Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Hardvervadászat november elején
- Milyen monitort vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeltaPower
addikt
nos, végre megérkezett a várva várt 2x1G Corsair. elsőre nem adtam neki túl durva beállításokat.
cpu 11x235 (fentebb még nem mentem, ezt az fsb-t tuti viszi alapfeszen)
ram 470mhz, 3-4-4-8 1T 2,7V
everest
read: 7032
write: 7084
copy: 5728
latency: 47,0olvasás 13%kal, írás 35%kal jobb, mint a régi modulokkal. és ez még remélhetőleg nem a vége

-
Száni
tag
Bocs a tegnapi 3*hsz-ért, néha csinál ilyet a céges gépem.
Félreérthetően írtam! Tudom, hogy a konfig ennyit bír, csak kíváncsi voltam, hogy valóban restartol, ha túllövök a célon. Szóval csak arra akartam célozni, hogy tényleg elég a reboot és nem kell CMOS-t resetelni. Azért köszi

-
Száni
tag
válasz
DeltaPower
üzenetére
Engem is meglepett az eredmény. A RAM-ok 2.5-3-3-7-es időzítésen futnak (feszesebbet nem próbáltam, nincs kedvem CMOS resetelni
). A 433MHz szép-szép, dehát ott már terhelésnél kékhalál. Lehet némi feszemelés megoldaná, de annyit meg nem ér. A vicc, hogy 11*245-ön nálam is rosszabb eredmények születnek (aminek az oka, hogy akkor csak 386MHz-en járnak a memók.) És igen, valóban komolyabb RAM-okkal dolgozol
Mi a sorsa a mostani 4 modulnak? -
DeltaPower
addikt
hogy a francba nyomsz ilyen eredményeket 4 modullal, amikor az egyik még gyíkabb is?
milyen időzítéssel megy?
nekem 11*235ön nem nyom ilyen eredményt olvasásban, pedig érzésem szerint csöppet komolyabb ramokkal dolgozom mint te.
mindenesetre gratula a 333@433 eredményedhez, továbbá bulldog új évet
(mod) Ragadozó: ne sajnáld, jó helyen van

-
Száni
tag
válasz
DeltaPower
üzenetére
Na arra kíváncsi vagyok én is

Kukáztam még 2 db 512-es modult, az egyik csak 333-as (Xerox chipes Infineon), emiatt visszavettem az "FSB"-t 245-re. Így 10*245MHz-en fut a proci, ramok ekkor 408 MHz-en (meglepett, hogy így bírja a 333-as modul). A korábbi eredmények:
CPU 8.5*280MHz (RAM 433MHz) 1T olvasás 8257, írás 6846, másolás 5833, késl. 30.2ns, CPUQueen 2283, Photoworxx 13688
Most 2T-n: olvasás 8429, írás 6989, másolás 5933, késl. 32,1ns, CPUQueen 4266, Photoworxx 11759
Na erre tessék gombot varrni
És a 333-as elindult 433MHz-en is, igaz komoly terhelésnél elköszönt
Üdv. és Boldog Új Évet Mindenkinek! -
válasz
DeltaPower
üzenetére
A ram tesztre én is kiváncsi vagyok....
de sajnálom a lapomat
noti se asztali még nincs helyette (szereztem egy p3-ast, de az nem az igazi
)... -
brd
nagyúr
-
Piku
csendes tag
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni: nekem is ilyen alaplapom van egy 3700+ San Diegoval és RAM vásárlás előtt állok. A gond az hogy jelenleg 1 Gb ram is elég lenne, találtam is 2 db A-Data 512Mb Vitesta 566-ot de később szükség lesz majd még 2-re. A kérdés az ha közel ugyan azt az összeget nézzük, melyik a jobb 2 db 1 GB-os valamilyen RAM vagy 4 db 512 Vitesta 566-os??? És ha 2db 1 GB-os akkor milyet keressek???
Köszi a választ előre is!! Üdv Balázs
-
Száni
tag
válasz
DeltaPower
üzenetére
Köszi. Menne még tovább is, csak akkor már nagyon vissza kellene húzni a RAM-okat, hogy bírják a tempót. 3.2GHz ment 1.4V-on, de billegális volt a rendszer.
14-es szorzót hogy tud a 3700+-os SD? Nem 11 a vége? Vagy már megint lemaradt valamiről

Egyébként az időzítések terén elég jók ezek a Kingmaxok. 200MHz-en 2.5-4-4-8 az alapbeállítás, de bírják 2.5-3-3-5-ön. Ettől függetlenül 2.5-3-3-7-re állítom, mert úgy gyorsabbak.
-
DeltaPower
addikt
egész jó eredmény, grat

nekem este már nem volt kedvem, talán majd ma szórakozok még egy kicsit a szorzóval is, hátha menne mondjuk 14x235-ön
két modul majd akkor, ha sikerül szereznem, de egyelőre alig lehet találni gigás 500as ramot párban(mod) ha beleszámolom hogy a 4 modult auto beállításon 316-ról indítja, akkor a 470 elég jó tuning

-
Száni
tag
válasz
DeltaPower
üzenetére
Én nem untam magam délután, csak nem volt kedvem dolgozni
Mértem most este:
CPU 3080MHz-en (11*280) 1T/2T-ben olvasás 6640/6513, írás 6620/4422, másolás 6259/5105, késl. 42.6ns/45ns, photoworxx 16014/13502, Ugyanakkor 2380MHz-en (8,5*280) alig van eltérés a két időzítés között.
Megnéztem A64memfreq-kel és egész pontosan 216,36MHz a RAM frekije (166-ra visszaosztva), ha 8,5 a CPU szorzója (tehát innét jött a 433MHz).
Nem túl biztató az a 235-ös "FSB"... Két modullal szerintem igen komoly eredményt fog produkálni az a San Diego. A fenti 3080MHz-et alapfeszen viszi
.
Üdv. -
DeltaPower
addikt
én is nagyon untam magam délután, és futtattam néhány (szám szerint 26) tesztet. az eredmény megfelel minden elméletnek: a ramteljesítmény lineárisan nő az órajel függvényében és az időzítések kb 1-2%-os teljesítménycsökkenést hoznak azonos órajelen. ramnál is kb ugyanez a helyzet, a photoworx és a zlib teszt produkált néha kicsit fura eredményeket (jobb késleltetésnél lassabbat), de legtöbb esetben 1%on belül volt az eltérés, amit a mérési hibának tudtam be.
sajnos az is kiderült, hogy 4 modullal nem fogok 235-ös FSB fölé menni, ugyanis bármely beállítással (szorzó, ram-osztó, időzítés), agyonfeszelve is fagyott már 240 fsb-nél (valszeg ramvezérlő nem bírja). viszont a gyárilag 2,5-4-4-7 400mhz, 3-4-4-8 500mhz-re megadott ramok vígan mennek 2,5-3-3-6 470mhzen

ha ma még lesz kedvem, akkor letesztelem 2 modullal is, valamint megpróbálok még a procinak is adni (11x235 most).
-
Száni
tag
Köszönöm a válaszokat (DP Neked is) !
1. Az Everest dobta ki ezt az értéket a RAM frekijére (433MHz-et ír a tesztnél, de 216MHz-et az általános adatoknál). A64Memfreq-et használtam a hangoláshoz, mivel ezek a modulok 450Mhz-nél elvéreznek, garantált fagyás (bár tudnának 476MHz-en futni
).
2. De milyen korláthoz?...
"Azonkívül a 2. esetben sokkal magasabb órajelen működik a CPU is..." - amiből nekem az következik, hogy gyorsabb is a rendszer, de nem. Illetve az általam várthoz képest nem, ui. SuperPi 1MB-os tesztnél az említett 2380Mhz-en 29.250s alatt végez, míg 3080MHz-en 28.1s
Este tovább nyúzom...
Üdv. -
brd
nagyúr
Az első esetben nem lehet 433 MHz a RAM órajele, mert nem jön ki egész számra az osztó. Inkább 476 MHz lesz az. Ez az első kérdésre a válasz.
A 2.-ra: valószínű, az 1. mért értékek közelebb vannak valamilyen korláthoz, ezért az 1T-2T már nem sokat számít, a 2. esetben viszont messze a korlát alatt van az első mérés. Azonkívül a 2. esetben sokkal magasabb órajelen működik a CPU is... -
DeltaPower
addikt
ezek tényleg elég fura eredmények... 2T-ben mindenhol érezhetően lassabban kellene lennie, ugyanakkor az 1T-2T eredményeken látszani kellene az órajelkülönbségnek.
csináltam hirtelen pár próba beállítást core cellel, és az órajellel együtt nőtt a teljesítmény is. jelenleg a ram 450en (szinkron fsb 3-4-4-8 2T, proci 11x225) hozza ugyanazt a teljesítményt mint nálad 440/11x280 esetén. 440en a rosszabb latency miatt lassabb.
-
Száni
tag
Üdv!
Méricskéltem 1T és 2T közötti különbségeket, és számomra meglepő eredmények születtek. Kingmax SuperRam modulok 400MHz-ről visszaosztva 333MHz-re 2.5-3-3-7 időzítés. CPU SD 3700+ 2380MHz-en, illetve 3080MHz-en. Everest 3.81 verzióval mértem:
CPU 8.5*280MHz (RAM 433MHz) 1T:
olvasás 8257, írás 6846, másolás 5833, késl. 30.2ns, CPUQueen 2283, Photoworxx 13688
2T: pár MB-os eltérés minden tesztnél az 1T-hez képest, a Photoworxx mért kevesebbet: 12164.
CPU 11*280MHz (RAM 440MHz)2T:
olvasás 6514, írás 4425, másolás 5048, késl. 45.9ns, Photoworxx 13478
1T-ben az olvasás kb. ennyi, írás-másolás ~1500MHz-el több, ill. Photoworxx 154601. kérdés: hogy lehet lassabb a RAM magasabb frekin?
2. kérdés: 8.5*280MHz-en minimális eltérés, 11*280MHz-en komoly különbség
-
Száni
tag
válasz
DeltaPower
üzenetére
Köszi a választ! Sejtettem, hogy ez lesz. Lefuttatok pár írás-olvasás tesztet ezekkel a modulokkal 1T és 2T időzítésen. A 2*1GB árát sokallom, még ha el is tudom passzolni az enyéimet (amikért viccesen keveset adnának). Talán tavasszal platformváltás, utána meg ez a gép csak háttérfunkciókat fog betölteni (ott meg nem kell tuning).
Üdv.: G. -
DeltaPower
addikt
Szia!
Nekem 4x512 Vitesta DDR500 van benne, 1T-t egyáltalán nem viszi. 3-4-4-8 2T beállításon 470-475 körül van a vége, és ez már marha nagy mázli hogy ennyit visz. Valószínűleg nem hagyom ennyin, hanem 440-450 körül hajtom majd kisebb időzítésen.
Jobban jársz ha 2x1 gigát veszel bele, 4 modullal a tuning eléggé kérdéses, valszeg nem fogja vinni az 1T-t.
üdv, DP -
Száni
tag
Sziasztok!
Van-e-é-e köztetek olyan, aki ezt az alaplapot 4db 512MB-os modullal használja? Arra lennék kíváncsi, hogy vajh mennyivel lenne így lassabb a rendszer, mint 2*1GB esetén. 1T-t engedi? Most 2db 400MHz-es Kingmax van bent (amik 333MHz-en futnak, hogy bírják a lépést a procival), ezeket bővíteném. Túl sokat már nem akarok invesztálni ebbe a platformba, ezért gondoltam erre a verzióra (ui. a 2*512MB már sokszor kevés).
Üdv.: G. -
pitom
tag
Sziasztok!
Meg tudnátok nézni, hogy a lapotokra rá van-e írva, hogy platinum? Mert az enyémre nincs, csak az, hogy neo2 7025 ver1. Még megköszönném, ha indítanátok egy everestet, és megnéznétek, hogy mit ír ki az összegzésnél a chipset-re. Nálam ez nforce3 250. Valamint a lapra azt mondja, hogy neo2 series (4.2 everest) Tudtommal a platinum nforce3 ultrás. Szóval valami nem tiszta itt nekem. Elvileg platinum lapom van, de gyakorlatilag nem biztos, ezt akarom kideríteni.
-
DeltaPower
addikt
üdv! vki meg tudná mondani, hogy a Scythe Katanát fel lehet-e eszkábálni erre a lapra? csak azért kérdem, mert a CNPS7000 is elég nehezen fér, a Katana pedig jóval nagyobb.
-
Speed®
titán
válasz
FehérHolló
üzenetére
Ha nem elem (esélyes), akkor egy BIOSfrissítést megpróbálnék a helyében.
gaben870123
Kb. mindent kéne cserélned, felmerül a kérdés, miért ragaszkodnál a laphoz?
-
FehérHolló
veterán
Erre valaki tudna mondani valamit: [link]?
-
Badb0y
addikt
-
gaben870123
csendes tag
alaplap
8N neo2 Platinum
proci:AMD 3500+ (Socket 939)
memória:256 DDR1 (166Mhz)
táp:300W
videokártya:GeForce 4 MX440 64Mb Tv-Out (AGP)szeretnék fejleszteni videokari és memória téren, segítséget szeretnék kérni...... Vagy GeForce vagy Ati videokarit érdemes venni? Meg a memóriából sem mindegy milyet veszek.... Help me!
-
Száni
tag
Üdv!
BIOS cserét kipróbálnék a helyedben (bár nekem is az 1.d-s sideeffect -éle van fent és eddig ez vált be a legjobban). Változtattál valamin vagy csak elkezdte egyszer. A proci fesz korábban nem volt emelve huzamosabb ideig? Nekem attól megbolondult a 3000+-os winchester magos és azóta alapfeszen nem is hajlandó működni (jól ki is cseréltem egy 3700+-ra). -
jamy79
tag
Sziasztok!
Nekem olyan gondom van, hogyha kihúzom a tápkábelt majd visszadugom akkor valamiért nem akar elindulni a gépem Monitor be sem kapcsol és az alaplap sem sípol! Ilyenkor ha néhány másodpercre kiveszem az elemet akkor már elindul, de a bios beállításait mindig újra és újra be kell lőnöm. Elemcserével már próbálkoztam de nem segített. A proci nincs húzva. Jelenleg Sideeffect V1.DB1 bios van fennt. Ha feltenném a legújabb gyári bios-t az segítene?
Előre is köszi!
-
válasz
Locutus
üzenetére
Ép szét van szedve a kis gépem, az új táp még nem jött meg, emiatt nem tudom neked megnézni...
Command Rate legyen 2T
általában ezen rövidések vannak a biosban is:
pl: 2,5-3-3-6 CL-RCD-RP-RAS
Ram oldalán nincs rajta milyen?
Az everest is kiírja, ha felismeri a modult...A bios most nincs előttem, DFI lapom van, na azon van bonyolult bios, de könnyebb flashelni az msihez képest...péntekre várható a táp, akkor tudom megnézni...
-
válasz
Ragadozó
üzenetére
Köszi, de pont ez a gondom, hogy fogalmam sincs alapból mennyit tud a ram, viszont a korábbi tuning próbálkozások alapján 1 azaz 1db beállításon (cl2.5 bla bla) hajlandó 333-on, meg egy darabon 400-on (cl3 bla bla) elindulni. Minden köztes meg egyéb magasabb érték bukó.
Szal a ramot valahogy ezek egyikén kéne tartani. Ha ez már menne, akkor a proci fsb, ht stb szorzók már nem akkora gond. Viszont nekem valahogy eszméletlenül illogikus a bios felépítése, és nem értem mit mire kéne raknom, hogy igy ossza vissza a ramokat. Eleve nincs is olyan, hogy ram osztó, vagy ram frekvencia beállítás. -
válasz
Locutus
üzenetére
nekem 1b van fent, az is ismeri a sandit...
ram gyári időzítését írd le a ramoknak...röviden, a HT szorzó vissza kell osztani, pl. 3x-osra...hogy ne fagyon...
A memók ídőzítését érdemes lazítani...pl.2,5-3-3-6, helyet 3-4-4-8-at használni, de ez memó függő, a CR-re is figyelni kell..
Vissza kell venni a sebességüket, pl 133-ra...
Memóknak 2,7-2,8Voltot adni...
Utána lehet emelni az fsp-t, érdemes 5-ös léptekben, ha nem vagy profi...
Ahol már nem bootol be, vagy lemezkezelési hiba stb, vagy egyeszerüen újraindul, akkor visszakell venni...vagy egy picit emelni a proc feszt...van %-os emelési lehetőség is...Ha nem indul el, semmi pánik, a lap alján van, ha jól emlékszem a bios reset jumper...vagy elem ki...
-
-
Na megrendeltem a 4000+ sandiegot. Remélem tényleg menni fog a jelenlegi BIOS-ommal.
Gondolom proc-csere előtt lőjek be egy bios defaultot, és úgy cseréljem, igaz?
Ha jól emlékszem vannak olyan beállítások a biosban, ami ha utána másra van téve, akkor a windows nem találja fel magát. Nem tudja valaki mire érdemes odafigyelni? Nem akarok újrainstallni emiatt.
thx
-
Osiris
őstag
Eladó az MSI K8N Neo2 Platinum lapom és minden ami benne van.. részletek a konfigomnál. Ha érdekel írj pü-t.

-
Osiris
őstag
Igen, a fast write és a sideband adress-t már rengeteget kapcsolgattam.. de semmi hatás
Sőtt a nagy rebbotolások közepette már sikerült valahogy tönkretennem egy ilyen msi lapot... : 7025v1D0RXZ mod bios-szal használtam, aztán az egyik reboot után, már cmos clear sem segített..
.. akkor még nem selytettem, hogy feleslegesen veszek meg használtan még egy ugyanilyen lapot..
..ez lett a vége a spórolós fejlesztésnek.. már rég kifizettem egy am2-es pci-e-s konfig árát..
Mostmár kénytelen vagyok a legolcsóbb megoldást választani, ami egy másik lap lenne a meglevő alkatrészekhez.
Megnézem azt az asus lapot. THX!
-
brd
nagyúr
A fast write, ill. sidebandadressing (sba) átkapcsolásait próbáltad már? Nekem az általános tapasztalattal ellentétben mindig bekapcsolva működött jól (stabilan), az összes gépemen.
A VGA, majdnem biztos, hogy nem lehet gond (ha egyébként hibátlanul működik máshol), mert én is X1950Pro-t használok, igaz, ez Sapphire. Viszont kb. 1 hétig szórakoztattam magam egy hasonló hibával. Aztán kiderült, hogy az alaplapi plusz 12V os csatlakozó (az a 4 gyűrűs) ki volt kicsit tágulva, gondolom, nem tudott akkora áramot átadni mindig és ezért néha lefagyott/furán viselkedett a gép. Az ASUS-nak van valami VIA-s lapja, azzal működne minden cuccod és még kapható is. A neve most nem jut eszembe, valami AV8, vagy A8V asszem'.
Egyébként simán lehet valami inkompatibilitási hiba is a háttérben. Azt hiszem, ide a topicba is írtam, hogy miután a San Diego-m le lett cserélve az X2-re, az addig tökéletesen működő 9600XT-m elkezdte fagyasztani a gépet. Az alaplap, a processzor és a VGA is tökéletesen működött máshol, csak a 3 együtt nem.
Az alap ugye még meg van, a CPU és a VGA pedig azóta is gyönyörűen működik másnál. -
Osiris
őstag
Üdv!
Láttam korábbi hszekben, h másnak is volt ilyen problémája, mint amivel most én is szívok:
k8n neo2 plat + X2 4200+ + HIS X1950pro, minden alapon van, a lapon a legújabb gyári bios. Valamiért 3D-ben egy idő után fagy a gépem, méghozzá úgy, hogy a kép kimerevedik (álltalában képváltáskor(!), pl.: TDU verseny vége és jön a menü..), de a win fut tovább a háttérben és a feladatkezelőt is elő tudom varázsolni, amivel a megfagyott progi kilőhető (jobb esetben).
Próbáltam már rengeteg catalyst verziót, próbáltam, a vga-t másik gépen ott nem fagyott, probáltam ezt a konfigot másik (egymagos) procival, tettem bele egy másik tápot, átállítottam az agp frekit 67mhz-re, volt win(xp) reinstall.. de a fagyás csak nem múlt el. A legfrisseb catalysttal a win indulásakor kékhalál van: ati2dvag.dll végtelen ciklusba került szöveggel. (erre a problémára google szerte nincs megoldás
)
Most a 7.6-os catalyst Omega verzióját használom, ezzel legalább 2D-ben működik a gép...
Szerintem a probléma oka az nforc3 chipset driver vagy az ati driver.
Esetleg a k8n lap nem szereti ezt a vga-t..
Van esetleg valakinek ötlete, vagy megoldása erre??
Tudtok esetleg olyan lapot ajánlani, amibe belemenne a mostani konfigomból az agp-s vga, a ddr1-es ramok és az s939-es X2-es proci..?
-
Száni
tag
válasz
bélanéni
üzenetére
Helló!
Korrigálom a múltkori hsz-t. Ahogy brd is írta a CPU-hoz közelebbi RAM slotok (DIMM 1-2) a stabilabb, nálam is így van. Valamiért úgy emlékeztem, hogy pont fordítva, de tegnap kicsit kitakarítottam a gépházat és akkor szembesültem vele, hogy badarságot írtam.
Kipróbáltam ezt az új Raven's modBIOS-t. Nem vált be, ugyanis ha beállítottam ugyanazokat az értékeket, mint a sideeffect féle 1.d modnál, akkor boot közben kifagy. Alapbeállításokkal ment csak, de azzal is voltak gondok.
Üdv. -
brd
nagyúr
válasz
bélanéni
üzenetére
A S-ATA 3-4 maradhat. Én 270 MHz-es "FSB"-vel használom az alaplapot és S-ATA HDD-n van a rendszer (3-as porton, ez a CPU-hoz közelebbi 2 db S-ATA közül az egyik). A RAM inkább a CPU-hoz közelebbi slotokba menjen, az stabilabbnak tűnt nekem, tuning szempontjából. Az AGP pedig fix órajeles (ill. állítható -megy vele a PCI órajele is-, de minden esetben független az "FSB"-től).
-
Száni
tag
válasz
bélanéni
üzenetére
Még egy elvetemült ötlet: próbáld csak egy RAM-mal (ugyebár ilyenkor a zöld foglalatba kell tenni). Nálam pl. csak a DIMM 3-4-ben működik a lap rendesen tuning mellett. Ha az 1-2-ben vannak a RAM-ok, akkor random jelleggel kifagy, újraindul a gép. Próbát megér. Azt meg brd tudná megmondani, hogy az AGP frekinek van-e köze hozzá. A SATA 1-2 portot mindenhol tiltsd le. Gondolom a c'n'q, meg a gyári tuningszekció diabled. Bocs, h. ezt írom, de nekem kicsit megnyugtató, h. nem csak én szívok ezzel a lappal időközönként
. Ma kipróbálom ezt az új BIOS-t, meg végre megnézem hol a vége a procinak (285-ös "FSB" már megvan).
Üdv. -
válasz
Ragadozó
üzenetére
Ja és az a vicc, hogy tegnap 260MHz FSB-t állítottam (CPU@1.375V), MEMtest 5 percig egy hibát sem jelzett, azért az nem rossz, de utána boot közben (sőt már előtte) kakukk. Feljebb még nem emeltem az FSB-t, nem láttam értelmét, de nem csodálkoznék, ha elindulna a gép 270-en is.
-
válasz
bélanéni
üzenetére
Sata vinyód van?
Memória késleltetésen próbáltál lazítani?
2.8V-ot simán adhatsz neki...
[Memtest honlapjáról] lehet cd-és bootlemezt letölteni, és így a mem-et tesztelni..
Orthos vagy ilyesmit (cpu terhelő) használsz?
Aztán lehet, hogy ennyi...lapja is válogatja.... -
Ja igen, azt kihagytam a felsorolásból, de egyébként már próbáltam, 1.45-ig. Semmi hatás.
Mem.feszt is emeltem 2.7-ig, tovább nem akarom, mert semmi különbség.
Volt már 1-2 olyan alaplapom amiben húztam procikat, de sosem az volt a jelenség, hogy X MHz-en stabil, pár MHz-el feljebb már be se bootol a Windows, ráadásul stopperrel mérve, mindig ugyanott resetel. Általában régebben az volt, hogy húztam valameddig, aztán feljebb random-szerűen resetelt/fagyott stb... Itt mintha nem a memória, nem a CPU lenne a gyenge láncszem (HERR Z 2920MHz@1.375V -ot írt a procira, szóval az biztos hogy nem
)
Pl. IDE csatornára gyanakszom vagy hasonló. Esetleg az alaplap nem szereti valamelyik beállítást. De azért köszi!Tehát akkor törődjek bele a helyzetbe?

-
Száni
tag
válasz
bélanéni
üzenetére
Helló!
Egy kis plusz fesz a procinak? Tudom, hogy tuningszéria, de lapja válogatja. Nálam pl. a 3700-as SanDi alapfeszen megy 3GHz-en, míg az előd 3000+-os winchester magos CPU alapfesszel még alapfrekin sem indult el (olyan mint a jómunkásember, kell a tütüke, hogy dolgozzon
).
Ami a BIOS-t illeti, én is a sideeffect féle modBIOS-okra voksolok. Jó dolog a 150MHz-es RAM beállítási lehetőség (főleg, h. a 400-as Kingmax-jaim egyébként nem bírják a tempót a SanDi-val). -
Valaki segítsen legyen szíves. Vettem egy tuning 4200+ X2 procit.
Van egy jó tápom (500W FSP), semmi nem melegszik túl.
240-es FSB mellett atomstabil a gép, de ha kicsivel feljebb húzom, pl. 250, akkor mindig ugyanaz a hibajelenség: Windows boot közben resetel a gép. De mindig ugyanott másodperc pontosan.
Ahogy most megy a gépem:- 240 FSB
- 4x HT szorzó
- 166 memória
- memóriaidőzítések automatikusra állítvaMindent próbáltam, kb 4 BIOS-t kipróbáltam, visszavettem a memória frekvenciát 133-ra is, a HT szorzót 3x-ra, stb... Az az érzésem, mintha valami gyorsulna egyenesen arányosan az FSB emeléssel, és annak FSB 240-245 körül vége van, de addig rendben van.
Találkozott valaki már hasonló problémával? Azt még leírom hogy Corsair Value 2x1GB DDR400 ramom van. 2 IDE winyó, 2 DVD-író.Így is elégedett vagyok, mert ugye 2640MHz-en megy a cucc, de 3000 körül azért mégis más érzés lenne

-
brd
nagyúr
válasz
bélanéni
üzenetére
Ez memóriafüggő, de nekem, innen: Aduászos oldal az 1.DB1 Ballistix (by Sideeffect) a legjobb (2x1 GB G Skill ZX RAM-mal).
Update.: Most nézem, került fel valami új cucc is, hamarosan megvizsgálom azt is.
-
Valaki meg tudja mondani, melyik BIOS az adúász erre a lapra, ha tuningolni akarok egy 4200+ X2 procit? A legjobb BIOS-t akarom!
(most 1.C van fent - 2005. 12. havi asszem) -
Végülis az NB47J-t tettem fel, lefűrészeltem belőle, amennyire szükség volt, és most minden pöpec. Nem melegszik túl, talán azért sem, mert pont ott van a VGA ventije mellett 2cm-re, és keringeti a környékén a levegőt.
-
-
Száni
tag
válasz
bélanéni
üzenetére
Alapjáraton 2500-at forog, úgy alig van hangja. Magasabb fordulaton (4-5000rpm) már komoly zajkeltő és a méretéből fakadóan kellemetlenül sivít. Alapjáraton zárt házban 34-36 fokos a chip nálam.
Jó kis gép lesz az
Nekem sincs szívem lecserélni, főleg hogy bő 2 év alatt kikísérletezgettem mindent rajta. mint írtam, egy kis upgrade ráférne, bár így is elvagyok. -
Asszem ha ma hazamegyek, méricskélés lesz!

HERR Z-féle 4200@2900MHz X2-es. Ezen kívül egy CM Hyper TX2-es hűtő és 2x1gb Corsair (vagy Kingston) RAM. Szerintem egy ideig nem lesz gondom a géppel
(tudom, nem hardcore masina, de nekem nagyon jó lesz)
Még egy kérdés: az eredeti cooler nagyon hangos? Csak mert úgy nézem a képeken, hogy az lehet épp elférne a VGA hűtő alatt... Az eredeti tulaj elfelejtette elküldeni, a saját bordáját meg levette. -
Száni
tag
válasz
bélanéni
üzenetére
Kissé figyelmetlen voltam, nem vettem észre h. MSI. A linkelt oldalon nem láttam, hogy milyen VGA van a gépben, de elég ''kicsi''. Nálam még ezzel a szabászattal sem férne be a zalman, mivel teljesen fölé lóg a kártya és a Glacialtech Northpole 1000-es hűtője. Ha tudsz, méricskélj előtte, hogy biztos befér, ugyanis ha túl sok tüskét kell esetleg kivágni, akkor már erősen csorbul a hűtés, és a VGA közelsége is melegíti majd rendesen. Milyen proci lesz a laphoz?
-
Az alaplapot most vettem használtan, még nem használom (kell még proci stb...).
A mostani konfigom ott van az adatlapomon, tehát ASUS A7N8X-X-ben megy, nagyon jó kártya, de sajnos a 3200+-as AthlonXP azért erősen ''visszafogja''.
Egyébként MSI 1950Pro ahogy írtam lejjebb is, a gyári hűtése nagyon jó, mert halk, viszont sajnos elfoglal egy PCI slotot, ami nem is lenne gond, csak ugye az a Northbridge chip túl közel van amúgy is az AGP slothoz. Asszem 47j + fűrész lesz a vége a dolognak, valahogy így képzelem: [link] (silencer-es alul)
Egy másik fórumozó írta, hogy ebben a lapban tökéletesen megy az MSI 1950Pro! (de nem tudom milyen chipset bordát használ)
[Szerkesztve] -
Száni
tag
válasz
bélanéni
üzenetére
Üdv!
Szerintem nem fog elférni a VGA-tól egyik sem. Nálam egy x800 dolgozik, de már attól sem fér el a zalman nb-47j (de a 32 sem). Arról nem is beszélve, ha nem éri valamilyen légmozgás ezt a passzív chiphűtést, akkor a melegedéssel sem fog elbánni.
Az x1950pro már bent van? Ha igen, akkor milyen gyártmány, hogy szolgál, nincsenek gondok vele? Erősen gondolkodom a VGA cserén. Most ez a legszűkebb keresztmetszet (jó kis kari az x800 csakhát az SM3.0 hiánya...) Plusz némi RAM bővítés és akkor megint el lennék egy darabig.
Osiris: a CPU hűtésre van egyszerűbb megoldás: AC Freezer 64 Pro, elforgatható, úgy rakod be ahogy akarod, nem kell szabdalni és 3800,-Ft. Alapon a San Diego 31-33 fok, terhelve 3GHz-en 43-45 fok.
[Szerkesztve] -
Csak azért kérdezem, mert nekem úgy tűnik, hogy az MSI 1950Pro hűtése rá fog lógni a Norhbridge chip hűtésére. Valaki?
-
Sziasztok, ZM-NB47J vagy ZM-NB32K -t ajánlotok a chipsetre? Vagy esetleg más alternatíva? MSI 1950Pro graf. kártyám van.
-
Osiris
őstag
A tuninghoz még annyi, hogy a sata problémát orvosolni lehet az fsb csökkentésével... ilyenkor ha van még hova emelni a cpu szorzót, akkor még mindíg jó esélyel kihajthatjuk a procinkból a maximumot... akkor van gáz ha a szorzó már amximumon van mikor az fsb-t már nem bírja a lap satavezérlője.. és már a winyót is átdugtuk a proci meletti csatikra.

-
Osiris
őstag
Lehetséges megoldások a fent említett problémákra:
1. A cpu hűtő esetében (nálam Cooler Master Hyper TX) a megoldást (kb 8-10°C-ot mínuszban) az jelent ha sikerül valahogy a hűtőt 90° fokban elfordítani az eredeti felfogatáshoz képest a ventillátorral a gépház elje felé. Én szétcsavaroztam a Hyper TX alját, amivel a cpu tetején ül, és a hőcsöveket közrefogó 2 lap közül a felső alumíniumot (ami a felfogató heveder alatt van) leszedtem róla, majd a rajta található 2 horonyra (bevágás, vonal, stb.. ezekben fut végig a tertóheveder felfogatáskor) merőlegesen 2 újabb azonos mélységű és távolságú bevágást (fűrészelést) készítettem egy vasfűrészlap segítségével...
ezek után a polcon porosodó eredeti AMD procihűtő felfogatóhevederét használva (mivel az TX-ét csak úgy lehet kiszedni, ha tönkreteszed így az már nem használható) és az én XT hűtőm esetében a hátsó felén található feleslegesnek mondható légterelő szoknyát (ollóval) levágva már pont a kívánt módon lehet felszerelni a hűtőt.
nálam -10°C!!! 
2. A tuning-os probléma szerencsére nem ennyire bonyolult: a lényeg, hogy a CPU-hoz közelebb található SATA csatlakozókra kell rádugni a winyót, ezek ugyanis valamiért jobban bírják a tuningot, de ezek között is van különbség. A SATA4-es számú csatlakozó a legstabilabb tapasztalataim szerint. a BIOS-ban ekkor a negyedik sata masterként lesz felismerve a winyó, de ez semmit nem fog befolyásolni a rendszer működésében.. max a stabilitást, remélhetőleg pozitív irányba.
(sajnos a sata problémán biosupdatelgetés nem segít)
Remélem a sorstársakat rengeteg szívástól sikerült megkímélnem..

-=OSI=- -
Osiris
őstag
Felhívnám mindenki figyelmét 2 dologra az MSI K8N Neo2 Platinum lap cpu hűtőjével és tuningjával kapcsolatban:
1. A legtöbb oldal írányú lappal párhuzamosan működő cpu hűtő ezen a lapon a felfogatás elheyezése miatt, a ventillátorával a vga felé fordul így nem tud levegőt szívni (mert a vga beteríti a felületét), vagy a ramok felé (ha fordítva szereled fel), és meleg levegőt szív, amit ráadásul lefelé (a fizika törvényeivel szembe) fúj
. így a hűtés ezekkel a megoldásokkal nem az igazi (ahogy az előző hozzászólásomban írtam).
2. A tuningnál a legtöbb estben az elérhető +teljesítmény felső határát nem a processzorban rejlő tuningpotenciál jelenti (ahogy annak ideális esetben lennie kéne), hanem az alaplapon található sata vezérlők, amik valamiért (még ha a proci alapfeszen is bírná az adott tuningot) egyszerűen megadják magukat, így egy újraindítás után vagy a biosba sem tudunk már belépni (bios reset), vagy lassan megtöltik a winyót hibás adatokkal, ami a rendszer lassú, vagy gyors összeomlásához vezet (volt szerencsém mindkettőhöz).
Szerencsére valamiféle megoldás azért létezik a hibák javítására a lap cseréjén kívül is...

-
Osiris
őstag
Sziasztok!
X2 4200+-os toledo magos proci MSI K8N Neo2 Plat. lapban:
1. nagyon melegszik: 67°C terhelés alatt kb mind a két mag.. normális ez?
2. újraindításkor a gépem a POST-ig sem jut el: ki kell kapcsolnom majd újra be, hogy menjen. Utána minden ok (legalábbis eddig). Minden beállítás alapon van...
Tudnátok javasolni olyan CPU hűtőt ami bele megy ebbe a lapba és jó a hatásfoka?
CoolerMaster Hyper TX-el úgy jártam, hogy a ventit pont lefedi a vga így nem tud elég levegőt szívni... és így nem az igazi a hatásfoka, ahogy fentiek is mutatják...
..pedig a ph!-s teszt szerint nagyon jók az eredményei.. 
[Szerkesztve] -
Speed®
titán
A probléma az, hogy nem egyforma a 4 modul teljesen, mint írtad, DIMM1-3 és DIMM2-4 jelenleg ami egyforma. A DIMM2 és a DIMM3 modult cseréld meg, hogy csatornánként egyforma modulok legyenek, így már menni fog a Dual Channel.
Ellenben a tuning nem fog menni 4 modullal, és ez nem a lap hibája. Lévén az A64 procikban van memóriavezérlő, nem a lapokban. Ennek a vezérlőnek pedig az a gyengéje, hogy 4 egyoldalas modult DDR400on, 4db kétoldalast DDR333mon Command Rate:2Tben tud kezelni.
Ha kétoldalas moduljaid vannak, azt lehet trükközni, hogy beállítasz 240es FSBt és a memóosztót beállítod 333ra. Ezáltal a procid 11x240=2640en, a memóid pedig kerek 400on fognak menni. Persze a Command Rate továbbra is 2Tben kell legyen. Ha rendesen akarsz tuningolni, vegyél simán 2x1GB memót. Mondjuk ott meg az a szívás, hogy a sima 400asok ocsóér nem annyira tuningosak, mint 512esek közt a Geilek amikkel rendelkezel.. -
KIRKJE
csendes tag
Hello a következő lenne a kérdésem:
A lapban most van 2*2DB GeIL value dulachannel kit memória:
DIMM1: GeIL CL25-3-3DDR 4000 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-6 @ 200 MHz) (2.0-3-3-5 @ 166 MHz)
DIMM2: GeIL CL3-4-4-DDR 400 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-6 @ 200 MHz) (2.0-3-3-5 @ 166 MHz)
DIMM3: GeIL CL25-3-3DDR 400 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-6 @ 200 MHz) (2.0-3-3-5 @ 166 MHz)
DIMM4: GeIL CL3-4-4-DDR 400 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-6 @ 200 MHz) (2.0-3-3-5 @ 166 MHz)
A proci:
AMD Athlon 64 3700+
Amig csak az 1-2-es slotban voltak ramok addig minden gond nélkül futott dual channel módban és a vas húzva is remekül futott, de most, hogy még 2 RAM modul belekerült nem tudom rávenni, hogy a memóriák dualban fussanak, valamint a CPU-t és a memeket sem tudom magasabb órajelen futtatni.
Valakinek van esetleg valamilyen ötlete? -
gyári ídőzítést még írjál....módosítani kellenne, én 2,5-3-3-6 1T használok 400-on, ha tuningolni akarnám, akkor tágítanám...pl: 3-4-4-8
Írd meg mit ír ki az everest a modulok neve után..., addig ezeket, ne módosítsd...
enyém (túlhajtásnál):
Mező Érték
DIMM1: GeIL CL25-3-3DDR 400 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-6 @ 200 MHz) (2.0-3-3-5 @ 166 MHz)
Addig is:
rakd az egyik rammodult a 3-slotból a kettesbe, hogy dualban menjenek...
Lépj be a Biosba, Cell menu-DRAM Configuration-1T/2T Memory Timing-ot állítsd 1T-re.
A mem feszt, ha tuningolsz 2.8-ig simán feltolhatod majd....
Írj, hogy sikerült...win-t nem kell újra rakni...
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- PlayStation 3
- Suzuki topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Battlefield 6
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- További aktív témák...
- ASRock X570 Phantom Gaming 4 Alaplap
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390-A Pro Z390 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.SKILL Trident Z5 RGB 7800MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Alkatrészt BESZÁMITOK! / ASUS TUF GAMING B550M-E alaplap Garancia: 2026.07.11
- Kingston FURY 32GB (2x16GB) KIT DDR4 3600MHz CL16 Renegade Black - Garancia: 2034.10.07 ALZA
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G9 - Ryzen 5 6650U I 16GB I 512SSD I 14,1" Touch I Cam I W11 I NBD Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3580, 95% Akkumulátor
- DEEPCOOL Függőleges GPU adapter
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB ZALMAN T4 Plus CHIEFTEC 700W
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Legalább még lustább leszek, mert már emiatt sem kell szétkapni a gépet
). A 433MHz szép-szép, dehát ott már terhelésnél kékhalál. Lehet némi feszemelés megoldaná, de annyit meg nem ér. A vicc, hogy 11*245-ön nálam is rosszabb eredmények születnek (aminek az oka, hogy akkor csak 386MHz-en járnak a memók.) És igen, valóban komolyabb RAM-okkal dolgozol
hogy a francba nyomsz ilyen eredményeket 4 modullal, amikor az egyik még gyíkabb is? 

)...

)