Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
tikshow #18099 üzenetére
Terhelhetőség szempontjából a kimenet számít.
A készülékek, illetve tápegységek által felvett maximális áramot egyrészt azért adják meg, hogy a tápforrás, hálózat ahhoz méretezhető legyen. Egy kis dugasztápnál és laikus szinten ennek persze nincs jelentősége, bedugják és kész.
Egy ilyen tápegységnél azonban egyéb szempontok is vannak. Ez például 100-240 V között is képes működni, méghozzá kapcsolóüzemű elektronika lévén automatikusan szabályozza magának az áramfelvételt, ami azzal jár, hogy kisebb feszültségről nagyobb áramot vesz fel, azonos kimenő teljesítmény biztosításához.
Gyakorlatilag az áram-feszültség szorzatot nagyjából azonos értéken igyekszik tartani.
Például legrosszabb esetben, ha csak 100 V hálózati betáp lenne, arról elvileg felvehetne 1,5 A áramot is, de ez is általában egy felfelé kerekített csúcsérték, ami lehet rövid idejű is. De nem feltétlenül:
100V x 1,5A = 150VA látszólagos teljesítmény.
Ha egy rossznak számító cosφ = 0,5 teljesítménytényezővel számolunk (elvégre nincs benne PFC-áramkör, ami az ideális cosφ = 1 érték felé tolná), akkor:
150VA x 0,5 = 75W hatásos teljesítményt vesz fel.
Kimenet:
24V x 2,5A = 60W
Van 15W különbözetünk a hatásfok miatt, az pedig a tápegységen távozik hő formájában. (De a cosφ csak becslés volt, lehet éppen ennél jobb is.)
Tehát itt vannak olyan dolgok, amivel az átlagfelhasználónak legjobb nem is foglalkozni, mert a cosφ titkairól, vagy az áram jelalakjának nemszinuszos torzításairól (amit egy ilyen tápegység okozni tud), a felharmonikusok hálózatra gyakorolt negatív hatásairól még regényeket lehetne írni, az pedig nem minden fórumozónak esne jól.
-
imibogyo
veterán
válasz
tikshow #18099 üzenetére
Áhá! Szóval elektronikának nem árt semmit sem?
Ezt azért nem mondta senki sem... Kalapács például kifejezetten kártékony.Vagy mondjuk ha rövidzár, vagy más hiba miatt kap sokkal többet az elektronika, mint amire egyébként méretezve vannak az alkatrészek, akkor is simén tönkre mehet és/vagy szétéghet a cucc. De normál körülmények között, amikor az elektronika "dönti el", hogy mennyi kell neki, vagyis mennyit vesz fel, akkor nyugodtan "kaphat" nagyobb tápegységet, mert úgyis csak annyit vesz fel, amennyi neki kell (természetesen ez csak a teljesítményre igaz, minden más főbb paraméternek stimmelnie kell a táp és az eszköz között (feszültség pl.).
De akkor a tápoknál mit kell nézni? A minimumot? Akkor miért van rajta max érték?
Két külön irányról írsz. Ahogy már Kernel is mondta az áramot nem tolják, hanem felveszik. Vagyis míg egy 50W-os elektromos igényű eszközre ráköthetsz 100W-os tápot, addig egy 50W-os tápra nem köthetsz rá 100W-os fogyasztót. Vagyis igen, de annak nincs jó vége... Ezért kell a maximum a tápnál, mert arra nagyon érzékeny.Egyébként én sem nagyon, sőt nagyon keveset értek az elektromossághoz/elektronikához (sőt igazából semennyire sem, mert csak egy könyvtáros vagyok) így elég pongyola a fogalmazásom a témában, de szerintem eddig még nem írtam hülyeséget. Ha mégis akkor majd Kernel, vagy más "szaki" kijavít.
-
imibogyo
veterán
válasz
tikshow #18097 üzenetére
Gondolom akkor a ~100W-ot felvevő gépedbe sem 4-600W-os tápot teszel.
Nem hiába mondtam már többször, hogy minimum tápegységről beszélünk és nem maximumról, vagy pontosan annyiról. De Kernel is jól leírta a lényeget.
Tehát ha 60W-os terhelésre méretezel, akkor rakhatsz alá 200W-os tápegységet is, de mondjuk 40W-osat nem (vagy csak nagyon rövid időre
). Más kérdés, hogy van-e értelme...
-
Kernel
nagyúr
válasz
tikshow #18095 üzenetére
Ez csak a szokásos tévedés, ami csodálkozni is szoktam, mert mintha általánosban, a fizikaórán lett volna erről szó, hogy az áramot nem tolják, hanem felveszik.
4,5 A a terhelhetőség.
A szó önmagáért beszél. Úgy is felfogható, hogy például van egy mérleg 4,5 kg terhelhetőséggel.
Szerinted akkor elbír 2 kg-ot?
Ennyi.
-
imibogyo
veterán
válasz
tikshow #18089 üzenetére
Bármilyen tápegység jó, ami 24V-os és 2,5A-t, vagy ennél többet tud... A többi 1 perces Gugli ujjgyakorlat, meg szükség esetén 5 perc forrasztás, ha a csatlakozó nem jó (de azt meg le tudod mérni, hogy most mekkora van rajta és annak megfelelően keresni)....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged