- Melyik tápegységet vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi haladó szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fujifilm X
- Vezetékes FEJhallgatók
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
judek
tag
Sziasztok!
Nagy gondba vagyok!
Tegnap nekiálltam, Flatout-ozni erre szétesett a kép és fagyás. Driver le-fel, régi driver fel-le, alapórajelek vissza, alaplap cmos és semmi!
A 3dmark 06 5-ből jó ha egyszer lefut. Vagy szétfagy, vagy szétesik a kép vagy kiírja hogy nv_4 disp képernyőillesztő meghibásodott..
Gigabyte GTX260Lehet hogy beszart a kártyám a tuningtól?
egyébként 700/1400/2500-on használom -
ImI87
őstag
válasz
Laraxior #6992 üzenetére
vers: vegyél ATI-t, és írkálhatsz a másik topikba..........
VinoRosso: hát sorry, de nnek a felét sem értem
Laraxior: ja én is így tapasztaltam, csak a 177.41-gyel rögtön vissza is vette. Szal csak akkor ugrott fel, mikor elindult a film, de utána pár sec múlva szépen visszavette. Na mind1, talán majd a következő már teljesen jó lesz........
Egyébként is, hamarosan elérünk a 180.xx driverek-hez, ami a Big Bumm 2 lesz, és minden kártya meg fog táltosodni, és a Crysis maxon fog menni 300 FPS-sel. -
Laraxior
titán
válasz
VinoRosso #6993 üzenetére
Hát ...érdekes mert sima avis filmet nézek,akkor is felmegy 3d performace-be. De tényleg, elindítottam egy javas alkalmazást,feltette szintén 3d perf.-be,aztán már csak akkor vette vissza 2D-be mikor az msn-t is ujraindítottam... érdekes az biztos.Sőt,ugyanigy van ha az everestben megnézed a GPU adatait,akkor is felteszi perf. 3Dbe és csak ujraindításnál lesz megint 2Dben....
-
biggamer
veterán
Mehet más alaplapon is ugyanaz szerintem, csak 30 naponként újra kell telepíteni az oprendszert, mert utána már nem indul el csak ha aktiválod.
Tudtommal, vagyis nekem XP-nél ez van.Én szeretem újtatelepíteni, mert sokkal gyorsabb lesz mindig ilyenkor a rendszer, eltünik belőle a sok " rosszaság ".
-
VGYke
addikt
Ombi5: Mi az,hogy nembirsz valtani alaplapot ezt nemigazan ertem?!
Szóval a Vista hivatalos és nem "dobozos" (nem bárhová felrakható), hanem OEM, tehát a géppel vásárolt, másik pécére nem aktíválható. XP-nél úgy volt hogy mindent lehetett cserélni, csak az alaplapot nem, remélem Vistánál is ez van.
Persze alaplapot is lehet cserélni, de az már macerás, mert be kell kamuzni hogy tönkrement, stb. és telefonon aktíválni... -
MrLaszloMan
csendes tag
Csináltam 1 ilyet a karimmal Katt .Eddig nekem bevált, sokkal hűvösebb és halkabb lett.
-
VinoRosso
veterán
ha XP-d van akkor revo uninstallerrel való eltávolítás után csökkentett módban újraindítva driver cleanert használj. Sajnos lehet ez a win hibája is(a fennt maradt csonkok miatt), amit lehet protable verzióban kell feltenni a gépre, ha meg ki szeretnél próbálni egy progit, akkor Virtual Box-al kell kísérletezni, hogy tehermentesítsd a registry-t, és a crapwareket el kell felejteni.
-
ImI87
őstag
Bassza meg, elkiabáltam a driver dolgot.
Olyan érdekesség van, hogy mikor betölt a Win, a kártya visszavett órajelen megy, de ha egyszer v.miért felkapcsol Performance 3D módba, utána már nem vesszi vissza.Akkor sem, ha semmi nem fut, csak a Win megy idle-ben.
Miért van, ez, van v.kinek ötlete?
-
VinoRosso
veterán
nem. Csak részben, én csak a krautonál melóztam, de több ismerősöm volt, vagy inkább van kinnt mindenfele a világban, legtöbb Anglia/Írország és Hollandia. De pl volt olyan, aki egy évig volt kinnt cserediákként Madridban, beleszeretett az országba, végzett az egyetemmel, aztán gondolt egyet, és kiment a Kanári szigetekre egy vas nélkül, meló, szállás nélkül, és azóta is kint él és virul(ezt mondjuk én nem merném megtenni). Ja kb így van, de az okok azért mélyebbek( gazdasági elmaradottság, maffia, a magyarokat meg azért szeretik, mert az olasz szabadságharcban rengeteg magyar forradlamár harcolt Garibaldi vörösingesei oldalán, aki ugye Szicíliából indult, pl Palermo főutcáját úgy hívják hogy Türr István utca )
-
Bluegene
addikt
ma beszéltem két angol csajjal, csini kék szemű gondor vöröses szőkésbarnás hajú lányok voltak
ez is angol csaj, gondolom elfogadnádklikkelj a gallery-re
-
KTTech
veterán
válasz
Laraxior #6980 üzenetére
Na, nálam ezek a dolgok szokták kicsapni a biztosítékot, ha meglátom bekapcsolva (egyébként közelebb áll a vibrance a szaturációhoz, csak szelektíven, erősen hangolt formában, több színre értelmezve, a fényerőhöz és kontraszthoz nem sok köze van)
Mondjuk én kalibrált monitort használok... így egy ilyen beavatkozás teljesen fals színeket okozna (mondjuk sajnos kevés képnézegető program van, ami normális színkezelést tartalmaz, a böngészők közül a Firefox, Safari aminek jó a színkezelése, bár a Firefoxnál külön be kell kapcsolni... nagy színterű monitoroknál ilyenkor jön elő, hogy minden szép narancsos beütést kap, ezzel szívtam rendesen...)
-
ImI87
őstag
Na végre sikerült működésre bírni a 178.13 drivert.
Most minden megy, az órajelvisszavétel is, a ventiszabaályzás is, RivaTuner 2.11 sem baszakodik semmivel.Eddig valszeg azért volt ez, mert csak uninstaláltam a régit, és nem pucoltam ki driversweeper-rel.
Egy kérdés: Mi az a Digital Vibrance, és mire jó az?
-
sylas
tag
válasz
VinoRosso #6976 üzenetére
Ez saját tapasztalatból van?szal gondolom voltál pár helyen és tudod mi mennyi merre arra
saját tap.-olasz(nők)
Íreknél munka van ezerrel gyönyörű nőket sokáig kellene keresni
Olaszoknál fordítva- na jó ott is van munka csak azért délen a jó idő miatt nem csak a munka van
Kb így van, nem? -
VinoRosso
veterán
A germánok nem igazán szeretik a magyarokat( lenéznek minket teljesen, mondjuk van némi lapjuk, de egy kicsit nagyképűek is). Igaz közel van, nekem annyi Bécs, mint Bp, tehát ha távolabbra kell mennem dolgozni, hogy még haza is tudjak járni, akkor nem kérdés hova megyek. Ahova érdemes menni az Írország, hatalmas a munkaerőhiány, nem kell munkavállalási, ha kimész szinte egyből találsz munkát, igaz lehet, hogy culágerkedned kell, de 1500 euró a minimálbér, amiből kb 500-600-at visz el a megélhetés, ha nagyon drága albérletet kell fizetned akkor lehet a felét. De akkor is marad 750 euró félretenni, ami itthon kb egy átlag mérnöki kezdőfizu, amiből még nem fizettél ki semmit. Ha esetleg értesz is valamihez, akkor olyan 2000-3000 euró körül lehet kaszálni. Cserébe viszont mocskos sz@r az időjárás. Ha meg olyan helyre akarsz menni, ahol mindig jó az idő és szeretik a magyarokat, akkor irány Szicília, itt elég nagy a munkanélküliság, főleg idénymunkák vannak a túrizmus miatt, meg mezőgazdasági melók, a fizetések se túl magasak, és alacsony a közbiztonság viszont kék a tenger, süt a nap szinte mindig, és nagyon finom vörösborok és gyönyörű nők vannak, és a helyiek csípik a magyarokat...
-
Bluegene
addikt
válasz
Iron Funeral #6974 üzenetére
mindenesetre "érdekes"
ebből én nem szűrnék le semmit
-
Iron Funeral
őstag
válasz
Bluegene #6972 üzenetére
Jaj Anyu borogass! Steam usereknél ennyi az arány hiába kapálózol ellene
régebb óta nézegetem és tényleg frissül a survey.
A mindenki más az Te meg még ki?
mi lenne ha adnál egy olyan ember szavára aki már akkor használt Steamet, mikor az még gyerekcipő helyett mezítláb járkált? -
Bluegene
addikt
válasz
Iron Funeral #6971 üzenetére
. dupla post sry
-
Bluegene
addikt
válasz
Iron Funeral #6971 üzenetére
ezt tényleg elhiszed? sztem ez 2007 novemberi adat, akkor jelent meg(2900XT meg van)
ez lehet hogy se új GTX se 4800-as sincsmind1 az ati részesedése már lassan 50%-lesz az nvidiával szemben, te meg elhiszed h nincs egy 4850-es se és a 3870 0,6%-on áll, komolyan normáááliissS??:
lécci ne válaszolj, te elhiszed, mindenki más nem.
-
Iron Funeral
őstag
válasz
Bluegene #6969 üzenetére
Mint Steam user, kikérem magamnak
nemtom hol látod egyébként a 0,03%-ot.
A kutya itt van elásva:
Cards which default to DirectX 9 Shader Model 3 Path on Source
NVIDIA GeForce 8800 166,591 15.19 %
...
ATI Radeon HD 3870 6,585 0.60 %
ATI Radeon HD 3850 4,598 0.42 %
Jól megy az ATi-nak de a sötét oldal mindíg erősebb -
laragirl83
őstag
válasz
Motion_Blur #6967 üzenetére
Vista más kérdés, én kifejezetten XPre írtam
-
Bluegene
addikt
válasz
Iron Funeral #6968 üzenetére
nézd ez semmi, nem reprezentatív
egyébként:3850 0,03%?
ez gagyi, bőven jól megy az atinak százmilliókat keresnek, ez semmi, nem tudom honnan kotortad, valszeg valami régi táblázat vagy hibás ez tuti rossz
mind1 hidd el, én nem
-
-
Motion_Blur
félisten
válasz
laragirl83 #6966 üzenetére
Megnéztem, XP alatt valóban nem lehet állítani, de Vista alatt nekem tökéletes működik, és restart után is megmarad
-
laragirl83
őstag
válasz
Motion_Blur #6964 üzenetére
Alapból NVIDIA CP-ből nem megy digital vibrance, viszont RivaTunerrel igen
-
Bluegene
addikt
jó mondjuk kűfődön se kóbászbó van a kerítés
de könnyebb az élet, én hawaii-ra mennék szvsz
-
Bluegene
addikt
jah meg újra is szavazták
ha ez még1X megtörténik akkor örökre elmegyek
r1E3S3E7T: könyörgöm! ez nagyon nem stimmel, miért nincs 1db 4800-as sem, egyetlenegy sem! az AMD proci is elég felülreprezentáltak, 3850 0,03%? sőt GTX 260-ast se látok, valszeg ez egy régi táblázat
-
Henk
veterán
válasz
gr.bence #6954 üzenetére
Ez nem így van.Az oc csak egyszerű órajel emelést jelent
Amiről beszéltünk,hogy az oc jelzésű karik már 216 sp-vel jöttek ki ez csak a Gigabyte kariknál van így.Tehát az új Giga oc karik 216-sp-sek,tudtommal a többi gyártónál nem így van.Meg azt írták,hogy visszatartják az új karikat míg kifogy a raktárkészlet a 192-sp-ből.
Amúgy a Bfg-nek a 216sp-s karijának asszem maxcore lesz a neve. -
ImI87
őstag
válasz
Beowulf_78 #6959 üzenetére
THX !
lehet ezért szarakodott nálam is a 178.13 -
Iron Funeral
őstag
válasz
Bluegene #6925 üzenetére
Valve Steam Survey
Nem az egész piacot mutatja, de a Steam eléggé kiépült rendszer, és nem csak a Valve játékai mennek/kaphatóak rajta, szóval úgy gondolom, hogy egy elég szép darabot lefed.
Itt az látszik nekem, hogy az első 6 hely zöldellik (remélem látjátok, hogy mekkora zsírkígyó kari az FX5200) és csak azután jön a szép időkből származó R9600...
Azt lehet már tudni, hogy az 55nm GTX260(270) hány sp-vel fog rendelkezni alapból?
Közben egy másik kérdés is felmerült bennem, ha annyira rossz volt a kihozatali arány a G200-ból akkor könyörgöm miért nincsenek belőle csonkított, 120-144 esetleg 168sp változatok? Kihagyott ziccer mivel a G200 már nem olyan érzékeny a VS kódokra (sem) a legjobb tudomásom szerint -
ImI87
őstag
Ja, egy láma kérdés:
Hogy érdemes frissebb drivert föltenni?
Elég csak telepíteni, és fölülírja a régit? Vagy le kell szedni a régit, restart, és mehet az új? Esetleg driversweeper-rel is kell szarakodni? -
ImI87
őstag
Hát teljesen egyetértek!
Csak az a baj, hogy a helyére jönne más ugyanilyen.
Szal inkább kéne igazi politikusokat és valódi szakértőket "importálni", hogy végre valahára normális állapotok legyenek itt. én nem vagyok szakértő, de egy normál ember szemével nézve, már teljesen kilátástalan a helyzet.........Én is úgy szeretnék élni, hogy a heti zsebpénzemből vehessek egy új procit, lapot, vga-t, stb......... Vagyis inkább a 2-3napi keresetemből, amit könnyed 8órás munkával meg tudok keresni......
-
keIdor
titán
Áhh én ilyen kocka országba ugyan nem mennék...
Ausztria, Németország, Svájc van kiszemelve, de lényegében bármi jó, amit nem úgy hívnak magyarország... ki tudja, lehet 5 év múlva már Románia, Szlovákia, Horvátország is annyira elhúz, hogy lehet menni oda is...
Akitől meg "idéztél" azt az "embert" már rég le kellett volna lőni, ezt utálom még a magyarokban, hogy nem fognak össze... más országban már kivágták volna azt a hulladékot a parlamentből!
-
Petya2900XT
aktív tag
válasz
gr.bence #6954 üzenetére
DE.....sztem!Attól,mert OC csak az órajelek vannak megemelve általába (meg néha másik hűtés).A 192 stream procis 260 az alap verzió amit a 280-al adtak ki....aztán dobott egy "nagyot" az Ati ami a 4870 és ezt úgy akarták beérni,hogy "aktívá tettek" egy ROP blokkot azaz 192 stream procból lett 216db sp..az más kérdés,hogy nem jött be,mert nem akarják venni(felhalmozták a gyári arktárkésszletet a 192sp-ből)!
-
gr.bence
aktív tag
-
judek
tag
Sziasztok!
Nektek nincs gondotok ezzel az új 178.13 driverrel?
-
ImI87
őstag
Ezek szerint a GTX260-216 próbálkozás sem lesz túl sikeres: [link]
-
modflow
veterán
Na megérkezett a VGA-m.
Hát szép nagy. Tesztelni majd csak vasárnap tudom.Viszont amit már mos látok, hogy asztalon leveszi az órajelet, stb.-t, viszont TV-tunert elindítva max.-ra kapcsol. Ezt nem lehet kiküszöbölni?
Mert gondolom ilyenkor elkezdi zabálni az áramot.
Sokkal többet fogyaszt ez, mint a G80-as 8800GTS-em? -
Motion_Blur
félisten
válasz
Beowulf_78 #6946 üzenetére
Amikor Hungaroringre vettem a jegyet, 233 Ft volt egy ojró...
-
Beowulf_78
addikt
Volt ma 272ft is 1 EUR! Bazze. Ez nagyon rossz lesz nekünk.
-
ImI87
őstag
hm, el lehet menni Magyarországról kéremszépen!
qrva ország !!!Az a baj, hogy már nincs hely a Földön, amit el lehetne foglalni. Déli-sarkon meg hideg van, bár az jól jönne a tuning-hoz.
Kéne alapítani egy új országot, amit úgy hívnának, hogy Republic of Gamers.
Gyakorlott C'n'C játékosok foglalnák el taktikailag a területet, a katonákat egyenként MoH-sok, CoD-osok, és CS-sek vezérelnék. -
gr.bence
aktív tag
ki látja az ellentmondást?
BFG GTX260várom a megfejtést....
-
batnor
csendes tag
üdv mindenkinek!
a mai napon boldog tulaja lettem egy gainward gtx 280-nak.
majd lesz teszt is ha valakit érdekel,de az csak keddtől tudok csinálni mert hétvégén nem vok. -
keIdor
titán
válasz
Beowulf_78 #6937 üzenetére
Így van... az autóárak is most mennek majd az egekbe... egy 5 millió forintos autónál állítólag +1 millió is becsúszhat!
Ebben az országban egyre nehezebb lesz megélni, és nem csak az itthoni helyzet a hibás emiatt... minden drágább lesz! Azt hiszem jobb lesz minnél elöbb tényleg elmenni. Külföldön annyira nem fogják megérezni ezt, mint itthon.
-
ImI87
őstag
Én is ideg vagyok. 1 hónapja vaciláltam, hogy milyen karit vegyek. Megvolt a zsetona 280-ra, de ehelyett vettem egy 260-at meg egy kormányt.
A kormány meg nem jött be, ma el is adtam, persze jó nagy buktával, és most már nem tudok váltani 280-ra, mert a megemelt árak miatt már nem elég a különbözet.
Ha meg így folytatódik, akkor a 290 min. 120-ról fog indulni, sőt karácsony előtt lehet, hogy több is lesz.
Manapság már a Jézuska is csöves lett, nem tud ilyen drága cuccokat hozni.
(Ebbe a nagy inflációlálódásba........, és sok köcsög van)
-
pigatt
őstag
válasz
Motion_Blur #6936 üzenetére
Én is úgy gondolom, mondjuk én már 75k-ért vettem.
-
Beowulf_78
addikt
válasz
boogie84 #6934 üzenetére
Mit vártok? A forint 1 nap alatt az EUR-hoz képest 252-ről 258-ra zuhant be (tegnap vagy tegnap előtt) a világválság "előfutáraként".
Cudar hónapok (évek jönnek). Tehát itthon semmi jóra nem lehet számítani.
Az árak még nem is mentek annyira fel...a "feketeleves" még csak ezután jön sajnos.
-
boogie84
veterán
ne kövezzetek meg. csak alternatívát keresek...
4870 1GB vs GTX280 , ennek is cudar az ára de még mindig nem 100ezer HUFmint ez.
vélemények? -
boogie84
veterán
válasz
Beowulf_78 #6920 üzenetére
nem úgy néz ki h a mostani árak fognak csökkenni. sokkal inkább h e fölé fogják árazni a többi cuccot
most is emelkedtek az árak(1 hete még 92volt a Leadtek 280, nemrék 95,4, most meg 100
)
-
pigatt
őstag
Valaki tudna mondani egy progit amit megmutataja a gpu feszültségét?
-
Bluegene
addikt
válasz
Iron Funeral #6815 üzenetére
húú két napig rá se mertem nézni a topicra, attól féltem hogy valaki felpaprikázza az embereket(és engem is és repülök), de látom nem
akkor már csak azt mondd meg hogy mivel lesz különb a világ ha nem az nv szper optimalizációja lesz a játékok alappillére hanem az atié...? hát talán akkor az lesz, és ha a DX10.1 is megjelenik hogy a GTX 260 ellenfele nem a 4870 hanem a 4850, a GTX 280 ellenfele nem a 4870X2 hanem a sima 4870 lesz, de mondom jelenleg ez nagyon nem így van, ráadásul alapon, ugyebár a GTX-ek tényleg jobban húzhatóak, remélem senkit se sértek meg ezzel, ezt csak mint ati tulaj remélem, dehát semmi sem biztos
Ráadásul ott a physics az nvidiánál(persze ott a havok)
nagyon jó a Gt200 is, de elképzelhető hogy idővel veszít vezető szerepéből a picit kisebb számolási teljesítménye, illetve az Ati térhódítása miatt(ugyebár a játékgyártók arra optimalizálnak, olyan kártyára ami több embernek van, így eladásokban picit jobb lesz), lényegében nagyon nem húzhat el az Ati, max fölzárkózik
-
Motion_Blur
félisten
Ha továbbra is így esik a forint, lassan nem lehetet majd 280-at 90k alatt kapni
-
keIdor
titán
Itt csak az a baj, hogy hülyének néznek, engem is, téged is. A GT300 (már ha létezik egyáltalán) kb. egy év múlva fog érkezni. Elösszőr a GT200 jön majd ki 40nm-en, kb. fél év múlva (2009 Q2-Q3) az R(V)870-el együtt... viszont ahogy halottam az R(V)870 nem csak egy dieshrink lesz.
Master Chip Design-re és az 1600SP-re (HD5870 X2 esetén 3200SP) számítani lehet!
-
Bikerider
aktív tag
válasz
Beowulf_78 #6920 üzenetére
Hi
Ha 55nm-es lesznek nem kene olcsobbnak lennie
Jo ertem en hogy ujjdonsag de akkor is.Meg ha Dx11-es lesz akkor se erimeg szerintem -
Bikerider
aktív tag
Hi
Garba megkaptam XFX GTX 260 XXX-omat.Tokeletesen megy
Ati-kal mit szivtam
Latom mindenki szinte OC-zi a GTX 260-kat 700-ra vagy kicsit feljebb.Ettol nem melegszik fel nagyon -
Beowulf_78
addikt
GTX 290 (55nm) 650 USD tuti lesz, készüljetek fel.
-
boogie84
veterán
én ebben a gépösszerakó helyzetben vagyok, nem könnyű találgatni....
olvastam tesztet a 216SP-s kareszokról, angliában már kaphatók, de a 280as árkategóriát súrolják. pont amilyen erősek. hogy hogy változnak majd az árak az 55nmesek megjelenésével azt csak egy valaki tudja... de sajna nem tudok vele beszélni -
ImI87
őstag
Elég jó kis cikk, sok okosság és érdekesség van benne..........
Nem tudom mennyire hiteles ez a fejtegetés, de ha igaz lesz, akkor NV nem fog sokat kaszálni ezen az egész GT2xx-xyz termékcsaládon......
A tervezőmérnököket meg ki lehet küldeni a székház elé épületet bontani, hogy a bontott téglát eladva legyen némi fizetésük a haláltusa utolsó hónapjaira.
)
És ez az egész - mint mindig - még külön meg lesz fejelve az itthoni viszonylat hatásaival, úgyhogy user legyen a talpán, aki ki tudja majd választani a megfelelő VGA-t. Ez persze a "normál" user-re vonatkozik, aki vásárlás előtt körbenéz a piacon, hogy adott pénzért mit kap zöld, vagy piros dobozban, illetve hogy a számára szükséges teljesítményt kitől (zöld vagy piros), mennyiért, és milyen járulékos tulajdonságokkal (hőtermelés, méret, hangszint) vagy szükségszerű alkatrészfejlesztéssel (táp, ház, hűtés, stb....) tudja megvenni.
De ha "korlátlan" mennyiségű anyagi erőforrás áll rendelkezésre, akkor a fenti kérdések mind lényegtelenek, elég belépni a PH-ra, megnézni 1-2 tesztet, és irány a bolt az aktuálisan kapható leggyorsabb és legerősebb kártyáért!)
Úgy néz ki, hogy a (szerintem túlmisztifikált, és túlzottan anyagias szemléletű) háborúban ez az aktuális csata eldőlt. De majd csak lesz valami, (mert olyan még nem volt, hogy valahogy ne lett volna), jön majd RV870 vs GT300, (vagy mittudomén
és kérdés, hogy a két oldal mit tud felmutatni majd a következő generációval (meghogy az Intel mennyire fog bekavarni VGA fronton).
De egy kicsit elszégyelltem magam a cikkben többször használt "fanbois" (ami miért nem fanboys-nak van írva?) szó hallatán, ami szerint a hűséges és sokszor tudatlan user-ek akkor is veszik majd a dolgokat, ha nevét adó számon változtatnak felfelé, vagy csak minimális előrelépést is tesznek bármelyik tulajdonság területén is - és kifizetnek jóval több pénzt egy termékért, mint amennyi annak a reális értéke.
Szerintem ez a széria nem olyan elveszett ügy, mint ahogy az a cikkben szerepel, de persze nem 1-1 kártyában kell gondolkodni, hanem a milliós mennyiségekre, ami a cégek bevételét adja. Így már könnyebben felfogható úgy, hogy egy széria nagy siker vagy súlyos kudarc, mivel neincs itt szó semmi másról, mint (qrva sok) pénzről és haszonról/veszteségről........ -
ImI87
őstag
Na most hogy áll a helyzet, lesz jövőhéten 55nm bejelentés (15én) ?
Vagy csúszik a dolog (mert már több verzióról is hallottam) ? -
keIdor
titán
Nvidia 270, 290 and GX2 roll out in November
55nm GT200Why you shouldn't get too excited
IF YOU WERE wondering why Nvidia put out the GTX260-216 with a stupid-sounding name instead of the saner 270 moniker, here is your answer. There is a 270 coming, it will have a big brother called the 290, and a dual card code named "China Syndrome"(1).
Yeah, NV is in deep doo-doo right now. The card that was meant to power its way to profits, the GTX280, went from $649 at launch to $499 a few weeks later. A quarter or so on, it is selling retail for sub-$400 prices here and there. AIBs tell us that the 260 costs an ironic $260 to make, which closely matches the teardown numbers we have seen. Toss in the mandatory 15 per cent markup at the retail level, and if you see one for sale at under $300, someone is eating money. Basically, if you can make money on these parts, something is wrong.
On the up side, the 280 is the single fastest GPU on the market. On the down side people don't buy GPUs, they buy graphics cards, and the 280 is not the single fastest graphics card on the market. That honour goes to the ATI 4870X2 by a large margin. With the new-gen GT200 parts, Nvidia loses on all fronts, performance, performance per dollar, and performance per watt, they simply aren't competitive.
That brings us to the new parts, the 270 and 290. They popped up on a PNY price list a few weeks ago, and then were pulled off immediately. This part is what we were calling the GT200b in May, but the public code name is GT206. It is simply an optically shrunk GT200, so clock for clock, you won't get any speed boost out of it. It is meant to fatten up the margins by reducing cost. If the GT200 is a 576mm^2 die, and the 206 is around 460mm^2 (~21mm*21mm die), even with the more expensive 55nm process, NV should save some money.
One big problem though is yield. GT200s started out at 40 per cent yield, that is for the 280 and the yield salvage 260, and were up to a hair above 60 per cent last time we looked. Toss in the smoothly-named GTX260-216, and you screw up the binning a lot. When you transition to a new process, yield almost always goes down, so this part should be back in at the bottom of the yield toilet, not that 60 per cent is out of the bowl, in short order.
So what are the 270 and 290? That is easy, they are 55nm GT200s, aka GT200b, aka GT206. Nothing new, nothing spectacular at all. Why the new name then, other than desperation, if you get nothing different clock for clock? Well, that is easy, Nvidia simply has to bump up margins, and the easiest way to do that is to snow customers.
If you remember what they did when changing the name on the 8800GT to the 9800GTX, it is the same thing. Partners can't make money, and a name change will make the stupid fanbois out there line up. Milking the stupid is a time-honored tradition in the GPU world, and since the 55nm shrink of the G92, the G92b sold less worse when they renamed it the 9800GTX+, it looks like they are trying it again. No, not the GT1xx, this time it is going to be less egregiously renamed to the 270 and 290.
When you shrink a chip, there are three main benefits, area, power and speed, with the last two being a tradeoff of sorts. Going from 65nm to 55nm, you shrink to about 70 per cent of the area, and save a bit of power. The power savings, however, are not quite 30 per cent off the top and, in addition to that, you also lose more on leakage, as smaller structures leak more. People who have done the same shrink at TSMC tell us that you net far less than 20 per cent. Let's be generous and call the power savings 15 per cent.
The 280 has a TDP of 236W and the 260 is at 182W, with the 260-216 somewhere in between. Since the RAM, external circuitry, power regulators and fans don't scale at all, we will ballpark the board level power savings at 10 per cent. That would put theoretical 270s at 164W and the 290 at 212W, at the same clocks, but lets be overly generous and call it 160 and 200, just to give NV the benefit of the doubt.
As always with transistors, you can take the power savings as such while keeping the clocks the same, or keep power consumption the same and jack up speed. Guess which one NV is going to do? Hint: "20W less power consumption!" on the side of the box won't sell many cards. You would be better off airbrushing bigger nipples on the chrome chick cover art.
So, in the end, the 270 and 290 are simply a little faster 260s and 280s. Whoopty-fricking-ding-dong. They will be relaunched as the second coming, and sites that are far to afraid to be cut off will parrot back the NV sermon. It won't be fast enough to beat a 4870X2, not even close, but it will let NV jack up prices just in time for Christmas, giving their partners a desperately-needed few points of margin. NV fanbois will line up for it, and wonder why they took such a bath on the $650 280s they bought.
These cards were supposed to be out in late August or early September, but are now set for November. That is about time enough for a single respin, so something must have gone a bit pear shaped. In any case, it is much less delayed than the GT212, but that is another article entirely. AIBs just got their 270/290 boards recently, so both are a few weeks out yet.
If you are underwhelmed, then the dualie card is for you. We haven't seen a code name for it officially, but NV AIBs are talking about it. Take a 55nm GT200b/206 and put two PCBs together a la the 9800GX2, and you get the idea. There is one minor problem this time... heat.
The G92 (8800GT/9800GTX/GT15x) was coolable, barely, with a single slot cooler. The GT200 is not. Even with a theoretical 20 per cent lower power draw, you would be at 290W for a dual 55nm 260 clone. If you use a 260-216 or jack the clock up, you are at 300+W in an instant, and we can see 350W without trying hard.
Normally, you would do what ATI did with the 3870X2 and downclock it a bit. Not much, just a little, and take the power savings. The problem is that the 260 loses already to the cheaper 4870, and two of them wouldn't be much of a fight against the 4870X2. At a minimum, you need 2 260-216s, or better yet two upclocked 260-216s to pip the 4870X2 and claim a hollow victory.
NV is in a real bind here, it needs a halo, but the parts won't let it do it. If they jack up power to give them the performance they need, they can't power it. Then there is the added complication of how the heck do you cool the damn thing. With a dual PCB, you have less than one slot to cool something that runs hot with a two slot cooler. In engineering terms, this is what you call a mess.
Given NV's problems of late with cooling, (here, here, and here) it is in a bind, but there is no way out of this, none at all. The only thing it can do is resort to unethical tactics, and that is what we think it will do here. The only solution open to NV is to cherry pick ultra low power GT200b parts and make a small run of GX2s that don't burn a hole in the bottom of your case on their way down to the center of the earth.
If this case follows past tactics, NV will make a very small run of parts and claim there is full production. Think 1000 parts or so, most of which go to reviewers. The rest will go to high-profile marketers, think Newegg, and they will sell out. When people cry for more, the usual 'high demand' lines will be spun, and they will dribble out 10-20 cards here and there to keep up appearances.
Pricing will likely be right on top of the 4870X2, maybe $50 more in order to bolster the performance claims, and they will be undoubtedly be sold at a loss. Then again, with the number likely to be made, it is chump change to take a small bath on each one to claim the lead for Christmas.
In any case, if the three upcoming parts, the 270, 290 and GX2 look like naked desperation attempts to grab at a halo, you are right. Upping the clocks will hit NV in the bottom line at the end of the quarter, their margins will suffer because of this stupidity. Fanbois will love it, massively subsidised parts are great deals for consumers. In fact, you will likely see massively discounted 260s and 280s in a few weeks when the new parts hit the street. They won't save Nvidia's bacon, but they may help partner margins. For a short time. At a high price. µ
(1) It was code named "Smoking Sepuku", but Nvidia didn't want to publicly suggest that this strategy was vaguely related to anything honorable, so it was renamed. We saw the memo, it was poignant. (2)
(2) We are, of course, making this all up. -
Motion_Blur
félisten
Érdekesség:
mod: így is meg lehet oldani a 280 hűtését
forrás: Gigabyte GTX280@1100MHz ,1.425V .... rock card!!
mod2: shader 2370MHz!! -
Mr Manson
tag
válasz
Laraxior #6901 üzenetére
Elhiszem én mindig is Nvidia párti voltam
Most még a 7900GTO-mal is nagyon megvagyok elégedve
Viszont elég lesz nekem a 260GTX-is az is remek 1 kártya! A 280-asról hozzáértő szakik itt az egyetemen már akkor áradoztak róla mikor még meg sem jelent csak a tulajdonságai voltak ismertekRáadásul 1-2 tervezőprogramban is helyt állnak ezek a karik ha esetleg valaki ilyenre is szeretné használni! Persze aki komolyabban gondolja a tervezést annak illik 1 quadro na azok bizony brutális karik!
1 BIIGGG PIIIGGGG UPPP az Nvidia-nak
-
mad1
veterán
-
gduck
addikt
válasz
Motion_Blur #6895 üzenetére
Ismered te azt a tápot?
Símán elviszi azt a konfigot
Model ATX-400PNF
+3.3V 30A 150W
+5V 28A
+12V1 18A össz. 348W
+12V2 18A
-12V 0.5A 6W
+5VSB 2.0A 10.0W
Total Power 400W -
Motion_Blur
félisten
válasz
Beowulf_78 #6900 üzenetére
Nem is hallottam még erről a FurMark-ról
Meglessük, thx
-
Gerr'y
senior tag
Melyik programmal tudom megnézni hogy mennyit fogyaszt 2d-ben /3d-ben a kartya?
Illetve mennyinek kellene lennie a fogyasztásnak idelben és loadban GTX 260-nak?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- BestBuy topik
- Filmgyűjtés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Házimozi haladó szinten
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged