- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Home server / házi szerver építése
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Darksiders84
aktív tag
Sziasztok érdeklődnék teljesen újként ezen a területen. Gondolkozunk a napelemes megoldáson ami nálunk csak áramhoz és vízhez fűtésre gázhoz nem szeretnénk. A legelső hogy ha megvan az engedély gondolom az elműs órát lezárják saját lesz de a lényeg ami érdekelne van valamilyen adó esetleg amit fizetni kell és ha igen mennyit évente / fél évente kb vagy nincs semmi vonzata hamár megvan? Az egész rendszer mennyibe kerülhet 150 m2-es 3x 50 a garázs/szuterén résszel és lapos tetős szóval mehet rá bőven elfér amit egész nap éri a napocska. Olyat hallottam hogy a villanyszámlánk ami kb 15 ezer ebből számolva kb 1.5 millió kompletten munkadíjjal anyaggal létezne ez ennyiért?
-
agyarka
aktív tag
válasz
Geresics #910 üzenetére
Nálunk 2 rendszernél is ez volt a másik érv ( első az árnyék) . Nagy bővítésre biztosan nem lesz szükség még jópár évig, kicsi, fokozatosra viszont biztosan. Pár panellel nem érdemes 2. stringet csinálni. Eleve nagyobbra építeni sem jó, még töredék évben is rosszul esett ingyen több mint 1200 kW ot odaadni az ELMÜ nek ( nem számlázhatok, ők meg csak arra fizetnének), nemhogy éveken keresztül.
-
Geresics
Topikgazda
A későbbi bővítés szerintem egy nagyon gyenge érv.
- Ha 1-2 éven belül akarnak bővíteni, akkor célszerű rögtön arra méretezni egy rendszert, és olcsóbban megvan a tuti.
- Ha több, mint 2 év múlva akarnak bővíteni, akkor meg addigra annyira megváltoznak a dolgok, pláne az árak, hogy megint sima pénzkidobásról beszélünk.
- Ha meg nem is biztos, hogy lesz bővítés, akkor meg kár túlgondolni a dolgokat.Olyan ez, mint ha valakinek tetszik egy farmer, és M-es helyett XXL-est vesz, mert úgyis hízni fog. Megvan rá az esély...
-
Innox
tag
válasz
Geresics #902 üzenetére
"- A jelenlegi fogyasztásod mellett nem éri meg napelemes rendszert telepítened!
Ennek örülni kell, nem muszáj minden áron pénzt költeni. Tedd félre, és majd ha megnőtt a fogyasztásod (pl. elektromos autó), akkor költekezz!
"
Azzal tisztában voltam, hogy 1500kWh/évi fogyasztásra nem éri meg rendszert telepíteni. Ezért kezdtem el a villamos fogyasztás növelésén (párhuzamosan a gázfogyasztás csökkentésén) gondolkozni. Sajnos nem sajnos el kell költenem a pénzt, mert lejárt a fundamenta és más beruházást most nem tudok kivitelezni, aminek értelme is lenne. A napelem rendszer legalább környezet barátabb. Tovább fizetni pedig nem akarom.A tető árnyék és tagolás mentes, nincs semi zavaró kémény, épület, fa a közelben.
"most nézem, hogy kértél ajánlatot a szövetség oldalán. Ma reggel ment ki a tagoknak a levél, szerintem lassan érkezik még pár ajánlat, de ha nem, vagy nem megfelelők, akkor is szólj bátran!"
igen, tegnap éltem a lehetőséggel és rögzítettem az ajánlat kérést. Eddig jött 3 ajánlat, abból egy szimpatikus, de szigligeti. Nem igazán akarom fizetni a távolság miatti extra kiszállás költségét, jó lenne közelebb találni egy megbízható kivitelezőt.Nekem jelenleg az a legnagyobb kihívás, hogy találjak egy jó kivitelezőt, aki kb 3-4 hónapon belül megcsinája nekem tisztességesen a munkát, mert addig kéne a számlát benyújtanom a lakáskassza felé. Előre meg nem szívesen fizetném ki az egész összeget. Czegee fórumtárs megadta a neki kivitelező cég nevét. Tőlük is kérek egy ajánlatot. Mondjuk az se itt van a közelben. Valakinek javaslat, hogy kit keressek direktbe? Akár PÜ-ben is szívesen fogadom.
Köszönöm az eddigi válaszokat. Várok pár napot, hátha jön még ajánlat. Utána viszont lépnem kell a megvalósítás irányába. Amúgy a 3-4 hónapos kivitelezés csak egy álom?
Bízom benne, hogy össze jön a dolog.
Amúgy érdekesnek találom, hogy 2-ből 2 cég a Solar Edge invertert ajánlotta ki annak ellenére, hogy nem származik belőle előnyöm. Pedig mindkét cég kért be extra dokumentumokat a házról is.
-
Innox
tag
válasz
elfelejtette #901 üzenetére
Hello.
Nekem a gázzal az a bajom, hogy a turbós kazán állandóan bekapcsol, amikor megnyitom a csapot. Szerintem az élettartamának sem tesz jót. A terv, hogy mindkét berendezés megmarad párhuzamosan és tudok közöttük kapcsolgatni ha akarok/szükséges. Nemrég 48 órán át szünetelt a gázszolgáltatás, akkor gondolkodtam el a gáz függőség csökkentésén igazán.(#903) Rolly: de drága, de ezt az ajánlat adótól kéne megkérdezni. Amúgy két ismerős által ajánlott céget kerestem meg első körben.
-
GIJoe
addikt
pont ezt akartam kérdezni én is, csak nem mertem, mondjuk attól függ mi van a papíron ha mondjuk szerződésbe bevállalják a kert heti szintű gondozását, megéri
Vagy kösd rá magadnak, csak a bojlerre... (nagyon mozgatja a fantáziám ez a diy, sorry)elfelejtette: hőszivattyús bojler?
< Ilyenje van vkinek napelemmel kombinálva? Tapasztalatokat nem látok, csak az hogy egyre több ilyen eladó...
-
Geresics
Topikgazda
Akkor szépen sorban.
- A jelenlegi fogyasztásod mellett nem éri meg napelemes rendszert telepítened!Ennek örülni kell, nem muszáj minden áron pénzt költeni. Tedd félre, és majd ha megnőtt a fogyasztásod (pl. elektromos autó), akkor költekezz!
- A bojler fogyasztásával együtt már majdnem indokolt egy 3kWp-os rendszer. Ha jól értem, akkor a tetőd déltől 30°-al kelet felé néz, és 35°-os a dőlésszöge. Ez elég közel van az ideálishoz, itt tök jól fognak majd termelni a napelemek! 3 kWp napelem kb. 3100-3200 kWh energiát fog Sopronban előállítani normál esetben ezekkel a paraméterekkel, tehát még mindig túltermelésben vagy!
- A mono egyértelműen jobb napelem, de a tető határozza meg, hogy melyik fog jobban teljesíteni. A poli nálad kb. ugyanannyit termelne a paraméterek miatt.
- SolarEdge rendszereket én kizárólag olyankor szoktam javasolni, ha tagolt a tetőt (többfelé néznének a napelemek), vagy van árnyékhatás a napelemeken. Más esetben feleslegesen drága.
- SE rendszereknél nem kell foglalkoznod a DC feszültséggel, mert azt az optimalizálók szabályozzák. Mondhatni bolondbiztosnak (és itt a telepítőre értem, nem a tulajdonosra).Fontos tudni, hogy a napelemek, és az inverterek ára jellemzően csökken évről-évre, még a gyengülő forint mellett is. Persze vannak befolyásoló tényezők (pl. amikor minden önkormányzat tesz fel magának egy-egy HMKE-t, akkor inverterhiány van, és minden drágább, vagy amikor hirtelen ugrik az euró-árfolyam). Amit most 10MFt-ért vennél (szándékosan írtam fals számot), az pár év múlva már csak 9MFt lesz! Vagy 10MFt-ért 10%-kal nagyobb teljesítményt kapsz! Semmiképp sem éri meg most azért nagyobb rendszerre beruházni, mert majd egyszer talán lesz nagyobb fogyasztásod.
Ha van még kérdésed, tedd fel bátran, igyekszem válaszolni!
Szerk.:
most nézem, hogy kértél ajánlatot a szövetség oldalán. Ma reggel ment ki a tagoknak a levél, szerintem lassan érkezik még pár ajánlat, de ha nem, vagy nem megfelelők, akkor is szólj bátran! -
elfelejtette
veterán
"most vettem egy villany bojlert (kb évi 800-1000kWh fogyasztást remélek 2 fős háztartásban), hogy a gázról átállítsam a háztartási meleg víz előkészítést"
Én meg a fél karom odaadnám, ha nem 100m-re lenne a gáz a háztól, és kidobhatnám a villanybojlert, ami kb. 3x annyiba kerül, mint a gáz lenne. -
Innox
tag
Sziasztok!
Napelem rendszer telepítés előtt állok. Már bekértem 2 cégtől ajánlatot, de nem minden részlet világos számomra.
Alap információk: évi 1500-1700 kWh fogyasztás, de most vettem egy villany bojlert (kb évi 800-1000kWh fogyasztást remélek 2 fős háztartásban), hogy a gázról átállítsam a háztartási meleg víz előkészítést. A tető DK 150° tájolású, és 35°-os, a felmérés alapján elférne rá 20 panel is. 1x32A-re a bővítés már el van indítva. A jövőben 5-10év tervezek elektromos Auto vásárlást és család bővítést, ezért előre láthatólag növekedni fog a villamos felhasználásunk.A kiajánlott rendszer: ~ 3kWp
1. 10x mono perc 300Wp panel, SE 5000H inverter 2M
2. 12x IBC PolySol 285Wp, SE3680H inverter 1,8MA fennmaradó energiát elhasználnám kiegészítő fűtésre. Tudnátok ajánlani Sopron és környékén megbízható kivitelezőt? Szerettem volna ellenőrizni a kiajánlott rendszert munkaponti és üresjárati feszültség kapcsán, de nem találtam az SE inverterekhez ilyen adatot (max DC feszültség), 480V szerepel a műszaki adatlapon, ami a jövőbeli 20 panel esetén karcsú szerintem. Arra számítok, hogy az invertert 12-15 év múlva cserélni kell. Kérdés, hogy most megéri-e megvenni a 5kVA-os invertert, vagy majd ha cserélek akkor érdemes nagyobbat venni a plusz panelekkel? Milyen ártöblettel lehet számolni az SE és olcsóbb inverterek esetén? Mennyivel drágábbak kb a mono panelek? Nem célom a legolcsóbb komponensek beszerzése, de feleslegesen sem szeretnék költeni. A megtérülés ha 12-14 év körül van nekem már megfelel. A kiajánlott árak jóval a korábban itt olvasott kWp/Ft felett vannak.
Köszi előre is.
-
konyi79
addikt
válasz
qpakcovboy #896 üzenetére
Csak megerősíteni tudom a kollegát, sajnos hiába jobb az idő hűvösebbre fordultával a napelemek hatásfoka, nyáron a több napsütés és a beesési szög miatt jóval több a termelés. Bár jellemzően pillanatérték lehet magasabb ősszel a hűvöseb déli órákban, mint a forró nyáron, de télen, mikor a nap 19 fokon delel, esélye sincs a napelemnek hatékonynak lenni.
Íme egy 2017-es éves adat: -
Geresics
Topikgazda
válasz
qpakcovboy #896 üzenetére
Sajnos nem. Télen sokkal kevesebb a napsütéses órák száma, sokkal több a felhő, minimális a direkt napsugárzás, és még a beesési szög is nagyon alacsony, továbbá a fény sokkal nagyobb utat tesz meg a légkörben, így az sokkal jobban "megkopik". Ha kiállsz nyáron egy fekete pólóban a napra, akkor hamar nagyon meleged lesz. Ha télen teszed ugyan ezt, nem lesz meleged. Erre szokták azt mondani, hogy nincs a napnak ereje, ami ugye nem igaz, mert a nap ereje nem változik, csak a beérkező napsütésé...
Számszerű példa: 2012 óta üzemeltetek egy kiserőművet (nem HMKE). Itt vannak a havi termelései 2013-ból:
január 5 466,00 kWh
február 6 149,00 kWh
március 13 088,00 kWh
április 23 969,00 kWh
május 29 163,00 kWh
június 29 973,00 kWh
július 35 897,00 kWh
augusztus 29 253,00 kWh
szeptember 18 429,00 kWh
október 15 509,00 kWh
november 6 051,00 kWh
december 5 587,00 kWh
Összesen: 218 534,00 kWh -
qpakcovboy
őstag
A hidegebb hónapok alatt (december-január-február) verőfényes napsütésben ugyan annyi áramot kell termelnie a rendszernek, mint mondjuk tavasszal?
A hőmérséklet emelkedésével romlik a hatásfok, de a csökkenésével is?
Mindezt azért kérdezem, mert a telepítés után júniusban gyakran elérte a maximális 5000 kwh termelést. A nyáron a meleg miatt ez visszaesett 4000-4500-ra, de most a hidegebb idő beköszöntével nem ált vissza 5000-re.
-
thora
csendes tag
Ajánljatok már nekem debreceni vagy vonzáskörzetéből származó céget, akik megbízhatóak! Akár privátban is jöhetnek az üzenetek. Köszi előre is!
-
freddyadu
senior tag
válasz
Dr. Romano #882 üzenetére
Békés megyében tudok neked segíteni, konkrét árajánlattal is.
-
freddyadu
senior tag
válasz
Dr. Romano #884 üzenetére
Üdv!
Gyakorlatilag a tartószerkezet árával kerül többe. -
Geresics
Topikgazda
válasz
Dr. Romano #884 üzenetére
Sajnos megyei elnökként nem mondhatok rosszat a szövetség tagjairól, de az a helyzet, hogy ma már bárki tag lehet, aki ellen nincs eljárás, és befizeti a tagdíjat. Én ingyen segédkezem, egy forintot nem kapok a szövetségtől cserébe, míg ott a fő szempont a bevételek maximalizálása... Már tavaly sem akartam elfogadni az újbóli felkérést, de nem is tiltakoztam. Idén is rábeszéltek, de jövőre már nem fogom ezt folytatni...
-
Dr. Romano
veterán
válasz
Geresics #883 üzenetére
Köszi szépen a részletes infót.
Hát jah, legalább az oldalon lenne egy ilyen korrekt magyarázat, mert aki még soha nem volt napelemben az nem biztos hogy alapból tudni fogja.
Nekem az lenne a legjobb ha kijönne valaki konkrétan ránézne és egyből adna árat.
Egyébként drágább azt megoldani ha pl. nem a tetőre kéri az ember hanem talajra döntve a hátsó udvarban? (ott zavartalanabb lenne a fény)
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Dr. Romano #882 üzenetére
A mikro inverter - ahogy azt a neve is mutatja - egy miniatűr inverter. Ennek lényege, hogy egy, vagy több napelemenként az egyenáramot váltakozóvá alakítsa, és úgy kerüljön visszatáplálásra. Előnye, hogy ha pl. Neked csak 3 napelemre volna szükséged, akkor nem kell egy olyan inverter, amire min. 10 napelemet kell kötni. Hátránya számtalan.
A sztring inverter a legelterjedtebb. Rengetegen gyártják, kiforrott technológia. Lényege, hogy a napelemeket 1 vagy több sztringre kötik, így a feszültségük összeadódik. Jellemzően 500 vagy 1000V-os inverterekről beszélünk, amit általában 12 vagy 24 napelem sorba (sztringbe) kötésével érnek el. Ettől persze számtalan eltérő megoldás van, de kb. ez a lényeg. Előnye, hogy olcsó, jól működő, kiforrott technológia. Hátránya, hogy egy napelem egy teljes sztring teljesítményét befolyásolja (pl. árnyék), valamint minden napelemnek ugyan abba az irányba kell néznie (azonos tájolás és dőlésszög)!
String inverter teljesítmény optimalizálóval - lényege a két fenti előnyeinek ötvözése. A napelemeket külön-külön DC-DC konverterrel látják el, ami minden egyes napelemből kihozza a maximumot, és a végén egy inverter alakítja át az egyenáramot váltakozóvá. Előnye, hogy több termelést képes lehozni a tetőről (az egyes napelemek nem korlátozzák egymást), és egy-egy napelemre vetülő árnyékhatás sincs befolyással a többire, és akár minden napelemnek lehet más a tájolása! Hátránya, hogy jelentősen drágább a sok teljesítményoptimalizáló miatt, valamint a több egység több hibalehetőséget hordoz magában.
Sajnos a szövetség kezdi túltolni a dolgokat - többek között az ajánlatkérő megoldásait is...
-
Dr. Romano
veterán
Arra gondoltam hogy neten kérek árajánlatot, de az egyiknél belefutottam ilyenbe:
Az általam választott inverteres megoldás:
mikro inverter
string inverter
string inverter teljesítmény optimalizálóvalNekem kínai, itt melyik érdemes válaszatni?
Illetve a tető dőlésszögét illetve hosszát mivel szoktatok megmérni?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Dr. Romano #880 üzenetére
Szerintem érdemes utánanézni a cégeknek, hogy mióta is működnek, mennyi a tőkéjük....stb.
Valamint szerintem lényeges, hogy összességében - esetleg alkatrészekre külön külön ( Inverter , Napelem ) - mennyi garanciát vállalnak.Bár nekem még nincs rendszerem de tervezem....
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Dr. Romano #878 üzenetére
Magyar Napelem Napkollektor Szövetség
A " Regisztrált kivitelezők " résznél megyékre lebontva találod a vállalkozásokat.
-
Dr. Romano
veterán
Üdv. Gondolkodom egy napelemes rendszer kiépíésén. Tudnátok ajánlani korrekt cégeket a kivitelezéshez saját tapasztalaitok alapján? Békésben lenne. Köszi.
-
agyarka
aktív tag
válasz
Borisz76 #876 üzenetére
Tavaly tavasszal kértem tőlük árajánlatot több rendszerre. Visszahívtak adategyeztetésre. Azt mondták az ajánlat 5 rugó lesz rendszerenként, és még hívnak időpontot egyeztetni. Azóta sem hívtak.
A határidők mindenhol kötöttek, és szerencsére be is tartják a szolgáltatók.
-
Borisz76
nagyúr
E.ON Solar Home ! Ez volt már ?
Most fedeztem fel....
Itt Hajdúszoboszlón ők a szolgáltató.
Gondolom ha ők készítik a rendszert , akkor gyorsabban átmegy a rendszer a bürokráciás hálón....Mit gondoltok, áraik is jók ?
-
válasz
qpakcovboy #873 üzenetére
Nem nagyon szabad takarítani... Ha kell akkor lágy víz vagy esővízzel lehet különben vizkovesedik... Ami több kárt csinál mint a por...
-
agyarka
aktív tag
válasz
qpakcovboy #873 üzenetére
Az alacsony dőlésszögűek gyorsan porosodnak azokat kb. 2 havonta. A többit csak akkor, ha vmelyik madár eltalálta, hogy ne legyen "hot spot".
-
qpakcovboy
őstag
Takarítjátok a panelokat? Ha igen akkor mennyi időnként és hogyan? Nálam nagyon porosak, pedig egy hete elég sokat esett.
-
agyarka
aktív tag
válasz
Frenky89 #871 üzenetére
Úgytudom, hogy csak a DM hez van szoftveres támogatás, azaz csak DM kártyával lehet belépni a Fronius felhőjébe, ahol kész ökoszisztéma van az adatok, tárolására rendszerezésére, elemzésére.
DM nélkül kinyerhetőek az adatok az inverterből, de akkor magunknak kell gondoskodni a többiről. -
Geresics
Topikgazda
(#864) pubi63
(#866) Frenky89
A legbiztosabb, ha leveszed az inverter elejét, és megnézed, hogy benne van-e a kártya.
Igen, LAN-on még elérhető ha van benne wifi, ha nincs. Wifi kártyát utólag is lehet bele rakni.(#867) thora
3300kWh éves fogyasztáshoz elegendő a 3kVA-es inverter, ráadásul azokra jellemzően tudsz 3,2-3,4kWp napelemet rakni, úgy meg már túl is léped a jelenlegi energiaigényedet. -
törölt tag
Szia Rolly
Az éves leolvasás minden év augusztus 1. lesz. Ezt mondta az eonos szaki, aki kint volt átvenni a rendszert. Ezt hivatalosan megkértem tőlük, de még nem érkezett meg a válasz. Ha így lenne, akkor idén jól járok, mert júliusi tört havi termelésem pluszban jelentkezik. A július 19.-ei eon általi üzembehelyezésem előtt, még a júl. 10.-i telepítéskor, keletkezett némi visszatáplálás, plusz a 15.-ei hétvégén ment három teljes napot, mert betonoztunk, és a betonkeverő jólakott belőle. Az eonos csodálkozott is, hogy milyen hosszú volt a próbaideje a rendszernek. Amikor beírta az induló állásokat, mondta, hogy elfelejtette a visszatáplált mennyiséget beírni, (apró kacsintás) így az is nulla lett, mintha most kezdeném a visszatermelést. Vannak ilyen emberek is. Viszont ehhez az kellett, hogy eleve ilyen ad-vesz okos mérőm volt felszerelve. Így 212 KW-tal beljebb vagyok az első évben. Legalább is remélem -
thora
csendes tag
Sziasztok!
Megkértem az engedélyt az eontól, 5kva-es inverterre. Ők azonban csal 3 kva-es rendszert engedélyeztek mondván, hogy nő a feszültség és az nem jó "egyfázisú csatlakozással csak 3 kVA értékig kapcsolható be.
Az igényelt teljesítmény a megengedett 248,4 V fázisfeszültség helyett 250,9 V-ot
eredményezne, ami nem megengedett. A 248,4 V fázisfeszültség figyelembe vételével arányosan
csak 3 kVA kapcsolható be." . Beszéltem az egyik emberrel aki majd árajánlatot ad, azt mondta nem érti miért csak 3-at engedélyeztek mert az 5 sem emelné meg a feszültséget ennyivel, illetve szerinte a 3 is emelni fog a feszültségen...Kérdésem, hogy kb. 12-13.000 HUFos számla esetén (3300KW éves fogyasztás) megéri-e telepíteni a 3kw-os rendszert? Debreceni vagyok, debreceni vagy hajdú-bihari cégekkel van valakinek tapasztalata, esetleg ki kit tudna ajánlani?(ja teljesen hülye vagyok a fizikához, azaz úgy magyarázzátok mintha egy ovissal szeretnétek megértetni
)
Előre is köszönöm a választ!
-
Frenky89
addikt
Egy Fronius Symo 12.5-3-M-ről hogyan lehet eldönteni, hogy van-e benne WiFi modul?
A beállításokban a kapcsolódó pontban azt írja, hogy nem elérhető.Ettől LAN-on még lehet csatlakoztatni?
Utólag lehet bele WiFi modult szerelni? -
válasz
#09355392 #864 üzenetére
Szia, először is mikor van nálatok az éves leolvasás... nálunk nyáron. Ezt fontos bekalkulálni, van ismerős akinél december így ő az első rész évben nem nagyon tudott fűtésre áramot fordítani...
Tapasztalatom alapján a május-augusztus a csúcs termelés március és április illetve szeptember és október kb összesen annyi mint egy 1-1 csúcs hónap a maradék 4 hónap meg elenyésző nálam (korábban linkeltem az inverter online grafikonját azon is látszik)...
Nekünk 2000kwh van fűtésre kb évente (4,7kwps rendszer) fogyasztásunk kb 3000kwh / év. (tájolás főként kelet)
én is exelben követem a többi rezsivel... így kalkulálok illetve 1 év tapasztalat alapján tudom, hogy -1000 kw-ig mehetek le (azaz 1000rel több lehet télen (kb január végére) a kapott áram a visszatermelttől... Mással nagyon én most nem számolok... Idén januárban (első fél év után) csak -800ig mertem lemenni... Így júliusi elszámolásnál 300+-ban zártam...
-
törölt tag
Sziasztok,
Olvasgattam ezt a topikot, és nagyon megtetszett. Hogy miért? Mert itt olyan emberek jöttek össze, akik elfogadják egymást, érdekli a másik véleménye, szerzett tapasztalata. Nincs odamondogatás, lenézés, ha nem egyezik a véleményük. Geresics topikgazdának külön elismerés a hozzáállásáért, a tapasztalatai megosztásáért. Én még soha nem fórumoztam, pedig 60 felé járok, ezért elnézést, ha nem ismerem a stílust.
Történetem a következő. Szeretem az újdonságokat, szeretek haladni a korra (már jó ideje). Így eset a választásom a napelemekre. 2017 decemberében elindítottam a folyamatot, egy 5 KW-os rendszer tervezetével. Több helyen érdeklőttem, és voltam személyesen is. Egy céggel meg is állapodtam, akik kijöttek személyesen, mert csak így adtak árajánlatot. Volt, aki ki sem akart jönni, mert ők mindent megoldanak helyeben, akár mi is van. Elég lett volna az én elmondásom.
Szárazabb rész. 2000-2100 kWh az éves fogyasztásom. A plusz KW-ot klímákkal akartam elfűteni, mert eddig is volt egy Fujitsu klímám, amivel a 75m2-res családi házamat ősszel, tavasszal, no megtélen is, ha úgy volt, befűtöttem. Addig sem volt használva a távfűtés. Ha ez összejött volna, leváltam volna a távfűtésről. Viszont megijedtem, hogy 3 klíma „zúgott” volna egész télen, mert elég érzékeny vagyok a zajokra. A plusz 600 000 Ft a 2 klímára is elgondolkodtatott. Így változtattam, és 3,08 KWp rendszer lett, 11x280KWp Canadian solar panel, SE 4000HE Solaredge inverterrel, mert a bővítés lehetőségét meg szerettem volna hagyni. Dél +20 fok tájolású, 5 fokos lejtésű féltetőre került fel a rendszer, mert csak ez nézett valamejest dél felé. A ház egyébként északi fekvésű, palatetős, ami megint messze van az ideálistól. Ilyen körülmények között is kellett nekem a rendszer. A panelek ilyen lejtés mellett nem öntisztulóak, megmarad rajta minden porszem, falevél, ezért kéthetente egyszer esővízzel leöblítettem. Van egy 1500 literes tartályom, amibe az esővizet gyűjtöm. Az még hozzá tartozik, hogy reggel 7-9 óráig a szomszéd fája árnyékol, késő délután a saját házam. Ez bele volt kalkulálva. A rendszer 2018.07.19.-én öntudatára ébredt. Mivel a nyári nagy áramtermelő kampány lassan lecseng, inkább majd vételezés, mint visszatáplálás folyik, ezért készítés és tesztelés alatt van egy excel tábla, ami nyomon követi, a termelést, visszatáplálást, vételezést. Meg lehet adni neki a várható éves termelést havi bontásban, ehhez párosítva az általam kalkulált havi fogyasztásomat, ami az elmúlt években volt, plusz a klíma fogyasztása is hozzá véve. Ha kész, tervezem ezt átültetni microsoft access adatbázisba, mert azt jobban szeretem. Vagy használ valaki valami hasonlót nyomkövető programot? Egy képet is feltöltök, ha sikerül, a programról. Ha van valakinek kérdése, vagy ha majd érdekli a kalkulátor, szóljon.
Szép napos időt mindenkinek! -
konyi79
addikt
válasz
Geresics #860 üzenetére
+1
Legfőképp mert az ilyen engedély nélküli partizán telepítéseknél, ha épp nincs fogyasztás a lakásban mennek a levesbe a megtermelt kW-ok, rosszabb esetben azt is ki kell fizetni, mert a nem oda-vissza mérő digitális fogyasztásmérők irény nélkül az áramot fogyasztásnak veszik. -
GIJoe
addikt
válasz
elfelejtette #859 üzenetére
most azon gondolkodom, a melléképületben csak 1 fagyasztó van, próbaképp lehet bevállalom később oda
Viszont azt nem tudom, hogy ha van egy ilyen fogyi mérős okos-konnektorom, ez a betáplált áramot is képes mérni, vagy téves lenne a logikám? -
Geresics
Topikgazda
Azt ne felejtsétek el, hogy az áram nem játék!
Konkrétan életveszélyes, és egy-egy hiba egy ember életébe kerülhet! Nem feltétlenül kell itt villanyszerelőre, kivitelezőre, vagy EON-os munkatársra gondolni! A saját családotok, a saját gyermeketek életébe is kerülhet egy hibás eszköz használata!A kínai gondolkodás nélkül ráragaszt bármire bármilyen matricát! Azért van engedélyeztetett inverter lista, mert ott nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni, és nem csak az a lényeg, hogy lekapcsoljon, hanem, hogy azt milyen rövid idő alatt kell tudnia! Az ilyen konnektoros rendszerek a legalját képviselik jellemzően! Igen, mindig van kivétel, és biztos van egy csomó jó, de amíg azt egy akkreditált cég nem ellenőrzi, addig én nem merném a gyermekeim közelébe sem vinni az ilyet! Elég, ha csak megfogják a dugó két villáját, és kész a baj! Utána meg lehet reklamálni, hogy "de az interneten az volt írva, hogy..."
-
GIJoe
addikt
válasz
elfelejtette #856 üzenetére
a cellák árai is egyre kellemesebbek, ezeken töprengek 1 ideje
viszont kéne vmi relé, a villanyórába meg ne rázza a szerelőket ha lekapcsolják az áramot... -
GIJoe
addikt
válasz
elfelejtette #856 üzenetére
Kínából tuti megáfázzák, vámolják...
Illetve ott 60E ért panellel együtt adják, ha jól értelmezem... -
GIJoe
addikt
válasz
Darthforce92 #853 üzenetére
Nem engedélyezett de itt akad, egy..
Szerintem ilyen szettre gondolsz...
Lehetsz első fecske, a tapasztalat engem is érdekel... -
agyarka
aktív tag
válasz
Darthforce92 #853 üzenetére
Szia! Magyarországon az ilyen készülékek nincsenek engedélyezve.
-
Darthforce92
tag
Sziasztok! Mikroinverteres ,alapfogyasztást eliminálló megoldásról van valakinek tapasztalata ? Kripto valuta bányászat miatt nekem megérné. Tényleg csak annyi, hogy beledugom a konnektorba ?
-
Petya25
őstag
válasz
Geresics #851 üzenetére
Ez egy full passzív átfolyó rendszer, 19 csöves kollektor 200 literes tartállyal, ami közvetlenül tölti a 2 bojlert. Nyomott víz megy fel, gravitációval jön le, tetején pipával nyitott a tartály. kb 10 hónapot tud üzemelni, nagy mínuszokban a kivül futó csövek azért elfagyhatnak a szigetelés ellenére is, akkor inkább leürítem (pár csap átfordítás bent a házban). Dec-jan üzemszünet, tavasz-ősz kb 50%, máj-aug kb 100% fedezi a melegvíz igényt. Éjszakai áram van alatta, ha nincs elég jó ( kb 70fok) betáp, akkor szükség esetén bekapcsol. Napi 10 fokot emel kb a kilépő víz hőmérsékletén használat mellett is. Napfüggő, de még novemberben is 40 fokos víz szokott lejönni. Kollektor, cső-csap-minden, ácsmunka, vízszerelő egyben 200e alatt volt, most maga a "gép" olcsóbb már.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Tesla topik
- Formula-1
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nintendo Switch 2
- Bukta a GeForce RTX 5090D-t Kína?
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Beszámítás! Intel Core i9 13900K 24 mag 32 szál processzor garanciával működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ RX 9070 300e/9070XT 340e/4070Ti S 405e/5060Ti 210e/5070 280e/5070Ti 400e/5080 540e
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest