Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Asztrofotózás
- Házimozi belépő szinten
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali notebookos kérdések órája
Aktív témák
-
kricsi81
senior tag
Persze, tud master módot... csak épp szinte semmire se jó...
Ha bent használod, akkor úgysem a vázon lesz a vaku, ha már cls, és mivel D90, ezért az is tudja vezérelni az sb-600-at...Szerintem is eléggé gáz templomban/szertartáson/misén villantgatni...
Nekem ma jött meg a Yongnuo 462-es vaku ebayről, 33 kulcsszám, dönthető-forgatható fej, nagylátó adapter, stb... 7 ezer ft szállítással együtt
szerintem felesleges a 900-as...
ráadásul nézd meg, hogy milyen ronda, bazi nagy feje van...kültérre meg használhatatlan a cls, ott rádiós kioldót kell használni...
-
Degeczi
nagyúr
válasz
TeeJay #11392 üzenetére
tavaly ősszel még újat vettem angol ebayről kb. 35e-ért...
most a gyengült forint, erősödött font miatt nem lehetne, 70-et pedig valóban nem ér a 600-as, de a használt árát 50 körül mindenképpen - legalábbis sokkal inkább, mint egy új 900-as 100 fölött, vagy használtan is 90 körül
-
TeeJay
félisten
válasz
forceberg #11393 üzenetére
hát nézd tegnap délután rajtam kívül volt vagy 5-6kompaktos egyén mert a gyerekük betlehemi műsort adott elő és a kompaktokkal úgy villantottak össze vissza mintha hegesztenénk
több százszor ráadásul... csak ugye míg nekik állandóan "tüzelni" kell "vagy jó vagy nem jó alapon", én nyugodtan beállítok mindent exponálok 1 villanással és láss csodát jó a fotó nincs szükségem arra hogy stroboszkóp módjára villogjak mint ők
úgyhogy a mai világban nem gáz vakuzni szerintem már egy templomban -
Egy misén szabad vakuzgatni? Én is megyek majd éjféli misére, de meg sem fordult a fejemben, hogy vakuzzak. Szerintem az nem az a környezet, ahol illik...
-
TeeJay
félisten
válasz
Degeczi #11390 üzenetére
mutasd hol lehet kapni 2 darab SB-600-at SB-900 árán!!!
árgép alapján az SB-600 olyan 69-70ezer forint körül kapható idehaza
SB-900 meg 99-105ezer környékén... ha már 70-et költök vakura nem probléma a maradék 30-at mellé rakni. vázból is nem véletlenül vettem a D90-et, szerencsére azt mondhatom a válság ellenére volt rávaló, és az objektívekre is lesz(35/1,8+85/1,8), és a vakut is meg tudnám már holnap venni akárha meg netán később már annyira beletanultam a fotózásba vehetek egy használt SB-600-at az SB-900 mellé nemde?
-
i4s
tag
En pont ugyanezem tepelodtem kb fel eve: SB600 vs SB900. ( miutan az SB800 mar nem volt kaphato sehol sem) Vegul a 900-as mellett dontottem.
Szeretek elore tervezni (2-3 ev) viszont utalok utolagosan 'szivni' valamivel es fogni a fejemet, hogy annak idejen miert nem a jobbat vettem meg, ha egyszer anyagilag is megvolt ra a lehetosegem. Lassuk be az SB600 kifuto tipus. (persze ettol meg jo vaku es hobbi celra is kituno) Ezert irtam felejebb, ha kmolyan gondolja a fotozast akkor erdemesebb beruhazni a 900-ba. Amennyiben csak probalgtani-tanulgatni-szorakozni kell akkor egyertelmuen a 600-as. -
Degeczi
nagyúr
igen, bár a régebbi vakuk mindig a teljes képkocka látószögére állnak be, azaz DX formátumú vázat használva fölöslegesen széles kévét vetítenek. Az SB-900 már asszem tud alkalmazkodni ehhez (nem mintha ez nagy dolog lenne, hiszen pár sornyi kód lehet a firmware-ben...)
ezzel együtt szerintem is inkább 2 db 600-as otthoni célra, mint egy 900-as -
Ijk
nagyúr
Az sb600-al is lehet zoomolni 85mm-ig. Ráadásul automatikus, amilyen gyújtótávon vagy oda zoomol. Az sb900 jóval nagyobb darab, és leginkább csak profiknak jelentenek előnyt a szolgáltatásai. Mivel a D90-ben van commander, így sb600-al is lesz cls, tehát tök felesleges 50k-val többet kidobatni vele, amikor tulajdonképpen ugyanazt kapja.
-
i4s
tag
válasz
TeeJay #11382 üzenetére
D90-ed van nem? Nyugodtan told fel az ISO-t 1600-ra.
Ami vakut illeti: amennyiben hosszutavra gondolkozol es komolyan veszed a fotozast, akkor ertelem szeruen SB900, ha csak szukseg megoldas kell akkor SB600. Az SB900-al egyebkent lehet 'zoom-olni' is. DX formatumnal ekv 200mm ig. Persze amikor akcio van akkor erre ugysincs idougyhogy erdemes inkabb TTL-en hagyni. Kitunoen teszi a dolgat.
-
TeeJay
félisten
azért szerencsére nem akkora nagy templom csak gyengék a lámpák...
6-8méter vaku hatótávolság nekem már megfelel mert akkor leghátulról is lehet lőni a szószéket, és a 18-105 is teljesen megfelelő oda csak ugye a beépített vaku volt kevés már ilyen távnál. 35/1,8-at venni fogok csak azért tettem fel a kérdést hogy előbb egy vakut vagy egy fényerős fixet vegyek-e -
kricsi81
senior tag
bizony, ISO-t fel kell nyomni az egekig, és máris nem lesznek alexpósok
Beltérbe én inkább a 35/1.8-at venném, mert utólag lehet még croppolni, de nagyobb látószöget elérni sehogy
plusz sokkal olcsóbb is...
és szerintem is inkább SB-600, a fényereje szinte ugyanakkor mint az SB-900-é, mindegyikben van CLS (ami beltérben nagyon hasznos!), és ha nagyon megtetszik a vakus fotózás, veszel mellé egy SB-900-at, vagy SB-700-at ha végre kiadja a Nikon
-
Ijk
nagyúr
válasz
TeeJay #11377 üzenetére
Na te is jól belenyúltál
A templomi fotózás ugyanis egy piszok nehéz feladat, és baromi drága cucc kell hozzá.
Namármost a te esetedben mivel nem akarsz milliókat költeni, olcsó fixre van szükséged. Egyrészt az sb-900 sem fog bevillantani egy templomot, másfelől nem igazán felszabadult az ember amikor pofátlanul villogtat egy templomban.
35 f1.8 és egy telére van szükséged, példának okáért egy 85 1.8, amivel nagyszerűen lehet portrézni is. Mivel nem terem fán a pénz, el kell döntened, hogy melyiket veszed előbb. A 35-el értelemszerűen közelebb kell menned, viszont kisebb beltérben is remekül használható és olcsóbb. A 85-ös drágább, viszont messzebbről is lőhetsz, továbbá portréhoz kitűnő.
Ha majd vakut veszel, inkább a 600-as felé kacsintgass, sokkal olcsóbb és fényerőben nem sokkal gyengébb. -
TeeJay
félisten
tippet szeretnék kérni
most karácsony körül megszaporodtak a templomi események ahol fotózok aztán sajnos hiába van millió reflektor meg lámpa ennek ellenére kevés a fény alulexponáltak a fotók
mi lenne a megoldás erre?
18-105 objektív marad a vázon de veszek a beépített vaku helyére egy SB-900-at
vagy marad a beépített vaku de kell egy 1,8-as objektív a vázra?előbbi előnye hogy zoomolni lehet hátrány hogy marad a 3,5-5,6 fényerő
utóbbi előnye hogy 1,8 fényerő hátrány hogy fix tehát a templomban pl nekem kell közelebb távolabb mászkálnom illetve a vázon levő vaku kulcsszáma nem annyi mint az SB-900-é -
Degeczi
nagyúr
válasz
vah-vah #11372 üzenetére
sose bánd!
a többszörös expó nagyon ritkán, speciális esetekben hasznos csak (ha fekete a háttér, pl. Holdat rá lehet így is tenni oda, ahol nem volt), de ha van ott vmi, az "átvilágít" a második expón rákerült alakon - hiszen a két expó egyenértékű, nincs szűrésezért olyan kamerán, amin van ilyen lehetőség, ott is jobban jársz a külön (de persze állványról) készített képekkel, ahonnan a célpontod egyszerűen átmásolod a későbbi képekről az elsőre
ez tökéletes megoldást ad, egyedül arra ügyelj, h az expó fix (tehát M mód), és a fókusz is rögzítve legyen
így mindegy milyen durván jelölöd ki az illetőt, akár egy nagy téglalap is lehet - hiszen a háttere nem változik
-
vah-vah
csendes tag
Sziasztok,
egy olyan kérdésem lenne, hogy D5000-el többszörös expozíciót hogy lehet produkálni, nem találom sehol...
Konkrétan egy mozgó embert szeretnék lefotózni, hogy 3 különböző pozícióban jelenjen meg a képen.
köszi a segítséget! -
kricsi81
senior tag
Nikon 300mm f/4 AF-ről (nem az AF-S-re gondolok) tud valaki valamit?
-
drkbl
őstag
-
TeeJay
félisten
válasz
DJ Reinhardt #11364 üzenetére
köszi megvan nagy nehezen megtaláltam azt a részt
417-nél járok kedd óta és ma egész sokat fotóztam -
TeeJay
félisten
milyen progi kell ahhoz hogy lássam a vázzal hány fotót lőttem el eddig?
van ACDSee-m meg Firefoxba Exif viewer de egyiknél se látok olyan részt ami hasonlítana az expo számlálóra... valami spéci program kell hozzá? -
Degeczi
nagyúr
válasz
eastsider #11358 üzenetére
ezért mondtam a Faststone-t, próbáld ki!
az kezeli a NEF-eket is (persze a beágyazott JPG-et mutatja, de így a jó. Egyébként asszem az Irfan is, csak azt már rég nem használtam), és a legfontosabb Exif infókat is látja bennük, így mennie kell azokkal is a kötegelt átnevezésnek - bár nem próbáltam ki (és nem is fogom
)
-
Degeczi
nagyúr
valóban, ezt ki is felejtettem a Nikon Transfer előnyei közül: a személyes infó beszúrása is hasznos!
kicsit ez is olyan, mintha egy nagyobb váz szoftverére upgradeelnél, mert a kisebbeken csak egy rövid "copyright" sor beszúrására van mód, míg a nagyobbakon fotós neve, ill. egyéb megjegyzés is lehet - de a Nikon Transfer mindenen túltesz, gyakorlatilag az összes lehetséges XMP/IPTC mező szerkeszthető, kulcsszavak adhatóak be, stb. (és persze sokkal kényelmesebben, gyorsabban mint a kamerán. Ezek készletként el is menthetőek, így legközelebb elég annyit kiválasztani, h "esküvő", vagy "nagymamánál")
-
vth
tag
Miért ne adnának??? Én a d5000-hez kaptam a NikonTransfer és a ViewNX programokat (az utóbbi konverter ugyebár). A Capture NX2 valóban nem jár a géphez, külön kell megvenni, de kis túlzással élve a photoshop-ot sem fogják hozzávágni senkihez ingyen.
A nikon transferben pedig valóban nagyon jó az átnevezés funkció, valamint letöltés közben személyes infókat is adhatunk a képekhez automatikusan (pl copyright).
Szóval raw konverter van, profi "képmanipuláló" program nincs, de talán ez érthető. -
Degeczi
nagyúr
válasz
dabgergo #11343 üzenetére
így van, az SB-800 leírása szerint ha már 10 mp a villanás utáni újratöltés ideje, akkor már lemerültnek tekinthetőek az akkuk
pontos kijelzés nincs, de ez a NiMh sajátossága: soákig viszonylag egyenletesen tartja a feszültségét, majd a végén hirtelen indul zuhanásnak - így pusztán a feszültség alapján (márpedig a vaku csak azt mérheti) nem lehet tudni hányadán áll
így ha fontos esemény jön és már használt készlet (ha csak álltak pár hónapig, az nem számít annak), mindenképpen tölts rájuk
tartalékkészlet a megoldás
-
drkbl
őstag
válasz
#65675776 #11325 üzenetére
Ez csak tipp, nem próbáltam és nem is fogom: állítsd be úgy a NT-t, hogy automatikusan hozzon lére mappát, a mappában szerepeljen a bemásolás dátuma, alatta pipáld ki, hogy használja az azonos nevű mappát, ha létezik. Elvileg így az egy napon feltöltött képek egy mappába mennek
-
eastsider
nagyúr
lenne olyan program, amivel a gépen lévő képeimet (jpeg+NEF) tudnám szortírozni hónap szerint, és a képeket átnevezni dátum szerint?
létezik ilyen a manuális megoldáson kívül? -
dabgergo
őstag
válasz
Karima #11345 üzenetére
Jaja kösz, akkor valószínüleg ezt fogom tenni, bér eddig is már ezt csináltam
Van vmi olyasmi h ha x másdopercnél lassbban tölti fel az sb800 magát full villantásra akkor már érdemes újratlteni az akkukat vagy nem tom h van, de vmi ilyesmit olvastam. Csak nem tom h másodperc -
Karima
őstag
válasz
dabgergo #11343 üzenetére
Én a helyedben minden olyan fotózás előtt, ahova fontos a vaku, feltölteném. Igaz, hogy mivel ezeknek az újratölthető akksiknak az élettartama feltöltési ciklusokban van meghatározva, és ha akkor is feltöltöd, amikor lehet hogy nem kéne, - mert kibírná a következő fotózást, - vesztesz egy ciklust (a több ezerből), de sztem elhanyagolható az a veszteség ahhoz képest, hogy mondjuk a nap elején már kimegy a szufla az akksikból.
Én minden nagyobb túra/fotózás előtt feltöltöm őket.
Szerencsére ezeknél az eneloop akksiknál - legalábbis a szóróanyaguk szerint - úgy van, hogy ha feltöltöd őket, és akár egy évig nem használod, akkor is csak 85%ra megy le a töltöttségük, tehát elég sokáig magukban tartják a naftát. Ebből adodóan azt is megcsinálhatod, h amikor eszedbe jut, akkor feltöltöd az összeset, és akkor ott lesz jópár fullra töltött akksi. Ez abból a szempontból jó, hogy nem kell közvetlen a fotózás előtt arra is figyelned, hogy feltöltötted-e az akksikat
-
-
dabgergo
őstag
Lenne egy kérdésem: az eneloop akukkal nekem az bajom, hogy nem tudom megállapítani, hogy milyen töltöttségi szinten vannak, vagyis az sb-800 nem írja ki. Ti, hogy szoktátok megállípítani? Nem kellemes úgy fotózásra indulni h nem tudod mikor merül le ugyanakkor nem is biztos h hasznos mindig rátölteni a 3/4 lévő akkura. (vagy az mindegy neki?)
-
-
dabgergo
őstag
Na megjött ma az eBayről rendelt Meike MB-D80-as markolat a két akkuval
Kicsit sok időbe telt mire kiszállítottákDe úgy látom nagyon megérte. 15ezer volt mindennel együtt! Jó a markolat minősége, sajnos az "eredeti" Nikonnal nem tudom összehasonlítani, de ezzel meg vagyok elégedve. Jó a nyomáspontja a markolaton lévő expogombnak is (egyébként nem annyira elkülöníthető a két fázis lenyomáskor mint az eredeti expogombon, de használatban ez egyáltalán nem okoz gondot, amikor még kikapcoslta állapontban nyomagattam azt hittem nem lesz vmi jó, de használat közben teljesen egyértelmű, szal ennek örülök, ettől féltem kicsit). Elég masszívan fel lehet rakni a gépre, én is raktam egy kis szigszalagot h atombiztosan legyen rajta
így most tényleg király
A két akkuról nem tok vmi sokat nyilatkozni
Ennyi pénzért lehetetlen h ne érje meg, szerettem volna úgyis pótakkut. Egyébként vmi Travor márkájú (7.4V, 1500mAh).
ha van kérdés szívesen válaszolok (mert már többen írtátok h érdekelnek a tapasztalatok
Ja és sokkal jobb így a gép fogása ezt el si felejettem írniNem hinném h bármikor is le fogom venni
És aminek még örülök h így is alá lehet bal kézzel támasztani az obit szal ezzel sincs gond, mert kényelmesen elér így is oda a kezem.
-
i4s
tag
válasz
Degeczi #11337 üzenetére
Erre altalaban kulon fejlesztocsapat szokott lenni (jobb cegeknel), akik parhuzamosan masik oprendszer(ek) ala dolgoznak. Nekem csak az fura az egeszben, hogy megjelenik egy uj operacios rendszer aminek a beta/teszt verzioi mar honapokkal elore rendelkezesere allnak minden ceg szamara aki szoftvert fejleszt az adott rendszerre. Ergo idejeben fel lehet keszulni a valtasra. No de, hogy majd fel evet kelljen varni 1 kompatibiltasi hibakat orvoslando fejlesztesre az azert meg is csak sok...
Nyilvan Nikon-eknal nem a szoftver fejlesztes a huzo agazat, de azert ennel jobban is mehetne.
Rovidesen lesz alakalmam kiprobalmi az NX2-ot egy desktop mac-en aminek lenyegesen nagyobb a teljesitmenye mint a laptopomnak. Meglatjuk lesz e valtozas.
A Nikon Transfert meg mar varom mint a messiast mert nekem nagyon bevallt a kepek lementesere. Gyors, egyszeru, pont az ami kell. -
Degeczi
nagyúr
az Adobe nyilván nem .net-ben fejleszt...
biztosan régóta bevált módszereik vannak az alapvetően azonos forráskód-mag (gondolom C++) különböző platformokra portolásában
ha viszont nincsen .net OSX alá, a Nikonnak oda más forrásnyelven kell megírnia ugyanazokat az algoritmusokat, ami sokkal nagyobb feladat
-
Degeczi
nagyúr
(egyébként úgy néz ki, CF-re váltok, így jut eszembe, eladó lehet az alábbi tempóra képes, nyár óta alig használt 10 év garos 8G Ultra II SDHC)
-
i4s
tag
válasz
Degeczi #11332 üzenetére
A .net windows-os fejleszto kornyezet. Ez valoban nem letezik osx ala itt ha jol tudom cocoa-ban fejlesztenek.
Ellenben az Adobe-nal valahogy megiscsak megoldjak a dolgot mert a win-es es osx-es frissitesek rendre ugyanakkor jelennek meg. Pl a View NX vagy Nikon Transfer meg mindig nem megy osx Snow Leopard alatt... (szeptemeber ota!) elmeletileg 2010 februarra igerik, hogy kiadjak a frissitest. -
Degeczi
nagyúr
nem tudom, nem azzal lehet-e gond, h az NX Win alatt egy .Net alkalmazás: fene tudja, talán OSX alá nincs még jól optimalizálva a .net környezet - vagy esetleg eleve nem is létezik (nem tudom, nem néztem utána), ezért teljesen másként kell megírják, mint Win alá (ez magyarázná azt is, miért sokkal később jelenik meg Mac-re. Ha .net lenne ott is, szinte változtatás nélkül mehetne = vagyis gyorsan megjelenne arra a platformra is. Tehát valszeg ez az ok: egy teljesen másként megírt alkalmazásról van szó a két oprendszer esetén)
-
i4s
tag
válasz
TeeJay #11327 üzenetére
Nem lehet, hogy vmi hardveres/driver problema van azon a gepen? A masolas sebessege egybekent tobbmindentol is fugghet. A HD tipusa amire masolsz ( 5400, 7200 RPM) FSB ( 533, 667, 800 vagy gyorsabb) USB1 vagy USB2 es meg jopar dolog. A bekapcsolt virusirto is betehet a masolasnak.
-
i4s
tag
válasz
Degeczi #11315 üzenetére
A gep amin jelenleg fut: MacBookPro 2GHZ CoreDuo, 2 GB Ram.
Verzioszam; 2.2.3 ( ez a legutolso) OS: OSX 10.6.2 masik neven Snow Leopard.
Azonban elmondhatom nyugodtan, hogy ue volt a helyzet a korabbi OS-el is.
1 dolog lehet meg a lassusag oka: a laptop HD ami ugye csak 5400 fordulaton megy a desktop 7200 helyett, bar probaltam kulso firewire HD-vel ami viszont 7200-as. Semmit nem valtozott.
Joval lassaban reagal mint pl az Adobe Camera Raw vagy a Lightroom.
A kotegelt feldolgozasnal ugyan ez a helyzet
Szamomra vegul az lett a megoldas, hogy 10 max 20 kep eseten CNX 2-ben elvegzem az alapokat. ( WB, picture controll, levels, exp comp es meg par aprosag) aztan kiexportalom TIFF-be, mahd ezeket nyitom meg PS-ben.
Tobb mint 20 kepnel Lightroom aztan baratkozom a szinekkel
Az Apple Aperture-je is nagyon jo csak iszonyat hardver igenyes szoftver igy maradtam a fenntebi megoldasnal. -
Ijk
nagyúr
Áldás számomra ez a Nikon Transfer (most húztam le). Mindig rá kell jönnöm, hogy érdemes fórumozni.
-
Pilács
senior tag
Én nem tudom, hogy hol az igazság, de az én kártyáim 19k-val olvashatóak itthon, a legrosszabb is 11k-val írható (a legjobb 19k-val). Hozzá teszem hogy saját kártyaolvasót viszek mindenhová, van olyan gép, amiben szintén usb2 van, és ez az érték sosem megy fel 7k fölé, szal erősen gépfüggő is (milyen programok futnak - víruskereső) a dolog. 4-es szám a karikában, és sokkal többet futnak, igaz a gyártó csak a 4M-et garantálja, szal sajna reklamálni nem igen lehet...
-
TeeJay
félisten
válasz
Degeczi #11320 üzenetére
az a vicces hogy C4-es ultraII és rajta van a 15MB/sec.
már 3 kártyaolvasóban is néztem ezt a kártyát sehol nem lehetett 3MB-tól gyorsabban írni rá... ha a csaj nikon kompaktjában van onnan nem tud 4MB-tól gyorsabban gépre másolni fotókat USB-n... fura nekem ez a kártya de elhiszem a te tesztedet, én is vegyek SDHC-t -
Degeczi
nagyúr
válasz
#65675776 #11325 üzenetére
dehát mást mit tehetnél (nem a Nikon Transferben, hanem általában, bármilyen áttöltő programban):
- vagy automata a mappa létrehozás és akkor annak sorszám/dátum lesz a nevében
- vagy kézzel kiválasztott mappába megyha netán több kártyára lenne szétszórva ami kell (nálam roppant ritka, de néha megesik), akkor áttöltés után egyszerűen áthúzom a képeket a második (harmardik...) letöltés során létrejött mappából az elsőbe, és kész...
(itt is hasznos a file-ok automata átnevezése dátum+időre, ami garantálja, h nem lesz ütközés, és a név szerinti sorrend is jó lesz) -
törölt tag
válasz
Degeczi #11324 üzenetére
Pl olyan esetekben, amikor az ember egy rendezvényen több memóriakártyát is használ, akkor teljesen felesleges a sorszámozás a mappanévnél (legalábbis szerintem).
Tudom, használjam a Primary destination folder-t erre (azaz tallózzak egy újat), de az meg nem szimpi, mert úgy hagyja az ember (bambaságom határtalan), aztán alig bírja kiválogatni, hogy mi hova való.
Nyilván egyéni szocproblémám...
-
-
Degeczi
nagyúr
-
Degeczi
nagyúr
válasz
TeeJay #11318 üzenetére
tessék, 8G Ultra II másolás, folyamatosan ezt a 17 M-t adta:
Photohallban nem valószínű, h kamut kapott volna (pláne ha járt a kártyához Hama-s garpapír)
inkább arra tippelek, h régi változat lehet
csak kb. 1.5 éve tudják a 15 MB/s-et, előtte asszem tényleg feleakkora volt a sebességükha így van, akkor arra példányra nyilván nincs is ráírva a 15M
-
TeeJay
félisten
no gyorsan kölcsönkértem rokon csajtól egy 2gigás Sandisk Ultra II SD kártyát
benyomtam a gépbe, villanás alatt mentette rá a fotókat viszont laptop kártyaolvasóba rakva csak 8MB-al másolta a gépre a 150megás HD videót is, írni meg összesen 3MB-al tudtam rá.
hmmmm most akkor ő vagy kamu Sandisk kártyát kapott a Nikon kompakt gépéhez photohall-ban vagy nem tudom
a D90 mindenesetre villanás alatt mentette rá a fotókat mert tényleg szinte egyből kialudt a kártyaművelet jelző lámpa míg a Kingston-nál azért többet világít...
no majd veszek egy 4-8gigásat és kiderül mi az igazság -
Degeczi
nagyúr
Win alatt is fontos hozzá a min. 2G RAM (egyetlen kép is elvihet 5-600 MB-ot! Két képpel már 1G körül is járhat a foglalása. Onnan mondjuk már nem nő ilyen ütemben), azzal a mostani változatai már teljesen jól használhatóak, nem vánszorog
a felülete részben hamar megszokható, részben viszont rossz, átgondolatlan
pl. olyan egyszerű dolog is elég kényelmetlen, mint egy adott képarányra vágás: bár van rakás előre definiált arány, de nemhogy 16:10 vagy 16:9, még a legfontosabb 3:2 sincs köztük, így azt kézzel kell fölvenni - abból pedig csak egy lehet, így minden alkalommal meg kell tenni, ha ezek közül egy másik volt utoljára használatban (ami gyakran megesik, mert még az álló formátumú 2:3 arányt is külön kell fölvinni. A LR van annyira okos, h magától észreveszi ha portréban akarsz vágni, attól még az ugyanaz az arány számára).
Apróság, de zavaró (pláne mert egyszerűen javíthatnák)A régi Nikon Capture "filmszalag" nézete nagyon jó volt sok kép feldolgozásához, nem értem miért hagyták ki az NX-ből... Így az az egyetlen módszer, h alapban ráengedni az összes képre vmi nagyjából jónak tűnő beállításkészletet, majd utána azokkal a kivételekkel külön foglalkozni, amik más elbánást igényelnének
(az újabb változatok kötegelt sebessége sokat javult, régebben csigalassú volt. Mac-re valóban lehet, h nincs még az a verzió) -
i4s
tag
Most csak a mac-es felhasznalok neveben szeretnek velemenyt mondani a capture nx-rol, mivel a win-es verziojat nem lattam mukodes kozben.
Pozitivum:
Kitono kepminoseg, a szinek az arnyekok stb. Messze a legjobb vegeredmenyt nyujto RAW konverter es szerkeszto Nikon gepekhez.Negativum:
-Iszonyatosan lassu
-Elosore attekinthetetlen kezelo felulet, igencsak szokni kell
-Nincs beepitett hotpixel szures ( vs Lightroom)
-Nagy kepmennyiseg feldolgozasa eseten kinszenvedes a hasznalata
-A fejlesztesek/updatek rendszeresen kesve jelennek meg OSX ala. -
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Degeczi #11309 üzenetére
Logikus amit írsz, és a file rendszer amit használsz. Én egy sorszám_esemény_dátum rendszerű mappát hozok létre a képek főmappámban, és abba másolom a DSC_XXXX file-kat. Nekem ez egy régi megszokott rendszer, megtalálom benne a dolgaimat, egyedül a tízezrenkénti átfordulás okoz kis galibát... Ezért írtam, hogy semmiresejó a képletöltő, de inkább úgy kellett volna írnom, hogy számomra felesleges.
Kazimír, neked is igazad van, hogy ez biztosan jól megfontolt döntés Nikonéknál, én akkor is korrektebbnek tartanám ha adnák a gépvázhoz vagy kithez... Főleg ha figyelembe veszed amit te is írtál, hogy a váz csak a kezdet, amit követ még 2-3-4 obi, vaku, stb.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Kazimír #11310 üzenetére
egyébként a tudásához, képminőségéhez képest nem drága a Capture NX
ha visszahoznák benne azt a filmszalag szerű nézetet, ami a régi Nikon Capture-ben is megvolt (picit LR-hoz hasonló, a lényeg: ne kelljen egyenként behívni és menteni a képeket, már a filmszalag nézetben is lehessen állítgatni, vágni rajtuk, majd csak a legvégén menteni az összeset), meg is venném
amíg képkidolgozásról, és nem kimondott átszerkesztésről (mint pl. szereplő átmásolás egyik képről a másikra) van szó, gyakorlatilag mindent tud, méghozzá nem hogy gyengébb, de gyakran jobb minőségben, mint pl. a Photoshop hasonló funkciója!
(pl. a D-Lighting szebben húzza föl az árnyékos részeket, mint a PS Shadow/Highlight-ja)vagyis otthoni célokra önmagában teljes, elegendő megoldást ad - egy belépőszintű obi áráért (ezzel együtt tényleg járhatna kedvezmény a vázak mellé. Azt hiszem, USA-ban szokott is)
-
Kazimír
őstag
válasz
t_a_m_a_s #11308 üzenetére
Ez egyfajta üzlet(i szemlélet) és érdek. Nyilván a Nikonnál alaposan meghányták-vetették, hogy érdemes-e ingyen adni RAW konvertálót minden DSLR-hez. Kiszámolták a kötségeiket, és összevetették a dolog marketingértékével ill. a kieső bevétellel. A döntésük látható. A fogyasztó oldaláról pedig a kiskapu..
Nem hiszem, hogy rosszhiszeműség. A legtöbb esetben kényszer ill. az általad említett elv, miszerint: Ha már megtiszteled őket a választásoddal és leszurkolod a 6 számjegyűt, akkor ennyit igazán adhatnának ajándékba, vagy jelentős(!) engedménnyel. Különösen úgy, hogy tudják, objektívre is elköltesz majd sok számjegyet.. -
Degeczi
nagyúr
válasz
t_a_m_a_s #11308 üzenetére
nem, a "semmiresejó képletöltő" nagyon is fontos!
(akár a Nikon Transfer, akár a régi Picture Project)ha nem használod, semmitmondó "DSC_XXXX" file-okkal leszel tele, ami kerülendő!
akkor egyrészt a visszakeresés is nyűg, de pláne ha válogatást készítenél egy adott téma különböző időpontokban készült képeiről: a név szerinti sorrend rossz lesz, mert 10e képenként nullázódik a számláló, és jó eséllyel ütközésbe is belefutsz, csak idő kérdése
nagyon hasznos a gyári letöltő:
- amint bedugom a kártyát, magától el tud indulni
- létre tud hozni egy új, automatikusan sorszámozott mappát az aktuális letöltésnek (így egy helyre kerülnek az áttöltött sorozat képei, de csak azok - ami kötegelésnél nagyon hasznos)
- menet közben át is nevezi a képeket automatikusan, beállítás szerint, ami nálam: készítés dátuma+időpontja!így egyetlen kép nevére rápillantva azonnal tudható mikor készült, mindig jó marad a sorrend, sosincs ütközés, és ami szintén hasznos: még másik kamerával készült képek is helyes sorrendben bekeverhetőek az enyémek közé!
(csak azokat egy külön programmal kell előbb átneveztetni ugyanilyen módszer szerint, esetleg időpont eltolással, ha nem voltak egyeztetve az óráik) -
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Kazimír #11307 üzenetére
akkor már inkább a vagy...
Az a baj, hogy nem arról kéne szólni ennek, hogy a Canonhoz jár-e... Veszel egy akármilyen DSLR-t hatszámjegyű HUF-ért, kapsz hozzá csicsapicsás CD-t, ami van használati száz nyelven, van valami semmirenemjó képletöltő amit úgysem raksz fel, mert bedugod a gépet vagy a kártyát a PC-be, és letöltöd a képeket. Mindez szépen becsomagolva hat zacsiba. Viszont amit használnál, azt menjél szépen, aztán vedd meg... Vagy töltsd le a netről, amiből a Nikonnak ugyanúgy nincs bevétele, mintha ingyé adná. És gondolom a felhasználók többsége úgyis az utóbbi választja... (vagy rosszhiszemű vagyok???
)
-
Ijk
nagyúr
Mostanában adnak már a vázakhoz Nikon Capture-t?
-
TeeJay
félisten
válasz
Degeczi #11298 üzenetére
oksa akkor lehet mégiscsak a 8gigás SDHC lesz megvéve hogy férjen a sok RAW+JPEG aztán kipróbálom majd a Nikon szoftverrel mit lehet alakítani rajta. bár én is úgy vagyok vele hogy a D90+18-105VR már most is óriási ugrás a kompaktokhoz képest szóval már JPEG-ben is leesik az emberek álla ha látják mit tud a masina
ha meg lesz időm szórakozni még jobb eredményt is el lehet érni
Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Tesla topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Építő/felújító topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- További aktív témák...
- Xiaomi 10W töltő nem használt
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest