- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen egeret válasszak?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- E-book olvasók
- Milyen videókártyát?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- TCL LCD és LED TV-k
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
GâLî
tag
válasz oroszbence #14697 üzenetére
Jópofa, ezen már én is gondolkoztam Igaz nekem egy nagy i7es konfigot kéne eldugnom, nem egy hpc-t A dolog valahol a Cooler Master HAF XB-jéhez állna a legközelebb, csak több merevlemezt kéne elnyelnie a bendőjének
Coo?!
-
didyman
őstag
válasz gordonfreemN #14698 üzenetére
Ha PWM-es az a csatlakozó, akkor egy kisebb értékű kondenzátor hiánya miatt csinálhat ilyet.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
gordonfreemN
addikt
Sziasztok!
Azt tapasztaltam egy CPU hűtő ventinél, hogy a cpufan-ra dugva erősen berreg a venti.
Mintha csapágyas lenne, de nem az, mert ha elveszem a tápot róla, akkor azonnal abbahagyja.
A ventit fordulatszámfüggően hajtja meg az alaplap. A venti amúgy egy gyári intel 478-as venti.
Ha ezt a ventit simán a 12V-ra kötöm, semmi gondja, hangja. Ha egy másik ventit csatolok a cpufan-ra, akkor nem csinálja ezt. A venti 12V-os, 5-ről már indult labortáppal, illetve 440mA-os.
Az érdekesség még annyi, hogy ha teljesen lefogom ezt a ventit, akkor iszonyatosan berreg. Normál ventit ha lefogok, akkor semmi zajt nem hallat.Szerintetek mi lehet a probléma?
¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
oroszbence
tag
én barkácsolós vagyok és amúgy is szerettem volna az asztalomra egy kis vezérlést a minden félének mert annyira király hogy csak át pattintom és működik.
-
GâLî
tag
válasz oroszbence #14672 üzenetére
Nem tudom rendelkezik-e az alaplap előlapi fejhallgató kimeneti lehetőséggel (gondolom igen) de én pl akkor az egyik készüléket a hátlapba míg a másikat az előlapnak szánt kimenetbe dugnám. Kapcsolóra így is szükség lenne, mert valahogy emulálni kell az alaplapnak ha az előlapi kimenetre szeretnénk váltani.
A sima kapcsolós megoldás is jó amúgy, de ez elegánsabbCoo?!
-
GâLî
tag
Üdv!
Szeretnék egy fekvő házat készíteni, melyet majd el tudok helyezni a hifi állványon az erősítőm alá. Cél a minél csendesebb működés lenne, illetve sok merevlemeznek kellene elférnie a készülékben. Designban inkább hifi komponensnek mint PC háznak nézne a végén.
Tudok valami hasonló casecon projektről, gyári termékről melyek inspirálhatnának és segíthetnék a fejlesztési munkát? Esetleg valami adatbázis, ahol PC komponenseket találhatok melyet mondjuk Inventorba be tudok illeszteni (így azokat már nem kéne megrajzolnom)
Szépnapot!Coo?!
-
fkenny
senior tag
[link] ilyet hol tudok magyarba venni? Válaszotokat köszönöm!
"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "
-
Henker2
addikt
Üdv!
Van egy Cooler Master Musketeer előlapi panelem.
Az a baj, hogy nincs meg a hőmérsékletérzékelő kábele és a ventiszabályzó kábele.
Valaki tud ebben segíteni?
Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G
-
zarew
senior tag
Sziasztok!
Keresek valakit,ha lehet Érden aki helyrefésülné egy Fx6100 es proci lábait. Kislányom megkaparintotta és nem a rendeltetésének megfelelően használta. Nem túl veszélyes a helyzet, nem is elektronikai ismeretet,inkább jó szemet nagyítót és türelmet igényel a helyreállítás.Nekem egyik sincs.
Természetesen fizetek, sörben ,csokiban,forintban,euróban,tyúkban,stb
Köszönettel zarew -
PHM
addikt
válasz didyman #14688 üzenetére
Ez igaz, rosszul fogalmaztam.
9V-on elméletileg 1333 mA kell a 12W teljesítményhez.
Tehát a biztonság kedvéért egy legalább 1400 mA-es adapter kellene.
Bár én inkább kerítenék egy 12V 1A-est.
(Mintha valaki írta is volna, hogy könnyű hozzájutni.)Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
didyman
őstag
Az áramerősségnél nem minimum akkora kell. Ha a régi 12V 1A, akkor az 12W-ot le tudott adni. A 9V 1A meg 9W-os lesz. Mivel a készüléken belül nem lineáris a stabilizátor, hanem kapcsolóüzemű, így az alacsonyabb bemenőfeszhez nagyobb áramerősség fog tartozni.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
-
artiny
őstag
A polaritást eddig nem talaláltam...mivel idáig csak angol uk adaptereket tett ki a google vagy amerikai nem tudom....
de a felirat a roouteren (linksys wag200g) az van h 12VDC 1A szoval ez jo lessz? (a dugo megegyezik)
az adepteren ez van viszont AC
https://www.dropbox.com/s/x94c5s8ao5x5ni6/2013-02-03%2010.58.12.jpg?m
a képen nem annyira látni de az adapterbol ket száll jon ki. az egyik ellett vágva nem tudom miért a másik viszont meg van eredeti allapotban aminek a dugoja megegyezik.
[ Szerkesztve ]
-
PHM
addikt
válasz artiny #14684 üzenetére
Van rá esély, hogy működjön vele, ha teljesülnek a következő feltételek:
- A 9V-os táp legalább annyi áramot tud szolgáltatni, mint a régi táp.
- Az új táp dugójának méretei megegyeznek a régiével.
- Megfelelő a tápfeszültség polaritása a dugóban.
Ezeket, különös tekintettel a polaritásra, gondosan ellenőrizd!Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
ViZion
félisten
válasz artiny #14681 üzenetére
Kevesebb volt nem elég. Miért nem veszel egy használtat vagy ilyesmi? 12 V-os nem olyan ritka. Esetleg kösd a géped 12 V ágára, tápod meg sem érzi amit ez felvesz.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
artiny
őstag
válasz didyman #14680 üzenetére
Koszi.
Találtam meg egy adaptert...megnéznétek hogy ez esetleg?
Ilyet talaltam a pinceben:https://www.dropbox.com/s/x94c5s8ao5x5ni6/2013-02-03%2010.58.12.jpg?m
ez 9V 1A os,ha kevesebb a V akkor azzal kiég vagy csak nem indul el? ki lehet probalni vele? (úgy ertem ez nem valto áramu vagy hasonlo hogy kiegetne?)
[ Szerkesztve ]
-
artiny
őstag
Ezzel az adapterrel kiéghet a router vagy az adapter, ráköthetem?
más routert szeretnék használni amihez nincs meg az adapter, a régitol attehetem az adapatert?
https://www.dropbox.com/s/f2cidby5cm11n6d/2013-02-03%2009.06.15.jpgés a routeren az adapter résznél az van írva hogy 12V 1A
-
Gaben01
őstag
Sziasztok!
Az asztali gépemhez keresek túlfeszültségvédős elosztót 10K-ig.Szerintetek érdemes ezt megvenni ennyiért [link] vagy tudtok ajánlani jobbat ebben az árkategóriában?
http://9gag.com/ A függőség garantált. || Friends are like snow flakes. If You pee on them, they disappear.
-
PHM
addikt
válasz oroszbence #14675 üzenetére
Magad is elkészítheted akár.
Maga a kapcsoló így néz ki: (Sokféle létezik belőle.)
Kétszer 3 érintkezője van.
A középső lábait vagy az egyik, vagy a másik oldalsó lábbal zárja rövidre.
Vagyis összesen két jelet (jelen esetben a bal és a jobb csatornát) képes
az egyik, vagy a másik irányban továbbítani.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
ViZion
félisten
Attól függ... Erősítőre -ha tudja- küldheted HDMI-n is a hangot, asztalit meg lekapcsolod.
Jobb alaplapoknál lehet külön is állítani, h első-hátsóra mi menjen, tehát ha az alaplapi előre menő HD audio-t kivezeted hátra, és arra dugod az asztali motyót akkor úgy is jó lehet.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
PHM
addikt
Két áramkörös váltókapcsoló esetleg?
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
BL@CK
tag
Sziasztok.
Tudna nekem valami helyet mondani, ahol vízzel, vagy lézerrel vágnak nekem alulapokat méretre és úgy kialakítva ahogy kérem?Shatter your limits!
-
Tenken
őstag
Pcie-s pineket ezzel lehet krimpelni szerintetek?
"Minden nő 20 centist akar, de 10 centinél már fulladozik" -Torrente
-
ViZion
félisten
válasz Pista0001 #14660 üzenetére
Sajnos az alaplap ventivezérlése a botrányos kategória, nagyon túlhajtja őket. SW-vel alakítható, de nem ez a cél, van potis vezérlő is, de a hűtő radin szeretném ha hőfok függő lenne a venti inkább (mivel nem csak én használom). ...és OS független, nem csak Windows-t használok, bár biztosan van linuxos progi az alaplapi ventik vezérlésére.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Pista0001
addikt
válasz ViZion #14659 üzenetére
Szerintem az Asus alaplapod (vagy BIOS-ból, vagy szoftverből) remekül el tudja vezérelni a ventiket, de leállításkor leállnak azok is. Létezik olyan kábelköteg ami a tápot egy molex vagy SATA tápcsatiról veszi, a PWM jelet pedig például az alaplapról, így akár több, nagyobb teljesítményű ventit is lehet vezérelni mint amennyit az alaplap elbír. Tudok olyat ami akár 5 ventit is el tud látni. Bővebben holnap délután, ha érdekel a dolog.
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Amiket keresek, ill. véleményeket várok:
Hőmérsékletfüggő ventivezérlő: nézegettem ilyen-olyan dolgokat, potis nekem is van, de egyrészt nem fogom SW-vel figyelni a hőfokot, másrészt a fene akarja tekergetni. Itt van, de ahogy nézem ez fix, nem tudom a kezdő sebességet állítgatni. Valaki ismeri esetleg? Előlepi panelokat is néztem, érdekes, hogy a szenzorosok nagy része is csak mutatja a hőfokot, de nem vezérli a motyót...ventilátor utánfutás vezérlő (visszahűtő): volt itt múltkor tipp , h Xboxnál van ilyen, ráírtam pár boltra, h lehet-e csak panelt venni, vagy mit lehetne PC-vel kezdeni... 1 válasz jött, h megkérdezi a szervizest, utána semmi. Autó világítás késleltetőt sem találtam sajna. egyéb tipp? Külső táp + monostabil multivibrátorra gondoltam, de elég körülményes lenne. Alaplapom USB 5V-ot ad kikapcsolva is (töltő feature), lehet ezt kellene kihasználni
-
-
irgum
addikt
Sziasztok!
Nekem hűtéssel kapcsolatos kérdésem van. Szereztem egy laptophűtőt, de nagyon hangos. Feleslegesen pörgeti benne nagy fordulatszámon a ventiket. Kettő darab ventit kéne leszabályoznom, mert ezt így nem szeretném használni, elég lenne egy pici légáramlás a tornádó helyett. Két külön csatlakozója van a ventiknek, de nem a szokásos cpu hűtő szerű, mert csak 2 érintkezője van. Azt hiszem a harmadik lenne a fordulatszámmérő, ez hiányzik.
Ha valakinek van ötlete erre az aránylag egyszerű történetre, megköszönném a segítségét.Itt egy kép ahogy kinéz: [link]
-
PHM
addikt
válasz csupahatos #14649 üzenetére
Megoldható, kérdés, hogy milyen módon szabályozza a fordulatszámot
az alaplapod. PWM-mel, vagy a feszültség változtatásával.
Ha PWM, akkor gyakorlatilag egy tranzisztor + 2 ellenállás kell.
Ha nem, akkor kicsit több kell hozzá, de úgy is megoldható.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Lompos48
nagyúr
válasz tamas1985 #14648 üzenetére
Elméletileg elképzelhető egy 5V/12V-os konverter. Csak az USB max. 500mA-es áramából még 100%-os konverzió esetén se lenne több, mint 210mA, ami első látásra nem lenne elég (nem is mernek írni róla semmit). 80%-os hatásfoknál már csak 160mA és nem beszéltünk anyagról, szerelésről melóról.
-
csupahatos
csendes tag
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni az alábbi "probléma" megoldására. Pc házat szeretnék ledekkel megvilágítani. Azonban szeretném a fényerőt szoftveresen szabályozni. Az az ötletem támadt, hogy Power Fan csatira kötöm a ledeket és fordulatszámszabályozó programmal állítom a fényerőt. Milyen módon oldható ez meg. (állítólag tranzisztort kell közbeiktatni?) Előre is köszi a segítséget.
-
tamas1985
aktív tag
Felteszem itt is a kérdésem hátha gyorsabb választ kapok rá.
Hogyan tudnék egy ilyent usb re kötni, hogy arról működjön, teljesen amatőr vagyok az elektronikában előre is köszi -
Coach Atesz
tag
Sziasztok!
Van egy 500W chieftec tápom, mellé AMD FX 8350 cpu + Corsair 8GB 1866 MHz ramom.
A kérdésem a következő lenne, hogy a procinál elvileg 1,1V feszültségnek kellene lennie boost nélkül , nekem 0,860V , ramok 1,5V helyett 1,456V. 8GB KIT ramból csak 4et lát ami az alacsony feszkónak köszönhető , így szerinntetek károsodna a gép ha 1-2 napot használnám?Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv!
the easy day was yesterday
-
Lompos48
nagyúr
válasz erikthekippa #14643 üzenetére
Van egy okostelefonom aminek nagyon gyenge a villanóvaku ledje. Hol kapok valami brutál erőset?
Elképzelhető, hogy a telefonod eektronikája belehaljon egy olyan brutálba.
Szétszerelés nélkül lehet valahogy saccolni a led méretét?
Ha nem látszik, akkor nem.
Kijelző háttérvilágitásában ha van egy erősebb folt az gondolom led hiba . Az is cserélhető?
Inkább fordulj szervízhez.
-
erikthekippa
tag
válasz erikthekippa #14633 üzenetére
Senki nem tud segíteni skacok?
-
-
Tenken
őstag
válasz Tenken #14637 üzenetére
Közben megnéztem és a 6 meg 8 tűs csatlakozók kiosztása is eltér a szokásostól.
Így módosulna a kérdésem arra, hogy ki tudna segíteni a kábelezés átalakításában? Szervizeknél próbálkozzak, vagy valahol máshol?"Minden nő 20 centist akar, de 10 centinél már fulladozik" -Torrente
-
Tenken
őstag
Srácok!
a tápon hogy kell érteni a 12v-os ágakat.
Van rajta egy 24 pines alaplapi és egy 6 meg egy 8 pines csati.
A 12v melyik két ágra megy? Az a 12v_cpu mit jelent?"Minden nő 20 centist akar, de 10 centinél már fulladozik" -Torrente
-
And
veterán
válasz Zolexx #14635 üzenetére
Nem is a pontatlanságra gondoltam, hanem arra, hogy hiába számol milliohm-okkal, a gyakorlatban ennek nincs sok értelme. A vezetékezés ellenállása is minimum sok mΩ, valamint az akkuk belső ellenállása sem ennyire stabil érték, függ a konkrét típustól, megélt töltési-kisütési ciklusok számától, hőmérséklettől, töltöttségtől, stb. Tehát hiába ad akár pontos elméleti értékeket a program, ha ezeket a megkerülhetetlen tényezőket (amelyek ekkora áramok esetén már nagyban befolyásolhatják a végeredményt) nem veszi figyelembe.
-
Zolexx
aktív tag
Hmm, na igen én is ilyesmire jutottam, hogy ne vegyem 100%-osan készpénznek ezt a programot.
Köszönöm a válaszod, ezen dolgok okaira én se jöttem rá pontosan, de valószínű kis bibi lehet a programba. Motor gyári értékei szerint teljesen máshogy alakulnak az Amperszámok, bár ott gondolom más a tesztkörülmény.
Viszont:
Néztem egy videót [link] A videó elején el van írva a motor típusa, ez a videó közepén derül ki, mert látszik, hogy KV:400, és nem pedig KV330-as
Itt a motor adatlapja: [link]
MN4014-9 KV400 a motor adatlapja, az oldal alján található. Itt az adatlapihoz képest alig van eltérés a videóban bemutatottaknál azonos propeller mellett (15x5, első prop nincsen a táblázatba,de szerintem saccra az is korrekt), úgyhogy lehet, hogy az eCalc pontatlan egy kicsit.Az élet egy kurv@, mindenért fizetni kell. És mindig egyre többet...
-
And
veterán
válasz Zolexx #14630 üzenetére
Ha jobban megnézed, akkor is ugyanazt a hibát (motor túlterhelés) kapod, ha a 450mAh-s akkunál a 'charge state' paramétert normal-ról full-ra állítod, mivel ekkor a kapocsfeszültség még tovább növekedik. Utánanéztem annak a motornak, hát elég brutális darab, annyi szent. Terhelés nélkül alig vesz fel teljesítményt, elvileg 200mA-t fogyaszt így 10V-on. De ha mechanikailag terhelni kezdjük, az áramfelvétele másfél nagyságrenddel növekszik. A maximális terhelése adott, de a problémát a kalkulátor alapján mégis csak az akkupakk belső ellenállása okozza: nagyon kevés csökkenés már durva áramnövekedést okoz szerinte. Ami elméletben nagyon szép, de azért ilyen kis értékű, 10..20 milliohm-os nagyságrend a valóságban azért nem ennyire egzakt dolog, teszem azt a vezetékek ellenállása is hasonló nagyságrendű lehet. Egy négyzetmilliméter keresztmetszetű tiszta rézvezető kb. 6 cm hosszban jelent 1mΩ ellenállást, a kéteres, fogyasztót tápláló vezeték oda-vissza már fele ilyen hosszban is ugyanekkora ellenállást ad. A hossz növekedésével és a keresztmetszet csökkenésével ugye ez arányosan növekedik. Szóval ezeket a század ohm-okat azért ne vegyed annyira fixnek . A kalkulátornál némi utánaszámolással sok mindenre rá lehet jönni, hogy mi hogyan jön ki (pl. mekkora nyugalmi akkufesznél számít a töltöttség alacsonynak, normálisnak vagy épp teletöltöttnek), de vannak bizonyos dolgok, amelyek nem egyértelműek, például az akku és a motor(ok) feszültsége még akkor sem egyezik, ha kézzel 0Ω-os belső ellenállást állítok be, és az összes motor áramát az akku belső ellenállásán számítva sem nagyon jön ki nekem a helyes terhelt akkufeszültség.
[ Szerkesztve ]
-
erikthekippa
tag
Sziasztok!
Van egy okostelefonom aminek nagyon gyenge a villanóvaku ledje. Hol kapok valami brutál erőset? Szétszerelés nélkül lehet valahogy saccolni a led méretét? Kijelző háttérvilágitásában ha van egy erősebb folt az gondolom led hiba . Az is cserélhető? Esetleg Szigetszentmiklóson vagy környékén van aki tud segíteni? Köszi -
Malanrion
tag
Hali!
Ha csatlakozó végeket akarok lefesteni feketére tehát a képen látható fehéreket..
, akkor milyen festéket kell venni, kelll figyelni a hővédelemre, vagy egy rétegben egy fújós festék elég is lesz?
Köszönöm -
Teclis1993
tag
Halli
Én egy olyan embert keresek aki építene nekem egy ehhez hasonló csak kissé más méretekkel rendelkező házat imme. Az anyagi részével képben vagyok hogy nem 10-20 000Ft dobj privátot és beszélünk a többiről a lényeg a minimalista dizájn más ötleteket is szívesen várok nem HTPC-hez lesz annál sokkal nagyobb szörnyetegnek kell.
[ Szerkesztve ]
-
Zolexx
aktív tag
Igazad van, bocsánat a mA-ért. Az akku Li-Polimer.
Adatokat ebből a webes programból szedtem:
450mAh
850mAhItt megtalálhat a motor típusa és egyéb adatok. Itt 4 motorral van számolva mert quadkopternek készülne majd. Felső részt én töltöttem ki, és az alsó részen vannak az oldal által számolt adatok.
Konkrétan azt nem értem, hogy amiért megnöveltem az akkunak a mAh-ját, nőtt a feszültség is, és az áramerősség. a motor@max - max currentEgy kis segítség a programhoz:7.4-es pontba van (Mire jo az Ecalc, hogyan erdemes hasznalni?)
[ Szerkesztve ]
Az élet egy kurv@, mindenért fizetni kell. És mindig egyre többet...
-
And
veterán
válasz Zolexx #14628 üzenetére
Kezdjük azzal, hogy az akkuk nem 450 és 850mA-esek, hanem mAh-sak! Az akkuk alapjellemzője ugyanis a kapacitás, nem az áram. Az más kérdés, hogy mennyivel terhelhetőek, és hogy esetleg 20*C-nek írjuk a maximális áramot (pedig a két mértékegység mást takar, ez csak egyszerű megszokás még akkor is, ha a C-ből /matematikailag hibásan/ egy dimenzió nélküli szorzóval számítunk áramot).
Amúgy milyen (kémiájú) akksik ezek? A feszültségükből következtetve két soros Li-ion vagy még inkább Li-polimer lehet, ha már ekkora áramokat adnak le, vagy mégis valami más, például nikkel-kadmium (NiCd)? Utóbbi esetben a névleges feszültség nem stimmel. Akármilyenek is azok az akkuk, feltöltve nem 7,4, hanem 8,4V-osak (Li-xx) vagy 8,5..9V-osak (Ni-xx), tehát nagyobb áramot is képesek a motoron áthajtani. A motor ekvivalens ellenállása a normál üzemi pontban:
R= 7,4V / 6A= 1,233Ω. Ehhez az értékhez képest az akkupakkok belső ellenállása elhanyagolható, majd' két nagyságrenddel kisebb. A belső ellenállásokon eső feszültség minimális, 0,16 illetve 0,12V lehet, utóbbi esetben a nagyobb kapacitású akku 9A-es lehetséges áramával számolva. Tehát ha valóban ennyi a belső ellenállás, az nem lehet a második akku nagyobb áramának oka, mert a két akku - természetesen azonos üresjárási feszültségnél - terhelt árama közötti különbség ebből sehogyan nem következik.
Tehát első körben felejtsük el végre, hogy az akkuk "mA-esek", mert ez nem igaz. Fontos lenne tudni, hogy a motor egy kis belső ellenállású feszültségforrásról (például labortápegységről) mekkora áramot vesz fel különböző üzemi feszültségeken, például a névleges 7,4V-on vagy épp 8,4V-on vagy 9V-on. Lehet, hogy az üzemi feszültségén is nagyobb az árama, mint a névleges 6A, és az is elképzelhető, hogy a kisebb kapacitású, 450mAh-s akku belső ellenállása is nagyobb, mint amit megadtak rá.
Ezek az belső ellenállásértékek mellesleg nagyon alacsonynak tűnnek akármilyen kémiájú akkukhoz, amelyeknek ennyire (viszonylag) kicsi a kapacitásuk, <1Ah. -
Zolexx
aktív tag
Hello
Ha van egy kis egyenáramú motorom (7,4v, 6A max=44W), és van hozzá egy 7,4V-os 450mA 20C(0,45A*20C=9A leadására képes max) aksim, aminek a belső ellenállása 0,0276Ohm, és van egy másik ami ugyanígy 7,4v-os csak 850mA-os viszont a belső ellenállása 0,0131Ohm.
Na most ha rákötöm a kisebbik aksira(450mA) akkor majdnem 44w-ot fogyaszt terhelve gyári előírásnak megfelelően( ez így okés).
Viszont ha a nagyobbik aksira kötöm rá(850mA), túlterhelődik a motor és melegedik, persze minimálisan. de ha fullra van töltve az aksi akár 9A-ert is felvehet a motor terhelve, ami már másfélszeres terhelés a normálishoz képest..
Kérdésem, hogy miért változik meg a feszültség és az amperfelvétel, csak azért mert nagyobb mA-os aksira kötöm, ha a feszültség ugyanannyi marad, viszont ellenállás csökken.??(simán ohm törvény?)
Névleges adatokat írtam, terhelve a gond az, hogy lecsökken a fesz 6.x V-ra, viszont 7-9A-ert vesz fel a motor ami gyári érték szerint sok, és minél nagyobb mA-os aksit teszek be(kisebb ellenállása) annál jobban nő a V és az A száma is.
Remélem érthetően írtam le. Válaszokat köszönöm.Az élet egy kurv@, mindenért fizetni kell. És mindig egyre többet...
-
PumpkinSeed
addikt
válasz moha21 #14626 üzenetére
Igen, de ezt én akkor használnám mikor a számítógép már teljesen áramtalanítva van és, hogy ne történjen kisülés a még éppen áram alatt lévő tranzisztorokban.
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
moha21
veterán
válasz PumpkinSeed #14624 üzenetére
Mondjuk ez akkor hasznos, ha van rendes EPH hálózat.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Lucif-R
senior tag
válasz PumpkinSeed #14624 üzenetére
Válogass: [link]
-
M_o_g_y_i
őstag
válasz PumpkinSeed #14622 üzenetére
Ez így elég tág fogalom, pontosabban milyen szalagra gondolsz?
4db szép állapotú 4x100 6.5x15 ET35 acélfelni eladó!!! - Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó!
-
PumpkinSeed
addikt
Van egy szalag amit szerelés közben kell használni. Nem tudja valaki, hogy hol lehet ilyet kapni?
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
KAMELOT
titán
válasz gyuribácsi88 #14620 üzenetére
Éppen én is nézegettem ezeket a venti szabályozókat!
Scythe 8 csatornás nálunk sincs, de van 12 csatornás!V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
addikt
válasz oroszbence #14617 üzenetére
Szia, köszi de úgy döntöttem veszek egy 8 csatornásat, már csak valami normális árban lévő terméket kell találnom.
Ezt a Scythe-márkát megfelőlen is találnám 5.000ft küröl van a 8 csatornás, csak épp nem kapni sehol
Mindenhol a 12-es van, de a francnak sem kell annyi.
A nyugat a szakadék szélén, de mi egy lépéssel mindig előtte járunk.
-
Tenken
őstag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy hot plug típusú tápot kábelesre, hogy tudnék átalakítani? Bonyolult, vagy esetleg van itt olyan aki ért ilyesmihez?
-
Lucif-R
senior tag
válasz oroszbence #14617 üzenetére
Igen ez jó lehet, arra figyelj hogy a ventilátorok összteljesítménye ne legyen 10W felett.
-
oroszbence
tag
válasz gyuribácsi88 #14607 üzenetére
-
ViZion
félisten
válasz ViZion #14613 üzenetére
Ilyent találtam, jó is lehetne akár, de ugye itt folyamatosan megy X órát, majd utána +30 sec. Ezt nem erre tervezték, nem tudom bírná-e...
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
A tápokban alkalmazott "Heat Guard" -hoz hasonlót szeretnék csinálni. Röviden: a gép leállításakor még valameddigg pörögjenek a ventik, mondjuk 7 V-on elég lenne, az nem is hangos, és kb. 0,5-1 percig.
Elsőként monostabil multivibrátor+relé volt a gondolatom, de ehhez külső táp kellene, ami nagyrészt terheletlen lenne, így elég veszteséges (hacsak nem a 220 V-ot szakítom meg előtte, de azt nem szívesen vezetném be a gépházba). Milyen lehetőség van még? Vannak kész késleltető relék is (hol lehet venni?), de a 7 V-ot meg kell oldani ehhez is (tölthető akkuk esetleg?)
Ötleteket várokHold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
And
veterán
válasz Spancer RE #14611 üzenetére
A legalapvetőbb probléma, hogy te nem low-drop kivitelű stabilizátort használtál fel a kapcsoláshoz, a 7805 ugyanis nem olyan! Ha valóban 5,5V-ot kap a bemenetére, abból egy hagyományos 7805-ös stab IC nem fog tudni előállítani fix 5V-ot, mert neki ehhez a bemenetére minimum 2..2,5V-tal nagyobb feszültséget (tehát 7..7,5V-ot) kell kapcsolnod. Ha az a valós helyzet, amit a linkelt leírásban említenek, és 5,5V a bemenet, akkor oda nem viccből írtak low-drop stabilizátort.
"megvan a stabil 5V és gondolom az 500mA is, bár azt nem mértük ki."
Ja, amíg nem terheled, addig esetleg, de amint a fogyasztó elkezd áramot felvenni a 7805-ről, az szépen leejti a kimenőfeszültségét, mivel a minimális dropout-szintje jóval nagyobb, mint az esetedben rendelkezésre álló 0,5V-os tartalék. Nézd csak meg az általad csatolt adatlap 15. oldalán a 4-es számú ábrát: már szobahőmérsékletű chip esetén és mindössze 20mA-es terhelésnél is minimum 1,5V-os a szükséges dropout, azaz már ilyen kicsi áramnál is 6,5V-ot kell a stab bemenetére kötni, hogy a kimenetén 5V maradjon. Ha ez a feltétel nem teljesül, nem lesz meg az 5V-od. Lehetséges low-drop alternatíva például az LM2940-es stabilizátor fix 5V-os verziója (LM2940CT-5.0, a bekötése megegyezik a 7805-ös típuséval), az valóban megelégszik 0,5V-os dropout-feszültséggel a lehetséges legnagyobb árama, 1A esetén. -
Spancer RE
aktív tag
válasz Spancer RE #14532 üzenetére
Üdv ismét!
A korábban feltett kérdésemet melóban összedobtuk egy ilyennel az itt leírt módon. Minden alkatrész stimmel, a bekötés is, de mégsem kel életre az USB kábelbe dugott pendrive (még csak a működését jelző led sem villog pedig az USB anyában ott van az 5V).
Észreveszi, hogy bedugtam, keresni is kezdi, de nem találja (a pendrive működik, sz.gépbe dugva tökéletes).Datasheet alapján ha jól nézelődtem megfelelő IC-t választottunk, megvan a stabil 5V és gondolom az 500mA is, bár azt nem mértük ki.
Mi lehet a gond? Már 2 napja ezzel szenvedünk...
-
addikt
válasz oroszbence #14605 üzenetére
Ahha, hát ugye most ami van benne amit adtak a házhoz az gyárilag 3db ventit lát el, még egy ilyet kéne szereznem és jó is, láttam az apron de már nem lehet venni belőle. Mert ez amit linkeltél szép és jó, de nem akarok ennyi pénzt költeni egy ventiszabályzóra.
-
TaaT
nagyúr
válasz gyuribácsi88 #14603 üzenetére
Ha a többi venti csatlakozót is befogot az alaplapon akkor sztem nem lehet baj, meg ha rákötsz egy csomó ventit és azokat leszabályozod az nem akkora terhelés...
Give them hell Ukraine!
-
oroszbence
tag
válasz gyuribácsi88 #14603 üzenetére
Építhetnél egy ventilátor szabályzót de ha nem vagy ilyen barkácsolós.
Vásárolhatsz is egy komolyabbat ami akár 6-7 ventilátort is képes szabályozni.
PL EZ -
Algol
senior tag
válasz Tenken #14601 üzenetére
"ha réz pad-ra van szükségem, azt hol tudom BP-en beszerezni"
El nem tudom képzelni, hogy mi kellene neked!
Ha a fenti idézetben a pad magyar szó, úgy annak csak két jelentését ismerem:
1. Ülőalkalmatosság több személy részére (például iskolapad).
2. Szoba alja, deszkázata vagy talaja.Rézből készített ülőalkalmatosságot nem valószínű, hogy készen kapnál: a réz nagyon jó hővezető, az ilyen ülésen fázna az ember segge. A réz jól vezeti az elektromos áramot is. Csak nem villamosszék készül?
Félretéve a tréfát: réz lemezek, csövek, rudak, huzalok a színesfém kereskedésekben szerezhetők be.
Például:BRONZKER Iparcikk-Kerskedelmi és Szolgáltató Bt.
1134 Budapest, Szabolcs utca 30.XXL-METAL Fémkereskedő Kft.
1211 Budapest 21. kerület , Gyepsor út 1.[ Szerkesztve ]
Üdv: Algol
-
addikt
válasz Pubszon #14602 üzenetére
Akkor hogy oldjam meg
Vegyek még egy szabályzót, és arra kössem?
Vagy mi az ötleted?
Most 3 ventit hajt, mert gyárilag annyit bír, és gyárilag annyit venti is volt a házhoz, amit vettem pluszba ventit azt már az alaplapra kötöttem.
De még 3 ventit vennék, ezért kérdezem hogy szerinted akkor inkább vegyek még egy szabályzót?
-
Pubszon
veterán
válasz gyuribácsi88 #14598 üzenetére
Sok ventit kötsz rá, le fog égni szerintem.
ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
Tenken
őstag
Segítség kellene:
Modding téma körben kérdem, hogy ha réz pad-ra van szükségem, azt hol tudom BP-en beszerezni? Fém kereskedés, vagy valami egyéb hely? Nagyon nincs tapasztalatom ilyen téren. Jó lenne valaki tudna ajánlani, valamit amin el tudok indulni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Formula-1 humoros
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Elemlámpa, zseblámpa
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Formula-1
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest