Hirdetés
- Ilyen videokártyát választana a DOOM Slayer
- Üvegben nem szűköldködő GameMax mikrotorony, "lopakodó" alaplapokhoz is
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Androidos tablet topic
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- Házimozi belépő szinten
-
PROHARDVER!
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2025 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
Új hozzászólás Aktív témák
-
BRABUS113
aktív tag
válasz
gaben88 #94095 üzenetére
Ilyen házam van ablakosba, elöl nekem 2x140-es venti és még elöl 3x120-as venti van (fent 2x120 és hátul 1x120), mivel előre belülre és kívülre is tudsz szerelni. Így akár ha megtudod oldani előre mehet az AIO külön-külön kell felszerelni a radiátort és a ventit hozzá és a kártya hossza megmarad (355 mm)
Nekem a CPU mellet Dark Rock Pro 4 van, szerintem tökéletes rá. 70-75C BF2042 alatt.
Az Airflow brutál, itt a videó hozzá: [link]
Kérdezz bátran szívesen segítek a házzal kapcsolatban.
Pár kép a gépről:
[link] -
jimpo
senior tag
válasz
gaben88 #94098 üzenetére
Amennyire én tudom, a fekete és a barna Noctua -k között nincs hőfokbeli eltérés. Olyan tuti van hogy gyártási szórás, de az is ~1°C lehet.
A függőleges felületek alapból nem porosodnak annyira mint a vízszintesek.
Működés közben meg ugyan mindegy... Előbb utóbb poros lesz a cucc.
Természetes légáramlat meg alapból nem játszik, már egy befújó vagy kiszívó ventilátor mellett sem.Ha túlnyomás van a házban, ergó több a befújó mint a kiszívó ventilátor, akkor még inkább kiszorítható a meleg levegő minden "apró" nyíláson. Igaz egy full Mesh oldallap nem kis felület.
Ami fontos halk gépnél, a folyamatos légcsere. Friss "hűvös" levegő pótlása, illetve a felmelegített "használt" levegő mielőbbi kifújása, szívása a házból.A méretes nagy hőleadó felülettel, rendelkező bordázat már csak hab a tortán.
-
gaben88
őstag
Koszi a linkeket, atnezem oket!
Erdekes, hogy azt irjak a D15S-el is nyert 2-3 fokot es halkabb lett. Meg a ket ventis D15-el csak, csak, de az egy ventis S-el is. Erdekes! Amugy a fekete es a barna Noctuak kozott van difi?
Haz: nem zavar be a halos oldal a legaramlatba? Meg nem lesz tul poros ugy a gep? Ettol tartok csak az uvegessel szemben!
-
Ilyen, amikor valaki 8 évig nem takarítja a procihűtőt.
-
jimpo
senior tag
válasz
gaben88 #94095 üzenetére
A Mesh oldallapon szerintem a kártya is tud kitolni nem kevés hőt, meg úgy minden.
Egyébként itt egy Build Fractal Design North + Noctua NH-D15S 340 mm hosszú GPU-val.
Azt nem tudom felülre férne e venti, a képen nincs az tuti... BELEFÉR igaz sima Noctua NH-D15
Érdekes ebben a házban egy mákdaráló azaz egy be quiet! Pure Rock Slim
De lehet nézni több építést a házzal. -
gaben88
őstag
Ugy nez ki belevagok a haz cserebe es ahogy kaphato lesz megint, venni fogok egy feher Fractal Design North hazat (hogy uveges vagy racsos oldallal, meg nem tudom, johet erre is pro/kontra)! Igy keresek az alabbi konfigba a 280-as Silent Loop 2 AIO helyere uj leghutest.
5800x3D CPU
X570 Aorus Master alaplap
G.SKILL Trident Z Neo RAM-ok
4070Ti/4080 vagy 7900XT(X) VGA-t akarok majd meggA cel az lenne, hogy a leghuto halk, minosegi es jo hatasfoku legyen, nem lenne rossz, ha tudna kb az AIO-m szintjet hangban es hutesben. Nagyon szerettem a Silent Loop 2-t, de csak elore ferne be az uj hazba, ugy meg csak 300mm lehetne a VGA max hossza. Ar, kb mind1, csak jo legyen es elferjen. En elso korben a Noctua NH-U12A-val szemezek. Szerintetek?
-
Sziasztok!
Most épülő konfigra az alábbi hűtőt szemeltem ki:
Noctua NH-U12S chromax.black (NH-U12S CH.BK)
A konfiguráció:
CPU: Ryzen 5 7600X
MB: ROG STRIX B650-A GAMING WIFI
VGA: Sapphire Radeon RX 6700 10GB DDR6
RAM: Corsair 32GB DDR5 5200MHz Kit(2x16GB) Vengeance White
M2 SSD: Corsair 500GB M.2 2280 NVMe MP600 GS
PSU: Corsair 750W 80+ Gold RM750 (2021)A házikó egy Asus TUF Gaming GT502 Tempered Glass Black.
Szerintetek megfelelő a kiszemelt hűtő?
Előre is köszönöm!
-
HugóBoss
tag
Sziasztok!
Adott egy AMD Ryzen 7 5800x
Most egy viszoynlag hangos és kalap sz*rt érő noname venti kerepel rajta, ezt szeretném lecserélni.
A lényeg, hogy hűtse a procit és halk legyen.
Ami biztos, hogy a BeQuiet Dark Rock Pro tr4 nem csak hogy nem kompatibilis, de 2cm-rel nagyobb, mint ami befér a házba.
(Karácsonyra kértem a kompatibilis verziót, de a tr4 megzavarta a családot, ami mindegy is, mert gondolom az sem férne be) (ugyan itt sosem használt BeQuiet Dark Rock Pro tr4 eladó)
Az sem baj, ha vízhűtés, de akkor zárt rendszer legyen, ne kelljen piszkálni.
Ha 30ba belefér, akkor boldog vagyok, ha több, akkor szomorúan veszem meg.
RGB nem kell, mert nem is érdekel a dolog és nem is látom a házat.
A ház tipusát nem tudom. Asus rog strix g15dk. AMit ehhez adtak.Köszi!
-
DFB
tag
válasz
Jack Oneill #94089 üzenetére
Nem a venti miatt, hanem az alaplapra rögzítés miatt.
Azóta megnéztem kb 10e a bq venti, de hogy rámegy-e azt nem tudom, de még itt sincs a hűtőm -
DFB
tag
válasz
Jack Oneill #94086 üzenetére
Nem tudom, én nem szoktam állítani semmit, max a memoriát hogy xmp-n menjen.
Nem sokkal nagyobb, mint a slim.
Azon más venti van ahogy néztem.
Halkabb, más a motorja, 4 helyett 6 polusu és nem 80e az üzemórája hanem 300e.
Gondoltam azt esetleg kicserélem talán valamikor.Vagy valamelyik Corsair ventit olvastam hogy jó.Ezeknek még nem néztem utána.
Nekem eddig mindig gyári Intel volt.Az nem ilyen nagy nehéz batár.
Félek is kicsit tőle.
Ezt örülök ha egyszer ráimádkozom.Aztán a későbbi esetleges pasztázással mi lesz azt nem tudom.Jobb lenne valami más megoldás a rögzítéshez, hogy ne kelljen nyomni, de nem nagyon akarnak rajta változtatni. -
RaPiDsHaRe
aktív tag
Sziasztok!
Kitöltöttem a kérdéseket, köszönöm aki tud segíteni.
1.: Mennyit szánsz a hűtőre? 15-30 eFT között szeretnék találni valamit.
2.: Milyen házba kerül? Corsair Carbide Series 300R
3.: Milyen alaplapra lesz? msi b450 tomahawk max
4.: Processzor típusa? AMD Ryzen 7 5700X
5.: Ramok típusa? CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT
6.: Egyéb igények? (fekete, passzív, stb.) Nincs -
Jack Oneill
veterán
Nem en szereltem, hanem ahol vettem a gépet. Viszont nyar elott pasztazni fogom, mert elvileg a gyari paszta van rajta, majd kiderul, milyen szetszedni. Sulyra szerintem azert nem kicsi, illetve vigyazni is kell vele, mert pl amikor kiszallitottak, elhajlott utkozben, merges is voltam, de gyorsan kicsereltek. Mint kiderült, nem jol szallitottak. Az a fekete szin amugy nagyon vagány. Szerintem nagyon halk, ua BIOS-bqnbaz rpm-et, akkor sem hangos, de vegul hagytam a gyari ertekeken.
Ha mar itt tartunk, erdemes BIOS-ban allitani ezen pl magasabb ertekre? Artok vele, felesleges? -
DFB
tag
válasz
Jack Oneill #94083 üzenetére
Pure rock 2 lesz, de nem a fekete
-
DFB
tag
válasz
Jack Oneill #94083 üzenetére
Szia!
Köszi a választ.
A dark rock slim-et néztem most, az tiszta réz , de inkább ami fontos , hogy halkabb, más a motorja meg a ventije hsszabb élettartamu, cserébe rendelni kell és drága.
A normál rock 2 meg a black azt hiszem csak festésben különbözik.
Bre tudtad könnyen szerelni, nem túl nehéz a súlya? -
DFB
tag
Sziasztok
Szerintetek egy i5 11400 hoz elég egy Bq Pure rock slim 2 vagy pure rock 2 jobb lenne?
Nem lesz húzva, de lehet később ki lesz cserélve pl i7-re.
20W a különbség a két hűtő között, és lehet a slim hangosabb, viszont a rock 2 az sokkal nehezebb is és nagyobb.Köszönöm a választ.
-
Rain2013
csendes tag
Sziasztok!
CPU hűtő vásárláshoz kérnék segítséget.
1.Mennyit szánsz a hűtőre? Max 25 ezer ,de jöhet használtból is.
2.Milyen házba kerül? AeroCool Aero One
3.Milyen alaplapra lesz? ASUS ROG STRIX B450-F Gaming II
4.Processzor típusa? AMD Ryzen 5900X
5.Ramok típusa? Kingston FURY Beast 16GB (2x8) DDR4 3200MHz
6.Egyéb? Jelenleg látok használtan egy Noctua NH-U12S-t 25 ezerbe és egy Arctic Freezer 34 eSports DUO-t 16 ezerbe. Hang nem számít, pusztán teljesítményben (nem 1-2-3fok) lenne ezektől jobb újonnan/használtan?Jelenleg egy Arctic freezer 7x hűti a cput, ekkora kerettel megérné egyáltalán cserélni?
(Edit: elég jó az airflow a házban, 7 case fan van benne jelenleg)Előre is köszönöm!
-
batyuska100
senior tag
Sziasztok!
20k-ból kéne egy léghűtés I7-8700k-ra, a mostani Arctic Freezer 13 Pro kevésnek tűnik (75-85°C játékok közben, cpu stresszteszt alatt 90 fölé is ment). Egy öreg Maxdata torony gépházam van, kb 160mm-ig férnek be hűtők (az Arctic is nyomja ki az oldalát), az alaplapom egy MSI B360 Gaming Plus. Szabvány méretű, hűtőborda nélküli ramjaim vannak, de a későbbiekben lehet hogy lesznek komolyabbak is, ezt vegyük számításba. Egyéb igényeim nincsenek. Köszönöm!
-
válasz
3.Aragorn #94077 üzenetére
Maga a hűtő modell ma is megvan a piacon, nem tudom pontosan, hogy milyen módosításokat végeztek rajta az eltelt évek alatt (ventiváltás biztos volt).
Maga a lefogató keret létezik, csak jó lenne tudni, hogy a Te verzióddal is kompatibilis-e. [link] [link] Több is van, Én azt mondanám vedd fel valamelyik bolttal a kapcsolatot. -
laca500
aktív tag
válasz
cszolee79 #94071 üzenetére
Köszi szépen, én is hasonlóképpen álítottam be.
PPT: 142
TDC: 95
EDC: 120
CO: -25 -30 --27 -27 -10 -21 -30 -10
Boost Override: +50 Mhz(4,9 GHz)
Scalar: AutoEddig egész jól muzsikál.
R23: all core 15156 pont és a hőfok 60-75⁰C, a ventik meg 45%-on mennek.
Prime95: hőfok 75-90⁰C, a ventik ugyan 100%-on pörögnek, de ez csak egy teszt. Nem ez fog menni állandóan.
Még csak a Elite Dangeros: Horizons van fent, ami alatt 50-60⁰C-nál megáll! QHD felbontás. -
cszolee79
csendes tag
válasz
laca500 #94052 üzenetére
Nekem is 5800X van, ez is felment 90 fokra. Kis mókolással a BIOSban (vagy Ryzen Masterben) a limitekkel, most ezekkel a beállításokkal használom:
PPT: 142 -> 100W
TDC: 95 -> 75A
EDC: 140 -> 95AAllcore teljesítménye minimálisan alacsonyabb, játékozás közben nincs változás, az a pár core amit használ így is felmegy 4850mhz-re. Darktide közben 65-70 fokos.
Scythe Ninja hűtő, 1db Arctic P12 PWM PST venti 600-1000rpm-en.Ne félj kevesebb wattot adni neki, csak jobb lesz
(legalábbis a hatékonysága)
(Szintén Darktide, GPU 200W: 81fps, 180W: 78fps, 160W: 75fps) -
-
laca500
aktív tag
Már tizen éve megvan. Ez miatt is gondoltam, hogy esetleg már elkelne egy váltás! Az alján van 1-2 apróbb karcolás, nem tudom ez mennyire befojásolja a dolgot!
Ma egész nap keresgéltem, különböző beállításokkal próbálkoztam, és úgy néz ki, hogy sikerült rátalálnom a youtube-on egy beállításra ahhol a PPT, a TDC, az EDC és a Boost Overide (4900Mhz-ig felmegy) beállítását magyarázza el, ami az 5800X prociknál is megfelelőnek mutatkozik! Plusz még tegnap előtt végigfutott (6-7 óra) a Hydro 1.2F és utána az 1.2H, ami kidobott egy magonkénti minuszos CO beállítást. A kettőt öszeboronálva egész jó lett a dolog, és most egy Prime95 alatt 75-90 fok között, az R23 alatt meg 60-75 fok között megáll a hőfok! Prime alatt ugyan 100%-on, R23 alatt meg csak 45% körül mennek a ventik.Egy MSI X470 Gaming Carbon pro lapom van, a legfrissebb BIOS van fent. A proci csere miatt muszáj volt frissíteni.
Ezt is érdemes lenne egyszer megnézni. Lehet, hogy ha lefutnak az ünnepek, és lesz időm, akkor megnézem ezt is, hátha ez is javít a dolgon.
-
jimpo
senior tag
válasz
laca500 #94057 üzenetére
Érdemes lehet leszedni a hűtőt.
Venni egy szike azaz selejt-vágó pengét és azzal megnézni a hűtő talpát. Vágófelület rátesz a talpra átlósan, keresztbe hosszába. Majd ha olyan a helyzet, (mikor fény felé fordítod és "átlátsz" a penge, illetve a talp között bármilyen pozícióban) akkor csiszolás...
Nálam a Alpenföhn Brocken ECO Advanced talpa főként a sarkokon érintkezett a procival.Kapott egy kis P400 csiszoló-papírt, meg fél óra munkát és jóval jobb lett a helyzet.
Plusz lehet a légcsere sem elég a házban, érdemes megemelni a fordulatot a házventiknél. Udervolt már írtad hogy megtörtént, ha ezek nem segítenek akkor házhűtő + borda csere. De az már zsebbe nyúlós...
-
-
Komoko
újonc
Sziasztok! Nemrég vettem egy Corsair iCUE H100i ELITE (nem CAPELLIX [link] ) AIO-t. Szeretném lecserélni a két 120-as gyári ventit, mert kissé hangosak (1850rpm/31,5db). Noctua a cél, viszont nagyon nem vagyok képben a lapát típusait illetően. Segítenétek a választásban? A cél, hogy az új is tudja legalább az 1850-et, de halkabb legyen. Ezen kívül szeretném kikérni a véleményeteket az Arctic ventikkel kapcsolatban. Látom elég jó áron vannak, és halkak nagyon. Valóban ennyire jók?
Köszi szépen ha segítesz!
-
7Heads Drago
veterán
válasz
laca500 #94057 üzenetére
A megfelelő bios van fent a lapon?
Nem csak 1 feszt lehet a cpu-nál állítani, mindegyik átlagos?
A másik amire gondoltam hogy a hűtő egyik leszorító lába nem-e megsérült átszereléskor. Stabil-e a hűtő a procin? Találkoztam már hasonlóval.
Az új gépeknél vannak itt nálam nagyobb szakértők is. Már ha hajlandóak tollat emelni. -
laca500
aktív tag
válasz
7Heads Drago #94054 üzenetére
Nem tudom mi lehet még a probléma, kétszer vettem le, és pasztáztam át, MX4-es paszta lett alátéve. A proci topikjában is sokan panaszkodnak, hogy nagyon melegedős ez a típus. Nem tuningolok, itt is csak a proci feszültségét vettem lejjebb (ajánlásra), hogy ne menjen 90 fokig a hőfok. Végül is, így megáll 75 környékén, csak fullon pörögnek a ventik, de így teljesítmény vesztés van. Szeretem a csendet, ezért érdeklődtem, hogy esetleg egy újabb, jobb hűtővel kivitelezhető-e, hogy ne keljen lejjebb venni a feszültséget, a ventik meg ne pörögjenek ennyire.
Na de akkor, ha jól gondolom, szerinted nincs értelme a cserének!?#94053MarkusSchulz
Köszi.
Majd én is megnézem valami húzósabb játék mellett is.
Hány %-on mennek a ventik, hogy tartja ezt a hőfokot?
Jól látom, hogy a cpu feszültség 1.3000V-ra van maximálva?Nem hiszem, hogy vastagon lenne a paszta felkenve. kb. egy bosószemnyinél egy picivel kevesebbet szoktam középre tenni, és mindig átlósan húzom meg a csavarokat.
-
válasz
7Heads Drago #94054 üzenetére
Lehet vastagon kente a pasztát és/vagy nincs jól rögzítve a hűtő.
-
Ghost84
aktív tag
Sziasztok! Tudtok ajánlani valani léghűtőt ami lehűti a 13700k procit és nem túl hangos? Ár max 50e ft. Egy MSI z690 tomahawk alaplapon lenne és egy Fractal R5 házba.
-
7Heads Drago
veterán
válasz
laca500 #94052 üzenetére
Mondjuk ezt most nem igazán értem. A régi procid 65W TDP-vel bírta az új 105 W TDP-t már nem? Miközben ha jól nézem 220 W-ig jónak kellene lennie....? [link]
A 4-es széria is 250W-ig jó szóval nem sokkal jobb az se. Ha húzod a procit nyilván magasabbak ezek az értékek, de akkor se a duplája....
Nem valami más a gond? -
laca500
aktív tag
Szasztok!
Van egy Be quiet dark rock pro c1-em, eddig nagyon jól és hangtalanul tette a dolgát. Igaz, csak egy ryzen 2600-t kellett hűtenie.
CPU csere volt, helyette egy Ryzen 7 5800X lett beszerelve, viszont most a proci tesztnél felmegy a hőfok 90 fokra és max fordulaton pörög. Próbáltam állítani, de csak a proci feszültség csökkentésével megy lejebb, így viszont a teljesítménye is csökken.
A kérdés az lenne, hogy érdemes lecserélni valami újabb, hasonló hűtőre? Pl. egy Dark Rock 4 pro-ra? Esetleg valami más, olcsóbbra!? Nyerek vele valamit? Elérhető mondjuk a 75-80 fok és, hogy ez mellett ne legyen hangzavar? A házikóm egy Be Quiet Silent Base 802. -
kromatika
veterán
Sziasztok. Üdv a topikban Régen jártam itt, régebben én is ajánlottam
Most viszont segítségre lenne szükségem. Adott 2 db hűtő. RAIJINTEK EREBOSS [link] vs Prolimatech Megahalems Rev C [link] haveromnak a legfontosabb lenne a csend.Az egész konfig arra van ki hegyezve. i5-11600 as proci van, alacsony bordás ramok, és 170 mm magas befogadás képes ház.Később szeretne majd váltani K-s procira ,kisebb tuningal. A RAIJINTEK-en lévő vékony venti helyett van egy thermalright ty-147 14 cm-es venti azt használná. Jól gondolom e hogy a kb 700-800 rpm es sebeségen valószínű hogy jobban teljesítene a RAIJINTEK borda ,a nagyobb lamella távolság miatt,ami álltal ugye a szellősebb bordák közé tartozik. Vagy esetleg már itt is megverné a Prolimatech Megahalems ugyan evvel a ventivel? Második kérdésem hogy ha a későbbiekben a K-s procinál és némi tuning nál, kb 1200RPM-en már sokkal jobban teljesíteni azonos ventivel a Prolimatech Megahalems? Köszi előre is a választ
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja, hogy a fórumozóknak segítséget nyújtson processzor léghűtések kiválasztásához. Kérdezés előtt kérlek töltsétek ki az összefoglalóban szereplő 6 pontos kérdéssort, amivel az ajánlást segíteni tudjátok. Ebben a topikban nem foglalkozunk kompakt vízhűtésekkel (AiO).
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- Melyik tápegységet vegyem?
- Filmvilág
- ASUS ROG Ally
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Kolink KL 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Xiaomi Redmi Note 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest