- 200 milliárd dollárt önt a memóriagyártásba a Micron
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
- Everest / AIDA64 topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen TV-t vegyek?
- Apple MacBook
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
DIEGO15 #37616 üzenetére
https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=225499
A végén van egy python script. Minimális módosítással neked is jó lehet. -
válasz
DIEGO15 #37601 üzenetére
Nem igazán ismerem ezt a zbarcam-ot, de elvileg van egy --nodisplay kapcsolója, amivel folyamatosan fut amíg le nem állítod, így akár valami hasonló is működhet szerintem:
#!/bin/bash
pipe="$(pwd)/zbarpipe"
ScanResult="/home/pi/qr.csv"
trap "killall zbarcam && rm -f $pipe" EXIT
if [[ ! -p $pipe ]]; then
mkfifo $pipe
fi
killall zbarcam
zbarcam --raw --prescale=320x240 --nodisplay /dev/video0 > $pipe &
while true
do
if read line <$pipe; then
echo $line $(date "+%F %T") >> $ScanResult
fi
done
-
-
-
válasz
DIEGO15 #31783 üzenetére
Magának a PI-nek elég. Nálam megy egy 3-as már fél éve 1000 mA-es tápról, röccenés nélkül. Emlékeim szerint 850 mA körüli az áramfelvétele, wifi nélkül -- ezt még a próbaüzemkor mértem.
Ha viszont már terhelni akarod, igénybe venni a 3,3 / 5 voltos tüskéit, wifizni, stb., akkor bizony kell a tartalék, és jól jön a >2 A.
MaCS
-
válasz
DIEGO15 #29936 üzenetére
jajaja, hogy úgy gigabitest, azt tudom, hogy a 300 mbp/s-es buszon osztoznak az usb-vel, így nem igazi gigabit a gigabit.
azbest: igazából csak "játszogatni" kéne a pi, meg érdekel a dolog és ki szeretném próbálni, vagy kis omv-s "nasnak" is jó lehet akár, kisebb dolgokra (pl vpn szerver, webszerver, kis torrenteknek).
-
Csicsóka
őstag
válasz
DIEGO15 #29844 üzenetére
Itt láthatsz pár mérési eredményemet a BPI M2U lapról. De akár egy gigabit LAN-al szerelt Amlogic S905 TV box is lehet alternatíva, ha már a kiindulás RPI volt. Ott a 2-4 USB nem közösködik a LAN-al, és külön hub-on van.
LibreELEC-et futtatva is használja a nép mint egyszerű NAS, + torrent. OMV is fut rajta. De elkészítettem már az OSMC-t is ezekre dobozokra, és mivel az alatt egy teljes Debian disztró fut, telepíthető rá az OMV, igy média player + NAS lehet egyben. -
vadkörte
addikt
válasz
DIEGO15 #29839 üzenetére
Félre ne értsd, nem lecseszés akart lenni egyik rész sem a hsz-omnak. Csupán szeretnék tisztán látni.
Az az 500GB sok mindenre elég lehet, de kétségkívül nem váltod meg vele a világot.
2,5"-ban elég jó áron lehet venni HDD-ket, csak sajnos általában 1TB a méret. Felette nem túl költséghatékony, viszont jóval kevesebbet fogyaszt és strapabíróbb.
Nálam egy 1TB-os 2,5-os dolgozik médiatárnak, kb 40%-a üres, de így is van egy rahedli fil... izé.. linux ISOrajt.
Az OMV-ben azt szeretem, hogy nem rondítja rá magát minden behelyezett lemezre és elég tág határok között személyre szabható. RPi-re meg kész ISO van belőle.
A tápkábel és az RJ45 mellett azért 2db USB-t meg a HDMI-t megtartanám.USB-t szükség esetére pendrive-nak, a HDMI-n meg könnyebb konfigurálni, mint SSH-n.
-
vadkörte
addikt
válasz
DIEGO15 #29832 üzenetére
Én inkább a 2db USB-s HDD-t találom soknak. pláne, hogy nem 2,5"-ban gondolkodsz hanem 3,5-ben.
Túl sok minden mocoroghat || a rendszerben, ahhoz, hogy kevésbé kötél idegekkel megáldott felhasználónak őszülni kezdjenek a hajtincsei.Persze, ha mondjuk 17:00-23:59 között nem tölt, csak "készenlétben" (vigyázz, NEM készenléti módban, itt kiegészítő nélkül nincs WOL) vár és stream-eli a letöltött tartalmat, akár még működhet is a dolog.
Amúgy mi indokolja a 2 HDD-t? Egyikre tölt, a másikon tárolsz? Vagy nem csak média tartalmakat tárolna?
A tápellátást én mindenképp külső forrásból oldanám meg, pl. valami olcsó(bb) USB-s HDD házzal. Ezekhez alapból van dugasztáp, így csak a Pi táplálásával kellene foglalkoznia a saját tápjának. Viszont a melegedés problémát okozhat, max nem teszed be a lemezeket a házba, csak az adapter részét használod.
Az, hogy az egész pakk, milyen dobozba kerül, a tervezés ezen szakaszában szerintem még huszadrangú.(#29836) DIEGO15:
Az OMV teleptítése pofonegyszerű, a belakása kicsit gondolkozót tud lenni, javaslom a VM-os tesztelését. OwnCLOUD v3 OMV-től már nem támogatott, a v2 kifutott, (már a v4 is stable lett) Deluge-gal én csak szívtam a Transmission-t nem tudtam még nem bereszelni. Nagyon el kell cseszni valamint, hogy ne működjön. A Plex működik, de ha nem vagy plex-es lehet elég lesz a miniDLNA is.OMV-vel itt is tudunk segíteni, szerintem van itt is pár OMV user, de a saját fóruma is eléggé pörgős és informatív.
-
fpeter84
senior tag
válasz
DIEGO15 #29832 üzenetére
Ha csak NAS a cél, nem kell grafikus média felület akkor lehet érdemes lenne körbenézned a konkurencia háza táján - pl Banana Pi-ból van natív SATA-s gigabites LAN-nal (azért meg kell nézni, mert az ilyenek között is van ami valójában nem natív SATA, hanem alaplapra integrált USB>SATA illesztős)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honda topik
- BestBuy ruhás topik
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Transmission (Mac OS X, Unix, Windows)
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- iPhone-t használók OFF topikja
- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
- Everest / AIDA64 topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Gamer Gép - MSI Z490, Intel I7 10700, 32GB DDR4, RTX 3060 Ti 8GB , 1 TB M.2 SSD, Gigabyte 450W
- Samsung Galaxy A52s 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest