagy... Korábban olvastam olyat hogy a sok okos kihagy ezt-azt a biosból xeonosításkor (mikrokód update), ezt nem kibaszásból hanem azért, mert egyszerűen nincs hely. Én csak azt a mikrokódot integráltam bele ami kellett nekem, bele is fért, tehát semmi máshoz nem lett piszkálva vagy elpiszkálva. Ne add fel, később annál nagyobb lesz a sikerélmény.
-
renegat1
tag
-
mikk2000
őstag
válasz
renegat1 #16508 üzenetére
Ha rákeresel a topikban az ahci szóra, lesz találat, nem véletlenül mondtam hogy ez egy szopatós játék lehet. Én is rákerestem hirtelen, van aki ajánlja a hdd/ssd első szektorának a nullázását... türelemjáték, vagy a borospince
De ha nem használsz ssd-t, nem kell erőltetni az ahci-t sem...
-
renegat1
tag
válasz
mikk2000 #16507 üzenetére
Szia!
Ezzel sem jött össze. F9 biosba beteszem a mikrokódokat a régi processzorral van SSE4.1 meg VT-x, xeonnal nincs. Felteszem az F10b vagy F10c geniusos biost, akkor van a xeonnal is. Viszont telepíteni ahci módban nem lehet, mert az első indulásnál "A disk read error occurred" hiba. Ördögi kör. Így még egy géppel sem jártam. Irány a borospince! -
mikk2000
őstag
válasz
renegat1 #16502 üzenetére
Akkor pedig elvileg a megfelelő mikrokód van benne, érdekes hogy azzal meg pont nem működik. A lap revíziószámát megnézted a szükséges bios miatt ahogy írtam fentebb? Nem biztos hogy különböznek, de lehetséges. Amúgy itt lehet olvasni érdekes dolgokat, hogy sok minden elmászik "xeonosításkor"... szóval ha úgyis kukáznád a lapot, szerintem kipihenve ess neki majd máskor...
Esetleg a 2010-es mikrokód amit feljebb mutatott a topiktárs...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Probook 640 G2 (14/i3-G6/8GB/256SSD/Magyar/Win11) - Szép!
- ThinkPad P1 Gen3 15.6" 4K IPS i7-10850H Quadro T1000 32GB 1TB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest