Hirdetés
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Jó okkal kerülte a felskálázást és a sugárkövetést a Nintendo
- Apple MacBook
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ottó58
senior tag
A karcos lemez nálam is volt jópár (hozták, írjam át, mert nem tudták), én sem.
Végső esetben políroztam és a Lite-on 10-ből kb 7-8-at be is olvasott.
Ha már megy tönkre a lemez- attól függ, milyen pontokat látsz, gyorsan átírni!
Vannak progik, ami kihagyja a hibákat, ott adatvesztést okoz, vagy pl. videó esetében kockázódást.
Én még ilyenről nem hallottam, hogy a lemezről mást olvasna le, mint ami rajta van. -
M107
addikt
válasz
Kezdő vagyok #21397 üzenetére
Meleg szappanos víz, utána hagyd megszáradni kis hajszárító alacsony meleggel. pár mp- ig és dvd törlökendő vagy szemüveg kendővel töröld át. . -
Kezdő vagyok
őstag
Sziasztok!
Azon gondolkoztam,hogy van pl.egy kicsit karcos rész,és valami minipötty-szerű a DVD lemezemen.
Ha gond nélkül lejátssza a DVD-író,kell-e foglalkoznom vele?
Vagy létezik-e az,hogy tévedésből más infót olvas be a lemezből,mint kellene?
Windows 10 van rajta,hivatalos oldalról letöltött,és a Windows Media creation tool programja írta ki. -
Ottó58
senior tag
válasz
cskamacska #21393 üzenetére
Tudod, mindíg ezt mondják: "a felhaszánlói élmény javítása érdekében"-úgyis ezt a választ kapod túlnyomó többségben. Így gondoltam.
Bizonyos kategóriáknál növeli a kattintást, holott egyszerűsíteni kellene."jeni" nekem is ez ugrott be: már nem is kérdezik meg, jó lenne-e, vagy sem.
Az optikai meghajtóról pedig az jutott eszembe, aki már nem használja, vagy nem is használta, főleg a fiatalabb korosztály, simán mellékvágányra teszi.
Egyéb:
A retro dolgokat sem kell félretenni, már régebben is írtam, mert hát példaként említem a DV kazettára anno felvett videókat most is meg lehet nézni, (több DVD tönkrement, mert hát a 100év?) vagy mégtovább; több kölcsönzős videókazettám van a 80-as 90-es évekből, tökéletes felvétellel, némelyiket még én bontottam ki és nézhető!!!
Másik: Már a memóriakártyát sem akarja a fiatal korosztály, mikor vett egy nem is olcsó telót, vetettem volna vele kártyát a telóba, kinevetett, úgyis felhőbe teszi. Éppen tegnap jött, hogy jó lenne áttenni, mert tv-n is megnézné.
Ha esetleg ilyen szempont alapján csoportosítanak, akkor nagyon mellélőttek, akkor elég lenne CSAK a mobil kategória, (úgyis afelé halad a világ, s már létezni sem tud némely ember nélküle), a többi mehetne az egyébbe, aztán lehetne keresgélni. -
jeni
félisten
válasz
cskamacska #21393 üzenetére
Egyéb ,igaz amit írtál az előbb.
azt is hozzá tenném,hogy a hardver főcsoportba miért került be a szoftver rész?
a kettő nagyon ütik egymást! -
cskamacska
addikt
válasz
Ottó58 #21389 üzenetére
Igen. Ha valami derogatív dolgot szedtél ki belőle akkor mellé lőttél, mert én is sajnálkozom. Egér és billentyűzet NEM EGYÉB HARDVER, még ha megőrülünk, és merevlemezen keresztül minden régi dolog egyéb is lesz, beviteli eszközre csak szükség van.
Amúgy nem tudom mi baj volt külön az optikai meghajtó főkategóriával, Blu-ray az kimondottan kurrens termék. Ha nincs netes stream, akkor csak lemezről lehet otthon legálisan filmet nézni.
Mint ahogy a komplett multimédia kategóriát is beömlesztették az egyébbe, így a hangkártyák, a külső hangkártyák, és a TV-audio főkategóriában pózoló DAC-ok kilométeres távolságra kerültek egymástól. Egy Asus Essence USB kütyü most külső hangkártya és az egyéb hardverek huszadik alkategóriájába száműződik, vagy DAC és akkor mehet a TV-audió főkategóriájába? Fejhallgató ugyanez pepitában.
-
jeni
félisten
válasz
cskamacska #21388 üzenetére
-
Ottó58
senior tag
válasz
cskamacska #21388 üzenetére
Ezt komolyan is gondoltad?
-
-
-
Piftuka
veterán
válasz
Ottó58 #21377 üzenetére
A soraidat olvasva eszembe jutott, mennyire jó, hogy megtartottam a "Hitachi GD-7500" DVD olvasómat.
Az például kiváló eszköz. Tökéletesen működőképes, csak az is IDE csatis, ezért az új gépemben nem tudom használni.
Volt egy kiváló Mitsumi 4x4x24x CD íróm is, de azt jó néhány éve odaajándékoztam a rászoruló családoknak gépet építő HWSW-s csapatnak. -
Ottó58
senior tag
Az én BDR 207-es íróm már régen nem adta ki a tálcát, vékony szíjat tesznek rá és könnyen megnyúlik, pedig nem is sokat volt használva, de egy szíjtárcsa csere megoldotta, mert új szíjam nem volt.
Az Optiarc és a Pio írásminősége jó, csak az olvasása marad alul a Lite-On, Samu és a régebbi LG-vel szemben.
Ettől függetlenül több is van mindkettőből (NEC-PIO), s nem is tervezem az eladásukat. -
Ottó58
senior tag
Nem biztos, hogy ékszíjas a Tiéd. Meg lehet hallani a hangjából.
IDE porthoz annyit, hogy vettem direkt erre a célra 1155-ös tokozású lapot, amin van IDE port, XP van rajta, ezen működik az összes régebbi program!!!
Most néztem meg a CD íróim, van 3, ami fogaskerekes megoldású (Plextor, Lite-On és egy CREATIVE-ez van rajta).
A Lite-On nagyon sokat volt annak idején nyúzva és még ír (Vannak tartalék lemezeim CD-DVD-Blu-ray).
Van LG-m, ami már szíjas tálcakiadással van ellátva 2003-as kiadás, a többi régebbi 1998-2001.
Eladni nem érdemes, nem sokat adnak most érte. -
M107
addikt
Annak idején még emlékszem igaz BD lemezek voltak 2 rétegű és itteni Ph tagtól lett vásárolva TDK- BD RE 50 GB 1-2X 5500 Ft /darab áron van még belőle 10 darab..... 2015 március környéke....
Na ezt soha nem adom el akkor inkább az enyészet !
Akkori kép róla.... -
M107
addikt
Régi Pio 206D-m igaz blu-ray író 2012 áprilisban lett véve 0 km-sen hibátlan pedig jó pár ezer lemezt írt és olvasott. A tavalyi 209-es Pio-m is tökéletes mondjuk össz-vissz 25 lemez után .
NEC írásminőség jó volt néha kiváló de olvasásilag 5-2 es nálam mindtől anno meg is szabadultam.
208 SE usb-s samu-m még a mai napig tökéletes 2015-ben lett vásárolva.
Mára nagyon kevés lemezt írok, lassan el is adogattam a minőségi lemezeim egy részét csak ami nagyon kell az maradt meg de abból bőven
UI:
Plextor dvd+r lefóliázva 300 Ft / db vitték el10 hengert csak mert nem használtam ,jó nem is magyar vette meg hanem egy osztrák magyar állampolgárságú illető pesten taliztunk fájt is a szívem a lemezek után.....
-
Orgi
addikt
válasz
Ottó58 #21377 üzenetére
Ezt olvasva felötlött bennem, hogy nekem van egy Plextor Premium 2 cd íróm, bontatlanul, sose használtam, dobozában pihen vagy 10 éve. IDE port híján nem tudom a gépembe rakni, illetve már nem érdekel annyira az akkori hobbim, amihez véve lett. Várható, hogy ebben is cserélni kell vmi szíjat majd szerinted? Mert eladását tervezem.
-
Ottó58
senior tag
válasz
Piftuka #21374 üzenetére
Múlt héten vizsgáltam felül az íróim. mindegyik jól működött, mielőtt elraktam (sok íróm van).
Egy TSHxxx íróval megírtam egy lemezt, utána semmi, csak a tálca működött.
Az Optiarc 7200A egyszerűen semmit sem "csinál", pedig működőképesen tettem félre.
Sajnos létezik, hogy állásban megöregszik a hajtószíj, elveszti rugalmasságát. Ekkor nem is adja ki a tálcát, esetleg többszöri gombnyomásra. Ez orvosolható. Mégpedig a régi írókból áttettem a szíjat, már ami egyezik, (ott még vastagabb szíjat raktak bele), és jó lett, vagy pedig a motor szíjtárcsáját cseréltem és így már működik.
A régebbi írók: a Samsungok közül CSAK A 223F bírja a strapát, igaz, ezen is szíjtárcsát cseréltem.
LG 4165, 4167 is tök jó (ezen vastag a szíj), és minden DVD lemezt megír és olvas.
Plextor 712A is tökéletes.
Az összes CD! íróm még tökéletesen működik, fogaskerekes megoldással adja ki a tálcát, és még por ellen is szigetelve vannak!!!"plam" : az időseknek hogyan mutatom meg pl. a nyaralási fényképet, videót, ha nem DVD-n?
Mert az még van nekik, az alap lapostévével is működik, de a pendrive és a külső merevlemez már nem kompatibilis.
Ha mondom, hogy felhőben van, legfeljebb felnéz az égre és széttárja a kezét.A DVD sem fog kimenni a "divatból" ahogy a kazettás-szalagos magnók, videómagnók sem, sőt egy-egy jól bevált példányért igen magas árat kérnek.
A DVD, Blu-ray írókkal is ez lesz. -
Piftuka
veterán
A külső merevlemet és a nagy méretű pendrive, vagy SSD technikai szempontból jó alternatíva az otthoni archiválásra, ám azok esetében sincsen semmi garancia arra, hogy pár év múlva is működni fog az eszköz.
A Cloud-ot én pedig a PI védelme szempontjából nem tekintem semmilyen szempontból lehetőségnek.
Archiválni, a jövőnek megőrizni adatot ugyebár az emben éppen ilyen jellegű (személyes, családi) információk esetén szeretne.
És ott van az említett film és játékgyűjtemény példája. Azokat csak optikai meghajtóval lehet használni.
Erre egyébként tökéletes megoldás volna a filmgyártók részéről, ha a gyűjtők számára - számla és termékazonosító ellenében - minden esetben lehetővé tennék az adott tartalom digitális letöltését is. Vagy eleve úgy jelenne meg minden film, hogy a korong mellett egy letöltési kódot is tartalmaz.
Akkor a fizikai tartalom mehetne a polcra dísznek, a fájlokat pedig minden további nélkül le tudná játszani az ember a megfelelő számítógép, vagy célhardver birtokában.
Csak sajnos erre nagyon kevés példa van. Nekem jelenleg csak 3-4 olyan BD kiadásom van, ahol a díszdobozhoz, és a lemezhez járt digitális formában is a film. (Főleg a Zavvi oldalán lehet vásárolni ilyen BD filmeket. Ám még ott sem általános. Messze nem az. Csak bizonyos kiadások esetében.) -
plman
tag
Nem kell ezen csodálkozni, hogy ilyen gagyi kb. "egyszer használatos" eldobható szintet képviselnek ezek. A többszáz gigás pendrive-ok, külső merevlemezek, illetve a felhő korában mi az a 4,7 gigabájt? Semmi. Ha belegondolunk egy ilyen alsó-közép kategóriás tulajdonképpen egy szuttyadék f.snak titulált okos mobilnak is többszörösen ennyi beépített tárhelye van, ami még akár bővíthető is.
Őszintén szólva én még azon is csodálkozok, hogy egyáltalán újonnan lehet még kapni ezeket. -
Piftuka
veterán
válasz
cskamacska #21373 üzenetére
Sajnos létezik!
Az én "hiper-szuper legjobb" SONY Optiarc AD-7260S íróm nagyjából 50 óra használat után adta be az unalmast.
3 év alatt történt mindez. Tényleg alig használtam.
Egyik nap még jó volt, aztán előbb "válogatni" kezdett, végül nem írt, nem olvasott be semmit. Sőt ezzel egy időben még a tálca kiadó mechanikája is elromlott. Nem adta ki a tálcát.
Éppen erről beszélgettünk itt nemrég. Én is archiválási célra vettem BD és DVD írókat. Van sok száz gyári DVD és BD filmem, eredeti CD és DVD lemezes játékszoftverem...
De mire megyek velük, ha elromlik az író?
És a fentiek tudatában még az sem megoldás, hogy "betáraz" az ember a jövőre nézve. Tehát veszek egy tartalék asztali BD lejátszót, és 1-1 tartalék írót a számítógépbe.
Mert ha ezek az állásban is elromlanak, akkor tök mindegy, nemigaz? -
cskamacska
addikt
válasz
wwenigma #21310 üzenetére
Létezik hogy ezek csak úgy magukban kimúljanak?
2015-ben egy tegnapra szükséges Win telepítésnél derült ki, hogy a ~2009-es AD-7173S NEC nem csak nehezen olvas, de konkrétan se nem ír, se nem olvas semmit sem. Akkor gyorsan lett véve egy Samsung SH-224DB ami akkor kiválóan is működött, és még tavaly is olvastam be vele lemezt. Most viszont úgy néz ki nem csinál semmit sem, nagy nehezen beolvassa a lemezcímkét az ikonnal, és utána csak az explorer várakozik folyamatosan Win 7 alatt. Öregebb IDE felületű SH-118 viszont simán megy másik gépben, pikk-pakk újraírta azt a kb 12-15 éves Phillips CD-RW-t amit a 224 be se olvasott.
-
M107
addikt
válasz
Bálnaborjú #21370 üzenetére
Próbáld meg újra megszerezni őket ha meg tudod.
Bár nem tudom milyen adatokról van szó, ha fontos dolgokról akkor illett volna biztonsági másolat is több példányban.UI:
Ha hibás a lemez azt egyetlen program és hardver sem javítja ki és meg, 2012-ben írt PANA BD-R 25 GB tavaly egy kis folt jelent meg kb 700 MB oda lett mondjuk mp3 tehát megvolt máshol de egy BD-író és olvasó sem olvasta pedig vagy 4-5 el próbálkoztam.
Minőségi volt a lemez és mégis lett rajta hiba, mondjuk még a 2013-ban írt verba DVD+R UAE lemezeim amin a családi dolgok vannak mai napig tökéletesek.
Sajnos ezeket sem lehet már nagyon beszerezni anno is darabja 350 Ft volt. átalg lemez 45-75 Ft volt akkor, max csak az archiváló lemezek kerültek kicsit többe mint 350 Ft .
Nem a magyar ÁF-ás ára gondoltam. Rendelés japán-ból -
Ottó58
senior tag
válasz
Bálnaborjú #21370 üzenetére
Az sem fogja tudni beolvasni.
XP- korszakban ALCOHOL 120-al olvastattam, ami a hibást kihagyta, de csak akkor működik, ha nem folyamatosak a hibák. Kihagyja a hibákat, esetleg kockázódik néhol a kép, de túlnyomórészt menthető. -
Bálnaborjú
tag
Sziasztok!
Segítséget kérnék régi, részben olvashatatlan CD-R és DVD-R adatmentésében tapasztalt személytől. Sok kommersz CD és DVD íróval próbálkoztam, az isopuzzle programot használva, de sajnos még mindig vannak olvashatatlan szektorok. Anno mindet ellenőriztem írás után, de a média gyenge minőségével nem számoltam, az olvasási hibák mindnél a lemez vége felé jelentkeznek, azt hiszem, ez tipikusan elöregedési tünet. A kérdésem: érdemes lenne egy Blueray olvasóval próbálkozni? Arra gondolok, hogy mivel annak sokkal nagyobb az adatsűrűsége, talán a sűrűbb mintavételezés miatt a sikeres hibajavításnak is nagyobb az esélye. Lehet, hogy tévedek. Leginkább konkrét tapasztalatok érdekelnének. Előre is köszi.
-
plman
tag
Az Asus 24b5st írót plextor irova lehetett alakítani már gőzöm sincs hogy hogyan de működött a dolog, mert kiprobaltam. A bios is és a rendszer is plextornak ismerte fel az írót. Asszem 891sa rá alakult at de a franc se tudja mar, de nekem úgy rémlik, hogy mintha liteonna is atlehetett, mivel annak volt a klonja plextor és az Asus is. de azt már nem próbáltam ki. Egyébkent itt a fórumon írta valaki a módszert.
-
Ottó58
senior tag
válasz
Kezdő vagyok #21364 üzenetére
7243S van.
A régebbi (IDE) LG íróim is jól olvasták a karcos lemezeket, de SATA-s LG-m nincs.
ASUS nekem nem vált be, egyetlenegy ASUS BD íróm van még, de az általa megírt lemezt sem képes olvasni, csak a BD asztalim (LG) tudja kezelni.Talán az ASUS Samsung belsős volt mostanában.
-
Ottó58
senior tag
válasz
Kezdő vagyok #21360 üzenetére
Van egy ilyenem, szinte új állapotban, keveset használom, mivel 524A-val olvastatom a régi, karcos lemezeket, amit már szinte egyik író sem olvas! (100 évet jósoltak a lemezeknek!)
Szerintem a legjobban olvasók a Lite-Onok, főleg ha régebbi lemezekhez fogod használni.
Írás minőségében gyengébben teljesít, mint PIO, de megír minden lemezt, míg a Pioneer szereti a minőségibb lemezt. -ezért van több típusú íróm.
A Sony-NEC is jó író, de hamar kidobja a hibaüzenetet karcos lemezeknél. -
jeni
félisten
válasz
Kezdő vagyok #21359 üzenetére
célnak tökéletes!
-
Kezdő vagyok
őstag
válasz
Kezdő vagyok #21359 üzenetére
erre senki?
-
Kezdő vagyok
őstag
Sziasztok!
Windows telepítésre használnám,illetve régi lemezeimet lejátszani.
Ez milyen?
[link] -
batyus086
csendes tag
Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy van egy Windows telepítő ISO-m ami majdnem 7GB. Ezt kétrétegű DVD-re ugye úgy kell kiírni, hogy csak simán az ISO fájlt kiírom akár Nero-val mintha sima DVD-t írnék? A rétegváltást ilyenkor magától határozza meg az író program, nem kell vele külön foglalkozni? Csak simán kiírom az ISO fájlt és jó lesz? -
bajuszatti
tag
Eredményekben Gazdag Boldog Új Évet Kívánok Mindenkinek!
-
Piftuka
veterán
Köszi az info-t!
Az a probléma, hogy nem értek a szereléséhez. Nem akarnám elrontani azzal, hogy szétcsavarozom.
Egyébként a fenti kérdésekre vonatkozóan... Milyen meghajtót érdemes venni a jövőre gondolva is?
Illetve a másik, hogy a jelenlegi Pioneer BD írom alkalmas az M-Disc-ek megírására? -
M107
addikt
De fel élénkült a fórum -
Ottó58
senior tag
válasz
Piftuka #21347 üzenetére
Én nyugodt vagyok, de az idézeteid és a kérdéseid alapján ez jött le.
Akkor most idézek tőled: "Ezért aztán érdemes a VHS gyűjteményt bedigitalizálni, mert még pár év, aztán a legkíméletesebben tárolt kazetták tartalmát sem tudja az ember lejátszani a készülékén." - cáfolandó! 1989-ben felvett videó (lagzis) tökéletesen lejátszható. 10 éves DVD sokszor elveszti az adatokat-akkor miről beszélünk?
Kb.12-13 éves mini DVD-s kazettáról tökéletesen lejátszható a felvétel-ennyi. -
Piftuka
veterán
válasz
Ottó58 #21346 üzenetére
Szerintem mindenek előtt, nyugodj meg, kérlek!
Ez egy internetes fórum, ahol nem úgy működnek a dolgok, hogy mindenki csak a neki írt hozzászólásra válaszolhat.
- Ha figyelmesen megnézed, láthatod, hogy éppen én is segítséget kértem. Semmi negatív nem volt benne, sőt!
Olvastam a hozzászólásodat, és annak kapcsán kérdeztem. Azokra a kérdésekre szeretnék választ kapni, tisztelettel!
Ugyanis én is archiválási célokra vettem a Pio BD írót. Ha nem tudok vele olyan lemezt írni, akkor süthetem... (És nem írtam még vele BD lemezt. Most akarok venni megfelelőt.)
Az LG írót nem ismerem, és nem láttam más BD írót sem még. Én egy "egyszerű felhasználó" vagyok, nem "író guru", azért kérek itt segítséget.
- Az pedig a fórummotor hibája, hogy egy hozzászólás esetében (főleg, ha az hosszabb) nem lehet szövegdobozokat használni; azok segítségével idézni.
Én így oldom meg... a célja annyi, hogy áttekinthetőbb legyen, hogy pontosan melyik kérdésemet, illetve megjegyzésemet konkrétan mire írom.
Láthatod, hogy még szépen tagoltam is. Ahogyan mindig.
Tőlem nem látsz áttekinthetetlen "wall of text"-et soha.
- Ami a videókészülékeket illeti... Egy kicsit ott más a helyzet. Könnyebb a hozzáértőknek otthoni körülmények között szervizelni.
Bár "agyonhasználtat", aminek "roncs" a feje, abból sem szabad venni. Ám ha megkímélt a berendezés, akkor a legtöbb esetben gond nélkül játssza le a kazettákat.
A VHS területen amúgy éppen utóbbi a probléma. Hiába tartós a berendezés, a kazetták szalagján egyre romlik a felvitt tartalom minősége. A technológia hátránya. (Magnószalagokra ugyanez igaz.)
Ezért aztán érdemes a VHS gyűjteményt bedigitalizálni, mert még pár év, aztán a legkíméletesebben tárolt kazetták tartalmát sem tudja az ember lejátszani a készülékén.
Az viszont tény, hogy az optikai meghajtók egyre ócskább optikát kapnak. És én emiatt is elgondolkodtam azon, hogy ha a Jóisten is úgy akarja, és jó egészségben megérem a ~90-100 éves kort, akkor vajon min fogom megnézni a régi családi felvételeket, illetve a DVD & BD filmgyűjteményemet... -
Ottó58
senior tag
válasz
Piftuka #21345 üzenetére
Elég negatív a hozzáállásod más jóindulatú segítségéhez, amit nem is neked fogalmaztam! idézetek nélkül is lehet kérdezni. Én nem feltételezek, csak a tapasztalatom írom IDE!
Az első kérdésedre a válasz: - "telefon az orvosnak: doktor úr! Lázas vagyok, szédülök, mi a bajom?" Azt neked kell tudni, milyen lemezt nem "szeret" az íród. Valószínű még nem próbáltál elég lemezt.
Láttál LG-n kívül olyan írót, ami M-Discet ír? A kérdezőnek írtam az LG-t, mert fontos neki az M-Disc írás.
"(Tartalékba lehet, hogy én is veszek)."-azért, mert én még írom a lemezt saját magamnak, (egyedivé teszem, nyomtatom stb.) és amit a másik nem ír meg az LG lehet, megírja. Egyébként is hogyan mutatom nagyanyánknak a nyaralási videót? Azon a g..i telón, amit még szemüveggel sem lát jól?
A kollégád valsz. csak telót használ, vagy nem tudja hová tenni a retro cuccokat. Sok embernek van még kazettás HI-FIje és videómagnója is, pedig már rég "kiment a divatból". A közelmúltban láttam egy Pana vid.magnót 100ezerért hirdetve!!! Ráírtam, hogy egy nullával eltévesztetted, de ő azt írta vissza, így is elviszik, mert ritkaság, nemsokára licitáltak és elvitték!
Tudod, még a 70es években készült super8-as filmet is meg lehet nézni, mert van még hozzá lejátszó, azaz vetítő, de a kollégád nem biztos, hogy tudja. -
Piftuka
veterán
válasz
Ottó58 #21344 üzenetére
"minden lemezt megír, nemúgy, mint a Pio BD207, ami válogat."
Nekem Pioneer BDR-209D íróm van. Az is válogat?
"Ha fontos az M-Disc, akkor [EZ] lehet a Te íród. "
Miért, az annyira jó író? Vagy ez az egyetlen, ami megírja az M-Disc-eket is?
"(Tartalékba lehet, hogy én is veszek)."
Erről jut eszembe... Az egyik kollégám, aki anno sok évig a Philips gyárában dolgozott vezető pozícióban furcsának tartotta, hogy én még gyűjtöm a DVD és BD filmeket.
Elmondta, hogy már akkor (~15-20 éve) is lecserélte a Philips (de a többi gyártó is) az optika lencséjét üvegről, a kevésbé tartós műanyagra.
És azt kérdezte, hogy "milyen eszközön fogod megnézni a gyűjteményedet ~5-10-20 év múlva, amikor már nem működik egyik mostani optikai meghajtód sem?"
Nektek mi a véleményetek erről? Érdemes beruházni "tartalék" meghajtóra, amit aztán nem használunk egészen addig, amíg nem szükséges?
Mi a garancia rá, hogy az "állásban" nem adja meg magát az eszköz?
És egyáltalán...
-
Ottó58
senior tag
Lite-on BD írót fogok venni legközelebb is. (Ha lesz magyar oldalon).Tesztképes, nem akadozik a tálcája, minden lemezt megír, nemúgy, mint a Pio BD207, ami válogat.
ASUST nem veszek többé, a saját maga által megírt lemezt nem tudja beolvasni, egyedül csak az asztali LG viszi, még a SONY sem!-és valószínű SAMU belsővel lehet, mivel a DVD írókba is sokszor Samut tettek.
Ha fontos az M-Disc, akkor [EZ] lehet a Te íród. (Tartalékba lehet, hogy én is veszek).M107: Tudom, SAMU párti vagy, én meg nem! Többször írtam, hogy a SAMSUNG íróknak a tálca megfelelő működése a gond, amikor már kicsit idősebb az író. Nekem az eddigi összes SAMU-val ez történt, többszöri gombnyomásra sem adta ki a tálcát, ki-be járt magától.
A most használt 223F-ben cseréltem szíjat, motort, ugyanaz! Figyeltem, miként működik a motor, ekkor vettem észre, hogy a szíjtárcsa forog és nem viszi a szíjat, még az újat sem.
Régi magnómotor szíjtárcsáját áttettem (kb. 1mm-rel nagyobb átmérőben) és láss csodát, tökéletesen működik-tervezési hiba lehet a SAMUNÁL.
Megjegyzem, a többi írónál még idősebb korban is feszesebb a szíj! -
GIJoe
addikt
válasz
Ottó58 #21336 üzenetére
Ajánlásodra Lite-On BD írót vennék külsőt, leginkább Mdiscel arhiválni... (családi anyagokat)
A gyártó honlapján a EB1-et hozza, első blindre kicsit borsos, ezért
googlézés > amazon belefutottam a köv. kommentbe:
"First of all, this product is just an enclosure with a Pioneer BDR-UD04 in it. The drive itself is a standard laptop drive, and seems to be rather solid - if you can get this cheap it may be a good deal just for the drive inside." -
Piftuka
veterán
Köszönöm az info-t!
Van 5.25-ös helyem. Éppen új gépet állítok össze, ilyen házba.
A mostani gépemből (amit az adatlapomon látsz), átpakolom a Blu-ray írómat abba.
És a jelenlegi gépben a helyére beteszem az Lite-On iHAS meghajtót, amit - olvasván a javaslatodat - megrendeltem.
Az optikai meghajtót egyébként eredeti játéklemezek és időnként a CD lemezeim lejátszására használom.
Az írás funkció célja pedig archiválás. Éppen most keresek olyan DVD és BD lemezeket, amelyekre érdemes írni.
(Amúgy a jelenlegi gépemben a SONY meghajtóm anno a legjobbak közé tartozott. Ez volt a "best of the best" ajánlás... aztán talán 15-20 lemezt sem írtam meg vele, és elromlott az optikája.Azóta tulajdonképpen csak "dísznek" van a gépemben. Már a tálcáját sem adja ki. Ehhez képest bármilyen más belső meghajtó csak jobb lehet...)
-
M107
addikt
UI:
Bár írtam már Külső Samu SH-208SE íróval UAE- lemezt 4 éve és még mindig tökély, sajnos tesztelő írom nincs, de még mindig tökéletesen gyorsan beolvassa bármi. -
M107
addikt
válasz
Piftuka #21339 üzenetére
Ha van 5.25 helyed akkor mehet, de manapság már kevés olyan ház van és kevesen vesznek belső írót sajnos már nem erre halad a jövő, ezért is írtam inkább külső bár nem mondtad mennyi lemezt írsz meg majd vele heti/ havi/ éves szinten.
Ha meg tényleg csak alkalmanként kell akkor bőven elég egy külső...
A belső ( minőségi író ) mellett amit már csak használtan kapsz, már csak az szól ha van minőségi lemezed régebbről mert már nem gyártanak olyanokat pl UAE-es Verbatim -
Piftuka
veterán
Sziasztok!
Belső, SATA írónak/olvasónak is a "Lite-On" termékeit ajánljátok?
Amennyiben igen, melyik típust keressem? Vagy teljesen mindegy?
Köszönettel:
Piftuka -
Pete1
tag
válasz
morhoon #21332 üzenetére
Szia,
Szerintem az ASUS DRW-24D5MT író biztosan M-DISC kompatibilis, de az Opti Drive Control-lal nem biztos, hogy használható, mert talán LG belsős. A hozzáértők majd kijavítanak...
Azt tudja valaki, hogy a Lite-On Ihas 124 vagy az Ihas 122 a jobb vétel, melyiket érdemes megvásárolni, ha Opti Drive alkalmazással akarok lemezeket tesztelni? -
morhoon
csendes tag
Sziasztok!
Tudtok belső SATA DVD írót, ami M-DISC kompatibilis, és Opti Driveval is működik?
Köszi,
m -
M107
addikt
válasz
Ottó58 #21329 üzenetére
Sajnos vagy nem sajnos már csak kiegészítő tárolásra érdemes használni az optikát.
Persze minőségi lemezeken UAE VERBA, PANA MEI... pl maradnak a cuccok és a fontos dolgok sokáig akár 8 évig is ennyi al legidősebb PANA lemezem BD szinten.
Kb UAE Verbáim is ennyi idősek de mind olvasható... dvd fronton...Több ezer lemezem meg ami volt csak úgy az már kb 10 zsiguli hátsórésszel elment tavaly előtt
+ Amit még anno megírogattam haveroknak az arany ezüst korban
UI:
Nálam már 2018 ban lezárult az optikai korszak csak a nagyon fontos dolgaim mennek ki és ideiglenesen telepítők util dolgok RW-k re.
Ezért van még író egy 206D 2012-2019 ( működik csak kint van most tartaléknak) és egy 209 PIO. ami most bent van a gépben. 2019-kb 2026 ig addig meg már .....mi lesz a személyes fontos adatok tárolásának módja. -
b1sti
senior tag
Köszönöm szépen Nektek!
-
Ottó58
senior tag
Igaz, nem az előző kérdéshez tartozik, de a SAMU 223F tűrhetően olvas, de nem úgy, mint a Lite-On, csak az a bajom, hogy 25ször kell megnyomni a gombot, míg kiadja a tálcát, van hogy azonnal vissza is akarja húzni, hozzá sem nyúlok, meggondolja magát és visszamegy a helyére. Szíjat cseréltem, ezzel-azzal próbálkoztam, hiába. Ez az egyetlen megtartott SAMSUNG íróm, volt amelyiknek emiatt törtem el a tálcáját.
Ha már a lemezeknél tartunk, van PRINCO és ARITA (rózsaszín) lemezem, lejátszható állapotban, talán 2004-2005-ben írtam LG 4040B íróval. Ezeknek sem jósoltak sok jót.
Megjegyzem: A BDR PIO-nak sem jobb az írásképe, mint a Lite-On írómé (iHBS112), sőt az ASUS sem válogat, megírja úgy-ahogy, de még minden LG lejátszó lejátszotta, ami ő maga (ASUS) sem lát!
Blu-ray Lite-On még mindig az első helyen szerepel nálam, amint lehetőségem lesz, veszek még egy újat.Mekkora égés volt, amikor a haver hozott egy lemezt, betolom a BDR PIO-ba és NEM ÍRJA MEG,-hibaüzenet. ASUSSAL nem akartam, így adtam a saját lemezemből helyette neki.Ezekután beraktam a Lite-On-t a gépházba.
Az író és lemez kérdése örökké vitatéma lesz. -
M107
addikt
Pio 209 D ha alap használatra kell ha kell a Dvdram írás akkor D jelzés nélkülit.
Mivel már nem nagyon írok, így nem tudok a lemezekről nyilatkozni, de a Pio még a sza..t is megeszi
Saját 206D -m még mindig működik 2012 Ápr vétel és 2013 máj gyártás.
A mostani 209 -es Pio-m meg nem írt még sokat, mivel már csak backup-ra van használva.UI:
LHT-s lemezeket a PIO, Buffalo, Lite-on és a Sony kezeli a legjobban....
Saját Saját LHT Verbáim 2014 óta köszönik jól vannak pedig az itteni fórumozok 80% a halálukat keltette 1-2 éven belül és most lassan 2020-at írunk napi használat un Mp3 Flac szól róluk -
Ottó58
senior tag
Szia!
Én mindenképp külső-belső felhasználásra Blu-ray írót vennék, mivel visszafelé kompatibilis DVD-CD írásra.
Bővebben Lite-On írót, ezzel tesztelni is lehet a megfelelő programmal a lemezt.
Külsőben nemigazán vagyok jártas, de nagyon sok belső íróm van, amit a megfelelő lemezhez használok, mert nem minden lemezt ír "szépen, hiba nélkül" egy bizonyos író!
Belső Blu-ray íróim közt a legjobb a Lite-On, minden lemezt megír válogatás nélkül, amit a Pio BDR207D NEM!-kidobja hibaüzenettel, (főleg az újraírhatót) Lite-On megírja! Az LG Blu-ray lejátszóm akadásmentesen lejátsza, a SONY BD viszont nem.
ASUS BD íróm a saját megírt lemezét sem tudja olvasni, Lite-on, LG beolvassa.
Ja, még eszembe jutott, hogy a régi íróim, amik nem olvasták a lemezt, pl. SONY-NEC, az LG megtette. SAMSUNGOT nem szeretem, mert egy idő után önállósítja magát a tálca, sokszori gombnyomásra sem jön ki, ha pedig kijött, meggondolja magát és visszahúzza-a legtöbbel így jártam 203D-től a 223F-ig mindegyikkel. A piok nagyon jók voltak, de csak a széles (IDE) kábelesek.Félve jegyzem meg, de úgy tudom az ASUS SAMSUNG belsőt használ- de ezt ne vedd készpénznek.
Összefoglalva: tapasztalataim alapján a mostaniak közül Lite-on, vagy LG és Blu-ray! -
b1sti
senior tag
Sziasztok!
Szerintetek melyiket vegyem kevés felhasználásra?
ASUS SDRW-08D2S-U LITE
LG GP57ES40
Lite-On eBAU108Még nem sikerült eldönteni, hogy inkább cseréljek házat és abba vegyek... ha a csere mellett döntök, akkor melyik lenne jó választás? Mi ajánlott vétel?
-
jeni
félisten
válasz
fidokaaa #21324 üzenetére
cseréltesd ki a notiban az írót,gariban kötelesek!
le kell adni hibára,hogy rosszul írja a lemezeket.ha pedig nem garanciális a cucc akkor tudni kell,hogy 12,7mm vagy a 9,5mm vastagságú író van benne?
az többet segítene ha leírod pontosan melyik laptopja van meg neki?
amúgy lehet kapni gyárilag egybe szerelt külső írókat is.
ha sokat ír és kell a stabil minőségi írás,akkor egy külső 5,25 ház és abba egy belső normál PC írót vegyen,ill. szereltesse össze valakivel.
-
fidokaaa
csendes tag
Sziasztok
Sajnos nincs tapasztalatom a témában (kiemelt első hozzászólást pedig nem találtam), ezért előre is bocsi, ha már ezerszer le lett irva hogy mi az ajánlott.
Szóval én vagy 7-8 éve nem irtam semmit, de a vak unokatestvérem rendszeresen szokott ilyet csinálni a notebookján. Nemrég kapott egy új gépet, de sajnos a gyárilag belerakott eszköz csak kb minden második tipust tudja irni.
kérlek ajánljatok olyat eszközt ami:
-notebookba való
-minden diszket ir
-lightscribe, labelflash nem lényegköszi előre is
-
-
Bogyó bá'
nagyúr
Sziasztok!
Külső DVD-írót keresek, asztali géphez, szubnotihoz, és esetleg - ha működik vele - akkor Sony Bravia okos TV-hez. Kizárólag olvasóként lesz használva, én már 7-8 éve nem írtam egyetlen DVD lemezt sem.
Erre az Asus-ra 5 év garancia van, és az ára sem vészes. van USB type-C csatlakozója is, tehát "jövőállónak" tűnik. Szerintetek meg szabad venni?
-
M107
addikt
válasz
Ottó58 #21318 üzenetére
Már csak a nagyon fontos családi dolgaim archiválom ki + 2 lemezre abból is minőségi panákra, de van pár henger egyéb LHT és gyengébb minőségű lemezem pár hengerecske, oda adni nincs szívem inkább akkor ott menjenek tönkre bontatlanul.
Régi jó Plextor -r is van egy-egy érintetlen henger + egyebek szerintem ők is úgy csak bevégzik...
-
Ottó58
senior tag
Én gyűjtöttem a jobb írókat, de arra az elhatározásra jutottam (kb.másfél éve) , hogy már csak BD írót szabad venni.
Mióta 4k-s tv-m, Blu-Ray íróm van (asztali), azóta csakis BD lemezt írok.
A Pana 920 felvételét is Blu-Ray lemezre írom.
Ha pedig kell DVD-t írni, azt is vele írom. -
schulc99
aktív tag
M107
és
jeniKöszönöm!
-
M107
addikt
válasz
schulc99 #21314 üzenetére
Ha már használtan veszel nézz itt szét a hardveraprón.
Amúgy egyik se ezek közül.
A pio meg már nem minőség főleg ez a model......
Nec meg haklis az olvasásra, viszont kiváló az írásminősége.Jobban jársz amúgy, [link]
Pioneer BDR-209DBK stabil tartós és öszvér
Nekem még megvan a 206D-je több ezer lemez írás után is beton stabil 2012 Áprilisban vettem 0 km-rel. -
schulc99
aktív tag
Sziasztok!
Kinéztem két használt DVD írót, csak nem tudom melyiket vegyem meg.
-Optiarc DVD RW AD-7240S
-Pioneer DVR-217FBKMelyik az ajánlottabb?
Esetleg van valami tesztprogram amivel le tudom tesztelni az írókat?
-
M107
addikt
+1
Sajnos a felhozatal ami most van már minőségben, tartósságban sem a régi talán még a nem rég vett 209 PIO ami a 206D-m váltja majd le az még, de az BD......
Reméljük 2012-2019/2020 2026-ig kitart...... -
wwenigma
Jómunkásember
Pár ev utan megint hasznaltam volna a lassan 10 éves Optiarc AD-7240S írót, elsőre nem sikerült neki a mutatvány, állt vagy 3-at magában.
(azert poros mert kidobas elott fenykepeztem)
Előtte egy RW lemezt sem sikerult törölnie...Utana elovettem egy DL lemezt, a rétegváltást nem sikerult megoldania olvasásnál csak másodjára, viszont azota párszor beolvastattam vegig, meg az RW-t is formazni tudtam vele, jelenleg a RAM lemezekkel dolgoztatom. Egy kicsit elfáradnak ezek álltukban ugy nezem.
No de a lenyeg, jelenleg gyk mindegy milyen irot vesz az ember? Egy ismerosom akar venni, csak lemezt kell olvasnia gyakorlatilag...
-
Dave567
addikt
Sziasztok
Melyiket érdemes venni, külsőt vagy belsőt?
Tudtok valamit ajánlani, 20000 Ft alatt?
-
Silex
aktív tag
Sziasztok!
Olvasgattam a topicot, de nem igazán tudtam dönteni.
DVD íróra lenne szükség, egy régi IDE csatis HP-t cserélnénk le. (Nem nekem lesz.)
SATA-ás belső csak DVD íróról lenne szó, a fő szempont hogy jól olvassa a régi archívumot.
Ennyi a lényeg, egy jó LITE-ON-ra tippelek.Köszi!
-
angyalpc2
aktív tag
Sziasztok
Nem igazán vagyok járatos a témában, de Sata belső DVD írónak mit érdemes választani?
LG GH24NSD5
LG GH24NSD1
LITE-ON IHAS124-14
ASUS DRW-24D5MTkb 4e ft körül
Eddig LG íróim voltak: pl GH24NSC0
Nem túlzottan gyakran használom...de ha van valamelyik kerülendő...
GH24NSD5 és a NSD1 között mi a különbség?
Kösz
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Jó okkal kerülte a felskálázást és a sugárkövetést a Nintendo
- Apple MacBook
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hobby rádiós topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- 2TB Samsung M3 Portable külső merevlemez HDD 100/99
- Hozz a Nyuszi Tárolót! Seagate IronWolf 4TB (ST4000VN006) INGYEN FOX-al Érdekel?
- WD Blue SN580 2TB NVMe SSD - garancia
- 1 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD - STEAM DECK
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T420 - i5-2GEN I 8GB I 320GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! 64GB (2x32) G.Skill Trident Z RGB 3600MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo ThinkBook 14 G2 - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 12GB - 256GB SSD - Win11
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest