-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Süni 1985 F
senior tag
UEFI-ben még nem vagyok annyira jártas.
Az lenne a gondom,hogy eddig a biosban betudtam lőni a ramokat,hogy menjenek 2133Mhz-en de itt csak 1333Mhz stabilak akármit elállítok rajta nem indul be a gép csak 3x újraindul és alapra teszi magát.
Geil evoone ramrol van szó 2133Mhz 1.65V 9-9-9-28
Helpet előre is köszönöm!Üdv.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
akela91 #36197 üzenetére
Munkával persze, hogy ki lehet. Játékkal, netezéssel és multimédiával már nehezebb.
(#36194) petata: Ide is beírta, pedig fanatikus tag. Ha ebben a topikban előbb észreveszem, hogy ennyire sürgős, lehet, hogy nem írok ekkora kisregényt. Akkor gyorsabban el lehet olvasni, ha kevesebb.
A szőrös szívemnek most örülhet, hogy a Gigabyte-hoz húz, abba a topikba mentem előbb.
HGyu
-
kovecses
aktív tag
Valaki???
http://prohardver.hu/tema/nagy_ram-os_topic/hsz_36192-36192.html
-
kovecses
aktív tag
Sziasztok! Lenne egy kis/nagy gondom.
Van egy Gigabyte Z68XP-UD3 alaplapom.
Ebben csücsül 2 modul Corsair Vengeance DDR3 1866 MHZ CL9 memória.
A problémám az, hogy a gyári speckó szerint ez a ram 1,5 volton 9-10-9-27 időzítéssel elketyeg 1866-on.
Ehhez képest a lapomban csak 1333 MHz-en tudom használni, különben overclocck error message bios üzenet fogad a gép indulásakor.
Már szinte mindent kipróbáltam JEDEC, XMP, több fesz stb. de nem tudom mit csináljak, hogy végre jó legyen.
Aki tud segíteni, hogy konkrétan mit kellene átállítanom, hogy végre jó legyen az írjon.
Előre is köszönöm a tippeket és a segítségeteket!Megjegyzés:
A lapban Corei7 2600k lapul.Ha privit írtok előbb észreveszem...
Köszönöm előre is!!!
-
petata
őstag
Vmi baj volt... hirtelen befagyott a gép.. restart->biosban vissza a ram auto-ra...
aztán lemezt ellenőrzött pár percig, most megint jó a gép. -
petata
őstag
Hi!
Ide is bemásolom, ha nem gond:
Sziasztok!
Nem tudom, jó topikban járok-e, de volna egy kérdésem:
Miként tudnám tuningolni a memóriám? Mivel 1333 CL9-es (HyperX 8GB), ezért úgy gondoltam minimum felhúznám vagy 1600Mhz-re, vagy pedig az időzítést próbálnám meg CL8-ra belőni... Lehetséges ez? Ha igen, hogyan csináljam?
Előre is köszi!
üdv, Peti.
Annyi még, hogy az alaplap: ASUS P8P67 -
Mercutio_
félisten
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Mercutio_ #36181 üzenetére
Szerintem is csak marketingshit a LoVo RAM, nincs igazándiból differencia. Amelyik tuningos chip, az nem LoVo-ban is tuningos. A felárat meg semmiképp nem éri meg.
Amúgy eredetileg is neked akart menni. Amit az aláírásodban hirdetsz, Corsair Vengeance teljesen jó lenne neked, feleslegesnek tartom a további nézelődést.
Nekem egyik felsorolttal sincs személyes tapasztalatom.
HGyu
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Mercutio_ #36181 üzenetére
Nem éri meg. Egy 4GB-os 1,65V-os 1600-as modul terhleve eszik 5W-ot kb. Egy 1,35V-os meg 3-at. Számold ki ha ráérsz hány év terhelés alatti működés után hozza vissza az árát.
Korrektek. Patriot itthon nem olyan elterjedt de a tengeren túl nagyon kedvelt márka. A-data is korrekt, nem olvastam róla panaszt eddig.
-
Mercutio_
félisten
válasz
04ahgy #36180 üzenetére
Ahogy nézem ez nekem is válasz
Jól gondolom, hogy sem fogyasztásban, sem melegedésben nincs akkora jelentősége az 1,35 és az 1,65V közti különbségnek, hogy az megérje a kisebb feszen üzemelő ramok felárát?
+Kérdés: Van-e és ha igen milyen tapasztalat az alábbi 3 DDR3 1600-as rammal kapcsolatban:
A-Data XPG Gaming Series 8GB AX3U1600GC4G9-2G (nem találtam részletesebb doksit)
Patriot AMD Memory Performance Edition AP38G1608U2K
Patriot G2 Series PGD38G1600ELKIlletve van-e jobb választás max 14ezerig?
-
Mercutio_
félisten
Sziasztok!
AMD Llano és Brazos rendszerhez milyen 1,35V-on üzemelő 1600MHz-s ramot javasoltok?
-
Neptunfű
tag
-
04ahgy
nagyúr
válasz
f1alonso #36170 üzenetére
Az AsRock AMD lapok hajlandók az általuk nem annyira szeretett RAM-okat DDR3-800MHz-re (400MHz valós) belőni. Manuálisan állítsd be a BIOS-ban a megfelelő frekvenciát.
A 3 modul single-ben, vagy aszimmetrikus dualban menne.(#36171) Qru: Ha a gyártó az effektívet (1600MHz) adja meg, ami a valós (800MHz) duplája, akkor a CPU-Z által jelzett 400MHz valós nem akaródzik kijönni... Ott bizony csak DDR3-800MHz-en üzemel a RAM.
Nem csak az LGA1366-os procik memóriavezérlője támogat triple-channel üzemmódot. Az LGA2011-eseké is, meg például az Opteron 6000 series is (Quad channel képes proci is tud triple-t ugyebár).(#36172) Alu: Semennyire. Megcsinálod a bootos pendrive-ot a telepítővel, utána a HDD-t le is húzhatod, pendrive-ról bootol, windows nem kell neki.
(#36173) Neptunfű: A 800MHz-es Geil Ultra emlékeim szerint 2V-os RAM alapból. A 4 modul jobban megterheli a VDIMM VRM-et, és valószínűleg a 2,1V-os beállítást használva, a fellépő feszültségesés kompenzálódik. (Tehát a valós fesz kevesebb a beállítottnál, csak a 4 modul miatt több a feszültségesés, mint korábban).
HGyu
-
Neptunfű
tag
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy beújítottam 2*1GB Geil Ultra DDR2 800Mhz Kitet az ugyanilyen meglévő Kit-em mellé és az új ramokkal együtt csak akkor indul a gép ha alapból 2,1V-ot adok nekik biosban. Korábban a 2*1GB-al ilyen nem fordult elő, még 1,9V-al is elmentek...
Bírni fogják a modulok ezt 'feszített tempót'?
Előre is köszi! -
f1alonso
aktív tag
Sziasztok! Ma megjött a ram a gépbe , OCZ 2x2 GB DDR3 1600mhz AMD Black Edition. Beraktam őket , egymás mellé mennek szépen DUAL-ba. Mondjuk a CPU-Z az azt írja hogy 400mhz-n mennek azt eléggé furcsálom azt miért annyi? Illetve van még nekem egy Kingston ramom ddr3 1600mhz-s a fiókba de ha betenném ezt is a gépbe akkor a 3 ram single ba menne ? vagy triplába? Vagy működne egyáltalán a 3ram együtt? üdv.
-
-
törölt tag
Csak összejött a DualChannel [link]
-
>Deego..
senior tag
De èpp tegnap néztem 1.9 en mentek.
-
>Deego..
senior tag
Igen ezt én is olvastam.
De 2x1 Gb kit el is próbáltam és ugyan ez az eredmény.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
>Deego.. #36160 üzenetére
A lapod Memory Support List-je. Az 1066MHz-es és a 800Mhz-es modulok között van egy rész pirossal: "Note: Due to AMD AM2+ CPU limitation, DDR2 1066 or above speed is only supported by 1 dimm per channel."
Tehát négy modullal nem fog menni az 1066Mhz, csak kettővel.
HGyu
-
>Deego..
senior tag
válasz
04ahgy #36159 üzenetére
A konfig
CPU: AMD Phenom X3 8650
RAM: 2 Db 2x1 Gb Geil Black Dragon DDR2 1066 MHz kit.
Alaplap: GA-MA78GM-US2H rev.1.0 bios: F8
VGA: ASUS EAH 4830
PSU: FSP Hexa 500WOlvasgattam, hogy a processzoron is múlik hogy ki e tudja használni az 1066Mhz ramokat vagy sem. Egyébként a biosban már átállítottam a memória kezelést manuálra és 5x szorzót raktam be mert nálam ezt írja 1066 Mhz nek, de semmi.
Ha hazaértem készítek egy CPU-z t és többet tudtok majd. -
04ahgy
nagyúr
válasz
>Deego.. #36155 üzenetére
Az Everest nem átlátható. Ha arra hivatkozol, mi sem tudjuk, mit is nézel konkrétan. Használd a CPU-Z Memory fület.
A konfig mi? Jó lenne tudni (alaplap, BIOS verzió, CPU, hűtés).
(#36156) Alu: Valószínűleg gyári hibás a RAM. Sajnos még a legjobb minőségűnél is előfordulhat. Teszteld le a Memtest86+ 4.20-szal, ezzel: USB installer. Letöltöd, pendrive-ra telepíted, és az USB-ről bootolsz úgy, hogy a Vengeance van benne. ha hibázik, akkor kiveszed az egyik modult, és csak egyet tesztelsz. Ha az nem hibázik, akkor csere. Jelöld meg a hibás modult egy post-it vagy egy ragasztószalag darabkával, ha könnyebben reprodukálják a hibát, gyorsabb lesz a garanciális csere.
(#36158) Magicrat: RAM Timings.
HGyu
-
Magicrat
tag
Sziasztok!
Nagyon halvány még a lehetőség, de lehet, sikerül lecserélnem jelenlegi ósdi gépemet.
Próbálom kikupálni magam memória terén... az időzítésekről tudna valaki valami linket dobni?
Meg a voltok is érdekelnének
sajnos az 1.hsz linkjei már nem műxenek
ave
Magicrat -
Alu
senior tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy Corsair Vengeance LP 4GB 1600 DDR3 Kit -et. Betettem a gépbe és elkezdtem a windows telepítését. (eredeti, jogtiszta) A telepítésnél állandóan hibakódot írt ki, majd kezdte a kékhalált.. Gyanakodni kezdtem a memóriákra. Kicseréltem őket a régi Kingmax 4GB 1333 DDR3 -ra (2x4gb) és azzal simán felment a op. rendszer.
A kérdésem az lenne, hogy fesz emeléssel tudok segíteni a problémán, vagy inkább vigyem vissza gariba. Fesz emeléssel meddig mehetek? Mitől csinálhatta ezt a problémát?
A gari LeC -hez szól, ő írta, hogy próbáljak adni neki egy kis feszt és lefixáltuk, hogy így is áll a gari, ha nem az a baja.Válaszokat előre is köszönöm!
Alu
-
>Deego..
senior tag
Az everest 1066 Mhz helyett csak 800 Mhz mutat.
A BIOSban a memory clocknál manuálra vettel és 5x raktam be. mert nálam ez az 1066 Mhz, de így se működik ugyan úgy 800 Mhz ír.
Problem? -
>Deego..
senior tag
Igen egy gépben lennének.
Betettem a gépbe de az 1066 Mhzt 800 nak írje ez hiba?
Ok és lassulás eredményezhet? -
>Deego..
senior tag
Hy
Érdeklődnék hogy vásároltam 2 Db 2x1 Gb 1066Mhz Geil Black Dragon kitet. (az az 4Gb)
Az lenne a probléma hogy az egyik cl6 a másik cl5 időzítés van, ebből nem lehet probléma? -
04ahgy
nagyúr
válasz
#81556480 #36144 üzenetére
Még viszonylag új széria a Vengeance, nem nagyon jutott még el oda a Corsair, hogy különböző Rev. számmal adjon ki... Az eltérő Rev. főleg az 1066MHz-es Dominatro DDR2 esetén és az 1600-as DDR3 Dominator esetén dominált Corsairéknél. A Dominator GT-re már rágondolni sem merek.
De a Qru által annyira favorizált G.Skill esetében meg úgy változtatnak chipet egy régebbi szérián, hogy azt eltérő Rev.-vel még csak nem is jelzik. Erre varj gombot. A user meg csodálkozik, hogy a legrégebbiek közül való G.Skill Ripjaws kite nem megy a frissen vásárolt, két évvel fiatalabb típusazonossal négy modulos felállásban együtt. Xtremesystems-en volt már rá példa. PSC chipes modult kerestem, találtam, erre később írták, hogy G.Skill bácsiék chipet váltottak. Szerencse, hogy észrevettem.
HGyu
-
Normi™
őstag
válasz
jim_raynor70 #36140 üzenetére
Eddig úgy tűnik,de nem teszteltem még ki,kellene egy min.8 órás memtest..eddig csak neteztem a géppel,de 1,5v alatt be sem bootol...
-
Qru
MODERÁTOR
Nem. Mérőprogink kívül max tömörítésnél buksz egy picit de sehol máshol. Játékoknál viszont 1FPS-t kb, az semmi.
Viszont ha nem vetted meg még azt a ramot akkor ne vedd meg, mert azok nem túl jó minőségűek. Ha már Geil akkor az Evo szériából szemezz, azok jó minőségűek.
Ha nem ragaszkodsz a Geil-hez akkor Corsair, G.Skill, Kingston-t keress.Ha pedig már megvetted a Gél Valjút akkor meg ne tedd túl messzire a gari papírját...
LaciCRM:
Nem, ahhoz igen komoly 3D-s (értsd magas felbontású) képszerkesztési meló kell. Áltlános használatra meg játékra még a 4GB is elég.
Esetleg akkor lehet kevés 8GB ha ramdisk-ként használnád.Menni fog, csak arra figyelj, hogy a Rev számuk azonos legyen, mert a Corsair a különböző Rev-esekre különböző chippeket rak. Az eltérő revesek nem mindig szeretnek együtt melózni...
-
rob83
aktív tag
Sziasztok! (látom már álmosak vagytok
)
1155-ös gépet akarok összerakni!
Kérdésem az lenne,hogy sokat buknék,ha csak 1066MHz-en futtatnám a memokat?
(Kiegészítés Egyébként:Geil Value Plus 2*2GB DDR3 1600 MHz)
Proci G620 vagy G840 lenne,de ha nincsen nagy különbség akkor az előbbit választom!
-
törölt tag
Üdv!
Játék és normál felhasználás mellett lehet egy átlagfelhasználónak szüksége TÖBB mint 8gb memóriára? MI az ami ennél többet igényelhet? ( néha konvertálgatok, videóvágó progikkal szórakozok hobbi szinten)
Más:
Gép összeállításkor vettem 1db 4gb-os corsair vengeance ramot - cmz4gx3m1a1600c9-
Most rendelnék hozzá még egy ugyan ilyet. Akkor is működik dual channelben ha NEM egyszerre vettem kittben ?gygabyte 770ta ud3 alaplapban AMD phenom x6 processzorral működik a Dual Channel? Hová tegyem a ramokat ?( most az 1-es slotba van) Tuningolni van értelme normál használat mellett ? ( proci egyenlőre 3.6on ketyeg.)
Utolsó: az első hsz-ben am3 rendszerekről nem ír, hogy mennyi a teljesítmény növekedés ( lehet hülyeséget kérdeztem)
Bocsi a sok kérdésért.
-
rob83
aktív tag
Sziasztok!
1155-ös gépet akarok összerakni!
Kérdésem az lenne,hogy sokat buknék,ha csak 1066MHz-en futtatnám a memokat?
Proci G620 vagy G840 lenne,de ha nincsen nagy különbség akkor az előbbit választom!
-
Normi™
őstag
Megpróbáltam manuálisan időzítéseket állítani mert az spd szerint egész más mint amit auto-n beállított xmp profil alatt,de így sem jó...kompatibilitási probléma?Lehet ezzel kezdeni valamit?
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Vettem egy G.skill Eco F312800CL7Q-8GBECO 4x2gb tipusú ram kitet ami xmp-ben cl7-et tud 1.35v-on,be is állítottam az xmp,mindent felismert,de az auton hagyott feszültség 1.65-re rakja,beállítottam manuálisan de 1.5v alatt nem hajlandó elindulni,mit csinálok rosszul?Konfig az adatlapomban...
Köszi előre is!
-
04ahgy
nagyúr
válasz
dscholtz1975 #36129 üzenetére
Mindkettő feszültség részben a memóriavezérlőhöz tartozik, az meg a CPU-ban van. Konkrétan a VCCSA a memvezérlő, de a VTT meg jó, ha nem nagyon tér el a VCCSA-tól. Ezek ketten meg jó, ha nem térnek el 0,55V-nál jobban a DDRVTT-től, mert akkor degradálódik a CPU.
HGygu
-
04ahgy
nagyúr
válasz
dscholtz1975 #36127 üzenetére
2133MHz-hez kb. 1,15V VCCSA és VTT kell. 1,7V RAM feszig ez bevállalható.
HGyu
-
dscholtz1975
csendes tag
válasz
04ahgy #35900 üzenetére
na, végre megjött a ram, egyenlőre még csak 1-2 beállítást próbáltam, úgy tűnik stabil 1600@ 7-8-7-20 illetve 1866@ 8-9-8-24 beállításokkal, 1,65V alatt.
2133@ 10-11-10-31 nem ment, mondjuk idáig csak a memory voltage-t állítottam, CPU VTT és VCCSA-t nem... az nagyon fontos?
-
04ahgy
nagyúr
válasz
jim_raynor70 #36125 üzenetére
Fogom azt a modult még minimum szárazjegezni, de lehet, hogy nitrózni.
HGyu
-
jim_raynor70
aktív tag
válasz
04ahgy #36124 üzenetére
Pont az Air Cooling tevesztett meg a Standard Stock Cooling helyett. Gondoltam, raszerkesztettel legalabb egy ventilatort, de jo latni, hogy az uj szerzemeny minden tovabbi hutes nelkul tud ennyit. Es szerintem Te nem fogsz megallni itt, latunk mi meg szebb kepeket is a rendszerrol.
Gratulalok hozza! -
04ahgy
nagyúr
válasz
jim_raynor70 #36121 üzenetére
A HWBOT-os submission-nél látszódik a rendszer hűtése: a CPU esetén folyékony nitrogén, a RAM esetén a gyári borda.
HGyu
-
jim_raynor70
aktív tag
válasz
Murder3 #36122 üzenetére
Altalaban a Dual Channel szempontjabol nem mindegy, kulonbozok, vagy teljesen azonos modulok foglalnak-e helyet az alaplapban. Ki lett merve, hogy nem nagy ervagas, ha ez az opcio nem mukodik, de az teny, hogy hasonlo karakterisztikaju RAM-okkal nagyobb ra az esely.
AIDA64-gyel meg tudod nezni, mi van a DIMM-ben, esetleg CPU-Z SPD ful, vagy kikapod a gepbol es meglesed a rajta levo matricat...
-
Murder3
addikt
válasz
jim_raynor70 #36121 üzenetére
nyílván nem mind1 milyet veszek, hogy tudom megnézni h milyen ramom van a gépembe?
mert olvastam azt is, hogy akkor működik jól ha olyat veszek ami most benne van. -
jim_raynor70
aktív tag
-
04ahgy
nagyúr
No, ehhez mit szóltok, topiklakók?
ADATA XPG G 2048MB 2000/CL9, kicsit megtuningolva: 3120.2MHz RAM órajel.
HGyu
-
Apollo_21
addikt
válasz
f1alonso #36117 üzenetére
Biztos igazad van bár nálam aztírja miután..nemhasználom gépet..és elmegy monitor suspendbe h önnek lassú a gépe..kérem kattintson ide..és kihal mer h nincs memória
A kérdés..win7be a videokártyának adott memória hol kapcsolható ki? Biosba neküldjetek nincs benne olyan menü soha nemis volt nem is lesz! -
Murder3
addikt
sürgős kérdésem lenne...
Van ez a konfigom:
amd Athlon 64 x2 4000+ 2,1Ghz
2 GB RAM
NVIDIA GT440 1GBehhez ha még vennék 2 GB ramot akkor javulna pl a teljesítmény játékoknál?
Vagy teljesen felesleges jobb processzor nélkül úgyse fog javulni? -
Apollo_21
addikt
válasz
jim_raynor70 #36114 üzenetére
Köszönöm!
A szabad rész írt vagy 560megátés az elég vicc lenne a 4gigámhoz képest
-
f1alonso
aktív tag
Sziasztok! RAM-ot szeretnék venni a gépbe , AMD-s konfig (ASROCK M3A-790GXH-128mb alaplap)
Kinéztem egy OCZ 2x2 GB-s 1600mhz-s AMD Black Editionos RAM-ot CL8-as ha minden igaz 6,5K-ért.
Nos a kérdésem az lenne , hogy maga a RAM szerintetek jó ? Illetve néztem az alaplapomnak a kombatibilis listáját , ahol kezel 1600mhz-s OCZ-ramokat de pont ezt a típust nem láttam , és így nem tudom h megmerjem-e venni. De csak működne az vagyis remélem mert szerintem korrekt ár.
-
törölt tag
válasz
gáspár lászl #36100 üzenetére
Miért ragaszkodsz azokhoz a RAM-okhoz?
-
Mercutio_
félisten
válasz
Ne a gombhoz keresd a kabátot
Add el a ramjaidat, és döntsd el, hogy milyen rendszert akarsz összerakni, és az annak megfelelő alaplap+processzor+ram összeállítást szerezd be.
-
04ahgy
nagyúr
válasz
Már linkelt daa-raa is, és én is. Van AMD és intel is, de mint írtuk, kifutottak. Ellenben millió meg egy példány van, ami DDR3 SO-DIMM-et támogat. Abba nem lehet belerakni ugyan a te DDR2-es notebook RAM-jaidat, de elcseréled őket a Hardveraprón DDR3-asra.
HGyu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Google Pixel topik
- Házimozi belépő szinten
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- Windows 11
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- DDR4 Kingston és Corsair 2x16GB 3200MHz CL16
- HyperX 32GB (2x16GB) Predator DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16PB3K2/32
- Kingston FURY Beast RGB 32gb ( 4x8gb ) DDR4 3200MHz
- OLCSÓBB LETT!Kingston FURY Renegade Pro 128GB (4x32GB) DDR5 4800MHz KF548R36RBK4-128 vadi új memória
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest