Hirdetés

DVI interfész

A DVI-t, teljes nevén Digital Visual Interface-t a DDWG (Digital Display Working Group) fejlesztette ki az ezredforduló előtt videoforrások jeleinek digitális formában történő tömörítetlen továbbítására, azaz egy adott digitális jel előállítására képes forráskészülék (számítógép videokártyája, DVD lejátszó stb) és egy digitális képfeldolgozást alkalmazó megjelenítő (például projektor, LCD kijelző) összeköttetésére. A DVI használatával megkerülhetők a felesleges digitális-analóg jelátalakítások, lehetségessé válik a pixelhelyes megjelenítés, valamint visszafelé kompatibilis lehet az analóg rendszerekkel is (tehát az analóg D-Sub csatlakozókkal).

Single Link, Dual Link

Hirdetés

DVI és DVI között viszont vannak különbségek, ami a csatlakozókat és kábeleket egyaránt érinti: megkülönböztetünk DVI-D, DVI-A és DVI-I variánsokat.

DVI-A: Bár a DVI elsősorban digitális csatlakozás megteremtését szolgálja, visszafelé kompatibilitásról is gondoskodtak. A DVI-A (mint analóg) kizárólag analóg jeltovábbításra alkalmas kábel és csatlakozási formátum, így a DVI-D típusú aljzatokkal nem kompatibilis.

DVI-D: Csak digitális átvitelre használható DVI változat, mivel az ilyen típusú aljzat és kábel csatlakozósorából hiányoznak az analóg kompatibilitást megteremtő tüskék. Kompatibilitási szempontból meg kell jegyezni, hogy az ilyen típusú konnektorral szerelt termékhez csak DVI-D típusú kábel használható, DVI-A és DVI-I nem!

DVI-I: Integrált, azaz a DVI digitális és analóg csatlakozásokat egyesítő, univerzális változat, ami mindkét jeltípus fogadására és továbbítására képes. Az ilyen típusú aljzat a DVI-I kábelek mellett a DVI-A és DVI-D variánsokkal is kompatibilis. Arra azonban figyelni kell, hogy a DVI-I típusú kábel fizikailag nem illeszthető a csak és kizárólag digitális átvitelre használható DVI-D típusú aljzathoz. Ennek oka a DVI-I csatlakozóban található, analóg átvitelt lehetővé tevő tűk meglétében keresendő, ezek ugyanis a DVI-D foglalatából hiányoznak!

A jól ismert D-Sub-DVI átalakító csak DVI-I kimenettel rendelkező VGA-kkal használható
A jól ismert D-Sub-DVI átalakító csak DVI-I kimenettel rendelkező VGA-kkal használható

A DVI problémakört bonyolítja a sávszélességet befolyásoló Single Link és Dual Link, ami csak a DVI-D és DVI-I kábeltípusok esetében jöhet szóba. Leegyszerűsítve a problémakört, a Single Link DVI-on keresztül átvihető maximális szabványos felbontás 1920x1200 pixel 60 Hz-es képfrissítés mellett, míg a nagyobb sávszélességgel rendelkező Dual Link DVI esetén 2560x1600 képpont is átvihető, szintén 60 Hz mellett.

Hogy az átvitelre használt kábel Dual Link vagy Single Link, azt a DVI kábel csatlakozójában lévő középső 3x2-es lábcsoport megléte vagy éppen meg nem léte határozza meg. Értelemszerűen a meglévő lábak a Dual Linket jelentik, míg a hiányzók a Single Linkre utalnak.

A kompatibilitási kérdéskör itt egy picit egyszerűbb, mint a DVI-A, DVI-D és DVI-I esetében, ugyanis a fogadó eszközön (monitor, projektor), illetve a forrás készülékeken (például VGA kártya) néhány kivételtől eltekintve mindig Dual Linknek megfelelő lábkiosztás van, azaz megvan a középső 3x2-es blokk. Ez esetben elméletben a Single Link és a Dual Link kábel használata egyaránt lehetséges, azonban hogy melyiket kell használnunk, azt a használni kívánt felbontás határozza meg.

Hirdetés