- iPad topik
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Lenovo Thinkbook, Yoga széria
- Mini PC
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gömbike
senior tag
-
Mondjuk nem írta, hogy messzebb vigye tőle. Egyébként szerintem ez nem igaz. Még jobb is, ha a helyiség legtávolabbi pontján van a jeladó a hőkibocsátáshoz képest. Mert így mindenhol egyforma hőmérsékletet érhetünk el, nem csak a fűtőtest közelében lesz az a hőmérséklet.
-
föccer
nagyúr
alapvetően levegő-víz rendszert szeretnék, padlófűtéssel. Falfűtés nem kell. Kevés napsütés éri a házat, nyáron sem melegszik fel a ház. Még most is kellemes idő volt bent nyáron, pedig semmi szigetelés nincs. Bőven elegendő lenne a fancoil, ha egyáltalán be lenne kapcsolva. Elsősorban fűtési rendszerre kell
-
asci
tag
Köszönöm a választ!
Ezt találtam amely tetszik, de úgy nézem már kifutott:
Daikin FTX20J3 / RX20K
4,34 SCOP
180 ezer FtFTXF20A / RXF20A az utódja elvileg:
4,10 SCOP
200 ezer FtAz FTX20J3-ban van fotokatalitikus szűrő, heti és 24 órás időzítő programozás a leírások szerint, míg a FTXF20A esetén nem találtam ilyen leírást.
Mit tudnátok ajánlani? 4,1 SCOP fontos lenne, mert akkor már jó lenne H tarifa is.
Windy: Budapesttől északra 100km-re vállaltok munkát?
-
hary296
csendes újonc
Hali!
Klima termosztátját lehet valahogy finomitani? mert ha 24 fokra állitom fűtésnél felviszi 26 ra mire lekapcsol, viszont be meg csak 23-22 nél kapcsol, kicsit tág ez a zóna... -
windy
tag
válasz
föccer #25964 üzenetére
Szia!
Szerintem anélkül, hogy a helyszínt pontosan ismernénk nehéz konkrétumot mondani. a levegő-víz hőszivattyús rendszer nagyon komfortos és precíz hosszú távú megoldás lehet, arányaiban jelentős bekerülési költséggel. Levegő-levegő megoldásra is van több lehetőség, de ezt csak a hely lehetőségei az igények és a ráfordítandó összeg pontos ismeretében lehet megmondani, hogy melyik is lesz a befutó. Szóval, helyszíni felmérés, konzultáció, tervezés, számolás.....nagyjából ez a sorrend.
-
Male
nagyúr
Szerintem: Nappaliba egy, és a 7nm-esbe is kell egy, mert oda tuti nem jut máshonnan meleg. Az étkezőbe esélyes, hogy szintén kéne ( átjuthat valamennyi meleg a nappaliból, ha az ajtó felé nyomatod, de hidegben enni szerintem elég rossz... ott melegebbnek kell lennie, mint a nappaliban, szóval ez nem jön össze máshogy ). Onnan viszont a konyhába juthat elég, meg ott úgyis főztök, ami bemelegíti + a klímának se jó a konyha levegője, szóval én oda nem tennék. A fürdő-wc párosba meg kell valami pl infrapanel.
Szóval szerintem 3db kisebbel ez simán megoldható... és így az elhelyezésnél is csak arra kell figyelned, hogy ne rátok nyomja a levegőt direktben. -
nesa
veterán
Én úgy emlékszem hogy szeptemberbe kezdtem intézni és január első napjaiba rakták fel az órát.
A kulcsszó amitől minden ügyintézőt vert a víz H tarifa és minden ügyintéző elkezdett össze vissza rohangálni tanácsér hátha más mar látott ilyet, közel 20x kellett bemennem.Ja és a soha nem volt olyan hogy 2x ugyan azt mondták volna.
#25964) föccer
Multi helyett inkább 2 gépet árban majdnem mind1 viszont ha egy elromlik a másik még ott van.
-
föccer
nagyúr
Jó estét!
Nyakig vagyok egy házfelújításban. A sebes közeljövőben el kell döntenem, hogy milyen fűtési rendszer legyen bent és ehhez szeretnék tanácsot, segítséget kérni.
Engedjétek meg, hogy röviden leírjam az előzményeket.
Régi ház, évekig nem használt vascsöves fűtésrendszerre volt, plusz teljesen szabálytalanul volt bekötve a gázcirkó, megfejelve azzal, hogy a gázóra és a gázkazán egy bontásra ítéltetett melléképületben volt. A teljes fűtést újra kell építeni. A valamikori 1 ház + melléképületből hosszútávú cél a 2 lakás kialakítása lesz. Ebből jelenleg az első, nagyobb alapterületű lakás lesz teljesen megcsinálva, ellenben a másik lakás gépészeti előkészítését is megcsinálom, illetve az aljzatbetonozást (így a későbbiekben nem kell bontani a csatornának pl). Mindkét lakás fűtési energiaigénye ~6-7kW körül fog alakulni a munka végeztével, erre kell a fűtést igazítani. A nagyobbik lakásban 5 helyiség, a kisebbikben 4 helyiség lesz.
Erre kellene nekem egy elképzelés egy fűtő klímára, illetve rendszerre (1 multi kültéri? Külön minden helyiségre 1-1 külső? Esetleg levegő-víz hőszivattyú fancoillal?
Természetesen H tarifa kiépítés mellett, de ezt külön intézem.
A fenti elképzelést nagyságrendileg mennyiért lehetne kiépítetni, hogy biztonsággal működjön télen is, lévén nem lenne másik fűtés mellette.
Esetleg ha van itt egy Frici (a vállalkozó szellem), aki konkrét ajánlatot tud adni (nyilván felmérés után, Budapest, XX. kerület), azt is szívesen venném.
Köszi mindenkinek.
föccer
-
nesa
veterán
Amit az eon-nál adnak lapot azon van rajta, ki kell tölteni.
Végigcsináltam, nekem van H.
-
edk-
őstag
A rendelet azt írja, a +2 Celsius fok levegőhőmérsékletnél és +35 Celsius fok előremenő vízhőmérsékletnél mérve legalább 3 jósági fokú hőszivattyúra jár a H tarifa. Ez a paraméter split klímákra nem értelmezhető. Akkor viszont milyen split klímákra jár a H tarifa? Egy helyen ezt írják:
Az új SCOP érték szerint is igényelhetünk "H" tarifát/árszabást.
6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP
6,1-11,9 kW teljesítmény között 3.8-as SCOP
12 kW teljesítménytől 3-as COPDe hivatalos forrásban ezt nem találom.
-
nesa
veterán
válasz
Dr.Zoo #25951 üzenetére
Rosszul tudod a Geora kell 4, a H ra más vonatkozik.
175 sz közlönyben/43925 oldalon, ez a hatályos még mindig.
-
nemeth.akos
csendes tag
Sziasztok. Ma elvoltam a klimasnál, mindenképpen egy Gree márkát akart ajánlani hogy abban plazma szűrő minden benne van fullos gép, de en a Toshiba markat vagy a többi japant akartam, de a green 200 er a fullos kapom a Toshibabol meg a az alapot kapom 200 er 3.3kw körüli néztünk. Mi a véleményetek kell az a plazma szűrő ? Meg milyen klímát ajánlatok ti 3.5kw körüli kellene.? Megérné a green? Vagy aldozzak tobbet Toshiba plazma szűrésére ?
Meg másik Toshiba add 10 év garanciát 10 000ft ér, de azt nem tudjuk h teljes körű e? Felhívnám a magyarországi toshiba kirendeltséget de nem talaltam elérhetőséget, esetleg info vkinek ?
-
Lassú Víz
addikt
A klímám gépkönyvéből kiindulva volt benne egy ábra, amin adottak voltak a méretek. Azt is lerajzolták, hogy mennyi a minimális távolság a fal és a kültéri egység között. Megadták még a kültéri súlyát. A helyi körülmények ismeretében ennyi adat elég a tartó kiválasztásához. Mégis azt javaslom, hogy a telepítést bízza klímás szakemberre. Ő felmérés után hozni fogja a megfelelő tartót éppúgy, mint a megfelelő csöveket.
-
-
gorje
senior tag
Sziasztok!
Ismerősöm vásárolt 1 Midea klímát (moba30-12hfn1-qrd0gw) és megkért, hogy ehhez keressek neki kültéri fali konzolt/tartót. Tudnátok segíteni, hogy pontosan milyen is kell neki és hol érdemes megvásárolni ill mi mondható jó árnak. Plusz mire érdemes figyelni. Szigetelt fal esetén gondolom más a helyzet.
(egyébként mi a véleményetek erről a típusról?)
Köszi
-
válasz
LanyUs #25944 üzenetére
Jézusom, ezt az oldalt valami egyetemista lapátolta össze házi dolgozatként 2 nap alatt?
Brutálisan használhatatlan...
OK. Gondoltam akkor letöltöm azt a márkát ami érdekel excelben. Nincsenek formázva a cellák... dátumként ismer fel egy csomó mezőt ami nem az
+ nem tudom, de nem találom pl panasonicnak A+++ kategóriás gépeit. Szóval lehet hogy még csak nem is friss a lista. -
LanyUs
senior tag
[link] FTXC és FTXF között nem csak a dísz a különbség. Elsőre úgy tűnik, hogy szinte azonos a kettő gép paraméterekben, de -15 fokon már jelentős az eltérés:
Ph TBiv TOL
Model kW °C
RXF35A / FTXF35A"NEW !" 2,48 -15.0
RXC35A / FTXC35A"NEW !" 1,94 -14.0Árkategória ugyanaz.
-
Gömbike
senior tag
Lehet, hogy ez a hatályos jogszabály, de a gyakorlat azt mutatja, hogy 3 felett már nem kukacoskodnak.
Nekem most van folyamatban, a kivitelező is ezt mondta és el is kezdte a folyamat lebonyolítását, a démász ( vagy tudja fene mi a neve a nemzeti mutyi óta ) központjában is ezt a tájékoztatást kaptam.
Egyébként 4-es az értéke.
-
Male
nagyúr
válasz
hary296 #25936 üzenetére
Ha már úgyis megvan, a legbiztosabb, ha a klíma papírjával együtt beadod az igénylést... az még úgyis ingyenes, és nem kell hozzá semmit csinálni, csak a papírok kellenek. Ha elfogadják, akkor olyanra csináltatod az óradobozt, ha nem, akkor meg nem... ( az elfogadás után nem tudom mennyi idő van a kivitelezésre, de azthiszem elég sok )
-
hary296
csendes újonc
Nem vitatkozni akarok, de nem úgy volt hogy 3 cop feletti klimákra lehet igényelni a H tarifát? A készülék már megvan, de most a lakásfelujitás miatt az óradobozt is cserélnem kell, és ha már csinálom akkor a H tarifával egyben csinálnám, de félek azóta változtak a dolgok....
-
dobolan
senior tag
Felesleges itt ennyit hitetlenkedni a fogyasztásokon. Ismerősömnek és nekem is van indukciós tűzhelyünk. A különbség az, hogy mi használjuk is párom sokat főz, ő meg max teavizet melegít rajta. Nekem +2000 Ft a villanyszámlán, neki kimutathatatlan.
Ugyanez a helyzet más cuccal is. Van akinél napi 12 órában megy a TV, van aki meg este bekapcsolja másfélre. Nem lehet objektíven összehasonlítani két villanyszámlát, csak ha minden adat ismert.
-
erdey_a
addikt
válasz
elfelejtette #25923 üzenetére
tudom... de milyen érdekem fűződik hozzá, hogy már mától többet fizessek? addig is nekem dolgozik a pénz...
@Teaway: jogos... porszívó és mosogatógép is benne van. Vasalás ritka, sütő gázos.
-
emre
veterán
meg ilyen is, de ez még régebbi: Áramfogyasztás mérése - YouLess
-
emre
veterán
Urak!
Dobjátok fel inkább ezt a topikot a témával: Fogyasztásmérés a lakásban
-
törölt tag
válasz
Csabroncka #25918 üzenetére
149Kw aug.1-szept 1 közötti fogyasztás....cakli pakli, tokkal vonóval....
Abban amit írsz igazad van. Tényleg kéthavonta fizettem kb. 7 400,- Ft-ot...
-
elfelejtette
veterán
válasz
erdey_a #25922 üzenetére
A havi általány mértékét bármikor megváltoztathatod online. Én is tavaly augusztustól 185kWh-t fizettem, mert az volt az elmúlt év átlaga (amúgy minden hónapban fel van írva az óraállás). De decemberben, mikor felszerelték a klímát, amivel azután áprilisig fűtöttünk, azonnal felemeltettem 400kWh-ra a havi díjat, ami elég jó tervezés volt (sajnos a rossz nyílászárók miatt elég sokat megy a klíma télen), így idén augusztusra 62Wh túlfizetésem lett, és nem 1658kWh hiányom.
-
erdey_a
addikt
válasz
Gabesz84 #25921 üzenetére
Mert évente egyszer olvassák le az órát és abból képeznek a következő 12 hónapra átalánydíjat. Most 138 kWh óra után fizetek havonta. Ha a klíma ezt feljebb vitte (nyilván), akkor júniusban az elszámolószámla több lesz, illetve onnantól mondjuk a havi is emelkedik 150 kWh-ra. És ez így nekem tökéletes.
-
edk-
őstag
Üdv a szakértőknek.
Kétszintes szélső sorházi lakás alsó szintjére szeretnék klímát, nem elsősorban a nyári hűtés a cél (klíma nélkül sem vészesen meleg ez a szint), hanem inkább az őszi és tavaszi fűtés. Olyankor az alsó szinten már hűvös van, fent még fűtés nélkül is kellemes lenne a hőmérséklet. Bár viszonylag nagy alapterületről van szó (az alsó szinten az előszoba, konyha, nappali egy légtér, 52 m2, 2.70 belmagasság mellett), szerintem elég egy 3.5 kW-os berendezés.
Az alábbi modelleket néztem ki (japán típusokra korlátozva a keresést):
Panasonic FZ35-UKE (SEER 6.1 / SCOP 4.1)
Panasonic TZ35-TKE-1 (6.7 / 4.6) - Ezt több kereskedőnél rosszabb értékekkel látom, de a Panasonic katalógusában és az Euroventnél ennyi
Toshiba RAS13PKVSG-E (6.5 / 4.6)
Hitachi RAK35RPD/RAC35WPD (7.8 / 4.9)Mi a véleményetek ezekről?
-
erdey_a
addikt
válasz
jani4454 #25917 üzenetére
nyilván az lesz a hivatalos, de úgy számoltam, hogy (itt nem vezetem le, de egy klímás oldalon láttam a számítást) max. 42 Ft/ óra a klíma, de jellemzően ennél kevesebb. Namost nálunk max. napi 12 órát megy (éjszaka nem), tehát 504 Ft / nap => 2 hónapra (60 nap) ez 30240 visszaosztva 12-vel = 2520 forintos növekmény a havidíjban. De ez nálunk nagyon maximum. Egyrészt a számítás nem inverteres klímát vesz alapul, másfelől nem is megy 60 napig 12 órát a klíma. Nálunk biztosan nem. Ezért mondom, hogy több ezret tuti nem dob a dolgon havonta.
Megnéztem, júniusban volt leolvasásunk, így igazán pontosat én csak egy év múlva látok majd. -
-
erdey_a
addikt
válasz
jani4454 #25914 üzenetére
Már a múltkor sem értettem a rácsodaálkozást, de most direkt utánanéztem a mi számláinknak.
Mi 5095 forint áramot fizetünk havonta. Kb. 80 nm-es családi ház. Ennek világítása, 1 hűtő, 1 tévé, 2 telefon, 1 laptop, a mosógéphasználat (heti kb. 6 mosás), a hajszárító meg a kávéfőző van benne. Van öntözéshez egy szivattyú, meg egy elektromos fűkasza, de ez marginális. Szóval nem ördögtől való ennyi fogyasztás.
Ebben persze a klíma nincs még benne, mert éves egyszeri leolvasáson vagyunk, de a július+augusztusi klímázás éves szinten elosztva nem hiszem, hogy ezrekkel dobná meg a havidíjat.
Szóval nem mi fizetünk keveset, hanem ti sokat. -
hary296
csendes újonc
Üdv!
Gree comfort x 3,5 kw (GWH12ACC-K6DNA1D)
A lakásba csináltatnom kell új óradobozt, de nem tudom hogy ehhez Elmú-Émász területen lehet e H-tarifát igényelni, mert akkor már a kötelező dobozzal együtt megcsináltatnám azt is. -
Rick3D
senior tag
Sziasztok ,
Kaptam ajánlatot miszerint Gree Amber GWH12YC lenne a legmegfelelőbb de ezen kívül még adtak egy katalógust is amiben jó egypár van még ezen kívül. Csak azért bizonytalanodtam el mert olvastam pár felhasználó értékelését hogy a fent említett típus beltéri egysége túl zajos... Valakinek van tapasztalata hogy ez mennyire valós ? db alapján a beltéri 43 - 25 közé van írva.
U-Crown 43-20 , a többit nem is sorolom fel mert mind hangosabb a beltérije. -
Ispy
veterán
Sziasztok!
Új ház, új problémák témakörben szeretnék érdeklődni, hogy szerintetek hová és mekkora klimát lenne érdemes beépíteni?
Köszi!
...még annyi, hogy hővisszanyerő szellőztető berendezés is lesz a házban, nem tudom ez befolyásolja a klimák kiválasztását.
-
emre
veterán
Közben körülnéztem nálam milyen klímák jöhetnének szóba.
Két szintes épület, fűtött 120nm, a felső szinten dolgozik egy FTX35J3 / RX35K klíma nem kis megelégedésemre, és most az alsó szintre (szinte egy légtér+ lépcsőház kb 50nm fűtött) szeretnék egy gépet jobbára fűtésre. Itt nem annyira fontos hogy halk legyen, de a H tarifát rá szeretném kötni, az ár max 280k.
Javaslatok?Lista:
Panasonic KIT-TZ35TKE
Daikin FTXF35A / RXF35A Sensira
Gree GWH12YC Amber
Mitsubishi MSZ/MUZ-DM35VA
Panasonic CS/CU-RE12RKE RE StandardKöszönöm!
-
emre
veterán
A fogyasztás témához.
FTX35J3 / RX35K egység, április közepén beszerelve azóta aljzati fogy mérővel (EMT707CTL) fogyasztott 235kwh-t, ami kb1,5kwh/nap.
Egy ideig mikor folyamatosan működött írtam a napi villanyórás adatokat is, de abban ugye az egész háztartás benne van.(#25838) Gabesz84
Ez a Pana KIT-TZ35TKE piszkosul tetszik, lehet tetetek fel még egyet fűtésre.
-
nesa
veterán
Kőzetgyapot is jó ha megfelelő jól szellőző a ragasztó, és a színezés vagy nemes vakolás kizárólag mész alapú.
Általában az is elég lehet a vályognak ha 1 oldalról tud szellőzni Pl belül vályogvakolat meszelve úgy bátrabban lehet kívülről szigetelni, nálam viszont rendes vakolat van belül és műanyag festés síkra glettelt falak, így kívülről már nem merem lezárni, mindezt úgy hogy magas szárazon rakott terméskő lábazaton van, sokan azt is elcseszik hogy a termésköveket kifugázzák akkor viszont megindul rajta fel a víz, nem véletlenül kell azt szárazon rakni.
-
nesa
veterán
Nálam a külső falaknak kb 65-70% tégla, a többi külső fal vályog, én nem mertem a vályogot leszigetelni, csak a tégla falak vannak hungarocellezve, van a lyukacsos EPS azt állítólag vályogra tervezték, de állítólag csak a drága saját ragasztójával működik megfelelően.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPad topik
- Üzemidőre és teljesítményre gyúr a OnePlus Nord 5
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Kerékpársportok
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Büszke apukák és anyukák topikja
- További aktív témák...
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! ASRock AB350 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3050 6GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- AKCIÓ! GIGABYTE Z370P i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest