Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen notebookot vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Házimozi haladó szinten
- Jobb kijelzőt kap a Lenovo kompakt táblagépe
- Milyen alaplapot vegyek?
- A világ legrosszabbul őrzött titka lett az új Ryzen Threadripper sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pelmo
csendes tag
-
-
byte-by
tag
válasz
mrlecso10 #5443 üzenetére
halo!
ha nem akarsz új projektet megváltoztathatod a plc tipusát is, látom, hogy jelenleg még nincs a programban semmi.
a projekt fában jobb egérgomb a cpu-n és ott kiválasztod, hogy change.
aztán a listából kiválasztod a megfelelő plc-t és cpu tipust, esetedben a C200HG-t , majd a settings opciónál a cpu tipust, jelen esetben : CPU 51-et.de az is megfelelő lehet, ha ráengedsz egy auto tuningot és akkor megtalálja magától, csak azt kell megadni hogyan kapcsolódsz(serial, usb, etn, stb.), aztán elmented a projektet és megvan a konfig.
ha üres a plc az sem gond, akkor is megtalálja, nincs üres omron plcbyte
-
Szirty
őstag
válasz
Mazsika #5438 üzenetére
Egyelőre kusza az összeállítás a sokféle lehetőség miatt.
Ezt egy PROFINET-es busz modul hajtja majd (CPX-FB33, 548755).
8 bemenetű input modulok lesznek rajta (CPX-8DI, Code E, 195750)
és MPA1S pneumatic modulok (195750).Közben ahogy leírtam talán rá is jöttem a válaszra. De megerősítés jól jöhet.
A kérdésem az, hogy mennyit lehet ezekből felhányni egy sorba?
A manual szerint tíz modult ("A maximum of 10 CPX modules are permitted on the first row").
Hogy ebben a 10-ben benne van-e az FB33 vagy nincs, azt nem tudom. Továbbá az MPA1S-ek további részekre vannak osztva, amiből egy 195750-re 8 szelepet lehet rátenni.
Tehát ha jól értem ennél ez a 8 szelep (az alatta lévő egy darab 195750) minősül egy modulnak a sziget bővíthetőségének szempontjából?A Step7 HW cfg nem nagyon limitálja, 48-at engedne ezekből rádobálni... :-/
-
DP_Joci
tag
Szia,
CPV-t használtam, de csak programozás szintjén.
Mondanám, hogy hívd fel a festo-t, de volt már, hogy én mondtam nekik újat. ( persze ez nem azt jelenti, hogy én mekkora ász vagyok, csak éppen a terméket nem ismerték Magyarországon)
Minden esettre ha van időd, akkor kíváncsian várom a tapasztalatodat. -
Szirty
őstag
-
-
And
veterán
válasz
DP_Joci #5435 üzenetére
Szia,
Ez konkrétan BAT-300-as típusú volt, de lényegében a nálunk előforduló régebbi Panel PC sorozat összes tagja (BAT VGA Pro, BAT-600, BAT-300) letölthető soros RS232 porton keresztül. Vagyis azok, amelyekben belül még csak két natúr RS232-es port van beépítve, az egyéb fizikai rétegeket - RS422, Profibus DP - pedig egy vagy két opcionális, cserélhető belső konverter 'dobozka' biztosítja. Ezen HMI-k fájl-szintű tartalma letölthető egy '90-es évekből származó, DOS (!) alatt futó programmal, és be is tölthető ugyanolyan (vagy legalább kijelzőméretben megegyező) típusba. Az, hogy a Bartec alkalmazása (BMS Graf Pro) is meg tudja nyitni szerkeszthető formában, egészen ritka, egy .PRJ-fájl megléte esetén lehetséges, ilyet viszont utoljára talán a DOS-os szerkesztőjük generált, az újabb projektek között nem találunk. A BAT-sorozat viszont sajnos már évekkel ezelőtt kifutott, az utód Polaris-család példányainak tartalma pedig egyáltalán nem menthető, feltölteni is csak a saját (jó drága, mert Ex-es) Bartec-es pendrive-jával lehetséges, legalábbis a Profibus-os típusokét. A régi BAT-okból kimentett fájlok Polaris-formátumúra konvertálására is találtunk megoldást, de szerkeszteni vagy módosítani nem tudjuk a projektet, csak 'Polaris-kompatibilissé' tudjuk varázsolni azokat némi fájl-alapú turkálással, hogy betölthetők legyenek a Polaris-okba. -
Szirty
őstag
Üdv!
Foglalkozott már valaki terepi buszos FESTO CPX I/O sziget építésével?
Az összeállításhoz szükséges elemekkel kapcsolatban vagyok itt-ott bizonytalan. -
adriano18
tag
Hellosztok!
Szeretnék elvégezni egy PLC programozói OKJ-s tanfolyamot, és az lenne a kérdésem, hogy milyen adottságok szükségesek a szakma elsajátitásához? Gondolok én a jó logikára, a matektudásra stb...? Illetve sokat jelent az álláskeresésnél ez az OKJ-s tanfolyam ami heti 2x-i oktatás 8 hónapon át tart és végül bizonyitványt kapok? (Én ezt Elektronikai műszerész szakmám mellé szánom kiegészitésként, esetleg önálló szakmaként a jobb kereset érdekében). -
Mazsika
őstag
sziasztok,
Omron operátor panel programját, (.onw) fájl mivel tudom megnyitni? ingyenes szoftver van erre az omronnak, vagy fizetős? ha ingyenes, nem tudjátok honnan tudnám letölteni?
Köszönöm!
-
Hasaggymeg
veterán
Köszönöm mindannyitoknak a segítséget. Amúgy lehet változtatni azt a % -os értéket 0-100 között.
-
Szirty
őstag
válasz
Hasaggymeg #5425 üzenetére
Üdv!
Ahogy írták a többiek a hiszterézisi valóban más mint a holt sáv.
Az utóbbi a túl gyakori és adott esetben fölösleges beavatkozást szűri.Én csak annyit fűznék ehhez hozzá, hogy az analóg mérés szinte soha nem ad beton stabil értéket. Vagy a jel zavarása vagy a mérés pontatlansága (kvantálás lépcsői) vagy a mért érték kis mértékű és gyors változása miatt.
Motoros beavatkozásnál káros a nagyon gyakori kis mértékű beavatkozás. Durván csökkenti a beavatkozó szerv élettartamát. Nyilván ugyanez egy elektronikus PWM teljesítmény szabályzásnál, ahol nincs mechanikus alkatrész, nem probléma.
A holt sáv jó megválasztásával ez a probléma szépen kiküszöbölhető. Nyilván a szabályzás pontosságának rovására, amit a többiek is említettek.
De hát valamit valamiért. Egy fűtési rendszerben ilyen pontatlanság elhanyagolható, megfelelő kompromisszum lehet az üzembiztonság növelése érdekében. -
byte-by
tag
válasz
Hasaggymeg #5422 üzenetére
halo!
igen, ez a "deadband", PID paraméter, valószínű.
pár paramétert érdemes manuálisan beállítani, gondolom ezért rakták ki, bár innen nézve nem megállapítható, hogy lehet-e változtatni a jelenlegi értéket, vagy csak tájékoztatást ad.igazából én a deadband-et nem szoktam különösképpen változtatni,(az a jó ha pontos) inkább az impulzusok hosszát,(ésszel) mert ha sűrűn is kell szabályozni pl. motoros szelepet, akkor ha már elindult menjen legalább 1s-ig, ne csak ki-be kapcsolgasson. ez a mintavétel idejétől is függ, hiszen lehet , hogy utána már nem kell szabályozni, vagy másik irányba.
byte
-
Watchdog
aktív tag
válasz
Hasaggymeg #5425 üzenetére
Nem, a hiszterézis az más. A szelepet több okból kifolyólag rángathatja a szabályzás (pl. ha túl nagy az erősítés). Itt inkább arról van szó, hogy a beállított alapjel néhány százalékos környezetében bénítják a szabályzó kimenetét, mert fölöslegesen dolgoztatná a szelepet.
-
Hasaggymeg
veterán
Az nem hiszterézis? Ezt akkor kell alkalmazni ha a szelepet nagyon rángatja a szabályzás?
-
Watchdog
aktív tag
válasz
Hasaggymeg #5422 üzenetére
Valami olyasmi lehet, hogy a beállított érték (alapjel) környezetében nem szabályoz, mert csak koptatná a motoros szelepet. Itt azt lehet beállítani, hogy ez a holtsáv a teljes szabályozási tartományhoz képest mekkora legyen. Ha túl kicsi, akkor pontosan tartja az értéket, de sűrűn állítja a szelepet. Ha túl nagy, akkor nem tartja elég pontosan az értéket, mert csak nagy eltérés esetén állítja a szelepet.
-
And
veterán
Köszönöm! Így valóban létrehoz egy új instance DB-t az FB41-hez.
Mod. (#5422) Hasaggymeg: valószínűleg annyit jelent, hogy a szabályozó a megadott értékű holtsáv = hibajelig a hibajel értékét nullának veszi, vagyis a beállított alapjeltől maximum ekkora eltérésig nem avatkozik be. Lásd pl. ezt a blokkdiagramot: [link]. -
-
And
veterán
Szia,
Kösz a választ! Egy viszonylag egyszerű gépről / programról van szó, amihez természetesen nincs meg az eredeti kommentezett, szimbólumokkal ellátott gyári program, csak egy backup (az olasz gyártó lepattintott, mikor megpróbáltuk elkérni a programot, bár olasz nyelvű kommentekkel csak egy kicsit lennénk előrébb). Szerencsére a Bartec HMI-ről letöltött projekt visszaállítható volt szerkeszthető formába, az sokat segített a változók és a programrészletek azonosításában.
Összesen hét DB létezik a programban, három shared és négy instance blokk. Ezeken kívül 24 darab FC, két FB és öt OB (amiből 3 lényegében tök üres, gondolom a PLC leállását megelőzendő, mint az OB121, OB122). Bónuszként látok 1-1 SFB-t és SFC-t.
Az új DB-t egyszerűen új objektumként próbáltam létrehozni a jó öreg Step7 v5.3 SP1 alatt (Insert new object / Data Block), adtam neki nem létező sorszámot, de ha létezőt próbáltam, akkor úgyis egyből piros lett a DB sorszáma. Szóval shared DB-ként (mondjuk DB51 névvel) simán létrehoz egy üres blokkot, ha viszont azt mondom neki, hogy legyen Instance DB, a legördülő menüből kiválasztom hozzá az FB41-et és Ok-t nyomok, akkor némi gondolkodás után feldob egy 'Insert Data Block' üzenetablakot, benne a következő üzenettel: "Insert Data Block (34:4343) / W Ln 000001 Col 020: No valid offline ASCII type description found for called or addressed block FB 41."
Erre a help annyit mond, hogy "Description of Error: This is just a warning. No type description is available for the block you called. ". Erre az ablakra Close-t lehet nyomni, és a DB nem jön létre.
"OB1-ből vagy egyéb blokkból hívott FB41-nél is biztosítható a pontos ciklusonkénti hívás a blokk EN "bemenete" előtt megadott megfelelő feltétellel."
Látszatra mindenféle egyéb feltétel megadása nélkül hívja meg a meglévő FB41-et egy STL-ben írt blokk, a hívás előtt sem látok semmilyen feltételes elágazást vagy időzített hívásra utalást. Az FB41-et hívó FC is két áttétellel hívódik meg az OB1-ből (OB1: Call FC20, FC20: Call FC51, FC51: Call FB41), látható feltételek nélkül. -
Szirty
őstag
Helló And!
Természetesen lerakhatsz akármennyi FB41 blokkot (pontosabban amennyit a ciklus idő és a memória elbír, én raktam már le 40-et,. működött mind).
Nagyon fontos, hogy mindegyiknek saját instance DB-je kell hogy legyen. Ha leraksz egy újat annak már nem lehet DB41 a munkaterülete, különben a két azonos DB-t használó PID egymásnak bekavar (hibásan fognak működni).Hogy miért nem engedi létrehozni azt nem tudom, a körülményeket részletezd lehetőleg pontosan. hogyan csinálod, milyen DB blokkok léteznek már, milyen számot adsz a DB-nek, milyen hibaüzenet keletkezik, stb, stb. Ennek így működnie kell. Sőt, igazából csak így képes a működésre :-)
Természetesen az FB41-et bármelyik ciklikusan végrehajtódó program blokkból (OB, FB,FC) lehet hívni.
A szabály mindösszesen annyi, hogy:
1. A hívása pontosan azonos időközönként történjen
2. Meg kell adni neki paraméterben ezt az időt.Ha bármelyik feltétel nem teljesül a fentiek közül, akkor a PID idővel kapcsolatos paraméterei nem lesznek pontosak (pl. integrálási idő). Ha csak a P tag van felhasználva akkor valószínűleg nem jelentkezik ilyen hiba (mert ahhoz nem tartozik idővel kapcsolatos paraméter), Ha hívási ciklusidő nem nagyon ingadozik és kevéssé tér el a megadottól, akkor az időzítési kevésbé lesz bizonytalan.
OB1-ből vagy egyéb blokkból hívott FB41-nél is biztosítható a pontos ciklusonkénti hívás a blokk EN "bemenete" előtt megadott megfelelő feltétellel. (pl 1 mp-es impulzus sorozat).
Ez általában csak hosszabb hívási ciklusok használata mellett javasol, mert pl. pontos 100ms nem biztosítható ilyen módon mondjuk egy 10-20ms-es PLC ciklus idő mellett, de 1s már kellően pontos lehet. -
And
veterán
Üdv,
Egy már régóta üzemelő S7-300-as (315-2 DP) PLC-be kellene egy új PI-szabályozást varázsolnom. A vezérlőben van már egy másik fizikai jellemzőt szabályozó funkció, amely az FB41-es "CONT_C" blokkot hívja meg, a hozzá tartozó DB41-es instance data block-kal. Ha az újabb szabályozáshoz is az FB41-et szeretném használni, akkor azt hogyan tehetem meg, ha egyáltalán lehetséges? Létrehozok egy újabb instance DB-t az FB41-hez (ezt viszont nem hagyja), és azzal hívom meg? Az FB41 paraméterei a Siemens dokumentációja és a Szirty weboldaláról letölthető példa alapján nagyrészt világosak. Érdekesség, hogy a programban már meglévő FB41-hívás nem ciklikus megszakításból (OB30..38) származik, hanem simán az OB1-en és más FC-ken keresztül történik, ugyanakkor az FB41-es IN8 (Cycle) paraméterének értéke T#1s, engedélyezhető I- és D-tag mellett. -
Peddy789
őstag
Hali, WinCC 7.4
Van 4byte-nyi diagnosztikai információm. (SFC51) Minden bit más hibaüzenetet azonosít. Hogy lehet ezt normálsian megjeleníteni? Valami oylasmire gondolok hogy adott bit bebillen 1be akkor scak azt írja ki egy ablak?
-
KLR
csendes tag
válasz
soldi3r #5414 üzenetére
Jó a potis megoldás, ahogy Szirty javasolta.
Ha pontos sebességre van szükséged, és nem szeretnéd hogy bárki tekergesse a potit, valószínűleg be lehet állítani pár fix sebességet is a frekiváltón, amelyeket a frekiváltó digitális bemetein tudsz aktiválni. Ez frekiváltó függő...
Általában 4 vagy 8 fix sebesség állítható be, a digitális bemeteket pedig binárisan kezeli (gyártófüggő).
Pl. 2 bemenet 4 fix sebesség (0-3). Ha ki szeretnéd használni az összes sebességet, bináris kódkapcsolóra van szükséged. De ha elég pl 3 sebesség, megoldható egy 0-1-2 átkapcsolóval:
Sebesség 0 = 50 % (startjel után ezen a sebességen fut - binarisan 0 = 0)
Sebesség 1 = 75 % (start + LSB bit bemenet - binarisan 01 = 1)
Sebesség 2 = 90 % (start + MSB bit bemenet - binárisan 10 = 2) -
soldi3r
veterán
Jo reggelt!
Van egy frekvenciavaltom ami egy motort hajt meg, van rajta analog bemenet (010V es 0-20mA) illetve RS485 port.
Szeretnem kicsit kulturaltabban elhelyezni egy szekrenyben. Ehhez viszont kellene valami vezerles.
Most kell nyomni egy Startot es akkor indul csak el. Illetve jo lenne 3-4 elore programozhato frekvencia, amit gombnyomasra valtoztathatok. Ez hogy oldhato meg a legegyszerubben? Valami kis operator panelt szeretnek csak. -
törölt tag
Szioasztok.
Tudna valaki egy linket adni, ahol letudnám tölteni a Simatic managert? Próbáltam több helyről, de egyszerűen nem sikerült. -
byte-by
tag
válasz
levelko #5409 üzenetére
halo!
igen, a rossz hír, hogy a tia v12(sp1), vagy még alacsonyabb verzió, nem tudja az s7-1200 plcsim-et.
de ezt a helpje írja is a "supported hardvare " szócikkben, illetve konkrétan az 1500-as sorozatot jelöli meg simulálhatónak.
gondolom nálad akkor valami ilyesmi prbléma van, mert v13 (és sp1) -nél firmvare v4.0-tól megybyte
-
-
levelko
csendes tag
Üdv Urak!
Most ismerkedem a TIA portal-lal, de egy kis nehézségem akadt a szimuláció során.
Mégpedig az, hogy a "Simulation" fül mellett nem aktív a "start" mező.
Hogyan töltöm le a PLCSIM-re? A STEP7-ben nem kellett állítgatnom semmilyen kommunikációt, itt hogyan van ez?Üdv L.
-
natec
tag
SIEMENS S7 1200 CPU 212 és CM 241 kommunikációs modul (ModBus RTU RS485) beállításához keresek programozót aki a PLC -ben betudja állítani a szükséges paramétereket.
Eszközcím: 51, 9600 8 N 2 -
Fricu
tag
Hali urak
GDF-en végzős mérnök informatikus fiamnak keresnénk beágyazott témában szakmai gyakorlatra (esetleg folyamatosra) gyakornoki állást. Budapest, Debrecen esetleg Nyíregyháza - bárhol - preferenciával.
Aki tud valamit, köszönettel várom jelentkezését (itt vagy privátban).
üdv -
byte-by
tag
-
Szirty
őstag
válasz
Mazsika #5401 üzenetére
Nem ismerem a startert és a siemens szervókat sajnos.
De felfutás nélkül indítani? Az nem nagyon fog menni szerintem. A gyorsulás mindenképpen időbe telik. Az inerciától függ, de néhányszor 10ms minimum lesz.
Persze nagyon rövid lehet. Maximum lesz egy impulzus-szerű túlterhelés és egy tracking error. -
Mazsika
őstag
Rendbe, értem én is igy gondoltam, hogy annak mennie kellene.
Köszönöm szépen!Más: starterben kellene nekem egy kis segítség. S110 szervot programozok. Minden megy, csak annyi bajom van hogy borzasztó lassan forog a motor. Egy start jelre 180°ot kellene fordulni nagy sebességgel felfutas nelkül. Allitgattam mar par dolgot de egyszeüen csak szep komotosan kezd el forogni, tud valaki ebben segiteni? Step7be programozok egyebkent. Es nincs integralt safetym.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- PlayStation 5
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen notebookot vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- One mobilszolgáltatások
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / Line-interaktív / 2aksi / Schuko
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- HP Compaq 8000 Elite USDT Klasszikus teljesítmény, minimalista dizájn!
- FSP HEXA+ 400W Megbízható Erőforrás a Stabil PC Működéshez!
- Macbook pro 14" m1pro 16/512, szép állapotban,kiegészítőkkel, dobozával.
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2018 i7 32GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 1TB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest