- 200 milliárd dollárt önt a memóriagyártásba a Micron
- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- Fujifilm X
- Milyen széket vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Raspberry Pi
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TurboK0
tag
https://www.arukereso.hu/tapegyseg-c3158/be-quiet/tfx-power-3-300w-gold-bn323-p663331920/
vagy
https://www.arukereso.hu/tapegyseg-c3158/be-quiet/pure-power-11-400w-gold-bn292-p435614658/A TFX-es táp papíron hatékonyabb (30W felvételnél 82.7%), viszont drágább és nem jár hozzá atx -> tfx átalakító. Nálam szerverben a 400W Gold van, még nem volt vele baj, de az egy full B450M lapos ryzent futtat 6 vinyóval.
Pár éve szétnéztem a piacon és ezek voltak a leghatékonyabbak az árukhoz képest. Van hatékonyabb, de az 5%-al jobb cserébe ötször olyan drága. Hasznos lista (sajnos már nem frissítik):
https://nl.hardware.info/grafiek/21?products%5B%5D=496945&specId=11901&tcId=200 -
PROTRON
addikt
Mint írtam korábban olyan alacsony az össz. terhelésed hogy ez a 1-3 fok ide vagy oda már nem oszt nem szoroz, így legalább tuti bemelegedik az üzemi hőmérséklet tartományba, mert pl a HDD-k se szeretik a fagyasztót.
Szerintem passzívan is boldugan ellett volna, de így már tuti hogy aktív szellőzésed lesz.Amúgy majd ha érdekel nézz utána áramlástechnikából hogy miért van hogy ha egy rácsot fújsz, vagy ha azon keresztül szívod más hangja lesz.
-
Hűtőből ajánlom: NOISEBLOCKER BlackSilentFan XS-1 50x50x10mm
Ahogy nézem, a 2db alaplapi FAN header szintén 3pin-es, szóval nem lesz gond a leszabályozásukkal.Próbáld meg rendezni, mérsékelni a kábeldzsungelt, pl. jöhetne egy rövidebb SATA kábel.
-
PROTRON
addikt
Az valid elképzelés.
A hőmérséklet teszthez meg én a helyedben ideiglenesen (akár másik rendes meghajtót beüzemelni erre a kis időre) megcsinálnám a fenti tesztet, 30 napig legálisan használhatod a win10et is ( csak nézz utána mikre kell figyelni telepítéskor), meg valameddig az Aida64 trialját is.
Szal szerintem jó lesz ehhez a terheléshez ez a házikó, azért annyira nem terheled meg ezekkel...ha meg a jövőben kevés lenne a proci és váltasz mini-itxre, akkor ott sima procid lesz előre integrált hűtőborda nélkül, szal majd rakhatsz rá bolti hűtőt amiből az általam használt 40mmes magasságú Jonsbo HP400 még i5 procihoz is használható.Amúgy ventik terén a noctuanak is vannak kisméretű csendes ventijei, csak kérdés az alkatrész ellátottság hogy épp melyik elérhető.
Továbbá nem lehet hogy valójában nem is a venti hangját hallod, hanem ahogy rögzítve van berezonál a házikó? Mert azzal kapcsolatban tele van a net hogy mikkel lehet megoldani.
-
PROTRON
addikt
Milyen oprendszerrel használod? Mert ha win 10 akkor letöltheted az aida64 próbaverzióját és abban van Rendszerstabilitás teszt (magyar nyelven) ott be tudsz mindent kapcsolni, alul be tudod konfigurálni hogy milyen egységek hőmérsékletét monitorozza...
Szerintem azzal a kis 10W hőtermelésű procival nem lesz gond egyébként full passzívban se, bár segítheted a levegő áramlást ha úgy tudod elhelyezni hogy a felmelegedő levegő keresztül menjen a bordákon. (Halkan súgok nem véletlenül adnak a házhoz támasztékot).
-
Wohme
tag
Sziasztok!
Végül nem a TACENS ORUM III nyert, hanem vettem egy kis Chieftec házat. Így néz ki a konfig:
MBD+CPU: ASRock J4205-ITX + Intel Pentium J4205
PSU: Chieftec 120W CDP-120ITX
RAM: Kingston 4GB DDR3 1600MHz
HDD: WD Purple 4TB 5400rpm 64MB (WD40PURZ)
Ház: Chieftec IX-03B-OP + bővítőkeret
+2 db SilentiumPC Zephyr 50 mm ventiAmint összeraktam és elindítottam, rájöttem, hogy túl szép volt, hogy igaz legyen.
A bővítőházzal befér 1 db 3,5" HDD, de még így is nagyon szűkös a hely. Az igazi problémám az 50 mm venti, ami hihetetlenül hangos. A képen már csak 1 db látható, mert a másikat mellőle kivettem, de még így is túl zajos a gép.
Valószínűleg ugrik a ház és beszerzek egy másikat, amibe befér egy nagyobb venti.
Gondolom venti nélkül felejtsem is el, hogy használom. Sajnos még nyár sincs, hogy le tudjam tesztelni az alkatrészek hőmérsékletét nélküle. Milyen módszer van stressztesztelésre, ami viszonylag reprezentatív értéket adhat? Jelenleg 20°C szobában 27°C működik a merevlemez nyugalmi állapotban.
Melyik az a ventilátorméret, ami még elviselhető hangon működik? A Tacens Orum III házba egy 80 mm méretű van alapjáraton. Nagy lenne a különbség vagy legalább 120 mm körül kellene nézelődnöm?
Valahogy sejtettem, hogy házat lesz legnehezebb találni... -
Rick4
félisten
Pláne fordítva is igaz, mert túlfesz, villám, lopás, tűz, árvíz esetén semmire se mentél a többlemezes- soklemezes, adatbiztonságra törekvő megoldásokkal sem, csak egy fizikailag- földrajzilag elkülönített helyen letárolt másik mentő eszközzel garantálható, hogy az adatok valóban védve vannak, ha meg 30-50-100km-re van lepakolva valami, pl egy kis gyengébb nas 15K körül, amire mentesz, ami csak napi 10 perceket megy, akkor az összes fent felsorolt dolog kilőve, a második vinyóba meg a napi 10 perc megy, az évi 3650 perc, vagyis évi 2.5 napnak megfelelő használat, 1440 perc, tehát nem kell azzal számolnod, hogy 5-6 évente csere....
Ha meg amot ttörténne váratlan, akkor bőven esélyes helyretened, mielőtt a fő eszköz murdelne meg.Ennél tökéletesebb megoldás nincs. Ja, és a második eszköz napi 10 percre 20w-tal is kevesebbet eszik, mint egy vinyó nonstop 25 órában 3W-tal. Már ha ez is számít.
-
Rick4
félisten
Ha 3 év múlva akarod használni, 3 év múlva lesz egy használt merevlemezed, amit új áron vették évekkel azelőtt, (miközben akár bankban is kamatoztathatnád a pénzed.
) mikor elkezdenéd használni, már nulla másodperc gari van rá, és áramszámlában is kifizettél pluszban 1-2 ezrest a 3 év alatt.
Mi szól mellette? Semmi.
Én mindig 2.5 évente cserélem új garisra a vinyókat, gondolm sosem volt, a vinyók ekkor toeljesne hibátlanok, az új gazda is mg fél évig tekerheti, és ha "szerencséje van, és elszáll, kap egy újat helyette, nálam 1-ből lett 2, abból, 3, majd abból 4 most van 6, majd eladom 2 év múlva, és a pár ezres befizetésével új, garis cuccom lesz, nula megtett km-rel.
De szigorúan mindig csak egy vinyó van, és mindig valamire mentem a fontos dolgokat. -
Rick4
félisten
megvalósul a 2x4TB, ami RAID 0-ban lesz)
Ennek az égvilágon semmi érteme sincs.
Eg yhasznált merevlemez pénzt ér apiacon, el kell adni. A raid 0 nem egyenló az adtbiztonsággal, a kisebb fogyasztással és a kisebb zajjal, semmi előnye sincs.
dc dugó? Nem látom a felsorolásban a picopsu-t, paneltápot, nevezzük bárhogy is, viszont a linkeden már látom, hogy a tágla táp mellett ott a paneltáp, úgyoké.
-
Rick4
félisten
A kérdés az, minek a 2X4? Egy WDred atatátviteli sebessége több, mint egy Gbit-es hálózat átviteli sebessége, azaz a 2X4 esetén nem egy hanem két vinyót kell vegyél, kettő fogyaszt a konnewktorból, kettőnek van hangja. Teljesen felesleges, az eegyszem 8TB-os valószínű nem drágább, mint a 2X4-es, legyen mentés a fontos adataidról, és ennyi.
Valami kimaradt, a tápegység DC dugóját hova fogod dugni?
-
totoka2
tag
"XPEnologyval szeretném majd futtatni. SSD-ből melyik márka lehet az ajánlott egy ilyen üzemre?"
Xpenology-nak nem kell külön "rendszer" HDD/SSD.
Telepítéskor az összes HDD elejére felrakja a rendszert (miután megformázta őket, szóval ha volt rajta adat... az törlődik, de erre figyelmeztet is).
... továbbra is javaslom, hogy olvasgasd át legalább az Xpenology összefoglalóját.Táp kérdése:
ATX/SFX tápból is vannak félpasszív megoldások, amik kis terhelésen leállítják a ventit (persze ez sem olcsó, de legalább hangtalan a kis terhelésre amire neked kell, és nem jön zavarba a HDD-k induló áramától sem). Ennek a tápos topicban tudsz utána nézni (vagy kérdezni, hogy mit ajánlanak): [link] -
betyarr
veterán
Chieftec 120W CDP-120ITX - 19.100 HUF szállítással
hol kerül ennyibe?mindenütt 20k felett látom. -
PROTRON
addikt
Az szerintem mindenképp jó ha külön SSD-re rakod a rendszert, no nem A400-asra, mert abból állítólag elég sok megmurdál annak ellenére hogy drága húsnak jó a szele...ja várj olcsó szaftnak szép az illata vagy hogy is van ez...persze látom hogy nem írtál típust, csak megelőzlek.
Én arra gondoltam, hogy nagyobb SSD mondjuk 500-as, 2 külön partícióval, melyből egy kicsike elég a rendszernek, bár nem tudom milyen oprendszert raksz rá, de gondolom valamilyen unix alapút, vagy NAS-ost.
A nagyobbikra, mondjuk 400 GB, mennének a gyakrabban elérendő anyagok, vagy filmek amik alatt jó ha csendben marad a gép, tehát hogy a film betöltése közben ne kattogjon a HDD. Meg ha később munkafájlokat is el kéne érni, jó ha nem a háttértár a szűk keresztmetszet egy 2,5G vagy épp 5G belső hálózat esetén.Mellette 1 db 5400-as HDD, lehet valami komolyabb laptop is, azok még csendesebbek és talán még kevesebbet esznek.
Meg még 1 db vagy belső vagy külső HDD amire mondjuk heti 1x szinkronizálod a mappa szerkezetet/változásokat.
Hogy ha történik valami a serverrel, teszem azt túlfesz, vagy macska beleszarik, akkor is legyen egy a hálózatról leválasztott mentésed.
Persze fontos a távoli mentés is, csak ott is kiborulhat a bili.Vannak itt páran akik rendelkeznek elsőkézből tapasztalattal ezekről a tápokról, alapból a chieftec ilyen téren kellően megbízható tudomásom szerint, csak ez a termék szerintem kicsit túlárazott figyelembe véve a korábbi párosításodat.
-
Wohme
tag
Most nézem közben, hogy a PSU120W + ACDC12120 paneltápja 12V-os ágon mindössze 4A-t tud, ami nem lesz elég...
Chieftecnél ilyen probléma nincs. Kérdés már csupán, hogy ajánlottak-e és ha igen, akkor mehet a 85 W vagy mindenképp kell neki a 120.
Amilyen konfigot előreláthatólag hajtania kellene 24/7 üzemben:
-J4205-ITX integrált procival: TDP 10 W
-4 GB RAM
-max 2 db HDD, amit még nem szereztem be
-1 db 120 GB SSD (?kérdéses?) -
PROTRON
addikt
Ez világos, bár én csak arra reagáltam hogy eredetileg 2 db tutival, aztán később összesen 4 db-al számoltál Te magad.
Egyébként szerintem a biztonság terén jó az ha lokálisan van egy második példány is ami leválasztásra kerül szinkronizálást követően, de ez az én egyéni szocproblemem.
+1 a földrajzi mentésre egyébként -
PROTRON
addikt
Villamos oldalról jól gondolkodsz, viszont megfontolandó ugyanezen pico-nak 200W-os változata, mert azt már kifejezetten 4 db HDD-re tervezték, ami azt jelenti hogy nem kell átalakítóval bíbelődni, ott van a 4 db csatlakozó az eredeti vezetéken. Ha épp nem kapható, általában havonta 1-2 dbot kapnak.
Én még annyit tudok hozzátenni, hogy nálam 120W-os LED tápegység hajtja és egyrészről coil whine-ol, nagyon durván a padlóla le. Mivel csak egy halkan surrogó proci venti van a gépben így nagyon hallatszódott, de persze Te rendes tégla tápot néztél, ott kissebb erre az esély.
Ami még fura, hogy ezzel a megoldással használva kb 15-20%-ot emelkedett a teljesítményfelvétel ahhoz képest mint amikor egy régi 14 éves FSP450-es táppal volt használva, ami még nem is kaphatott bronze minősítést anno...persze akkoriban még tudtak alkatrészeket gyártani, nem kellett a parasztvakítás minősítésekkel.Aztán lehet én néztem be valamit és ugyanannyi a terhelése, még majd mérek rendesen.
A hang terén azt ugye tudod ha minden passzív akkor kihallani a HDD-ket?
Szerintem érdemes elgondolkodni azon hogy a gyakrabban elérendő adatokat eleve SSD-re pakolni, mondjuk 1 db 1 terrásat bele...aztán amikor nem zavaró a HDD hang akkor olyan adatokkal dolgozni...pl fotók. -
Archttila
veterán
En most koltozok ki egy ilyenbol:
HUF 21,924.62 20%OFF | RGEEK L60S All Aluminum Chassis Small Desktop Computer Case PSU HTPC Mini itx pc with Power Supply
https://a.aliexpress.com/_mqlPpV4PicoPSU-val hasznaltam es teljes mertekben elegedett voltam vele.
AsRock J5040 alaplap
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest