- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Milyen notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- SSD kibeszélő
- Gaming notebook topik
- Házimozi belépő szinten
- Everest / AIDA64 topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lord.lakli
őstag
válasz
DrojDtroll #8434 üzenetére
Már csak az a kérdés, hogy ennyi USB eszközt megfelelő táppal is el tud látni?
-
lord.lakli
őstag
válasz
Cyber_Bird #8271 üzenetére
téves
-
lord.lakli
őstag
válasz
DrojDtroll #8229 üzenetére
Hogy melyik a legjobb azt nem tudom, de én a transmission-t használom raspbmc alatt.
-
lord.lakli
őstag
válasz
DrojDtroll #8103 üzenetére
A hub mennyit ad le? Vigyázz, nehogy csak 500 mA-t adjon le, mert akkor kevés lesz a Pi-nek. Minőségi hub-ok tele vannak pakolva minden féle védelemmel. Azok visszafelé semennyit sem táplálnak és általában 500mA-t adnak csak le függetlenül attól, hogy hány portot használsz. "Poén", de az olcsóbbak "jobbak" ilyen tekintetben.
(#8107) DrojDtroll: ha megnézed a minőségi hub-okat, akkor portonként 500mA, így egy 4 portoshoz 2A-es táp tartozik.
-
lord.lakli
őstag
2-3 hete én is így szenvedek. Rendszeresen leválasztja ad-hoc módon a vinyót. Raspbmc, 13.x-es XBMC disztróval. Én is vissza vettem, mert raspbmc alapból elkezdte 850-re felhúzni, de csak rövid ideig volt siker. Többször van olyan, hogy csak hang indul el, majd reboot és utána meg megy.
-
lord.lakli
őstag
válasz
feketegergo #7320 üzenetére
Én egy Samu teló töltőt használok 850mA-es. Ha nincs aktív HUB, akkor érdemes 1-1.2A-est venni. PI boltok azt árulják. Én aktív HUB-ot használok és nincs gond. A HUB-os visszatáplálás van akinek megy. Nekem nem, kellett túl jó minőségű HUB-ot vennem
Minden féle védelem van és nem táplál vissza áramot semennyit sem.
-
lord.lakli
őstag
Lassan 3/4 éve megy a PI 24/7-ben torrent miatt. Esténként meg mozizásra van használva. Eddig semmi gond sincs PI-vel. Szerintem inkább majd a töltő adja meg magát, mert ott szerintem sok lesz neki 24/7 egyhuzamban, de ez csak tipp.
A cikk szerint lesz saját hangkártya PI-hez.
-
lord.lakli
őstag
Tavaly év végén jártam ugyanígy. Először kicsit pánikoltam is, hogy a raspbi ment tönkre. Másik ugyanolyan kártyára rendszer telepítés és elindult szépen. Kopp-kopp azóta sincs gond. A kártyára 10 év gari van. Elvittem boltba, ahol elküldték importőrhöz, aki 3 hét alatt kihozta, hogy nincs semmi baja sem és visszaadta
Így a kártya ment a régi helyére egy fényképezőbe.
-
lord.lakli
őstag
válasz
vargalex #7009 üzenetére
Hali!
Sajnos az újabb is ugyanúgy képesek a gyári szofttal rendszeresen behalni. Utolsó kettő: WR842ND, MR3420. Régebben tényleg a flash méret változtatásával szívatta a jó népet. Szerencsére most már nem jellemző. Csak vicces, hogy évek óta mindegyik tp-link ugyanúgy volt gázos. Kicsit reszelhetnének már a szofton, hogy ne kelljen openwrt rá.
Köszi a linket. Na de ennyi az OFF-ból. -
lord.lakli
őstag
válasz
vargalex #7006 üzenetére
Hali!
TP-Link-eket muszáj újra indítani sajnos az alap szoftverrel rendszeresen. Pont olyan hibát tapasztalsz, mintha bedugulna a hálózat teljesen. Az oldalak be sem töltődnek, vagy iszonyat lassan. Ekkor már a webes felületére sem lehet felmenni. WIFI-n elfelejt IP címet adni, ha ad, akkor sem igazán működik.
A 2 év garit azért írtam, mert eddig az olcsóságuk mellett próbáltak kitűnni az 5 év garanciával, de a nagy számú reklamáció miatt lecsökkentették 2 évre. Ami persze nem azt jelenti, hogy a vas rossz. Ha a szoftver rossz, attól a vásárlók még ugyanúgy reklamálnak, mert tényleg használhatatlan hosszú távon sajnos.Mellesleg nagyon sok olyan router van, amire nem megy fel openwrt. Sőt több olyan is van, amelyiknél a gyártó a következő hardver rev-ek során kicsit változtatott egy-két komponensen és onnantól kezdve nincs openwrt.
-
lord.lakli
őstag
válasz
wassermann #7004 üzenetére
Sajnos ez az egy igazi gyógyír van TP-k esetén, vagy openwrt, ha van rá.
-
lord.lakli
őstag
válasz
Drótszamár #7002 üzenetére
Nekem több TP-Link-el ugyanaz a gondom van. Az is mond valamit, hogy az importőr az eddigi 5 év helyett már csak 2 év garanciát vállal.
-
lord.lakli
őstag
válasz
Drótszamár #6997 üzenetére
Szeritem TP-Link-ek sajátossága ez sajnos. Nálam is több különböző típussal hasonlóak a tapasztalatok. Egy újraindítás segíteni szokott.
-
lord.lakli
őstag
válasz
beloadjoker #6510 üzenetére
Szerintem karácsony utáni vasárnap semmi ilyen bolt sincs nyitva, de ne legyen igazam.
-
lord.lakli
őstag
válasz
csimpas #6500 üzenetére
7 portra jut 2A, így csak tényleg kis fogyasztókat tud ellátni ha minden portot kihasználsz, de ezek szerint jelenleg a pi-nek ad elég áramot. Csak USB-n keresztül töltesz vissza, vagy a táp bemeneten is? Azaz hogyan kötötted rá pi-re?
(#6501) beloadjoker: igen micro usb és tökéletes lesz az S3 töltője.
-
lord.lakli
őstag
válasz
beloadjoker #6498 üzenetére
Ha B- s, akkor ajánlott 1100 mAh-s mobil töltő. Most egy 800 mAh-s Samsung telefon töltővel használom, de nincs is más amit a pi táplálna.
-
lord.lakli
őstag
Tudom elcsesztem a fogalmazást. Nem gondoltam, hogy van olyan home szolgáltató aki napi 90-150 GB/napot engedélyez, ezért említettem nagyobb bérelt vonalat. Habár bérelt 10 Mb/s esetén is talán menne, de nem olcsó lenne. Ezek szerint home szinten olcsóbban megoldható, mint bérelt vonalon. T-home és UPC azért nem enged napi 90 GB-ot.
-
lord.lakli
őstag
válasz
sanchomuzax #6225 üzenetére
Én a win32diskimager-t használom windows alatt. Lementi mind a kettő partíciót és egy az egyben vissza is tudja írni. Erre gondoltál?
-
lord.lakli
őstag
válasz
golya87 #6149 üzenetére
Licence-ek egy gépre vonatkoznak (kell a gép sorozatszáma), viszont lehet olyan konfig-ot csinálni, hogy több licence kódot adsz meg, így ugyanaz a verzió mehet mindegyik málnára. Ha megveszed, akkor mpeg2, vlc1-et tényleg hardveresen kódolja és nem szoftveresen szakad meg a proci.
-
lord.lakli
őstag
válasz
800.henrik #6118 üzenetére
FB-hez semmi sem elég
-
lord.lakli
őstag
válasz
wassermann #6105 üzenetére
Milyen tápot használsz?
-
lord.lakli
őstag
válasz
wassermann #6090 üzenetére
USB2 480 Mbit/s
Persze elméletben, meg a specifikációkban.
-
lord.lakli
őstag
válasz
gumicukor89 #5902 üzenetére
Mindenképpen aktív hub kell.
-
lord.lakli
őstag
-
lord.lakli
őstag
válasz
peter9228 #4913 üzenetére
Valami gond lesz a komponensek között, mert nálam 20 seed is megy egyszerre minden gond nélkül. Letöltés szigorúan egyesével. Egy 3.5 HDD és "mobil rack"-et használok és sosem kell újra indítani a letöltést.
Tuti, hogy tölt valamit? Nem csak annyit tölt, amennyit SD-re cachel?(#4915) sztanozs: kopp-kopp egyelőre 7/24-ben megy borda nélkül egy szekrényben. Eddig max. 60 fokos volt.
-
lord.lakli
őstag
Az új raspbmc frissítés óta win7 alatt nem tudok csatlakozni a raspbira. A kommentek között javasolták a "sudo smbpasswd -a pi" futtatását. Win7 alatt csatlakozni szeretnék, de mindig akar tartományt. Próbáltam megadni a felhasználónevet: "\pi", hogy ne legyen tartomány, de úgy sem ment.
Van valami ötletetek mit rontok el? -
lord.lakli
őstag
válasz
Primary92 #4513 üzenetére
Analóg TV-n nincs CEC tudtommal, így nem fog menni a TV távirányítóval való működés. Torrent megy nekem 5 Mb-es ADSL-el, van akinek itt nagyobbal is szépen ment. Arra kell figyelni, hogy egyszerre 1 letöltés legyen és ne akar seedelni sokat, mert a 2 USB és a LAN (10/100) ugyanazon a vezérlőn van, így nem igazán nagy a valódi sebessége. Az előzőek miatt FTP szervernek csak akkor az igazi, ha csak ritkán és csak saját használatra szeretnél FTP szervert.
Szerintem inkább valami olcsó mikroszervert nézz meg. Tavaly a HP-nek volt egy nettó 30-35e Ft körül, amelybe még 4 HDD is bele ment és fel lehetett rá pakolni win-t is, ha a linux gond lenne. -
lord.lakli
őstag
válasz
wassermann #4495 üzenetére
És még nem is eszeveszett drágák.
-
lord.lakli
őstag
Igazán nincs mit. TV távirányító médiaplayernek raspbmc tökéletes. Még konfigurálni sem kell komolyabban. A lejátszás mellet torrenzetésre használom még és a kettő együtt tökéletesen működik. Xbmc-ben érdemes médiatárt bekapcsolni és akkor a filmekről még leírás és kép is van.
-
lord.lakli
őstag
1 TB-os winchestert milyen formátumra érdemes megformázni raspbi-hez?
NTFS, Ext2,3,4, ... ? -
lord.lakli
őstag
válasz
FireKeeper #4354 üzenetére
Az előbb említett raspbmc ideális rá. Ha jó a fájl neve, akkor letölt magyar nyelvű leírást és borítóképet is. Így már könnyű használni filmnézésre. Én CEC-en keresztül használom, azaz a tv távirányító segítségével, de ugye ehhez nem jó a sima katódsugárcsöves tv.
-
lord.lakli
őstag
válasz
jackbacsi87 #4154 üzenetére
Mázlista
Én Belkin F5U706-t vettem nettó 5000 Ft felett. Pedig az adott oldalon még szerepel is, hogy működő töltő.
-
lord.lakli
őstag
válasz
FireLord #4127 üzenetére
Direkt szóltunk, hogy csak aktív hubbal megy. A töltő tökéletes a málnához, de többre nem. A málna sem tud 500 mA-nél többet leadni, bemenete meg max 1100 mA így a töltő maradhat. Billentyűzetet, talán még mini wifi sticket is elvisz, de már pedrive is necces, nemhogy winyó.
-
lord.lakli
őstag
720p-vel még nem volt gondom. 1080p-t nem próbáltam. Pendrive is necces már, HDD viszont szerintem nem fog menni csak aktív hub-on keresztül. Saját tapasztalat 700mA-os töltővel volt 512 MB-os gépen de ott pendrive esetén már kevés volt az áram. Aktív hubon keresztül minden tökéletes. Lejátszás ment simán pendrive, HDD, hálózati lejátszás notiról.
-
lord.lakli
őstag
válasz
germanlacika #3957 üzenetére
Málnán nem fogsz windows-t futtatni, így elég egyértelmű a feltételeid alapján a választás.
-
lord.lakli
őstag
openelec és raspbian mellett xbian is alkalmas. Mind a három rendszer xmbc-t használ média lejátszónak.
A raspit a tv-re kötöttem utp-n rooterbe. A noti wifivel kapcsolódik. A notiról játszom le a filmeket, mint távoli gép megosztása. Semmi bajom nem volt eddig vele. A film mellett lévő mappában is megtalálja a feliratot. Lehet feliratot kerestetni, kikapcsolni, váltani.
Miután kezeli a CEC-et, így a TV távirányítójával kezelem lejátszóként. -
lord.lakli
őstag
Úgy utálom, hogy 90%-ban nem írják oda, hogy mekkora a táp hozzá. A 3. 7 portosnál írják és 2A-os. Nem nagyon értek hozzá, de szerintem az kevés. A kínaiak 4 porthoz adnak 2A-t, mert úgy portonként 700mA jut, az általad linkeltel meg még 300mA sem. Alap készülékekhez jó, visszatápra nem jó és kicsit komolyabb USB-s eszközökhöz is kevés lehet a szufla.
-
lord.lakli
őstag
-
lord.lakli
őstag
Az ajánlott töltők közül használok Samu teló töltőt (5V, 750 mA), de csak 4.67V-ot mérek.
Sony teló töltő (5V, 850mA) pedig csak 4.35V. Vettem Belkin F5U706 aktív USB HUB-ot, amely a bemenő kábelén 0.5V-ot táplál vissza, ha USB-n keresztül a mikro USB-s csatit is meghajtom, akkor 4.3-4.4V-ot mérek. Tudnátok ajánlani valami jó töltési módszert, hogy meglegyen az 5 V. Mennyi kell különben a stabil működéshez? -
lord.lakli
őstag
Raspbmc alatt hogyan lehet a pontos időt beállítani? Egyszerűen nem találom vakuljak meg.
Pendrive-ot hogyan lehet leválasztani? Hány volt (milyen intervallumban elfogadott) szükséges raspbinek? -
lord.lakli
őstag
Sziasztok!
Raspbmc-ben ezeket érdemes átállítani?
- Képfrissítési frekvencia igazítása a filmhez
- videó megállítása a frekvenciaváltás alatt
- Lejátszás szinkronizálása a megjelenítőhöz
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Path of Exile (ARPG)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Milyen notebookot vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Formula-1
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- DELL T40 EMC Szerver
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Gamer Gép- Gigabyte Z790, Intel i7 14700, 32GB DDR5, RTX 4070 Ti Super, 1 TB M.2 SSD, 1300W
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - XEON I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K DreamColor I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged