- Androidos tablet topic
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen házat vegyek?
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Sokrétű segédkijelzővel gyarapodott a Corsair portfóliója
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
szacsee #43945 üzenetére
valahogy majdcsak kibírja
Amúgy ha asztali a gép, akkor gondolom úgyis lesz mellette HDD, szóval el fog férni 256Gb SSD-n
A CAD-es topikról az oktatóm jut eszembe: ,,Kollégák, nem tudom mennyi RAM van a munkagépükben, de vegyenek bele még egyszer annyit, mert biztos szükség lesz rá"
-
válasz
szacsee #43942 üzenetére
Szerintem 4 év múlva pont karcos lesz a 8 giga RAM, de ha a 16 giga projectben nincs benne az SSD, akkor inkább legyen 8 giga + SSD. Az nagyon-nagyon sokat ad a használathoz. Én CAD-ezek laptopon, aránylag sok alkatrésszel, és bonyolult formákkal. 4 giga ramról 8 gigára nem éreztem különbséget, ellenben az SSD eszméletlenül sokat lendített a használaton.
Szerk.: Plusz ha ramot akar bővíteni és nem ért hozzá, azt akkor is csak belevágja a gépbe azt' csókolom. HDD->SSD upgrade meg több macerával jár, amit nem is biztos, hogy meg tud oldani maga.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
szacsee #41360 üzenetére
Nem vészes, mert alig vesz fel áramot, nem okoz kárt a fesztüske. Nagyon-nagyon-nagyon minimálisan gyorsul az elektronmigráció csak de nem számottevő. 100 év helyett csak 99-et bír ki élve a ram. Na bumm.
Nincs, bőven elég a 2x4GB.
mod:
Kvardlipot: Felesleges tesztelgetned. Csak használd és kész.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
szacsee #41351 üzenetére
1: Ha leveszed a bordát ugrik a gari.
2: 1,5V-on 1600MHz-nél kb 2-3W-ot eszik egy modul terhelve (tehát üresjáratban ennek csak a töredékét). Teljesen felesleges borda ezekre a ramokra, ma már csak dísznek vannak a bordák a ramokon (meg mert divat, és drágábban eladható bordával).
3: Team ramot tartanám meg inkább mert az jobb. De ha nem akarsz bővíteni később* akkor a Team-et add el, mert az jobb áron elmegy.
*: Az a necces a Vengeance be, hogy ahány rev annyi féle chippel szerelik őket, és az eltérő revesek nem minden esetben mennek együtt. Azonos reveset találni meg nem olyan egyszerű...
-
Gaborka30
aktív tag
válasz
szacsee #34693 üzenetére
Off
Visszaolvasgattam a P45-ös gigatopikot. Ugye írtam már, hogy tuning miatt megfordultam ott is (ami persze nem sikerült) Gornec éééss.. igennnnnn szacsee próbált segíteni.....
Most találtam meg egy 2008.12.27 -i hozzászóllást... Hogy megy az idő
OnNos.. már ott is probléma volt, hogy a memóriákkal sem boldogultam. Ugyanezek a hiperyx memóriák, csak akkor még 4 giga volt. Akkor bele nyugodtam.. most hogy jött még négy giga, már nem akarok. Lehet, hogy az alaplapom nem teljesen korrekt? Ugyanis a tegnapi bios reset után visszajött egy régi hiba, amit akkor megoldottunk. Ha windowsból leállítom a gépet, akkor nem leáll, hanem újraindul. A tápon levő kapcsolóval tudom csak kikapcsolni. Namost anno rájöttünk, hogy a biosban egy valamit disable- be kell tenni és akkor megszűnik a jelenség. Most épp ezt keresem
Viszont nem feltétlenül normális egy alaplaptól.. Viszont csak ezért lecserélni.. nem tudom.. Bár kb pont most jár le a 3 év gar
-
Ano
senior tag
válasz
szacsee #34675 üzenetére
véletlenül nem alaplapi VGA-ja van?
mert akkor a 4GB-ból a VGA nyúlja le a hiányzó részt
vagy ... nem teljesen 64 bites kompatibilis a rendszer és ezért nem látja a teljes memória mennyiséget ...
pl nekem is volt 945-ös chipsetes rendszerem ami elvileg 64bites rendszer és a 4GB-ból csak 3,25-öt látott a Win7 64bit!
-
Gaborka30
aktív tag
válasz
szacsee #34683 üzenetére
Na igen.. ott már annak idején Gorneck kollégával szép levelezést folytattunk a cpu tuningnal kapcsolatban... persze, mint fentebb írtam, eredmény nélkül... abba bele is nyugodtam.. de ezeket a ramokat pont a 1066 miatt is vettem... ezért ez kevésbé hagy nyugodni
Na folyamatban a bios reset, aztán meglátjuk...
-
Gaborka30
aktív tag
válasz
szacsee #34670 üzenetére
Hát... ez nem megy... megemeltem a feszt ( 2,2V), MCH Latch 266, multiplier 4,00A : így kijön az 1066.
Idzítés 5,5,5,15. Elmentem újraindul, aztán még 3-szor, majd visszaáll az eredeti állapot. Érdekes, hogy a procit sem tudtam húzni annak idején egy dekát sem... Na de ezeknek a memüriáknak mennie kellene 1066-on...az alaplapnak is tudnia kell.. akkor mi lehet a gond? -
04ahgy
nagyúr
válasz
szacsee #34678 üzenetére
Én is úgy értelmeztem, hogy egy betű - egy csatorna. Két foglalatnál egyértelmű, hogy a közelebbi modul a CPU egyik csatornája, a távolabbi a másik.
Én erre reagálam: "Szóval közelebbi ramfoglalatban mindegyik Kingston hibázik, illetve kétcsatornás módban is.", írtad, hogy a te lapodban is ugyanez a helyzet. Itt viszont nálam értelmezési probléma lépett fel, miszerint a közelebbi foglalat ugyanazon csatorna közelebbije, vagy másik csatorna.
A Gigabyte-os példát meg azért hoztam fel, mert ott a közelebbi foglalat a számozás miatt lehet, hogy épp arra a csatornára van rádrótozva, ami az AsRocknál a távolabbi.
De így pontosítás után már érthetőbb a fogalmazásod.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
szacsee #34658 üzenetére
Nos, a kis H61-es AsRock lap esetén a szitu egyértelmű. A közelebbi foglalat az egyik, a távolabbi a másik csatorna.
A te lapodnál (Z68 Extreme3 Gen3) a helyzet már árnyaltabb, lévén a CPU foglalattól kezdve az első és második foglalat az egyik, a harmadik és negyedik a másik csatorna. Ha itt áll fenn az a szituáció, hogy az A1-B1-ben a hiba jelentkezik, az A2-B2-ben meg nem, na az megkavarja a bili tartalmát. Ráadásul a manual a 20. oldalon azt mondja, hogy mindegy a felállás A1+B1 vagy A2+B2.
Viszont bizonyos Gigabyte lapoknál a számozás pont hátulról kezdődik: [link]. Általában stabilabb a távolabbi slotokban a RAM.
@ (#34674) jim_raynor70: pontosan csak a hűtőborda méretében tér el, de a Vengeance amúgy sem melegedős fajta.
HGyu
-
t.imi
addikt
válasz
szacsee #34632 üzenetére
1x volt elem ki/be, 1x jumper reset. Idő viszaállt "alapra".
USB- csak egy egér, vezeték nélküli bill. és egy nyomtatò van, de az nem volt bekapcsolva vagy 4 hete. Ezen kivűl egy usb hosszabbitò vagy 1 éve bedugva és a telo usb kàbel alkalomszerűen használva.
Nem akaròdzik 1600 menni neki. -
Ano
senior tag
válasz
szacsee #34602 üzenetére
lehet compatibilitási probléma is, mint ami nálam is volt ...
4x1GB nanya 800MHz-es DDR2 és a P35 lapban nem akart megfelelően működni ... random szerűen fagyott meg memtest hibákat dobott ...
nagyon olcsón sikerült beszereznem a 4 memcsit így sajnáltam tovább adni (most 2x2GB OCZ van és tökéletesen működik a gép) ... a lapom tuti kezelte a 4memcsit, mert volt nálam kölcsönben 4x2GB Geil ram is és azok is hibátlanul mentek ...
akinek elpasszoltam a nyanyákat, ő letesztelte P45-ös alaplapban és tökéletesen megy nála ... tehát se lap se proci se ram probléma nem volt ... egyszerűen nem bírták egymást
-
szacsee
nagyúr
válasz
szacsee #34112 üzenetére
No öcsém gépéből a ramokat (régebbi 2x2Gb Kingmax Kit (FLFE85F-C8KM9 NAES)) felhoztam és teszteltem 1 órán át blend tesztel és ment a deszkámmal, így valószínű, hogy nem az asrock nem szereti. Most rákötöttem a tápot is, bár eléggé féltem a gépemet, de ha tápgyanús lenne, akkor vagy ki-be kapcsolgatna, vagy terhelve fagyna időközönként a cumó. Ha méltóztatik felkelni majd öcsém, akkor felhozom az újonan vett kingmaxokat is és azzal is meglesem mi a helyzet. Ma még adok egy esélyt, ha tutira kiszűröm mi a ludas, akkor csak a hibás cuccok mennek vissza. Ja giga lap tWR-t 21-en használja, Sandy Bridge alatt pedig 10T-vel kellene mennie. Ez lehet platformfüggő is, vagy nem az Aida-alaplap- északi híd infójánál néznem, de ez ad elég megközelítő képet részletesen a timingekről.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
szacsee #34101 üzenetére
Nos, a mellékelt példa is mutatja, hogy magában a Kingmax nem rossz RAM. Anno nekem Giga lapban volt olyan gondom, hogy a mellékidőzítéseket túl szorosra állította be. Performance Enhance Standard-on is, de Turbo és Extreme módban még jobban. ASUS lapban ugyanazzal a CPU-val ment a dolog. Nosza, az összes mellékidőzítést manuálisan beállítottam ezután a Gigában, ugyanarra, mint az ASUS automatán, és lássatok csodát...
Itt is szerintem ilyesmi lehet. A BIOS nem jól állít be valamit, ami még gyakorlott felhasználónak (mert szerintem te még azon is bőven túlteszel) sem tűnik fel.
Gondolom a BIOS-t már rég frissítetted a legutolsó verzióra.
HGyu
-
válasz
szacsee #14622 üzenetére
Szia!
Köszi!
És tényleg megy, duálban, eddig nagyon szépen, igaz, még csak fél órája jár. A lapom nem ette a Kingstont valamiért, ezért most bekerült 2x1GB és 2x512MB PQI. Remélem ezzel már nem lesz váratlan reset.
Azt mondták a nagykerben, hogy ezt dupla dual DDR-nek hívják. Ha ők modják, biztos.
-
tiptop
csendes tag
válasz
szacsee #1454 üzenetére
Nagyon-nagyon köszi a gyors választ.
A lényeget nem írtam, mármint, h nem vagyok egy tuning bajnok, szóval csak egy stabil gépet akarok semmi többet. Tehát értem én amit leírtál, de azt gond nélkül tudom alkalmazni ezen a konfigon, ezzel a memóriával? Vagy a javasolt P5K alaplappal? -
Tommaso
tag
válasz
szacsee #1285 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
A leendő konfigom: Gigabyte P35C-DS3R, E6320 vagy E6600 vagy Q6600 procival attól függ mikor szánom rá magam és akkor melyik mennyi lesz, 2x1GB DDR2-800 ram, Gigabyte poseidon ház, scythe ninja hűtő, Asus vagy Gigabyte 8800GTS 320 vagy 640, meg a többi szokásos dolog. Valószínűleg tuningolni is szeretnék legalább 3.2Ghz-re ha bírja stabilan, de ebben még nincs tapasztalatom.
Szóval akkor inkább az A-Data javasolt? A tuningramos topicod megnéztem, azok is fasza memóknak tűnnek, de asszem nekem felesleges lenne az említett nem túl extrém tuninghoz. -
klepto
addikt
válasz
szacsee #1212 üzenetére
Most néztem az Asus AMD-s alaplapjait, és ott valamennyi verziónál csak a 800Mhz-es ramokat látok maxnak megjelölve. Kvázi ha váltanék Intelről AMD-re, dobhatnám ki a ramjaimat is, vagy az AMD is lekezeli az 1066-os ramokat?
Az aláírásodban linkelt oldalon egy deka árat nem látok, vagy csak én vakultam meg -
Qru
MODERÁTOR
válasz
szacsee #1110 üzenetére
Igen azt jelenti, ha 2,1V fölé mész és megsül akkor nem érvényesítheted az élettartam garit. (+/-5% az meg kb az az érték amit a lapod/lapok drope-olnak). De 2,2V-al ha nem melegszik terhelésre sem, nem lesz baja hosszútávon sem. Vagy max 2,3V-nál meghűtöd ha kell. De gariba nem szoktak kötözködni, sokszor a túlfeszelt vga-kat sem nézegetik csak cserélik. Persze kivételek vannak...
-
Gorneck
legenda
válasz
szacsee #1108 üzenetére
Nem néztem meg mijjjaz az EVP, de gar max túlfeszelés és borda leszedése sérüléssel esetén ugrik...de a túlfeszre se lehet mindig rájönni...sőőőt legtöbb esetben simán cserélik...
A chipre max következtetni tudsz némi tuning alapján...
OCZ-t és Kingmaxot ne vedd már pls egy kalap alá...2*2GB is majdnem annyi, mint 4*1GB. -
Tibiajax
nagyúr
-
Qru
MODERÁTOR
Eleve ha 4 modulod van akkor nagyon korlátozottak a tuninglehetőségeid, EPP ide vagy oda. Fizikailag nem fog valószínűleg jól menni nem a vezérlés miensége miatt. Minél bonyolultabb/több alkatrészt (modult) kell összehangolni, annál kevésbé valószínű, hogy azonosan magas órajelen megy majd mind a 4 modul. És ugye a rendszer sebességét a leglassab elem határozza meg. Ezen szempontból jobban jársz a 2x2GB-al nem véletlenül drágább is (bár nem hinném, hogy a 2x2GB menne 1T-ben elviselhető időzíteseken) és nem véletlenül nincs 4x1Gb-os kit.
Arról meg nem papoplok, hogy: minek?! Ezen már túl vagy azt hiszem.
Akkor essen szó kicsit az EPP-ről is:. Az EPP egy lehetőség. Profilba menthető időzítések, olyan tulajdonképpen mint egy kibővített SPD (sőt az is). Hasonló a Giga lapok dual bios-ához. Gyorsan vissza tudod állítani ha nem jött be a tuningpróbálkozás. Ha az adott EPP profil mondjuk 2x1GB-ra ven belőve és mondjuk romlik a tuningolhatóság (mert van kb 0,1%, hogy nem romlik 4modulnál
) akkor hiába van elmentve a profilba nem fog beindulni a gép vagy instabil lesz. Általában a ''tuningos'' moduloknál is kézzel kell átállítani az SPD helyett az időzítéseket, hogy a gyártó által szavatoltat kapjuk meg.
EPP részletesen:[link]
DC: Nem tudod sehogyan sem befolyásolni. Teljesen automatikus a dolog. Talán vmi moddolt BIOS-al, de sztem ilyen nem nagyon van (max ha írsz). Ha egészen különbözö 4x1GB-os modult veszel akkor tuti nem lesz DC. Viszont mi van ha egyformából meg lenne...
Ha ragaszkodsz a 4GB-hoz akkor inkább 2x2GB-ot javasolok és figyelj milyen oprendszert telepítesz fölé. [L]http://prohardver.hu/p.php?mod=40&id=513758&start=302&len=1[L]
[Szerkesztve] -
ANT
őstag
Vegyél különböző típusú két pár ramot. Mivel a négy slot ''párosítva van'' DC szempontjából, ha a DC-hez passzoló foglalatokba vegyesen rakod a ramokat, talán nem fog DC-ben menni. Oszt ha esetleg úgy is megy DC-ben, akkó' így jártál!
Eladsz a négy modulból kettőt.
Szerk: amúgy mire kell 8 giga ram?
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Half-Life 2
- Androidos tablet topic
- Imilenni: Egy kis depi, remélem elfér itt :) 2#
- BMW topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Kés topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
- Microsoft Surface Pro 6 fekete
- Eladó szép állapotban levő Lenovo Tab M8HD 3/32GB / 12 hó jótállással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3263, 100% Akkumulátor
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest