-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
-
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék megkérni minden kedves fórumozót, aki gépajánlást szeretne, hogy a Téma Összefoglalóban összeállított kérdéssorra szíveskedjen pontosan válaszolni. Így nekünk is könnyebb az ajánlás, illetve gyorsabban is megy az ajánlás.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ReSeTer #159790 üzenetére
Keretösszeget nem írtál, illetve nem tudjuk, hogy mekkora házba kell. Ha ATX a ház, akkor MSI B450 Gaming Plus Max / BB450 Tomahawk Max.
Ha microATX: Akkor MSI B450M Mortar Max.Ramból 2*8GB DDR4 3000Mhz+ G.Skill Aegis / Ripjaws V / SniperX, Crucial Ballistix / Ballistix Sport, Patriot Viper 4 ~20-25k
-
válasz
Mclovin #159787 üzenetére
Alaplap: Asrock B450M Pro4-F ~25k
CPU: Ryzen 3 3100 ~36k (4 mag / 8 szál, nincs IGP)
Ram: 2*8GB DDR4 3000Mhz G.Skill Aegis ~21k
VGA: Apróról egy RX 570-580 / GTX 1060 ~30-40k
SSD: 240-250GB Crucial BX500/MX500 (5 év garancia), Patriot Burst, PNY CS900, Adata SU800, Samsung 860 Evo (5 év garancia) ~11-15k
Ház: Zalman S2 ~10k
Táp: FSP Hexa+ Pro 400W-500W / Hydro Pro 500W (80+ Bronze), EVGA BR 450W (80+ Bronze), Gigabyte P450B-P550B (80+ Bronze), Chieftec GPE-400S (80+ Bronze, nincs PCI-e csatlakozó!!), Be Quiet System Power 9 400W-500W (80+ Bronze), SilentiumPC Vero L2 500W (80+ Bronze), Segotep 500W GP600G (80+ Gold) ~14-21k
Össz: 147-168k
VGA-t muszáj lenne apróról venni, mert 1650S azért kellene minimum, viszont az ~65k-tól indul.
Esetleg ramon tudsz fogni 2x4GB-al, de szerintem felesleges. -
válasz
Dexter68 #159785 üzenetére
Alapvetően nem rossz. Prociból mehet esetleg 3700X / 3800X is, bár sokkal nem olcsóbbak, akár maradhat is.
Viszont hűtő mindenképp javasolt (XT-hez főleg, ahhoz nincs gyárilag)
Alpenföhn Sella (129mm) / Ben Nevis (140mm) / Ben Nevis Advanced RGB (159mm) / Brocken 3 (165mm) / Deepcool Gammaxx 300 (136mm) / Gammaxx 300R (136mm), Gammaxx 400S (155mm), Gammaxx GTE (157,4mm, RGB) / Be Quiet! Pure Rock 2(155mm) / Pure Rock Slim (125mm), Raijintek Themis Evo (165mm) / Arctic Freezer 34 eSports Duo (157mm), Thermaltake Riing Silent 12 RGB (159mm), / Riing Silent 12 Pro (160mm), FSP Windale 4 (158mm) / Windale 6 (165mm), ID-Cooling SE-224-RGB (156mm), SilentiumPC Fortis 3 (158mm) / Fera 3 (155mm) / Spartan 4 (134mm) / Spartan 4 MAX (143mm), Cryorig M9a / M9i (a: AMD-re, i: Intelre, 125mm), Scythe Katana 5 (135mm), Kotetsu Mark II (154mm), Mugen 5 Rev. B (155mm) / Mugen 5 PCGH (155mm) ~7-20k (Zárójelben a hűtők magassága található, nem minden házba fér el egy nagyobb hűtő)
Lapból inkább MSI B450-A Pro, Giga B450 Aorus Elite, drágábban ha belefér máginkább MSI B450 Gaming Plus Max / Tomahawk Max
Ram: OK.
SSD: OK.
VGA: Itt ránéznék 1650Superre is. Erőben ugyanaz, és olcsóbban kijössz vele. Pl. Palit GamingPro ~65k
Táp: Seasonic Core GC / GM / Focus GX 500W-650W (80+ Gold, 7 év garancia, GX->full moduláris), FSP Hydro GE-GD 550W (80+ Gold, 5 év garancia, GE->full moduláris), SilentiumPC Supremo L2 Gold 550W-650W (80+ Gold, 5 év garancia) / M2 Gold 550W (80+ Gold, félmoduláris) / FM2 Gold 650W (80+ Gold, 5 év garancia, full moduláris), Be Quiet Pure Power 11 (CM) 500W (80+ Gold, 5 év garancia, CM-> félmoduláris), Corsair TX550M (80+ Gold, 7 év garancia, félmoduláris) ~22-33k -
válasz
tothjozsi96 #159783 üzenetére
#159783 tothjozsi96
Jó eséllyel vagy egy visszamondott rendelés ,vagy visszaküldött. Bár utóbbit az Alza jelezni szokta (bontott csomagolás) -
Dradkoll
csendes tag
-
Eversmann
aktív tag
Gép összerakva. Megy ezerrel. Köszönet a mestereknek minden segítséget
Annyi még: Nekem az Asrock B460 Pro4 nem jött be. Dram errort dobott ledeknél (Amiket neten találtam rá, se segített cmos törlés, stb) Pedig mindig Kingston HyperX-et preferáltam. Na, azok pedig sosem szoktak háklisak lenni semmire. Most is ez lett. Végül Gigabyte B460 D3H lett a befutó. Ezzel ment minden pöcre.
Csak gondoltam beszúrom, így jártam.
-
válasz
palfitom #159782 üzenetére
Köszönöm! Ha ez is elég az R5-re akkor örülök neki
Még úgyis végig kell gondolni ezt az AMD-t, mert ha jól tudom még offsetelni kell a cpu-t (jelentsen bármit is), meg utána kell néznem mit kell még állítgatni. Egyébként az i5 és r5 között nagyon nagy a szakadék? YT teszteket nemigazán szeretnék nézni ez ügyben inkább a ti tapasztalatotok a mérvadó
-
ReSeTer
senior tag
Helló!
Szeretnék segítséget kérni tőletek, hogy milyen memóriát és alaplapot válasszak ezek mellé:
Amd 3600
GIGABYTE GEFORCE GTX 1660 SUPER OC 6G
Super Flower sf-450p14heMemóriából 16 gb kellene 2 db-os kiszerelésben, menjen a dual channel
Minden alkatrésznél a megbízhatóság a fontos, semmi tuningot nem tervezek. Nem szeretnék microlaggokat, nem tudom mi okozza, de elég sok található a neten amd proci miatt.Lehetőleg az alaplapi BIOS frissítést is kerülném. Minden processzor funkciót szeretnék kihasználni, kivéve a PCI-E 4.0-át, nem fogok ssd-t venni a közeljövőben szerintem.
Köszönöm!
-
Osykuru
csendes tag
Sziasztok megint,
Elöször is bocsánat az OFF-ért, de nagy a bajom és csak ti jutottatok eszembe ahová fordulhatok.
Ma megérkezett az utolso csomagom is a teljes konfighoz, azonban az alaplap igy érkezett:Csomag, alaplap doboza egyaránt sértetlen állapotban.
Nem is probálkozom a beépitéssel, vissza a feladonak. viszont jelenleg nincs készleten neki másik asrock b450 pro4-f viszont ajánlott nekem két alternativát a cserére.GIGABYTE B450M S2H az egyik és
MSI B450M-A PRO MAX a másik.melyiket válasszam, vagy esetleg kérjem vissza a pénzt és vegyek mashonnan egy pro4-f -et?
köszönöm elöre is
-
Mclovin
senior tag
Sziasztok!
Az alábbi paraméterekkel szeretnék kihozni használt alkatrészekből a lehető legolcsóbban egy gépet.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?Multiplayer, a Valorant a fókusz és ott legyen meg a 144 fps low beállítások mellett.
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?HDD van, 1TB és 2,5 méretben
3. Milyen alkatrészekre van szükséged?Minden ami a gépházba kell.
4. Mennyi a kereted rá?Max 150k, de lehető legkisebb költségen tartanám a projektet.
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya választásnál lényeges szempont)1080P, Freesync, 144hz
Köszi előre is!
-
palfitom
félisten
válasz
Tomee001 #159784 üzenetére
Szia,
Például:
1 x GIGABYTE B460M D3H (rev. 1.0)34 390 Ft
x INTEL Core i7-10700F 2.90GHz LGA-1200 BOX Intel hűtő ventilátorral111 690 Ft
x G.SKILL 32GB Aegis DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16D-32GIS41 490 Ft
x GAINWARD 1488-BLISS GeForce GTX 1650 4GB GDDR6 Super Pegasus OC PCIE64 190 Ft
x KOLINK Citadel15 591 Ft
x BE QUIET! Pure Power 11 400W CM24 290 Ft
1 x ALPENFÖHN Brocken ECO Advanced11 690 Ft
Összesen: 303 331 FtRyzen 5600X egy hajszállal jobb lenne, de alig-alig kapni.
-
Dexter68
addikt
Sziasztok!
6 éve nem nyúltam a gépemhez és felmerült az igény a fejlesztésre. Az elmúlt 6 évben nem is követtem a hardverek fejlődését, úgyhogy amikor elkezdtem nézelődni, kb. úgy éreztem magam, mintha a saját anyám lennék. Legalábbis szerintem kb. így érezné magát, ha neki kéne komponenseket válogatni.
Szóval kínkeservesen összeválogattam cuccokat (az iPON gépösszerakóját hívtam segítségül), de teljesen fogalmatlannak érzem magam és simán lehet, hogy hülyeségeket pakolásztam össze. Az is lehet, hogy van, amit olcsóbban megúsznék. Nem akarok túllőni a célon, de egy jó munkagép kéne.
A cél: DTP, kiadványszerkesztés, Lightroom-Photoshop-Indesign-Illustrator, weboldal baszkurálás 3 chrome ablakban, darabonként 40 füllel. 3d render, játék nem érdekel.
Fontos lenne, hogy ne süvöltsenek a ventillátorok nagyon, nem tudom, mi a divat manapság. Régen úgy válogattam videókártyát, hogy a legerősebb passzívhűtésest néztem ki, de most már az adobe cuccainak is kell a GPU, így asszem el kell ezt engednem.
Egyik komponenshez sem ragaszkodom...
Alaplap: GIGABYTE B450 GAMING X
Proci: AMD RYZEN 7 3800XT 3.90GHZ AM4 BOX 100-100000279WOF
RAM: HYPERX 64GB FURY RGB DDR4 3200MHZ CL16 KIT HX432C16FB3AK2/64
Videó: GIGABYTE GV-RX570GAMING-8GD RX 570 8GB GDDR5 GAMING PCIE
SSD: 2 db SAMSUNG 500GB 860 EVO M.2 SATA M.2 2280 MZ-N6E500BW, egy a rendszernek, egy meg az Adobe swapfájloknak.
Gondolom kéne valami új táp is, ami ezeket kiszolgálja...
Tárolásra megtartanám a 4 db. wicsimet, és házat sem vennék újat nagyon, van egy k**vanagy Chieftec torony az asztalom alatt, abban el szoktak férni a cuccaim, meg két véka porcica.
Köszi előre is a javaslatokat -
Tomee001
csendes tag
Sziasztok!
Új gép vásárlásán gondolkozom és szeretném a segítségeteket kérni.
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?
Elsősorban CAD-es szerkesztés Allplan-ban (2D, 3D is) és AxisVM végeselemes számolóprogram a prioritás. Némileg játékra is legyen alkalmas, de nem ez a fő vonal. Momentán ez kimerül a World of Tanksban és a World of Warships-ben, de néha lehet kipróbálnék ezt azt.
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?A mostani gépemből átmenteném a 250 GB-os SSD-met, az 1TB-os winyómat, meg egy Xonar hangkártyát. Az SSD még nem M.2-es, de egyelőre megfelel.
3. Milyen alkatrészekre van szükséged?Minden más.
4. Mennyi a kereted rá?250-300k körül jó lenne, ha megállna monitor nélkül, de van mozgástér. Persze azért ne szálljunk el, nem baj ha marad
Valami ésszerű összegért szeretnék gépet hosszútávra (a mostani gépem 8 éves).
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? (ez videókártya választásnál lényeges szempont)
A monitorom is ezer éves, még nem döntöttem el milyen lesz, de 2 db full hd-s monitor lesz, azt biztos. 4k nem érdekel.
+1. Elkötelezett vagy-e valamelyik gyártó/márka iránt? Van-e valamilyen speciális elképzelésed a gép megjelenését, színvilágát illetően, esetleg egyedi igény valamelyik alkatrésznél?
Eddig mindig Inteleket vettem, de azóta beköszöntek a Ryzenek, nem értek hozzá, hogy ilyen célra is jobbnak számítanak-e, mint az Intel, vagy inkább a játékos gépeknél. Márkafétisem nincs, ha meg ajánlotok egy-egy konfigot mindkét gyártótól, az a legjobb. De ha valamelyik nem éri meg valamiért, megértő vagyok. Gépháznál nem kell semmi csilivili, feleljen meg a célnak, szellőzzön rendesen, és az se baj, ha nem hangos
Tápban modulárisban gondolkozok, ha belefér a keretbe, most is van egy csomó fölösleges kábel a gépben.Ja és tuningolva nem lesz semmi. Valszeg az Ipon-nál venném (tudom, itt ekézve van a gari miatt, de én még nem tapasztaltam gondot, pedig jópár éve ott vásárolok).
Köszönöm!
-
tothjozsi96
addikt
válasz
SyMbioTe #159755 üzenetére
Köszönöm!
Képzeld el, Alza-n volt eddig 47 ezer forintért MSI Z490-A Pro, viszont most 1-2 napja már nincs is raktáron nekik.
Gondoltam rányomok hogy értesítsen hogyha újra lesz, és kaptam ma egy email-t hogy mégis van 1db. Remélem ez nem valami visszaküldött vagy fene se tudja milyen, mármint hogy csak 1db van.Szerk.:
Azért azt hozzáteszem hogy mikor megjött az email pont nem tudtam megrendelni és már megint nincs. -
palfitom
félisten
válasz
Energie X #159781 üzenetére
Szívesen.
Igen, az nem lenne baj.
Az i5-re elég akár egy ID-Cooling SE-213V2 vagy Deepcool Gammaxx 400S is, az R5-ökre minimum Alpenföhn Brocken Eco Advanced-et javaslok (természetesen mehet a Brocken 3).
(egyébként az Alpenföhn Brocken Eco Advanced a maga 149mm magasságával még a Neos-ba is beférne) -
palfitom
félisten
válasz
nemmaradtnév #159779 üzenetére
Szia,
Példa konfig:
1 x GIGABYTE B460M D3H (rev. 1.0)34 390 Ft
1 x INTEL Core i5-10400F 2.90GHz LGA-1200 BOX Intel hűtő ventilátorral55 190 Ft
x G.SKILL 16GB Aegis DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16D-16GIS21 690 Ft
x TOSHIBA P300 1TB 3.5" 7200rpm 64MB SATA3 HDWD110UZSVA12 390 Ft
x KINGSTON 500GB A2000 M.2 PCIe M.2 2280 SA2000M8/500G23 390 Ft
x ZALMAN M3 Plus fekete18 291 Ft
x FSP Hydro PRO 500W20 390 Ft
1 x ID-COOLING SE-213V25 290 Ft
Összesen: 191 021 FtVGA: használt GTX 1070 / 1070 Ti / 1660 Super / 1660 Ti
-
nemmaradtnév
tag
Sziasztok!
Hosszabb távra terveznénk gépet, vegyes felhasználásra, egyelőre fullHD játékkal. A keret kb 300 ezer, az lenne az ötlet, hogy a vga-n kívüli rész legyen relatíve tartós, fullHD-ra nagyjából elég lenne valami hardveraprós videokártya amit a későbbiekben (monitorváltás!) úgy lehetne cserélni hogy értelme marad a konfignak (értelemszerűen amennyi marad a kártyára ésszerű költekezések után, olyan lesz)
Hat magban gondolkodtunk 10400f vagy 3500x merült fel (nincs kőbe vésve), nem cél, hogy az alaplap később modernebb/erősebb processzort is fogadni tudjon, nem kell bele tartalék, azzal az egy procival bírjon el.
512-es SSD, 1 terras HDD, 16 giga RAM, ajánlásotok szerinti ház és táp.
Köszi szépen! -
palfitom
félisten
válasz
Energie X #159775 üzenetére
Szia,
Nagyjából jó elképzelések.
Intel:
Lap: MSI B460 Torpedo, olcsóbban: Gigabyte B460 HD3 / B460M D3H
CPU: 10400F vagy 10700F
Hűtő: nem szerencsés választás a Bitfenix Neos, mert csak max. 150 mm magasságig fogad hűtőt.
Ram: 2 modulos KIT legyenAMD:
Lap: MSI B450M Mortar MAX / B450-A Pro MAX / B450 Gaming Plus MAX / X470 Gaming Plus MAX / Gigabyte B550M DS3H / B550M Aorus Pro / B550 Gaming X / Asus B550M-A
Hűtő: nem szerencsés választás a Bitfenix Neos, mert csak max. 150 mm magasságig fogad hűtőt.
Ram: 2 modulos KIT legyenJa, és a ház elejébe kellene 2 db 120-as venti!
Azt érdemes tudni, hogy a monitorod jó minőségű kiszolgálásához a 450k elköltése sem lenne túlzó.
"Nem tudom az AMD mennyire jó driver szinten, ha igen akkor az 5600XT szimpatikus." - A kezdetekben voltak gondok nem kis számban, de mára már az 5600XT sem számít új terméknek, a driverek is rendben vannak.
"van-e annyival jobb a 2060 super, hogy megérje a 2060-al szemben a felárat?" - A fölső-közép és a fölső kategóriákban nem arányos a felár a kapott többlettel. (jelen esetben nagyjából 10-15% többletről, de ennél több felárról beszélhetünk) Ennek ellenére számodra inkább a 2060 Su-t javasolnám. -
palfitom
félisten
válasz
modecom1994 #159774 üzenetére
Szerinted minden adatot megadtál? Pl. azt sem tudjuk, mekkora komponenseket fogad a házad...
Lap: MSI B460 Torpedo, olcsóbban: Gigabyte B460 HD3
CPU: i7-10700F -
alphamooncam
őstag
válasz
Goldmember01 #159771 üzenetére
"Mi akadályoz meg, hogy Iponnál összeállíts egy fentebb ajánlott konfigot?"
Információt kértem, segítséget hozzáértőktől, kvázi döntés előkészítésként.
Fenntartom a jogot, hogy én döntsek, és viseljem a következményeit.
Válaszom röviden CSAK!
"Miért bízol meg egy noname indiai (?) youtube videoban, mintsem azokban, akik itt évek óta segítenek mindenkinek?"
Nem bízom semmilyen YT videóban.Jómagam is évek óta adok tanácsokat több általam kedvelt topikban, és meggyőződésem, hogy a többség felkészülten, jóindulatúan, részrehajlás nélkül és ÖNZETLENÜL osztja meg tapasztalait.
Akármennyire is benne vagyok napi szinten a hobbijaimban, mindenre én sem tudhatom a választ, ilyenkor nem szégyellem leírni, hogy nem tudom, és a többi rutinos kollégám majd megválaszolja, ha tudja.
Személy szerint tartózkodom minden fajta általánosítástól, felületességtől, kínosan ügyelek arra, hogy ne állítsak semmi olyasmit amiben nem vagyok 100%-ig biztos, mert azt a saját hitelességem bánhatja.
-
Sziasztok!
Gépet tervezek venni a 0-ról. Az lenne a kérdésem, hogy egy FullHD 144Hz IPS monitorhoz mit ajánlotok? Csak hogy lásstok mennyire képben vagyok az utolsó gépem ilyen volt: AMD Athlon II X4 840, 8 GB Ram, Radeon 6770 1GB VGA, mindez jópár évvel ezelőtt
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok? - Single, Multi vegyesen. Egyenlőre most szeretnék visszamászni a játékok világába így fogalmam sincs.... Cyberpunk 2077 mindenképp
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
1 TB SATA SSD, SB Recon3D PCI-E hangkártya, Monitor ma-holnap lesz megrendelve
3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
A fentieken kívül minden más
4. Mennyi a kereted rá?
250-450 között csak a PC-re. Ha nem muszáj nem kell kimaxolni az összeget, a minél olcsóbb de használható dominál.
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat?
24" FullHD, IPS, 144Hz, FreesyncMárka: Az ASUS-t nem szeretem semmiből sem, a BQ nem szimpatikus.
Nagyjából ilyesmire gondoltam, de még bizonytalan vagyok
Intel:
- B460 chipset, a Gigabíte Aorus tetszik, de nem szeretnék 60k-t költeni alaplapra, nekem a 40k is bőven tök jó
- i5 10400F, vagy i5 10600 sima
- Hűtés: 5 hőcsöves léghűtő
- 16 GB Ram
- VGA: nVidia a jobban szimpatikus pl.: 1660/Super vagy 2060/Super -> Igazából a VGA kérdés az amit nem tudok eldönteni. Nem tudom az AMD mennyire jó driver szinten, ha igen akkor az 5600XT szimpatikus. Amit nem tudok még, hogy van-e annyival jobb a 2060 super, hogy megérje a 2060-al szemben a felárat? Ray Tracing-ben egyenlőre nem gondolkodom, de lehet a kéőbbiekben kipróbálom valami minimum beállítással.
- Ház: Bitfenix Neos tetszik, nekem nem kell üveg az oldalára sosem fogom nézegetni. Ha az RGB dob bármiféle + fps-t örülök, de gyanakszom, hogy nem így van...
- Táp: 550W-650W Gold-ra gondoltam, pl.: Corsair TX, valamilyen Seasonic, Super Flower Leadex platinumAMD:
- B550 chipsetes alaplap
- Ryzen 3600, vagy 5600 sima ha érdemes rá várni
- Hűtés: 5 hőcsöves léghűtő
- 16 GB Ram
- VGA: ugyanaz a helyzet mint feljebb
- Ház: Bitfenix Neos
- Táp: 550W-650W Gold-ra gondoltam, pl.: Corsair TX, valamilyen Seasonic, Super Flower Leadex platinumKöszönöm a segítségetek!
-
palfitom
félisten
válasz
modecom1994 #159772 üzenetére
1. Mire fogod használni a gépet? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?
2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
4. Mennyi a kereted rá?
5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat? -
modecom1994
tag
Sziasztok 1440p-re szeretnék gépet építeni és az lenne a kérdésem milyen processzort lapot válasszak hozzá? amihez legalább 3-4 évig nem kellene hozzá nyúlni. Esetleg videokártya bár ott várom a 3060ti- de szerintem felesleges mert úgysem lesz boltokba.
Játékra lenne használva mmo néha fps tps végülis minden fajta :) proci lapra kb 150 ezer ft a keret. Ph hirdetés is jöhet
A monitor egy AOC 34" CU34G2/BK lesz.
-
Goldmember01
tag
válasz
alphamooncam #159764 üzenetére
Bocs, hogy közbe szólok de ilyen a természetem.
Mi akadályoz meg, hogy Iponnál összeállíts egy fentebb ajánlott konfigot? Árban különbözik egy pre builttől egy szar boltból?
Miért bízol meg egy noname indiai (?) youtube videoban, mintsem azokban, akik itt évek óta segítenek mindenkinek?
-
palfitom
félisten
válasz
_Smooth #159766 üzenetére
Szívesen.
Az optimalizálatlanság nem általános, de tény, hogy vannak ilyenek.
"Nem lehet érdemes némi tartalékot hagyni éppen emiatt?" - De igen, ha kényelmesen belefér a keretbe, akkor nyugodtan!
"Néha beleszaggat a jelenlegi vason." - Az lehet a mindössze 4 szálon dolgozó proci, a 8GB ram, és akár a VGA miatt is.Létezhet, játékfüggő, és az egyéb komponensektől is függ.
A felárak sajnos nem arányosak a teljesítmény-többlettel, és hatványozottan igaz ez, minél följebb megyünk a kategóriákban.
-
Gibo
senior tag
a 9.gen Intelt engedd el, nem ajánlott. Az i3 10100 egy szálon erösebb mint az i5 9400, és habár csak 4 mag, de 8 szál, az i5 6mag - 6szál.
A Ryzen 3100 alapból vmivel gyengébb mint a 10100, cserébe lehet húzni, úgy már erösebb. èn a helyedben az alapján döntenék, hoyg meddig szeretnéd használni ezt a konfigot. Ha 5+ év, akkor mondjuk 2-3 év múlva használtan jó áron tudsz bele venni egy erösebb processzort, ami AMD oldalon egy generációval újabb is lehet mint Intelnél. (azaz késöbb bele tudsz rakni pl. az általam ajánlott Tomahawk Max-ba egy 5600x-et is a megfelelö BIOS-szal) -
palfitom
félisten
válasz
alphamooncam #159764 üzenetére
Egy gépépítés esetén fontos az egyensúly!
A chipsetekből nem véletlenül van többféle, és az áruk is nagyjából tükrözi a tudásukat. Az vitán felül áll, hogy a H410-es a legegyszerűbb, legolcsóbb chipset az 1200-as platformon, így értelem szerűen az alsó-kategóriás procik kiszolgálására tervezték őket (Celeron, Pentium, i3). Az i5-ös procik már a középkategóriába tartoznak, 12 szálon képesek dolgozni, egy ilyen egység kiszolgálására normális alaplapot illik és ajánlott választani. Megjegyzem, hogy van itt a fórumon kolléga, aki egy Gigabyte H410M H-ban futtat i5-10400-at, és nem tapasztalt throttlingot, tehát akár működhet az Asus H410 + i5 kombó is probléma nélkül, de nem az az optimális megoldás.
És az is igaz, hogy a H410M-E-nél vannak hitványabb VRM-ek is a H410-esek között (az előbb említett H410M H-é is gyengébb)."Mit jelent az, hogy elmelegszik a VRM?" - A VRM látja el energiával a procit, és minél nagyobb a proci terhelése, természetesen annál nagyobb a VRM-é is. Az említett H410-es lapokon nincs VRM-hűtés, ezért komoly terhelés alatt, komoly hőtermelés lesz, és bizonyos hőfokok elérése után az alaplap visszaveszi a proci órajelét, ezzel csökkentve a terhelést és így a -már nem egészséges- hőmérsékletet.
Proci és TDP: A TDP-limiteket ki lehet tolni (alaplaptól függően), aminek a legtöbb procinál van is értelme, főleg úgy, ha nem csak játék a cél. Egy 95W TDP-s procinál komoly terheléssel (pl. az általad is említett videószerkesztés) simán el lehet érni 150W+ TDP-t, ami természetesen jótékonyan hat a teljesítményre.
Az i5-ben van még potenciál, melyet az is megmutat, hogy ugyanúgy 65W a hivatalos TDP-je, mint a nála gyengébb i3-nak, tehát az i5 esetében érdemes kitolni a limiteket, s ezzel "csúcsra járatni" a procit.A fent leírtaknak persze nincs igazán jelentősége egy 11 éves kislány játék-igényeinek kiszolgálására (a videószerkesztés már más tészta), de én szakmai szemmel nem tudok ezek mellett elmenni, és a "nevemet adni" egy nem optimális konfig megvásárlásához.
Megint csak azt mondom, hogy szerintem megér + 9-14000 Ft-ot a 16GB dual-channel ram + 1TB háttértár (csak a háttértárért 15000-et kérne tőled a cég), a jobb alaplapról és jobb hangkártyáról (integrált) már nem is beszélve. -
_Smooth
senior tag
válasz
palfitom #159469 üzenetére
Köszönöm ezt a választ is, sokat segített.
De merült fel egy újabb kérdés (mivel nem játszom egy ideje, így nem is vagyok képben - főleg a mai példányokkal).
Azt mondja haverom, a mai játékokat elég gyengén sikerül optimalizálni, ezért erőből kellene megoldania a gépnek.
Nem lehet érdemes némi tartalékot hagyni éppen emiatt?
Jelenlegi (talán leginkább) erőforrás igényes játéka az AC Valhalla - ezt szeretné full grafikával játszani. Néha beleszaggat a jelenlegi vason.
(i5-4690 + GTX970 OC + 8GB RAM + SSD @1080/60)
Létezhet, hogy az RX5600XT némileg elmarad mondjuk egy GTX1080 mögött? Érdemesebb lehet inkább a régi nagyvasból keresni egyet (akár használtan)?
Illetve az 5700XT olyan 20-30%-kal tűnik erősebbnek a kistesónál. Árban viszont kicsit nagyobb a difi. -
alphamooncam
őstag
válasz
palfitom #159761 üzenetére
"Ráadásul az az alaplap egy irodai gépbe való, Pentium és i3 alá, 6 magos i5 esetén már kockázatos, hogy esetleg elmelegszik a VRM, ezért throttlingolni fog a proci (nem tudja leadni a teljes teljesítményét)."
[link] Ebben a videóban 4:14 től a VRM-ről kezd beszélni, illetve arról, hogy jobbnak látja a Gigabyte, és az MSI hasonló lapján lévő VRM-eknél az Asuson lévőket.
Mit jelent az, hogy elmelegszik a VRM?
Továbbá az is foglalkoztat, hogy az említett i3 és i5 procik nem-e ugyanolyan fogyasztásra vannak maximalizálva? Mintha úgy emlékeznék, hogy talán 65W ? (szerk:Intel szerint i310100F és i5 10400Fnek is 65W a TDP-je )
Illetve azt sem értem, feltételezve hogy a táp rendben van, jó a ház szellőzése, tuningolva sincsen a proci, akkor milyen esély van arra, illetve milyen gyakori hogy throttlingolás miatt visszaesik a teljesítmény?
10+ éve még napi szinten olvasgattam, és valószínüleg tudtam volna a választ is, de már régen nem követem eseményeket, megköszönném, ha Te vagy bárki más elmondaná itt röviden.
-
palfitom
félisten
válasz
alphamooncam #159762 üzenetére
Én tettem OFF-ba, hisz e topik nem a boltok véleményezésére hivatott, tehát a hsz-e OFF.
(de ha nagyon szigorú lennék, akkor a témát átirányítanám privát levelezésre) -
palfitom
félisten
válasz
alphamooncam #159744 üzenetére
Szívesen.
OK. Csak azért ismételtem meg, hogy biztosan észre vedd.
Az egyben gari (ha tényleg így van) miatt a fejlesztési lehetőség kilőve, és azt értem, hogy ti nem akartok rajta fejleszteni, de egyrészt a 8GB ram már kevés egy gamer-gépbe is, nemhogy egy videóvágós, szerkesztő gépbe, másrészt ha 1 db 8GB-os modul van benne, akkor azzal "lábon lövitek" a gépet, sok teljesítményt buknátok.
Ráadásul az az alaplap egy irodai gépbe való, Pentium és i3 alá, 6 magos i5 esetén már kockázatos, hogy esetleg elmelegszik a VRM, ezért throttlingolni fog a proci (nem tudja leadni a teljes teljesítményét).A biztosan jó gép érdekében én nem sajnálnám azt a + 9-14.e Ft-ot.
-
Grave_444
nagyúr
-
megint én
őstag
Sziasztok!
Adott 2 gép.
Egyik: Ryzen 2600, 32gb ram, Enermax platinum 550w, 660 TI.
Mire érdemes cserélni a VGA-t olyan 80-ig bezárólag?
(Sajnos az itt felszabadult 660TI nem fog belemenni a lentibe)
Másik: egy leselejtezett irodai Fujitsu, i5 3470, 16gb ram aminek az alaplapja miatt nem lehet egyszerűen tápot bővíteni, így az marad, a PCI-E 75w. Nézegettem 1650 videokarikart, de érdekelne, Ti mit javasolnátok bele? Van-e AMD-s hasonlóan alacsony TDP-vel?
(Bolti érdekel első sorban, de aprót is ajánlhattok)
Köszi! -
Ezt ne, borzalmas.
Fejleszthetetlen, és fapad lap, noname ram, nem tudni milyen vga, hulladék táp, kitudja milyen ssd.Amit Gibo kolléga írt, azzal jobban jársz minden téren. Ha kell, beszuszakoljuk 200 alá:
Alaplap: Asorck B450M Pro4-F ~25k
CPU: Ryzen 3 3100 ~36k (4 mag / 8 szál, nincs IGP)
Ram: 2*8GB DDR4 3000Mhz+ G.Skill Aegis ~22k
VGA: GTX 1650 Super ~70k
SSD: 500GB Crucial MX500, Samsung 860 Evo ~21-23k (5 év garancia mindegyikre)
Ház: Zalman S2 ~10k
Táp: FSP Hexa+ Pro 400W-500W / Hydro Pro 500W (80+ Bronze), EVGA BR 450W (80+ Bronze), Gigabyte P450B-P550B (80+ Bronze), Chieftec GPE-400S (80+ Bronze, nincs PCI-e csatlakozó!!), Be Quiet System Power 9 400W-500W (80+ Bronze), SilentiumPC Vero L2 500W (80+ Bronze), Segotep 500W GP600G (80+ Gold) ~14-21k
Össz: 198-207kÉs így több a ram, modernebb, és részben erősebb a proci, nem utolsó sorban pedig fejleszthető, akár 5xxx szériával is. Ja, és nem hulladék alkatrészek, mint legfontosabb.
-
válasz
tothjozsi96 #159747 üzenetére
#159747 tothjozsi96
Karácsony + BF környékén általában feljebb kúsznak az árak.
Tavasszal / nyáron szoktak talán legjobbak lenni az árak. -
válasz
alphamooncam #159744 üzenetére
#159744 alphamooncam
Szia!Ahogy kolléga írta, lap + ram elég vacak, a többi tűrhető igazából, talán a VGA ami nem az igazi, de 1650S-el elbír.
A garanciát olvasd el a legapróbb részeket is, hogy hogyan érvényes azaz 5 év. Lehet, hogy az nem olyan megérős.
Plusz ott van az, hogy a garancia komplett gépre vonatkozik, tehát te nem bővíthetsz semmit (pl egy háttértárat se), és ha gond van a géppel, mehet vissza az egész, nem pedig csak egy adott alkatrész.
Ha az a cél, hogy konyhakészen kapd meg, bármelyik nagyobb bolt vállal összeszerelést (PCX, iPon, Aqua, Alza)
Céget én személyesen nem ismerem, hallottam róla már hideget meleget is. Érdemes megnézni itt PH!-n a Feketelista, avagy a rossz boltok topicot ill. a A jó boltok topicját
Plusz esetleg Google értékelések. -
Gibo
senior tag
Szia,
a képfeltöltés nem jött össze sajnos. Ha más nem írd le milyen alkatrészek vannak a gépben.
200 Ft-ig én hasonló konfigban gondolkodnék:
Intel:
CPU: i3-10100F ~32e Ft
MoBo: Gigabyte B460 HD3 ~ 32e Ft
CPU hűtő: ID-COOLING SE-213V2 ~5e Ft
RAM: G.Skill Aegis 16 GB (2*8) 3000MHz cl16 kit ~ 20e Ft
VGA: MSI GeForce GTX 1650 4GB GDDR6 128bit (GTX 1650 SUPER GAMING X) ~ 69e Ft
SSD: Kingston A2000 500 GB ~ 21e Ft
Táp: Gigabyte P450B ~ 14e Ft
Ház: Zalman S2 ~ 11e Ft
Venti a ház elejébe: ARCTIC P12 PWM ~2e FtÖsszesen: 206e Ft
AMD:
CPU: Ryzen 3 3100 ~ 37e Ft
MoBo: MSI B450 Tomahawk Max ~ 35 e Ft
CPU hűtő: ARCTIC Freezer 7 X ~ 7e Ft
RAM: G.Skill Aegis 16GB (2*8) 3200MHz Cl16 kit ~ 22e FtA többi ugyanaz.
Összesen: 217e Ft
Mindegyik konfig olyan, hogy abba később nyogodtan bele lehet rakni egy erősebb processzort, mint pl. az i5 10400/10400F vagy Ryzen 3600. (Vagy akár erősebbet is.)
-
M3aN
senior tag
Mit gondoltok, megéri? Hobbi játékra (szimulátor általában), böngészni és tartalék gépnek lenne.
16Gb RAM-al és CPU hűtővel. HDD-re nincs szükségem NAS miatt.Esetleg más, hasonló gép max. 200-ig?
Új hozzászólás Aktív témák
- Mielőtt kérdezel olvasd el a téma összefoglalót!
- Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
- Beárazást kérni a beárazós topikban lehet!
- Lian Li, 14600KF, 3/4 konfig, VGA, memória, SSD nélkül
- DELL OptiPlex 5055 SFF / Ryzen 5 PRO 2400G / NVME M.2 / DDR4 / USB 3.1 / több db / számla
- Eladó Konfig Ryzen 5 7600 32GB DDR5 1TB SSD RX6800 16GB!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest