Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
JohnyBlue
addikt
válasz
imyourfriend #12248 üzenetére
Vegyél egy tizennyolcharmincötöt az jobban megéri a manit
-
TayRol
nagyúr
válasz
imyourfriend #12248 üzenetére
Egerszegen semmi nincs már. Csak egy Euronics.
-
törölt tag
válasz
imyourfriend #12246 üzenetére
Nézd meg egy másik Media-ban, BestByte-ban, 220-ban, itt-ott. Engedni fogják kipróbálni.
-
imyourfriend
őstag
Ma kiszerettem volna probalni 35-ost d7000-en mediamarktban. egy az hogy nem engedtek ketto az hogAy allitasuk szerint jol fokuszal csak nem tehetem ra a gepemre.
O mondom.. pedig multkor kiprobalhattam a d7000-et ott
van errol hivatalos teszt vagy az itteni 35osok szarok es kesz?
-
Nono86
csendes tag
Nikon képes topic van?
-
Nono86
csendes tag
Köszönöm a válaszokat
-
*Ropi*
félisten
válasz
13kerszerviz #12227 üzenetére
Nyugtass meg, hogy nem képfényezőgépeket szervizelsz!
-
törölt tag
válasz
Azt jelenti, hogy az objektív fókusza a végtelenre van állítva. A legtávolabbi pontok élesek lesznek.
Nem. A mélységélesség a rekesztől, a használt gyutávtól és a tárgytávolságtól függ, illetve ha élesre állítasz egy témát tágabb rekesszel, kb. fele annyi terület lesz előtte még élesnek mondható, mint mögötte (durván 1/3 elöl vs. 2/3 hátul).
Beállítani pontosan ? Tök egyszerű: eltekered.
Milyen végtelen érdekel ? Rengeteg módja van a végtelenre állásnak, egyik pl. a nézed a keresőt és közben tekered. Másik az autofókusz. Harmadik a LiveView, belenagyítasz és tekered az obit, míg a legeslegtávolabbi pont ki nem élesedik a lehető legjobban. Na, az végtelenre állás lesz. De Te szerintem tájképezni szeretnél, arra pedig jobb a csutka végtelenre állásnál a hiperfokális távolság. ->
-> Az a távolság, ami mellett a képen a lehető legtöbb dolog éles. Ha egy tájképen beállsz viszonylag szűk rekesszel végtelenre, az azt jelenti, hogy előtte gyutávtól és rekesztől függően valameddig éles lesz a táj, mögötte pedig az lenne, de nem lesz, mert Te pont végtelenre álltál és amögött már nincs semmi. Elérted a lapos Föld szélét, lepottyansz. A hiperfokális távolság az a táv, amelytől számítva a mélységélesség a végtelenig terjed. Tehát Te jóval a végtelen előtt vagy, mert fentebb megtanultad itt és most, hogy a fókuszsík előtt 1/3-nyi tér éles, míg mögötte 2/3-nyi. Na, ezt az 1/3-ad pontot kell megtalálni a végtelen előtt, ahova ha rakod a fókuszsíkot (fókuszt kvázi), onnan még a maradék 2/3 mélységélesség élesre adja ki a végtelent. Így viszont a megmaradt 1/3 Tefeléd, a gép fele még mindig élesít sokkal többet ahhoz képest, mintha csutkavégtelenre állnál fókusszal.
Hiperfokális távra én úgy állnék, hogy végtelenre állnék előbb a fókusszal, adott rekesz és gyutáv mellett, LiveView-ban, majd elkezdeném visszafele tekerni a végtelentől a fókuszt mindaddig, míg el nem kezd homályosodni a végtelenben, nagyon messze lévő tájelem, fa, kábel, háztető, növény, hajó, akármi.
Még éppen nem engedném homályosodni - és így kb. meg is találtam azt a határt, ahol a hiperfokális távon vagyok éppen. Vannak szofisztikáltabb módszerek is, de úgy out-of-the-box ez így megjárja.
-
aleister
veterán
válasz
Szevasz!
1. Itt egy kis olvasnivaló a végtelenről. Végtelenbe fókuszálás esetén csak a tárgysík előtti DOF mezőt kapod meg, ami kb az egésznek csak az 1/3-ada. A hiperfokális távolságnál nagyobb lesz a DOF-od.
2. Elcsavarod az obit a skála végtelen állásába. Ha nincs rajta skála, akkor holdpontig, majd picit vissza.
3. Bizonyos obikon a skálán fel vannak tüntetve a blende értékek is. Úgy kell beállítani, hogy a beállított blende vonala a végtelen jelre essen, Ha nincs az obin ilyen, akkor kalkulátorral meg kell határozni.
4. Lásd 1-es pont. -
MC Pite
veterán
válasz
Pontról pontra itt ne várd, pixinfón (bővebben) vagy simán googliban keress az alapokra (pl itt). Addig is a dof kalkulátor a barátod. Rekesz függvénye mennyi lesz éles, de végtelen esetén (pláne minél jobban nyitva a rekesz) annál kevesebb dolog lesz éles a közeledben. Hiperfokális az a rekesz/fókusz kombó, amikor 'minden' éles lesz, ez is jellemzően fel van tüntetve a dof kalkulátoroknál. (Azt a tárgytávolságot nevezzük hiperfokális távolságnak, amelynél a mélységélesség a beállított tárgytávolság felétől a végtelenig terjed.)
-
13kerszerviz
csendes tag
sziasztok! olvasgattam már erről de nem értem ezért örülnék ha valaki szájbarágósan elmondaná innen nekem!
A AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G obi( a régebbi nem a most megjelent)(d3000 en) ha végtelenre van állítva az mit jelent?
azt jelenti hogy a Legkisebb fókusztávolságtól (ami a nikon oldalán 0.3m -t ír) már csak éles még több km távolságra is?másik kérdés hogy hogy kell végtelenre beállítani egy ilyen obit pontosan?
harmadik kérdés:hogy kell hiperfokális távolságra állitani?
negyedik kérdés:mikor mire jó a hiperfokális és végtelen beállitás?
kérlek titeket pontról pontra írjátok le hogy meg tudjam tenni
köszi -
törölt tag
válasz
Nono86 #12222 üzenetére
f/11 körül már a diffrakció eszi meg a képélességedet szépen, az adott szenzorfelületedre annyi picsa pici üvegfelületen jut át a fény, hogy az a pici üvegfelület nincs elég precízen megmunkálva ahhoz, hogy a szenzoron a kép borotva éles legyen. Ez nem a Hubble űrteleszkóp optikája, hanem csak egy koszos DSLR obi (fotózni jó). Csak ha indokolt, akkor mennék f/11-es rekesznél szűkebbre a mindennapokban. Ahogy előttem is mondták már.. A másik a szenzor kosz: ha zavar, f/22-nél egy homogén, töksima tiszta felületet lefotózol és ha zavar, leszeded egy Lenspen-nel és körtepumpával. Ha macerának érzed, a Nikon megcsinálja Neked. Egyébként sokan retussal szedik ki, igen. Kicsit pepecs munka.
-
Nono86
csendes tag
válasz
anaqer #12218 üzenetére
Gondolom akkor a 18-105-ös alapzoom is a pumpálósok közé tartozik. Mondjuk nem érdekes mert homogén felületen 16-os blendenyílás felett jelentkezik 1 db halovány folt, csak egyből kiszúrtam
Mi a teendő, nem merem szétnyitni a gépet. Remélem azért nem fog minden hónapban egy újabb lakóval gyarapodni
-
Nono86
csendes tag
Önmagától mennyire tud porosodni, koszosodni a szenzor, ha a gép szinte soha nincs felnyitva, ugyanaz az obi van rajta folyamatosan?
Tényleg igaz, hogy Nikonéknál van olyan, hogy a tükörnél kis apró fugacskák vannak ahová a keltett léglendület beleviszi az esetlegesen tükör körül vagy tükrön lévő porszemcséket.
-
Drakk
tag
válasz
imyourfriend #12214 üzenetére
Köszönöm. Igazából a működési elvet igyekeztem megérteni.
-
Drakk
tag
A film, illetve digitális kamera esetén fényérzékelő áramkör (CCR) (fény)érzékenysége határozza meg azt, hogy milyen fényviszonyok között tudunk a fényképezni.
Az ISO 100 az alapérték. Ha gépünk ennél magasabb érzékenységgel is rendelkezik, akkor kevesebb fénynél is fényképezhetünk. Ezt úgy érik el, hogy az elektronika felerősíti a fényérzekelőről érkező jeleket (képinformációkat). Azonban nem csak a hasznos jeleket, hanem a véletlenszerűen előálló zavaró jeleket (zajokat) is felerősíti, ami a kész képen szemcsézettség, elmosódottság formájában jelentkezik. (Ugyanúgy mint a hagyományos digitális filmnél.)
Az érzékenység csak úgy növelhető, ha az elektronika gondoskodik a hatékony zajszűrésről, ezért kerülnek drágába a magas ISO érzékenységű gépek.Azt hiszem megtaláltam a választ. Ezek szerint a "végeredmény" RAW ISO 800 lesz.
-
Drakk
tag
Szeretnék segítséget kérni, hogy megérthessem a következőket:
1. A fényképező gép alap ISO érzékenysége 100.
2. A RAW olyan digitális negatív, ami nem tartalmaz korrekciót.
3. Ha ISO 800-n fényképezek, akkor a kapott RAW ISO 100 vagy ISO 800 lesz? … és miért?Köszönöm a segítséget.
-
flash-
veterán
-
TayRol
nagyúr
nalátjátok, erről beszélek.
-
Wa2x_
veterán
Köszi nektek! Flickr megvolt, csak ott külön lehet keresni, de a pixel-peeper az jó.
-
Mercutio_
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Futás, futópályák
- Yettel topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest