- Eldőlt, hogy lesz-e céges internetadó az EU-ban
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Milyen videókártyát?
- Milyen alaplapot vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- Hobby elektronika
- Gaming notebook topik
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Lenovo Thinkbook, Yoga széria
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoltän
csendes tag
Üdv!
Van egy Samsung led monitorom amit displayport kábelel szeretném müködésre bírni de sajnos sötét kép fogad windows betöltéskor is. Csak dvi csatlakozással müködik a dolog. Garanciás a monitor de nem tudom eldönteni hogy a kábel rossz vagy a monitor displayportja hibádzik e?
windows alatt mikor ki-bekapcsolom a kép összeugrik meg hangot ad mintha lenne kapcsolat.
tanácstalan vagyok most.
valami ötlet?a rendszer:
windows 10 64 bit
nvidia gtx 1050 ti videokártya
monitor: s223450dw
ha kell még info a gépről írok.
Válaszokat előre is köszönöm.
-
mezis
félisten
Üdv.! Talán van egy Intel@HD Grafika ikon.
Meg ez: Eizo monitor teszt -
Smiro
senior tag
Sziasztok. Dell Latitude 6330 notit vettem használtan. A képernyője sárgás árnyalatú, amit nyilván akkor vettem már észre, amikor elkezdtem képeket átpakolni és a színhűség eléggé elmarad a más eszközökön lévőtől. Ezt mi okozhatja, vissza kell-e adnom, vagy lehet valahol beállítani, hogy a fehér szín az is legyen? Egyébként tökéletes az eszköz, de ez a rész nem.
előre is a választ.
-
Hauserjoci
csendes tag
válasz
snowy1337 #20079 üzenetére
Szia.
Nekem is van egy Dell S2716dg monitorom, ami ugyan TN paneles, viszont kegyetlenül világít a fekete, még 30-40% fényerőn is, 60 felett meg már világosszürke a fekete, ergó használhatatlan. 30% alatt meg már annyira sötét a kép, hogy semmi szín nincs rajta. Youtubeon megnéztem néhány videót a telefonomon (az amoled, szóval valamennyire remélhetőleg visszaadja), és közel nem voltak ekkora eltérések a monitor kávájához képest. Maga a monitor amikor kézhez kaptam, gyárilag egy elég fakó, kifehéredett kép volt rajta, Nvidia control panelen valamennyire sikerült korrigálni rajta, de engem is rohadtul zavar az, hogy a fekete részek átlagon felül világítanak. Az előző monitorom is szintén TN paneles volt, olcsó fajta, azon is lehetett látni a fekete részeknél háttérvilágítást, de azért meg sem közelíti ezt.A másik dolog ami még zavar, hogy néha csinál olyat, mintha egy pillanatra kikapcsolna a monitor, aztán vissza, kétszer egymás után kb 3mp eltéréssel. Össze vissza csinálja, valamikor játék közbe, valamikor az asztalnál is, és általában huzamosabb használat után.
Arról pedig itt egy videó:
[link]valakinek ötletek?
Köszönöm!
-
rmatyi
tag
válasz
Malibutomi #20087 üzenetére
Szia!
Nekem is csinált ilyet a monitorom, bekapcsolas után először csak pár percig, majd egyre több ideig. Szétszedtem és egy kondenzátor púpos volt. Azt kicseréltem és teljesen megjavult. -
proly01
őstag
Már bekapcsolásnál is ezt produkálja mindeféle kábel nélkül csak a tápkabellel.😕
-
petike222
csendes tag
Üdv!
Adott 3 Dell u3011-es monitorom, már egyik sem garis. Fényerő állításnál kb 90% alatt mind elkezd búgni.
Olvastam, hogy ennél a monitornál ez típushiba, állítólag rossz minőségű kondi okozza a búgást.
Tudnátok szervízt/tagot ajánlani, aki megbízhatóan, gyorsan dolgozik? -
Malibutomi
nagyúr
Sracok egy ideje elkezdte ezt csinalni a gepem: [link]
Csak hideg inditasnal csinalja, mondjuk ha par ora allas utan kapcsolom be. Azten egy ido utan jo. Eloszor a VGA-ra gyanakodtam mert azt nemreg csereltem, de aztan rakeresve ez inkabb monitor hibanak tunik. Kozben a monitor magas frekvencias hangot ad, mint amikor tul nagy kepfrissitest kap.
Probaltam HDMI es DVI kabellal is, aznem befolyasolja.
Velemenyek? Monitor mar vagy 6 eves minimum,nem lepodnek meg ha doglodne
-
Kristof93
senior tag
Sziasztok!
Van egy Acer xr341ck monitorom ami elkezdett vibrálni. Elég furcsa, néha magától elmúlik órákra, és bekapcsolás után mindig jó, legalább egy pár percig. Fekete vagy fehér képeknél nem lehet észrevenni, csak szürke árnyalatokkal.
Próbáltam több kábellel és képforrással, de semmi sem segít.
Valami ötlet?
-
veber0937
tag
Hi 3 méter hosszú vga d-sub kábelből milyet érdemes venni?
-
mezis
félisten
válasz
snowy1337 #20079 üzenetére
Állítsd be optimálisra az Eizo tesztképével és ne foglalkozz azzal, hogy extrém körülmények között mi látszik és mi nem látszik a monitoron. (Ha a jól beállított monitoron elfogadható a tesztképek megjelenése, akkor a filmet nézd, ne a fekete sávokat !
)
(El tudom képzelni ilyen esetben azt a fajta javítást, hogy megnézik, jó ez, pihentetik még egy kicsit, aztán visszaküldik.) -
snowy1337
csendes tag
Sziasztok!
Vásároltam egy DELL U2518D IPS paneles monitort. Azt olvastam, hogy az IPS LED monitoroknál elkerülhetetlen, hogy valamilyen mértékben jelentkezzen az IPS glow és a Backlight bleeding effekt (de javítsatok ki, ha tévedek). Ezen is van, de csak a komplett fekete képen látszik, pl. a windows betöltőn vagy a filmek fekete csíkján. Viszont ha a fényerősséget 70% fölé tolom, akkor már látható pl. sötétszürke felületeken is, pl. sötét hátterű programokban. Kérdem én, hogy akkor mi értelme, hogy a fényerőt a csillagos égbe állíthatom, ha egy bizonyos szint után felnagyítja a monitor hibáját?
Gondoltam fórumozok kicsit és azt tapasztaltam, hogy nem vagyok egyedül a problémával. A DELL hivatalos fórumán többen jelezték a problémát még a drágább modellek esetében is. A hivatalos válasz általában az, hogy a DELL általában irodai fényviszonyokban teszteli a monitorokat, sötét környezetben nem. Persze ettől függetlenül kicserélik a monitort, de lehet, hogy az ember még rosszabbat kap, mint ami volt előtte.
Én is ettől tartok. Írtam a shopnak ahol vásároltam és kértem, hogy ha hajlandók kicserélni akkor előbb vizsgálják felül, hogy az új monitor rendben van e. Sajnos csak egy sztenderd választ kaptam, hogy sajnálják, hogy nem vagyok megelégedve és van 3 lehetőségem: csere, pénz vissza, javítás. (valószínű, hogy a javítás is cserét jelent.)
Tehát a dilemma a következő: megéri e kicserélni és kockáztatni, hogy esetleg rosszabbat kapok, majd újra meg újra eljátszani ezt amíg egyszer jó nem lesz, vagy esetleg válasszak egy drágábbat / másik márkát?
UI: a fényképező egy kicsit felnagyította a dolgot, élőben nem ennyire durva a helyzet. Ami marhára zavaró az nem is a Glow, hanem az eloszlás.
-
galaktikus
aktív tag
Esetleg ERRE valaki?
-
mezis
félisten
válasz
Nerazim #20072 üzenetére
Üdv.!
Világítsd meg a képernyőt egy erős lámpával. Ha halványan látszik a kép, akkor talán "CCFL to LED" vagy CCFL csere. -
Nerazim
őstag
Sziasztok!
Van egy osregi samu syncmaster 2253bw monitorom.ami ma bekapcsolasnal mikor eppen bejott a win utana szepen lassan elhalvanyodott. Azota sotet a kepernyo. Kerdesem, hogy lehet e javitani gazdasagosan v inkabb csere? -
maxxenergie
senior tag
válasz
maxxenergie #20068 üzenetére
Sikerült !!!
Felraktam ezt a drivert igaz nem írja WIN10-hez de megette ....
Aztán AMD progiban Kijelző menüben egyedi felbontást állítottam be hoztam létre 1920/1080. Mentettem és ezek után már a WIN-ben is megjelent ez a felbontás és elfogadta...
Érdekes mókolás azért írtam le ha valaki ebbe a hibába futna így tudja megoldani remélem
-
maxxenergie
senior tag
Gondoltam valami Driver lehet, de nem találtam eddig sehol erre rákerestem nem tudja valaki honnan lehetne letölteni esetleg ha tényleg ez kén neki...
Kezd a t--öm tele lenni ezz a WIN10-el 1 nap volt mire segítséggel a VGA drivert felraktam mert hiányolt valami Media packot most meg ez lassan ott tartok megy vissza a WIN8.1 azzal soha nem volt semmi ilyen gondom...
Köszi keresek vmit addig hátha találok ...
-
mezis
félisten
válasz
maxxenergie #20066 üzenetére
Üdv,!
Monitor vezérlőn, annak driverén múlhat a dolog. (A Win10 meg le...ja az öregeket...) -
maxxenergie
senior tag
Sziasztok!
Az miért lehet, hogy egy Samsung E2220N FULL HD Monitor a Win 10 64 BIT alatt csak 1600*1200-as felbontást tud .... Próbáltam másik D-Sub kábellal is mert gondoltam hátha az a baj, más csatlakozó nincs a Monitoron. Mit lehet tenni mi lehet a baja vajon ... Monitor most vettem, én gépemre mivel csak D-SUB van rajta nem tudom csatlakoztatni hogy megnézzem nincs D-sub HDMI átalakítóm.
Ötleteket segítséget előre is köszönöm
-
galaktikus
aktív tag
Sziasztok!
Kicsit aggódom a monitorom miatt, mert valahol olvastam, hogy a magasabb képfrissítés csökkenti a monitor élettartamát.
A Dell 2417H-mat átállítottam 60 Hz-ről 70 Hz-re CRU-val. (70 feletti lehetőséget már nem tudtam beállítani, mert eredetileg 75-re akartam, mivel a fórumon írta egy srác, hogy neki az ugyanilyen típusú monitora viszi).
Szóval árthat neki? Ha nem árt neki akkor van valami módszer amivel fel tudom tolni 75 Hz-re?
VGA: HD7870 2GB
-
törölt tag
válasz
Kernel #20060 üzenetére
Áááh, emlékeztem, hogy már láttam ezt az írást, de bénáztam és nem találtam.
Képjavítók nem voltak bekapcsolva, visszavettem a fényerőt és a kontrasztot 50%-ra, a vga driverben pedig növeltem 5%-kal a digital vibrance beállítást. Így most elég jó lett a kép, sőt, mintha picit élesebb is lenne. A játékon belül is van egy kalibráció, azzal majd finomhangolok a youtube videó is jók most.
Köszönöm a segítséget.
-
grobcsaba
csendes tag
Köszönök szépen! Működött.
Csak rá kellett jönni a melyik gomb melyik, ez már meg volt a kérdés előtt is.
Aztán hogy hogyan kell "nyomni" az érintésérzékeny gombot.
Háttér világítás üzemideje ~12560 óra, a monitoré meg ~2560.
Gondolom standby módban nem megy a háttér világítás, az egyik számláló 4 digites a másik meg 5? -
grobcsaba
csendes tag
Sziasztok!
Dell 2709w monitor szervíz menüjét milyen módon tudom elővarázsolni?
Üzemóra megnézés lenne a cél.Előre is nagyon köszönöm!
-
Kernel
nagyúr
válasz
#54715584 #20059 üzenetére
Dinamikus kontrasztot kilőni, fény és kontraszt legyen 50 %-on, kiindulásként.
https://logout.hu/cikk/benq_gl2250_bemutato/hasznalat.html
Alapból a színtelítettséget én kevésnek találtam, ezért a VGA driverében 12%-al húztam rajta. A fényerő 52/100-ra van állítva a monitor menüjében, a kontraszt 50/100-ra.
Így már teljesen jónak mondható.A cikk írója kicsit feljebb tolta a fényerőt, ami konkrétan a feketeszint, de ez videónál derül ki a sötét részleteket megfigyelve, vagy szürkeskálát kell nézni. Ha az alsó szintek nem olvadnak egybe, akkor nem kell emelni rajta. Miután elvileg 50% az alapbeállítás, mint általában.
Kontrasztot (fehérszint) meg annyira, hogy ne bántsa a szemet. Itt nincs külön háttérvilágítás, mint a TV-knél, a kontraszt vezérli a háttérvilágítást is.
Bár jobban belegondolva nem vennék rá mérget, TV-nél így működik, monitorokkal nem nagyon foglalkozom, illetve régebben láttam más variációt is.
-
törölt tag
Sziasztok,
Van egy Benq GL2250 monitorom, és nem tudom helyesen beállítani. Most inkább kicsit természetes a színbeállítás, de van media, mozi és game mód is. Mindegyik hatalmas fényerővel és túlhúzott színekkel, szinte fáj tőle a szemem. A game mód ráadásul kékes színű.
Van valami általános jó beállítás arra, hogy a színek élénkek legyenek, de ne legyen túlhúzva mind és a fényerő se süsse ki a szememet? Jó lenne ha az ESO picit élénkebb lenne, mert nagyon szép a világ, de a jelenlegi kicsit fakó beállításnál ez nem jön át. -
Kernel
nagyúr
válasz
#22153216 #20054 üzenetére
Bár én nem tudok ilyen rendelési lehetőségről, de azt is látni kell, hogy amikor Kínából valami nagyobb méretű, pláne törékeny dolgot kell rendelni, ott már tekintélyes a postaköltség is. Vagyis ez nem az a kategória, amikor dolláros vackokat rendelünk, levélméretben.
Így végül ugyanott lennél, valószínűleg.
-
rmatyi
tag
Sziasztok!
Van egy samsung syncmaster 206bw monitorom, sötét képeknél a fekete színek "foltosak", mintha "ki lenne égve". Nem emlékszem, hogy korábban is ilyen lett volna. Eljárt felette az idő és megadja magát a háttérvilágítás? -
törölt tag
Sziasztok!
Adott egy T24D391EW FULL HD-s monitor tv-m, melynek csúnyán széttörtem a kijelzőjét. 47.000 Ft-ért vettem, de 40.000-ért csinálnák meg szervízben, amit arányaiban azért sokallok. A kérdésem az lenne, hogy milyen panelt tudnék hozzá rendelni, pontosan honnan, és mennyiért? Már ha tudtok ilyet. Tulajdonképpen nem gond, ha 1-2 hónapot kellene várni Kínából a kijelzőre. A kicserélését még megoldanám magam. Előre is köszi! -
Kernel
nagyúr
válasz
dealerman #20052 üzenetére
PS4 teljes áramtalanításával lejön róla?
Valamikor 5 méteres kábelnél tapasztaltam hasonlót, mintha zavarokat vett volna fel a kábelből, emiatt "azt hitte" a kijelző, hogy még mindig aktív a forrás.
Nemrég rendeltem ilyen bemenetváltót:
https://www.aliexpress.com/item/-/32808698282.html
Ez is automatikusan vált az aktív forrásra. Erősítő / repeater képessége is van szerintem (ahogy írják is), mégpedig ha összetoldok vele egy 5 méteres és 1,8 méteres kábel, akkor a rövidebbik kábel legyen a forráshoz közelebb, így stabilabb* az átvitel, mint fordítva.
Már csak azért is, mert 5V tápot a forrásból veszi, ami nekem az 5 méteres kábelen túl sokat esett.
*Pontosabban ez nem is az átvitelben nyilvánul meg, hanem a DDC-érzékelésben. Instabil, amikor néha feláll a kapcsolat, néha nem, de ha már aktív, akkor jó, akármeddig.
-
dealerman
aktív tag
Sziasztok
Nem tudom jó helyre írok e..........
De hátha tudtok segíteni
Adott egy LG 34UM59-P monitor, 2db hdmi input van rajta,egyiken egy ps4 pro,másikon egy játékos PC,a gond az lenne,hogy csak akkor észleli a monitor a bemeneti forrást automatikusan ha a másik eszközből lecsatlakoztatjuk a hdmi-t
Szóval hiába kikapcsoljuk a PS4-et rendes leállítással (persze hálózatot ugyan úgy kap) és a PC-t bekapcsoljuk a monitor nem érzékeli a jelforrást.............
Monitor beállításában semmit nem találtunk,aminek ehhez köze lenne
Mi szerintünk ennek nem így kellene működnie,vélemények ?
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
ZooLLeR #20046 üzenetére
Szia!
Valószínű nem is fogsz, mert nem kondi hibás, hanem ég el a CCFL... Ha LED-es lenne, nagyon kondikat sem találsz. (Elvétve van pár bennük persze, de nem jellemző az elektrolit akkor sem...). Viszont a ledes monitorokban jellemzően nincs bent a táp...
Más:
Samsung T220HD bekapcsolás után kb. 20 mp. múlva sűrű csíkosra váltja a képet és többé nem a semmi életjelet. A hang néha marad (tv-re kapcsolva), de többnyire az is elhallgat. Proci hiba lehet? Valamiért úgy be van akadva a stand az aljába, hogy nem tudom kiszabadítani, így még nem tudtam szétszedni. Nem szemrevételezhető belül egyelőre...
-
ZooLLeR
tag
Üdv!
Egy 22"-es monitor táp paneljén kattog valami.
Be se akar kapcsolni a monitor.Ilyenkor lehet valamit tenni?A másik 22"-es monitor pedig bekapcsol,majd pár másodperc elteltével elmegy a háttérvilágitás.
Kondi problémát szemrevétezelzéssel nem láttam.Típusokat írok hamarosan.
-
rii
nagyúr
-
rii
nagyúr
sziasztok
nekem nem hibás a monitor .... csak nem találtam megfelelő topikot ...
azt szeretném megkérdezni, hogy egy Dell UltraSharp 2209WA monitort hogy lehet felfogatni bármire is, ha leveszem a monitort tartó részt (állvány+talp)
a méllyedésben levő 4 csavarral?
-
sarkanyolo2
őstag
Sziasztok!
Kijelző hibás problémám lenne. Pár képet linkként csatolok. A laptop le-fel mozgatásával el lehet érni, hogy normál képet kapjak, de random szögekbe fél perc játékkal jön csak össze. Mit gondoltok, csak szalagkábel, vagy a kijelző rossz? (ahogy mondtam van olyan szög, amikor szép a kép)
Előre is köszi, boldog új évet!
-
Brave_86
aktív tag
Sziasztok !
Egy régebbi monitor (Fujitsu siemens) hasonlóakat produkál, mint a korábbi hozzászólásokban, pl: #19804
Gép bekapcsolása után villog (vagy ha alvó módból felébred), kb 5 perc után pedig normálisan működik.
Lehet/érdemes -e javíttatni? -
Baky1987
tag
Sziasztok!
Van nekem egy Dell P2417H monitorom, ami full HD-s.
Vmiért a napokban megjelent a windosba és a játékokon belül is, hogy beállítható: 2715 x 1527-es felbontásra.
Nem igazán értem miért, de nem is mertem áttenni , h kiprobáljam mi törtenik ha azt a beállítást választom. Alapjáraton annyira nem lenne zavaro, de néhány játék ha rányomok, h automata beállítást szeretnék, h ő konfiguráljon, át akarja rakni erre...
Lehet ezzel kezdeni vmit?
Köszönöm előre
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Kernel #20033 üzenetére
Köszi. Úgyis a fényerővel valamit kell kezdenem, csak még nem mértem meg mekkora feszt tud kiadni a panel vezérléshez. Jelen állapotában ugyanis hiába van bekötve, így nem reagál semmit még a leddriver az állítására.
Szerk.
Az offset és gain értéke itt konstans, nem korrigálható.
-
Ciccuka
veterán
válasz
Dinomano #20025 üzenetére
Direkt AMD kártyához csomagolt kell ez esetben (mármint ha RX 460 a videókártyád).
Rakd fel a legfrissebb drivert, miután leunistaláltad a régit és nézd át újra a beállításokat. Hátha segít. -
Kernel
nagyúr
-
Dinomano
őstag
Tegnapi nap folyamán már írtam a topicba... Egy RX 460-am van, amin DVI-D van, HDMI és display port. Lenne egy régebbi LG monitor, amin csak D-SUB. A korábbi monitoromat használom jelenleg, amin van D-SUB és DVI. DVI-D single link kábellel használom. A kérdés: Egy DVI-D single link kábelt használva, DVI-D-SUB átalakítóval használhatom a másik monitort, amin csak D-SUB van?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Keeperv85 #20032 üzenetére
Pont elég. Offset a feketeszint, azt csak akkor kell korrigálni, ha sötét árnyalatok valamilyen elszíneződést mutatnak, fekete-fehér képet / filmet nézve.
Gain a videóerősítés, ahogy említettem, fehérszint gyakorlatilag. Felette a két színhőmérséklet, azok is fehérszintek.
Ha már van egy hozzávaló driver, felesleges másikat építeni, vagy ha igen, esetleg sima DC-áramgenerátorral lehetne elérni a legalacsonyabb színhőmérsékletet, azon belül persze az áram függvényében változna az is. De akkor a sornak megfelelő feszültségre van szükség, step up konverzióra.
De gyakorlatilag ugyanott vagy, ha a meglévő step up driver PWM-kitöltése (dimmer) marad max. értéken, csak a PWM-csúcsot veszed vissza, egyszerűen egy ellenállás cseréjével, ami az áramgenerátor áramát határozza meg.
Csak egy példa, ehhez hasonlóan szokott kinézni:
A PWM-dimmer nem változtatja a színhőmérsékletet, hiába csökken az átlagáram, ha a csúcsérték változatlan:
Ezért drágábbak a PWM-háttér nélküli monitorok, mert annál a színhőmérséklet változását a kijelző RGB-szintjeinél is korrigálni kell, miközben változtatjuk a háttérfényt.
Ugyanakkor azt is látni kell, hogy max. PWM állásban (max. háttérfény) gyakorlatilag ez sem vibrál. A vibrálás a háttérfény csökkentésével válhat egyre zavaróbbá, a PWM-megoldásnál. Ez ki is mutatható egyébként a kamerás teszttel, vagy egyes TV-knél szemmel is látható.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Kernel #20030 üzenetére
Köszi, én is valami hasonlóra gondolok megoldásnak. Elsőre kipróbálok egy "házi" (saját építésű) drivert majd (egyszerű kis 555-ös, semmi extra), hogy lássam a ledsor miként viselkedik, aztán ha minden kötél szakad, akkor szerzek másik ledsorokat
Sajnos kb. ennyi a szervizmenü (kicsit más, de lényegi eltérés nincs...):
Mondjuk mostanra vagy a szemem kezdi megszokni, vagy addig piszkáltam a korábbi Eizo tesztekkel, még sikerült elég jó kompromisszumra jutni...
-
Sn4k388
tag
Sziasztok van egy ilyen monitorom [link]
És időközönként előjön 1db pixelhiba fekete háttéren kéken világít és nyomásra pöckölésre eltűnik változó időkre van hogy egy hét van hogy 2 hónap .
Valakinek volt már hasonló problémája? illetve ez rosszabbodhat vagy ilyen marad ?
(Személy szerint én még nem találkoztam ilyen nyomásra érzéken pixelhibával)
-
Kernel
nagyúr
válasz
Keeperv85 #20029 üzenetére
Nem is magára az LCD-re gondoltam, azt nyilván vezérli az alaplap stb. csak így próbáltam elkülöníteni, hogy van a háttérvilágítás színe és van az LCD-színe. A kettő eredőjéből jön ki a fehér.
Nem tudom, annál a szervizmenüben hogyan van, TV-nél szokott lenni külön feketeszint (RGB) és külön fehérszint (RGB).
A LED-áram csökkentésével egyébként csökken a színhőmérséklet is. De itt nem a PWM-kitöltésre gondolok, hanem a LED-csúcsáramra.
Nekem is a monitorként használt 40 collos TV-n le kellett szabályozni a hátteret, mert túl erős volt, de ennél a menüben nincs annyi fokozat, amúgy is a PWM-csökkentés növeli a háttér vibrálását, szemrontó lehet.
A drivernél a csúcsáramot vettem vissza az áramérzékelő ellenállás növelésével. Ezután viszont azt vettem észre, hogy melegebb lett a kijelző, amit a menüben hidegre állítottam, így épp jó lett.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Kernel #20027 üzenetére
"Az nem szűrő, hanem az RGB-szintek, vagy videoerősítés lényegében."
Lehet én értelmezem félre a leírásokat, de maga a színtér nem kizárással alakul ki? Pl. ha az RGB #000 értéken van, akkor magában az lcd-ben az összes képponton aktív egy olyan szűrőállapot, ami egyik fényspektrumot sem engedi át. Ez lenne az abszolút fekete. Már ha lenne olyan anyag LCD-ben, ami arra képes... Amikor pl. a vörös pontokat "feloldod", akkor kizárólag a vörös szubpixelek feletti szűrő kapcsol ki, ezért világítanak át a vörös pontok. Ahogy a 255 felé közelítesz, úgy "nyitja fel" ezeket a pontokat. Ugyanígy kék és a zöld is.
"Arról volt szó, hogy a LED-ek fullon mennek, akkor ez csak az LCD önteszt. Ha viszont fehérnek látod a hátteret, akkor mi a gond?"
Az LCD nem öntesztel, ez a főpanel csak az invertert ellenőrizné, ezért adja rá a feszt elsőre. Így viszont a leddriver igen. Még az LCD nincs bekapcsolva, addig vakító fehér a panel, ez látni a kb. másodperces teszt alatt, aztán ráadja a kivezérlést a mátrixra, jön a logo, stb... És itt már nincs tiszta fehér, csak ez a halványkék alap. Tehát ez nyilvánvalóan az eredetileg melegfehér kalibráció nyoma. Ami még megvan belőle, mert azért sokat után-állítottam már, de valahogy nem az igazi... Ez itt a gond.
"Ha például túl sok a kék, az LCD kék-szintjét tudod lejjebb venni, másik kettőt feljebb. Emiatt azután bejöhet egyéb elszíneződés, amit addig kell korrigálni, míg az is semlegesítődik."
Sajnos ezzel el is érkeztem arra a pontra, amitől tartottam kicsit. Ki kell cserélni a ledeket, megint... Ugyanis ennél kevesebb kéket nem tudok csinálni, lent van 78-ig. Így is kékül, még akkor is, ha már túlvezérlésben van panel vörös és sárga csatornája...
Hacsak nem találok még valami beállítást... Sajnos nem túl bőséges a kézzel elérhető szervizmenü.... Jó lett volna legalább egy beépített szürke skála, de ez abszolút minimalista....
-
Kernel
nagyúr
válasz
Keeperv85 #20022 üzenetére
Az nem szűrő, hanem az RGB-szintek, vagy videoerősítés lényegében.
a bekapcsolás pillanatában jelenleg megcsinálja az öntesztet a leddriver IC és az egy tényleg fehér képet ad a szürke üvegen át is: hiába szürke anyagában, jel nélkül "normál" fehér...
Arról volt szó, hogy a LED-ek fullon mennek, akkor ez csak az LCD önteszt. Ha viszont fehérnek látod a hátteret, akkor mi a gond?
Ha például túl sok a kék, az LCD kék-szintjét tudod lejjebb venni, másik kettőt feljebb. Emiatt azután bejöhet egyéb elszíneződés, amit addig kell korrigálni, míg az is semlegesítődik.
Ha közelítesz a felső, 178-as értékhez, akkor persze előfordulhat, hogy túlvezérled a kijelzőt, ezt szürkeskálával lehet ellenőrizni.
Túlvezérelt kijelzőn a skála felső része eltűnik.
-
Dinomano
őstag
válasz
Ciccuka #20021 üzenetére
Bocsánat, a teljes laikusságomért, de az milyen? :-| 5.000 költöttem erre a delock adapterre, és eléggé el vagyok kenődve, mivel úgy néz ki, h. vissza kell tennem az előző monitorom... A videokártyám (RX 460) DVI-t és HDMI-t "tud". DVI/VGA adapterem amúgy van, viszont az RX 460-hoz nem jó, mivel 24+5 pines az adapter DVI-je, és nem tudom a "négy apró pöcök" miatt bedugni a VGA slotba. Ezért jött megoldásnak ez az adapter...de nem jártam vele sikerrel...
-
Keeperv85
nagyúr
Köszi az ötleteket!
Kicsit meg vagyok keveredve, mert nem értem a szervizmenüben mit jelentenek pontosan a viszonyszámok. Persze értem, hogy miért a három csatorna, ez teljesen világos, de itt úgy van, hogy a minimum érték 78, a maximum érték 178. 100 egység a teljes színtérből. Ezek talán a valós színeket jelölik, ami az jelenti, hogy az üveg anyaga a sötétszürke:
R 78 G 78 B 78 standardon bekapcsolja az összes szűrést, ilyenkor magát az üvegszínt látjuk.
Az
R 178 G 178 B 178 pedig az a csúcsérték, aminél egyetlen szűrő sem aktív, tehát ez a mindenkori "fehér"... ami nem fehér, nyilván...
Ugyanakkor ez az elmélkedés már ott megbukott, hogy a bekapcsolás pillanatában jelenleg megcsinálja az öntesztet a leddriver IC és az egy tényleg fehér képet ad a szürke üvegen át is: hiába szürke anyagában, jel nélkül "normál" fehér...
Természetesen semmi leírás az LG-től. A panel gyártója nincs feltüntetve...(És van pár fajta... legalább 6), szóval ez elég meredeknek látszik úgy, hogy viszonyszámokat állítgatok egy valamilyen normára belőtt színtérben. Szóval jelenleg a lehető leghalványabb fogalmam nincs milyen keverési arányban telített fehér és milyenben teljesen fekete. Bár a feketét egyszerűbbnek tűnik megtalálni....
A standard menüben van egy ACE és egy ACM csúszkám, ezekről fogalmam nincs micsodák, de ha az ACE-t feljebb tolom, akkor már-már látszatra szép a kép, ugyanakkor letilt a kontraszt és beáll egy olyan értékre, ami már nem túl egészséges... Pl a lap alján ezt a szürke (?) mezőt alig látni...
-
Dinomano
őstag
Sziasztok!
Nemrég szereztem egy LG W2243S-PF monitort. Egy D-SUB csatlakozója van, míg a videókártyámnak DVI és HDMI kimenete... Sikerült szereznem (jó pénzért... :-| ) egy delock HDMI-A male - VGA female adaptert. Akármit csinálok, nagyon szellemképes és homályos a kép. Nem monitorhiba lesz, mivel ha behozom a monitor menüjét. akkor a menü ikonjai élesek. Az adapter lehet a gond? Megoldást tudtok?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Keeperv85 #20017 üzenetére
Ha nem tudsz melegebb színű LED-et beépíteni, akkor az RGB-szintekkel lehet operálni.
Mivel ez csak szemre történhet, ha mérőkamera nincs, egyszerűen fekete-fehér képeket kell nézni, bármilyet. RGB-t pedig úgy hangolni, hogy a fehér az elvárt árnyalatot adja.
Az RGB feketeszintet értelemszerűen a sötét árnyalatokhoz, az RGB-erősítés pedig a fehérszint.
-
Keeperv85
nagyúr
Sziasztok!
Ez ne igazán hiba, mert a hiba már elhárult... Inkább amolyan szakmaiatlan szakmai kérdésem lenne, hátha van valakinek gyakorlati tapasztalata.
Adott egy régi LG monitor, egy W2242T. Kiégett mindkét cső, cseredarabom csak használt volt, az meg nem 100%-os szintén (sarkokon már látszik az elöregedés miatt a folt, ha az van bent...). Vettem ledsort, beszereltem, bekötöttem. Sajnos a DIM még nem megy, de nem ez a legfőbb gond, mert nem túl világos max (feltételezett max...) fényerő mellett sem. Viszont ezek a ledek hideg fehérek. Nagyon... Annyira, hogy én eddig ezt a monitort 6500K mellett használtam, mert kedvelem azt az árnyalatát a fehérnek, amit ez ott adott. De most minimumra téve (tehát a legmelegebb értéken) sem tudom a jég kékből kihozni... Ez már viszont kifejezetten zavaró.
Az lenne a kérdésem, hogy ha valaki szokott esetleg ledesíteni és nincs kalibráló eszköze... Van valami bevált mód, hogy nagyjából, nem professzionális módon a két itt elérhető színhőmérsékletre be legyen kalibrálva még valaha is ez, vagy inkább vegyek csöveket és felejtsem el, hogy sikerülhet beállítani műszer nélkül? Tudjuk jól, hogy egy ilyen eszköz mennyibe kerül: pár ledes monitor ára... Nem szeretnék venni....
-
Dani46
tag
válasz
Kernel #20014 üzenetére
Köszi a választ,közben leteszteltem, a monitort haveromnál hdmi összekötéssel ugyan olyan ronda,viszont dvi keresztül meg tökéletes,most dvi vel összekötöttem laptopot így tökéletes nálam is a kép,ugyhogy valami ott a hdmi résznél nem oké,de mind1 dvi vel újra tökéletes.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Dani46 #20012 üzenetére
Pedig épp TV-nél szokott ilyen lenni, amikor a driver TV-t érzékel és 5 % fekete keretbe teszi a desktopot, amiből a TV levág 5 %-ot alapesetben (overscan).
Így látszólag jó a képkitöltés, csak a kép moslék, hiszen nem valósul meg az 1:1 pixelhelyes átvitel.
Ilyenkor a drivernél és a TV menüjében is ki kell lőni ezeket a beállításokat.
(#20011) konwktor
Dinamikus kontraszt, energiatakarékos módok?
-
Dani46
tag
Ja full hd tv re kötve megint csak tökéletes a kép.
-
Dani46
tag
Hali van egy laptopom szeretném a monitorommal használni,előtte pc volt a monitorra dugva tökéletes kép volt olyan amilyennek a full hd nek lennie kell.Rádugom a laptopot full hd-n van a felbontás viszont olyan a kép hogy helyeken éles a kép 2centire mellette homályos mi lehet a probléma?vagy mit kellene beállítani?
-
konwktor
tag
Sziasztok. Karácsony előtt vásároltam egy asus vz279q-monitort valakinek van valamilyen tapasztalata vele?
Nekem az a gondom hogy, a fehér nem tökéletes fehér hanem olyan pasztelszerü,szürkés.probáltam már állítgatni de nem javul.
HDMI kábelt már cseréltem az ujjal sem lett jó. -
Zyelor
aktív tag
válasz
Hauserjoci #20009 üzenetére
Ez valami nV basz*ás lesz. Nekem akkor csinált ilyen ki-bekapcsolás szerű villódzást, amikor be volt kapcsolva az asztali rögzítés és lehívtam a GeForce Experience menüt:
Szóval itt volt ugyanaz a gondom, mint Neked a játékban. Él első körben kikapcsoltam az asztali rögzítést (beállítások adatvédelem alatt tudod). A driver beállításokat nézd meg szerintem, hátha találsz valamit, ami nem smakkol, én innen néztem:
Nekem 144Hz-en még mindig nem múlt el a csíkozódás, új DP kábelt meg még nem tudtam szerezni
Úgyhogy most használom 120-on, ott nem zebráz.
-
Hauserjoci
csendes tag
Sziasztok.
Következő problémám lenne:Mai nap érkezett meg a monitorom, egy 27"os Dell G-synces monitor. Sajnos Display port kábelt nem adtak hozzá, így vettem egyet.
Videóra vettem a hibajelenséget:
HDMI-n keresztül ezt nem csinálja, illetve a G-syncnek sem hiszem hogy köze lenne hozzá, mert játékon kívül is ugyanúgy csinálja ezt a villogást, hol gyakrabban, hol néha. Videókártyán a legfrisebb driver, mindkét portban próbáltam, semmi változás, eredetileg egy TV is rá van kötve, de ha kihúzom, akkor is fentáll a hibajelenség, így valamilyen szinten a videókártyát kizárnám. Egyébként egy 1070Ti-ről van szó.
Valakinek esetleg valami ötlet, tipp, hogy mitől lehet ez?
-
n0tr3adY81
aktív tag
Sziasztok,
Adott egy LG24EA53 tipusú 3,5 éves jószág, HDMI-vel gépre kötve.
Tünetei : bekapcsol, egy pillanatra van kép, majd rögtön kikapcsol. Csak úgy lehet képet "előcsalni" vele ezzel a módszerrel, ha már a gép bekapcsolása előtt bekapcsoljuk a monitort is. -
asturel
őstag
Sziasztok
Dell u2312hm monitort pár napja a power gombbal kikapcsoltam, nagy meglepetésemre most viszont nem kapcsol be, a power led nem világít, viszont a Windows látja a monitort, próbáltam 12V-os monitor tápot rádugni, de ugyanúgy semmi. Annó 2 éve pár napig volt pár kék csík a kijelzőn de aztán az magától megszűnt. A gomb halhatott meg vagy most adta meg magát a kijelző teljesen? -
Zyelor
aktív tag
válasz
CsaBully #20005 üzenetére
Köszi a tippet kipróbálom majd egy másik DP kábellel is! Most a HDMI-t kötöttem rá, de azon csak 60 Hz megy át...
A Hz-ek átmennek, csak csíkosodik a kép, ahogy mész a nagyobb Hz-ek felé. És ez zavaró tud lenni.
Mondjuk én bíztam a 140k-s monitorhoz adott kábelben, hogy jó.... De hát sose lehet tudni. Megnézem holnap egy másik DP kábellel, hátha tényleg csak az a baja.
-
Zyelor
aktív tag
válasz
Zyelor #20003 üzenetére
Úgy fest nem hiba, hanem a monitor fogyatékossága:
"There were also static interlace patterns, whereby a given shade had horizontal lines of a marginally lighter shade running through it. These were only observable at the leftmost third of the screen and were as good as invisible at 120Hz and very faint at 144Hz. At 160Hz they became slightly more pronounced, even more so at 170Hz until eventually at 180Hz they were more clearly visible. It was also quite pronounced in places when ULMB was active at any refresh rate, particularly when observing fairly solid patches of darker shades such as dark grey sky. It was not possible to capture these particular interlace pattern artifacts on camera, in a way that accurately represented what we were seeing. Many users will either not notice them at all or not find them distracting, especially at 144Hz or lower refresh rates without ULMB active."
Forrás: LINK
Azért mesés, hogy én pont kiszúrtam...
-
Zyelor
aktív tag
Sziasztok!
1 hete vásároltam egy Asus PG248Q monitort, hibátlanul működött is. Elutaztam Karácsonyra, majd most hogy visszajöttem és újra használni kezdtem az tűnt fel, hogy 144 Hz-en vízszintesen csíkokban vibrál a képernyő. ,
120 Hz-en a jelenség nem tapasztalható, viszont 144 Hz-től fölfelé haladva egyre durvább.
Egy képet is betettem, ahol a 3 frissítési ráta mellett is látható a dolog:
Displayporton van összekötve a monitor és a gép. Amikor használatba vettem nem tűnt fel, hogy "csíkos" a kép, talán még nem is volt az, csak most, hogy hosszabb szünet után bekapcsoltam.
Szerintetek ez lehet hiba? Vagy mi a baja, amitől így csíkozódik magas frissítési frekvencián a kép?
Ha valami tápkábel zavarna be, akkor gondolom más frissítések mellett is ilyen lenne, nem csak 144-től felfelé...
Mindenesetre próbáltam azt is, hogy átdugtam másik konnektor slotokba a monitort, hátha. De nem nyert, ugyanúgy csíkosodik, és baromira zavaró....
Van esetleg bármi tippetek? Köszi
-
CsaBully
tag
Sziasztok.. nvidia gtx1060 3gb driver frissítés után az lg 29-es monitoron nem tudok 2560x1080-ra váltani mert csak vibrál a kép..tudtok erre megoldást?Régebbi drivert visszarakva is ugyanez a helyzet, LG ultrawide telepítve(újra)..tanácstalan vagyok..így max FHD..
-
korpicschess
veterán
Sziasztok!
Korábban egyszer volt egy kérdésem egy Dell U2312HM monitorral kapcsolatban. Sajnos azóta elhalálozott, nem kapcsolt be. Szét lett szedve, nem tudom pontosan (nem az enyém), de az egyik IC-nek nem volt kimenete, ki lett cserélve, de az pedig forrósodott, így abbamaradt a folyamat időhiány miatt.
Tudtok ajánlani szervizt, ahol értelmes áron megcsinálnák? A kukánál igazából bármi jobb volna.
Köszi előre is, kellemes ünnepeket!
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Elektromos cigaretta 🔞
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- droidic: A fapados NAS tuningolása
- PlayStation 1 / 2
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Samsung Galaxy A71 - elég ennyi?
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- További aktív témák...
- LG Ultragear 45GR950QE-B OLED A Győzelemhez! 45 Ívelt Qhd OLED Gaming
- LG 45GS95Qx-B 45" Ívelt OLED MLA Wqhd 240HZ 0.03 MS Gaming Monitor !
- Samsung ViewFinity S6 34 (S34C650TAU) ívelt monitor - 13 hó garanciával
- LG 27GX790A - 27" OLED evo / QHD 2K / 480Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DP 2.1 / HDMI 2.1
- LG 32GS94UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Samsung S23 Ultra 8/256GB Jótállás: 2027.02.16.-ig
- 8 GB-os GeForce RTX 2060 SUPER (OEM HP) - garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G6 - i5-8G I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- Amazfit Active okosóra / Számla / Garancia /
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest