Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cOxeR

    Ármester

    Ígértem, hogy jövök az 1 éves számokkal:
    Betermelt: 20MWh
    Vételezett 9,5MWh
    Helyben elhasznált: 4,2 MWh
    Évest túltermelés: 10,5 Mwh
    Rendszer tervezésekor a várható termelést: 22-23 Mwh közöttre adták meg a tájolás alapján.
    Rendszer: Huawei SUN2000-20KTL-M2, 55 db Longi 375W napelem
    Nem volt nem tervezett leállás, kb 2x 1-1,5 óra villanyszerelés volt, ezt leszámítva ment végig, nem volt magas feszültség miatt egy leállás sem.
    Méretezés előtti 2 évben bő 3 MWh-val volt több a fogyasztásom, amire egyéb tervezett fogyasztók éves többletét is beterveztem, ebből eddig csak 1 valósult meg (medence és fűtése az is csak nemrég nem mérvadó az éves fogyasztást tekintetében), a másik még jelenleg is várat magára (szauna) kiépítési költségek miatt. Viszont jóval enyhébb volt a tél (klímás fűtést is használtam - bár nagyon rühellem és penész is jelent meg miatta ami sose volt előtte - a gazdaságtalan cekasz helyett, idén nem tervezek klímával fűteni és mivel kisbaba is van a házban biztosan magasabb fogyasztási értékek várhatóak idén télen) és sokkal kevesebbet mentem az autóval (kb 6e km, itt durván 1 Mwh-val használtam el kevesebbet a tervben szereplő számokhoz képest). A garázs feletti betonfödém is kapott szigetelést a napelem telepítés előtt - házzal egybe van építve, ez télen kb 6 fok pluszt jelentett a fűtetlen garázsban az előző évekhez képest, idén viszont ott is lesz temperálás mert használni fogom a garázst kondizásra, igaz időzítve adott napszakban, amúgy nem fogok fűteni)
    Összességében én elégedett vagyok a rendszerrel, 1,2 MWh-val több is jött be, mint számítottam, illetve 3 Mwh-val kevesebbet is használtam el előzményekhez képest, így drasztikus 4 MWh különbség ami nem "tervezett" a többletben. Tervezés teljesen állja a helyét, csak a várt fogyasztók nem jöttek be és a korábbi energia igényeimet csökkentettem/ csökkentek. Nem mellesleg, a legtöbb cégtől ahonnan kértem ajánlatot egy léptékkel kisebb inverterre és kevesebb panelre (44 db) a jelenlegi rendszernél drágább ajánlatot adott, finansziális okok miatt is ezt a nagyobb rendszert érte megvennem. (a lehetőség már nyitott, hogy akár el is adjam a szinte fekvő sor panelt 11 db - természetesen nem akarom, bár a megtérülést tovább tudnám vele kurtítani)
    850e Villanyszámlát spóroltam meg, közel 1M Ft üzemanyag költséget egy átlagos autó fogyasztással számolva (autó karbantartás is kevesebb mint a korábbi benzines szervizeim) a befektetett OTF önerő fele kb megtérült. Benzinen való nyereséget nem számolom, akkor 25%-a jött vissza. (bár ha nincs e-autó, akkor nincs is ennyi fogyasztás ezt nehéz kiiktatni - értelmetlen is a megtérülési rátából)

Új hozzászólás Aktív témák