Hirdetés
- Milyen alaplapot vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- Apple notebookok
- Milyen monitort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezetékes FÜLhallgatók
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vodike
tag
válasz LLKobe #32489 üzenetére
Több megoldás is van. Először meg kell valahogyan szerezd az adatokat:
- ez jó vízóra, gázóra és villanyórára: [link]
- villanyra jók ezek az opciók: [link] [link]
- gázra még ezek is jók: [link] vagy egy reed-es pulse counter
- vízre még szintén jók lehetnek ezek: [link] vagy egy impulzus vevőHa az adatok megvannak a HA-ban, utána meg már utility meter, template sensor a kulcsszó, no meg az energia fül :-)
[ Szerkesztve ]
exTiga
-
Degeczi
nagyúr
válasz LLKobe #33359 üzenetére
Mint vampire képén látható, a Community Addons része, amit először hozzá kell adni a Bővítménybolt repóihoz
-
fo_di
őstag
válasz LLKobe #33421 üzenetére
a shellynél lehet rendelni a bypasst, de akár itthoni eladóknál is kapható, ezt kell a lámpával párhuzamosan kötni
(https://shop.shelly.cloud/bypass-wifi-smart-home-automation)
egyébként arra van, hogy nullavezető hiányában egy kevés áram átfolyjon a körön, hogy a relé kapjon áramot, viszont a lámpa ne világítson (illetve kis terhelésnél ne villogjon a lámpa)[ Szerkesztve ]
-
fo_di
őstag
válasz LLKobe #33426 üzenetére
ha van nulla, akkor nem szükséges a bypass
van integráció, megy cloud nélkül lokálban, vagy CoIoT vagy MQTT alapon -
addikt
válasz LLKobe #33759 üzenetére
Közben beszéltem egy villanyszerelő ismerőssel és ő mondta, hogy ebbe a kapcsolóba csak 2db vezeték megy, szóval ez is csak bluetooth-on keresztül kapcsolgatja a lámpát, mint az elemes, csak elemet nem kell benne cserélgetni.
Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi
-
-
amargo
addikt
-
fo_di
őstag
válasz LLKobe #34041 üzenetére
többféle szenzort vagylagosan lehet lényegében összekeverni
pl ha mosogatsz, akkor mozogsz a konyhában, folyik a víz, fel van kapcsolva a villany, esetleg előtte főztél is. mivel ezek nem kizárólag mosogatáskor fordulnak elő, ezért mindnek adhatsz egy súlyt, hogy mekkora eséllyel jelenti a mosogatást, ha csak az egyik, vagy csak a másik fut, így ezek alapján össze lehet rakni, hogy mikor valószínű, hogy mosogatsz -
Gabail
csendes tag
válasz LLKobe #34041 üzenetére
Sry LLKobe, összekevertelek blackfly-al Hiszen Te kérdeztél olyan automatizációt, ami bármely *két* nyitott ablakra triggerel. Na, ezt remekül meg lehet oldani bayesian sensor-ral. Ahogy fo_di is írta, több szenzor állapotából lehet következtetést levonni.
Sajnos nekem nincs kész mintám, de a dokumentáció példáiból azért el lehet kezdeni kísérletezni.
-
Degeczi
nagyúr
válasz LLKobe #34051 üzenetére
Rendszeresen visszatérő téma (utoljára egy hete volt szó róla: #33922), h a numeric state below, above triggerek ilyen célra nem valók, mert csak a megadott küszöb átlépésekor aktiválódnak (és az is igaz, h persze változnia kell az adatforrás szenzornak, hiszen minek értékelgesse ki, ha úgysincs változás?)
-
Degeczi
nagyúr
válasz LLKobe #34053 üzenetére
Azért nem jó, mert ha (pl. a beállításokkal játszva) újraindítod a rendszert és a hőmérséklet már kevesebb 21 foknál, akkor sosem fog beindulni a fűtés... hiába csökken még tovább, hiszen már nem történik küszöb-átlépés, ami aktiválná.
Ez pedig ilyen célra nem engedhető meg, biztos megoldás kell, ezért itt vagy valóban a termosztát jó, vagy az alább említett fix időközönkénti lefutás, ahol ez a "below" trigger helyett feltételbe kerül át. -
Ezekiell
veterán
válasz LLKobe #34068 üzenetére
Köszi, teljesen igazad van, akkor ezt most ertesd meg a zasszonnyal is, fizetem utána a Xanaxot A designba fekete érintős kapcsolok illenek (szerinte)...
Próbálom puhitani, de addig is, a kérdés fennall.
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
Degeczi
nagyúr
válasz LLKobe #34088 üzenetére
A forráskódja alapján muszáj figyelembe vennie, így arra tudok gondolni, h esetleg később adtad meg a minimumot, és azóta nem volt újraindítva.
Ezek nem olyan sűrűn előforduló események, h nagy probléma legyen a számontartással. Azt mindenesetre csak te tudod, történt-e nem regisztrált ablaknyitás pl. 15:45 és 15:51 között. Ha igen, kérdés az adott szenzor előzményeiben, h már az nem regisztrálta az állapotváltozást, vagy az automatizálás nem futott le vmiért.
Amit furcsállok a képeden, a "changed to by" után más és más nevek szerepelnek: külön automatizálások vannak ablakonként? Nem kell, elég kettő is: egy window_opened nevű, ahol fölsorolod az összes olyan ablakot, aminek a nyitását figyeled (és persze az action: alatt a counter.increment-et hívod meg):
- platform: state
from: "off"
to: "on"
entity_id:
- binary_sensor.window_1
- binary_sensor.window_2
- binary_sensor.window_3
...
és window_closed névvel ugyanez fordítva, on-ból off-ba váltó állapotra aktiválva, a decrement-et meghívva.Ha végképp nem sikerülne, még mindig ott az összeszámlálás pl. a #34046-ban említett módon (én amúgy Appdaemonnal kezelem mert minden ablaknál külön vizsgálom mióta van nyitva, és a friendly name alapján TTS-el mondatom be, melyike(ke)t lenne már jó becsukni)
-
kasza blanka
aktív tag
válasz LLKobe #34096 üzenetére
Még nem döntöttem, hogy milyen.
A szelep Danfoss, a danfoss cuccai Zigbeesek, de a ally gateway meg a termofej együtt 70+, amit nem hozna vissza a megtakarítás.
A kérdésem inkább arra irányulna, hogy milyen hub/gateway + termofej kombókkal tudom megoldani azt, hogy távolról is vezérelhessem, és ezek közül melyik a legolcsóbb.
Termofejre 20e körüli összeget kalkuláltam, de +50ezret egy gatewayre nem akarnék költeni, nem hiszem, hogy nincs olcsóbb megoldás, amivel a távoli vezérlés megoldható.
-
Madoc
veterán
válasz LLKobe #34486 üzenetére
Androidos b*ziság miatt asszem android 9 óta nem kapcsolgathatják az appok közvetlen. Tasker se tudja már. Root-olva lehet műkszik még, nem tudom pontosan.
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
Degeczi
nagyúr
-
Degeczi
nagyúr
válasz LLKobe #34498 üzenetére
Ez tényleg kicsi - de te nemrég kezdted, valszeg nincs még nagy DB-d semmiben (nem csak HA, hanem az addon-ok is, pl. nálam a Unifi controller mentése is szép nagy, annak adatbázisa miatt)
Töltsd le: sima tar.gz file-ok, még a Total Commander is bele tud lépni. A full backup úgy értendő, h az addonokhoz is minden config és egyéb saját file benne van - de nem maga az addon, az fölösleges lenne, elég csak a szükséges verziót tárolni, amit majd letölt a Docker az újraépítés során[ Szerkesztve ]
-
canniball
nagyúr
válasz LLKobe #34515 üzenetére
Korábban én is zb eszközben gondolkodtam. Aztán itt azt a javaslatot kaptam (talán pont tradeelek11 kollégától), hogy legyen inkább a szóban forgó Xiaomi, mert jóval alkalmasabb a feladatra, ráadásul töredék áron lehet hozzájutni. Majd a netet túrva ugyanerre jutottam (a kinézett zb-s hőmérőről találtam egy tesztet, nem volt éppen pozitív a konklúzió), úgyhogy vettem a kis Xiaomiból 10 darabot, meg a kerek elődből volt már itthon 5db, így megvan a "kezdő készlet", már csak a "HA-sítást" kéne megoldani.
https://tinyurl.com/ycoexz4o *** Only the good die young...
-
Fall-N
veterán
válasz LLKobe #34515 üzenetére
Én is így vagyok vele. Az említett páros van pár hónapja, a beüzemelés volt pár perc. Időnként kell majd elemet cserélni és semmi más gond nincs vele.
Ezt a gyorsabban jelent dolgot nem értem. Miért jelentene "gyorsabban"? Szerintem te a jelentési intervallumra gondolhatsz. Ez meg a szoftvertől függ, ami kezeli a hőmérőt. Az alkalmasabb kijelentés sántít, mert a komolyabb okosotthon rendszerek egyáltalán nem használják a BT-t. Gyaníthatóan a Xiaomi is csak spórol, mert olcsóbb. Másrészt a BT jel könnyen interferálódhat, így a jel lehet, hogy nem érkezik meg és kiesik. FB csoportban volt már ilyen probléma. Ahol sok a 2,4 GHZ-s hullám*, ott lehet könnyen gond és teljesen használhatatlan a dolog. Saját példám, hogy a sok WiFi cucc miatt a ZigBee ami a legproblémamentesebb. Ha este használom a BT fejest, akkor pár relét be tud zavarni ezért cseréltem meg pár helyen a Basic R3-at a ZBR3-ra. A WiFis kiment a konyhába. A zavar is megszűnt.
* Nincs két egyforma helyszín, nagyon más egy családi ház meg egy zsúfolt társasház. Így lehet nálad jó, nálam meg elvérezne a belvárosban a társasházban.
[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
válasz LLKobe #34744 üzenetére
Falak nincsenek szigetelve. 30-as vályog fal. 20 éves fa nyílászárók. A tetőn a szalufák között van 10cm kőzetgyapot(ha minden igaz az).
Ami számomra érdekes, hogy reggel 5:45-kor ment a kazán és utána 15:45-kor kapcsolt be megint, mégis a nappaliban 2x is feljebb ment a mért hőmérséklet, a mellette lévő szoba1-ben pedig folyamatosan csökkent. A házban semmilyen mozgás nem volt amit befolyásolta volna a mérést. -
tsilver
aktív tag
válasz LLKobe #34796 üzenetére
erre én ezt kapom
Ez az integráció nem támogatja a felhasználói felületen keresztül történő konfigurálást. Ha a Home Assistant weboldaláról követte ezt a linket, győződjön meg róla, hogy a Home Assistant legfrissebb verzióját futtatja.AudioPC, FireStick 4K Max, Home Assistant, Vu uno/4K SE, Kobra 3D
-
Degeczi
nagyúr
válasz LLKobe #34978 üzenetére
A próba asszem egy hónapig érvényes, talán azt nem alakítottad át fizetőssé (ami ettől még persze ingyenes, ha a -bőven elegendő- limiten belül maradsz)
Vagyunk itt többen, tavaly év eleje óta használva (akkoriban sok szó is esett itt róla), stabilan megy.[ Szerkesztve ]
-
Moby
addikt
válasz LLKobe #35017 üzenetére
Pedig nálam pont ez van. Zigbees nyomógomb, ami egy nyomásra 15 percre, duplaklikkre a következő duplakilkkig tiltja az összes beeszélőcuccot. Én pont így csináltam, illetve hogy pontos legyek, ennek pont a reciprokát. A fizikai kapcsoló csak egy logikai kapcsolót rugdos, és minden automatizmusba be van téve feltételnek a kapcsoló állapota. Ezt a logikai kapcsolót így tudom távolról, felületről, a fizikai gombról, bárhonnan kapcsolni. Én nem próbálkoztam médiaplayer letiltátssal, mert vannak olyan automatizmuosk amik önmagában állítgatják a hangerőt, szóval a legegyszerűbb az volt, hogy minden automatizmus megkapta a feltételt. Az is igaz, hogy már nem nagyon csinálgatok újakat, de ha kellene, abba is egy mozdulat beletoszni a kapcsoló figyelését.
-
fo_di
őstag
válasz LLKobe #35021 üzenetére
input boolean? az lényegében egy virtuális kapcsoló, on és off állással, van toggle szolgáltatása, vagyis a két klikk ezt pöckölgeti föl vagy le
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest