Új hozzászólás Aktív témák

• Molydeus

őstag

válasz Cray Tyler #105459 üzenetére

Megígértem magamnak, hogy nem kontárkodom taktilis témába, de nem tudom megállni. :B
    Amit most írok szigorúan magánvélemény és abból a néhány saját tapasztalatból és a jóval több hozzászólásból körvonalazódott, amit az évek alatt átolvastam.

A halkított taktilis, különösen a gyenge taktilis egy hálátlan téma.
    Munkahipotézisként tegyük fel, hogy az ember a taktilitás, halkítás és sima járás háromszögön belül keresünk valamilyen elfogadható kompromisszumot.
    A taktilis huplik - az egzotikus kivételektől tekintsünk el - a stem lábain vannak, amik a fém leaf-fel érintkezik, ami önmagában is a nem sima járás egyik forrása. Én úgy tapasztaltam, hogy még lineárisoknál is a rugó után talán a legnagyobb hatása a kapcsoló járására ennek az érintkezésnek van. Ezen a fém-műanyag kontakton a hupli geometriája szándékosan ront, ez adja magát a taktilitást.

A gyenge taktilis switcheknél sokunk nem is döccenést érzékelnek, hanem reszelést. Ha a lábat vagy a leafet megkenjük, akkor könnyen eliminálhatjuk ezt a reszelést, emiatt a gyártók nem is szokták kenni ezeket.
    Vagyis gyári állapotban reszelnek. Ha minden egyéb zajforrást kiiktatunk - pl. a puha szilikon padokat a stem oldalán hangsúlyosan megkenjük, hogy ne susogjanak - ez a reszelés még hallható is lesz. Szóval vagy simán jár és igazán halk lesz, de akkor nem lesz igazán taktilis, vagy reszel, de nem lesz teljesen halk.

Erős taktilitás esetén jobb a helyzet, mert maga a huppli jellemzően nem egy kezdeti lineáris szakasz után "hirtelen" jön ("P"), hanem már az elején elindul és viszonylag magas és hosszabb púp ("D"). Utóbbit lehet pl. az említett Tribosys 3203-mal simábbá tenni. Mondanom sem kell, hogy ilyennel kent gyári switch nemigen akad, szóval marad a drága, eszköz és időigényes kézi kenés. Az eredmény viszont legalább lehet jó.
    Különösen, mert a kínálat is nagyobb halkított "D"-ből és van arra is lehetőség, hogy elhagyjuk a susogó szilikon padokat (pl. teljesen nylon házas Haimu x Geon Silent Tactile vagy a Wuqee Studio Silent Tactile).

Szóval nem egyszerű döntés.

M.

Új hozzászólás Aktív témák