Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
shabbarulez
őstag
A Nehalem processzorok árai [link]
2.66 Ghz $284
2.93 Ghz $562
3.20 Ghz $999Elég érdekes árazás, közel hasonló az azonos órajelű Penryn szériához. Q3-tól a 2.66 Ghz-es Q9400 lesz $266-ért, a 3Ghz-es Q9650 lesz $530-ért és talán a QX9770 ára is mérséklődik ezer dollára. Vajon Q4-re e miatt Penryn szériánál lesz egy újabb leárazás vagy marad ez a felállás?
-
Ottoka
őstag
Bloomfield 2,66Ghz teszt
-
Ottoka
őstag
Nehalem-hez is lesz nvidia-s alaplap. Megegyeztek, és lehet az nvidia az sli-t adta cserébe....
-
-
^Boss
őstag
jo, ebben igazad van, de joval rovidebb idotartam alatt lement az ara, AMD-nel sokaig nagyon-nagyon draga volt az X2.. raadasul, ha az Intel vezeti a piacot, akkor szvsz nincs akkora gaz, mivel naluk a tikk-takk cucc miatt mindenkepp szabalyozva van valamennyire az "arfolyam"
-
-
gV
őstag
Lynnfield csak 2009 q3-ban [link] kicsit azért gondolkodhattak hiren mert az old DMI megvan a Bloomfieldes rendszerben is és ott nem emlegetik számomra negativ öreg jelzővel, amugy meg amire kell Ibex peak (északi+déli híd) és a cpu kommunikációjára elegendő a 2GB/s sávszél amit biztosít
-
wmarci
senior tag
válasz
shabbarulez #181 üzenetére
Hú, ez elég komoly. A Sandy Bridge már Core 4 Duo lesz? Vagy akkorra már nem lesz meg a Core Duo név? Én azt sajnálom, hogy minden arhitektúra csak 1-2 évig van a csúcson.
Nagyon gyorsan jönnek a jobbak.Bár ez annyira nem is gond ( természetes ). Csak az árak normalizálódnának.
Én vagy most vagy amikor a Diablo 3 jön, akkor akarok venni új gépet. De szerintem megvárom, addigra lehet, hogy lesz már Sandyke. Szerinted?
-
shabbarulez
őstag
How to launch Nehalem when Penryn is doing so well [link]
Ebben is írnak az új E0-ás Penryn steppingről, valamint az R0-ásról amelyekről már tavasszal lehetett olvasni hogy ősz felé érkezni fognak. Egy tavaly Intel doksi szerint július 3.-án jönnek az első ES modellek és úgy tűnik ez így is lehetett, mert a neten már megjelentek az első ilyen steppinggel rendelkező ES proci tesztek. Az Intel doksi szerint szept 19 az első nagyobb volumenű hozzáférhetőség, de okt 13-án ez teljesen beindul. Így aztán nagy valószínűséggel a Nehalemek indulására a Penryn família is átesik egy stepping váltáson.
Az új Penryn steppingek energia gazdálkodása javul. A mostani csúcs 3.2-es Xeon X5482 aminek a TDP-je 150W, ezzel a stepinggel visszasorolódik a standard 120W TDP osztályba. A desktop extrem QX9650 130W TDP-je is az új váltzatnál 95W-ra normalizálódik.
Nagy valószínűséggel a két új stepping egy kicsivel tovább tolja ki az órajel keretet, amíg jővőre érkeznek majd a mainstream Nehalem példányok.
-
shabbarulez
őstag
L4 cache az szerintem már a tokozáson belülre hozott DRAM memória lesz, az pedig még odébb lesz. Az Intel Tera-scales doksijaiban úgy 2010-11 felé várja ennek a technológiának a megjelenését. Szerintem Sandy Bridge előtt nem valószínű hogy megjelenik, de lehet csak annak 22 nm-es utódjában, de az szinte biztos hogy először csak a drágább Xeon sorozatnál fogunk ilyennel találkozni.
A fejlesztések azért jól haladnak, a februári ISSCC-n már bemutattak egy elég ígéretes RAM változatot. [link]
Az Intel 3 lépésben képzeli egy a tokozásba hozott memória kialakítását. Először simán a két chipet egymás mellé rakná, a végső fázisban pedig a 3D stacking révén a két chip egymás fölé kerülne sendvics elrendezésben. Így kerülnének egymáshoz a legközelebb, így lehetne kiépíteni a rövid távolságon a legtöbb összeköttetést, ami tovább növelné az adatátviteli sebességet. Az utolsó fizásra anno 2 éve a 80 magos fejlesztői chipük demonstrálásakor már volt példa, ott demonstrálták először a 3D stackinget.
Itt egy elég jó összefoglaló ábra a jővőbeli várható 3 lépcsőfokról: [link]
Itt pedig a cikk amiben szerepel, amiben további részleteket is el lehet olvasni: [link]
-
wmarci
senior tag
L4 cache melyikben lesz?
Westmerkében?
-
Ottoka
őstag
Nem lehet ebből mérnöki példányt szerezni? Vagy még lap sincs hozzá ?
-
keIdor
titán
-
Myers
senior tag
Nehalem infó morzsák.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
raskolnikoff #173 üzenetére
Eszem ágába sincs +2 hónapot várni Magyarországi megjelenésre csak azért, hogy 20-30%-al drágábban vehessem meg.
Fater most hozat külföldről Nikon D80-ast. Idehaza a legalapabb komplett gép (men test) 230k. Neki egy tökig felszerelt 4 lencsés modell lessz, 2 táskával, 2 álvánnyal meg miegymással 175k-ért.... Ennyi...
Ha csak 20%-al lessz olcsóbb, már jól jártam!
Egyébként nagyon nehéz!
-
raskolnikoff
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #172 üzenetére
Nehéz megvárni mi?
-
keIdor
titán
válasz
TESCO-Zsömle #170 üzenetére
Okt-Nov-Dec. a Q4.
November, Decemberben jönnek. Hazánkba sztem inkább 2009.
-
Frigo
őstag
-
törölt tag
Előreláthatólag meddig fog skálázódni a Nehalem család?
-
gV
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #164 üzenetére
Bloomfield Qpi-vel
Lynnfield qpi nélkülutobbinál valóban nem szükséges a qpi mert a pcie 16 vezérlő is a cpuba van és ha jól értelmezem a képet a chipsetje csak a mostani délihídak funkcióit kell ellátni
-
Mackósajt
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #164 üzenetére
Ha jól tudom az "északi híd" (leginkább a PCIe-en csatlakozó kártyák) felé is ilyen kapcsolat van/lehet. Nem csak CPU-CPU.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
shabbarulez #163 üzenetére
Engem ez taglózott le...
Az pedig, hogy a Bloomfield (LGA13xx) Extrem/Performance, rendkívül megnyugtató. Annó Q6600 is ott kezdte.
szerk: Vki meg tudja mondani, hogy a halandó felhasználónak mi szüksége PQI-ra?? Mert ha jól gondolom, az a CPU-CPU kommunikációra van kitalálva...
-
shabbarulez
őstag
Japán emberke(Hiroshige Goto) a Computex után frissítette a diagrammjait. Abból a szempontból lehet érdekes, hogy a legelső infók a Nehalemről ugyanezen ember írásaiból érkeztek. Biztos vannak belső forrásai.
Ami érdekes belőle hogy úgy tűnik lesz 8 utas Nehalem szerver is. Ilyen hír anno fudzillától röppent fel először tavaly szeptemberi IDF idején, hasonlóan 2009H2 felé prognosztizálva.
-
Vistaboy
veterán
"A teszt során a 2,66 GHz-en futó Nehalem négymagos chipet eresztették össze a szintén négymagos, azonos órajelen munkálkodó Core 2 Quad Q9450 processzorral. Előbbi végre integrált memóriavezérlővel (DDR3) érkezik, így hagyományos FSB-je már nincs, emellett visszatért a régóta hanyagolt HyperThreading is, aminek eredményeként a Vista nyolcmagosnak látta a fejlesztést. A számos technikai változtatás és újszerű megoldás révén az újonc általában véve 10-30 százalékos előnnyel zárt, miközben a fogyasztás 10 százalékkal emelkedett az elődhöz képest. A méret szintén megnőtt, hiszen az új LGA-1366 eleve nagyobb a most használt LGA-775 tokozásnál. Előfordulhat, hogy az olcsóbb változatok egy kisebb tokban (LGA-1160) futnak majd, ám ezzel kapcsolatban még nincs hivatalos információ."
Forrás: SG.huEgyre nehezebb helyzetben van az AMD. A Core 2 után ismét egy jól sikerült CPU-val sikerült kirukkolnia az Intelnek.
-
gV
őstag
316 dollár lesz a 2.66GHz-es Bloomfield szerintük
-
slett27
addikt
válasz
csatahajós #156 üzenetére
Három dolgot olvastam :
1. Az Intel eddig azért nem lépte meg az IMC-t, mert nem volt szükség rá.
2. Azért lépte meg, hogy versenyképes legyen a szerver szengmensben az Opteronok ellen.
3. Beletört volna a bicskája, ha ezt 4 éve próbálta volna megcsinálni. -
Gorneck
legenda
válasz
csatahajós #156 üzenetére
Ha tetszett nekik akkor miért baj ez? Mondjuk engem rohadt mód nem érdekel a szöveg...inkább a számok kötnek le...
Ha annyira sürgős lett volna kiadták volna előbb...de nincs rá szükség, akkor hova a rohanás? Teljesen jól van ez így...
-
Myers
senior tag
Lehet reménykedni nehalem tuning ügyben, bár konkétan nincs említve a nehalem:
-
csatahajós
senior tag
-
slett27
addikt
Na igen, nemtudom hogy egy ilyen jellegű projekt kifejlesztéséhez sok pénz kell vagy jó mérnökök, vagy mindekttő.
Hát... mit is mondjak... szóhoz sem jutok. Nem hagyja magát az Intöj !
Még mindig az a kérdés hogy az ellenkező oldalon a Shanghai mit fog felmutatni. Ezen a rendezvényen nem demozták a Shaghai/Deneb-et. Megint gond lenne ?
-
Frigo
őstag
avagy az első teszt az Anandtech-en.
-
slett27
addikt
válasz
Nyugdíjas #151 üzenetére
Nem teljesen ide tartozik, de szorosan összefügg a dologgal, hogy ugye mit fog tudni felmutatni ez ellen az AMD. Shanghai csak + 4MB L3 cache-t fog kapni elvileg. Semmi más módosítás nem lesz ? Mert akkor az csak a Penrynek ekkel lesz jól Nehalem ellen nem.
Hydra meg még messzebb van. Ezekszerint megint csúszik az AMD.
Mitac eddig notebook-okat gyártott, de a noti belseje nagyobb cég (ASUS, MSI...) cuccait képviselte, ez akkor már saját fejlesztésű alaplap ?
-
SzlobiG
félisten
Látom kezd beindúlni a topik.
-
Frigo
őstag
X58-as lap felhozatal a Computexen
Úgy látom mintha eltünnének a heat-pipe erdők .
-
Frigo
őstag
Anandtech is letesztelte.Remélhetőleg az eredmények még ma felkerülnek az oldalra.Náluk 2.93Ghz-en futott a CPU.
-
Frigo
őstag
Sajna csak egy szál 3d mark-ból áll de még mindíg jobb mint a semmi .
-
TESCO-Zsömle
titán
"Tylersberg, or X58 as you will come to know it, actually takes up a very large die-space considering it’s (currently) built on 65nm. "
-
gV
őstag
Egyébként szerintem X58 már 45nm lesz.
sztem jó ha 65 és még igy is nagynak tünik figyelembe véve h a mem vezérlő már nincs benne, persze ne legyen igazam
Én ezen a sok új Socket-en alig igazodok ki... 2 új Desktop, 2 új server és 1 új mobil
h miért van ennyi? sztem mert
az mp servernek nek kell a sok láb a 4 csatornás mem vezérlőnek és a qpihez
a dc serverneknek és a high end desktopnak 3 mem + 1/2 qpi
a mid desktopnak és mobilnak a 2 memkülönböző felépitéseknek különböző socket, logikusnak tünik föleg h utobbi 2be nem lesz qpi, az mondjuk engem is zavar ha vki vesz lynfieldet nem tud majd bloomfieldre cserélni csak ha platformot vált
-
slett27
addikt
válasz
shabbarulez #131 üzenetére
Kíváncsi vagyok hogy bírkozik meg az Intel az IMC-vel. Vagy már vannak minden buktató nélküli működő rendszerek ?
-
shabbarulez
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #130 üzenetére
Lesz majd 8 magos desktop is idővel, bár szerintem mainstream esetén nem arra fognak elsődlegesen koncentrálni.
Véleményem szerint a Nehalemet követű újabb architektúra a Sandy Bridgenek már lesznek 8 magos mainstream desktop chipje 2011 elejére. A köztes 2010-es Westmerenek meg 6 magja lesz, ez utóbbi kettő már 32nm-en. Bár szerintem mainstreamben nem annyira a 8 magos lesz előtérben, ahogy Nehalem esetén sem gondolom ugyanezt a 4 magosról. Szerintem inkáb 2-4 mag mellé pakol GPGPU-s változat lesz majd amit mainstream piacon leginkább tolni fog az Intel, ugyanúgy ahogy Nehalemnél is inkább a 2+GPU kombináció fogják leginkább propagálni.
-
TESCO-Zsömle
titán
Had csatlakozzak. Én is várom, mint Messiást. Kicsit sajnálom, hogy Desktop-ba nem lessz 8-magos, bár úgyse használná ki semmi...
Beckton egyszerűen félelmetes! És tényleg nem érteni Intel kit akar legyőzni. Valószínűleg senkit, csak halad az ütemterven, de ha így folytatják sokan megszívják majd. Az idő peig egyre csak pereg... Tikk-Takk...Egy filmben látott kivégzésre használt eszköz jutott most eszembe. Lényegében egy éles aljú inga, melynek tengelye minden végállásban/holtponton lejjebb esik egy kicsit. Ezzel egyrészt biztosítja a lendületet, másrészt egyre közeledik az alatta fekvő nyakához...
-
^Boss
őstag
asszem amig nem lesz elerheto az 1366 kivarok majd, nem akarok aztan lapot cserelni amikor lemegy az aruk, nomeg tuning nelkuli cuccra alapbol nem nevezek be
. sztem eleg hulye lepes az inteltol, mindenki szidta oket anno a sok socketvaltasnal, most vegre kibirtak 3-4 evig a 775-el, mindenki elegedett, erre ujra kezdik ezeket a baromsagokat.
-
keIdor
titán
#123 legalján van egy kis infó
Nyilván a Socket 1366 lesz az Extreme... a Mainstream meg az 1160. Elvileg itt nem lesz tuningra lehetőség.
Socket 1567 lesz a kemény! 24MB L3 meg L4 cache
-
^Boss
őstag
gondolom a veglegesen lesz ihs (x38on ugy tudom van).
valahol vannak infok arrol, milyen arkategoriaba esik majd a socket 1366, ill. mennyivel lesz a mainstream socket ara folott? igazabol nem nagyon neztem meg meg ezeket a dolgokat, ha szerepelt, akkor ird, es utanakeresek, csak keves most az idom -
G@ß!
őstag
Szerintem azok, akik tuningolni szeretnek, azok megveszik a mostani procikat...vagy egy picit várnak a q9650re...
-
shabbarulez
őstag
válasz
Oliverda #117 üzenetére
Néha olyanokat kombinál a fudzilla hogy csak mosolyogni lehet rajta. A S1366 szerintem sosem fog mainstreambe menni, mert az Intel azt nem annak számja. A S1160-ba mennek a mainstream procik, így aztán a fenki kijelentésnek se füle, se farka.
Az olyan mint anno amikor abból hogy az Intel nem supportálja az OC-ot S1160-on, abból kihozták azt hogy tiltani fogják. Nem igazán értem a nem supportál és a tilt az hogy jön össze, mert sehogy nem fedik egymást. Az Intel eddig is csak az Extreme termékeinél supportálta az OC-ot, de azok a procik eddig közös socketben voltak a mainstream procikkal így nehéz lett volna külön támogatást csinálni. Most viszont az Extreme termékek más socketbe kerülnek mint a mainstream termékek, azonnal a szerver termékekkel. Evidens hogy az OC supportot az Intel csak S1366-ra akarja nyújtani, S1160-ra ahogy nincs Extrem terméke meg nem fogja supportálni. Persze attól még az alapgyártók ugyanúgy fogják támogatni az Inteltől függetlenül ahogy eddig is tették. De a Fudzilla kihozta belőle hogy az Intel titani fogja a tuningot.
Ez kicsit olyan mint azok a megállapítások netnél amikor a szolgáltató sávszél menedzselét használ, akkor jönnek a bulváros kijelentések a szolgáltató tiltja meg blokkolja a p2p-t. A szavak jelentésével azért nem ártana tisztában lenni, a tilt meg blokkol azt jelenti egy fia byteot nem enged át, ezzel szemben erről szó sincs. De persze bulvárosan jobban hangzik, lehet vele kelteni a feszülséget, ami az olvasottságnak jót tesz.
-
slett27
addikt
Kíváncsi vagyok hogy a Shanghai/Deneb hatására változni fog-e az időpont.
-
Oliverda
félisten
-
leviske
veterán
válasz
shabbarulez #106 üzenetére
Akkor ugy tűnik, hogy valamit félrenéztem, mert én ugy emlékszem a s1066-os foglalatba csak Q2 végén jönnek processzorok.
Am. én egyetértek, meg nemis értek egyet az Intellel. Egyetértek, mert már tényleg túl közel kerültek egymáshoz a kategóriák cpu fronton és akkor a chipset-ekről nem is beszélek, viszont abból a szempontból nem értek egyet, hogy LGA1366-os foglalathoz csak X58 lesz és ha belegondolok abba, hogy az X38 és az X48 mennyire minőségi chipsetek a P35-höz képest és mennyivel drágábbak....
-
shabbarulez
őstag
válasz
Oliverda #107 üzenetére
Igen az is egy lehetőség, bár érdekes lesz alsó szegmensbe egy 4 magos L3 nélküli proci. Nekem az a véleményem hogy Intel alsó szegmensben marginálisabban el akarja majd szeparálni a termékeit. A mostani FSB-s termékeknél a cache felezés valamennyire bevált, de azért közel sem esett a terjesítmény annyira mint az ár, ráadásul elég jól OC-olhatók az alsó szegmens termékei. Én nem lepődnék meg azon, ha jővő év elejére a 2 magos Atomok vennék át az alsó szegmens szerepét desktop fronton, leváltva a mostani csökkentett caches Core2-ket(Celeron). Így jobban szeparálódnának a termék vonalak, alul a 2 magos Atomok, középen a 4 magos Nehalem vagy 2 magos Nehalem+GPU desktop és mobil fronton, felül meg a szerver osztállyal közös socketbe kerül Extreme desktop vonal.
-
Oliverda
félisten
válasz
shabbarulez #106 üzenetére
"....kérdéses hogy majd mit fog gyártani a Chartered."
Mondjuk Propus magos procikat.
-
shabbarulez
őstag
Tömeggyátott az a termék amit meg is tudsz venni. Q4-re meg lehet venni a Shanghait és talán Denebet is, bár ennek szerintem a volumene igen minimális lesz, annak a felfutása inkább 2009Q1-re várható. Idén szerintem amolyan Inteles Extreme stílusban, egy magasabb órajelű, drágább, kis volumenű Deneb felhozatal lesz.
A Nehelemből a szerver verzió hasonlóan Q4-ben startol, ahogy az Extreme Desktop vonal is, pont úgy ahogy tavaly is. A mainstream desktop vonal pedig 2009Q1-ben, a mobil pedig Q2-ben.
Anno tavaly az AMD kötött egy szerződést a Chartereddel hogy 2009Q2-től ő is beszállítója lesz 45nm fronton, alsókategóriás procik terén. Erről tavaly még mindenki azt gondolta hogy a K10 2 magos változatának 45nm-es shrinkje lesz, de mivel a 65nm-es 2 magos sem igazán akar megszületni, most lassan 9 hónap után sem, kérdéses hogy majd mit fog gyártani a Chartered. A TSMC a legutóbbi sajtóhírek szerint 2009Q2-re a mobil 45nm-es Swift-et fogja majd gyártani, ami 1-2 magos CPU(kérdés K10-e) + GPU közös tokozásban.
-
leviske
veterán
válasz
shabbarulez #90 üzenetére
Q4-ben még csak a tömeggyártás kezdődik?
Én azt hittem, hogy Q3-Q4 környékén már mehetek a boltba Denebet venni...
Egyébként talán annyi esélye van az AMD-nek, hogy míg a Nehalem középkategóriája elvileg nyáron jön, a Deneb már eleve középkategóriában indít árak terén.
Nagyon kíváncsi leszek 2008H2-re és 2009H1-re.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
- Újszeru HP 250 G10 - 15.6"FHD - i3-1315U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - 1év garancia - MAGYAR
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest