-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Márton #35371 üzenetére
Nem is fogja. Mindegyik eszköz PAL 720x576-os (4:3-as) jelet ad ki. Amikor ezeken az eszközökön bekapcsolod a 16:9 módot, akkor az anamorf 16:9 lesz. Vagyis a fizikai 4:3-as képarányba (a 720x576 felbontás!) úgy ágyazzák bele a képet, hogy annak a képaránya 16:9-es módban áll helyre:
Ez egyben magyarázat azbest megfigyelésére, hogy tojásdad a kép.
-
azbest
félisten
válasz
Márton #35371 üzenetére
A képen mintha függőlegesen nyújtott lenne a kodi képe. 4:3-as a képernyő fizikailag? Mert lehet 16:9 arányúban rendereli a képet csak kihúzza függőlegesen a tévé. Gondolom azt befolyásolhatja, hogy milyen arányúra renderelje. Bár lehet kodi beállítás is van pluszban felbontásról, nem tudom az bekavarhat -e. Ez rasbian kodival vagy librelec?
Akartam próbálni projektorommal, mert azon van video bemenet. De úgy tűnik nem ugyanolyan kiosztású a kábelem, mint a pi videokimenete, mert ezzel csak futó, széthulló képet kaptam.
-
azbest
félisten
válasz
Márton #35365 üzenetére
a tévén nincs arra opció, hogyan kezelje a 4:3 adást? Lehet ott van kihúzásra állítva képaránytartás helyett.
Lehet a pi nem adja ki azt a kapcsolójelet, ami az automatikus váltáshoz kell. Itt egy régebbi komment pont erről [link]az analóg 16:9 pontosan ugyanolyan módon sugároz, annyi sorral, mint a 4:3. Csak van egy jel, amiből a tévé tudja, hogy most össze kell nyomnia 16:9-re a képet. Ha jól tudom.
-
-
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #27914 üzenetére
Pedig pont mostanában nagyot zuhant a Chromecast 2 ára (11900 Ft) és már egy jó ideje szemezek is vele, de engem is ez az átkozott net igénye tart vissza.
Mondjuk itthon nem lenne gond, de ha utazáskor (internet híján) szeretnék átvinni tartalmat telóról tévére, ott már lehetnek bajok.
-
válasz
Márton #26936 üzenetére
Tele van a net vele. Gpio vezérlés python vagy shell scriptből. Ha jól keresel, szerintem kész megoldásokat is találsz.
A tűkről meghajtani semmit nem fogsz tudni közvetlenül, kelleni fog vagy egy relé, vagy egy fet-es meghajtó fokozat, attól függően, mit szeretnél kapcsolgatni. -
-
azbest
félisten
válasz
Márton #22595 üzenetére
Azzal bajok lesznek.
Pi1B rev1 : itt a polyfuse-ok miatt nem ment, de élelmesek átforraszották.
Pi1B Rev2: itt tudott működni usb visszatáplálásról, mivel direktben volt a táp körre kötve az usb kimenet.Pi zero: simán be van kötve egy körre a táp és usb szerintem.
Pi1 B+, Pi2, Pi3: bevezettek egy okos chipet az usb táp vezérlésére.
Kezdetben az volt a mondás, hogy egyáltalán nem megy az usb visszatáplálás.
Újabban úgy tűnik, hogy ha normál tápról el van indítva, akkor a driverek betöltődése után már usb-ről is visszatápol. De ez fura, mert eredetileg nem ez volt a cél, lehet, hogy bug.Szóval szerintem az újabb pikkel ez nem szerencsés és macerás is. Esetleg a GPIO-ról is lehet őket tápolni.
-
bijesz
aktív tag
válasz
Márton #22591 üzenetére
Attól függ mire használod és mire csatlakoztatod.
Mi neked a normál usb aljzat?Egy USB 2.0 port 100mA-t ad le minimum és 500mA-t tud leadni max, de előfordul sajnos sokszor, hogy nincs meg azaz 500mA.
Egy USB 3.0 portnál már 900mA a szabvány szerinti maximum.A Pi2 a gyári adatok szerint 200mA és 820mA között vesz fel áramot, egy H264-es lejátszáskor az áramfelvétel 360mA körül van.
De ha rádugsz a Pi USB portjára eszközöket akkor értelemszerűen megnő az áramfelvétel (pl bill egér pendrive stb...)
Ha kikapcsolsz funkciókat (hdmi port usb hub, camera modul, hálózat stb...) amit nem használsz akkor csökken az áramfelvétel.
Összeségében elvileg be tud bootolni egy usb 2-es portról és le tud játszani videót, de terhelés esetén kevés lehet az usb port teljesítménye és újraindul.
-
doberman
senior tag
válasz
Márton #22120 üzenetére
pl Openmediavault... van PH! fóruma is.
-
Celtis
veterán
válasz
Márton #21738 üzenetére
Na, simán megy LE alatt is a Tvheadend.
A lényeg, hogy a http://build.mycvh.de/ oldalról letölthető tvheadend addonok közül LE7.0.2-höz a TVH-LE7 vagy a TVH-OE7-outdated mappában lévők felelnek meg. Ellenkező esetben jön a library hiba.Most már választhatod a Tvheadend4.2 addont a TVH-LE7 mappából. Már tudom milyen foldereket hoz létre.
-
-
-
Celtis
veterán
válasz
Márton #21731 üzenetére
Nincs benn a hivatalos repoban?
Lehet felraknám az utolsó Openelec-est.Tulajdonképpen csak annyi a bajom az újjal, hog ynem tudom a userdata mappában milyen foldert hoz létre, így amit beírtam hivatkozást a log fájlra, az valószínűleg nem jó.
-
Celtis
veterán
válasz
Márton #21725 üzenetére
Most fut az indító script és vár valamire. Nézd meg, hogy mi történik 1 perc múlva. Fut-e még vagy ugyanaz a hiba van a log file-ban.
A "Wait for frontend initialisation" ugye nincs bepipálva?Ha ugyanaz a hiba, akkor szedd le ezt a zip verziót és tedd fel a gyári Tvheadend addont. Lehet, hogy ez az új változat valami olyan library-re hivatkozik, ami valamiért nincs benne az LE-ben.
-
azbest
félisten
válasz
Márton #21723 üzenetére
az utóbbi lehet baj, hogy nem tudja betölteni a libet, mert lehet a libre változatból hiányzik...
bár ahogy látom a neten az openelec 7-es kapcsán is találni hasonló panaszokat.
odroid fórumon írja valaki, hogy neki az unofficial rossz volt ugyanezzel a hibával és egy másik verziót próbált, ami ment nála [link]
(#21725) Márton
nézd meg újra a lépéseket, ott -e a dev-ben a tuner, látsz -e hibaüzenetet, nincs-e kipiálva, hogy várjon tunerekre.Mondjuk elhiszem, hogy angolt tudás és linux ismeret nélkül nehéz, de így nekünk sem egyszerű barchobázni, hogy mi lehet a baj
-
Celtis
veterán
válasz
Márton #21717 üzenetére
Nem tudom hogyan érted el, hogy két Tvheadend kiegészítőd is van, de kezd ott, hogy a Kiegészítők/Szolgáltatások között csak egy Tvheadend legyen. Töröld mind a kettőt és telepítsd újra a legfrissebbet.
Ne foglalkozz, hogy a futó kiegészítők között látszik-e. Nálam sem látszik ott, pedig fut.
Nézd meg az addon beállításait. A DVB fülön a "Wait for frontend initialisation" ne legyen bepipálva.
Kattints a "kikapcsolás" majd utána az "engedélyezés" gombra. Ezzel újraindítod a szervert.
Az a jó, ha a "törlés", "beállítás" és "kikapcsolás" pontok érhetők el. Ezt azt jelenti, hogy nincs letiltva, tehát futhat.Lépj be SSH-n.
A "ps" paranccsal lehet látni, hogy fut-e tényleg az addon. Hogy ne kapj olyan hosszú listát, ezt a parancsot használd:ps -ef | grep tvheadend
Ha van egy hosszú sor is a parancs kimenetében. ilyesmi:
22078 root 987:14 tvheadend -B -C -u root -g video -c storage/.kodi/userdata/addon_data/service.multimedia.tvheadend
akkor fut a szerver.
Ha ez nincs, akkor nem fut a Tvheadend. Első körben meg kéne nézni, hogy írt-e logot:
cat /storage/.kodi/userdata/addon_data/service.multimedia.tvheadend/service.log
-
-
-
-
azbest
félisten
-
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #21264 üzenetére
Mert nincs benne akksi, ami hajtaná kikapcsolt állapotban is a belső órát.
A minap különöset tapasztaltam: az OpenELEC timeserver beállításait sikerült elbarmolnom, ezért minden bekapcsoláskor visszavitt 1970-be. Aztán kettőt sikerült visszaállítanom, de pont olyan domain nevet adtam meg, amik akkor (ki tudja miért) nem voltak elérhetőek. Végül kerestem egy olyat, ami elérhető volt és rögtön meglett a pontos idő.
-
azbest
félisten
válasz
Márton #21259 üzenetére
Openelec alatt a firmware pakk alapból benne van, ami kellhet a tunerekhez. Bár a realtek chipsethez külön nem is kell. Viszont előfordulhat, hogy aktív hub kell a tunernek. Legalábbis openelec alatt többen tapasztaltuk, hogy ha be volt dugva induláskor, akkor csak kidug-behúz után jött fel valamelyik tuner. Valami kernel hülyeség lehetett, mert rasbian alatt nem volt ez.
Libreelecet nem próbáltam, de nagyon közel áll az openelechez, állítólag van aki updattel váltott át rá.
-
azbest
félisten
válasz
Márton #21242 üzenetére
Még az előfizetős mindigtv-hez is jók, csak egy olyan usb-s smartcard (chipkártya) olvasó kell hozzá 6-10 dolcsi körüli áron, amit a linux alapból kezel és a megfelelő szoftverek beállítása. Sokszor előkerül a téma.
Én másik fajtákat használok, de úgy hírlik ezek sem rosszak. -
Headless
őstag
válasz
Márton #21212 üzenetére
Pi2-n nálam csak azért van borda, mert
arm_freq=1100
core_freq=550
over_voltage=4
sdram_freq=500Így 100%-os terhelés mellett ~60 C°-on tetőzik a hőmérséklet. Ami teljesen normális, egy ilyennek.
Pi3 már más téma, de ott is throttlingol, ha eléri a 82 C°-t vagy ami be lett állítva. De ott is a pici borda teszi a hatását és jóval később éri el a 82 fokot.
Bár 3D-t még nem néztem sosem, de ha nem szoftveres dekódolásról van szó, akkor meg nagyon nem fog lényegesen melegedni.
-
azbest
félisten
válasz
Márton #21177 üzenetére
léph ki, lépj be.
De lehet az a baj, hogy a fejlesztői kulcshoz, amit beletettek, nincs több ingyenes lekérésre keret. Ahogy egyre népszerűbb a kodi, úgy jön ki egyre gyakrabban ez a probléma. Korábban írtunk róla, hogyan lehet saját kulcsot létrehozni, hogy ne a közösön kelljen osztozni. -
azbest
félisten
válasz
Márton #21155 üzenetére
a 3840x1080 Full SBS szerintem nem tud menni, de amikor második MVC csatornát használnak a másik képkockához, az talán megy. A Kodi fórum MVC 3D topicjában ígéretes amit írnak: [link]
De ismétlem, hogy ne legyen félreértés, nem a side-by-side, egymás melletti dupla felbontásúról van szó, hanem a Multiview Video Coding fajtáról.
-
DarkByte
addikt
válasz
Márton #21155 üzenetére
Fixme, de én úgy tudom a video core nem változott (Broadcom Videocore IV), csak a processzor lett erősebb. Ergo hardveresen pontosan ugyanannyi videó dekódolási képességgel bír mint a legelső Pi. Elég elavult már ez a SoC ilyen szempontból, lassan már nem is a H.264/AVC hanem a 4K H.265/HEVC és a VP9 dekódolás gyorsítása lenne amivel lépni kellene. Persze a Raspberry Pi-nek sosem volt elsődleges célközönsége a médialejátszót építők tábora, szóval szerintem erre még várni kell.
-
Headless
őstag
válasz
Márton #20665 üzenetére
OSMC-n
/usr/share/kodi/addons/resource.language.hu_hu/resources/strings.po
De mire mész ha szerkeszted magadnak. Amúgy lehet, hogy van más nyelvi fájl, is addonoknak külön, de te is tudsz keresgélni a fájlrendszerben... Ha már javítasz valamit sokkal jobb ha egy közösségben teszed azt, így mindenki másnál javítod.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #20638 üzenetére
1. Megkaptad már rá a választ.
2. Nemtom.
3. Nemtom.
4. Na, ezt pont hétfőn hegesztettem meg magamnak ennek alapján. A kártya második partícióján (ami a Pi-n a /storage könyvtár alá van bemountolva) a /.kodi/userdata könyvtárban kell létrehozni egy autoexec.py nevű szkriptet az alábbi tartalommal:import xbmc
xbmc.Player().play('/storage/music/radio_somafm_groovesalad.pls')A fenti példámban az OpenELEC "Music" mappájába lementett GrooveSalad nevű netrádió stream-jeit tartalmazó .PLS fájlt tölti be (ez lehet akármilyen .M3U lejátszási lista is).
5. Mármint Pi-n Ubuntu+VLC? Mert én a Pi előtt gyakorlatilag csak azt használtam, csak PC-n, de ilyen beállítást nem kerestem még benne.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Márton #20642 üzenetére
A Pi-ben nincs benne a bekapcsoláshoz szükséges hardware, így ha leállítod csak tápelvétel és -vissza az egyetlen lehetséges mód az indításra.
Mivel nagyon keveset fogyaszt, a legtöbbünk soha nem kapcsolja ki: megy éjjel-nappal, mert ez a legegyszerűbb és valószínűleg annakidején a hardware fejlesztői is így gondolták
-
Beni2360
félisten
válasz
Márton #20642 üzenetére
Az én Tv-n mögött 2 db elosztó rengeteg van, de csak az rpi van rádugva egy ilyen kapcsolható dugaljra. Az 1-es számozású, nincs mit össze keverni. ha netán kettő kell azt sem nehéz megjegyezni.
Távval kapcsolatban meg a keresőt használd, emlékeim között szerepel valami hasonló és kell hozzá való vevő egységet venni amit rá kell kötni az rpi-re. De ez nem biztos. -
Beni2360
félisten
válasz
Márton #20638 üzenetére
Szia, szerintem az
1-re én vettem távirányítós 230v aljzatot és avval tudom ki be kapcsolgatni. Az OBI-ben kb 3-4 K 3 db.
4.-re meg szerintem a film kiválasztáskor csak az infót mutatja, meg kell találni a film elejét betölteni a memóriába és akkor kezdi lejátszani.
Többire sajna nincs válaszom,de majd figyelem a válaszokat tanulás céljából.
-
cinemazealot
addikt
válasz
Márton #20609 üzenetére
Nekem mondjuk 15.2-es Kodi fut a RPi-n, de talán a menüstruktúra hasonló:
Rendszer -> OpenELEC -> Szolgáltatások -> Samba -> Samba engedélyezéseUbuntu alól:
Hálózat böngészése -> Windows hálózatok -> WORKGROUP -> RPIOE (így neveztem el az RPi-met) -> mappák sokasága: pl. Music, Pictures, TV Shows, VideosWindows alól:
Hálózat -> RPIOE -> fenti mappák sokaságaKiválasztod az egyik mappát és már írhatsz is bele, olvashatsz is belőle. Ubuntu és Windows alól is sikeresen hozzáfértem.
-
azbest
félisten
válasz
Márton #20548 üzenetére
A C-ven nem tapasztaltam problémát, de a T az tényleg beragadt a myGica T230-cal. T-re sok olcsó tunert kapni, azokkal nincs különösebb baj. A C-t mással magam még nem próbáltam. Az astrometa tunernél olvastam nemrég, hogy az újabb kernelekkel sikerült valami bugot behozniuk, amivel a felsőbb frekvenciákon (700MHz+) dvb-c -vel nem találja meg a csatornákat. Szóval nem teljesen felhőtlen a helyzet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- DELL Universal Dock D6000 dokkolók, RTX Legion Pro laptopok 4 év Lenovo garanciával, licencek
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M3 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Samsung ME46B 46" LED Monitor
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest