-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
flash-
veterán
hangfelvételhez szeretnék gépet összerakni(erősítöröl érkező jelet fogadná a gép direkt felvétel menne, felvétel végén mentés wav ba)
ebben az esetben van releváns gyakorlati különbség dual chanel vs single chanel között?
a a hardver-teszt.hu cikke után megtanultuk örökre hogy 10% a különbség a DC és az SC között.
viszont vannak olyan esetek ahol még ennyi se.vajon az általam vázolt eset hova tartozik? -
rob83
aktív tag
Sziasztok!
Már egy ideje nagyon bosszantó a gépem indulása!
Néha bekapcsolás után ez üzenet fogad:Windows indítása nem sikerült. Ennek oka egy nemrég bekövetkező hardver- vagy szoftverváltozás lehet."
Felkínálja,hogy javítsa vagy normál módba indítsa!
Nem segít egyik sem csak, az újraindítás!
Alaplap cserélve lett,HDD 100%-os kábelek cserélve!
Memória okozhat ilyen hibát?Mert ha már megy nincsen vele semmi gond!Mem tesztet futtattam 2 órát nem talált hibát!
Valami ötlet! -
DeathAdder
veterán
Megvettem 12k ért a +6gb három csatornás kitet.
Ezt a ramdrive dolgot szeretném most kipróbálni. Az volna a kérdésem, hogy mindent amit onnan szeretnék indítani azt arra a partícióra kell telepíteni, vagy van erre valami más (gazdaságosabb) megoldás is?
Mondjuk egy 10gb játék esetében mi a teendő? Vagy ha nem elég nagy a partíció, akkor nem indíthatom onnan -
törölt tag
De, ezt az összes VGA támogatja. Nem véletlenül van ott a VGA tulajdonságainál.
Total Available Graphics Memory - A GPU által maximálisan elérhető memóriacímtartomány.
Dedicated Video Memory - Egyértelmű, a kártya saját VRAM-ja, IGP-k esetén a SidePort Memory.
System Video Memory - GPU számára aktuálisan kiosztott rendszermemória mennyisége.
Shared System Memory - Ennyit érhet el a rendszermemóriából a GPU.SidePort-os IGP-nál ha a beállítás SidePort + UMA, akkor mindegyik sorban szerepel valamennyi érték. Lehet valahol van olyan screenshototm is.
-
DeathAdder
veterán
Értem.
Régebben beszéltük még, hogy Gulfra váltok, és ez még mindig tervben van, tehát a jövőt illetően akkor mégsem lenne túl jó megoldás, ha 1600-as tri -kitet vennék, igaz?
Ezért kérdezem, mert írtad, hogy sokkal fejlettebb a memóriavezérlője, mint a Bloomfieldnek, és persze ha engedi akkor szeretném majd a legtöbbet kisajtolni belőleA jövőre is gondolok, így most elbizonytalanodtam, hogy elég lesz-e ha 1600-ast veszek, mert az rendben van, hogy a Bloomnak elég, de utána?
A ram kérdésre meg köszönöm a kimerítő választ, tudtam, hogy te segítségemre leszel ebben a kérdésben
Több embertől is hallottam már erről a vram "kiegészítésről", főleg olyanoktól, akiknek jó kártyájuk van, de relatíve alacsony vram-al rendelkeznek. Azért nagyon sajnálom a dedikált vgak jövőbeli "kihalását", de fejlődni kell a korral. -
DeathAdder
veterán
Értem, és köszönöm
Inkább akkor próbálom a jelenlegihez legközelebb álló modult beletenni
Egyedül a 2000-es órajelűre nincs szükségem, mert egyrészt nehezebb találni, és jóval drágább is, másrészt nincs rá szükségem mivel közel nem járnak ilyen órajelen a jelenlegi moduljaim semmod. Qru!
Másik topikban feltettem a kérdést, amire nem nagyon kapok választ, ezért szeretném most itt megragadni az alkalmat. VGA-ról volna szó, olvastam olyasmit, hogy dx11 esetében a vram már kiegészül az operatív ddr3 memóriából, ezért csak parasztvakítás ez a sok 4-6 GB-s csúcskártya, mert egy 1.5-es sem marad el tőle az előbbiekből kifolyólag, feltéve ha van elég ram. Ennek mennyi igazságalapja lehet?
-
laca500
aktív tag
-
-
Comic
aktív tag
Ilyen nincs is a bios-ban. De valami történt, mert most nem 1.99, hanem 2.99 a használható...
Annyit csináltam, hogy a virtuális memória minimumát az ajánlottra, a maximumát a minimum 2x-esére állítottam, illetve az msconfigban bepipáltam a "Maximális memória" kapcsolót és megadtam a 4096Mb-ot.
Ez után restart és a "Maximális memória" kapcsolónál az érték 0-ra változott. -
Comic
aktív tag
Próbáltam minden kombinációt.
Egyesével mindkét modul, mindkét slot-ban működik. Illetve mindegy, hogy melyik modult hová rakom, ha egyszerre kerülnek bele, minden esetben csak a slot1-et látja, de a 2-esre a bios annyit ír, hogy not installed.Az alaplap egy Asrock A75M-HVS;
A proci egy AMD A4-3300 FM1;
Az egyik memória modul Patriot Memory PC3 12800 DDR3;
A másik modul pedig: OCZ PC3 12800 DDR3Időzítések kézileg 8-8-8-24-re állítva és 1.65V-on.
-
Comic
aktív tag
Én is erre gondoltam, de nem jött be.
A másik modul egy Patriot Memory PC3 12800 (PSD32G16002) CL11-es
Külön-külön mindkét modult kezeli a lap. Az is mindegy, hogy melyik slot-ba rakom.
De ha együtt berakom a kettőt, akkor autómatice csak az elsőben lévő 2Gb-t látja...
Vélemény? -
-
asdddsa
tag
Köszi a választ!
Most az a helyzet hogy átraktam a másik 2 slotba RAM-ot és 40 perce megy a Memtest hiba nélkül. Lehet 2 slotom rossz. Pedig volt az alaplap is szervizbe, mert elsőre arra tippeltem, hogy az a rossz, de visszaküldték, hogy jó és mondták, hogy lehet a RAM rossz. Elküldtem a RAM-ot és az rossz is volt.Most a 2-4-es slotott tesztelem. 3, 4-nek jó elvileg.
-
pruzsi
őstag
Kikapcsolt állapotban sem,ha be van kapcsolva a profile 1 akkor vtt emelkedik csak,a 40.oldalon mellékelt képen a Advanced Voltage Settings-ben tudom növelni 1,6-ra de ugynaz történt.
de rossz manualt is linkeltem ez lenne az igazi http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/mb_manual_ga-f2a85x-d3h_e.pdf -
-
törölt tag
Akkor marad a CL7 ha ennyire szűkös a CL6, és kicsit feljebb tornászom az órajelet, mert 1700-ig még bírja a Deneb vagy kicsivel fölé is. És akkor az elérési idő is javul kicsit, meg persze a sávszél is nő. Ezt melyik ramok tudják, az 1600 CL7 az nagyjából mind megfutja? Vagy csak az 1.65V-osok ha kapnak kis feszt még?
-
törölt tag
Ha ennyire kiélezett CL7-en akkor hiába tolnám fel 1.9V-ra nem sok esély van akkor se CL6-hoz egyik ramnál se? Az 1600 MHz-et nem akarom feljebb tolni, mert a Deneb úgy se bírja, épp ezért az időzítés az amit le akarok szorítani mindenáron. Ha a hűtésen múlik akkor kap vizet. De jó lenne tudni, hogy 1.65V CL7 az megfut-e CL6-ot 1.9V-nál.
-
törölt tag
Jó de ilyet sose tudok beszerezni.
Én használtan gondolkozom, van kevés 1600 CL7 csak mind 1.9V-os. Végül is ez se baj, de esély nincs rá, hogy ezek CL6-ot tudjanak. Egy 1.65V-osnál meg azért van rá.
Leginkább a Nehalemhez való triple kitek mennek, kb. 10k-ért, nem drága érte. Főleg ha el lehet adni a plusz modult, nekem Deneb mellé kéne. Csak felhívták rá a figyelmem, hogy lehet nem fogja szeretni a proci ezeket a ramokat, ebbe van igazság?
-
Panthera
őstag
Köszönöm!
Most beállítottam arra, hogy a rendszer kezelje a lapozófájl méretét. Így az ajánlott 4606 helyett 3071-t foglal most le a vm. A rendszer teljesen új, már eléggé be volt lassulva, most meg vagyok elégedve vele.
Letesztelni érdemes-e valahogy a memóriákat (pl. memtest), vagy nem szokott már gond lenni velük, ha a rendszer szerint asszimetrikus dualban mennek? -
szacsee
nagyúr
1: Tisztában vagyok vele, de ha eddig nem volt velük probléma nem sok esélyt látok, hogy később meghibásodjon bármelyik is... persze nincs kizárva... pl deszka dob egy fesztüskét, ram meg elkapja... Így járt..
2: Kösz a megerősítést, akkor ezek szerint még bordát sem kell vennem...
3: Corsair-ra több a gar, ezért gondoltam, hogy jobb áron elmehet, de nem viszket a tenyerem, így lehet megtartom mind a 2-t és a jobbik marad a gépemben a másik landol öcsém gépébe... hogy háznál legyen, az Ő kingmaxai (2x2).
*.: Ezt sejtettem, de bővíteni nem akarok a közeljövőben, mert szerintem általános feladatokhoz és némi játékhoz... + gyakorló szinten CAD elmegy a 2x4Gb. Kentsfield korszakban volt róla szó, hogy a 2x2 elég mindenre, aztán ha jól rémlik SB megjelenése környékén vásárolgatott mindenki 2x4Gb ramot, de szerinted van értelme efeletti méretben gondolkodni? (durva mérnöki alkalmazásokat leszámítva)
Kösz a válaszokat!
-
Fr@nkieWilde
senior tag
-
tgulyas
senior tag
-
fagylalt
senior tag
Nem akar beindulni akkor se, ha 1,41V-ot kínálok neki. Valóban túl nagy teher a memóriavezérlőjének. Hány napig veszik vissza a boltban (ipon)? Hétfőn jött meg. Visszaküldeném őket, ha még lehet. Ha nem akkor a G.Skill-eket hagyom benne én meg használom a Corsair-t.
Köszönöm kimerítő válaszaidat!
-
fagylalt
senior tag
Eredetileg a G.Skill ramnak (auto feszültségen) 1,771V-ot adott. Levettem 1,659V-ra, mert ugye 1,65V-on üzemel a Corsair gyárilag.
A memóriavezérlő eredetileg 1,21V-ra vagyis a minimum értékre kalibrálta magát, én emeltem ezen 1,31V-ra.
Még mindig kisípolja a ramokat. Emeljek rajta még bátran egy tizedet (1,51V a max., amit enged az alaplap)?Kiderült, teljesen normális, hogy 1066MHz-es a legmagasabb ram freki, mert a cpu fsb-je 1066mhz (forrás: kézikönyve). Tehát mi dupláznánk a frekit.
-
fagylalt
senior tag
Ezt a Sabertooth P67-es alaplapomban írta (az ASRock-kal be sem röffen).
Melyik s775-ös chipsetnek a legjobb a tuning potenciálja?
Az úgy jó lenne, ha a G.Skill-lel beindítanám (az ASRock lapban), adnék a memóriavezérlőnek +0,1V v. +0,2V-ot és utána kicserélném a Corsair-re?
Csak a memóriát húznám. FSB emelésével nem növekszik a videokarinak is az órajele?Még azt is furcsállom abban az ASRock-ban, hogy a BIOS-ban 2 opció van a frekvencia kiválasztására: DDR3-800 és DDR3-1066. Pedig 1600-ig támogat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingston ValueRAM 4GB DDR3 1333MHz KVR1333D3N9
- DDR4 és DDR5 RAM modulok
- Corsair VENGEANCE RGB 2x16GB DDR5 6000MHz CL30 - Új, bontatlan - Eladó!
- több db DDR4 laptop ramok 2x8Gb (7e) 2x16Gb (18e) és 2x32GB (35e) párban garanciával!
- DDR3 DDR3L 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston)
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest