- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Gaming notebook topik
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topic
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
atesss #40249 üzenetére
Hát azt, hogy alapból csak egy pár GB-os image-t írsz ki, amikor "telepíted" a raspbian-t. Első induláskor automatice átméretezi a / partícióját, hogy a kártya teljes területét elfoglalja. Ezért indul újra. Ez a "maximalizálás". Régen ezt manuális kellett megtenni a raspiconfig-on belül.
-
atesss
addikt
Mit jelent az hogy "maximalizálás" ?
Jelen esetben nem neten lesz átküldve, hanem postázok egy csomagot (a 16GB microSD mellett lesz egy 30m-es UTP kábel szett, egy OpenWRT-s olcsó router, UTP patch kábelek, fali kábelrögzítők, stb.). Ez most nem külföld, csak Győr.
Csak a helyileg már meglévő másik microSD-re másolják át majd (megvették, hogy átmásolják a hibázgató régi rendszert, de már hiába, mert eddigre már meg volt sérülve az a régi microSD). -
válasz
atesss #40244 üzenetére
A raspiconfig csak a partíció maximalizálását tudja elvégezni. A parted viszont át tudja méretezni. Vagy te magad átméretezed offline, és ha tesztelve van, működik, kiírod image-be, amit feltöltesz ami tárhelyre. Azt meg letöltik, kiírják az SD-re, és használják. Ha jól rémlik elég távol vannak tőled.
-
jézusom
addikt
válasz
rosejbli #40245 üzenetére
Rossz ipt hamar észre vettem volna mert a putty se ment bolna. Fing appal szoktam ellenőrizni ha nem tudom.
Most fent van az omv, megosztas is van de semmit nem tudok bele raknijogusultságok elvileg rendben, vendég írás/olvasás ok, de mondjuk winscpvel belépek vagy totalc-el nem enged se mappát csinálni, se filet másolni oda. Most közben leraktam, majd este folytatom.
-
_q
addikt
válasz
atesss #40244 üzenetére
Én partícionálást úgy csináltam, hogy SD-ről futtot a rendszer, rákötöttem egy HDD-t és a HDD-n csináltam meg a partícionálást. Nem vagyok biztos benne, hogy futó rendszeren fogsz tudni partícionálni. Amúgy a cfdisk paranccsal lehet partícionálni.
#40243jézusom
Nekem a gui-s rapsbian OS-re telepített OMV összeomlott/hiba lépett fel és mikor rákerestem google ki is dobott pár hozzászólást, ahol a lite verziót javasolják, hogy ne akadjon össze. Ha esetleg ilyet tapasztalsz ne lepődj meg. -
atesss
addikt
Üdv !
Egy RPI-s rendszer (szabadulószobában használják, kb. egy videólejátszónak) frissítését úgy kellene megcsinálnom, hogy tudjon róla majd a helyi karbantartó is viszonylag egyszerűen csinálni biztonsági másolatot, egy másik microSD kártyára.
A másolat készítést egy USB-s kártyaolvasóval, Windows alatt, alapvetően Win32 Disk Imager-el csinálnák. Ez gyakorlatilag egy bitről bitre teljes másolatot csinál.
Ami a problémás, hogy a papiron azonos méretű (azaz ugyanúgy 16GB-os) microSD-k között vannak méretbeli eltérések, és lehet hogy a cél kártya pár MB-al (pár százezer(?) szektorral) kisebb. Ilyen esetben a teljes másolásnál megsérülhet a fájlrendszer.
Arra gondoltam, hogy átméretezem a rendszer-partíciót, mondjuk 15GB-osra, bőven elég az is.
És így az utolsó GB-nyi területen még partició sem lesz, így nem okoz gondot a teljes másolás.
Ezt az átméretezést úgy rémlik hogy meg lehet csinálni egyszerűen, a futó rendszerből kezdve, raspi-config alól. Jól rémlik hogy ott van ilyen, és ez megfelel arra a célra amire nekem kellene ? -
jézusom
addikt
OKÉ q megy az OMV. Hiába formáztam ext4-re az omvn belól még swipeolni kellett...
-
jézusom
addikt
Nah. Fel raktam a qbittorrentet. megy szépen. Fel raktam az OMV-t is appként
és khm hát elérem. Be tudom kapcsolni az smb-t, a jelszót meg a hálózatot beállÍtottam, mert amúgy ő elállÍtotta amit én előtte fixre raktam a dhcp configgal...
De! Egész egyszerűen mappát nem tudok a szambába rakni. Röhej de ott van az ablak és bele kattintok és csak egy pillanatra karikázik és semmi, piros az ablak és nem enged tovább... holnap talánm jobb lesz -
jézusom
addikt
Kodi az fut applikációként, és be tudom állÍtani smb szervernek meg dlna-nak is elvileg. Most aztán nem tudom Így is szerkeszteni kell-e smb.confot. Droid boxon legalábbis megy. (ott coreelec önállóan) Itt is feltettem próbaképp de csak appként. Mos amit néztem OMV-t az külön önálló képként láttam, és azzal ha bootolok, fogalmam sincs hogyan menne mellette vagy rajta domoticz. Vagy van appként is OMV?
Most felraktam a full rasp os-t. ElbÍrja a vas. Van rajta bill/egér de azért szenvedek távolról, mert direkt olyan helyen van eldugva, vagy legalábbis úgy lesz ha kész. -
válasz
jézusom #40239 üzenetére
Nehezeket kérdezel, mert ha nincs rádugva monitor/bill/egér, akkor felesleges a GUI.
Viszont kezdőként meg GUI-n lehet a legegyszerűbben összekattintgatni pár dolgot. GUI-n már van automount, nem kell fstab-ot szerkeszteni, ugyanakkor az smb.conf-ot muszály terminál alól emelt jogosultsággal szerkeszteni. Nem értem hogy jön ide a Kodi? Eddig nem arról volt szó, hogy azért nem OMV, mert kell a domoticz? -
jézusom
addikt
Csak azt nem értem, hogyan lehetséges hogy ment, és jelenleg nem megy...
Mindegy, kezdem előröl, mert ugye nekem fent volt a transmission is, aztán ki tudja.
Szóval az első kérdésem, melyik imaget rakjam fel? Most a full verzió volt fent, mert valaki azt Írta ott egyszerűbb az smb. De szerintem ha fel rakom a kodit az megoldaná azt is. (videozni nem pi-vel fogok, csak megosztani) Szóval melyik képet töltsem az sdre? Mert van a sima, a light meg a full. Gondolom a lightban nincs gui. -
válasz
jézusom #40237 üzenetére
Tudom, hogy sokmindennek próbálkoztál, de én pl. mindég a transmission-hoz térek vissza. Egyszerűen csak működik. Most próbából telepítettem a GUI-t, és a transmission programot (nem a daemon-t!) Beraktam az autostartba, mindég elindul, a beállításokban pedig ott a WEB felület bekapcsolása.
Mindezt úgy hogy csak az /etc/....autostart szerkesztéséhez nyitottam meg a terminált, minden mást GUI-n kattintgattam össze, és simán elérem másik gép böngészőjéből:Nem hiszem el hogy a qbitorrentet, vagy bármelyik más torrent klienst akkora nagy varázslat beüzemelni. Szerintem módszeresen mindég ugyanott rontod el mindegyik beüzemelését, csak még nem írtad meg/jöttünk rá mi az. Ez lehet egy rosszul beállított védelmi program a Windows-os PC-n, vagy nem jól adod meg azt, hogy melyik IP-kről engedjen be a kliens a WEBfelületet,....
-
jézusom
addikt
válasz
pube111 #40234 üzenetére
Nekem a domoval semmi bajom, leszámÍtva, hogy a zigbee nem akar menni, de előző telepÍtésnél az is jó volt. Most nem is azzal szenvedek, hanem ezzel a torrenttel.
Ez a qbit se lenne egy nagy történet, ha nem lenne valami amit meg akarunk oldani. Meg igazábol ez is ment, csak valamiért nem ad távoli elérést, de ezt már kifejtettem -
Pöpec kis házikó:
Most látom csak, hogy nálunk is kapható.
-
pube111
senior tag
válasz
jézusom #40231 üzenetére
Megpróbálom összeszedni egyértelműen.
A kódokat másold, nehogy rosszul írd!
Telepítsd a qbittorrent programot:sudo apt install qbittorrent
Telepítsd a qbittorrent-nox programot:sudo apt install qbittorrent-nox
hozd létre, és szerkeszd az autostart.sh fájlt:nano autostart.sh
ezt írd bele:#!/bin/sh
qbittorrent-nox
mentsd el:Ctrl+O enter
Lépj ki:Ctrl+X
Tedd futtathatóvá:chmod +x autostart.sh
Futtasd az autostart.sh fájlt, tesztelés céljából:./autostart.sh
Böngészőben ellenőrizd, hogy elindult a qb:192.168.0.190:8080
Az ip cím a te rpi-d ip-je legyen!Felhasználó: admin
Jelszó: adminadminÁllítsd be az automatikus indítást!
Nyisd meg szerkesztésre az autostart.sh fájlt:nano autostart.sh
tegyél bele egy kis várakozást, nem mindig kell, de hátha.#!/bin/sh
sleep 5
qbittorrent-nox
zárd be:Ctrl+X
Nyisd meg szerkesztésre az /etc/xdg/lxsession/LXDE-pi/autostart fájlt:sudo nano /etc/xdg/lxsession/LXDE-pi/autostart
utolsó sorba írd be:@/home/pi/autostart.sh
zárd be:Ctrl+X
indítsd újra a pi-t:sudo shutdown -r now
Böngészőben ellenőrizd, hogy elindult a qb:192.168.0.190:8080
Az ip cím a te rpi-d ip-je legyen! -
válasz
jézusom #40231 üzenetére
Olvass el valami gyorstalpalót, ami elmeséli a fájlszerkezetet, a jogosultságokat, és az alap parancsokat. Az hogy csak copy paste, beírsz parancsokat amiknek nem tudod az értelmét, az nem visz előre. Itt van pl. a nano vagy a sudo. Keress rá olvasd el és értelmezd. Itt is 2x kétféleképpen elmeséltük mit csinál a sudo, mégsem érted, tudod alkalmazni.
-
-
-
pube111
senior tag
-
rosejbli
senior tag
válasz
jézusom #40221 üzenetére
Lehet egyszerűbb lenne, ha az egészet előlről kezdenéd és ez alapján szépen végigcsinálnál mindent amire neked szükséged van. Mostanra már annyi mindennel tele lehet szemetelve a rendszer a torrent miatt, hogy lehet össze is akadnak dolgok.
-
jézusom
addikt
válasz
body007 #40219 üzenetére
A linken, valami libtorrentet forgat, ezt meg kéne csinálnom?
Amit ide másoltál azt megcsináltam, de a nox-ra ez fogad:pi@raspberrypi:~ $ qbittorrent -nox
qt.qpa.screen: QXcbConnection: Could not connect to display
Could not connect to any X display.
És ismétlem magam: elindul a pi-n a qbit, csak nem érem el a szolgáltatását a webes felületen, ezért nagyon nem merek beÍrkálni mindent copypaste módon, főleg hogy nem is értem. De ezt amit ide Írtál megcsináltam, ez egyszerű, de ezt a hibát dobja -
válasz
pube111 #40216 üzenetére
Nem szeretném (nagyon) összezavarni a kérdezőt, de miért nem szolgáltatásként indítja a qb-t?
[Raspberry] torrent / plex szerver rpi4 alapon
A qbittorrent résznél, de ide másolom:
Állítsuk be, h boot során induljon a qb is, ehhez szolgáltatásként indítsuk.
sudo useradd -rm qbittorrent -G pi -s /usr/sbin/nologin
Hozzuk létre ezt a file-t:
sudo nano /etc/systemd/system/qbittorrent.service
És tegyük bele eme sorokatDescription=qBittorrent Daemon Service
After=network.target
[Service]
User=qbittorrent
Group=pi
ExecStart=/usr/local/bin/qbittorrent-nox
ExecStop=/usr/bin/killall -w qbittorrent-nox
[Install]
WantedBy=multi-user.target
Indítsuk és ellenőrizzük a szolgáltatást:sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl start qbittorrent
sudo systemctl enable qbittorrent
sudo systemctl status qbittorrent
Ezekután a qb webes felületét a 192.168.1.48:8080-as címen érjük el (a saját PI ip címével természetesen)És igen, a webes felület a
qbittorrent-nox
paranccsal indul -
pube111
senior tag
válasz
jézusom #40215 üzenetére
A qbittorrent-nox kell neked. Azt kell autostartba tenni.
Itt egy video telepítéstől az autostartig.
https://www.youtube.com/watch?v=SDfPNuL8pZs -
pube111
senior tag
Csak azért gondolom jónak ezt a módszert, mert így nem kell állandóan újraindtással ellenőrizni, hogy működik-e.
Én így indítottam egyszerre több dolgot. Deluge, deluge-web, ums dlna szerver, email jelentés küldés. -
pube111
senior tag
Ha tőlem kérdezed, akkor az
/etc/xdg/lxsession/LXDE-pi/autostart
fájlba beírt@/home/pi/autostart.sh
sor indítja el a/home/pi/autostart.sh
fájlt,
aminek a tartalma:#!/bin/sh
sleep 5
qbittorret
Persze az egész csak akkor hasznos, ha a /home/pi/autostart.sh fájl önmagában is elindítja a bizonyos qbittorent programot.
Ezt előbb terminálban kellene csekkolni. Ha ott működik, akkor mehet a bashbe. -
jézusom
addikt
Mondtam, hogy a pi-n igazábol elindult a qbit, de távolról csak akkor értem el, amikor el is indÍtottam egy letöltést rendesen a pin monitoron.
Most megint elindult magátol de a távoli elérés egyáltalán nem megy, beÍrtam a puttyba hogy qbittorrent, és erreqt.qpa.screen: QXcbConnection: Could not connect to display
Could not connect to any X display.
szóval most nem tudom. OMV-t azért nem raktam fel, mert domoticznak meg smb-nek is futnia kell, és fogalmam sincs hogyan oldjam meg azokat úgy. -
Keem1
veterán
Nem tudom srácok, ti hogy vagytok vele, de nálam ezzel az új dupla USB házikóval a network share sebessége, ha nem is szignifikánsan, de megugrott.
Eddig nagy fájloknál maximum 105-110 MB/s volt a másolás SSD-re, de általában inkább 60-70-80 körül. Most meg inkább 100 fölött, max 120 körül.A 2 TB-os HDD pedig olyan 90 körül kezd, majd hirtelen lezuhan 50 környékére, majd innentől már nem gyorsan de fokozatosan esik a másolás végére olyan 30 MB/s körülre.
Ez vajon mitől lehet? Többféle fájllal, többféle méretben (100 MB - 9 GB) is próbáltam, mindnél ugyanez.Amúgy a házat kipróbáltam az USB-C kábellel is a laptophoz kapcsolva (azon van még Thunderbolt is, ráadásul abban 2000 MB/s sebességű NVMe SSD van, szóval van alap), és elég durván jó, SATA3-as SSD-re olyan 400-450 MB/s körül lehet írni. Persze hol van a laptop 1200-1400 MB/s sebességéhez... De hát más kategória, a laptop kb 800 ezerbe kerül
-
válasz
jézusom #40182 üzenetére
De akkor miért nem teszel fel egy OMV-t? Kiírod az image-t, a Pi bebotol róla, és onnantól kezdve mint egy WEB-es felületen végzel távolról.
Ha beírod csak úgy a terminálba hogy
qbittorrent
Akkor mi történik? Elindul? Még 1 dologra tippelek, hogy valami elvetemült helyre települ, ami nincs benne a path-ba.rosejbli
Jól összezavartad, hiszen az /etc/... alatti fájlt is úgy hívják
Plusz az autostart.sh-t mi indítja el? -
rosejbli
senior tag
válasz
jézusom #40205 üzenetére
A kukacos részt beírod a @qbittorrent helyére az autostart fájlban
Ahova mutat, oda csinálsz egy autostart.sh fájltsudo nano /home/pi/autostart.sh
Ebbe bemásolod a második részt:#!/bin/sh
sleep 5
qbittorret
Utána pedig módosítod a jogosultságot:sudo chmod 0777 /home/pi/autostart.sh
-
Egy fasza házikó pihez: Argon ONE M.2 review
-
jézusom
addikt
Fúú gyerekek. Itt valami nem frankó. Próbáltam a webes torrentet elérni, nem ment. Gondoltam oda megyek pihez elindÍtom, de már ment! Nézegettem a torrentek álltak ugyan, ezt még én állÍtottam le, de maga a progi futott. Minden esetre a letöltéseket is elindÍtottam.
Vissza jöttem a laptophoz webes felülethez, és addigra betöltött a qbit oldalamondjuk nem tudom örüljek-e. A másik meg hogy közben nézem a pi kiÍrja egy kis ablakban hogy kevés a power. Vennem kell rendes tápot hozzá, nem tudom ez okozhat-e ilyen anomáliákat, de veszek az fix.
Egyébként papÍron elég erős a táp, kijelzője is van mutatja a feszültséget meg áramerősséget, sőt külön mérőm is van. Lehet hogy a kábel túl hosszú az egy méter? A külső HDD külön táplált usb hubon van! -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Parkside szerszám kibeszélő
- Xbox Series X|S
- Kerékpárosok, bringások ide!
- EA Sports WRC '23
- Hardcore café
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- További aktív témák...
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- HP EliteDesk 800 G5 TWR / i3-9300 - i5-9500 - i7-9700 / 2 X NVMe / USB Type-C / WIN 11 / 27% számla
- HP ProDesk 400 G4 SFF / i5-7500 / DDR4 / DVD-RW / USB 3.1 / több db / számla
- Beszámítás! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Fél konfigurációk
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- Huawei Watch GT2, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Dell Optiplex 3080 SFF asztali számítógép - i5 10505 8GB RAM 256GB SSD Intel UHD 630 IGP
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest