-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Steady74
addikt
válasz
LouiS22 #42897 üzenetére
igen, erre gondoltam. Van itthon ilyen hőmérőből kb 6, ami tavalyi ali-s vásárlás, azokon az atc fw gond nélkül megy, gondoltam még párat kiteszek a kertbe ide-oda, erre ezzel találkozom. Most arra vagyok kíváncsi, hogy ha hozzáadom HA-hoz, akkor mit riportol a 129,9 oC-ra
szerintem azt, de kíváncsi vagyok
Szerk: 129 fokot riportol.
-
LouiS22
veterán
-
(ex)Cat
senior tag
válasz
Degeczi #42893 üzenetére
Köszi! Egyelőre nem szeretnék még valami új dologgal ismerkedni (appdamon) mert még a yaml-t se látom át eléggé. Ez a dolog csak azért merült fel, mert ki szeretnék írtani 6-8 dátumot, időt és ehhez jó lenne vmi viszonylag egyszerűen használható megoldás, hogy ne kelljen mindet egyesével átalakítgatni az adott yaml fájlban.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
(ex)Cat #42891 üzenetére
Tudsz paraméterrel meghívni scriptet és ott lekezelni, de mondjuk szerintem ahol már ez fölmerül, ott valszeg érdemes vmi áttekinthetőbb rendszerben készíteni az automatizálásokat, mint pl. az Appdamon.
A yaml scriptek egyszerű "ha ez, akkor az" esetekre ideálisak, ha bonyolódik ciklusokkal, más scriptek meghívásával, összetett feltételekkel (or-and vegyesen) ott hamar áttekinthetetlenné válik. -
válasz
MaCS_70 #42857 üzenetére
A helyzet egyre édekesebb.
RPIeasy alatt próbáltam ugye Xiaomi BLE hőmérőket kiolvasni.
A kapcsolat az ATC 78-ra flashel hőmérőkkel megvan, bejönnek az eszközlistába, csak éppen 0 értékkel hőmérsékletként és páratartalomként is. Ezek az eszközök olyan -40 dB körül csatlakoznak.
És a meglepetés: az egyik gyári FW-ű, két emeletnyira levő, -93 dB-lel csatlakozó hűmérő bezzeg szépen küldi az adatokat!
Maga az RPIeasy ilyen megbízhatatlan, vagy van ennek is valami trükkje?
Köszönettel: MaCS
-
(ex)Cat
senior tag
válasz
Degeczi #42887 üzenetére
Ne haragudj, lehetne még1 kérdésem?
Most ezt így összeraktam, addig oké
{% set honapok = ["Január","Február","Március","Április", "Május", "Június", "Július", "Augusztus", "Szeptember", "Október", "November", "December"] %}
{% set napok = ["Vasárnap", "Hétfő","Kedd","Szerda","Csütörtök", "Péntek", "Szombat"] %}
{{ honapok[now().month-1] + ' ' + now().day | string + '. ' + napok[now().weekday()] + ' ' + now().timestamp() | timestamp_custom('%H:%M') | string }}De hogy lehetne ebből olyat csinálni, aminek paraméterként adom meg a dátumot és azt alakítja át? Mert nem lenne túl szép ezt minden egyes dátumra megadni.
-
ZZoli
újonc
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. Okostermosztátnál van olyan márka, amit célszerű választani? Ezek közül esetleg? A Honeywell például tudom,hogy megbízható a CO-jelzőkben. Köszönöm!
-
Degeczi
nagyúr
válasz
(ex)Cat #42886 üzenetére
Persze, a mögöttes Jinja (ill. maga a Python, amit használ) csak az angol neveket ismeri, ebben nincs interface a HA saját fordításaihoz.
De egyszerűen meg tudod oldani, ha létrehozol egy hónapokat tartalmazó tömböt, és onnan az aktuális hónapnak megfelelő indexű elemet veszed ki, vagy a nullás indexet elhasználva:
{{ ["","Január","Február","Március","Április"][as_timestamp(now()) | timestamp_custom('%m') | int] }}
vagy levonva egyet belőle:{{ ["Január","Február","Március","Április"][as_timestamp(now()) | timestamp_custom('%m') | int -1] }}
-
zambozoli
aktív tag
Szia!
Én ezt vettem meg tokkal, vonóval: [Slimmelezer]
Legrosszabb eset, hogy vissza kell tennem a gyári binárist...talán ha a tiéd nem működne. -
LouiS22
veterán
válasz
(ex)Cat #42883 üzenetére
Sorrendet cserélsz a változóknál
(ha teljesen szabályosan akarod, akkor a ., is "kell")
{{ now().timestamp() | timestamp_custom('%B %d., %a') }}
A Developer Tools fülön a Template szerkesztőben tudod nézni, hogy mi az output, hasznos funkció, mert látod egyből, hogy mi a kimenet és azt is, ha valami nem stimmel.
-
(ex)Cat
senior tag
{{ now().timestamp() | timestamp_custom('%a %B %d') }}
Mit kell ahhoz csinálnom, hogy ez magyar formátumban adja a dátumot?
-
ojb
tag
válasz
scream #42879 üzenetére
A Sonoff ZigBee 3.0 USB Dongle-E USB adapter [link] ugyan azt a chip-et használja, mint a SkyConnect (Csak ~ fele annyiba kerül és az antennája is cserélhető)
A ZHA és a Z2M is tökéletesen kezeli az eredeti fw-el is.
A multiprotokol fw-t én még nem tettem fel (nincs eszközöm ami jelenleg igényelné a fw cserét) -
scream
veterán
Hali!
USB-s Zigbee-s adaptert szeretnék venni itthonra, HAOS alá. SkyConnectet anno néztem, de jelenleg nem igazán lehet beszerezni.
Mi az ajánlott és "jövőálló" (Thread/Matter)?
Első körben nem lenne sok eszköz - 3-4 izzó, 1 LED sor, 2 ajtó/ablak érzékelő és 4-5 temp/hum sensor.
-
simico
aktív tag
Novemberben cserélték a távleolvasós villanyóránkat. Csak pár nappal előtte értesítettek, így nem volt időm se beszerezni, se előkészíteni semmit a P1 port használatára (kerítés mellett a kukatárolóban van az óra, semmi sincs ott, wifi hatótáv vége is ott van). De az elmúlt hetek hozzászólásait olvasva a témában tulajdonképpen örülök, hogy nem jött össze a dolog és megspróroltam magamnak egy csomó idegeskedést. Jó lesz nekem a Shelly Pro 3EM a házban levő elosztótáblában
-
4D4M
senior tag
Bár záros határidőn belül valószínűleg kiköltözök a NAS-ból, de azért: Syno dockeresek, hogy szoktátok frissíteni a supervisort? Eddig csak hosszú és rögös utakat találtam (:
-
MrSealRD
veterán
Köszi... már látom mit hagytam ki.
Szóval, van saját szerverem itthon, ezért a helyben futtatható irányba mennék... kínai és egyéb cloudok irányába menő kommunikáció kevésbé preferált...
Ahogy írtam is első lépés... tehát az nem baj, ha egy robusztusabb, nagy rendszernek csak egy vékony rétegét használom most ki, mert tudok mire építeni. Csak első fázisban ezzel a konnektoros fogyasztásméréssel és ki/bekapcsolás automatizációval szeretnék megbírkózni, mert egy jól behatárolható terület és nem fog szétfolyni a végtelenbe és tovább...
Tehát ha jól értem akkor Home Assistant-al mint open source rendszerrel mehetek...és mellé a Zigbee-s kommunikáció is időtállónak mondható...
Amit viszont jó lenne tapasztalatok alapján tudni, hogy melyik az a dugalj amit ezek mellé keresek és nem telefonál haza?
-
ViZion
félisten
válasz
MrSealRD #42867 üzenetére
Szia! Itt én vagyok a "sötét oldal", ha nem kell bonyolult automatizáció/integrációk sokasága, akkor a Smart Life (tuya), vagy a Shelly (Shellycloud) is jó irány.
Mindkettőnél van telefonos app, használható, jól "programozható", nyilván nem olyan mélységben, mint a HA.
Igen, a cloud cuccoknál van az a veszély, h megszűnik a szolgáltatás.
Amit még érdemes megnézni -ha ócóbb lenne, sztem azt választottam volna- a Hubitat.
Nézni kell videókat, mint ez a bohóc, aki azért elmondja a frankót, csak a stílusát nem szeretem... -
MrSealRD
veterán
Helló!
Teljesen zöldmezős a helyzet itthon. Szeretnék elindulni az otthon okosításban... Kis lépést tennék előre...
Egyelőre az lenne a cél, hogy néhány konnektor esetén tudjam mérni a fogyasztást illetve egy központi rendszerből tudjam vezérelni ezeket. Pl manuálisan kikapcsolnék valamit távolról...vagy éppen időzítetten szeretnék valamit ki/be kapcsolni.2 dolog hiányzik ehhez.
1. Nem tudom milyen központi rendszert érdemes választani... jó lenne olyan aminek van használható REST API-ja. Sokat olvastam itt Home Assistantról de nem tudom van-e más amit érdemes fontolóra venni.
2. Milyen okos dugalj van most a piacon, ami nem túl drága, és custom FW-vel akár, de a fenti igényeknek megfelelhet.Merre induljak el?
-
zambozoli
aktív tag
Negatív teljesítménynél az áramnak is annak kéne lennie, de ez a mocsok nem úgy jeleníti meg. Hogy előjelet váltson skriptet kell írni. Ahoz meg süket vagyok.
Asszem nagyon láma vagyok: "Azt kell még bemásolni" ezt eddíg gondoltam, a hova, és a mivel is hiányzik. Gondolom nem egy sima fájlkezelővel kell a slimmelre bemásolni. nem értek az ESP-hez. Bocsánat, de valószínáleg megint rosszul kerek a neten. -
Ezekiell
veterán
Advesz mérővel Démász területen (Holly mérő) infó: a P1 portokat engedélyezni fogják pár hónapon belül, csak szar a firmware az órákon perpill, és amint megcsinálják a frissítést (várhatóan pár hónapon belül), menni fognak a P1 portok. A frissítésre az igényt az ügyfélszolgálatnak kell jelezni. Ma beszéltem a mérésügyi osztály vezetőjével, tőle az infó. (aztán persze ez a démász, simán lehet, hogy kamuznak/szarnak bele később - csak azt tudom mondani, amit nekem mondott az illetékes)
-
-
zambozoli
aktív tag
Ad/vesz ágon a shelly nem ad előjeles áramot, csak a teljesítményen.
Mindegy, egy összegzett fogyasztást ki tudok majd számolni.
Mennyi volt a ténylegesen elfogyasztott energia, mennyi volt ebből a solar által termelt és azonnal felhasznált. Többi meg mért adat.
A fázisonkénti bontás meg lecsó! -
(ex)Cat
senior tag
Zigbee-s nyitásérzékelőből létezik kültéri verzió? Vagy bármelyik jó ehhez, csak valahogy vízhatlanítani kell?
-
zambozoli
aktív tag
Ki akartam venni a Shelly 3M-et a rendszerből. Az óra adta volna a teljesítmény adatokat, fesz, áram, tej.tényező / fázis; az inverterről leszedem a teljes visszatáplálást... kis matek és meg is van a ténylegesen elfogyasztott villamos energia, és mikor ,hova, mit lehet majd terhelni. A 10 sec nem nagy idő, ezzel a frissítési időközzel 99%-ra be lehetett volna lőni mindent.
Shelly marad, legfeljebb megpróbálom betenni a tisztán fogyasztói oldalra, hogy legyenek tiszta alap adataim ahoz is, mert ugye így, hogy az is ad/vesz ágon van nincsenek. Nem lesz egyszerű a helyhiány miatt! -
válasz
amargo #42846 üzenetére
A cél az, hogy majdan HomeAssistant alá menjenek a hőmérők adatai, de ott még nem tartok. Először szeretném, ha megjelennének magán a BT-eszközön.
Az szinte biztos, hogy 2-3 BT eszközre lesz szükségem, de jelenleg a kísérletezés során még csak egy van meg, egy RPI, amelyen az RPIeasy (és a Z2M meg a Mosquitto) fut.
Amíg maga az RPIeasy nem látja az adatokat, addig szerintem nem érdemes tovább gondolkozni, először ennek kell meglennie.
A hőmérők flashelése ugye (köszönhetően Neked is) megvan. (egyébként próbálkozom gyári FW-es eszközzel is, hasonló (nulla) sikerrel.)
ESPhome tudtommal BT-képes eszközök közül csak ESP32-n fut, az meg még útban van felém.Az RPIeasy-vel egyébként kismillió másik szenzor jelét remekül fogadom és megjelenítem, és a kapcsolat látszólag ugye a BT hőmérőkkel is megvan.
Köszönettel: MaCS
-
4D4M
senior tag
válasz
zambozoli #42854 üzenetére
Jó sokan idegeskedték már ezt végig előtted (: A 10 sec-os intervallumok miatt amúgy se lenne nagy jelentősége a dolognak, és ez önmagában nem is tenné használhatatlanná. Az is kellett hozzá, hogy előjel nélküli legyen. Meg az is, hogy a teljesítmény összegezve legyen.
Arra alkalmas lesz szerintem így is, hogy amennyiben fázisonként kivonom a napelemes termelés áramerősségét és az eredmény egymás után x alkalommal nagyobb mint 0, akkor jó eséllyel oda lehet kapcsolni valamit. -
zambozoli
aktív tag
válasz
LouiS22 #42849 üzenetére
Meg... köszönöm szépen!
Méri az áramot is ez a nyomorult (Villanyóra), de, hogy 0,9 A az szerinte 0 A... az kicsit érdekes!!!
Gyakorlatilag ha nincs min 240VA terhelés nem mutat áram értéket. Csak kérdem... mekkor FW fejlesztés lett voln a ha mondjuk tizedes, vagy netán százados pontosság került volna megjelenítésre a P1 porton. Este megnéázem LCD-re mit ír ez a nyomorult. -
ojb
tag
válasz
pityaa23 #42817 üzenetére
Igen.
Én integráltam.
Vezérelni viszont nem tudom HA alól csak információkat küld be, hogy éppen milyen státuszban van ill. mit csinál.
Esetleg valami speciális hosszú öntözési ciklussal lehet megoldani, hogy HA-ból is kapcsolható legyen.
Az én megítélésem szerint ennek (OpenSprinkler) pont az a lényege, hogy a HA-tól függetlenül végzi a dolgát... -
LouiS22
veterán
válasz
zambozoli #42843 üzenetére
Ha visszaolvasol, látni fogod, hogy a yaml önmagában kevés, módosítanod kell az alatta futó kódot is (nem bonyolult).
Nem tudok most linket varázsolni mobilról, de a keresőszavakkal oda fogsz találni.
Kulcsszavak: slimmelezer, OBIS
Olyan 1,5 hete linkeltem a "saját" repómat, de a githubon egy afarago nevű repóra rákeresve majdnem ugyanazt fogod megtalálni (én azt tuningoltam tovább).
-
zambozoli
aktív tag
válasz
zambozoli #42842 üzenetére
Pontosítok:
Kis segítséget kérek, nem találok infót sehol sajna!
Vettem egy Slimmelezer olvasót, felraktem HA alá. Először persze nem látott az E.ON Sanxing SX631 S34U18 3F SMART mérből semmit.
Itt a fórumon találtam egy működő yaml konfigot. Azt feltelepítve jöttek az adatok, de sajnos pár fontos hiányzik:
Current Phase 1 0.0 A
Current Phase 2 0.0 A
Current Phase 3 0.0 APower Consumed Phase 1 NAPower Consumed Phase 2 NAPower Consumed Phase 3 NAPower Produced Phase 1 NAPower Produced Phase 2 NAPower Produced Phase 3 NA
Az áthúzottakat nem közli az óra!
Ezzel tudok valamit kezdeni?
Köszönöm! -
zambozoli
aktív tag
Sziasztok!
Kis segítséget kérek, nem találok infót sehol sajna!
Vettem egy Slimmelezer olvasót, felraktem HA alá. Először persze nem látott az E.ON Sanxing SX631 S34U18 3F SMART mérből semmit.
Itt a fórumon találtam egy működő yaml konfigot. Azt feltelepítve jöttek az adatok, de sajnos pár fontos hiányzik:
Current Phase 1 0.0 A
Current Phase 2 0.0 A
Current Phase 3 0.0 A
Power Consumed Phase 1 NA
Power Consumed Phase 2 NA
Power Consumed Phase 3 NA
Power Produced Phase 1 NA
Power Produced Phase 2 NA
Power Produced Phase 3 NAEzzel tudok valamit kezdeni?
Köszönöm! -
-
4D4M
senior tag
válasz
Fuser és Tsa #42839 üzenetére
Jogos, köszönöm. Furcsamód még sosem néztem rá, és nem is tudatosult, hogy ennyire távol vagyunk az 1-től...
Csak az inverterben láttam mindig 1-et. -
válasz
Steady74 #42833 üzenetére
a cosfi akkor is játszik váltakozó áramnál.
P=U*I*cosfi
a sok kapcsolóüzemű táp / inverter miatt már elég valószínűtlennek tűnő cosfi értékek is lehetnek.
tehát az U*I-ből nem tudod még csak megtippelni sem a hatásos teljesítményt.
valamint ha az óra csak egész áram értékeket tud kiadni, akkor ezt betudhatjuk egy saccolóméternek.
én elengedtem az ezzel kapcsolatos kavarást.
sx361-em van, de az első szériás, nincs benne (hozzáférhető) P1 port. -
sambenez
addikt
válasz
fulton #42834 üzenetére
Ezt a tipust nem ismerem, de ami nekem van, annak ilyenkor csak teljes memória törléssel lehet megoldani, ha elveszett a távirányító.
Utána újra be kell programozni, de panelt nem kell cserélni.Itt a manualja a megoldás pedig a 20. oldalon van.
"Deleting the radio receiver memory
• If a hand-held transmitter is lost, all transmitters in the radio receiver
must be deleted for security reasons!
After that, reprogram all hand-held transmitters in the radio receiver.
1. Press and hold the Teach-in button (1).
⇒ After 5 seconds, the LED flashes – after another 10 seconds,
the LED is lights up steadily.
⇒ After a total of 25 seconds, all LEDs light.
2. Release the Teach-in button (1).
⇒ All LEDs go off – memory clearing process complete" -
fulton
addikt
Sziasztok
Egy kis segítséget szeretnék kérni, nem tudja valaki esetleg:
Elhagytam a Sommer Twist 200E kapu nyitóm távirányítóját, venni veszek másikat, de jó lenne ha valahogy a kódot meg lehetne változtatni, mert ugye azzal a távirányitóval most ki lehet nyitni a nagykapunkat. Van erre lehetőség, vagy komplett cserélni kéne a vezérlőpanelt.
Előre is köszönöm -
LouiS22
veterán
-
ViZion
félisten
HA brutálisan sokszor "ellenőrzi" az internetet... erre még nincs megoldás, vagy csak régi bejegyzéseket találtam? Ahhoz mit szólna, ha blokkolnám
-
pityaa23
senior tag
Sziasztok!
Openspriklert integráltatok már home assistantba? Van egy időjárás állomásom, azon adatok alapján vezérelném a locsolást. (Tudom, tud magától is, de kísérletezgetnék, gyümölcsösben, zöldségesben) -
4D4M
senior tag
válasz
Bathalsar #42815 üzenetére
Ezt speciel már pont a slimmelezer számolja, csak simán egyenleget von a betáplált és vételezettből.
Fontos, hogy ennek a negatív értéke nem azt jelenti, hogy nem is számol az óra egy akár két fázison is vételezést. Sajnos ez ilyen béna.
Amúgy Sanxing SX631 (E-ON terület) -
Bathalsar
aktív tag
Mint Slimmelezer tulaj, de a meddő energia fogalmát nem ismerő, lenne két kérdésem. Ha a rendszer Var-t vár, akkor elvileg tudsz neki olyan adni, ha konfig fájlt úgy paraméterezed (tizedes vessző, mértékegység). A másik, hogy látok negatív előjelű értéket a hatásos eredőnél. Ez pozitív értéket vesz fel visszatáplálásnál?
-
4D4M
senior tag
Sajnos ilyen szépséghibákkal jár a dolog:
2023-03-28 08:48:22.120 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.sensor] Entity sensor.pillanatnyi_teljesitmeny_meddo_qi (<class 'homeassistant.components.esphome.sensor.EsphomeSensor'>) is using native unit of measurement 'kVAr' which is not a valid unit for the device class ('reactive_power') it is using; expected one of ['var']; Please update your configuration if your entity is manually configured, otherwise create a bug report at https://github.com/home-assistant/core/issues?q=is%3Aopen+is%3Aissue+label%3A%22integration%3A+esphome%22
Meddő teljesítmény ugyan van definiálva, de csak [VAr]-t fogad el mértékegységnek, viszont meddő energia nincs, így trüközéssel sem lehetne megúszni, hogy hibát dobjon.
-
4D4M
senior tag
válasz
LouiS22 #42668 üzenetére
Köszi a munkád. Kicsit reszelgettem rajta még én is. Hátha valakit érdekel a meddők teljes spektruma (: Ennél jobban én már nem fogok belemászni soha.
Itt elérhetővé tettem ezt a verziót (githubon nem mozgok még otthonosan), esetleg lehet csinálni belőle egy napelemes meg egy napelem nélküli alap konfigot, aztán útnak indulhat.
-
stigma
addikt
válasz
Degeczi #42801 üzenetére
#42801Degeczi: Hi, köszi az infót. Haveri körben egyik ismerősőöm használ Harmony-t nagyon király, de sajnos nehezen beszerezhető és a Logitech Harmoniy család már kikopott, nem árulják sajnos.
Ő annyit mondott, hogy ha a Logitech lekapcsolja a szervereket, amin keresztül a frissítések és a konfigurálás menni fog, akkor kidobhatod a távirányítót.
Harmony helyett van B terv , SofaBaton X1/U1, de utánnaolvasok.
Ahogy nézem a Broadlink integrálható HA-ba , gyári appot én nézegettem, nem rossz, de emiatt egy HA-t nem akarok fenntartani, hogy oda beleintegráljam és pár apróságra használjam.#42803jézusom: Hi, köszi az infót. Nekem ez az IR-es tapasztalatom sok nincs, ezért kérdezek, mielött vennék.
Coreelec esetén Yaste és Kore appal vezérlős akármilyen dolgokat szerintme az ingyenes is kezel, mindkettő van iOS és Android-ra is ingyenesen. -
LLKobe
veterán
Üdv!
Nekek átállt a HA-ban az óra? Nekem még mindig GMT+1-et mutat...
-
jézusom
addikt
válasz
stigma #42800 üzenetére
Hali!
Én nem vagyok az ir hÍve.
Csináltam hasonlót, mit te, de domoticz-al, a blockly jól ment. Most HA alatt még nem nagyon próbáltam (nodered egyáltalán nem ment), most kezdek megint nekiülni...De a bemenet váltások szerintem necces, az inkább CEC hdmin keresztül.
Yamaha musiccast elég jól irányÍtható ilyen szempontból.
okosotthon nélkül csak külön appokkal lehet minden eszközhözcoreelechez érdemes megvenni a yatse appot.
Tényleg logitech harmony nekem is volt nagyon szerettem. Igazábol most is van, csak a kijelzője nem jó -
Degeczi
nagyúr
válasz
stigma #42800 üzenetére
Sokan használunk Broadlink eszközt - de okosotthonba integrálva, onnan vezérelve, így fogalmunk sincs, önmagában a saját, általunk nem használt programja mire képes.
Régen a Logitech Harmony rendszere tudta kényelmesen azt, amit szeretnél (tevékenységeket kezelve, nyilvántartva a készülékek állapotát, így tudta pl. azt, h "sima TV-nézés"-ről "Filmnézés"-re átkapcsolva már csak az erősítőt kell bekapcsolnia, a TV-t nem, hiszen az már megy), de nem tudom, létezik-e még.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- Parkside Performance dekopírfűrész PPSTKA 12 A1
- Jó állapotú Kona Shred / Pike 454 dual-air 110mm-140mm / Shimano Deore felszereltség!
- Philips Hue Play HDMI Sync Box (4K) eladó
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest