Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Zanik

addikt

válasz Zanik #49767 üzenetére

Jó két hónapja voltam itt RAM problémával.
    A 2db 2x4GB-os Corsair DDR3 kit mellett gyakran BSOD-val indult a Windows.
    Gondoltam beszámolok róla mi történt azóta:

Hát először is egy alapos memtest kidobta hogy az egyik kit hibás.
    Visszaküldtem garanciába (Pcland), és megállapították, hogy valóban hibás a kit.
    Viszont ezt a típust már nem forgalmazzák, így a pénzvisszafizetést választottam.

Máshol ugyan még kapni a típust, de tanulva az esetből többé nem próbálok két kit-et használni.
    Jövőre úgyis DDR4-re akarok váltani.

Hát kb. ennyi. :B

• Zanik

addikt

Na, hiába vettem vissza a modulok sebességét 1600-ról 1333-ra, a random nem indulások és esetenkénti BSOD-k megmaradtak.
    Összehasonlítottam a két 2x4GB-os kittet. Minden specifikáció egyezik, a revíziószám is! Tehát ez nem okozhatja a gondokat.
    Amúgy is mikor elindul rendesen a gép, utána nincs gond. Tegnap reggel Prime95-öt futottam vagy 4 órát, azalatt sem volt gond.
    Jött a Memtest, és sajnos volt error a Test 7 alatt. De valamiért csak 4 CPU-s futtatás alatt, ha visszavettem 1 CPU-ra, akkor nem volt error.
    Ekkor kiszedtem a régebbi 2x4-es kittet, az új maradt benn.
    Lefutott hiba nélkül mind az A1-B1, mind pedig az A2-B2 slotokban.
    Tehát nem az új kit a rossz.
    Kicseréltem a régi kitre. És rögtön első körben dobott error-okat Test 3, 5 és 7 alatt. Át a másik DIMM párosba, azokban is hibázik. Ez alapján nem alaplap vagy slot hiba!
    Oké, és akkor itt kezd érdekessé válni. El kezdtem tesztelni külön a két modult a régi kitből. És valamiért külön nem volt hiba egyik modullal sem. Visszatettem párba, megint hibázik.
    Egyszerűen nem értem! Van ilyen hogy külön nem hibázik egy RAM, dual kitbe meg igen? Vagy mit rontottam el?
    Most még megkérem még unokatesóm, hogy ő is tesztelje le az ő gépének. Ha nála is hibázik kitben, vagy akár külön, akkor kérem a cserét a bolttól ahol vettem, hisz elvileg élettartam garis.
    Viszont nem akarok alaptalanul hibásnak tartott termékre cserét kérni. Mit tehetek még, hogy igazoljam, hogy hibás a kit?!
    2001 óta magam építem a PC-imet, de 15év alatt nem volt soha semmilyen memória gondom, így most egy kicsit tanácstalan vagyok. :F

• MK VII

veterán

Szia. Corsairokon van egy ilyen címke.

Ha ezen a címkén a verzió szám nem egyezik akkor előfordulhat, hogy nem komálják egymást a modulok.

"Felmentem a Corsair honlapjára, ahol azt írták, hogy mivel a kit-ben lévő RAM-okat egymással tesztelik, ezért nincs garancia arra, hogy két ugyanolyan típusú kit együtt is jól működik.
    Ez tényleg így lenne?"

Igen.. Pont azért amit az előbb feljebb írtam. Más chipek vannak a különböző verzió számú modulokon és azok nem feltétlenül működnek együtt normálisan.

"Illetve javasolják, hogy érdemes a RAM frekvenciát csökkenteni az "alaplap chipset-jének limitációi" miatt.
    Tehát ha 1600MHz helyett csak 1333MHz járatnám a RAM-okat, akkor eltűnnének a memóriahibás Windows 10 indítások?"

Több esetben mikor 4 modul kerül a gépbe akkor sok lap nem tudja csak az alap frekvencián járatni őket.
    Igen ez is előfordulhat, hogy 1333mhz-en már jók lennének.

Új hozzászólás Aktív témák