Hirdetés
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Kapott egy gyorsjavítást a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- Kapott egy gyorsjavítást a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szirty
őstag
Helló dekorn!
"A második témához meg csak annyi , hogy német projekt lévén szó aszokásos felugró hibaablak , hogy más nyelvű és nemidulokel..."
-
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"licencszt hogyan kell telepíteni, és hogy az felkerül az panelre és ahonnan felkerült onnan törlődik-e."
Az automation license manager program kell hozzá (a továbbiakban ALM) és kapcsolat a panellel (ez lehet ethernet, MPI, soros, stb).
Az ALM menüjéből kiválasztod a Connect target system almenü Connect HMI device pontját.
A megjelenő ablakban kiválasztod a panel típusát, beállítod kapcsolódás módját, a panel címét vayg nevét, stb.Ha a kapcsolódás sikeres, akkor az ALM ablak bal oldalán megjelenik az eszköz:
Ettől kezdve kiválaszthatod a panelt és látod milyen licenszek vannak rajta, onnan eltávolíthatod, vagy újakat tehetsz rá.
"és hogy az felkerül az panelre és ahonnan felkerült onnan törlődik-e."
Az eredeti helyéről törlődik a licensz és felkerül a panelre.
"A másik hogy az OPC server az összes a panel által a PLC felől beolvasott (Tagek) analóg illetve digitális értékeket láthatóvá teszi-e?"
Minden tag-et látni lehet az OPC-n keresztül. De olyan PLC-beli címhez amihez nem tartozik tag, nem lehet hozzáférni.
"És az utolsó hogy OPC serverel el lehet-e érni, hogy kívűlról a Panelnek lehet e óra adatot küldeni hogy azzal szinkrozinálni tudjon , illetve a PLC-t is"
Ezt nem tudom, közvetett módon ha máshogy nem, biztos meg lehet oldani.
Viszont a panel nagyon egyszerűen tud órát szinkronizálni a PLC órájához, a PLC meg tud órát állítani NTP szerverhez.
Szerintem ez a járható út."Az a gond hogyha németek küldenek cucott és én csak simán egy másik projek language és egy file-it átmásolom a német projektbe , akkor az szétesik és a symbólumok érvényüket vesztik."
A Step7 projectbe nem szabad belenyúlni, file-okat módosítani, másolni. Nem tudom mi indokolta a dolgot, de az ilyesmi problémákat okoz, mint látható...
Ha hordozni kell, akkor mindig a teljes projectet tartalmazó könyvtárat kell vinni változtatás nélkül. -
Szirty
őstag
Hali!
Attól, hogy szét van csúszva a project. Hibás.
Ha fontos a szimbólum tábla, akkor én azzal próbálkoznék, hogy leválasztanám a Step7 projectről a WCCF projectet, majd vissza integrálnám.
Ilyenkor gondolom újraépíti a kettő kapcsolatait biztosító adatbázisokat, amitől helyre jöhet. -
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"A TAGeknél egy nagycsomó szimbol narancssárga. a reconnect nem segít és ha a symbolra kattintok akkor látom a PLC-t de a symbolumokat"
Ha a Flexible integrált projectben nem látja a szimbólum listát, akkor az a project hibás. Ebben az esetben nem csoda ha sárgák a tag-ek és hogy nem segít a reconnect sem ( a reconnect a symbol lista alapján építi újra a tag-ek hivatkozását).
"de van olyan hogy az integrált PLCs projektet se találom"
Mit nem találsz? Hol?
"No újranéztem az egészet és az eredeti projekt Németországi ezt file átmásolással megoldottam a language és a 2db fontot tartalmaz."
Ha a projectbe másolásos partizán akciókkal cserélsz le vagy teszel file-okat, akkor ne csodálkozz ha szétcsúsznak a dolgok! Ilyet soha nem szabad csinálni.
"A másik hogy 2007 WinCCF-fel lett megnyitva és az enyém 2008-as SP2 . Ezek a dolgok nem generálhatnak hasonló problémákat?"
Ez annyit okoz, hogy többé alacsonyabb (2007-es vagy 2008 SP nélküli, vagy SP1-es) verzióval már nem lehet megnyitni azt a projectet többő.
A másik amit okozni fog ez, hogy ha az OP-ra megpróbálod áttölteni, akkor valószínűleg verzió eltérést fog jelezni os OP OS update-et fog kérni, elutasítva a letöltést."A legvégső az lesz hogy újratelepítem az egész laptopom."
Ha te hozol létre egy olyan projectet nulláról, amiben van WinCCF HMI, akkor sem működik a szimbólumok elérése? Mert ha úgy igen, akkor nem a gépeddel, hanem a német projecttel van a baj.
-
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"Egyszerűen az Area Pointer részben a szimbólumokat kitörültem és ezekután lement a compile."
Igen, rosszak voltak a szimbólum hivatkozások.
Ilyesmi akkor is előfordul, amikor Step7-ben megváltoztatjuk a szimbólum nevét vagy címét.
Pl. oda-vissza változtatáskor az is előfordulhat, hogy a tag látszólag kifogástalan, mégis sárgával jelzi hogy hibás és a compiler is warningol rá.
Sőt, azt is el lehet érni (pl. heveny copy-paste műveletsorozattal két HMI project között), hogy az össze tag ilyen legyen. Az mondjuk 1200 tag esetén élmény tud lenni
Szerencsére erre van orvosság, a Symbol reconnect:"A TAG-ek között megvannak a kapcsok, bár érdekes egy kicsit hogy a Date/time PLC a DB50 DBW72 re hivatkozik és a Tagnél DB50 DBB72 van , de természetesen így is oké."
A DATE_AND_TIME típus kicsit "érdekes" valóban. Ez egy "Complex type". Ez tartalmazza az év, hónap, nap, hét napja, óra, perc, másodperc, tizedmásodperc adatokat BCD-ben.
A PLC-ben ez a típus 8 byte. WinCC Flexben ez pontosan ugyanígy néz ki byte címzéssel kell rá hivatkozni (pl.: DB 254 DBB 112). Az areapointer más tészta, azoknak nincs típusa. Mindegyik egy meghatározott hosszúságú adatterület, amit WORD-ben mér a WCCF. A date/time PLC areapointer pl. 6 WORD hosszúságú. A DATE_AND_TIME típus azonban mint írtam 8 byte, a 6 word pedig 12 byte és nem 8Ezért a date/time PLC areapointernek nem adható át DATE_AND_TIME adattípus.
Bár kompatibilis vele, mert az első 8 byte szerkezete azonos, a plusz 4 byte pedig fenntartott.Ki kell tehát alakítani neki egy helyet.
"képen is látszódik hogy a File name: \Storage Card USB\.... .csv nem tetszik neki pedig működik mert kipróbáltam, meg ezt a gép gyártója küldte így nekünk. "Szerintem más baja van, fordításkor a file elérési utat nem ellenőrzi. Nálunk is volt WinCC flex project amiben 10-20 warning volt, leszarták. Pedig nem szép dolog
"Azt szeretném még tőled kérdezni, hogy a szimbólum megadásánál, ahogy az a csatolt képen is látszódik, hogy nem találja a Projektben megadott PLC-t pedig ott van meg minden, erre mi a magyarázat."
Hogy itt mit ajánl fel, az attól függ mi van beállítva a connections-nél.
"A connection-ben az Online-t OFF-ra kell álítani vagy van valahol egy frisítési gomb."
ON-ra kell állítani. Milyen frissítés gombra gondolsz? ha ez OFF, akkor a runtime indítás után szerintem nem fogja felvenni a kapcsolatot azzal a PLC-vel.
Van olyan funkció amivel az üzemmód váltható: SetDeviceMode (Online/Offline). Ezt egy gombhoz vagy más objektum eseményéhez hozzárendelheted. De hogy ez az OFF-ba állított kapcsolatot online-ba helyezi-e, azt nem tudom."Amúgy az hogy Szimbólumokat megadom, annak mekkora a jellentősége, mert ahogy látom attól még jó minden hogy nincs megadva."
A jelentősége annyi, hogy elsősorban kényelmes, mert amikor tag-et hozol létre, akkor nem kell bekörmölni a címet, hanem egyszerűen kiválasztod a listából és a címet kitölti magától.
Fontos lehet még, ha a PLC-ben szimbolikus címekkel operálsz. Akkor könnyebben áttekinthető a project ha a szimbólumok nevei WCCF-ben és step7-ben is ugyanazok.
Továbbá nem lehet mellé lőni (elcímezni) egy tag-et. csak olyat tudsz felvenni, ami már létezik (már deklarálva van step7-ben).
Igen kellemetlen ha a Step7-ben van pl. egy DB8.DBW10, amit egy DB8.DBD12 követ, te meg véletlenül (a szimbolikus hivatkozást nem használva) a DB8.DBW11-et adod meg közvetlen címnek egy tag-hez. Jellemzően meglehetősen váratlan értékeket tud mutatni egy ilyen tag
Más.: ha a WinCCF project nem integrált, hanem külön álló, akkor nincs lehetőség szimbólumokra hivatkozásnak, akkor mindig mindent kézzel kell megcímezni egyenként. -
Szirty
őstag
Hali dekorn!
Azt írtad a 2056-os üzenetben, hogy hibaüzenet nélkül leáll a compile:
"a Compile elkezdődöt majd hibaüzenet nélkül leállt , erre a hibára keresem a vélaszt. "
Én látok itt 4 hibát:
"11:04:43.34 Compiler Info : ### FAILED with 4 error(s), 1 warning(s)."Ha Warningol, akkor a project lefordul, legfeljebb nem működik az amire a figyelmeztetést írta.
ha error van, akkor soha nem fordul le! A hibát ki kell javítani!A képen is látszik szép narancssárgával, hogy a 4 areapointernek adott hivatkozás hibás!
Azt kell kijavítani. Gondolom a TAG nem létezik, vagy rossz a típusa.
Nyilván nem fogom tudni megmondani a kép alapján sem mi a baja a megadott TAG-ekkel, mivel nem látom a TAG definíciókat.
De van még egy figyelmeztetés is, egy gombnak adott 'ExportDataRecords' funkció paraméterezése hibás!Rebuild all-nak nyilván semmi értelme ha a projectben hibák vannak. (Csak azért javasoltam, mert azt írtad nem üzen semmi hibát.)
-
Szirty
őstag
Hali dekorn!
A Flexible mindig leírja mit művel.
Ebben az esetben roppant kíváncsi lennék rá, hogy neked miket írkáét fordításkor!
Elküldenéd?Így kezdődik hogy:
Info : Compiling started ...És így van vége:
Info : Compiling finished!Így néz ki egy sikeres fordítás:
14:31:33.76 Compiler Info : Compiling started ...
14:31:33.76 Compiler Info : Compiling 23 delta steps ...
14:31:36.78 Compiler Info : 9% done, 5932 steps remaining ...
14:31:37.26 Compiler Info : 19% done, 5326 steps remaining ...
14:31:37.76 Compiler Info : Linking target 'MP370' ...
14:31:37.76 Compiler Info : Number of generated tags: 5.
14:31:37.78 Compiler Info : 23% done, 5002 steps remaining ...
14:31:38.26 Compiler Info : Number of PowerTags used: 5
14:31:38.26 Compiler Info : Succeeded with 0 error(s), 0 warning(s).
14:31:38.26 Compiler Info : Time stamp: 2011.06.24. 14:31 - used 79296 bytes of maximal 12582912 bytes
14:31:38.26 Compiler Info : Compiling finished!(Shift-Ctrl-O-val tudod előhozni ha alapból nem jelenne meg esetleg. Illetve View menü, Output pont)
Vagy küldd el a projectet (mail) és megnézem. (ilyet, hogy nem ír semmi hibát és nem fordítja le, még nem láttam)
Nyomj neki egy Project / Compiler / Rebuild All-t.
Esetleg egy Options / Delete Temorary Files-t
Vagy Project / Compiler / Generate-et -
Szirty
őstag
Helló dekorn!
Én két okot tudok elképzelni a problémádra:
1. A language Settings / Project languages oldalon beállítottad a magyar nyelvet, de a Device settings Languages and Fonts oldalon nincs pipa a nyelv előtt. Így az adott nyelven írt szövegekhez nincs betűtípus rendelve, ezért nme jelnik meg semmi. (ezt tartom esélyesnek)
2. Két (vagy több) nyelv van beállítva, de te csak az egyik nyelven adtál meg szövegeket (pl. magyar) de a runtime indításkor meg a másik nyelvet aktiválja, amihez nincsenek szövegek hozzárendelve.
Pár dolgot itt összehordtam a nyelvek használatáról.
-
Szirty
őstag
Helló dekorn!
"Wincc Flexible 2008 RT szeretnék összehozni a laptopomon egy létező S7-300 315-2DP-és PLC vel MPI-on USB-és adatpterem segítségével, hogy szimulációkat létre tudjak hozni úgy hogy ne kelljen HMI, meg ne a PLCSimet használjam."
Ez nem probléma.
Ha nem Step7-be integrált HMI projectet hozol létre, akkor a Connections-t állítsd be így:Ami lényeges: MPI, Access point (S7ONLINE) és a PLC MPI címe (alapesetben 2).
-
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"azonban ha átírjuk és betöltünk egy másik data savet akkor is a beírt paraméter marad, azaz nem működik rá a mentés."
Működik az, de a következők fontosak:
- A recepteket a HMI kezeli, az tárolja és a szerkesztése is abban történik
- A PLC-be csak akkor kerül bele az, amit a HMI-ben tárolt recept tartalmaz, ha meghívod a "RecipeViewSetDatarecordToPLC' funkciót.
Ezt megteheted a recept editor objektumból (a képen "A"-val jelölve) vagy önálló gombbal (a képen "B") illetve bármivel ami képes event-et kezelni a WinCC Flexben.A HMI-ből a recept adatok tehát akkor kerülnek a PLC-be, ha ezt a funkciót meghívod, illetve megnyomod a recept szerkesztőben a transfer to PLC gombot.
Ha csak betöltöd, akkor a recept adatok a HMI-be töltődnek be, azokat szerkesztheted, mentheted más néven stb, a PLC-ben a korábbi adatok maradnak amiíg el nem küldöd neki. -
Szirty
őstag
Hali dekorn!
Ha egy FB-hez instance DB is tartozik, és az FB blokkot úgy módosítod, hogy a blokk interface részét megváltoztatod oly módon, hogy STAT, IN, OUT vagy INOUT változót törölsz, felveszel, ezek sorrendjét, típusát vagy nevét megváltoztatod, tehát szinte bármit csinálsz ezekkel, a blokk "inkozisztensé" válik. Ha ezután megnyitod azt a blokktot, ami a módosítottat hívta, akkor jön a hibaüzenet és a pirossal jelölt hívás a programban. Meg akár a CPU STOP is ha menet közben csinálod.
Ennél pontosabbat akkor tudnék rá írni, ha ennél pontosabban tudnám hogy mit változtattál... -
Szirty
őstag
Hali dekorn!
Én nem akarok védeni semmilyen céget, a siemens-t sem, semmilyen érdekem nem fűződik hozzá, szükségük sincs rá és a hit vitákat sem kedvelem.
Egyszerűen ez a véleményem.
Nem csak siemens szoftvereket használok és ki merem jelenteni, hogy más hasonló méretű cégek semmivel sem állnak jobban ezzel a témával. Sőt!A játék fejlesztés böngésző fejlesztés, és kisebb cégek, akik néhány szoftver fejlesztésével foglalkoznak nem sorolhatók ide (szerintem elég nyilvánvaló okokból).
"el akarta rakni az előző Step 5.4 est pedig az be sem volt pipálva."
Én is jártam így, amikor WinCC Flex RT-t akartam telepíteni ES nélkül. Én erre azt szoktam mondani, hogy az installer programoknál idiótább szoftver kevés van a világon... Pontosabban ezek közül kerül ki a legtöbb ilyen.
A telepítőben benne van minden komponensnek a saját setup programja. Ezt indítva és nem a "fő telepítőt" sikerült megoldani hogy csal azt tegye fel, ami kell... -
sörösló
aktív tag
Én egy Schneider TSX-CUSB átalakítót használok. Simán viszi az S5 PLC-t, ami meg az S5-nek jó, azt bármi más elfogadja! Az S5 még a DOS korszakban született, ezért ilyen kényes az étvágya. Akkor még gyakorlatilag csak a soros port létezett, erre az atombiztos szabványra épültek a kommunikációs protokollok. Mindenféle más gagyi kártyákat felejts el, én már megfizettem a tanulópénzt. Biztosan vannak más bevált eszközök is, lehet olcsóbbak is, de ha ilyesmivel foglalkozol akkor gondolom nem az a pártízezer forint fog a földhözvágni!
-
levelko
csendes tag
Üdv!
Eddig soros-USB átalakítóval próbálkoztam. Az alább felsorolt OMRON cpu-k mindegyikét sikerült programozni. Az S5 viszont semmiképp nem volt hajlandó. S7-et nem próbáltam, MTSUBISHI-től csak QCPU-t próbáltam, de azt minden gond nélkül. Bár lehet hogy csak a gagyi átalakító miatt volt sikertelen az S5, a kényességét ismerve, nem is próbáltam többet.(ATEN USB-to serial)
-
Szirty
őstag
Helló dekorn!
"Hát én nem akartam itt felbojdulást okozni Siemens ügyben, de szerintem néha elég vicces amit csinálnak és van olyan amikor már nincs az embernek nevetni kedve."
Én nem kívánok ebben hosszasan állást foglalni és cégeket minősíteni (egyet sem).
Nem kívánok hit vitába sem belemenni.
Ha nem tetszik egy cég terméke valamilyen negatív tulajdonsága miatt, használni kell másikat. Ha nem lehet, mert bizonyos körülmények erre kényszerítik az embert, akkor együtt kell élni vele. Én nem vagyok hajlandó úgy érezni, hogy annak én vagyok az oka. Remélem más sem.
Szívesen állást foglalok azonban szakmai témában ha az érdekel és vannak ismeretem vele kapcsolatban. Úgy gondolom ennek (és a többi ilyen fórumnak) ez a lényege és az értelme."a megnéztem a Premium studio-t baró csak az S5-ös és a Protool cucok nincsenek bene meg a SIWAREX
amúgy köszi."
Nem is mondtam hogy minden benne van, hanem azt mondtam, hogy olyan mint a CX-One csomag, van. Ezt az állításomat jelenleg is fenntartom.
Vannak kifutó termékek és kifutó szoftverek. Ez sajnos ilyen.
Az Omron CX-One sem tartalmazza a SysWin vagy az LSS nevű programot ha jól tudom... -
Szirty
őstag
Helló dekorn!
"egyszerű így több szoftvert kell megvenni , ámbár így nem kell mindenért fizetni ez is igaz, ha az a hardver nincs az embernek."
Meg is magyaráztad az okot, hogy miért nem úgy van
"De azt nem értem hogy az Omron-nak miért van One program csomagja és a Siemensnek miért nincs"
Miért ne lenne? Úgy hívják,hogy Premium Studio.
Benne van szinte minden. -
prodigma
csendes tag
Azt azért nem árt tudni, hogy a Siemens rendszerei elég széles spektrumot ölelnek fel. Továbbá a piacvezető pozíció is érezhető a hozzáállásukon. A lényeg support=NULLA. Ez sajnos nem vicc. Egy világcég bevásárolt Siemens szervohajtásokból. nem tíz, inkább százas nagyságrendben. Beüzemeléskor akadt egy kis probléma, semmi gond, hívjuk a Hotline-t.... Pár másodperc csevegés után a kedves vevő a lényegre tért, ekkor közölte vele a kedves ügyfélszolgálatos, hogy ez egy fizetős szolgáltatás lesz.... Se köpni, se nyelni nem tudtak a kedves vevők.
Az Audiban a Transline 2000 került bevetésre 2000-től. Hát az első gyártósor beüzemelése rémálom volt, félkész funkciók, állandó Siemens jelenlét, napi minimum 2 frissítés telepítése. Az egyik gépen amit én üzemeltem be egyik napról a másikra nem működött a kézi üzemmód, mert a Transline frissítés átszámozta a Graph-ban a lépéseket...igen a HMI frissítés a PLC-ben levő lépésláncot....ez sem egyszer fordult elő, és persze nem a Siemens rakott maga után rendet.
A második sor is rémálom volt, és a harmadik is...
Később:
Tönkrement egy ET200X motorboxunk, állandóan lehullott a Profibus-ról, garanciális volt. A hiba úgy jelentkezett, hogy hosszabb üzemelés után 3-4 műszak egyre gyakrabban tűnt el a buszról a motorbox. Siemensnek jeleztük, küldtek csere alkatrészt, a hibásat küldjük be kivizsgálásra.... Két hét után visszaküldték a motorboxot "nem behatárolható hiba" magyarázattal, majd kifizettették velünk a cserealkatrészt... irány Európa, mi?
Mindeközben:
Omron. Budapesti képviselet, egy jó projekt reményében kölcsönadtak 3db lézeres mérőfejet kiértékelőelektronikával, hogy nyugodtan építsük be egy szutykos megmunkálógépbe kipróbálás céljából. A cucc kedvezményes áron verte a 3 Millát. 1 hónap próbaidő után kiderült, hogy a cucc mesés pontossággal mér (0,05mm) a fröcsögő hűtőfolyadékban, de a tartóoszlop, amire építkeztünk, nem elég stabil...
Ezekután visszaadtuk a cuccot szutykosan, leharcoltan, mentegetőzve, hogy a mi hibánkból ugyan, de sajna ez nem jó ide.
Azt mondták, hogy semmi gond, örülnek, hogy megismertethették velünk az eszközüket....
Egyéb Omronos problémák esetén Sárvári Tibor általában még aznap személyesen segített a helyszínen, mindegy, hogy Győrben, vagy Mezőkövesden voltam-e éppen.Fentieken tessék elgondolkodni....
Ja, még valami. Nagyon jó barátom Németországban dolgozik a Siemensnél, nem használnak Field-PG-t, mert az túl drága.... Fujitsu-Siemens laptoppal nyomják...
-
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"mint ahogy annyi más a Siemensnél teljesen különálló programokkal lehet paraméterezni és frimware-t frissíteni mint a PLC-ket"
Számomra az lenne a furcsa, ha alapvetően eltérő működésű, felépítésű és célú, eszköz paraméterezésére, programozására ugyanaz a szoftver szolgálna.
Szerintem olyan lenne, mint egy porral oltó, amivel lehet borotválkozni.
Nyilván nehéz lenne (és értelmetlen is) egy kalap alá venni pl. egy szervó hajtást, egy HART-os távadót és mondjuk a siwarex-et, mert kb semmi közük egymáshoz. -
prodigma
csendes tag
Szia dekorn,
minden Siemens Firmware frissítéskor megjelenik a "PG/PC Schnittstelle einstellen" párbeszédablakban egy új kapcsolat, a neve mindig az aktuális firmware-re utal. Mielőtt elindítod a frissítést ezt ki kell választanod, különben tényleg nem történik semmi, mintha kifagyna.
A "PG/PC Schnittstelle einstellen" elérése a Simatic Manager "Extras" menüpontból. -
Szirty
őstag
Hi dekorn!
"ost olyat is lehet olvasni , hogy pendrive-on keresztül fertőz és ha telepítve van a WinCC akkor támad"
Itt halkan megjegyezném, hogy a WinCC <> WinCC Flexible. Csak mert ez gyakran félreértést okoz...
"na de ha nekem van egy Symantec Antivirus állandóan frissített programom a laptopon akkor az megvéd jelzi ha fertőzött pendrive-ot dugog be a laptopba?"
Mint tudjuk, a vírusvédelem csak akkor nyújt bármiféle védelmet, ha a vírusvédelmi szoftver ismeri az adott vírust, vagy azt a módszert, amivel az kárt okoz, vagy amivel beférkőzik a rendszerbe. Ebből az következik, hogy más esetekben a védelem hatástalan!
Más szóval: Amennyiben a Symantec Antivirus ismeri a w32.Stunxnet vírust, vagy annak fertőzési módszerét, akkor véd, egyébként konkrétan ennek a vírusnak az esetében olyan, mint ha nem is lenne vírusvédelem a gépen.
Hiszen épp ez az oka annak, hogy tökéletes vírusvédelmi szoftver nincs, mivel először mindig a vírus készül el és csak azután (annak megismerése, elemzése után) van lehetőség szoftverrel felismerni és védekezni ellene. -
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"Két dolog érdekelne engem még , hogy MMC kártya bármilyen lehet hozzá , vagy valami speckó Siemenses kell"
Közönséges MMC is jó, nem kell hozzá siemens feltétlen (mint pl. S7-hez).
Az viszont közel sem biztos, hogy a most kapható nagy kapacitásúakat lépes lesz kezelni.
Próbálj szerezni valami 512MB körülit..."esetleg az RS232/PPi kábelt össze lehet-e rakni házilag."
Ezzel már próbálkoztak többen, a prog.hu-s PLC fórumon (levelező listán) azt írták, hogy egy közönséges RS232-RS485 konverter is jó helyette.
De ennél többet nem tudok mondani, nem próbáltam. -
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"Oké ezt eddig értem persze, de mivel tudnám a Siemens TP177A-ás panelt buckup-olni?"
ProSave-el, (SIMATIC_HMI_ProSave_7_4_4.exe ) vagy egy megfelelő kapacitású MMC kártyával.
A ProSave módszerhez vagy USB host to host kábel kell, vagy Serial (via RS232/PPI multimaster) 6ES7 901-3CB30-0AX0 kábel, vagy Serial (via USB-PPI) 6ES7 901-3DB30-0XA0.
Jó lenne még RS232 null modem kábel is, de a TP177-en asszem nincs RS232 port.
A te adaptered is jó lenne, ha a panel MPI vagy DP buszon lenne.Ha hozzáférsz a panelen futó Windows control panelhez, akkor átmenetileg átállíthatod mondjuk MPI-re amíg lemented.
Vagy választod a memória kártyás módszert.
Itt a FAQ hozzá -
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"Szóval tudom hogy furcsa ,de edy s7-200-as van össze Profibus DP-és kábelell,"
Az MPI busz a Profibus DP és a PPI busz is ugyanazt a hardware (fizikai) "réteget" használják, amit úgy hívnak hogy RS485.
Ezért nem meglepő, hogy a Profibus DP-hez használt kábel használható MPI buszthoz és PPI-hez is.Továbbra is az a sejtésem, hogy az az S7-200-as PPI-n kommunikál a panellel és továbbra is az a javaslatom, hogy PPI kommunikációt állíts be a töltéshez.
-
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"Olyan kérdésem lenne , hogy van egy S7200 összekötve Profibus on egy TP177A panel és Prosave-vel , akkartam csinálni róla egy mentést , be is állítottam hogy MPI"
Szerintem itt kavarodás van.
Az S7-200-on nincs Profibus. Legalábbis alapból, legfeljebb csak külön bővítőn. Az S7-200-on nincs MPI sem, az csak S7-300/400-on van.
Az S7-200-on PPI van. Szerintem a panel PPI-n keresztül kommunikál.
Próbáld úgy, hogy PPI-t állítasz be neki, nem profibus-t és nem MPI-t. -
Szirty
őstag
Helló dekorn!
Én nem tudok neked így ennél konkrétabban segíteni, mert nem tudom hogy:
- A linkelt GSD file ahhoz a profibus vezérlőhöz való-e, ami neked van?
- Beillesztetted-e a GSD-t a HW configba és leraktad-e ott az eszközt?
- Feltöltötted-e a HW configot a PLC-re és ha igen, akkor utána volt-e busz hiba a PLC-n, volt-e busz hiba a mérleg profibusz vezérlőkártyáján?
- Amikor az említett programrészletet kipróbáltad, ellenőrizted-e, hogy a mérleg a HW?configban valóban a 100-as periféria címen van-e (mert a példaprogramban ott van)?
- Megnézted-e, a mérleg profibusz kommunikációjáról szóló doksiban, hogy melyik kiolvasott és bele írt word mit csinál és mi a jelentése? -
Szirty
őstag
Helló dekorn!
"a nagyobb probléma az hogy a hozá adott manual , hát nem valami részletezős magyarázós darab Profibus Siemens kapcsolat téren"
-
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"Igen köszönöm valami ilyesmire gondoltam , meg meg is csináltam már ezt , csak azt írja ki hogy nem lehet monitorozni a perhiferia kimenetet. Ez mitől van nincs kimeneten jel vagy nem jó a beálítás?"
A PQ periféria kimeneti tartomány, ezért a PQW csak írható. Nem lehet olvasni!
Ha arra vagy kíváncsi mi van benne, azt onnan tudod, hogy mit írtál ki oda utoljára. Na az van benne"A másik kérdésem , hogy elviekben az egyik PQW-és addr.-re adhatok neki olyan értéket amire a brutó vagy netó mért értéket adja vissza?"
Ebben csak a profibuszos kezelésének gyári leírása fog neked segíteni. Nem ismerem ezt a fajta eszközt.
-
Szirty
őstag
Helló dekorn!
"közben az oldaladon olvastam az MPI-s adatcserédet , az nagyából használható az SFC 65 és 66 vagy inkább Fb20,21 vagy FC 1,2,3. "
Jah így már értem a kérdésed.
Attól tartok az nem lesz jó neked! Tehát azt akarod tudni, hogyan megy a kommunikáció a CPU és a profibuszos eszköz (ami ebben az esetben a mérleg) között?Be kell szerezned a mérleghez való gyári GSD file-t. Majd azt be kell importálnod a Step7 HW configjába. Ezzel bekerül a HW katalógusba, így le tudod rakni szépen a buszra a CPU mellé.
Kapni fog periféria címeket (PIW és PQW).Ezeken keresztül tudod elérni a mérleget.
Ha nem kell paraméter írás-olvasás funkció, akkor nem kell meghívnod semmilyen funkciót az adatcseréhez. Amit a PQW címekre írsz, azt azonnal elküldi a mérlegnek. Amit a mérleg küld, azt azonnal kiolvashatod a PIW címekről. -
Szirty
őstag
Helló dekorn!
"Ha valaki csinált már ilyesmit vagy hasonlót kérem segítsen nekem."
Konkrétan Sartoriux X5-el nem foglalkoztam még, de mérleggel kellett már játszani.
Az egy Schenck Intecont szalagmérleg, profibus kártyával.Hogy hogyan lehet tárázni, az teljesen gyártó specifikus.
Jellemzően a buszon keresztül írhatsz egy vagy több control word-öt, és olvashatsz status word-öt. Esetleg paramétereket is lehet írni vagy olvasni (a busz kommunikációs modelltől függően).
Ezeken keresztül valósítható meg a mérleg állapotának lekérdezése, üzemmódjának beállítása és egyes funkciók végrehajtása (meg persze nyilván a mért érték beolvasása is). De természetesen, hogy melyik word melyik bitjét konkrétan mire használja a te mérleged, az csak a hozzá való gyári busz kommunikációs leírásból derül ki egyértelműen (remélhetőleg). -
Szirty
őstag
Üdv dekorn!
"Újabb kérdésem az lenne hogy TP27 eshez kerem a 15 tűs csatis kábel lábkiosztását illetve a 9tűs csati összekötést , ha esetleg erre van egy bekötése valakinek azt megköszönném, mert a neten elég sok mindent találtam erre a kérdésre és nem tudom melyik a megfelelő"
Itt, ezen a fórumon is volt már téma ez.
A Simatic HMI Communication User’s Manual-ban az összes OP összes összekötési módja és kábele benne van (a kiadási dátumig)
-
Szirty
őstag
Helló dekorn!
"...azt szeretném , hogy feltöltsem rá a WinCC Flexible.és programját , akkor azt milyen módon tehetem meg"
Én a következő módszert használom:
Mivel a PLC-t is kell programozni, monitorozni stb, ezért a PLC-hez csatlakozni képes illesztőnk van.
Az OP-ra a projectet pedig úgy töltöm föl, hogy ezzel a kábellel rácsatlakozok, éppen úgy, ahogy akkor tenném, amikor a PLC-t akarnám programozni.
Egyszerű, mert semmilyen extra tevékenységet nem végzek és kábel sem kell másik és egyszerre érem el a PLC-t is és az OP-t is (ha több OP is van rajta , vagy több PLC, akkor azokat is, mindet).
Megint más szóval: az OP-ra a project feltölthető profibuszon is és feltölthető MPI buszon keresztül is!
Ha az OP új, akkor be kell állítani rajta kézzel (Control panel) az MPI/PB címet és azt, hogy ezen keresztül akarod tölteni.
Továbbá ha azt szeretnéd, hogy később bármikor lehessen rá projectet feltölteni (pl. amikor módosítod) és ezt úgy akarod kezdeményezni, hogy közben az OP-t a helyszinen ne kelljen transfer módba helyezni, akkor be kell pipálni a "remote control" opciót amellett a kommunikációs beállítás mellett, amelyiket aktiváltad.Természetesen az ethernet is jó megoldás, amit Dezsi82 javasolt. Esetleg az IP címekkel el lehet kicsit játszani. Tudni kell pl. hogy a két eszköznek egy alhálózatba tartozó IP címet kell megadni különben az életben nem találnak egymásra.
Ez annyi kényelmetlenséggel járhat, hogy a gépeden állandóan ideiglenesen át kell állítani az IP címet amikor az OP-ra akarsz tölteni.
(Ethernet esetén is be kell neki állítani hogy azon keresztül akarod majd etetni és annál is van a fent említett remote control opció, ami itt is ugyanazt jelenti) -
natec
tag
Tisztelt dekorn!
Omron NS5-SQ10-V2 terminált, USB A-B kábelllel a terminál SLAVE csatlakozóján kersztül a számítógéphez lehet csatlakoztatni. Én CX-Designer 3.1 OMRON programmal igy le tudtam menteni és igy is lehet programozni. Feltételezzük, hogy a terminálba töltött program nincs jelszóval védve.
A CJ1M-CPU11 PLC -t én CS1W-CN226 kábellel szoktam csatlakoztatni a számítógéphez RS232 porton keresztül és CX-Programmert használok az OMRON PLC -k programozásához. (Itt sokmindent megtalálsz az OMRON eszközökkel kapcsolatba.)ui. A használt windows oprendszer nem lehet 64 bites mert az OMRON programokhoz nincsenek 64 bites driverek.
-
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"Szép jó napot mindenkinek! Kérlek segítsetek nekem abban , hogy találtam egy PhoenixContact által gyártott Siemens S5-S7 adaptere"
Azért leírhattad volna pontosan(!) melyikről van szó, a linkelt PDF-ben ugyanis többféle adapter van.
De alapvetően ezek lényege csak az, hogy régi S5-115-ös PLC-t jelentős vezetékelés nélkül lehessen S7-400-ra cserélni. Ez az adapter lehetővé teszi, hogy az S5 I/O csatlakozóját rádugjuk S7-400 modulokra."Ha esetleg tudtok más gyártótol S5 kód kompatibilis controlert "
Te tudsz bármilyen gyártótól S5 kód kompatibilis controlert?
-
Dezsi82
tag
Szia!
Flexible árak megközelítőleg fejlesztéshez: 30 000(Micro) - 500 000 Ft (Advanced)
Ha PC-re csinálod és kell runtime, akkor: tag számtól függően nagyságrendileg: 300 000 Ft
Aztán emellé vannak egyéb opciók: Sm@rt Access, OPC Server, Archív licensze: kb 100 000 Ft darabjaMindegyik nagyságrendileg, 2009 februári árlista alapján.
Csak ajánlani tudom, számomra az egyik legkönnyebben kezelhető és legrugalmasabb HMI eszköz, amivel dolgom volt. -
Szirty
őstag
Szevasz dekorn!
"Szeretnék érdeklődni hogyha S7-300-as projekt megnyitásakor a Software package missing
felugró hiba ablakot kapom , ami a Wincc Flexibel-re hivatkozik , akkor az azt jelenti hogy későbiekben ha probléma adódik akkor laptopról vissza tudom tölteni vagy sem e program nélkül a plc programot a CPUba?"Vissza tudod! De csak a PLC-be.
Az üzenet azt jelenti, hogy a Step7 project tartalmaz egy "HMI station" projectet is, és mivel a gépen nincs telepítve amivel kezelni tudod, figyelmeztet.
Az S7 programot korlátozás nélkül tudod így is kezelni, a korlátozás annyi, hogy egyáltalán nem tudsz sem belenyúlni, sem belenézni a HMI-be. És a HMI tartalmát visszatölteni sem fogod tudni ha az elveszett (bár a mentés a ProSave programmal megoldható, ami WinCC Flex telepítése nélkül is hozzáférhető, de csak mentésre (backup) való, szerkeszteni, belenézni nem lehet). -
Szirty
őstag
Helló dekorn!
"Kérdésem az lenne hogy 1 analóg kimeneti és 1 analóg bemeneti kártya értékeit a Var tálázatba meglehet adni csak egyszerűen az addressel?"
Siemens S7-300/400-ról van szó?
Ott igen, meg lehet adni."van egy Pt100 as ami egy csapágyazás hőmérsékeletét méri azt egyszerűen IW 336 os címzéssel monitorozhatom a Var táblán"
IW nem lesz jó.
A következőképpen csináld:
Megnézed az analóg ki vagy bemenet címét (ha nem tudod mennyi) a HW configban.És a VAT táblába PIW-et írsz. A képen látható példa szerint az analóg bemenetek címei:
PIW312, PIW314, PIW316, stb PIW326-ig.
A kimeneteket a PQW címeken érheted el.
Az analóg ki és bemeneteket a standard input/output területen (I/Q) nem érheted el, mert azokat rendszerint nem illeszti be a process image táblába.
Hogy így van-e, azt szintén a HW configban nézheted meg az analóg kártya beállításainál (properties) az Addresses fülön a Process image mellett. Ha ott nincs semmi, akkor nincs benne a PI táblában, olyankor PIB, PIW, PID és PQB, PQW és PQD címzéssel érheted el az ilyen kártyákat (ha angol menmonikokat használsz).Annyit nem árt tudni ezekről, hogy a PI és PQ területet nem lehet bitenként címezni, továbbá a PQ csak írható, és nem olvasható, a PI pedig csak olvasható és nem írható (ellentétben az I és Q területekkel).
Tehát ha a VAT táblába egy PQWxxx címet teszel, akkor oda tesz egy kis ikont az érték helyére, mert nem tudja kiolvasni hogy kijelezze.
Írni tudsz bele, de nem fogja megjeleníteni azt az értéket, amit beleírtál (csak írható). -
Szirty
őstag
Hali dekorn!
"MPI-s kimenetén van egy Bartec HMI , akkor azt hogy tehetem meg a PCs USB prog.kábelemmel."
Az MPI lehetővé teszi hogy több eszköz legyen az MPI buszon. Kifejezetten úgy lett kitalálva.
Valószínűleg semmilyen problémát nem fog okozni ha a PC-t harmadikként párhuzamosan a buszra csatlakoztatod (nem választod le a HMI-t a buszról).
Az egyetlen probléma a cím ütközés lehet, de az nem valószínű. A PLC alap értelmezés szerint 2-es szokott lenni, a programozó eszköz (PG) ami te esetedben az MPI illesztő pedig 0 címet kapja, a HMI meg bárhol lehet, csak máshol legyenA fizikai csatlakozás akkor jelent gondot, ha a gyártó nem gondolt arra amit te akarsz és nem olyan csatlakozóval szerelte az MPI kábelt, amire rá lehet dugni a programozó eszközt.
Ha ez van, akkor le kell cserélni a csatlakozót, vagy egy toldókábelt kell csinálnod...A továbbmenő csatlakozó ilyesmi:
-
Szirty
őstag
Helló dekorn!
"A problémám egyszerü : Kit tudom-e nyerni a PLC ből a commenteket és/vagy a symbol list-át"
A rövid válasz: Nem!
"vagy ez ha nem lehetséges akkor hogy tudok a teljes működésre utaló nyomokat keresni (pl.: egyes helyeken a runmode által készítet progit ajánlgatják)."
A legtöbb PLC típus nem tárolja a szimbolum információkat és a megjegyzéseket.
Egyes (néhány) típusnál van lehetőség ezek tárolására a PLC-ben, de a dolog többnyire nem automatikus, hanem kifejezetten a fejlesztőnek kell külön feltöltenie rá, ami kb. annyit jelent a gyakorlatban, hogy a PLC tartalmazhatná ugyan ezeket, de a fejlesztők nem teszik rá.
A harmadik eset, amikor a PLC-re automatikusan felkerülnek ezek az információk, amikor a programot rátöltik (ilyen pl. a Siemens S7-1200).
Ennél nem lehet elfelejteni rátölteni, de az ilyen típusoknál sincs semmi garancia arra, hogy a fejlesztő nem üres szimbólumtáblát és üres kommenteket tölt rá (mivel ezt is megteheti).A fentiekből az következik, hogy amennyiben a berendezéshez illetve a PLC-hez nem mellékelte a gyártó vagy a fejlesztő az eredeti projectet minden járulékos információval együtt és azt utólag sem lehet megszerezni valahonnan, akkor szinte biztos, hogy nem tudunk hozzájutni a szimbólumnevekhez és kommentekhez.
"hogy tudok a teljes működésre utaló nyomokat keresni "
Ilyenkor többnyire két lehetőség marad: 1. hagyni az egészet a p..ába. 2. nekiülni és visszafejteni a PLC-ből letöltött meztelen programot. A program elemzésével és a működés megfigyelésével (ha erre van mód) ki lehet találni hogy mi mit csinál benne, és lehet írni bele kommenteket és szimbólum neveket.
A berendezés kapcsolási rajzával (áramút terv) érdemes kezdeni, és annak alapján meghatározni a ki és bemenetek funkcióját. Ha rajz sincs, akkor először a huzalozás alapján kell kideríteni milyen be és kimenetre mi van rákötve és az mit csinál. Ha ez megvan, akkor jöhet a belső változók elnevezése.Egy ilyen munka "jó móka" és szinte mindig igen időigényes.
Kell hozzá az adott PLC-vel szerzett sok-sok tapasztalat. Kevés tapasztalattal ugyanis valószínű, hogy egy összetettebb programban belefutunk olyan megoldásokba, amikkel még soha az életben nem találkoztunk. Persze így is meg lehet ezeket ismerni, de jelentősen lassíthatja az ilyen munkát.
Az ilyen munka befektetés-jellegű munka, hiszen nem látványos. Elhasználunk rá rengeteg munkaórát és a berendezés utána is pont ugyanúgy fog működni, mint ahogy előtte
Persze utána már sokkal könnyebb lesz belenyúlni.
Kell hozzá az adott berendezés működésének pontos ismerete, vagy valaki (pl. kezelő) segítsége aki ismeri a berendezést.Az ilyen munka során szokott csúszni még pár nehezítés. Pl. ha a rendszerhez operátorpanel is tartozik, amihez szintén nincs meg a project (sőt legtöbbször szoftver se, amivel a nem létező projectet be lehetne tölteni és belenézni).
Sok operátorpanel ráadásul olyan, hogy nem is lehetséges róla visszaolvasni ami benne van. Így ha a szoftverével rendelkezünk is, akkor sem tudunk mit kezdeni vele...Szép halál.. Kezdőknek nem ajánlom.
-
Szirty
őstag
Szevasz dekorn!
"Azaz érekes hogy a help utasításait betartva átálítottam a nyelvi és régiós beállításokat , de még így see indul el. "
Ha ez a probléma:
Akkor az oldalamon találsz megoldást rá.
Konkrétan itt: "Idegen nyelvű" Step7 projectek megnyitása -
Dezsi82
tag
Szia!
És azt már próbáltad, hogy nyelv-semlegessé teszed a projektet? Remélhetőleg semmi olyan karaktert nem használtak, ami galibát okozhatna.
Step7 Manager, projektre jobb klikk, object properties, és bepipálod, a Can be opened any windows language settings (language neutral) jelölőnégyzetet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen egeret válasszak?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen videókártyát?
- PlayStation 5
- Politika
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- Intel I7 14700 - 20mag/28szál - Eladó!
- Eladó Google pixel 7pro 8/128
- ThinkPad P16 Gen1 16" FHD+ IPS i9-12950HX RTX A1000 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv gar
- Samsung Galaxy Tab S9 12/256GB 5G ÚJ 3 év gyártói jótállás
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Hp Prodesk 600 G5/G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest