- Milyen alaplapot vegyek?
- A világ legrosszabbul őrzött titka lett az új Ryzen Threadripper sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Olcsó "üvegkalitka" az Ocypus kínálatából
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Gaming notebook topik
- Fujifilm X
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Giii
senior tag
Sziasztok!Adott egy 990FX Extreme3 lap amibe most Fx 8370-es proci fog bele menni.Ram bővítés is lenne,de az alaplap ram támogatási listájában nincs benne a Fury 1866 2*8GB.Kérdésem az lenne,hogy tudja kezelni(szerintem igen,de azért jó kikérni más véleményét is).
-
anarchic
tag
válasz
mitisz #49798 üzenetére
Én kivárnám míg meg tudodnám venni 2x8gb ot persze ez az en döntésen lenne.
De ha mar 4 slottos az alaplap 4 modult vennék a quad Channel miatt, azt nem tudom mi lenne ha külön veszed meg a 2| 2x4gb-ot. Nem volt alkalmam meg quad channelt létrehozni mivel itx alaplapokkal dolgozok.
Továbbra is kérdéses vagy létrejön a quad Channel vagy marad a dual Channel 2|2 modul között.
-
-
anarchic
tag
válasz
mitisz #49796 üzenetére
Egy oldalon vannak a csippek single
Két oldalon vannak a csippek dualHa dual channelt szeretnél akkor legjobb ha egyből kit of 2be veszed így 100% hogy fognak menni úgy!
Mondjuk egy 2x4gb példa:
HyperX 8GB FURY DDR4 2133MHz CL14 KIT HX421C14FBK2/8Nem tudom 8gb vagy 16gb kellene neked.
-
mitisz
tag
Sziasztok!
Ezt a RAM-ot néztem ki:
8GB 2133MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Fury Black CL14 (HX421C14FB/8)
Ebből van egy ilyen nagyon hasonló modell is:
8GB 2133MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Fury Black CL14 (HX421C14FB2/8)
Kis netes keresgélés után azt találtam, hogy a HX421C14FB/8 dual rank, a HX421C14FB2/8 single rank? Soha nem találkoztam még ezzel a RAM specifikációval, ezért szeretném kérdezni tőletek, hogy melyikből vegyek 2db-ot, ha majd a RAM-okat dual channelben szeretném futtatni?
-
edda80
tag
Ennek a RAM-nak 2133MHz-n kéne mennie, de csak 1060-al megy. A BIOS-ban úgy szerepel hogy 2133MHz (1063MHz). Ezt nem egészen értem.
KÉP -
mayday00
őstag
Sziasztok. Villámkérdésem lenne.
win 7 home premium van a gépemen. 8 giga ddr4 ram 2133 mhz.
Csak böngészésre használom a gépet. Nem játszom rajta, stb...
Kikapcsoltam a virtuális memóriát. Szerintetek jól tettem?
-
Misko84
csendes tag
Sziasztok, memória problémám lenne és ebben szeretném a segítségeteket kérni.
Új memóriát vettem a meglévő 4gb mellé, ugyanazt a típust, múlt héten jött meg webshopból, felismerte a gép, de memtest hiba lett meg le is fagyott, visszaküldtem.
Ma jött meg az új ram, de mikor beraktam a régi ram mellé a gép próbált volna elindulni, de valahogy mintha nem bírt volna felpörögni. Kivettem a régi ram-ot, az újjal a gép látszólag elindul, de nincs kép, csak fekete a monitor. Mikor visszarakom a régi memóriát (magába) a gép tökéletesen megy....nemtom mi lehet a probléma. Ez a ram is hibás lenne?Néhány infó a gépről, ha ez segít:
CPU típusa QuadCore AMD Athlon X4 750K, 4000 MHz (40 x 100)
Alaplap neve Gigabyte GA-F2A88XM-HD3
Alaplapi lapkakészlet AMD A88X, AMD K15.1
Rendszermemória 4036 MB (DDR3-1600 DDR3 SDRAM)
DIMM4: Kingmax FLGF65F-D8KMB 4 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM (11-11-11-28 @ 800 MHz) (10-10-10-26 @ 727 MHz) (9-9-9-23 @ 654 MHz) (8-8-8-21 @ 581 MHz) (7-7-7-18 @ 509 MHz) (6-6-6-16 @ 436 MHz)
BIOS típusa AMI (11/19/2013)Köszi előre is a válaszokat.
-
Smogus
őstag
Sziasztok!
Egy dell laptopban jelenleg ilyen memóriám van: PC3L-12800S-11-11-B2 4GB
Szeretnék hozzá 8GB modult venni, ponotsan milyet kell vennem?
Ez megfelelhet: [link]Segítségeteket előre is köszönöm!
-
-
powergoku
tag
Sziasztok.
Lenne egy problémám a gépemmel.Bekapcsolás után nagyon lassan tölt be a win 10 és utána folyamatosan lassul a gép,a feladatkezelőben látni hogy folyamatosan növekszik a memória használat.99% ig megy kb 15 perc alatt utána kék halál.1 DB 8 GB os memória van a gépben.
-
Riccsiz_h
aktív tag
sziasztok !
4 slotos alaplapomon 2x4GB Kingston 1600Mhz CL9 DDR3 RAM van. Szeretnék beletenni még 2x4GB-ot. Ha nem találok pontosan ugyanolyat mint ami benne volt (típusszám alapján, már nem gyártják) akkor elég ha odafigyelek arra hogy 1600Mhz és hogy CL9 és így semmiféle kompatibilitási probléma nem fog fellépni ? Tehát mondjuk az újabb Kingstonok közül nyugodtan tehetek mellé bele egy 1600Mhz DDR3 CL9-es 2x4GB-ot ? Bocsánat az amatőr kérdésért
-
anarchic
tag
Sziasztok,
jelenlegi itx es lapom 2133as (DDR4) ramokat fogad az is van benne, Hyperx savage 2x4gb.
Szeretnem ezt a 8gb ot 32gbra bővíteni de csak 2400as verzióban találok Hyperx savage ramot bele.
Szeretnek ennél a típusnál maradni "nem kell fury".Régen mentek a nagyobb modulokkal a gépek csak a kisebb sebességen nem tudom jelenleg is így van e ez.
-
Bib
őstag
Sziasztok ! 12 Gb ramot érdemes 24 Gb - ra cserélni ?
-
Jelenleg egy HyperX Savage 2x8GB 2666MHz CL13 RAM tulajdonosa vagyok.
A plexis házamba a lap és a többi mellé jobban passzolna egy Geil Super Luke. Viszont az csak 2400MHz CL16. Állítólag a hardcore Gaming sorozat tagja, de nekem úgy tűnik ezek nem túl jó specifikációk. Az egyik változat 1,2V a másik 2,4V, de ez lehet elírás.
Megvehetem-e a HyperX helyett vagy érezhetően gyengébb lenne? -
Zanik
addikt
válasz
MK VII #49768 üzenetére
Köszi a tippeket!
Mindenképpen lecsekkolom a verziószámokat. Illetve letesztelem külön-külön is a két memóriapárost, hátha az új nem okés.
Viszont közben más hibaüzenetek is jöttek, és most már annyira nem egyértelmű hogy a memóriák okozzák-e a gondokat. Videókártya driver ill. energiagazdálkodással kapcsolatos hibaüzenetet is kaptam BSOD alatt. A memóriabővítéssel párhuzamosan videókártya-csere is történt a gépben, és a régi driver eltávolítása után DDU-t is használtam. Lehet amiatt zakkant meg a Windows, szóval még egy Windows újratelepítés is szóbajöhet. Mindenesetre szeretnék kizárni minden eshetőséget és kideríteni, hogy mi okozza valójában a gondokat.
Ha mégis memóriagond, akkor jelzek, mi lett a megoldás.
Mégegyszer köszi.
-
lemusz
addikt
Sziasztok!
Túrkáltam az uefi biosban és a ram beállításoknál találtam egy olyan sort, hogy Power Down Mode. Több beállítás is van, defaulton PPD-n volt, de átraktam NO Power Down-ra. AIDA-ban csekkolva a témakört annyi különbséget látok, hogy a latency mérésnél kb 5-6 us-el gyorsabb (kisebb) érték lett. Egy random angol fórumot találtam róla gugliban, ahol azt írták sok lapnál alapból a No Power Down a default beállítás és ez annyit jelent, hogy nem hagyja a lap a ramoknak, hogy alacsonyabb feszt kapjanak. Helyes ez így, tapasztalat?
-
MK VII
veterán
Szia. Corsairokon van egy ilyen címke.
Ha ezen a címkén a verzió szám nem egyezik akkor előfordulhat, hogy nem komálják egymást a modulok."Felmentem a Corsair honlapjára, ahol azt írták, hogy mivel a kit-ben lévő RAM-okat egymással tesztelik, ezért nincs garancia arra, hogy két ugyanolyan típusú kit együtt is jól működik.
Ez tényleg így lenne?"Igen.. Pont azért amit az előbb feljebb írtam. Más chipek vannak a különböző verzió számú modulokon és azok nem feltétlenül működnek együtt normálisan.
"Illetve javasolják, hogy érdemes a RAM frekvenciát csökkenteni az "alaplap chipset-jének limitációi" miatt.
Tehát ha 1600MHz helyett csak 1333MHz járatnám a RAM-okat, akkor eltűnnének a memóriahibás Windows 10 indítások?"
Több esetben mikor 4 modul kerül a gépbe akkor sok lap nem tudja csak az alap frekvencián járatni őket.
Igen ez is előfordulhat, hogy 1333mhz-en már jók lennének. -
Zanik
addikt
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
A 2 évvel ezelőtt épített gépemben egy 2x4GB Corsair Vengeance LP 1600/C9 kit volt beszerelve, kifogástalanul működtek.
Pár héttel ezelőtt bővítettem a rendszert egy ugyanilyen típusú másik 2x4GB-os kit-tel (papíron teljesen azonos a két kit).
Eleinte minden jónak tűnt, aztán rendszertelen időközönként elkezdett BSOD-val indulni a Windows 10, és szinte mindig valamilyen memóriához kapcsolható hibajelenséget írt ki. Újraindítás után hibamentesen elindul és órákon keresztül jól működik a gép. Csak teljes leállítás és későbbi bekapcsolás után produkálja a jelenséget.Felmentem a Corsair honlapjára, ahol azt írták, hogy mivel a kit-ben lévő RAM-okat egymással tesztelik, ezért nincs garancia arra, hogy két ugyanolyan típusú kit együtt is jól működik.
Ez tényleg így lenne?Illetve javasolják, hogy érdemes a RAM frekvenciát csökkenteni az "alaplap chipset-jének limitációi" miatt.
Tehát ha 1600MHz helyett csak 1333MHz járatnám a RAM-okat, akkor eltűnnének a memóriahibás Windows 10 indítások?A konfig az adatlapomon.
Előre is köszi minden segítséget.
-
AXisBOLD
addikt
válasz
MK VII #49764 üzenetére
Nem hagyott nyugodni a dolog így megnéztem, mind a kettő két oldalas egyébként, de ez még nem jelenti azt hogy dual is:
külsőleg, volt, késletetés, stepping, MHz, stb., ugyan olyan ramokról beszélünk, ahogy írtam csak a verzió szám tér el.
most vagy rosszul érzékeli a CPU-Z vagy no comment Corsair....
-
AXisBOLD
addikt
-
-
MK VII
veterán
válasz
AXisBOLD #49757 üzenetére
Igen.
1A-2A-3A-1B <--- ilyen felállásban, ha a negyedik modult kell igénybe vennie a memória vezérlőnek akkor visszavált single-chanelre.. Sebességbeli különbséget ilyenkor nem sokat, de észrevehetsz.1A-2A 1B-2B felállásban amit írtál, csak az egyik kit megy dualban a másik single módban. Így már a harmadik modul használatakor singlebe fog visszaváltani a vezérlő.
Jobb az első megoldás..(#49758) pvt.peter
Szívesen. -
AXisBOLD
addikt
válasz
MK VII #49756 üzenetére
Ez érdekes, mind a 4 modul ugyan az és egyiknél dual másiknál single a rank...
Ha 1A-2A-3A-1B tehát mind a 4 modul bent van is tripre channelt ír. Erre írtad, hogy ha elfogy a 12GB vált single channelre?
Ha igen akkor használom inkább így --> 1A-2A-1B-2B --> dual channel.
Nagy különbség van egyébként dual vs, triple között?
-
MK VII
veterán
válasz
AXisBOLD #49755 üzenetére
A rank azt jelenti, hogy egy oldalon vannak csak chipek a nyákon. Single rank modulok gyorsabbak tudnak lenni, mert egy feldolgozó egységhez kapcsolódnak a chipek.
A te esetedben azt nem kell figyelni.Én azt javaslom ,hogy tegyél csak az A-s slotokba modulokat és használd triple-chnaelben a 12GB-ot.
(#49752) pvt.peter
Szia.
Legjobb megoldás a 2x4GB-os kit.
Plusz egy 4GB-os modult ne tegyél a 2db kettes mellé, illetve plusz 2x2GB-os csak olyat ami jelenleg is van a gépedben, de az sem 100%, hogy monden rendben lesz.
A jelenlegi ramokat eladod és veszel egy 2x4GB-os kitet. -
AXisBOLD
addikt
válasz
MK VII #49751 üzenetére
BIOS-ban sajnos nincs semmi ilyen beállítási lehetőség.
CPU-Z / SPD / Rakns:
1A-2A-1B-2B --> single és dual is van a slotoknál1A-2A-3A --> single és dual is van a slotoknál
1A-2A-3A-1B --> single és dual is van a slotoknál
De a Memory fülnél kiírja hogy dual vagy triple azzal megegyezően ahogy beleteszem a modulokat.
Ez a "ranks" a valós adatot írja ki, tényleg nézni kell?
-
SamS20
senior tag
és amennyiben nem egy 8gb-os modullal hanem egy 4gbos verziót teszek bele ?
vagy ez csak akkor érvényes ha az alaplap kezeli a triple chanel-t ? ( weboldalon a következő található erről : " nem pufferelt memória kétcsatornás memória architektúra "kell egyáltalán a játékoknak / torrentnek a 12-16 gb ? van értelme az upgradenek ?
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Szeretnék memóriát venni egy DELL OptiPlex 990 típusú gépbe.
Jelenleg 2 db 2GB -os Samsung M378B5773CH0-CH9 DDR3-1333 van benne.
Ezt szeretném 8GB -ra bővíteni.A kérdésem az lenne, hogy melyik a célszerűbb megoldás:
2 x 2GB -os modulokat venni vagy 1 x 4GB -os modult?Illetve milyen márkát ajánlotok?
Előre is köszönöm.
-
MK VII
veterán
válasz
AXisBOLD #49746 üzenetére
Kitenként A-A B-B.
Tehát 1A-2A-ba az egyik párt 1B-2B-be a másikat.
Próbáld meg csak az 1A-2A-ba tenni egy kitet és lépj be a BIOS-ba. Ha sikerült akkor a memória beállításoknál keress valami olyasmit ahol állítani lehet, hogy dual vagy triple módban kezelje a ramokat.. Nem biztos, hogy van, csak gondolom. Ha nincs akkor elvileg magától kéne állítania, hogy dual- vagy triple chanel.
Ha volt ilyen opció és beállítottad, hogy dual-ban kezelje akkor mehet az 1A-2A-ba az egyik kit és a 1B-2B-be a másik.
Ha így sem jó akkor valamiért nem tudja kezelni dual-chanelben a 4 modult, viszont akkor 3 modult használj az 1A-2A-3A-ban. A negyediket ne tedd bele.(#49749) AXisBOLD
Igen úgy triple-chanelnek írja mivel 1A-2A-3A-ba tettél illetve az 1B-be rakott ramod lóg a levegőben single módban. Működtetheted így is, csak, ha elfogy a 12GB ami triple módban megy és hozz kell nyúlnia a negyedik modulodhoz ami az 1B-ben van akkor teljesen single módra kapcsol. A másik három modul is singleben fog működni. Ha nem használsz memória zabáló dolgokat akkor maradsz a 3 modulnál a triple-chanel mellett..(#49750) SamS20
Egy harmadik modullal nem ajánlom a bővítést a fent említett okok miatt. Ha elkezdi használni a gép a harmadik egyke modult akkor visszavált single módra a lap, mert nem tud egyszerre dual és single módban kezelni.
Add el a mostanit és vegyél 2x8GB-os kitet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Milyen alaplapot vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- BestBuy topik
- Mikrotik routerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- A világ legrosszabbul őrzött titka lett az új Ryzen Threadripper sorozat
- További aktív témák...
- Kingston FURY Beast RGB 16GB 3200MT/s DDR4 CL16 DIMM INGYEN FOXPOST
- DDR5 Hibás ramok eladók ha egyben viszed INGYEN FOXPOST+Olcsóbb
- Garanciális! Kingston FURY Beast RGB 64GB (2x32GB) DDR5 6000MHz Memória
- Corsair Vengeance RGB RS 16 GB (1 x 16 GB) DDR4 3.200MHz C16 Intel & AMD INGYEN FOXPOST
- Puskill Fuse 2x16GB DDR5 4800 ELADVA!
- Nincs még weboldala, vagy szeretne újabbat? 50.000-ért teljes oldalt kap
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest