- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen alaplapot vegyek?
- Gaming notebook topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csucsotke
aktív tag
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Baryka007 #100944 üzenetére
Köszi a választ!
De a helyzet az, hogy itt a szűrő nem azt adja azért, amit kéne neki. M.2 slotnak számítja a Wifi Key-t is, ami csalás.
Végignéztem az összes általam ismert gyártó kínálatát és a current gen chipset-ekből nincs alternatívája az Asus Z590M Plus-nak, 3 M.2 slottal. Végül a Sata-ból engedek, mert lehet SAS kártya lesz belőle így is úgy is. 6 db is kevés, akkor már ennyi erővel az 5 is elég. Jah meg kézikönyvek olvasgatása közben fény derült arra is, hogy ha be van népesítve az M.2, akkor nem használhatók a Sata portok...
Feljebb mentem ATX méretre, de ugyanezekkel a feltételekkel egyetlen egy alaplap felelt csak meg ismét az elvárásoknak: MSI Z590 pro wifi, ahol wifi modulon kívül van még 3 M.2, meg alaplapi USB-vel is bőven el van látva. ezen túl már csak aranyért vannak a Godlike lapok, amik megfelelnek a kritériumnak, oszt csókolom.
Ha esetleg szeretnék még egy termisztor tüskét az alaplapra vízhőmérséklet méréshez, hát akkor Godlike van, de a racionális árazású lapokra ilyen filléres dolgokat nem tesznek fel.Vicc az, hogy házat se találok, ami minden szempontnak megfelel (5,25+3,5 ODD, jó sok HDD, kényelmesen elférjen egy vízhűtés benne előbbiek eltávolítása nélkül). Ha meg igen, akkor az távol kelet only (CoolerMaster CM694) és a lokális gyártói weboldal nem is listázza. Webshop-okban meg nincs raktáron.
Hihetetlen, hogy csillió gamer világítós buziságot lehet kapni, de egy épkézláb workstation-höz már úgy kell felkutatni az alkatrészeket megmozgatva minden követ. -
scott_free
senior tag
-
neo81
senior tag
Sziasztok!
Szerintetek egy ilyen alaplap (MSI A320M-A PRO MAX) egy ilyen processzorral (AMD Ryzen 3 1200 3.1GHz YD1200BBAFBOX) ad képet külön videókártya nélkül?
Köszi! -
Light Yagami
junior tag
válasz
pecccccccca #100937 üzenetére
Hello! Igazatok volt, már a dobozon is rajta volt a “9. gen support” matrica.
Magától felismert mindent, csak a VGA-t kellett feltelepíteni!
-
Baryka007
addikt
válasz
failed #100903 üzenetére
failed:
Szia, szerintem ezek között van olyan amivel azt vissza tudod húzni. Én főleg ha havernak adnám, nem sajnálnék áthúzni rajta egy csavart túloldalon pedig anyával ráhúzni... Persze tőmítő gumi, vagy műanyag alátéttel ha az alaplap hátuljára teszed az anyát. De keresgélek még
Teasüti:
#100909Találtam egy párat...
Intel: LGA 1200
LGA 1151 v2
AMD: AM4
Válogass nyugodtan.
szmatyi:
#100924Minden kompatibilis, gpu tól ne félj... Gyakorlatilag ATI HD 2XXX sorozattól vagy amióta van PCI-E csatlakozó onnantól minden VGA működni fog abban a lapban.
Bár a laphoz hozzá tennék annyit, hogy egy régebbi Z490 essel (BIOS update után) szerintem jobban járnál mint azzal a Z590 Prime-V vel, elég szegényesen felszerelt lap.
Itt van pár példa amik szerintem ugyan ebben az árkategóriában egyébként többet tudnak mint a Z590 Asus Prime-V
GIGABYTE Z590 GAMING X
MSI MPG Z490 GAMING PLUSés ezek közül, csak az MSI ra kéne BIOS-update...
BalaG:
#100927Ilyenkor mindig ezt a VRM táblázatot szoktam ajánlani, mindig azt a lapot válaszd amelyikben jobb a tápellátás, ezután jön az hogy mi fér bele a büdzsébe. Majd a maradék 2-3 max négyből válaszd ki a neked leg szimpatikusabbat.
-
Teasüti
nagyúr
---
-
válasz
Light Yagami #100941 üzenetére
Nálam bevált: Intel® Driver & Support Assistant.
-
Light Yagami
junior tag
válasz
pecccccccca #100940 üzenetére
Rendben, akkor megnyugodtam így. Köszönöm szépen a segítségeteket!
-
pecccccccca
őstag
válasz
Light Yagami #100939 üzenetére
Fog működni.
Tényleg minden drivert telepít a windows. Amit kolopele és én is írtam azokat, ha gondolod újratelepítheted, ha van frissebb.
Ja tényleg off. -
Light Yagami
junior tag
válasz
pecccccccca #100937 üzenetére
Igen, Windows 10 lesz. Az ethernet csati fog működni akkor? Még nagyon régen Win7 időkben jártam úgy, hogy amíg nem mentek fel cd-ről a driverek nem volt netem sem.
-
kolopele
nagyúr
válasz
Light Yagami #100936 üzenetére
Elvileg a Win 10 felrakja őket, de ezeket érdemes feltenni, mindből a legújabbat:
Realtek lan driver, Realtek hd audio driver, Intel inf installation, USB3.0 driver, Intel sata preinstall driver. Utána amennyiben nem tartasz az Iobit driver boostertől, azt is ráengedheted, hogy megkeresse ami még hiányzik, bár ezt nem mindenki használja a félsz miatt, pedig semmi baj vele. -
pecccccccca
őstag
válasz
Light Yagami #100936 üzenetére
Szia. Gondolom win10-et fogsz telepíteni rendszernek.
Ahhoz meg nagyon nem is kell kb semmit feltelepíteni, mert teljesen kompatibilis a win10-el az a lap. A windows felrakja amit kell. Max, ha van vga a gépben akkor annak a driverét telepíted a legfrissebbet. Nekem van egy Asrock B365 Phantom Gaming-em és egy MSI Z370 SLI plus lapom. Semmit nem szoktam külön felrakni. Mindent feltelepít a windows.Ha nagyon telepíteni akarsz akkor a chipset, a hálózati/lan, illetve a hangkártya driverét felrakod a legfrissebbeket.
-
Light Yagami
junior tag
Sziasztok! Fogalmam sincs, hol tegyem fel ezt a kérdés, úgyhogy elnézést, ha nem idevaló. Gigabyte B365m DS3H alaplaphoz milyen driverek kellenek? Sajnos én a Giga oldalán nem tudok kiigazodni egyszerűen, egymásba van ömlesztve 30 fájl...
Elkallódott valahová a DVD olvasóm, úgyhogy nem tudom feltelepíteni a lemezről az alaplapi drivereket.
-
palfitom
félisten
válasz
robyg #100933 üzenetére
Ez tényleg ilyen nehéz?
Beállítási kérdéssel próbálkozol a Milyen processzort VEGYEK? és a Milyen alaplapot VEGYEK? topikokba
Ráadásul a téma tudnivalókban is szerepel csak el kellene olvasni:
"Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!" -
Teaway
veterán
-
robyg
senior tag
Üdv Skacok.
Tudnátok nekem segíteni.
Van egy i9 11900as procim hozzá egy Gigabyte Z590 Gaming X-es lap és 4*8Gb 3200Mhzes Kingston HyperX Furym (XMP profillal beállítva).Szeretném alulfesszelni a procit és csak 4Ghzig turbozza fel a magokat.
A hyperThreadinget kikapcsoltam.Kérdésem miket kell állítani a biosba hogy kivitelezhető legyen a dolog.
Előre is köszönöm a segítség -
-
bartos96
tag
válasz
pecccccccca #100930 üzenetére
Ha nem túl gyakori akkor miért csinálta volna a noctua a d15s et? A d15 azert egy eleg szeles huto ott azert mar nem olyan ritka.
-
pecccccccca
őstag
válasz
keresztes81 #100929 üzenetére
Szia. Természetesen a cpu hűtő-vga viszonylatában nem lehet beszélni találkozásról. Ha igen akkor az az esetek 0,01%-a. Cpu hűtő és a memória amik összeférhetetlenek néha.
-
keresztes81
csendes tag
sziasztok!
a kérdésem az az lenne hogy egy micro atx lap esetén (pl bármelyik b560) mekkora az a maximum proci hűtő mélység ami még nem ütközne bele a videokártyába?
vagy ez műszakilag kivan számolva hogy mondjuk egy nh d15 is elférjen 1 mm-rel a kártya felett?
köszi szépen előre is -
Kronos3000
senior tag
Egy kis info. Tegnap újítottam, illetve lecseréltem itthon két 1150.es gépet. Az egyikbe GIGABYTE H410M H V2 (rev. 1.0)-+INTEL Pentium Gold G6605+G.SKILL 16GB Aegis DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16D-16GIS+GIGABYTE 512GB NVMe SSD M.2 PCIe M.2 2280 GP-GSM2NE3512GNTD került a másik összeállítás-GIGABYTE B460M D3H (rev. 1.0)+INTEL Core i3-10105F+G.SKILL 16GB Aegis DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16D-16GIS+GIGABYTE 512GB NVMe SSD M.2 PCIe M.2 2280 GP-GSM2NE3512GNTD lett. Mindkét alaplapon a memóriát 2666Mhz-re állítottam, és bekapcsoltam az xmp1-et, így tökéletesen futnak 3200Mhz-n.Mindkét összeállítással elégedett vagyok pont azt tudják amit vártam tőlük. Az egyik a feleségemé alap dolgokra igp-vel, a másik az enyém alap, némi render, tervezés, néha játék. Az ssd-k nem ismertek, de gyári adat szerint 800TBW-vel rendelkeznek, nos, sima sata samsungokat váltottak észvesztő a különbség, időre, érzésre. Tesztre is de ez mellékes. Az alaplapok memória kezelése miatt írtam ide, mert erre nem számítottam, hatalmas pozitív csalódás.
-
BalaG
aktív tag
Sziasztok!
Sikerült szert tennem jo aron egy i9-9900k-ra, erdeklne ,hogy mai piaci allas szerint melyik lapot erdemes megvenni alá?
(tobbi alkatresz megvan, ár mind1, minimalis tunning lesz, kinezet, portok mind1 )MSI Z390-A PRO
MSI MPG Z390 GAMING PLUS
GIGABYTE Z390 UD Alaplap
ASUS PRIME Z390M-PLUS
ASRock Z390 Pro4
GIGABYTE Z390 GAMING Xelőre is köszi
-
Paxker315
addikt
válasz
Teasüti #100925 üzenetére
Házaknál meg enged méretre specifikálni, megszabdhatod mi lehet a maximális hossz-szélesség-magasság, milyen hosszú vga-t, v magas procihűtőt szeretnél, hány 2.5 v 3.5 helyre van szükséged, milyen ventikkel szerelnéd. Szvl ha már vannak elképzelések, sokat segít.
Egyébként Fractal Meshify Mini C, az elég kompakt, és kb minden elfér benne. SS Fara sem randa. De ez már off, és itt fel is adom, nincs helye alaplapos topikban
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Paxker315 #100923 üzenetére
Kiváló oldal, köszönöm!
Már meg is találtam ami nekem kell. Csak 420 euró.
De ezért minden földi jóval el van látva: Asrock Z590 Taichi.
Hááát, ebbe az árba azért már belefér egy-egy sata és usb bővítőkártya is, szóval ez tényleg niche a javából.
Micro ATX méretben meg nem létezik 3x M.2 slot-os lap az Asus PRime-on kívül úgy tűnik.
Hát jó, ezzel már elleszek.
Most le kéne vadásznom a legkisebb házat, amibe beleférek. Na az is szép menet lesz. -
szmatyi93
tag
Sziasztok,
Alaplap megerősítést szeretnék kérni csak hogy biztos ami biztos.
Config:
[i5-11600K]
Ripjaws V
DDR4-3600MHz CL16-16-16-36
GTX 1060 GAMING X 6GEzt választottam hozzá:
ASUS PRIME Z590-V
Ami még fontos az optikai I/O
Másik hogy a GPU nem lesz most cserélve de kompatibilis még hozzá nem?Szerk: Előre is köszi!
Matyi -
-
Teasüti
nagyúr
válasz
palfitom #100920 üzenetére
Én ilyen Best mATX motherboards in 2021 listákat nézegettem, ott leginkább csak ez a négy bukkant fel.
Ipon nekem ismeretlen, nekem irreleváns a magyar piac.
De mivel kb 10 évente egyszer építek gépet, ezért külföldit se ismerek, max ilyen Amazon, stb.Paxker315
Szupi, a niche jól hangzik, ha mainstream-ben spórolnak a portokkal. Ránézek a weboldalaikra. Köszi! -
palfitom
félisten
válasz
Teasüti #100919 üzenetére
Ez komoly?
Pl benézel ide, és meglátod a listát... -
Teasüti
nagyúr
Kik gyártanak alaplapot manapság?
Asus, MSI, Asrock, Gigabyte jut eszembe. Van más gyártó is? -
Szeleya
tag
Köszi. Akkor keresek egy jò kis B550et
-
palfitom
félisten
válasz
Light Yagami #100915 üzenetére
Light YagamiSzia,
A 9100F-hez legalább F2-es BIOS verzió szükséges. Mivel az F2-es BIOS 2019 márciusban jelent meg, ezért gyakorlatilag nulla az esélye annak, hogy korábbi (tehát F1-es) BIOS lenne a boltban jelenleg kapható lapon. Ha 100%-ra akarsz menni, akkor kérj hozzá BIOS-frissítést.
-
Light Yagami
junior tag
Sziasztok! Gigabyte B365m DS3H alaplapot néztem ki az i5 9400f procimhoz. PCX-ről rendelném. Menni fog vele a proci, vagy kell majd BIOS update? Amazonon olvastam, hogy sokaknak csak 8. gent támogat update nélkül és kicsit beparáztam. A Gigabyte oldalán írják a 9. gent, de inkább megkérdezem nálam sokkal tájékozottabbaktól!
-
palfitom
félisten
válasz
#23123200 #100907 üzenetére
agymenőProcis topikban megválaszolva!
-
Szeleya
tag
Ezt a vonalat nézegettem. Jelenleg Asrock B450 van, trhát vagy 550 vagy x570. Viszont nem tudom, hogy BIOS téren mit kellene mòkolnom hogy jò legyen a 3600el
-
scott_free
senior tag
válasz
Szeleya #100908 üzenetére
Szia,
szerintem nézz az összefoglalóból egy B550-es lapot.
pl.
MSI MAG B550 Tomahawk
MSI MPG B550 Gaming Plus
Gigabyte B550 Aorus Elite és Pro
mATX-ben:
MSI MAG B550M MortarEzek úgy 45-55 ezer körül vannak.
Elvileg pár B450-es lap is jó lehet (30e körül, pl.MSI B450M Mortar Max), de jobban jársz a B550-nel.
Itt egy "erősorrend": vrm tier list (rá kell kattintani az első "reveal hidden contents"-re)
Nekem egy MPG B550 Gaming Plus-om van 1600AF procival, 3.9-en atomstabil 1.1V mellett.
Német oldalon 1.000 értékelésből 4.9-es átlagot kapott: mindfactory.de -
Teasüti
nagyúr
Üdv!
Asus Prime Z590M-Plus lapot néztem ki a gazdag bővíthetőség miatt.
Viszont rövidebb vagyok 1 Sata porttal (6 férőhelyes a ház, mind be van tervezve), szóval ismertek esetleg olyan lapot mATX méretben, amin van többek között 6x sata, 3x M.2, 2x USB3 tüskesor? Lehet AMD is - nulláról építek -, ha létezik abból olyan, amin nem spóroltak a csatlakozási lehetőségekkel.
ROG STRIX B560-G GAMING WIFI még tetszene Asus-tól, itt bár megvan a 6 sata, de ez meg rövidebb egy M.2-vel.
Kétlem, h a chipset-nek itt lenne a vége, hisz ATX méretben is ugyanezek a chipset-ek vannak és ott van minden rogyásig...
Köszi! -
Szeleya
tag
1.Mennyit szánsz az alaplapra? Amenni szükséges
2. Milyen hardverek alá szeretnéd? R5 3600 (késöbb r5 5000széria), 16gb Corsair Vengeance 3200mhz CL16 2x8, rtx 3060, 1xm.2 sata, 1xm.2 pcie, 4 házventi, seasonic 650, plusz pár apròság.
3. Milyen méretű lapot szeretnél? Corsair icue 220t rgb ház, ATX/MicroATX
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...) M.2sata, M.2 PCI-e
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? DVGA, DP vel.
6. Szeretnél tuningolni vagy nem? Valamennire igen, most is hùzva van.
7. Használt, vagy új alaplap? Mindegy, de minimum 1 év gari.
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...) nem szempont, de nem is hátrány
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége? Igen, r5 5000 szériára -
törölt tag
Sziasztok!
I5 10400f +be quite pure rock hűtő
Gigabyte B560M DS3H
Kingstone Fury 3200MHz 2x 8Gb újak.Menne e rendesen boost órajel. Nem tuningolnék.
Ezt a procit sikerült kinéznem egy RX 5600XT mellé offline 1080p 75hz játékhoz. Vállalható vagy ennyiért van használtan R5 3600xT B550 lappal 2666MHz memóriákkal használtan.
-
Paxker315
addikt
válasz
scott_free #100905 üzenetére
Tkp tökmindegy, de, a dizájn végett én az MSI-t preferálnám. Szerintem azzal járnál legjobban.
-
scott_free
senior tag
Üdv,
az alábbi 3 lap közül melyiket ajánlanátok, ha a stabil, megbízható működés a lényeg (max. 6 magos prociig, oc nem lesz):
- Gigabyte B450M Gaming
- Gibabyte B450 Aorus M
- MSI B450M Pro-VDH MaxKösz!
-
failed
tag
sziasztok!
egy olyan kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy tudnátok-e nekem segíteni abban, hogy hol vehetnék "hűtőborda rögzítő szegecs"-et. Haveromnak szeretném odaadni a régi deszkámat, de előtte újrapasztáznám az alaplapi hűtők alatti chipeket, de ehhez szükségem lenne ilyen szegecsekre, hogy utána vissza tudjam tenni a bordákat a helyükre és rögzíteni tudjam őket.
ha valakinek van esetleg elfekvő készlete, akkor vennék egy marékkalköszönöm
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Bomba Ár! HP ProBook 650 G1 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 8100 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Bitfenix Neos 500W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 6 i7-8650u 8. gen 4 mag 8 szál. 16GB a legjobb üzleti.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest