Hirdetés
- Projektor topic
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen processzort vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Hővezető paszták
- Melyik tápegységet vegyem?
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Amelyik floppyról felrakom a mod biost, arra mentem le a gyárit, és ha valami gixer lenne, akkor a következő lépésben egyszerűen azt töltöm fel a virtuális ramdrive-ra, és mehet a flash.
Jól mondom?
Csak az zavart meg, hogy láttam már olyat gyári oldalakon, hogyha frissítek az új verzióra, akkor a régebbit már nem lehet visszatenni.
Remélhetőleg tényleg csak áramingadozás volt.
Üdv.: -
brd
nagyúr
válasz
nagynorbi
üzenetére
Mentsd le előtte a gyárit ugyanoda, ahonnan a mod BIOS-t beírod, hátha valami gikszer lesz és ha nem így csinálsz, akkor nem lesz géped, amivel letöltsd az MSI-től a gyárit.

Bármilyen BIOS-t beleírhatsz, itt nem úgy működik, mint pl. egyes optikai meghajtóknál, hogy a régebbit már nem tudod visszaírni (bár általában arra is van megoldás).
A kikapcsolás bármitől lehetett, akár egy egyszerű áramingadozás is elég hozzá. -
brd
nagyúr
válasz
Celeborn
üzenetére
Próba ki, hogy a procihoz közelebbi slotokat töltöd fel a memóriával. A két különböző színű slotba helyezve kell dual-ban működnie.
Tudnod kell az X2-ről, hogy sokkal háklisabb a RAM-okra, mint az egy core-os A64-ek. Nekem pl., úgy néz ki, feszt kell emelnem a RAM-on ahhoz, hogy ugyanolyan sebességgel és időzítéssel működjön hibátlanul, mint pl. egy San Diego-s A64 mellett.
UDMA problem: kábelcserét próbáltál már?
Egyébként, akinek valaha volt gondja nForce-os driverekkel, árulja már el, legyen szíves
hogy oldódott meg, ill. mitől volt a hiba, mert én jó 3 éve nforce-os lapokat (nf2, ill. nf3)nyúzok és soha semmi bajom nem volt a drivereivel, sőt, pl. egy VIA-s, vagy Intel-es driverhez képest (más alaplapon nyilván
) sokkal kényelmesebb volt, hogy a driverből állíthattam az átviteli sebességet, nem kellet regedites ''varázslathoz'' folyamodnom. -
Nekem a gyári bios-al csinálta egyszer azt, hogy kikapcsolt (tuning nélkül), úgyhogy ma este kipróbálom az 1.d standard biost. (mod by sideefect). Eddig tulajdonképpen semmit sem oldott meg a bios frissítése. (bekapcsolás, memóriakezelés stb...)
A tapasztalatokat mindenképpen megírom majd ide.
A gyári biost DOS alól frissítettem egy WinMe startup disk segítségével. Most csak attól féltem, hogyha felteszek egy moddolt biost, akkor nem tudom majd visszetenni a gyárit.
marcee
addikt
válasz
nagynorbi
üzenetére
A winflash-el tudsz frissíteni és downgrade-elni bármilyen bios-t. A LiveUpdate könyvtárában megtalálod.
Megoldotta a problémádat a bios frissítés, mert ezt nem írtad?
Nekem valami sideeffect (vagy milyen) 1.c mod bios-om van most, de kb 3-4 naponta se szó, se beszéd kikapcsol a gép. (amúgy éjjel nappal megy a gép). Lehet, hogy visszarakok valami korábbit, mert eddig ilyen gondom nem volt. -
-
Celeborn
tag
válasz
nagynorbi
üzenetére
A Flashelő progi lehetőséget ad a BIOS lementésére, de ha floppy-ról csinálod, akkor azon úgysem lesz hely lementeni. Viszont le lehet tölteni azt a BIOS verziót is az MSI oldaláról ami most van a gépeden. Azt utólag visszatöltheted rá, csak utána kell majd egy clear CMOS jumperelés, különben nem biztos, hogy elindul.
Az én problémám:
Egyébként kipróbáltam, hogy csak 1 RAM-ot teszek be, úgy sem ment (az 1-es foglalatban). Ráadásul mindenképp egymás mellé akarom tenni őket, hogy duálban menjenek. Lehet, hogy sokat várok a géptől? Én nem várok többet, mint amit papíron tudnia kéne. Ezelőtt intel gépem volt, és gond nélkül ment duálban a két Samsung modulom CL2,5-ben. Ebben az újban se a Samsung, se a Kingmax nem működik rendesen. El vagyok keseredve.
Nem lehet, hogy nem is a RAM körül van a gond? -
Celeborn
tag
Hoi!
Pont azt mondtam, hogy én is az eszközkezelőben állítottam át, és úgy működik, csak zavar, hogy a BIOS nem így látja. Meg hogy a gyári BIOS-al fel se tudtam tenni az IDE driver-t, mert utána nem indult el többet a windows.
A CPU driver pedig fent van. És kajak egyformák a RAM-ok, együtt rendeltem őket.
Egyébként örülnék, ha tényleg nem a lappal lenne a gond, hanem csak valami beállítás, mert nincs kedvem felküldeni Pestre (Sopronból). Ugyanis onnan hozattam. Még arra gondoltam, hogy kipróbálom CL3-ban, de ha úgy jó, akkor sem fogok örülni, mert nem véletlenül vettem CL2,5-ös Kingmax-ot. Meg akárhogy is nézem, az, hogy az első két slot-ba téve még a BIOS-ba se tudtam belépni, elég gáz. Egyébként 200MHz-en mennek, időzítés: 2,5-3-3-7, T1-ben. (SPD szerint)
Cele -
Száni
tag
válasz
Celeborn
üzenetére
Szia!
Nekem is ATA33-nak látta (~UDMA2). Nézd meg az eszközkezelő/IDE ATA/ATAPI vezérlők fül alatt és állítsd át a Neked megfelelőre és iktasd ki a bios-os érzékelést. Nekem ez megoldotta.
A RAM-os problémára esetleg gyógyír az AMD CPU drivere. Mennyin futnak a RAM-ok, tuti egyformák? De majd brd úgyis megmondja a tutit.
(Nincs ezzel a lappal egyébként semmi gond....
)
Üdv G.
[Szerkesztve] -
Celeborn
tag
Hali!
Én is vettem egy ilyen alaplapot egy X2-es procival együtt (már lassan 2 hete) és most szívok vele ezerrel.
A legnagyobb gondom, hogy a gépem rohadtul nem stabil. Néha újraindul, néha lefagy. A régi RAM-jaimmal (CL2,5-ös Samsung DDR400-as modulok) totál reménytelen volt, néha 1 perc se kellett neki és restartolt. Kölcsönkértem haverom Vdata, vagy milyen nevű RAM-jait, azokkal gond nélkül ment (dehát nem éppen gyors RAM-ok) Mivel a régi modulokra szűkség volt a régi alaplapban így vettem új memóriát, méghozzá olyat, amire az MSI hivatalosan azt mondta, hogy fasza az alaplapba. Hát az 1-es 2-es slot-ba téve a gép el se indult. Boot-olásig eljutott, de aztán nem tovább. Még a BIOS-ba se tudtam belépni, mert ott lefagyott. A 3-as 4-es foglalatban viszont eddig azt hittem jó. Tegnap este viszont megint nyomott egy restartot. Kezdek ideges lenni.
A másik gondom, hogy a BIOS azt mondja a vinyómra, hogy ATA33-as, holott ATA133-as. A hivatalos 1.b-s BIOS-al ha feltettem a windows-ban az IDE driver-t (mondván, hogy abban átállíthatom UDMA6-ra manuálisan) a gépem el sem indult. Az 1.d-s sideeffect BIOS-al viszont ez gond nélkül működik, de még így is bosszant, hogy a BIOS csak ATA33-nak látja a vinyóm.
Szerintetek én csinálok valamit rosszul, vagy esetleg az alaplap ennyire... nem jó. -
Száni
tag
válasz
nagynorbi
üzenetére
Helló!
Nálam pl. az 1.8-as biossal nem mentek rendesen a RAM-ok a 3-4-es slotban (proc. hűtő miatt akartam felrakni), csak az 1-2-ben (minden előjel nélkül újraindult a gép, Prime95, memtest86 is hibát észlelt). Most az 1.d modded by sideeffect bios van fent, azzal tökéletesen megy (nem kevés érdeme van a finomhangolásban brd-nek
).
Ha gondolod próbáld ki ezt a biost is.
Üdv G. -
Melyik BIOS-t javasoljátok? A tuning nem lényeg, csak stabil legyen a gép, és működjön rendesen minden funkciója!

brd
nagyúr
válasz
nagynorbi
üzenetére
Most így hirtelen nem tudom, hogy melyik az 1-2-es, ill. a 3-4-es RAM slot, de valahol olvastam, hogy korábban a processzorhoz közelebbi slotokban működött csak rendesen memória, ennél az alaplapnál (ill. volt, akinél működött, probléma nélkül). A leírás szerint ez egy BIOS frissítéssel korrigálásra került. Lehet, hogy teljesen mégsem?

-
Én már nem értem ezt a lapot!

Újból megpróbáltam a 3-4 slotba rakni a memóriákat, és csodák csodájára a gép nem csak felpörgött, de bejött a kép is. Már azt hittem, hogy imáim meghallgatásra találtattak, de az XP boot-képernyőjénél a rohangáló csíkocska kb. negyedik körénél se szó se beszéd egyszercsak újraindult a gép. Ezt többször is megismételte, mindig ugyanúgy, ugyanott.
Visszaraktam a memókat az 1-2 slotba, és megint minden működik.

Most akkor mi a ........ van?
Kezdek türelmetlen lenni, mindjárt kivágom az egészet az ablakon
Ez csak vicc volt! -
sleve
tag
Az alaplapi hangkártyához milyen drivert rakjak fel? Amit hozzá adtak meg az msi honlapról letölthető legujabbal nagyon nagy az alapzaja

-
X@b3e
addikt
válasz
nagynorbi
üzenetére
Ha minden kötél szakad, Gianniban megbízhatsz, korrektül műxik nála a gari, de nem állítanám biztosra, hogy nem vmi beállítgatás-dolog van jelen esetben... Nekem is csinálta amúgy a táp egy időben ezt a bekapcsolósdit, csak már nem emléxem, mit okoztam vele, h elmúljon

-
Lehet, hogy félreérthető voltam. sorry.
Mennek dualban a ramok, de csak az első kettőben (1-2 slot). Ha a 3-4 slotban vannak a ramok, akkor csak felpörög a gép, és se kép se hang.
BIOS frissítés sem oldotta meg a dolgot, és a bekapcsolási probléma sem oldódott meg.
A procim Venice E6
Szerintem is az alaplappal lesz valami, mert az alkatrészeim eddig hibátlanul működtek.
A lapot gianni27-től vettem, aki nem zárkózott el attól, hogy visszavigyem hozzá és bevigye a szervízbe (állítólag vadi új a lap). A ramjaim már megvoltak, ahogy a tápom is, és az előző konfigomban hibátlanul teljesítettek.
Robaj
addikt
UI: a helyedben (ha boltban vetted), visszavinném a 4 rammal 1ütt, h. nézzék meg. Elvileg 3 (munka)napon belül ki kéne cserélniük szó nélkül, de szívózás elkerülése miatt vinném a ramokat is.

-
Azóta csinál ilyet, amióta alaplapot cseréltem (tegnap). Eddig semmi baja nem volt (Chieftech).
Nem csak a dual a gond a ramokkal, hanem az, hogyha rakok mind a négy slotba ramot, akkor csak felpörög a gép, de se kép se hang. Ha csak az első két slotba teszem bármelyik párost, akkor működik. -
Azt még elfelejtettem odaírni az első problémámhoz, hogyha bekapcsolom a táp főkapcsolóját és elindul a gép (pörög minden venti, világít minden ami kell), akkor addig se kép se hang, amíg a számítógép bekapcsoló gombjával ki nem kapcsolom a gépet, és újra be nem kapcsolom. Ezuekután működik minden rendesen addig amíg ki nem kapcsolom a tápot.
Remélem, hogy érthetően írtam le.
[Szerkesztve] -
Tiszteletem mindenkinek!
Most lettem ''boldog?'' tulajdonosa egy ilyen lapnak, és a segítségeteket szeretném kérni.
Két problémám lenne:
- az egyik az, hogyha le van kapcsolva a tápon hátul a kapcsoló, és visszakapcsolom, akkor rögtön beindul a rendszer, anélkül, hogy bármit is csinálnék.
- a másik az, hogy csak úgy működik a gép, ha az első két memóriafoglalatba teszek ramot (zöld és lila). Bármilyen más kombináció halott próbálkozás volt másfajta ramokkal is. ( 2x512 Corsair value, vagy 2x256 samu. Mindkét pár ram párba válogatott)
A lapom még garis, de nem akarok hetekig gép nélkül maradni, ha esetleg megoldja ezeket a problémákat pl. egy bios frissítés.
A bios verziót nem tudom most fejből, de annyira emlékszem, hogy 2005 novemberi.
Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek, aki válaszol nekem.

brd
nagyúr
Nem a laptól függ elsősorban, hanem a processzortól, mert abban van a memóriavezérlő. Más kérdés, hogy egyes alaplapok gyártói lusták a BIOS-t megfelelően frissíteni az új processzorok képességeinek megfelelően.
Maga az A64-es architektúra a Venice óta (az E3-as óta, tehát az X2 is) képes 4 db 2 oldalas modult is DDR400-as sebességen kezelni, de csak 2T-s időzítéssel. 1 oldalas modulokkal elvileg az 1T-nek is mennie kell. -
brd
nagyúr
Nem hiszem, hogy a hivatalos 1.B-től felfelé nagy különbség lenne, nekem mindegyikkel, amit próbáltam (a gyári 1.B, ill. a moddolt 1.C, ill. 1.D a sima mind2), tökéletesen működött. Az nVidia tűzfalát én nem ajánlom, de valószínűleg működik, komoly problémáról még nem olvastam vele kapcsolatban.
-
Qru
MODERÁTOR
Van valakinek tapasztalat, hogy AMD X2-es procihoz melyik a legjobb BIOS?
És szerintetek jó az nVidia tűzfala amit a chipset driver-hez van? -
Hali! Lenne egy kérdésem. Adott egy neo2 plat lap és 4x512/500-as a-data ram. Ha berakok egy egy párt külön szóval 2x512-t megy tökéletesen 2-3-3-6 1T-ben 500on. De ha 4x512 van bent csak 2T-ben hajlandó bekapcsolni a gép. Meg lehet vhogy oldani, h 1T legyen? Vagy mi a probléma? Két olodalasak a ramok, ez zavarhat be? De 2T-ben tökéletesen mennek 500on.
-
Száni
tag
Helló!
Igen RMClock-kal állítom. Mindegy mennyit lövök be, újraindul (spec most 6,5 volt). Tegnap elírtam az egyiket, nem 6*266, hanem 7*, de tök mind1 ez is.
Megpróbálom úgyis, ahogy írtad, bár most szépen muzsikál a 3000+-os 3800+-on
és ha megtépem, akkor sem lesz melegebb 45 foknál a proci. -
brd
nagyúr
Mennyi volt az a feles szorzó? Bár, mindegy, úgyis 200 alatt marad a memória órajele, 150-es osztónál. Windows alatt állítod a szorzót? Mivel? RMClock? Ha igen, próbáld ki, hogy az advanced fülön (ahol a half VID is van) az alsó default-os gombra megjelenő menüből a Registered DIMM-et választod ki és úgy próbálsz szorzót állítani, hátha megoldja.
-
Száni
tag
Na akkor tojáshéjas jó reggelt mindenkinek!
brd!
Pénteken felraktam a 'sideeffekt' által moddolt 1d-s biost és úgy fest h. marad is. Azóta betonstabil a cucc, 9*266 Mhz-en (150MHz-re visszaosztott RAM-okkal) ketyeg power max-on és 4*266 (1.100V) ill. 6*266 (1.300V) performance on demand-on a gép. Azt nem tudom miért van, de hiába pipálom ki, h. allow half VID's, ha feles szorzót állítok be, kapásból újraindul a gép. Mind1 végül is, a 6-os szorzónál DDR372 a RAM, everest szerint alig marad el párszáz MB-tal írás/olvasásnál, mint full sebességen.
Üdv G. -
X@b3e
addikt
Van vkinek tapasztalata a lap vs A-Data Vitesta (TCCD) ramokkal?
-
Száni
tag
Megkukkantottam az everestet. Ha 245 az FSB, és 166-ra visszaosztott a RAM, akkor everest szerint 204MHz-en (DDR 408) járnak a RAM-ok, míg az A64Memfreq progi szerint pont így lesz ismét 200MHz. Meg ez a logikus is. Ez hagyján, de ha feljebb teszem 250-re, akkor az everest szerint 208MHz, de csak DDR409!. Hogy van ez?
Ez is olyan bug, mint az olvasástesztelő részében? -
Száni
tag
Az eredeti 200 helyett most 204Mhz-en ketyegnek a RAM-ok - Everest szerint - (visszaosztva 166-ra és 250-es HTT/FSB mellett). Nem hinném h. ennyit nem bír el, mert egy jó darabig úgy járattam, h. nem osztottam vissza csak a procit húztam 222-re így a RAM-ok is 222(444)-en mentek és stabil volt (pedig ezek antituning Kingmax Superramok
). (Az más kérdés, h. csak a procihoz közelebbi két slotban, talán - dimm1-2 - fut rendesen, a 3-4-ben újraindult a gép, crc hibák stb...memtest, prime95 pár pillanat után hibát észlelt.)
Tegnap adtam még neki egy kis feszt, most 1.200V 1.25Ghz-en (5*250). Egyelőre stabil. Bár még nem sokat ment ezzel a beállítással.
Más: 250-es FSB felett célszerű 3X-os HT szorzó, vagy pl. 255-260 még belefér (ugyebár ilyenkor már 1020-1040MHz)? Ha már felhegesztettem rá az AC Freezer Pro-t, akkor dolgozzon is.
Köszi. G.
Tudom: a francnak variálok ennyit
-
brd
nagyúr
Még egy ötlet: elképzelhető, hogy a RAM frekije lesz olyan a legkisebb (vagy bármelyik másik) szorzó esetén, amit az már nem tud lekezelni (ugyebár A64 esetén a proci órajeléből kerül leosztásra a RAM órajele, így az nem állandó, hanem szorzófüggő). Nézd meg mondjuk egy Everest-tel, vagy ClockGen-nel, hogy mennyi a RAM órajele a különböző szorzóknál.
-
X@b3e
addikt
Van már 1D is, tudok DOS-ból flashelni, csak ezeddig a nagyjából 10 bios ami járt a lapon, egyiok sem panaszkodott, hogy nem egyezne a mérete az eddigivel, szal ez vol csak gyanús. És eddig nem kellett DOS-ozni sem, úgy látszik hátrafelé haladunk a korban, no mind1, akkor rátolom ott.
Nekem pont a 183-as RAM osztó kéne
-
brd
nagyúr
A BIOS-ban beállított érték csak addig számít, amíg az RMClock el nem indul (kivéve, ha a %-os beállítást is használod, akkor annyival többet ad az RMClock-ot használva is az alaplap). A fagyás valószínű attól van, hogy az aktuális, beállított feszültségérték kevés neki az adott órajelen, pl. 1.1 GHz-en az 1.1V. Le kell tesztelgetni, hogy mit bír ilyen órajelen. A feles szorzót az Advanced CPU alatt lehet beállítani, Allow half VID-s a beállítás neve. Ha beállítod, akkor újra be kell állítani a profilokban beállított értékeket.
-
brd
nagyúr
A LiveUpdate-s frissítést nem, nem látom értelmét, én értek hozzá (ezzel nem azt mondom, hogy te nem, arról nincs infóm
), nekem nem gond a DOS-ból való frissítés és úgyis újra kell indítani hozzá a gépet.
Nekem az 1C van beleírva az alaplapba. Működik probléma nélkül. Bár egy hibája már van: a 183-as RAM osztó nem működik a BIOS-ban beállítva, 200 lesz helyette használva. -
Száni
tag
brd!
Ha az rmclock-ot (2.0 ver.) használom a cnq helyett (ami sz@rik menni) és húzom a cpu-t (9*245), akkor a biosban a cpu feszértékét emeljem (rmclock előtt 1.500V-ot adtam neki és stabil volt) vagy hagyjam by startup-on? A gondom az, h. míg a maximum performance beállításon stabil a kütyü, addig a performance on demand beállításon (most épp 5*245 és 1,175V , ill. balanced a perf <-> power save) már nem. Csomó értéket kipróbáltam (1,100V - 1,200V-ig, feljebb nem mertem), de nem stabil. Van h. 5 percig megy, van h. 3 órát, de eccercsak kifagy. Ha 2 v. több értéket adok meg a perf on demand-on (ez lenne a lényege az elnevezés alapján is) akkor tuti fagyás. Feles szorzót be se vesz a gyomra.
Prime 95, SP2004, memtest86 hosszú órákon át fut hibamentesen.
Ha van ötlet, szívesen veszem. Köszi! Üdv G. -
bmarko
tag
Hajtott már valaki 4x 512Mb ramot ebben a lapban? Megy 400 Mhz-en?
-
X@b3e
addikt
Találtam 1C és 1D beta biosokat, de nem tudom őket flashelni, mert azt írja a winflash, hogy nem egyezik a fájl mérete az enyémmel..
-
X@b3e
addikt
Tud vki a Neo2-höz vmi tuning-biost, amivel több feszt lehet adni a ramnak 2,85V-nél

-
Száni
tag
Sziasztok!
Gondoltam megosztom:
A minap bemértük multiméterrel a gépet (konfig nevemnél). Bios adatok szerint nálam a +12V-os ágon 11.60 V jön, míg az 5V-oson 4,89 V. Na ehhez képest a műszer szerint alapjáraton, csak win futott: 11.97V és 5.06V.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az más kérdés, h. prime95-tel már csak 11.89V, míg 3dmark05 alatt húzott vga-val csak 11.80V a mért érték. Szegény 360W-os ASUS táp nem bírta olyan feszesen a terhelést
Ennyi. Üdv G. -
Integra
titán
hali,
ilyen alaplapot akarok venni: msi K8NGM2-FID
[link]
mondjatok már egy msi boltot ahol kapni is!!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3648, 96% Akkumulátor
- Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
- 152 - Lenovo LOQ (15IRH8) - Intel Core i5-12450H, RTX 4060
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- HP 13 Elitebook 830 G7 FHD IPS 600nit i5-10210U 16GB 256GB SSD Intel UHD Win11 Pro 4G LTE Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

)