- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- GeForce RTX 5050 VGA-k a Palit értelmezésében
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Asztrofotózás
- OLED TV topic
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen videókártyát?
- Kompakt vízhűtés
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
válasz
kovbandi82 #28293 üzenetére
Időkapcsolót elé és meg is van az automatikus ébresztés.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Flowtation #28268 üzenetére
Affene, de figyelmetlen vagyok. Bocs.
És köszi szépen. Ebből sajnos nekem nem nagyon derül ki, hogy sokcsatornás hangot képes-e így lejátszani és kitolni a 6 analóg vonali jelet. Erre esetleg volna lehetőséged kipróbálni? Tehát hogy ráakasztod ezt a hangkártyát a Pi-re, lejátszol LibreELEC-kel egy DD/DTS filmet, és sorban végigfüleled a kimeneteit, hogy függetlenül szólnak-e (tehát hogy nem azonos jelet kever-e rájuk)? Windows annyira nem érdekel, azzal ne fáradj.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Flowtation #28234 üzenetére
Sikerült esetleg megnézni, hogy az LE felismeri-e és ha igen, milyen kimeneti választékkal azt az USB hangkártyát?
Esetleg képernyőképet is tudnál küldeni?
-
cinemazealot
addikt
válasz
Flowtation #28234 üzenetére
Nem, egyáltalán nem sürgős. És nagyon köszi!
-
cinemazealot
addikt
válasz
Flowtation #28232 üzenetére
Hű, tényleg, pedig régebben mintha ezt is néztem volna, kösz! Ennél a DD/DTS hangokat a Pi dekódolná, ugye?
-
cinemazealot
addikt
Sziasztok! Van egy RPi2B-m, amit jelenleg HDMI-n keresztül táplál egy Pioneer VSX-520 házimozi erősítőt, ezen keresztül tévézünk/vetítünk, a LibreELEC-ről pedig pass-through-val jönnek ki a kódolt hangok, amiket a Pio dekódol. A tervem az, hogy a Pio átkerül máshova (egy dedikáltabb tetőtéri mozi összeállításba, az RPi pedig marad a nappaliban hétköznapi sorozat nézéshez), az RPi-re pedig a régi Technics SA-AX540 erősítőmet akasztanám, ami viszont analóg, térhatású hanghoz 6 diszkrét analóg vonali jelre volna szüksége, amije viszont a Pi-nek nincs.
Gondoltam már 5+1 analóg kimenettel rendelkező USB hangkártyára (pl. Creative SB X-Fi Surround Pro 5.1 USB), vagy ugyanilyen kimenettel rendelkező HDMI extractor-ra, vagy ennek egy jó pár éve már itt is felmerült változatára, de míg előbbiben az USB-vel való kompatibilitás, utóbbiakban a bennük lévő DAC hangminősége miatt vagyok bizonytalan. Egyéb ötlet?
Túl sokat nem költenék rá, már a fenti HDMI extractor is súrol egy lélektani határt. Vagy analóg esetben érdemesebb inkább lemondani az 5.1-ről és hallgassam az RPi sztereó jack-jét?
-
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #27914 üzenetére
Pedig pont mostanában nagyot zuhant a Chromecast 2 ára (11900 Ft) és már egy jó ideje szemezek is vele, de engem is ez az átkozott net igénye tart vissza.
Mondjuk itthon nem lenne gond, de ha utazáskor (internet híján) szeretnék átvinni tartalmat telóról tévére, ott már lehetnek bajok.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Carvus #27792 üzenetére
User/pass hibáról jut eszembe: amikor először telepítettem a SMB szolgáltatást az Ubuntu-ra, akkor még ugyanazt a jelszót adtam meg, mint amit az Ubuntu felhasználó használt. Aztán utóbbit megváltoztattam, de a SMB csatlakozáshoz a jelszó ugyanúgy a korábbi maradt. Nem lehet, hogy Nálad is eltér a két jelszó?
Bár lehet, hogy ez butaság, hiszen azt írod, PC-ről fel tudsz lépni. Akkor nem tudom...
-
cinemazealot
addikt
válasz
Carvus #27790 üzenetére
Android alatt a TC LAN plugin-jában nálam nemcsak IP cím, de a megosztott könyvtár neve is szerepel 192.168.1.39/konyvtár_megosztás_neve formában. Gond nélkül működik több gépről is, bár a host gép nem egy RPi, hanem egy Ubuntu netbook.
-
cinemazealot
addikt
-
cinemazealot
addikt
válasz
krisztianAMG #26802 üzenetére
Hű, erre nagyon kíváncsi leszek.
-
cinemazealot
addikt
válasz
s3toraph #26648 üzenetére
Szerintem egy NetBeans nagyon sok volna a RPi-nek. Egyszerűbb, ha PC-n fejlesztesz, RPi alatt be-mount-olod (pl. SSHFS meghajtóként) a build könyvtárat, oda fordít (ha fordít) az IDE, és RPi-n futtatsz. Bár python-nal nincs túl sok tapasztalatom és nem tudom, ez kivitelezhető-e.
-
cinemazealot
addikt
Az imént csináltam egy átállást OpenELEC 6.0.3-ról LibreELEC 8.0.2-re (az új Kodi 17.3 miatt) és az OE alatt készített backup-ot csont nélkül és maradéktalanul benyalta az LE. Még a bekapcsoláskor automatikusan elinduló zeném is megy.
Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy LE-vel az az idegesítő hangmegbicsaklásom jelentkezni fog-e még vagy esetleg azt is elfelejthetem végre. Ha nem, akkor szomorú leszek, mert akkor valószínűleg az erősítőm az oka az egésznek...
-
cinemazealot
addikt
válasz
apezka #26392 üzenetére
"3. Hiába nagy a 23'-os kijelző monitornak, előszobai tükörnek azért szerintem kicsi."
A tükörfelületnek nem kell, hogy teljes egészét kitegye a monitor, a fólia mögött úgysem látod, meddig ér. Tehát a tükör lehet akár egész alakos is, az aktív terület meg akkora, amekkora a monitor mögötte.
-
cinemazealot
addikt
válasz
krisztianAMG #26386 üzenetére
A minap egy a tévé szerepe a jövőben témájú cikk hatására néztem utána a témának, mert úgy gondoltam, hogy míg a tévét nem, egy ilyen okos tükröt sokkal inkább el tudnék képzelni a házi okos eszközök központjaként. Aztán elég hamar rábukkantam erre az "Egy újabb okos tükör" projektre, ami történetesen pont egy RPi-re és egy használaton kívüli LCD tévére épül. A tükröt a srác félig áteresztő tükörfóliával valósította meg, a fényképek szerintem elég biztatóak. Eszköznek már gondoltam egyébként levetett táblagépre is, igaz, azzal csak a tablet képernyőméretéig lehetne nyújtózni... hacsak nincs HDMI kimenete és használni a tabletet kezelő felületnek, a HDMI végén lévő képernyőt meg nagyobb képernyőnek.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Petyás #26340 üzenetére
Majdnem. Én nem Y kábelre gondoltam, hanem egy olyan USB HUB-ra, amihez jár egy külső tápegység is, így a ráakasztott eszközök nem a telefonod OTG-jén keresztül kapják a táplálást, hanem a HUB saját tápjáról. Például ilyen.
A dolog szépséghibája, hogy jóllehet ez több USB portot kölcsönöz a telefonodnak, emlékeim szerint a Meizu m1 note-ommal egyszerre több eszközt nem tudtam róla kezelni. Tehát pl. egy másik kártyaolvasóról HDD-re másolni nem tudtam, csak a telefonról az egyetlen látható eszközre vagy vissza. De egészen biztos, hogy ez a telefonom limitációja volt, nem a HUB-é.
-
cinemazealot
addikt
válasz
icemad #26105 üzenetére
Ebay-en van Pi-re szerelhető (tápot is a GPIO-n kapó) 5"-es rezisztív érintős, HDMI csatis LCD képernyő.
De ha ez kicsi, van nagyobb méretben is.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Npeter25 #26071 üzenetére
Tehát OSMC fut a Pi-n, és sem helyből, sem pedig a hálózaton keresztül rálátó Windows PC-ről nem látod az összes megosztást, csak némelyiket? Hogy vannak szétosztva a képek, zenék, doksik, filmek a 2 vinyón? Nem lehet, hogy az egyik nem kap elég áramot a Pi-ről, és ezért nem látod azt a tartalmat, ami azon pihen?
-
cinemazealot
addikt
Próbáld újra, tegnap karbantartottak (és csak április 1. miatt tették ki azt a rémisztő előlapot).Ehh, bocs, nem lapoztam tovább...
(#25900) McAdam6
Ne csak a chmod-ot ellenőrizd, hanem a chown-t is, mert hiába a jogok, nem mindegy, ki a tulajdonos. Amikor valami elkutyulja a tulajdonosi viszonyokat, mindig azt szoktam tenni, hogy beállok a szóban forgó könyvtárszerkezet elé és kiadok egy ilyet:chown -R user:group ./konyvtar/*
Szerk.: megint figyelmetlen voltam...
-
cinemazealot
addikt
válasz
pozsoka #25814 üzenetére
Windows alatt Win32 Disk Imager, Linux alatt pl. Brasero alkalmazásokkal tudod felírni pendrive-ra vagy memória kártyára.
-
cinemazealot
addikt
Olvasatomban ez az "Ethernet Gadget" móka arra jó, hogy a működő PC-dre USB-vel felbogozott Pi0 kaphasson a PC-den keresztül hálózati hozzáférést. A "raspberrypi.local" host nevet meg a Bonjour próbálja lefordítani IP címre a PC-d számára. Kicsit "fából vaskarika" érzésem van, főleg ha így akarsz kintről bejutni a Pi-re.
Szerintem ezt hagyd a fenébe, és menj a hagyományos, már bejárt úton: köss a Pi-re egy HDMI képernyőt és egy billentyűzetet, dugd bele az előtelepített SD kártyát, indítsd el és mint egy asztali számítógépet, konfiguráld be. Ehhez persze szükséged lesz egy Mini-HDMI és egy USB-OTG kábelre, de feltételezem, mivel Pi0-kkal akartál ügyködni, ilyened már van.
Ja, az ugye megvan, hogy a Pi Zero-ra (és most nem a Pi Zero W-re gondolok) csak valamilyen USB eszközzel (Ethernet vagy WiFi adapterrel) fogsz tudni hálózati hozzáférést csiholni? Amit a Pi (nem táp) USB-jére kell kötni.
-
cinemazealot
addikt
SSH ügyben wassermann kolléga írt instrukciót nemrég.
-
cinemazealot
addikt
válasz
albinolynx #24986 üzenetére
Megvigasztallak, korábban én is pontosan így vélekedtem. Ugyanígy VLC-n filmeztünk, és amikor először megláttam a Kodit, elrettentem, mert egyszerűen nem ismertem rajta ki magam. Azóta RPi-n nézünk filmet Kodival és az asztali gépemen is ott figyel már, annyira megszerettem. Könnyű hozzászokni a jóhoz, főleg ha az több platformon is képviselteti magát szinte pontosan ugyanolyan beállításokkal és képességekkel.
A hálózati sebesség akkor tehát jó. Most már csak az a kérdés, jelentkezik-e a hiba más lejátszón.
-
cinemazealot
addikt
válasz
albinolynx #24984 üzenetére
De nem értem, miért a lejátszó eszközről másoltál a NAS-ra. A lejátszás körülményeit kellene vizsgálni, amikor a NAS-ról megy a folyam a lejátszó gépre.
És a számolásoddal sem stimmel valami. A 6 MB/s (azaz kb. 48 Mbps) a 2 órás 1,5 GB-os filmnek untig elég. De akkor mi az, hogy egy 13 MB-os fájl 36-37 perc alatt mászik át a NAS-ra? Az azért betegesen lassú. Nem 13 GB-ost akartál írni?
-
cinemazealot
addikt
válasz
albinolynx #24979 üzenetére
Bár a lejátszás kicsit másképp működik, legegyszerűbb módon úgy tudod a max. sávszélességet kiszámítani, hogy egy böszme fájlt átmásolsz a NAS-ról a lejátszóra, méred az ehhez szükséges időt, aztán osztasz. Hányszor vagy milyen időközönként fordul elő ez a képromlás a fenti film lejátszása során? Nekem a Pi-n való lejátszás során az AAC hang szokott néha (félóránként, óránként) megbicsaklani, de nálam a Pi a lejátszó, a NAS pedig egy régi netbook.
Már csak próbaképpen nem akarod mégis kipróbálni egy másik lejátszó programmal?
Korábban én is VLC-ztem és maximálisan meg is voltam vele elégedve, nem is akarlak róla lebeszélni, de jó volna ha kizárhatnánk egy tényezőt.
-
cinemazealot
addikt
válasz
albinolynx #24968 üzenetére
A szóban forgó film milyen sávszélességű (vagy hány perc hosszú és mekkora méretű)? Az ilyen jelenségek akkor szoktak előfordulni, amikor a videofolyam dekódolásába hiba csúszik, ami csak a következő intraframe-nél tisztul ki. Az ilyen hibát okozhatja szűkös sávszélesség, dekódolást végző proci túlterhelődése (bár ez egy i5 esetében valószínűtlen) stb. Más videolejátszóval is produkálja a hibát?
-
cinemazealot
addikt
válasz
havri1 #24926 üzenetére
Én a minap kaptam kézhez egy 5 V, 6 A (30 W) tápegységet (6 × 3,5 × 8,5 cm), aminek van egy kis potmétere, azon lehet belőni, hogy az az 5 V DC kimenet 4,5 és 5,5 V között pontosan mennyi legyen. Úgy gondoltam, hogy belövöm 5,2-re, aztán ráakasztok egy házi szerverként üzemelő RPi-t, egy webkamerát, meg az ezeket kiszolgáló kis hálózati switchet, így megspórolok néhány 5 V-os tápot (meg a nem 100%-os hatásfokukat).
-
cinemazealot
addikt
válasz
hpeti2 #24887 üzenetére
Dettó: deluged + deluge-web
(#24889) s_e_n_k_i
Ízlések és pofonok, de nekem nagyon kényelmes, hogy egy bármilyen eszköz (asztali, laptop, mobil, tablet...) böngészőjében megnyitom a Deluge webes felületét, amibe bedobom a torrent URL-jét (vagy akár a magnet linket), oszt jóccakát. Nincs fájlletöltés, FTP-re feltöltés... csak egy copy-paste. -
cinemazealot
addikt
válasz
albinolynx #24882 üzenetére
Ahogy cigam leírása is írja, a Transmission-nak fut a szerveren (a Pi-n) egy daemon-ja, ami egyfelől foglalkozik a torrentek letöltésével és továbbosztásával, valamint biztosít egy webes felületet (erről a képernyőkép), amit az azonos helyi hálózaton lévő géped böngészőjéből tudsz megnyitni. Ezen láthatod az éppen futó torrent-ek állapotát, és igény szerint az új torrent-eket is hozzá tudsz adni. Nem ismerem ezt a felületet, de feltételezem, hogyutóbbi célra a menüsor legelső gombja szolgál.
-
cinemazealot
addikt
-
cinemazealot
addikt
válasz
schferenc77 #24810 üzenetére
Szerintem az O billentyűt keresed.
De akkor kérdezek én is. Van valamilyen hotkey Kodiban a felirat időbeli csúsztatásának azonnali megjelenítésére (hogy ne egérrel kelljen a felirat menüből kibányásznom a csúsztatás opciót)? Sehol nem találtam ilyet, lehet, hogy erre be kell őt tanítani?
-
cinemazealot
addikt
Ha jól tudom, a RPi Compute Module egy SODIMM méretű (tehát az eredetinél sokkal kisebb, ezáltal komplex rendszerekbe könnyebben beágyazható) Raspberry Pi, saját flash memóriával (vagy a "lite" verzió anélkül), de multimédiás csatlakozók nélkül. Ez tehát akkor kellhet Neked, ha egy olyan rendszert építesz, ami alrendszerként RPi-ket is üzemeltet, de a normál méretű RPi-nél kisebb méretre van szükséged és nem kell RPi-nként multimédiás csati.
-
cinemazealot
addikt
A Chromecast úgy működik, hogy a forrás oldal (megfelelő eszköze vagy kompatibilis alkalmazása) bekódolja az átvinni kívánt képtartalmat valamilyen adatvesztéses módszerrel és azt küldi át a kódolatlannál jóval kisebb sávszélességgel, de igencsak jól látható minőség romlással a Chromecast-nek. Valószínűleg megoldható ugyanez az adatátvitel és dekódolás a Pi0-val is, de ha csak most ismerkedsz a témával, lehet, hogy többet szívnál vele, mint amennyivel kevesebbe kerül egy Pi0 a Chromecast 2-nél.
Utóbbinak persze elég komoly hátránya, hogy az első beüzemeléshez szükséges hozzá élő, DHCP-s WiFi hálózat és internet hozzáférés, hogy lefrissítse és bekonfigurálja magát. Viszont van számtalan egyéb alternatívája is, köztük a PiCAST, bár ezt nem tudom, működik-e Zerón.
Terhelésről nem nagyon tudok nyilatkozni, de emlékeim szerint forrás oldalon elkeltek hozzá a magok és a melegedés is érezhető volt (egy 8 magos Meizu m1 note-on).
-
cinemazealot
addikt
-
cinemazealot
addikt
válasz
wassermann #24237 üzenetére
Szerintem dragon1993 "távolról" alatt több tíz/száz/ezer kilométert értett, és neten keresztül nyitná azt a kaput.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Gabesz87 #24167 üzenetére
+1 a Rapoonak, én ezt a bill+egér kitet vettem anno az RPi-mhez. Remekül működik, szűk éve minden este használjuk és még mindig ugyanarról az 1-1 ceruza elemről megy. Az egéren van egy kapcsoló, a billentyűzeten nincs (gondolom, tétlenség után alvó üzembe kapcsol, billentyű leütésre felébred). Standard HID beviteli eszköz, működik PC-vel is.
-
cinemazealot
addikt
válasz
#53314048 #24033 üzenetére
Csináltam egy google keresést, amiben megtaláltam ezt a fórum bejegyzést, ez azt mondja, hogy "Unfortunately, DDNS is not supported on our nameservers. You would need to use another DNS provider if you want to have your IP address dynamically updated. Hopefully others will have a suggestions on DNS providers that offer this." Magyarul szükséged lehet egy harmadék félre, aki képes beregisztrálni a Te állandóan változó IP címedet ez alá a domain név alá. Esetleg próbáld meg a noip.com-ot, ők talán nyújtanak ilyen "harmadik feles" szolgáltatást (ingyen vélhetően csak a saját ingyenes domain neveikre). Én egy ingyenes domain nevüket használom itthon és egy Ubuntu Linux-ra kínált klienssel frissítgetem.
Ó, viszont ha továbbolvasol a fenti fórumban, rögtön belebotlasz ebbe a GitHub-os powershell fejlesztésbe, amit talán könnyen testre lehet szabni Raspberry Pi-kompatibilisre.
-
cinemazealot
addikt
válasz
schferenc77 #23949 üzenetére
A működésről jöhet a videó.
Akár ide, akár a Projektor topicba.
-
cinemazealot
addikt
válasz
etrop01 #23823 üzenetére
Ezek nagyon extrém mértékű késleltetések. Filmlejátszás közben is fut a Transmission? Ha igen, kapcsold ki! Hálózati kapcsolat megfelelő sebességű? Lehetőség szerint Ethernet kábellel próbáld hálózatra kötni, ne WiFi-vel! A microSD kártyáján lévő (tehát nem stream) H.264 AVI-val is így viselkedik a lejátszás? Valami beállítás gond lesz, próbáld ki egy másik memória kártyán lévő szűz LE telepítéssel mindenféle addon nélkül!
-
cinemazealot
addikt
válasz
erikke17 #23808 üzenetére
No várjál, eleve aktiválni sem enged (egy tök másik gépen), vagy az aktiválás megy, csak után továbbra is ezt a képernyőt dobja fel a Kodi?
Mert olyan velem is elő szokott fordulni, hogy egy bizonyos idő után újra kell aktiválni, de az nekem viszonylag gördülékenyen megy.
-
cinemazealot
addikt
válasz
erikke17 #23803 üzenetére
Első lépés: testre szabod a YouTube addon-t, azaz "átírom sajátra a YouTube kiegészítőben lévő, még a fejlesztő által beállított és a világon minden más felhasználó által alkalmazott, épp ezért a kvótát erősen emésztő API kulcsot, valamint OAuth kliens azonosítót és titkos kulcsot".
Aztán amikor ismét szembesülsz az Általad is tapasztalt képernyőképpel, nyitsz egy böngészőt (egy másik gépen), megnyitod a YouTube aktiváló oldalát, belépsz a Google fiókoddal, majd követed az instrukciókat (úgy emlékszem, valamilyen aktiváló kódot kell bepötyögni, amit a Kodi addon által érzékelt belépés után a Kodi tesz ki képernyőre).
-
cinemazealot
addikt
válasz
toth_janika #23794 üzenetére
Szerintem Kodiból nem fogsz tudni terminál ablakot nyitni, bár ki tudja, annyi billentyű kombinációja van, mint égen a csillag.
Viszont szerintem az nem számít, hogy kívülről SSH-zol be az OSMC-re és ott végzel el egy hálózati sebességtesztet vagy magáról a Pi-ről egy már futó alkalmazás felületéről kezdeményezve. Mindkettő a Pi-n fog futni talán pont ugyanazzal a felhasználóval, így ugyanazokkal a jogosultságokkal.
-
cinemazealot
addikt
válasz
toth_janika #23791 üzenetére
SSH-n bejelentkezel és megpróbálhatsz letölteni egy ismert méretű nagy fájlt wget-tel (netről és helyi hálózati gépről egyaránt) és figyeled az ehhez szükséges időt. De talán a wget is elárulja a letöltés statisztikáját.
-
cinemazealot
addikt
E szerint billentyűzet, egér és monitor is lenne ráakasztva, ugye? Mert akkor -- ahogy (#23659) MaCS_70 is javasolta -- vagy egy androidos táblagép, vagy egy használt netbook (Ubuntu-val vagy akár Windows-zal) lenne erre a célra testhez állóbb. Egyiknek sem nagy a fogyasztása, de a felhasználói élmény (legalábbis böngészés terén) sokkal jobb rajtuk, mint RPi-n, ráadásul mindkettőhöz élből "jár" a képernyő és a billentyűzet.
-
cinemazealot
addikt
válasz
bardati #23625 üzenetére
+ (#23624) azbest
Időközben a Pi 2B-nek jelent meg 64 bites rendszer chip-pel szerelt változata 1.2-es verziószámmal. -
cinemazealot
addikt
válasz
s3toraph #23361 üzenetére
A programozás (relatíve modern) hajnalán (tehát már a lyukkártyás, lyukszalagos éra után) nem nagyon létezett IDE, csak szövegfájlokban megírt forráskód és compiler (fordító). Ha a fordító nem natív (gépi) kódot csinált (tehát pl. Windows esetében .exe vagy .com állományokat), akkor jött még a futtató is, ilyen pl. a Java a maga virtuális gépével, ami a .java forráskódokból fordított .class fájlok futtatásához kell. Az IDE csak egy a fejlesztést kényelmesebbé tevő környezet a maga syntax highlighting-jával, előfeldolgozójával/előfordítójával és hibajelzőjével stb. Java (és még néhány nyelv esetén) a hibákat meglátod akkor is, amikor parancssorból fordítod a programjaidat.
Ahhoz viszont, hogy Te a Pi-n fejlessz, nem feltétlenül kell átdugdosni minden perifériát vagy a fájlokat állandóan másolgatnod. Bekapcsolod rajta az SSH-t, PC-n bejelentkezel rá (Windows alatt PuTTY-tyal) és már ott is a parancssorod, ahol egy helyi szövegszerkesztővel (pl. a Midnight Commander F4-ével) szerkeszted a forráskódot, abból kilépve meg fordítod és futtatod.
Egyébként a fent leírt Java fordítás/futtatás pontosan ugyanebben a formában működik Windows alatt is. Ha már fent van a NetBeans a gépeden, akkor van JDK-d is (elvégre maga a NetBeans is egy Java alkalmazás), tehát elvileg ki is tudod próbálni.
A Linuxtól pedig nem kell félni. Én is Windows-on szocializálódtam és csak az utóbbi 2-3 évben foglalkozom vele intenzívebben, de már most jobban szeretem a Windows-nál.
(#23359) petya220
A Java egy nagyon szigorú, de nagyon szép nyelv. Épp ezért sokan utálják is.De pont ezért nagyon szerethető is. Ha túlléptél az objektum orientáltság Java-féle egzotikumain, akkor nagyon könnyen lehet benne programozni. Azt viszont tudni kell, hogy nem az erőforrás hatékonyságáról híres nyelv.
-
cinemazealot
addikt
-
cinemazealot
addikt
válasz
s3toraph #23298 üzenetére
No, hát nem tőlem fogod a legpontosabb leírást kapni a Pi lelkivilágáról, de leírom, hogy én ezt hogy csináltam.
1.
Pi-re (pontosabban a Pi-be dugható microSD kártyára) feltelepítettem a Raspbian-t, ami tulajdonképpen egyfajta Linux disztribúció, ez lesz a Pi operációs rendszere. Az ablakozó felülettel én most nem akartam bajlódni, ezért úgy emlékszem, hogy ezt lekapcsoltam, azaz el sem indítottam, mert az elég sok erőforrást emészt fel. Ráadásul ha szerverként üzemelem majd a Pi-t, akkor tökéletesen fölösleges, hogy egy senki által nem látott GUI további erőforrásokat emésszen fel az amúgy is kis teljesítményű gépen.2.
Bekapcsolom a Pi-t úgy, hogy már az imént feltelepített Raspbian fut rajta. Ablakozó felület nincs, csak parancssor. Innentől nem árt begyűjteni egy kis Linux ismeretet, de nem kell rendszergazdai szintre gondolni.Belépek magán a Pi-n, és egy ismert domain megpingelésével ellenőrzöm, hogy van-e hálózati kapcsolatom, pl.:
ping bme.hu
Ha ez működik, akkor boldogság van, ha nem, akkor engedélyezem a hálózati kapcsolódást. A távolról menedzselhetőség kedvéért érdemes bekapcsolni az SSH-t is, hogy ha valamit állítani szeretnél a Pi-n, ne kelljen mindig odamenni hozzá, monitort, billentyűzetet akasztani rá, hanem bármilyen gépről be tudjál rá lépni.
3.
Ha bent vagyok a Pi-n és van hálózatom, feltelepítem a Java SDK-t. Ha üzleti célú felhasználást tervezel és nem akarsz az Oracle-nek fizetni, akkor érdemes lehet OpenJDK-t telepítened, de ennek is vannak üzleti felhasználással kapcsolatos feltételei, érdemes utána olvasni. Innentől kezdve bármilyen Java programot is írsz, azt helyben a Pi-n le is tudod fordítani és futtatni is tudod.4.
Írj egy egyszerű Java programot HelloWorld.java néven. Lépj be abba a könyvtárba, ahova mentetted/másoltad, majd fordítsd le és futtasd:javac *.java
java HelloWorldAz így elindított programot bármikor meg tudod szakítani a CTRL+C billentyű kombinációval. Ha szerver alkalmazást írsz és azt szeretnéd, hogy a folyamat a parancssortól független szálban folytassa tevékenységét (így indítás után ki is léphess a Pi-ről anélkül, hogy a program futása megszakadjon), akkor így indítsd el:
java HelloWorld &
Ha külön folyamatban fut a program, akkor indítás után látni fogod, hogy a folyamatnak, mi lett az azonosítója, ez egy sorszám, amit az operációs rendszer rendel az adott folyamathoz. Ha ezt utólag szeretnéd mégis lelőni (mert pl. rájöttél, hogy elrontottad, vagy csak újra szeretnéd indítani), azt CTRL+C-vel már nem fogod tudni, csak egy újabb parancs kiadásával:
sudo kill -9 1234
ahol 1234 a program folyamatának azonosítója.
Röviden ennyi, szerintem nem ördöngösség.
Többiek, ha valami hülyeséget írtam, bátran jelezzétek!
-
cinemazealot
addikt
válasz
s3toraph #23285 üzenetére
Nem próbáltam még, de szerintem egy NetBeans nagyon nagy falat lesz egy RPi-nek. Mind GUI, mind memória igény tekintetében (a NetBeans is egy Java alkalmazás, ami a VM miatt eléggé memóriaigényes). Viszont Java programot lehet úgy is írni, hogy megírod a forráskódot .java fájlokban (RPi-n egy pehelykönnyű szövegfájl szerkesztővel vagy akár NetBeans alatt egy erősebb munkaállomáson, ahonnan végül átmásolsz mindent RPi-re), majd lefordítod őket úgy, hogy
javac *.java
végül futtatod őket úgy, hogy
java InditoOsztalyNeve
Én így tervezek RPi-n üzemeltetni egy apró szerver alkalmazást, ami Android eszközöknek segít P2P kapcsolatot létesíteni egymással. Már csak egy RPi kell.
-
cinemazealot
addikt
válasz
V.Stryker #23041 üzenetére
Nem tudom, hogy van-e benne kártevő (én is remélem, hogy nincs), de ha az SSH engedélyezve van és nincs átírva a default jelszó, akkor azon bejuthatnak. Mindez persze csak akkor igaz, ha a router-eden keresztül elérhető az RPi megfelelő portja. A NAS-ra nem tudnak hasonló módon bejutni (router, NAS-on futó szolgáltatás stb.)?
Most jut eszembe, maga a router vagy egyéb hálózati eszköz is okozhat gondot.
-
cinemazealot
addikt
-
-
cinemazealot
addikt
válasz
polberto #22989 üzenetére
És amikor a böngészőben látod ezt a "képet", ott van még valamilyen webes tartalom (szöveg, cím, gombok stb.), vagy kizárólag a nyers video stream? Előbbi esetben nem ezt az URL-t keressük, hanem azt, ami ennek az oldalnak a HTML forrásában hivatkozik a stream-re. Utóbbi esetben, ezt kell bemásolni egy hálózati lejátszó alkalmazásba (ami lehet akár VLC is), ha az is képes ezt lejátszani, akkor mehet az .m3u fájlba, az meg mehet a Kodi alá.
-
cinemazealot
addikt
válasz
polberto #22967 üzenetére
Nem feltétlenül szükséges böngésző. Ha a kamera webes felületének HTML-kódját megvizsgálod, valahol megtalálod benne a video-stream URL-jét, pl.: http://192.168.1.111/stream/video.mpg. Ha a kamerát lekódolod (ne tudjon akárki rácuppanni) és azt ő egy egyszerű HTTP autentikációval kéri be a látogatótól, akkor az URL-be bele kell szőni a felhasználónév-jelszó párost, pl.: http://felhasznalonev:jelszo@192.168.1.111/stream/video.mpg. Ezt az URL-t aztán behajítod egy .m3u lejátszási listába, amit úgy helyezel el, hogy azt Kodin keresztül megnyithasd. Kodiban aztán ráböksz, és már láthatod is a kamerád képét teljes képernyőn.
-
cinemazealot
addikt
válasz
MaCS_70 #22901 üzenetére
Nem egyszerűbb és olcsóbb erre a célra egy USB-vel felszerelt router? Én sokáig használtam egy TP-LINK TL-MR3020-at (autóban, melóhelyen), és remekül megállta a helyét.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Ultrazord #22797 üzenetére
+1 a DDNS-re, nálam is egy noip.com script frissít 5 percenként, csak nálam Ubuntu fut egy Atom procis netbook alatt, amin Deluge kezeli a torrenteket. De ugyanezt tervezem nemsokára beüzemelni egy RPi-n, amin egy Java alkalmazást fogok üzemeltetni szolgáltatásként... igaz, azt még nem próbáltam, hogy Raspbian alatt fut-e a noip DUC.
-
cinemazealot
addikt
válasz
MK VII #22695 üzenetére
A baj az, hogy ha nagyon olcsón szeretnél kijönni a dologból, akkor vagy monitorod nem lesz, vagy géped. Olyan mini PC-szerű masinát, ami relatíve olcsó és nem csak HDMI-n keresztül képes képet kiadni magából (hanem pl. DVI-on vagy D-Sub-on), nem, legfeljebb az olcsóbb netbook-ok között találsz. De akkor az már megint egy laptop lesz, még ha kisebb is és bepaterolhatod a monitor mögé. Ha viszont mégis HDMI kimenetes géped lesz, akkor meg monitorból nem fogsz olyat találni bagóért, aminek van HDMI bemenete.
A laptopot mindenképpen szeretnél likvidálni? Az nem megoldás, ha összecsukva felragasztod egy monitor seggére és úgy rakod fel a kettőt egyszerre a falra? Mert akkor (ha a laptopodon van D-Sub kimenet) egy akármilyen használt analóg bemenetes monitorral is megvagy picivel 10 fölött.
-
cinemazealot
addikt
válasz
MK VII #22693 üzenetére
Szerintem az nem USB-s, hanem HDMI-bemenetes monitor akart lenni, amibe HDMI végű "stick PC-k" dughatóak. Ezek ~30e Ft-tól kezdődnek, ám csak 1-2 GB RAM-mal. Én a 2 GB-ot éppenhogy használhatónak éreztem böngészésre (9 éves Intel CoreDuo 1,6 GHz-es gépen, Ubuntu 14.04-gyel). Lehet, hogy Neked mégis egy nagyobb tablet kellene, annál kisebb helyet kevés gép foglal, és akkor nem is lennél helyhez kötve.
A monitor már megvan, vagy még azt is ki kéne választanod? Mert a HDMI bemenetes monitorok ugyancsak 30e Ft körül kezdődnek és a bemenet nagyban befolyásolja, mit tudsz ráakasztani.
-
cinemazealot
addikt
válasz
alvarezlopez #22548 üzenetére
Néhány egyszerű példa:
A Pi-re feltelepíthető szoftverek könnyen frissíthetőek, így ha új médiaformátum jelenne meg (vagy csak más felületet szeretnél látni médialejátszás közben), nincs fennakadás. A tévé szoftverét legfeljebb akkor tudod frissíteni, ha gyártó lesz olyan kegyes, a felület átszabhatóságáról nem tudok nyilatkozni.
Ha úgy döntesz, hogy a Pi-t, másra (is) szeretnéd használni, bármikor kicserélheted benne a szoftvert, a tévé viszont mindig ugyanaz a tévé marad.
Pi-ről tévé nélkül is tudsz zenét lejátszani, akár automatikus indítással is. Tévénél eleve ott a készülék alapfogyasztása, ami kategóriákkal több egy Pi fogyasztásánál, ráadásul a képernyő is fölöslegesen világít.
Pi-t átrakhatod más képernyőre is (akár kis 5"-esre is, akár RCA bemenetesre), a tévé továbbra is ugyanaz a tévé marad, ha a fene fenét eszik is.
Ha a lejátszó szoftvere meghal, akkor a Pi-t könnyen kicserélheted (10e Ft-os tétel). Ha a tévé szoftvere hal meg... nos, az nyilván több.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- GeForce RTX 5050 VGA-k a Palit értelmezésében
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Asztrofotózás
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Xbox Series X|S
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged