Hirdetés
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Blu-ray lejátszók
- iPad topik
- OLED TV topic
- Apple MacBook
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- A kínai routerek mellőzését kéri az amerikai kongresszusi bizottság
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65919 üzenetére
A proci topikban azt írták, hogy azaz átállítottam 1.3V-ra jelenleg így néz ki a BIOS:
Néztem képeket illetve olvastam utána, szerintem a CPU Vcore se jó ha auton van, látok olyan beállítást ami 1.25V. Kb.most egy 20perce a prime95 teszt és a jelenlegi Vcore nem nagyon megy fel még 1.22V-ra sem de a max majdnem volt már a program indításakor 1.5V
-
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65910 üzenetére
Amúgy mivel 1.25V-t írtak a vddq-ra és ha kevés akkor emeljem 0.05-el vagyis odaérünk a jelenlegi 1.3V-hoz.
Most kapcsoltam be a gépet kb.20perce és ami a jó jel elindult a ramteszt megint 0 errors, de gondoltam futtatok egy prime95-öt sajnos nem néztem meg mennyit csinált amikor alapon volt (1.346V) de most 1.2V-nál hibázik most hogy azért mert 1.2V van nem tudom, de már írtam a topikba remélem segítenek.
Ez volt beállítva ennél van a hiba amikor csak a felső teszt futott nem hibázott:
-
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65907 üzenetére
Megírták a CPU System Agent feszültséget, hogy állítsam 1.2-re alapból mint a képen is látszik 1.346 volt az most 1.2 az IVR Transmitter VDDQ feszültséget nem találtam sehol így az maradt úgy ahogy van. A lényeg miután visszaállítottam gondoltam teszek egy próbát visszarakom a másik modult is a b2-be és elsőre elindult a gép és a ram teszt is végig futott errors nélkül. Most egyenlőre amíg betölt, működik tesztelem, nem szedem ki a procit.
-
atom18
senior tag
-
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65901 üzenetére
Rendben megpróbálok utána járni. Közben tettem egy próbát visszaraktam az a2 és b2-be a modulokat a gép bekapcsolt de a billentyű, egér nem és kép sem volt, kb. 5ször kapcsoltam ki a gépet majd vártam kicsit újra vissza de mindig ugyanez volt az eredmény, kivettem a b2-ből a modult és rögtön jó is lett, ahogy tesztnél is jó volt akár csak az a2 vagy b2-be volt csak az 1 modul.
-
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65891 üzenetére
B2-ből kivettem a modult A2-be maradt mikor bekapcsoltam a gépet a BIOS úgy töltődött be, mintha le lett volna resetelve ez normális? Amúgy mikor rátettem xmp,gear1, cr2-öt elindult vele, és lassan a tesztnek is vége úgy néz ki nem hibázott, de utána cserélem a másikat.
-
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65884 üzenetére
Reggel még visszaállítottam a BIOS-ba a memóriánál a a gear módot autóra a cr szintén autó, elindult a gép de utána ki is kapcsoltam mert el kellett mennem dolgozni, most értem haza bekapcsoltam elindult a gép most megpróbálom visszaállítani úgy ahogy kell lennie. Ha elindul melyik tesztet indítsam el?
-
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65876 üzenetére
Tegnap még miután jó lett vagy 2 órát játszottam, nem volt semmi gond nem lépett ki, nem fagyott, ma kapcsolom be a gépet és a win-t mielőtt betöltené kék halál, kihúztam a tápkábelt is pár perce majd vissza ugyanezt csinálja ilyenkor mit lehet tenni, rakjam újra a win-t vagy más a probléma...
-
atom18
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy kis problémám... cseréltem egy 12700K-t 14900KF-re és olyan problémám lenne hogy kilépett a játékból majd fagyott is a gép először azt hittem a proci és eszembe jutott hogy mikor volt egy ram csere a 12700K-hoz ugyanilyen problémám volt és hibázott a ram és most is ez van valószínű ennek köszönhető megint hogy kilép játékból és fagy a gép. Amit tudni kell a procit én csak kicseréltem semmit nem állítottam a biosba. A legújabb van fent. Íme a képek és az eredmény:
Mit állítsak vagy csináljak hogy jó legyen?
-
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65435 üzenetére
Igen a vga valóban odafújja a meleget de azért nem annyi a hőmérséklet mint amennyi volt. Nálam csak a (nem tudom mennyire látszik) cpu a vízhűtés, ott ahogy írtad is a meleg kifelé jön nálam is. A vga ha kijön az 5080 cserélni szeretném arra vagy egy 4090-re az majd attól függ ár/érték/teljesítmény arányban melyikkel járok jobban.
-
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65430 üzenetére
Úgy értettem, hogy a jelenlegi beállítással ami ugye az alap még kell e valamit állítani illetve tesztelni, hogy megbizonyosodjunk arról hogy a ramok alap mhz-n és időzítésen tuti jók e?!
Ahogy írod elsőre "sok és katyvasz"
Ha a hosszú leírás alatt Baryka007 írását érted szépen kifotóztam az egészet így legalább látszanak a képek illetve a táblázat is.
Azért ez a ram "tuning" nem egy könnyű és gyors művelet. -
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65419 üzenetére
Szia!
Megvan a hűtő elindítottam a "szokásos" tesztet gear1 CR2 beállítás van, ahol nem tudom, hogy ez számít e de hűtő nélkül volt egy error, és most nincs
Ahogy néztem közben a hőmérsékleteket lassabban ment feljebb és mikor így csináltam a tesztet a max hőmérséklet 49.7fok volt. Mik a további teendőim?
-
atom18
senior tag
válasz
Baryka007 #65425 üzenetére
Ez tényleg egy hosszabb írás lett, de hasznos is sok olyan dolgot olvastam amit eddig nem tudtam, szerintem ezt az írásod úgy ahogy van kimentem és bármikor el tudom olvasni, többször olvasom jobban megjegyzem és ha már ennyit segítetek akkor azért, ha annyira nem is mint itt ti, de legalább valami fogalmam legyen róla hogy mit miért állítok és az mivel jár. Ahogy zeb ajánlotta, illetve fudi2002 is és ahogy én is látom jobban járok ha beszerzek a ramoknak valami hűtést aztán mehet a menet.
-
atom18
senior tag
válasz
5leteseN #65423 üzenetére
Nem semmi eredmény ez sem, gondolom azért egypár teszt lefutott mire ez így jó és stabil lett, és persze a hőmérséklet is nagyon jó, számomra hihetetlen. Azért itt vagytok egy páran akik nagyon tudják mit-hogy kell állítani és mivel-meddig kell tesztelni, hogy az stabil legyen.
-
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65419 üzenetére
Ha leírod a véleményed, hogy szerintem vegyél, vagy ajánlsz rá hűtőt ez csak a te véleményed, de a döntést én hozom meg, hogy megveszem e vagy sem, innentől legalábbis én nem mutogatok senkire mert ez meg az mondta, részedről max egy ajánlás, részemről meg a döntés, de erről ennyit.
A lényeg szerzek valami hűtést vagy megoldom és már írok is hogy melyik tesztet indítsam -
atom18
senior tag
válasz
Baryka007 #65409 üzenetére
Először is köszönöm a hozzászólást
Nem semmi eredmény és hogy lehetséges az, hogy 4000 CL16-16-16-on 46.7ns a Latency, és 10.000-el többet csinál olvasás, írás, másolásra is mint nekem a 3800 CL14-16-16-al és a Latency is 59ns. Nem hiszem, hogy Samsung B-DIE chipes ram hol lehet ezt megnézni? -
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65408 üzenetére
Ha játék alatt nem lesz gond akkor a tesztben lévő 1 error-ral nem kell foglalkozni, vagy nem tudunk vele mit csinálni? Ahogy fudi2002 írja, és te is mondtad, hogy melegedni fog játékok alatt is ha nem lesz gond akkor ne foglalkozzak a hőmérséklettel? Haladjuk sorban
Először rakjuk rendben a ramokat. Mit jelent az, hogy "limit" nélküli BIOS? Ha a frissítés alatt a BIOS frissítést érted akkor kb. 1hónapja fel lett rakva a legújabb
-
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65405 üzenetére
Pont most léptem ki az Avatarból kb.15perc játékidő után és természetesen futott a háttérben a Hwinfo. Igazad volt játékok alatt is melegszik. (Azért az nem semmi, hogy több mint 61%-át használta a maximálisnak és átlag 50%)
Nekem is zárt a házam de elől van 3 venti hátul 1 és fent 2 ami ugye a cpu hűtés.
Nem ide tartozik de lehet a CPU feszt is szabályozni kéne, nem tudom van e értelme a majdnem 1.35v-nek. -
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65403 üzenetére
Az első kérdésem először is az lenne (lehet hülyeség) jó ez a kit, mert az előző tulaj várja a választ rossz kit esetén van lehetőségem cserélni.
ilyen hűtő is jó vagy nem ilyenre gondolsz?
Azaz egy error megszüntethető ebben a beállításban, mert ahogy látom ha így működik az az igazi, azért a tegnapi és a mai számok a magukért beszélnek.
Igen inkább csak játék ami a legnagyobb terhelés lehet, a VGA játékok alatt 61-62fok.
Az OC játékok alatt hoz javulást mondjuk a jelenlegihez képest? -
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65392 üzenetére
Megvan a teszt Gear1 és CR2-nél, azt kell hogy mondjam, sokkal gyorsabb így a ram olvasást, írást, másolást teszteltem először hát azt kell hogy mondjam jóval többet csinál és ami nagyon sokkal kevesebb az a késleltetés eddig olyan 79körül volt most 57 ez nagyon jó
, arról nem beszélve hogy a tesztet tegnap több mint 40percig csinálta most meg 20sem volt...
Sajnos hibázott egyet, de az biztos, hogy melegebb is lett mert tegnap nem volt ennyi a maximális hőmérséklet de mikor beírta a hibát akkor még olyan 45fok körül lehetett, illetve amit én észrevettem, hogy a feszültség 1.30v lett. Várom mit tegyek most, és itt van a kép:
Azért ezt is belinkelem:
-
atom18
senior tag
válasz
zebra_hun #65392 üzenetére
Előre is köszönöm és a segítség felajánlást is, menjünk akkor sorba úgy ahogy írtad először jöjjön a Gear1 mód tesztelése és meglátjuk mi lesz az eredmény, aztán ha úgy van csökkenthetünk a feszültségen, ha már van ilyen memóriám akkor állítsuk be úgy, ahogy csak lehet.
-
atom18
senior tag
válasz
fudi2002 #65386 üzenetére
Átállítva 2t-re, futott a teszt csináltam egy képet közben ezután 4 perc után lett vége a tesztnek és 0errors. Na de itt a fotó miközben ment a teszt:
Az normális, hogy most több mint 40perc alatt csináltam meg a tesztet tegnap meg 26perc volt? Csináljak/állítsak még valamit?
Illetve itt van egy fotó az ATC-ről:
-
atom18
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg egy 8GBx2 DDR4-3600 CL16-16-16-36 1.35v memóriáim vannak. Lecseréltem őket 16GBx2 DDR4-3800 CL14-16-16-36 1.50v-re Prime95 memória tesztnél mi lehet az a hiba 1ó26perc után vagy azt így nem lehet megmondani...
-
atom18
senior tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni jelenleg a gépemben Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 3000MHz (CMK16GX4M2B3000C15) 1.35V ver 4.24-es ram van és szeretném bővíteni ugyanennyivel de olyat nem találok már ahol a ver 4.24-es... jelenleg egy ilyet tudnék venni Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 3000MHz (CMK16GX4M2B3000C15) 1.35V ver 5.30 ez jó lenne vagy egyformának kell lenni a verzió számnak is?
Köszönöm
-
atom18
senior tag
sziasztok. kérdésem lenne: egy ddr3 1333MHZ-s ram gyorsabb lenne mint egy ddr2 1066mhz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingston FURY Beast RGB 2x16GB 3600MHz DDR4 memória (KF436C18BB2AK2/32)
- GeiL EVO Leggera DDR3-2133 MHz 8 GB CL10 GEL38GB2133C10ADC RAM
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.SKILL Trident Z Royal 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Patriot Viper Steel 16GB (2x8GB) DDR4 4000MHz CL16 PVS416G400C6K
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest