- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Húsz éve ezek a márkák uralták a tévépiacot – mi lett velük?
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Otthoni időjárás-állomás
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
válasz senki66 #3699 üzenetére
Az FSB az XMP maitt megy annyin, automatikusan. Amennyiben stabil az Extreme Perf. Enhance, maradhat, amúgy a Turbo-t szokás használni. Az al-időzítéseket állítgatja automatikusan. A valós teljesítményre alig van ráhatása.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
04ahgy
nagyúr
válasz senki66 #3697 üzenetére
Az első kép a mérvadó, 1600MHz-en megy a RAM is, meg az FSB is. A második csak az SPD, az kompatibilitási okokból 1333MHz.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
senki66
senior tag
Üdv,
Beraktam a Kingston Hyper-x Blue 2x4 GB kittet.
Szépem indul is vele a rendszer, de nem tudom, hogy végül is 1333-on vagy 1600- on megy.
Biosban a Performance Enhance-et standardről átállítottam Extreme-re
Az XMP Profilét Autóról Profile 1-re
Aida ezt mutatja:
[link]
itt meg ezt:
[link]
Most akkor 1333 vagy 1600-on megy?[ Szerkesztve ]
-
senki66
senior tag
-
04ahgy
nagyúr
válasz senki66 #3693 üzenetére
Igen, erre gondoltam, és valóban 2009-es, mint az alaplap is igen csak akörüli.
A lap specifikációi max. 4GB DDR3-at említenek, az 2db 2GB-os modulból áll, jó hogy nem találsz 4GB-os modult a support listán.
A nevezett (a linkelés ugyebár nem igazán sikerült) Kingston megfelelő lehet.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz senki66 #3691 üzenetére
Hivatalosan csak maximum 4GB RAM-ot támogat DDR3 használata esetén az alaplapod, de gyakorlati tapasztalatok alapján megy több 4GB-os, régebbi gyártmányú, kétoldalas (8-8 chip mindkét oldalon) 4GB-os memóriamodullal (pl. Kingmax, Kingston HyperX). De mivel nem nézted meg külön, az is simán lehet, hogy egy modul teljes kapacitását látta, a másikét meg egyáltalán nem (hibás memória esetén ilyen előfordulhat), de indult a gép.
Szóval az eddigi információk alapján túl sokat segíteni nem tudunk, mert azon kérdésekre, amik a hiba lokalizálását segítenék elő, nem tudsz válaszolni.
Tehát, hivatalosan nincs garancia a 8GB DDR3-ra, csak négyre. Olyat keress bele lehetőleg, ami a RAM Support Listán szerepel.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz senki66 #3688 üzenetére
Milyen 4GB-os RAM-ot tettél bele pontosan?
Ha csak egy modult helyezel be, akkor annak is csak a felét látja? Külön-külön mindkét modullal megy? BIOS a legfrissebb?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz senki66 #3686 üzenetére
4GB-os, kétoldalas modul a maximális. Abból kezel le kettő vagy négy modult a foglalatok számának függvényében.
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
senki66
senior tag
Üdv Mindenki,
Az EP45c,t,l -es topic mellett, itt is feltenném a kérdést, hátha erre többen járnak.
P45C-DS3 lappal lehet 4 GB-nál nagyobb DDR3-as memóriát használni, ha igen hogyan, nekem sajnos nem sikerült, vagy el sem indul a gép, vagy csak 4 GB-ot használt F6a bios-szal.
Aki használja esetleg 8 GB 1600-on legyen szíves ossza meg velem , melyik bios F5 v F6a? , milyen további beállítással és milyen típusú RAM -ot, én Corsair Vengeance 1600 LP 8(2x4) GB-ot és Kingmax 1x8 GB-ot próbáltam sikertelenül. Nincs valakinek pozitív tapasztalata?Elöre is köszi miden infot
-
04ahgy
nagyúr
Ha a windows nem jelenít meg ismeretlen eszközt, akkor az SP3-ba épített driverek megfelelők neki, ilyen esetben nem is érdemes kínlódni vele.
(#3684) -KP-: Én a CPU VRM fázisait, a VRM hűtőbordát, a PCIe x16 slotok számát, és a RAM foglalatokat keveslem, amúgy jó véleménnyel vagyok róla. Jah, a SATA 6Gbps hiánya sem túl jó, és az USB3.0 is jól jönne, ha lenne rajta.
HGyu
-
-KP-
addikt
erről a lapról mi a véleményetek?
www.cgroup.hu/#termek/gigabyte-ga-780t-d3l-amd760gsb710-ddr3-1666-oc-pcie-8ch-glan
-
04ahgy
nagyúr
Eszközkezelőből tudsz ilyenkor telepíteni, miszerint az ismeretlen eszközön jobb klikkel az illesztőprogram frissítése opciót választod. Ekkor mindig a manuális kiválasztás alapján lépsz tovább, és a végén, a "saját lemez" pontot választva kitallózod az illesztőprogramot.
Egyébként simán próbálkozhatsz hasonló alaplap driverét a Gigabyte oldaláról letölteni, mondjuk ezt: [link].
HGyu
-
myke01
senior tag
Adott egy GA8I945PE Gigabyte alaplap ,melyet a Fujitsu Scaleo PC néven forgalmazott ,pontosabban SCALEO H PD 820 0 1,0GB néven.
XPSP3 került telepítésre az ezzel az alaplappal szerelt gépre , viszont a géphez nincsenek meg a driver CD-k.
A Fujitsu support oldalán sikerült megtalálni a drivereket (chipset és LAN kellett csak) , "Driver Quicksearch-höz beírtam az alaplap típusát : ga8i945pe" .Viszont a "meglepetés" az ,hogy a drivereket kicsomagolva nincsenek setup.exe fájlok sem a chipsetnél ,sem a LAN drivernél .
Ezeket hogyan kell telepíteni , hogy működésre bírjam a pl. a hálózati kártyát (mondjuk a chipset sem utolsó,hogy fent legyen) ????? -
04ahgy
nagyúr
válasz Vaktyuk1 #3676 üzenetére
"Ott 2.0-an mukodot" – Mivel hiányos a mondat, ezt értelmeztem úgy, hogy az Etron chipen, 2.0 sebességen hibátlan volt az üzeme. Holott úgy kellett volna értelmeznem, hogy a 2.0 a működési sebességre vonatkozott, de ugyanúgy nem volt jó.
(#3678) Vaktyuk1: BIOS-ban, a M.I.T. menü alatt meg kell keresned a feszültségekért felelős részt, és ott lesz, SB Voltage néven. 1,5V az alapérték, ha jól emlékszem.
HGyu
-
Vaktyuk1
csendes tag
Na olvasgattam megint es arra jutottam, hogy megprobalom megemelni a southbridge feszultseget. Remelem az rendbehozza a dolgot!
Na ebben az a problema, hogy nem vagyok egy tuning zseni es nem tudom hol kellene megemelni, illetve hol lehet megemelni a feszultseget a bios-on belul.
Ha tudnatok ebben kicsit segiteni.... -
Vaktyuk1
csendes tag
Sajnos az alaplapi videokartyaval is csinalja.
-
Vaktyuk1
csendes tag
Szega HGyu!
Bocsika, hogy megjegyzem, de nem ertem miert irod ezt, hisz ha figyelmesen vegig olvasod a postjaimat lathatod, hogy mindent kiprobaltam (friss driverek, kulonbozo lukak , kulonbozo software-es megoldasok).
Gondolod, hogy a kek csatikat nem probaltam ki?Ezt a postodat annaka szamlajara irom, hogy keso van, es annyi "butus" emberrel talalkozol itt. Magam is hasonlokeppen irnek vissza az adott korulmenyek kozott.
Azert majd meg kiprobalon a videokartya kivetelet es referalok rola, hogy mi tortent. -
04ahgy
nagyúr
-
Vaktyuk1
csendes tag
vegig probaltam mindet mar de nem oda van dugva, hanem a felso 2 es az also 2-be ami feketete es ne maz Etron 3.0-as. De ott is probaltam. Ott 2.0-an mukodot, a feketekben csak 1.1 Tudod kinjaban az ember mar mindent kiprobal.
ja az 5 perc az hulyeseg volt. hagyd kerlek figyelmen kivul.[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
válasz Vaktyuk1 #3672 üzenetére
Ugye nem kék USB-be van dugva az egér?
Szerintem nem tette tönkre egyik sem a másikat.
HGyu
-
Vaktyuk1
csendes tag
Szia Szia!
Eloszor is koszi a gyors valaszt!
http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/ga-78lmt-usb3rev_41/
A problema az elso logitech eger bedugasa utan jelentkezett, a regi es az uj alaplapnal is. Tapot csereltem azota es nem dugtam fel azt az egeret a tap csere ota. Tehat vagy az eger tette tonkre az uj alaplapot is, mikor eloszor osszeraktam a gepet, vagy a regi tap.
Egyebbkent, ha leveszi valami az aramot az usb-tol az mi lehet??
Vegig vizsgalgatom amennyire szemmel lehet majd illetve, ha software-sen lehet.
Most erkezett nem olyan tul reg meg a 4 pin-rol 8 pin-re a convertetem es fel is dugtam. Ugy erzem azzal meg egy kicsit rosszabb lett a helyzet. Surubben es tobbszor is egymasutan is jelentkezik a problema. olyan 5 percenkent jelentkezik. Esetleg ez mond-e neked valamit. Mi frissithet, vagy mi veheti el az aramot 5 percenkent? Ja foleg jatek kozben jelentkezik, akkor surubben, de a firefox-ozas alatt is. Azert irtam igy, es nem bongeszes, hogy egybol tudd is mit hasznalok.
Olyankor talan egy kicsit ritkabban.
Ami bossznt meg, hogy a billentyuzetem meg nem csinalja es az is usb-rol mukodik es meg talan nagyobb energiat is visz hisz Logitech G105.
Amit meg ki fogok probalni az a videokartya kivetele es az alaplapi hasznalata. Hogy kizarjam a videokartya problremat.
Ja csak akkor jelentkezik, ha hasznalom az egeret. Tehat akkor, ha nyugalmi allapotban van akkor nem jelentkezik. Pedig ki van kapcsolva a winfosban, hogy felfugeszthesse a mukodeset az usb eszkozoknek.[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
válasz Bloodking #3669 üzenetére
A Freezer 64 nagyon jó hűtő, mennie kellene vele. Biztosan jól felfekszik? Tudom, hogy hangos, de a gyári hűtővel is letesztelhetnéd a géped.
(#3670) Vaktyuk1: Nem találtam a Gigabyte oldalán ilyen lapot. Nem lehet, hogy valamely más kábel zárlatos, és söntöli az USB-det?
HGyu
-
Vaktyuk1
csendes tag
Csokolm!
Urami!
Kellene egy kis segitseg.
A szitu a kovetkezo:
Vettem egy logitech G400-as egeret. az elso 1 2-3 oraig tokeletesen mukodott. Az eltel ido utan elkezdett ki- be kapcsolgatni, olyan modon, hogy egy ubs eszkoz eltavolitasa hang utan visszakapcsolt es vissza allitotta az alaperzekenyseget. Ezt megprobaltam orvosolni minden modon. Eloszor is eger csere. Erre a masik egerem, addig problema nelkul mukodo(Kicsipuha Sidewinder x3), is elkezdte produkalni a fent emlitett problemat.
Na jott a google es ott talaltam az usb hub kikapcsolasi lehetosegenek a lehetoseget meg kell gatolni a winfosnak. Ok ez is megtortent. Problema sajnos tovabbra is jelntkezett. Gondoltam alaplap. Ok csere.
Uj alaplap 2 ora es ujra jelentkezett a problema az egerekkel.
No legyen kover ha mar lud, gondoltam egye meg a fene cserelek tapot is hat ha az a gond. Hat sajnos ez sem hozott megoldast a problemara.
Azert is irok ebbe a topic-ba, mert az elozo es a mostani (GA-78LMT DS3) alaplapom is Gigabyte. Az eger problema mellett lehet, hogy az alaplanal lehet az eb elhantolva.
Ja!
Az emlitett egerek teljesen jol mukodnek a baratnom laptojaban.
Ha esetleg valki tudna ajanlani valami utos megoldast a NOSMOG.COM helyett, mert ugye a szamitogep fusttel mukodik es ha kiszall belole, akkor tonkre megy, azt megkoszonnem!
Ups!
A billentyuzetem is Logitch usbs csoda, de annal nem jelentkezik ez a gond.[ Szerkesztve ]
-
Bloodking
csendes tag
Az a gond ha elkezdem terhelni akár speedfanal vagy anélkül az eredmény ugyan az. kb 5 perc és kikapcsol mert túlmelegszik. A biosban meg nézem a hőfokot és ott bizony akár 80°c is mérek mikor újraindítom. És a hőmérsékletek változnak. a feszt is nézem s azok is a grafikonon rendesen ugrálnak. Gondolom a bios nem tévedhet akkorát a hőmérséklet méréskor. current cpu temperature szokott magas lenni a bios szerint. Lehet hogy azt érzékeli a speedfan temp3 nak?
Ha igen akkor a proceszoron lévő hűtés elégtelen? egy Arctic Cooling Freezer 64 próbálja hűteni az amd 6000+ procimat. Lehet hogy kevés de egy szállítás alkalmával a hyper 212 hűtő megsérült. Konkrétan összepréselődött a postán. És akkor nem tudtam másmilyent beszerezni mint ezt a kis vackot. -
04ahgy
nagyúr
Ha minden más alkatrészt teszteléssel kizártál, akkor CMOS Clear után jónak kellene lennie. Következtetés ---> hibás a lap.
HGyu
-
flash-
veterán
sziasztok
adott egy ga p41t-d3p alaplap.
nem lehet vele oprendszert bootolni.a windows a betöltőképernyőnél csontra vagy,de akkor is lefagy a betöltöképernyő ha a windows 7 dvd-t teszem be és arról bootolok,vagy ha a hiren boot cd mini windows xpjéről bootolok.
már lehúztam az összes meghajtót a gépről.
másik vga-val is ezt csinalta.
másik rammal másik foglalatban is ez volt a baj.
cmos-t többször reseteltem már.ötlet?vagy valamit nem vettem észre is a biosban kell állitani?ha igen mit?
-
04ahgy
nagyúr
válasz xAttilax #3664 üzenetére
Ezt jó hallani. Esetleg tuningban valamit jelent pluszban / mínuszban / stabilitásban?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz xAttilax #3660 üzenetére
Ha azt láttad, hogy van új BIOS, akkor feltételezem, hogy láttad a mellette írtakat is: "(When updating from legacy to UEFI, use only the utility attached to your BIOS file)". Van egy BIOS ROM, van egy efiflash.exe, egy leírás és egy flash.bat, no ezeket kell használni. Letöltöd, pendrive-ra kicsomagolod (FreeDOS bootolható pendrive-ot kell csinálni előtte, a neten találsz leírásokat, vagy másik topikban segítenek itt), és elindítod a flash.bat fájlt. A többi automatikusan végbemegy.
Tehát sem a windows alatti, sem a Q-Flash frissítés nem jó.
HGyu
-
xAttilax
őstag
Sziasztok!
Kijött a lapomhoz végre az UEFI Bios, de sajnos frissítésnél "BIOS ID check error" pedig az enyémhez való. próbáltam már régebbi biossal, winel, biosbol. Ilyenkor mi nem tetszik neki?
"sem több, sem kevesebb, csak ember lehetek,"
-
04ahgy
nagyúr
"Ha berakok egy sima celeron procit az alaplapba akkor müxik, semmi baja.."
"Rev 2.0 És sajna nem tudom, hogy frissítsek rajta biost ha nem latok semmit.."
Hát azzal a Celeron procival frissíts, amelyikkel megy.
Az alaplapod letöltéseinél megtalálod az Ua5 BIOS-t. Letöltöd, pendrive-ra kicsomagolod (FreeDOS bootolható pendrive-ot kell csinálni előtte, a neten találsz leírásokat, vagy másik topikban segítenek itt), és elindítod a flash.bat fájlt. A többi automatikusan végbemegy.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
MSI lapot már cseréltek ilyennel (gyári BIOS frissítés elkurjantotta a lapot), arról van tudomásom. A gyárnak sem nagy feladat amúgy újraprogramozni a flash chipet. Szóval azért nem olyan vészes a helyzet.
HGyu
-
Razor1
aktív tag
Ok, köszi a választ, asszem egy életre megtanultam. Visszaviszem jótállással, persze el fogom mondani a szervizben, mi történt. Ugyanakkor az is tény, hogy a gyári cd-n lévő szoftverrel végeztem a frissítést, az én felelősségem mellett a gyártóé is ugyanúgy felmerül. Mindegy, most már kidühöngtem magam, meglátjuk mi lesz. Ha se a jótállás, se a szerviz nem játszik, veszek egy újat.
-
04ahgy
nagyúr
BIOS frissítés kell, mert nem ismeri az újabb processzort. Mikor az alaplapot legyártották, még csak Sandy Bridge CPU-k voltak, de azóta megjelent az Ivy Bridge is. A foglalat azonos, de a mikrokódjuk eltérő, ezért kell a frissítés.
Rev.1.0 vagy Rev.2.0/2.1 a lapod?
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
Hilbi1
csendes tag
Sziasztok..
Adott egy új alaplap GA-Z68P-DS3 és egy Intel I5 3550 proci..
Amint bekapcsolom kb 4-5 másodperc múlva újraindul..
Ha berakok egy sima celeron procit az alaplapba akkor müxik, semmi baja..Valami 5let??
-
04ahgy
nagyúr
válasz -=RelakS=- #3652 üzenetére
Elvileg. Kevésszer láttam működni (mondjuk volt már rá példa!), mert ugye valamennyire el kellene indulnia a lapnak ahhoz, hogy rájöjjön, most a Backup BIOS-t kéne elővenni. Kivétel persze az új szériás lapok esete, ahol te kapcsolod manuálisan át. (Pl. X58A-OC, X79-UD7, Z77X-UD5H, Z77X-UP7, stb.)
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Win alól nem frissítünk BIOS-t. Ott van rá a Q-Flash, amit a BIOS-ban találsz, vagy az End gomb nyomogatásával közvetlen beléphetsz. Kikerüli az OS-t. Az előző rendszerrel telepített win7-en akármi hiba, instabilitás is lehetett.
Olyan gépen, ahol nincs hiba, szintén nem frissítünk BIOS-t.
Eléggé etikátlan lenne emiatt szervibe vinni, de jobb ötletem nincs nekem sem. Annyi becsületet azonban ilyenkor illő tanúsítani, hogy a bolt felé türelmesen viseltetsz, hisz nem volt gyári hibás a termék.
HGyu
-
Razor1
aktív tag
Sziasztok!
Vettem a gépembe
Gigabyte B75M-D3V lapot
i3 3220 procit
2x4gb corsair ddr3 ramotbeszereltem, minden frankó, pöccre indult a régi win7-el. utána csináltam egy bios frissítést a gigabyte @bios szoftverével (hogy minek azt már én se tudom), ami rendesen végigfutott, írta h kész és restartoljak, de azóta se hang se kép. bekapcsolom a gépet, egy másodpercre felpörögnek a ventik, aztán megáll. utána hiába nyomom a power gombot, semmi reakció. ha kikapcsolom a tápot és vissza, akkor bekapcsoláskor megint felpörög egy pillanatra a venti. próbáltam lehúzni mindent, csak egy ram modullal, a helyzet ugyanaz. cmos reset volt elemkivétellel, eredmény ugyanaz. van vmi tippetek, vagy vigyem szervizbe a deszkát?
-
04ahgy
nagyúr
válasz -=RelakS=- #3648 üzenetére
Én csak valószínűnek tartom. Láttam már ASUS lapot ahol ugyanez volt. Minden hallgatott, és mégis tiltott a port. Nem tartom elképzelhetetlennek. Ha mégis, akkor valami BIOS bug lehet.
(#3647) Pazolini: Az eszközkezelőben nincs kérdőjeles eszköz? A merevlemez vezérlőknél miket sorol fel?
HGyu
-
-=RelakS=-
veterán
ez érdekes, mert a tiéden mind a blokk diagramon, mind a leírásban több helyen említik, hogy az mSATA használata kiiktatja az egyik portot, Pazolini alaplapjánál viszont ilyenről mélyen hallgatnak. Az intel vezérlőnek elvileg 6 SATA portja van, ebből 5 az alaplapon, 1 a hátlapon.
Amúgy érdekes kis állat ez az mSATA Jó ötlet, nem foglal kábel helyet a gépben
Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
04ahgy
nagyúr
válasz Pazolini #3645 üzenetére
Sőt, ez a dolog olyannyira valós, hogy a Z77X-UP7 (most jött meg) SATA portjaira volt egy piros plecsni ragasztva, hogy a SATA2_5 port automatikusan letilt, ha az mSATA-t használom.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Ha szabályozhatók amúgy a ventilátorok, akkor az Easy Tune 6 segítségével tudod ezt megtenni (ezt a Gigabyte oldaláról letöltheted: [link]). A SpeedFAN is megér egy próbát.
HGyu
-
gorgo
őstag
Sziasztok!
Tudnátok valamilyen programot ajánlani, amivel asztalról tudom szabályozni a házhűtő/procihűtő ventik fordulatszámát? (Z68M-D2H lapom van, PWM-es minden venti).
Az "ősrégi" abit lapomhoz gyárilag adtak ilyet (persze lehet, hogy nem gyárilag, fene sem emléxik), felteszem ezekhez is van ilyen.
THX!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
04ahgy
nagyúr
No, már kaphatók az új Ultra Durable 5 szériába tartozó Z77 lapok:
Z77X-UP7
Z77X-UP5 TH
Z77X-UP4 THVan továbbá a sokak számára vonzó mini-ITX-es Z77N-USB3-WiFi is.
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
válasz Pazolini #3640 üzenetére
Sok lapnál (főleg régebbieknél is, mint a Tied, és más márkák esetén is) olyan a dolog, hogy ha X SATA port az alaplapon használatban van, akkor letilt az eSATA, és fordítva, az eSATA használatakor valamelyik port nem érhető el.
(#3638) gari24: Nem.
(#3637) Bloodking: Még mindig nem értesz. A SpeedFan (és más progik is) bugosan mérnek. Lefogadom, hogy az az érték sosem lesz kevesebb, akkor is ha kiteszed a gépet éjszaka és úgy kapcsolod be, mikor a bele 5°C-os, és akkor sem, mikor fél napot ment és a belseje fel van melegedve. Ekkor azt kellene tapasztalnod (ha helyesen jelzi ki a program), hogy az érték is váltohik, legalább 20, vagy 30°C-ot. Ha nem ---> bugos kiolvasás. Mint a feszültségeknél is.
Sehonnan nem kell semmit lecsalnod. Nem kell a programot elindítanod, vagy nem foglalkozni a valótlan kiolvasásaival.
HGyu
-
Pazolini
senior tag
Üdv. Mindenkinek!
Gigabyte H57M-USB3 1156-os lapom hátsóján lévő eSATA portba dugott SSD-t (ill. egy BD-RE optikai hw-t sem) nem ismer fel a logikai lemezkezelő (win7). sata-esata kábellel kapcsolom, tápot kap (sata portjaim már mind elfogytak: 6hdd + 1bd;ezért kényszerültem rá az eSATA port használatára).
SATA-mód BIOS-ban AHCI-ra van állítva.
BIOS-ban nem látok tiltási/engedélyezési lehetőséget, gondolom, a SATA-eSATA kábel sem lehet egyirányú... (?)
Talán a lappal van a gond. Most használtam először ezt a portot 2010 óta. Driverek frissek.
Köszönöm előre is a segítséget. -
gari24
tag
Ha frissítem a BIOS-t utána újra kell húznom a rendszert ??
-
04ahgy
nagyúr
válasz Bloodking #3635 üzenetére
Mondtam, normális, hogy ott nagyon meleg. A feszültségek mérése egyértelműen bugos, ugyanis nincs már -5V (az ATX szabványból is kivették). Ezeket meg tudod mérni kéziműszerrel, és semmilyen program nem jó rá. Valószínűleg az elem mérése sem pontos.
HGyu
-
Bloodking
csendes tag
Akkor azt hiszem hamarosan beszerzek egy hőmérőt amivel le tudom pásztázni az alaplapot. Mert még mindig zavar hogy olyan meleget mér. bár máshol nem éreztem forrónak a lapot. Vagy csak pont azt az alkatrészt nem taperoltam meg ami ennyire melegszik. Esetleg nem tudsz mondani olyan progit amivel több infót ki tudok csikarni a alapból. Főleg az érzékelők érdekelnélek. Mert most nézem a feszt és bizony majdnem dobtam egy hátast a -12v ágon csak 0.59v szaladgál a -5v ágon meg 8.48v van !!! Gondolom haldoklik a táp vagy esetleg mérési hiba?
de majd vennem kell egy elemet is mert csak 2.78v van benne. nem tudom hogy mennyire mehet le mire cserélnem kell de inkább most cserélem meg nem is drága. -
04ahgy
nagyúr
válasz Bloodking #3633 üzenetére
Az a VRM (CPU feszültségellátó részleg). 120-130°C hőmérsékletig rendben van. Nem annak a hőfokát jelzi a SpeedFan.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz Bloodking #3631 üzenetére
Az alaplap képét a gyártó oldaláról töltsd le. [link] - jelöld be, hol meleg.
A CPU-t nem is állítottam, hogy rosszul méri, de az alaplap komponenseit – tapasztalatokon alapuló állításommal összhangban – nem méri sok esetben megfelelően.
HGyu
-
Bloodking
csendes tag
A procin a borda az nem meleg. És jól is mér a speedfan. De van az alaplapon R60 nevezetű kocka na az nagyon meleg. Sőt a mellette lévő a lapra forrasztott általam nem ismert alkatrész is nagyon forró. Sajnos nem tudom bemérni hogy mennyire meleg nincs eszközöm hozzá.
És köszönöm hogy válaszoltál hogy jó e a videokártya.[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
válasz Bloodking #3629 üzenetére
A 8400GS jó az alaplaphoz.
A bordát fogd meg kézzel, szerintem fogod érezni, hogy az nem 80 fok. Valószínűleg csak hibás a szoftveres kiolvasás, nem ez lesz az első eset.
HGyu
-
Bloodking
csendes tag
Üdv mindenkinek
Nekem van egy olyan gondom hogy az alaplapom nagyon melegszik. Speedfan nevű programmal figyelem a gépem hőmérsékletét és alapból 80c° jár a temp2 Lehetséges hogy azért ennyire meleg mert nincs benne videokártya?
A gép adatai:
gigabyte m68sm-s2l
amd athlon 6000+
kingston ddr2
A táp 300w
Sajnos több adatot nem tudok róla. Tuningoltam egy 12cm ventivel amit egy codegen táp külső lemezére van felfogatva gyárilag 8 centis hűtése volt. De a táp nem lehet bűnös mert több táppal is ugyanúgy melegedet.hőmérsékletek:
GPU 0
Temp1 26
Temp2 78
Temp3 30
HD0 0
HD1 0
Core 21Meg szeretném megkérdezni hogy ez a videokártya jó e az alaplaphoz. Gigabyte Geforce 8400GS Pci-e 256MB videókártya
-
04ahgy
nagyúr
válasz Easyl0ver #3627 üzenetére
Az USB billel BIOS támogatás szintjén még sajnos szívás van, nem csak Giga terén, ASUS, AsRock esetén is. Erre itt vannak azok az alaplapok, amiken már csak kék USB3.0 van kivezetve hátra, az is szép lesz, ha elterjed. Persze PS/2 nulla.
Rendszeresen adnak ki BIOS frissítést USB keyboard compatibility javítás céljából, csak példaként (mert neked a legfrissebb a BIOS-od) álljon itt: [link]. Az F8 mögötti release note az érdekes. Még ilyen új lapoknál is probléma.
Próbálgasd az összes USB portot. Jó trükk az, hogy bekapcsolod a gépet kihúzott USB bill. mellett, és nagyjából kiszámolod, mikor adna képet a gép, és még az előtt bedugod, majd a Del gombot bőszen nyomogatod.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz Easyl0ver #3624 üzenetére
Nos, akkor rev.1.0 a lapod. És lefogadom, hogy USB-s billentyűzeted van.
Próbálj ki egy Load Optimized Defaults után átállítoott AHCI módot. Semmi mást ne állíts. Ilyenkor újraindítva sem lép be?
(#3625) flash-: nincsmit.
HGyu
-
Easyl0ver
tag
Sziasztok! Kérdésem a következő: Nem tudja valaki mi a megoldás arra, hogy AHCI mod ban nem tudok biosba belépni ? :S SSD miatt kellett IDE-ről átállnom, de mindig touchbiosban átkell lőjem IDE -re hogy bootnál betudjam hozi a biost :S
Alaplap : Gigabyte Z68P -ds3
Bios verzió : F9
"They know what is what, But they don't know what is what, They just strut. What the fuck? "
-
04ahgy
nagyúr
Nem. Ez egy régi korszak lapja, amikor még az alaplapon, az északi hídban volt a videovezérlő. Az Intelnél is. (G31, G41, stb. chipsetek). Aztán a CPU-ba költözött (Intelnél is meg AMD-nél is). Az AM3 tokozás nem támogat CPU-ba integrált VGA-t, így létszükség, hogy az alaplapon legyen videovezérlő (ha akarnak diszkrét VGA néküli üzemet).
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
Az alaplapon van integrált videovezérlő, bármilyen, kompatibilis CPU-val ki tudod használni, amit a lap támogat. CPU Support Rev.2.0, CPU Support Rev.2.1, CPU Support Rev.2.2.
A CPU-ban nem kell integrált VGA-nak lennie ehhez a laphoz, és az azt tartalmazókat nem is kezeli a lap (más foglalat).
HGyu
-
flash-
veterán
sziasztok.van egy gigabyte ga-880GMA-UD2H alaplap.lehet olyan procit venni hozzá ami ha tartalmaz vga vezérlőt hogy ne kelljen külön videókártya?
-
04ahgy
nagyúr
Kingston, nincs e.
Az SSD is rendetlenkedhet. Egy ideig próbáld csak egy RAM modullal. Az alaplapon a legfrissebb BIOS van?
HGyu
-
Zsocó
aktív tag
Az miért van, hogy lassan tölt be a gép, de ha kiveszem a Ram-okat, meg visszarakom, akkor ismét jó.? 3X játszotta már el 2 hónap alatt. Lehet, hogy oxidáltak az érintkezők? Egy kis acetonos ronggyal áttörölgettem az érintkező lábakat, jött is le nagyon kevés kosz. Valaki tapasztalt már hasonlót? Sata kébelt is cseréltem, most már csak várok. A gép: GA-880GMA-USB3 , AMD Phenom 2 x4 910e , Kingmax 2x4GB DDR3 1333Mhz , Saphire Radeon HD 7770 1Gb , Asus Xonar DS, Samsung HD502HJ, Kingstone V+100 64GB, FSP Hexa 400W, Cooler Master Hyper TX3.
-
04ahgy
nagyúr
válasz -=RelakS=- #3616 üzenetére
Nah, örülök. Most már akkor relax.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz -=RelakS=- #3614 üzenetére
Pontosan. A Win7 már out-of-box kínál alap AHCI drivert, csak extrább igényekhez kell a gyártóihoz nyúlni, mint nálad is a live insertion (hot swap) támogatás nem csak hardver (ott már a tervezésből kifolyólag megvan), hanem szoftver szinten is.
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
válasz -=RelakS=- #3612 üzenetére
Az csak RAID + win7 vagy AHCI, RAID + WinXP kombinációnál kell.
HGyu
-
-=RelakS=-
veterán
Elvileg mindenki AHCI-n (hapcin ) van, viszont a BIOS-ban IDE csatornák vannak felsorolva Nopersze, a SATA-n lévő eszközök nem látszanak a listán...
Mind1, másik, fontosabb kérdés:
Ha az Intel SATA Preinstall driver-t kihagytam, jobb, ha kezdem elölről a telepítést?Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
04ahgy
nagyúr
válasz -=RelakS=- #3610 üzenetére
Valóban nem olvastam végig.
Tedd át a Marvell controllert AHCI-re, és nem lesz sem IDE Master, sem IDE Slave.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Közben megnéztem a gyári adatlapot. Fogalmazhattál volna érthetőbben is, mondjuk valahogy így:
Van rajta rendre 6+2db SATA+eSATA, ehhez képest 9db IDE csatorna a biosban.
Az IDE 4 slave: ?!!? ---> valami Marvell okosság lesz szerintem, nem mintha nagy jelentősége lenne.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz -=RelakS=- #3607 üzenetére
"Van rajta 6+2db SATA+eSATA, ehhez képest 9db IDE csatorna a biosban." Akárhogy is számolom, a 6+2 SATA az nyolc SATA, ehhez jön az eSATA, az továbbra is kilenc.
HGyu
-
-=RelakS=-
veterán
nem nyert:
IDE 0 master: SATA3_0
IDE 0 slave: SATA3_1
IDE 1 master: SATA2_2
IDE 1 slave: SATA2_3
IDE 2 master: SATA2_4
IDE 3 master: SATA2_5
IDE 4 master: eSATA3_1
IDE 4 slave: ?!!?
IDE 5 master: eSATA3_2Tehát helyesen: 6db SATA, 2db eSATA = 8 de mi a fene az IDE 4 slave?
Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
04ahgy
nagyúr
-
dethroner
veterán
Én is pont most találtam rá erre a linkre, megelőztél.
Akkor már csak egy gyors kérdés. Elképzelhető hogy D805 ennyire kevés manpság, win7 értékelése szerint 2.5 pont, vagy visszafogja az 1GB ram, amiből még az integrált vga is elvesz?
[ Szerkesztve ]
A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!
-
04ahgy
nagyúr
válasz dethroner #3602 üzenetére
Hehe. És valóban. [link]. Legalább elmondható a BIOS-ra, hogy a lehető leginkább letisztult.
A SetFSB-t tudod akkor Win alól megpróbálni...
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
válasz dethroner #3598 üzenetére
D805-nél már az 50 fok reális, amiatt nem kell aggódnod, ha terhelésre a gép jól üzemel. Húzni az FSB emelésével tudod, abban a lapban is jó eséllyel van ilyen, még ha feszültségemelés nem is játszik.
(#3597) -=RelakS=-: "Van rajta 6+2db SATA+eSATA, ehhez képest 9db IDE csatorna a biosban. Hová szólhat az a +1 csatorna?"
6+2 = 8. Az eSATA a ráadás, azzal együtt 9.
HGyu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! MSI H81M-E33 Alaplap H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASUS ROG STRIX B250G GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ASUS TUF GAMING B760M-PLUS (DDR5) - Keveset futott - Garanciális
- G.SKILL Trident Z DDR4-4400 CL19-19-19-39 1.40V 32GB (4x8GB)
- 2x8GB 3600MHz Apacer NOX memóriakitek GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL! ÁRON ALUL! Hűtőbordás, dobozos!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest