Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Pete55555
    addikt

1) Temp könyvtárat szerintem nem szabad áthelyezni. Egy program telepítésekor sok szemét belekerülhet. Pl.: nekem Qt Creator telepítésekor 2 Gb-ot beleír a temp könyvtárban. (természetesen ezt a szemetet a telepítés végeztével automatikusan eltakarítja) Ha ez ramdisken lenne, és ennél kevesebb tárterület lenne neki adva, akkor a program telepítő hibát fog dobni.

Hogy programot érdemes-e ramdiskre telepíteni az programfüggő. Pl.: Az Operánál csak annyi lehet észrevenni, hogy gyorsabban fog betöltődni. De vajon érdemes-e pár másodpercért megcsinálni? (SSD-nél gondolom 1 másodperc se) De, hogy ellenpéldát is hozzak, a Qt Creatornál, ha a teljes programot beleteszem ramdiskbe az összes függőségeivel (MingW, függvénykönyvtárak), akkor egy nagyobb méretű programnak a fordítása a töredéke lesz.

2)
    "Nem teljesen értem, hogy kikapcsolás után a ram drive tartalma alapból törlődik, ha nincs képfájlmentés beállítva. Tök üres lesz, majd pl. a böngésző bekapcsolás után újra oda kezd el szemetelni, és így tovább?"
    Ezért kell a ramdisk tartalmát kikapcsolás előtt menteni, és bekapcsoláskor betölteni.

"De akkor hogyan gyorsítja a böngésző cache-ből történő betöltését, ha minden nap kiürül?"
    A cache tartamának az írását és az olvasását gyorsítja. Aminek következtében a programnak az I/O műveletnek csak a töredékéért kell várnia. Ezért fog gyorsulni. (de csak olyan programnál érdemes megcsinálni, ahol sok írás/olvasás történik). Természetesen a bekapcsolás és a kikapcsolás egy pár másodperccel tovább fog tartani (amíg beolvassa / kiírja a ramdisk tartalmát)

3 4
    Nincs SSD-m szóval ezeket inkább másra hagyom :)

5) Amennyivel a ramdisk képfájl tartalmát fellehet olvasni. HDD/SDD függő, hogy az írás olvasás milyen sebességgel történik. Ezzel kapcsolatban a CrystalDiskMark programmal tudhatod meg.

De vannak olyan programok amikkel meglehet oldani, hogy ne a teljes ramdisk tartalmát írja ki leálláskor, hanem csak azokat a fájlokat amik megváltoztak. Így kevesebb időt fog tölteni leálláskor. (Ilyen program Linuxon a rsync, Window alatt még nem próbáltam ilyet)

Na, de jó, hogy végre írt valaki, nekem pontosan az Operát kéne gyorsítani, és én is rá akarom rakni (elég ha átmásolom a ramdiskre, vagy telepítsem?), úgy ahogy van az egészet, mert az indulás is lassú. Ezek szerint átrakom rá úgy, ahogy van, és öröm, bódottá. 512 Mb elég vajon neki? 50 Mb maga az opera (legalább is programokban ennyit foglal), nem tudom, hogy más kell-e neki.

Új hozzászólás Aktív témák