- Musk megerősítette, újabb országban indult be a Starlink
- Ígéretet tett a Microsoft, az EU szabályai szerint játszik
- Fával feldobott, kábelrejtő Lancool ház tűnt fel a Lian Li portfóliójában
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Színes, szemkímélő E Ink monitor jött a BOOX gondozásában
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hisense LCD és LED TV-k
- Azonnali fotós kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Projektor topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Apple asztali gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- MWC 2025: bemutatkoztak a 10. generációs Lenovo IdeaPad notebookok
-
PROHARDVER!
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Molydeus
őstag
válasz
Cray Tyler #105459 üzenetére
Megígértem magamnak, hogy nem kontárkodom taktilis témába, de nem tudom megállni.
Amit most írok szigorúan magánvélemény és abból a néhány saját tapasztalatból és a jóval több hozzászólásból körvonalazódott, amit az évek alatt átolvastam.A halkított taktilis, különösen a gyenge taktilis egy hálátlan téma.
Munkahipotézisként tegyük fel, hogy az ember a taktilitás, halkítás és sima járás háromszögön belül keresünk valamilyen elfogadható kompromisszumot.
A taktilis huplik - az egzotikus kivételektől tekintsünk el - a stem lábain vannak, amik a fém leaf-fel érintkezik, ami önmagában is a nem sima járás egyik forrása. Én úgy tapasztaltam, hogy még lineárisoknál is a rugó után talán a legnagyobb hatása a kapcsoló járására ennek az érintkezésnek van. Ezen a fém-műanyag kontakton a hupli geometriája szándékosan ront, ez adja magát a taktilitást.A gyenge taktilis switcheknél sokunk nem is döccenést érzékelnek, hanem reszelést. Ha a lábat vagy a leafet megkenjük, akkor könnyen eliminálhatjuk ezt a reszelést, emiatt a gyártók nem is szokták kenni ezeket.
Vagyis gyári állapotban reszelnek. Ha minden egyéb zajforrást kiiktatunk - pl. a puha szilikon padokat a stem oldalán hangsúlyosan megkenjük, hogy ne susogjanak - ez a reszelés még hallható is lesz. Szóval vagy simán jár és igazán halk lesz, de akkor nem lesz igazán taktilis, vagy reszel, de nem lesz teljesen halk.Erős taktilitás esetén jobb a helyzet, mert maga a huppli jellemzően nem egy kezdeti lineáris szakasz után "hirtelen" jön ("P"), hanem már az elején elindul és viszonylag magas és hosszabb púp ("D"). Utóbbit lehet pl. az említett Tribosys 3203-mal simábbá tenni. Mondanom sem kell, hogy ilyennel kent gyári switch nemigen akad, szóval marad a drága, eszköz és időigényes kézi kenés. Az eredmény viszont legalább lehet jó.
Különösen, mert a kínálat is nagyobb halkított "D"-ből és van arra is lehetőség, hogy elhagyjuk a susogó szilikon padokat (pl. teljesen nylon házas Haimu x Geon Silent Tactile vagy a Wuqee Studio Silent Tactile).Szóval nem egyszerű döntés.
M.
Új hozzászólás Aktív témák
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Synology NAS
- PlayStation 5
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Windows 11
- Napelem
- Autós topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Logitech G915 Wireless mechanikus (tactile) billentyűzet (US)
- Redragon Anivia, wired mechanikus billentyűzet, RGB, magyar
- Turtle Beach Vulcan II TKL Pro // Számla + Garancia //
- Redragon Draconic Compact RGB Wireless Red Mechanikus, Bluetooth gaming billentyűzet, magyar
- WS Silent Tactile kapcsolók, 70 db
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Black Használt, újszerű állapotban
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! HP ZBook Firefly 14 G9 üzleti notebook- i7 1255U 32GB RAM 512GB SSD nVidia T550 4GB Win11
- Samsung Galaxy A13 4G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest