- A Solidigm elhagyja a végfelhasználókat célzó SSD-k piacát
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- A GravaStar egyedi megjelenésű fémegerei is beléptek az ultrakönnyű szegmensbe
- 520 Hz-es monitorok duója az ASRock védjegyével
- CL 30 alá mennek a G.Skill hamarosan debütáló RAM-jai
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- PLC programozás
- Plazma TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kiralybali
tag
válasz Viktor77 #96066 üzenetére
Huhh, de jó, hogy szóltál, mert benéztük volna a lapot és a procit.
Hát úgy érzem, hogy ha jobb procit is kiszolgáló lapot akarunk venni (pl. ASUS TUF gaming B550-PLUS), akkor kénytelenek leszünk az AMD Ryzen 5 3500X-et venni.Itt is van X-es és nem X-es, úgy látom ([link]) és van olyan, amihez van hűtő, meg amihez nincs.
Az X-est vegyük hűtővel?
Amúgy az 1600-os procihoz kapható még bármilyen értelmes alaplap, ahhoz a B350-esek kellenek?
Balage
-
Kiralybali
tag
válasz VirsLee #96064 üzenetére
Nagyon köszönöm a tanácsokat, amik hatására módosítottunk egy AMD Ryzen 5 1600 -re a beszerzendő procit.
Megnéztük még pár AMD Ryzen 5 3500X-el való összehasonlítást a neten. Az ár mellett a 12 szál szimpatikusabbnak tűnt, így végül az olcsóbbat választjuk, és ha a ki tudja mikori jövőben (amikor a VGA árak normalizálódnak) mégis lenne majd 8 magos, akkor kisebb lesz a köztes befektetés.
Azt láttam, hogy az 1600-os csak PCIE3.0-át tud, a 3600-os már támogatná a 4.0-át, de ugye a meglévő VGA 3-ams, így inkább alaplapot vennénk olyat, ami ugyan ilyen proci foglalat mellett tudni fogja a 4-es PCI-t is.
Így az alaplapos fórum ajánlott lapjai közül a ASUS TUF gaming B550-PLUS lett a kiszemelt.Ez alapján, ha jól látom az 1600-os proci csak 2667 Mhz-es memóriát kezel, míg az újabb már 3200Mhz-est.
Naív kérdés, hogy attól még vehetünk-e most gyorsabb memóriát, az is menni fog a procival, csak nem használja ki a képességét, vagy nem fog menni?
Balage
-
Kiralybali
tag
válasz VirsLee #96061 üzenetére
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
Hát erre válaszoltam.
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
Ebből a videókártya most a fix, de ez egy kényszerű korlát. Épp a konfig összeállítása folyik. Monitor full HD egyenlőre, 144Hz-es beszerzése is opcionálisan tervezett.
3. Mennyi pénzt szánsz rá?
Van egy kb 300ezer keret proci+memória+lap+táp+ház+monitor(144Hz) kupacra. Azt keressük, mi fér bele.
Ami van, 970 EVO plus NVMe M.2 SSD.
Lehet a monitor halasztható, vagy a keret picivel növelhető.
VGA is kell majd, de az most esélytelen.4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz?
Új.
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled?
Nem igazán vagyok a tuning híve, mondjuk még az MMX-es processzorok idejéből volt egy tuningolós élményem, de eleinte gyorsabb gép, később instabillá váló fagyogatós cucc emlékei derengenek fel.
Eddigi szimpatikus opciók: Ryzen 7 3800X + Asus TUF B550-Plus Gaming (160K szumma)
Balage
-
Kiralybali
tag
válasz thomeef #96057 üzenetére
Nem a LOL-on lenne a hangsúly, hanem olyan gépet akar, ami újabb játékokat is elvisz és ha már ráköltünk számunkra fájdalmas összeget, akkor időtállóbb legyen.
Úgy emlékszem ha VGA-t vett az ember, akkor lényeges volt, milyen procit vesz, mert vagy nem tudta a proci gyengesége miatt kihasználni, vagy volt egy bika proci, amit nem használt ki. Itt is ezen megy főleg részemről a filózás, hogy a 110K körüli procik nem túllövések-e.
De tegyük fel, belecsapunk a lecsóba és 110K-t kipattintunk procira. Akkor mi a nyerő választás? AMD Ryzen 7 3800X ?
Ha csak a 60-70K-s szegmensben maradunk, ott mi? Ott is Ryzen?
[ Szerkesztve ]
Balage
-
Kiralybali
tag
Sziasztok!
A fiam számára gép cserén/bővítésen kell gondolkodnom.
Versenyszerűen játszik LOL-t, emellett szeretne majd stream-elni.
A jelenlegi gépében egy Sapphire Pulse RX570 van, és a videókártya árak mostani mértéke mellett annak cseréje szerintem halasztva lesz.
Ő fejébe vette, hogy egy 8 magos procit kellene venni, hogy később azt ne kelljen már cserélni. Én bizonytalan vagyok, hogy nem elegendő-e egy 6 magos 60-70K körüli proci is, valóban érdemes most meglépni a 100-110K körüli procit.Mit érdemes választani?
Milyen típust AMD vagy Intel inkább?Aztán az Inteleknél láttam, hogy van K meg F, meg KF meg sima. Úgy értelmezem, hogy az órajelek mások, emiatt más árfekvésű alaplapok is kellenek hozzájuk. Ez is egy kisebb káosz most nekem...
Balage
-
Kiralybali
tag
Sziasztok!
Netezéshez, max SIMS4 játékhoz keresek low cost procit 1151-es foglalattal.
A 20K alatti procikból melyiket "érdemes" venni, és miért épp azt?Üdv.
Balage
-
Kiralybali
tag
válasz bluyoo #49423 üzenetére
Köszi a választ.
Rákerestem erre a Haswell szóra, és látom, valami új technológia... Meg ahogy nézem a pcx listáján ezek a 1150-es tokozású cuccok, igaz? Ez a 1150 ez időtállóbb/újabb mint a 1155?
Elolvastam a cikket, bár nem lett kristálytiszta számomra a kép. Van benne ilyen, hogy "ár / teljesítmény arányban a G1620 a jelenleg kapható talán legjobb CPU", de a tesztben meg G2020 volt. Te meg Haswell-t ajánlasz, amiből az említett helyen 14K körül van a legolcsóbb G3220. A teljesítmény itt még arányos a 10 vs 14-el?
Ha jól látom Haswell i3 meg már 28k felett van...
Ha nem Haswell, akkor G2020 vagy G2030 is jól van árazva a teljesítményéhez, vagy a G1620 a nyerő az olcsók között?Amúgy tunning nem lesz. Alaplapban Asus vagy MSI-ben bíznék. (Asrock-ot vettem 1 éve 2-őt és az egyikhez egy fél éves szívókúra párosult, azaz maradok az általam jónak hittek mellett.) A linkelt lap csak egy példa volt, kb. árban még ok lenne, és nekem nem sokat mond a K Z H B betűkódok tengere.
Persze előbb a proci témát akarom lezárni, aztán jöhet hozzá lap kiválasztás és a többi finomság.Balage
-
Kiralybali
tag
válasz bluyoo #49417 üzenetére
Sziasztok!
Én is olcsóbb procit keresnék. 1155 foglalt esetén gondolom majd később bővíthetek. Pl. ebben a listában
Látok ilyeneket, hogy G1620, meg G2030, G2130, i3-2120 és i3-3240 10-15-26K árkategóriákban.
Ezek között teljesítményben is ilyen arányú ugrások vannak?
Gyerekeknek készülő gépbe lenne játékra (de itt lol,wow, heroes, diablo3, sims3 értendő), és grafika terén plusz VGA kell úgy is gondolom. Persze nem tudom i-3-nál már milyen a beépített GPU...A megadott procik amúgy milyen VGA-t tudnak meghajtani, mi az ami felett már nem éri meg melléjük rakni?
Alaplap milyen legyen? Ilyen pl.?
Köszi előre is a válaszokat.
Balage
-
Kiralybali
tag
válasz Alister71 #34849 üzenetére
A célom természetesen nem a meglévő gépem lecserélése, hanem egy 2. itthoni gép összerakása a gyerekek számára a lehető legkisebb keretből. Ezért kezdtem el az egyes alkatrészek kapcsán tájékozódni, hogy mi merre hány lépés.
Ennek során mondták, hogy a venni tervezett G530 kb ott van, ahol a jelenlegi procim. Így merült fel bennem, hogy akkor magam fogom az új lapot és procit használni a meglévő vga kártyával, és mivel a meglévő alaplapomon van integrált HD kártya (még ha nem is mai darab, de én azzal elvoltam több mint egy évig), az meg jó lesz a gyerekek gépébe, és spóroltam egy vga költséget most.
Sőt a gépem később is bővíthető lesz i3 vagy ix-szel a jövőben, de most 30K-t nem akarok költeni a 10K-val szemben.
Viszont az elmélet bukta, ha a jelenlegi procimmal még sincs kb. egy szinten a Celeron.[ Szerkesztve ]
Balage
-
Kiralybali
tag
1-2 napja kérdezősködtem proci vásárlás témában.
Akkor valaki linkelt egy proci összehasonlító táblázatot. A táblázat szerint a venni tervezett Intel Celeron G530 egy kicsit, de jobbnak lett minősítve, mint a meglévő AMD Athlon II X2 255 3.1Ghz-es procim.Az, hogy a Celeron csak 2.4Ghz-es, az AMD meg 3.1, eszerint a teljesítményre nincs kihatással? Biztos az órajel csak egy dimenzió manapság, de régen mindig a nagyobb órajelű volt emlékeim szerint a jobb.
Mi ennek (valami rövid, konyhanyelvű) magyarázata?
Ja még annyi, hogy a mostaninak 6.5-ös élmény indexet ad win7, míg a Celeronra rákeresve valaki azt mondja, hogy csak 6.1. Ezzel kell-e törődni?
Igazán, ha a meglévő játékokkal a Celeron is nyújtja legalább azt a teljesítményt, mint a mostani, akkor ok, de picit elbizonytalanodtam...
[ Szerkesztve ]
Balage
-
Kiralybali
tag
Sziasztok!
Kb. 15K körüli árért melyik most a best buy processzor? Celeron G620 vagy G630 vagy valami más?
Üdv.
[ Szerkesztve ]
Balage
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- i7 9700 , MSI Z370, 32GB DDR4 félkonfig
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7900X 12mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Garanciális AMD Ryzen 9 9950X 16-Core Box Processzor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest