- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- OLED TV topic
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Steam Deck
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Fujifilm X
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Kedvező árú Philips OLED televízió a tesztpadon
- Milyen TV-t vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dethroner
veterán
Hali!
10400F alá melyik lenne jobb választás? [link] -
MiklosSaS
nagyúr
Hol van @Milka ?!
-
dethroner
veterán
Sziasztok!
Újítanám a rendszerem, és úgy néz ki i5-10400F lenne az új kiszemelt proci. Ehhez kellene egy deszka. Annyit már mondtak, hogy B560-as lenne jó, mert ebben mehetnek a ramok magasabb órajelen. Úgy tudom ez egy friss chipset, megéri ezekből használtat venni? Konkrét árat nem tudok mondani, természetesen szeretném az ajánlott darabokból az alacsonyabb árút megvenni. 1 vga lesz, és memória helyből is 2 elég lenne. Ami talán előny lenne, ha rendelkezni SPD kimenettel, de ha ez jelentős felár, akkor el tudnék tőle tekinteni.
köszi ha tudtok segíteni. -
venom8888
őstag
Oksa, koszi a valaszt midnenkinek.
-
gainwardgs
veterán
Sziasztok
Asus prime z490-a vagy msi z490 tomahawk?
Ha jól gondolom vrm-ben combosabb az msiegy 10850k ketyegne bennük
-
pecccccccca
őstag
válasz
venom8888 #100588 üzenetére
Szerintem most már térj át [ide] .
A dual chanel azt jelenti, hogy két sávos memóriakezelés. Dual chanelben gyorsabban működik két modul mint, ha csak 1 modul lenne benne. Amúgy én személy szerintem nem erőltetném a 4 modult. Ha mindenáron bővíteni akarsz akkor add el a jelenlegi kitet és vegyél 2x16-ost.
-
válasz
venom8888 #100588 üzenetére
A dual channel - az kettő vagy több RAM modullal működik.
Általában párosával 2-4, de régebbi Intel lapok tudják az aszimmetrikusat is, 3 modullal.Ha 4 egyforma modul kerül bele, akkor meglesz a dual chanel, ha most jó slotban van a kettő, akkor most is mennie kell. Nem diszkrét VGA esetén sokat számít, mert dupla sávszél lesz az IGP-nek.
Egyébként kisebb mértékben releváns. -
Wiz Khalifa
veterán
válasz
deakzozo #100581 üzenetére
Én nem magyarban élek, nálam 200-210font a lap ára. Nem azt mondom olcsó de nem is vészes annyira. Eddig egy MSI B550 Mortar WiFi-t néztem de felcseszett hogy nincs igazán fehér lap mATX-be így elkezdtem ATX-ben gondolkodni. Tegnap megláttam ezt a lapot és szerelem volt első ránézésre.
Ahogy olvastam jó cuccokat kapott mind lan, audio stb... tekintetébe szóval elvileg nem egy vacak. -
venom8888
őstag
válasz
pecccccccca #100584 üzenetére
Ertem koszi, meg anyit, hogy ha bovitenek, lehet a 2x8 melle beraknom meg 2x8 at vagy nem?
-
venom8888
őstag
Hello. Sracok veletlen bekapcsoltam az msi afterburnert Warzone alatt es azt irta jatek alatt hogy 15gb memoriat hasznal a gep a 16 bol. Jatszik itt valaki a jatekkal? Gondolkodtam memoria bövitesen, jelenleg 2x8 van benne, vegyek bele 2x16 ot vagy ujra 2x8 at es akkor 32 lenne. Melyik opcio lenne jo?
-
deakzozo
csendes tag
válasz
Wiz Khalifa #100579 üzenetére
Üdv!
-szubjektív/szerény véleményem rohadt jól néz ki!mondom ezt úgy hogy egy TomaB550-em van !...de sajnos amíg nem látni tesztet addig szerintem csak a külső megjelenésén van min csodálkozni (nekem nagyon bejön! amúgy!)-az induló ára 230$-is jónak ígérkezik csak mire a hazai boltokba ér "hááát khmm"...felejtős lehet sajna..azért várj vele egy tesztet (vrm teljesítménye és egyebek... szerintem!) ....-DE itt inkább azért ár/teljesítmény miatt lehet azért inkább bukta
...ha a kinézetét nem nézem (ami király!) azért lehet lesz árban jobb alternatíva! 5900x mellé! itt van egy pont ilyen konfigról videó +teszt a végén kuksizd meg! nagyon szép masina teljesítményre is szuper [link]
-
jokeph
nagyúr
válasz
Wiz Khalifa #100579 üzenetére
Üdv !
Ahogy nézem, nincs miért szégyenkeznie ennek a lapnak, fullosan felszerelt, hátlapi CMOS_CLR is van, és BIOS_Flashback is, illetve ki van tömve csatival is bőven.
A VRM-et csak saccolni tudom, ütősnek tűnik, ezt talán mások jobban tudják.
Nekem tetszik a kockás minimalista design. -
Wiz Khalifa
veterán
Sziasztok!
Mi a véleményetek az NZXT alaplapokról? Konkrétan amit én néztem ki az egy NZXT N7 B550
Erről mit érdemes tudni? Egy 5900X megy majd bele de átmenetileg egy 3500x/3600 megy bele majd.
-
Tarill
őstag
Üdv! Ez a biostar [link] alaplap mennyire vehető kategória? Van róla tapasztalat? Nem tűnik gagyinak, vagy inkább pár ezerrel drágábbért egy asrock pro4? Az fapadosabb több ponton is. Szerintem.
-
jimpo
senior tag
válasz
arabus #100573 üzenetére
Nem feltétlenül akartam 50 ezret kukázni.
Mókolni semmiféleképpen, jól van az úgy.
Procit eladni nem akarom hiába 40 ezerért vettem, annyiért el is menne talán. De elég a 5600XT mellé, ha meg majd oda kerül a sor hogy kevés a kártya akkor jön erősebb proci is. Persze ilyen árak mellett szó sem lehet róla, meg nem is játszok olyan hű-de sokat mostanában.
Azt leszámítva oka, hogy van bele egy 2200G-m nincsen. Megy majd ősöknek, esetleg unokaöcséméknek asztali gépnek. -
arabus
addikt
válasz
jimpo #100572 üzenetére
Semmi sem fog változni.
A proci nem lesz gyorsabb sem erősebb.
Ergó olyan mintha 50ezret bevágnál a kukába.
A vrm-re szerkessz valami hütést inkább.
És tudsz venni aprón olcsón klasszisokkal jobb hangkártyát mint a realtek hulladékai.
Én inkább most viszonylag jó áron eladnám a 2600-at és annak illetve a lapra szánt összeg egy részéből vennék egy 3600-at. -
jimpo
senior tag
Sziasztok
Jelenleg Gigabyte GA-B450M S2H ALAP-lapom van! Ennél kell jobb, szerintem nem lesz nehéz.
Mit, miket ajánlotok?
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
max 50 ezer, de inkább alatta. Főleg ha nem jár komolyabb kompromisszummal lásd lentebb.
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
CPU: AMD Ryzen 5 2600
GPU: Sapphire Pulse Radeon RX 5600 XT
SSD: Samsung PM961 NVMe PCIe M.2 256GB
SSD: Crucial MX500 500GB
SSD: WDC WDS100T2B0A-00SM50 1TB
RAM: G.SKILL F4 DDR4 3000 C16
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
ATX
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
Egy x16 a videókártyának, egy M.2 NVMe, illetve két SATA, de tárhelybővítés tervben van.
Esetleg a jövőre gondolva USB 3.2 Gen 2x2, de nem fontos.
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
Dedikált
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
3.9GHz-ig mindenképp, jó lenne ha tudná is úgy hogy nem 70+°C a max VRM hőmérséklet. Bár ez Prime95 alatt van.
7. Használt, vagy új alaplap?
Új
8. Fontos e a lap kinézete (szín, dizájn, rgb,...)
Egy kis piros jöhet bele a videókártya miatt, de nem lényeg.
Ami fontosabb a minél jobb Audio, illetve ügye a VRM hűtés.
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
A jövőben is maradok Ryzen 5 vonalon.
Köszönöm előre is. -
SZKEBE75
senior tag
-
-
válasz
Delirious #100560 üzenetére
Na ránéztem mit rendelnél és ha nem sértelek meg és nem zökkentelek ki személyes meggyőződésedről, bár nem kérdezted de azért írok ide egy kis ízelítőt!
Általad rendelt kombó:
i5 10600K - 73.990
Tuf B460Plus - 44.290
119.680 (szállítással)Olcsóbban ugyanez:
i5 10600K 68.000 (Alza)
Tuf B460 Plus 42480 (Aqua)
110.480 (szállításokkal)
spórolás: 9.680 FtNonK verziós picit gyengébb kombó:
i5 10400F 57.490 (Alza)
Tuf B460 plus 42480 (Aqua)
99.970 (szállításokkal)
spórolás: 19.710 FtRyzen ugyanolyan erős, de előnyösebb kombó:
Ryzen 3600 63.800 (First Shop)
Giga B450 Aorus Elite 27.220 (First Shop)
91.020 (szállításokkal)
spórolás: 28.660 FtRAM nincs benne, mert nem tudom milyen akarsz, de a legolcsóbb ahol rendelsz 25.190-ért a Goodram Single channel 2666 C22, miközben GSkill 3200 C16 Single 28.420 vagy ugyanez dualchanelben 29.950-ért az Aquában. Nem is kell ecsetelnem, hogy az utóbbi fényévekkel jobb.
Na mindegy most már elengedem a témát. További kellemes vásárlást kívánok, remélem megtalálod a számításod! -
Delirious
tag
válasz
Kaci84 #100559 üzenetére
Akkor elmondanám a gondolataimat és bizonyos szinten egyet is értek veled.
- Bolttól tanácsot többnyire nem szoktam kérni, viszont tőlük már több alkalommal vásároltam és ismerőseim is, mindig probléma mentesen.
- Az előző két procim is "k"-s volt, igaz a másodikat villámkárban kaptam egy Asus Z97-A lappal. Az első procim azért lett szorzózár nélküli, mert hátha majd tuningolok, nem történt így. Jelen esetben mivel a 10600k 1300 forinttal olcsóbb is volt mint a sima, gondoltam akkor inkább azt veszem.
- Nos, Intel vs Ryzen ebben nem vitatom, hogy igazad lehet, mégis maradok az Inteleknél ebben a korban az ember nehezen akar változni, de lehet a következő majd már az lesz.
- Intel honlapján a támogatott ram 2666-at, tuningolni nem akarok.
- A bolt árai vegyesek, de többségük igen jó. Ha egyesével rendelgetem meg a dolgokat, akkor a déli határszéli kisfalunkba, a kiszállítás miatt tuti nem lesz olcsóbb a végösszeg, itt nincs sajnos semmi csomagpont vagy csomagautomata. Még összeszerelést is kértem ami plusz pénz, előző gépemet én szereltem össze (most hat éves) de inkább szakemberre bízom.
- Igen miután kifizettem és kaptam az említett utolsó levelet tőlük, idejöttem leírtam a történeket, amelyek végén ezt írtam: "Gondolom azért a Turbo Mode-ot tudja ez az alaplap? Vagy azt sem? Köszi, csak ez az egy dolog érdekelne." Igazából kaptam sok egyéb hasznos infót is, de sajnos ezt a fórumot csak későn találtam meg.
- Igen arra, hogy régimódi vagyok nincs mentségem. Van aki akkor is BMW-t vesz tizedszerre is, ha van ár-érték arányban jobb is, mondjuk én pont BMW-t soha nem vennék.Köszi mindenkinek a segítséget!
-
válasz
Delirious #100555 üzenetére
Legnagyobb tisztelettel, de hagy lássalak el pár tanáccsal, mert ez az egész gépösszerakást úgy kutyultad össze ahogy csak lehet.
- Bolttól tanácsot nem kérdezünk, sokszor nem értenek úgy hozzá mint kellene és elfogultak is lehetnek
- K procit veszel B lapba
- Eleve Intelt veszel Ryzen helyett
- 2666 ramokat veszel, ami oké nem sokkal lassab, de sokkal nagyobb értékesése lesz ha fejleszteni akarsz kb eladhatatlan lesz
- Egy boltból veszel mindent gondolom a legtöbb termék rossz ár-érték arányba, több helyről még szállítással is sokkal olcsóbb lehetne
- Természetesen miután megrendelted és kifizetted jössz ide a fórumba kérdezni.
- A kedvencem: A kb. 20e Ft kidobásásra az ablakon a fő érved, hogy "régimódi vagyok".Nem bántásból írtam, hanem segítségként. Esetleg írd le mit veszel és mennyiért és melyik boltból.
-
-
Delirious
tag
válasz
Wilks #100554 üzenetére
Nem hibásak, nem ezt mondtam. Az egész úgy indult, hogy küldtem egy mailt felsorolva a tervezett termékeket és kértem a segítségüket és véleményüket. Akivel leveleztem az, leírta mit kellene cserélnem a konfigban, azokat ki is cseréltük és több levélváltás történt. Egy szóval nem mondta, hogy másik alaplapot javasolna, miután megrendeltem és kifizettem a megbeszélteket, kaptam a választ, hogy kellene cserélni a lapot ha tuningolni szeretnék. Gondolom azt már nem ugyanaz a személy írta.
Tehát nem hibáztatni akarom őket, csupán nem tudom, hogy tényleg kellene-e nekem egy lényegesen drágább alaplap ha nem akarok tuningolni, max turbóra állítani (ha ezt tudja a B460). -
Delirious
tag
válasz
Kaci84 #100551 üzenetére
Ez Intel Core i5 10600K Avenger Edition processzor (BX8070110600KA) 1300 forinttal olcsóbb mint ez Intel Core i5-10600 BX8070110600 processzor. Akkor nem érdemesebb venni a k-st? Már kifizettem előre, szóval maradok Intelnél, valószínűleg régimódi vagyok.
Játékra kellene 1080p-n 4690k-t váltana, egy ASUS TUF-RTX2060-6G-GAMING 6GB GDDR6 VGA-m van. Szándékosan rendeltem csak 2666-os ramokat, Intel oldalán azt írják ezt támogatja és sajnos nem vagyok milliomos sem. Azért maradnék a B460-as lapnál, mert az előző procim hiába "k" és hiába van "Z" lapom soha nem tuningoltam, max turbóra állítottam.
Ha ugyebár a B460 tudja a turbót.https://www.tomshardware.com/news/intel-B460-H470-motherboards-overclocking-asus
-
Wilks
aktív tag
-
válasz
Delirious #100550 üzenetére
Szerintem nyugodtan nevezd meg a boltot. Nem tudom mi ez az új divat, hogy védeni kell mindenkit! Az igazságot nyugodtan el lehet mondani.
A turbót szerintem tudja, de én nem vennék akkor K procit. Bár nem írtál felhasználási módot és VGA típust, de nem vesztenél sokat a nonK és ezáltal olcsóbb CPU-val. Ha mégtovább megyek összeségében jobban járnál egy Ryzen konfiggal. MSI B450 Tomahawk+Ryzen 3600 egész biztos jobb választás lesz. 10e olcsóbb a proci és 10e olcsóbb a lap az egy 20as. Az Intel a 4.8-as Turbo órajelen nem lesz gyorsabb mint a Ryzen kb egy sebesség lesz. Az Intel eladni és nehezebb később.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- OLED TV topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Patikamérlegen számolgatják az iPhone 17 Air komponenseit
- Bestbuy játékok
- WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS)
- Kerékpársportok
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Mazda topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PLUS GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ASUS P5GC-MX/1333 + proci + ram
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- KERESEM! ASUS ROG STRIX Z790-A WIFI II
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nincs még weboldala, vagy szeretne újabbat? 50.000-ért teljes oldalt kap
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest