Hirdetés
- OLED monitor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Valami baja van a tápomnak
- Milyen videókártyát?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Bluetooth hangszórók
- Akciókamerák
- Vezetékes FEJhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
b.vr
őstag
Hm, akkor az e-m1 + 12-40 az bruttó 715e, 15% kedvezménnyel kb 608, így nettó 479.
Amazonról meg 2400 euró, ha jól tudom ott fényképezőre az áfa 20%, így 2000 euro.
Azért így nem kicsit jobb a mintabolt.(mondjuk az amazonon most már több helyen látok sokkal olcsóbban (itt pl. a 2400 helyett 2068 euroért) olyan helyeket ahol kimondottan japán import van kiírva, ezekről mondjuk fogalmam sincs mennyire korrektek...)
-
b.vr
őstag
Végülis egyrészt értem, csak számomra mondjuk a programban való résztvétel (azaz amit beidéztem az olympustól, az cégek számára egyértelműen kizár) az pont azt jelenti hogy részesül a különböző kedvezményekből. Márpedig amiről beszélünk, ott nem a kártyabirtokos magánszemély fizet, hanem a cég, és akkor a cég részesül a kedvezményből is (a cég használja a kártyát)
Na de végülis mindegy, biztos megvan az okuk hogy ezt miért így oldották meg, és ha így van és ez könyvelésileg is korrekt, akkor komolyabb értékű olympus cucc vásárlásánál cég-szinten is számításba érdemes venni a mintaboltot.
-
b.vr
őstag
-
b.vr
őstag
Én úgy tudom céges vásárlás esete kizárja a klubkedvezményt (ezt csak természetes személy veheti igénybe)
"Klubtag lehet bármely 18. életévét betöltött természetes személy. Jogi személyek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok nem vehetnek részt a programban"
-
b.vr
őstag
válasz
jjeahh
üzenetére
Hm, egy csúcs képminőségű 100/2 nem lenne rossz

Mondjuk épp olcsó se...
Amúgy ha már fényerős pana fix tervek, amióta kiderült hogy az Oly tervezett fényerős zoomja 40-150/2.8 lesz, azóta nagy a csönd a Pana által anno még a 42/1.2-vel együtt bejelentett 150/2.8ról. Persze nem is csodálom. (főleg hogy aztán még a nyáron is milyen áron pletykálták)
-
b.vr
őstag
-
b.vr
őstag
válasz
ronson
üzenetére
Mivel nézed meg? Lehet hogy amivel nézed az nem végzi el ezeket a korrekciókat.
Pl. win alatt FastStone-nal nézve vagy osx alatt a preview-t használva, meg persze ACR-rel, geometrialilag nekem nincs különbség a jpg és a raw között.
(nekem ugyan nem E-PL1 van, de elvileg a kérdés szempontjából ez nem lényeges) -
b.vr
őstag
-
b.vr
őstag
"a ff rendszer, az apsc viszont sehogy sem az igazi, ha vki fixekkel akar operalni."
igen, a Nikon eléggé elhanyagolta a kimondottan DX-re fejlesztett objektíveket, és ennek legnyilvánvalóbb hiánya elsősorban a (fényerős) nagylátószögű fixek, másodsorban pedig a relatíve fényerős (dx-en f4) zoomok (természetesen moderált fizikai méretekkel).
[link] -
b.vr
őstag
válasz
FEDman
üzenetére
Egyrészt ez ugye az Otusra válasz. (aminek persze szintén meg lehet kérdőjelezni az értelmességét (ha már annyit emlegetem Thom Hogant, ő pl. meg is tette
)Megitcsak a napokban idéztem, hogy Nikonra a _jelenlegi_ lineupban valami 12 (!!) normál látószögű objektív van (csak a Nikontól!, 3th party gyártókat nem számítva). Ott elférnek az ilyen különcségek is.
Amúgy a 85/1.4 meg 1.2 kapcsán kimondottan írtam, hogy az már Canonon/Nikonon is nagyon drága. De megintcsak, rengeteg az alternatíva, amelyek kicsivel-többel kevesebbet tudnak, de sokkal-még sokkal többel olcsóbbak.
-
b.vr
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
"hisz a saját DSLR szegmensuket kannibalizálja"
Nem kannibalizálja, hanem szép lassan átalakítja. Ez elkerülhetetlen, a tükörcsattogás szép lassan ki fog halni (a mechanikus zár keményebb dió, de valószínűleg belátható időn belül az is, de ez most mellékes) mert ez a gyártóknak is drága (talán egy "niche" szegmensben megmarad majd, az OVF és talán a fókuszálás miatt (az utóbbiban nem vagyok biztos, hogy a szenzorra integrált idővel ne lehessen legalább olyan jó, illetve mivel az R&D oda fog inkább áramlani, akár jobb)
Nyilván a "kihalás" lassú lesz, de az viszont elég hamar (akár már jövőre, a belépő aps-c szegmensben - nikon d3300) hogy elkezdenek egymás mellett párhuzamosan létezni.Mindegy, nem érdemes elkezdeni ezen itt nekünk vitatkozni. Linkeltem erről amúgy már jópár Thom Hogan írást. De persze nem kell ezzel egyetérteni, pár éven belül meg majd világosan kirajzolódik az irány (vagy nem...
)(#34530) Ijk: jaja. Plusz nagyon komolyan fényerős (azaz ami FF-ekvivalensben is annak számítana) adapterezve is csak nagyon drágán van (pl. a Voigtlander-ek)
De ami a legfontosabb: bukod az autofókuszt. Ez megintcsak egy niche szegmens számára nem gond - a nagy többség számára viszont annyira az, hogy számításba sem hajlandó venni. -
b.vr
őstag
Én simán elképzelhetőnek tartok 1.500 eurót is.
(Többek között) ezért várom már hogy mondjuk a Nikon kijöjjön a (minimum aps-c, de aztán minél hamarabb FF) mirrorless vázaival (amelyek természetesen adapterezve feltehetőek jól használhatóan a legacy üvegek, mint e-m1 és hagyományos 43 objektívek), mert akkor lesz igazán nyilvánvaló hogy az új rendszerekben a fényerős fixek mennyire drágák (és nem ragadnék itt le a m43nál, a "kedvencem" a FF Sonyra az 55-ös egy "ezresért" (ráadásul ez csak a normál látószög, amiből "hagyományosan" kilóra (ez persze túlzás) lehet kapni teljesen korrekt üvegeket. Majd kíváncsi leszek hogy Sonynál mennyi lesz a 85/1.8 (egy 85/1.4 sőt 1.2-őt (amelyeknél azért Nikonra/Canonra is jó vastagon fog az árazó ceruza) még elképzelni sem mernék, na nem mintha ezzel a tempóval egy évtizeden belül egyáltalán esélyes lenne...
) -
b.vr
őstag
Meglátjuk.
Thom Hogan épp a napokban számolta az egyik cikkében mellékesen össze, hogy a Nikon _jelenlegi_ palettájában 12 (!!) különböző normál (40-60 mm közötti) objektív van. Bőven elfér itt még egy, szóval szerintem lesz natív bajonett amire adapterezve jó fókuszsebességgel felmennek a legacy üvegek (lásd oly e-m1, de asszem a nikon 1 is tök jól kezeli az F-es obikat)
(amúgy legalábbis engem nem a súly érdekel, még csak a térfogat sem annyira (bár az már inkább) Ellenben az igen, hogy egy mechanikus alkatrésszel kevesebb, hogy (ha lesz kisebb bázistávolság) lehet rá szinte bármilyen manuális üveget tenni (ez inkább csak érdekesség számomra, kivéve talán makró, meg még néhány speciális terület), hogy lesz EVF, lesz jól használható élőkép, és legfőképp, a hibrid AF)De persze messze van még, túl sokat nem érdemes ezen fantáziálni.
-
b.vr
őstag
Mondjuk pár év múlva meg már többeknek is lesz FF mirrorless. A két nagynál csak az időpont a kérdés (ott az objketívekkel nem lesz gond, hogy natívan optimalizálva mit és mikor hozznak ki, az csak hab lesz a tortán), a többieknél (pl. Fuji, elvileg 2015 eleje) meg az hogy tanultak-e a Sony hibájából és a puszta váz _mellett_ mennyi és milyen (meg persze milyen árú) objektívparkkal jönnek ki.
-
b.vr
őstag
válasz
rumos14
üzenetére
"a FF rendszer és az azzal járó drága obik"
mondjuk ez speciel nem általános és törrvényszerű, pl. FF Nikonhoz relatíve kimondottan olcsón kapsz teljesen jó 50/1.8 és 85/1.8 obikat.
A FF Sonynak rögtön óriási problémája hogy a kicsike választékban van egy darab fényerős normál, és az is qrva drága. De írtam már erről eleget, rögtön mikor kiszivárgott az ára.
-
b.vr
őstag
az EU-ban (legalábbis pl. amazon.de) az e-m1-et és az a7-et egyaránt 1500 euróért látom.
-
b.vr
őstag
válasz
FEDman
üzenetére
Hát igen

Mi végülis lényegében ugyanazt mondjuk: (1) a 45ös nem tudja kiváltani a 20/25öst (bár ez nem meglepő és fordítva is igaz), valamint (2) kedvező áron lehet rugalmasan használható kicsi 12-32-t kapi _ha_ valaki beáldoz valamennyit a képminőségből meg nem érdekli a fényerő (ez meg ugye triviális)Tulajdonképpen mi a kérdés?

-
-
b.vr
őstag
"vagy záridő vagy dof. ha az utóbbi, akkor viszont én megpróbálnám a 45-össel megoldani (nyilván trükközni kell, más kép lesz stb."
Továbbra is csak annyiban érvényes amit írok, amennyiben a 20/1.7 és a 25/1.4 rokonítható, de egyrészt a záridőhöz a 20-asnak még mindig van nagyságrendileg 3 FÉ előnye (megismételve hogy nem tudom mennyi a 12-32 minimális rekesze 25-ön, illetve kell-e ahhoz rekeszelni és mennyit az értelmesen érezhető képminőség-javuláshoz)
Másrészt saját tapasztalat, hogy mondjuk a szobában (persze szabadban is, bár ott van fény. Az egy más kérdés hogy milyen hátteret ad a fix meg ez a zoom) a kis unokahúgomat fényképezve, nagyon más jellegűek a 25-össel és a 45-össel készült képek, illetve ha beülünk valahová a barátokkal, haverokkal akkor szintén teljesen más. (amióta megvan a 25-ös, ha ilyen esetekről van szó akkor a 45-ös csak akkor kerül nálam elő, ha _kimondottan_ portréról van szó 8a fenti szitukban más nem is férne bele, és olyankor távolabb sem mehetek ha akarnék se), egyébként számomra egyértelműen a 25-ös az alap választás)
Persze azt megintcsak abszolut elismerem, hogy az lehet egy döntés hogy valaki lemond az egyikről. Tehát ezt nem vitatom, meg rábeszélni se kívánok senkit semminek a szükségességére
Mindenesetre én még a 12-40 birtokában sem válnék meg a 25-östől (másként fogalmazva: nem áldoznám be, hogy az árát beforgassam egy 12-40-be, pedig igencsak fáj rá a fogam
) -
b.vr
őstag
"én inkább úgy logikáznék, hogy a 20-ashoz képest sokkal több lehetőség a zoom, a fényerő meg a mai őrült izzók mellett a buké miatt lehet fontos, arra viszont még jobbabb mondjuk egy 45/1,8"
Na ezt most nem értem. Nekem ugyan 20as helyett 25ös van, de nem érzem hogy a 45-ös ki tudná váltani (és persze fordítva sem) Természetesen az oké, hogy valakinek csak az egyik kell, és akkor az melyik legyen.
Valamint szerintem az iso-s rész is árnyaltabb (azért nem mindegy hogy iso3200-on készül a kép vagy mondjuk iso200-on (jó, 25-ön az a 12-32 zoom azért jobb mint az 5.6 (ami a végén van) szóval nem feltétlen van 4 FÉ különbség, de nem tudom a zoom-ot nem érdemes-e/kell-e rekeszelni)
Meg hát ezek "csak számok", és míg a 25-öst, 45-öst ismerem hogy mire képes képminőség terén, addig a 12-32-őt sajna nem, úgyhogy nyilván nem akarok abban "végső igazságot tenni" hogy mit tud kiváltani.
Tényleg, hol található jó teszt a 12-32-höz, ahol vannak jó valós életben készült képek (is)?
-
-
b.vr
őstag
Ja, ehhez még annyit, egyszer néztem egy portrait webinart, ott az essential gear (full frame-en) a 16-35, 50, 85, 70-200 négyesből állt, és amikor úgy tette fel magának a kérdést, hogy (egyre szűkítve) mit hagyna el ezekből, akkor a 85-ös esett ki elsőnek

(persze ff-en azért a 70-200/2.8 is nagyon komoly fényerő. Persze méretben sem kicsi
Ez lett nála a második legfontosabb)
Utolsóként, "ha csak egyet vihetne", neki az 50-es maradt. -
b.vr
őstag
-
b.vr
őstag
A túraobin ez csak a nagylátó végen igaz, és mint fentebb írtam, én azt olvastam hogy egyébként is ajánlatos 1-2 stoppot szűkíteni, de hát amúgy ezzel visszajutottunk oda hogy engem meggyőzött a csúcs-zoomok által kapott fix nagy fényerő és jó képminőség (további extraként pedig az időjárás-állóság), de természetesen elfogadom hogy számodra ezek nincsenek arányban a felárral.
-
b.vr
őstag
"sotetbe szerintem necces a 2.8"
Önmagában kevés lenne, de a Panák beépített stabija elvileg több mint 3 FÉ-t megfog, az Oly 5 tengelyese meg még ennél is többet, szóval ahol eddig stabi nélkül (a 45/1.8ról nem is beszélve) a 25/1.4-el elvoltam ott ezek is nagyon jók lesznek, ennél szélesebb gyútávon meg pláne. Persze most statikus, városi fotókról beszélek. Attól még (amiért mindig mondom hogy a méretbeli előny a rendszert tekintve jön ki) a fixek bent lehetnek a hátizsákban, bármikor elővehetők ha valamiért szükséges, vagy ha valahová beülünk hát az a 25ösnek nagyon fekszik, de általános használatra én nagyon szeretnék majd ezekből az állandó nagy fényerejű zoomokból. Persze nem kérdés hogy ezek piszok drágák.
-
b.vr
őstag
Szeretem nagyon a fixeket (van is 25, 45, 60) de azért az általam fentebb írt szituban (pl. éjszakába nyúló városi mászkálás külföldön) mégis inkább a csúcs-zoomokat érzem praktikusabbnak. És azért ez a 12-40/2.8 (de Pana 12-35 és 35-100asa is) elég meggyőző. Természetesen piszok drágák - de különben túl egyszerű lenne az élet

-
b.vr
őstag
Hm, engem valahogy a szuperzoomok sosem győztek meg (ráadásul mintha olyanokat olvastam volna hogy még rekeszelni is kellene őket a jobb képminőségért). De saját tapasztalatom nincs, egyszer azért majd alaposabban is kipróbálok egyet

Vagy inkább egy nagy átfogású csúcs-kompakt, árban is hasonló nagyságrend. -
b.vr
őstag
Én pl. RobinWong e-m1 tesztjében emlékszem emlékszem kézzel kitartott hosszú záridőkre, csakhogy azok 7 mm-en készültek, ami ugye nem 20
Hogy régebben mit teszteltek azt nem tudom, ezért ez számomra érdekes volt és tetszett.
De szerintem nyugodtan írj PekkaPotkának hogy ennek "nincs hírértéke"
A monopod speciel számomra nem érdekes, de amúgy eszembe nem jutott volna szóvá tenni. -
b.vr
őstag
"(#34244) b.vr: ez fenyeros fixszel meg izgalmasabb - bar parszor mar en is elkepzeltem egy ilyen jobb zoomot a fixek helyett."
Ezek a csúcs-zoomok akkor jók amikor nincs időd/helyed hogy fixekkel megtaláld a megfelelő nézőpontot (főleg ha aztán még obit is kellene cserélned) Persze tökéletesen nem váltják ki a fixeket, viszont a rugalmasság megnyerése mellett a képminőség nagyon jó, a fényerő meg elég még gyenge fényviszonyok között is (főleg hogy a panákban jó a stabi, az olyt meg úgyis pl. ehhez a komoly oly vázhoz érdemes venni)
Szóval pl. külföldön, amikor úgyis mindig időhiány van, általában nem utazunk egyedül, plusz sokszor a városban a tömeg, nem feltétlen oda állsz és addig amíg szeretnél, később még egyszer visszamenni már nem lesz idő - hát nekem tuti kelleni fog a normál és a tele is (az utóbbi azért inkább a panából, az olynak oké hogy jóval bagyobb lesz az átfogása, de azért elég méretes is lesz) Addig is az anyagiakon kell még dolgoznom kicsit (mert a fixeimet sem szeretném beáldozni
) -
b.vr
őstag
E-M1 with M.Zuiko 12-40mm F2.8 Pro: The First Session
Nem rossz a kézből kitartott 1/3 sec a 20mm-en
-
b.vr
őstag
"amúgy meg ezt a "másodváz" dolgot sosem értettem."
Hát általánosságban (azon kívül ha valaki dolgozik, és ott a biztonság miatt, vagy stúdióban a pörgősebb munkamenet miatt) szerintem sincs sok értelme, legfeljebb olyan esetben hogy mondjuk egy 1 hetes norvégiai fotós túra, oda csak kéne vinni valami tartalékvázat hogy ha történik valami a géppel, akkor ne mobillal kelljen utána szerencsétlenkedni

De amúgy persze, obival felszerelve 2 gép már túl nagy nekem ahhoz hogy kirándulni, városban kóborolni magamra aggatnám (hátizsákban persze elfér, de ha nincs állandóan kéznél, akkor pont az értelme veszne el. Nem is használom a gf3-at semmire, amióta megvan a g5 majd egy éve már csak a szekrényben porosodik)
Ezért kell majd egy csúcs-kompakt is, az kényelmesen elfér ha esetleg zsebben nem is, de a hátizsák vállpántján, csak ki kell várni mikor lesznek a nagyok jók is ötvené'
-
b.vr
őstag
válasz
Rogiii
üzenetére
Ebben az esetben is a 2X crop faktorral kell számolni, ebben nincs különbség.
Hogy a manuális fókuszálás mennyire áll Neked kézre, azt a mostani obiddal is ki tudod próbálni.
Viszont ha ez a Nikon már relatíve új, akkor gondolom nem lesz rajta rekesz-gyűrű és akkor nem igazán fogod tudni jól használni (legalábbis nem tudok róla hogy van olyan adapter amivel rekeszt tudsz állítani)
-
b.vr
őstag
FF-ben még korai (és szükségtelen) a milcesítés a Nikon (Canon) számára, de a Sony A7 topicjában már idéztem azt a Thom Hogan cikket hogy akár jövő év elején a D3300-zal a belépő szegmensben jöhet a tükörnélküliség.
[link]szerk: szintén Thom Hogan arról, miért a dx-rendszer a sürgetőbb a Nikon számára
-
b.vr
őstag
Thom Hogan cikke hogyan szivárognak el (amiből később akár tömeges elpártolás is lehet) Nikon DX vásárlók, ahelyett hogy fölfelé FX-re, inkább más milc-gyártókhoz, és ennek legfőbb oka (a jövőbeni potenciálisan még kisebb vázak mint opció melett (bár szerintem ezt úgyis a milc-esítéssel tudják majd meglépni) hogy kellene kimondottan DX-re tervezett (fényerős) fix széleslátószögűek, valamint szintén kimondottan dx-re tervezett fényerős normál és tele zoom-ok. Minimum bejelentés és komoly roadmap-szinten.
The Nikon Customer Leak Problem
"Olympus seems to know well that there's an opportunity here. Notice that in the last year they moved away from their "sell small cute bodies to women and bloggers" thing to "sell competent DSLR-replacement type cameras to dissatisfied crop sensor camera users." It's working. I know it is because I can see the exact flow: the reader of my DSLR site starts complaining about what's happening with DX DSLRs, investigates mirrorless, and ends up being a reader of my sansmirror.com site and sending me new email from there telling me how happy they are now."
-
b.vr
őstag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Ez oké, de amit írtam azt sikerült tovább is olvasnod és megértened?

"Vitába szállsz? Ennek én hol mondok ellent?"
Lehet velem vitatkozni (már miért ne lehetne) csak annak nem látom értelmét ha olyasmivel szállnak vitába amit nem írtam.Amúgy nem kicsit abszurd hogy kérdeztem Studitól valamit és most már itt tart a csevely...

-
b.vr
őstag
Szerintem se pörögjük túl csak jó lenne ha nem olyasmivel szeretnél vitatkozni amit _nem_ írok

(nem látom mitől fontosabb különbség (ezzel nem mondom és nem mondtam hogy ne lenne lényeges) az 1/8000 a hatalmas raw-buffernél és a gyors sorozatnál (számomra pl. az utóbbi kettő sokkal többet ér), de ugyanígy az ergonómiáról is. Számomra például az e-m5-nél a kezelhetőség, kézreállóság (hiánya) konkrétan a deal-breaker (és nem az 1/8000 hiánya), ha esik még 10-20%ot az ára, akkor is)
(amúgy arra sincs garancia hogy az e-m5 utódba milyen EVF kerül. Illetve persze hogy ennek milyen hatása lesz az árazásra.)
Zárásként megismétlem: én nem azt mondtam hogy szerintem lesz pd-af az e-m5 utódban, hanem egyrészt kérdeztem Studit hogy hol olvasta azt miszerinz: "Azt _mondták_, hogy PDAF-et egyelőre nem kap más Oly váz" valamint beidéztem hogy mi az amit az Olytól tudomásom szerintolvasni lehetett. Részemről ennyi.
(#34082) Mercutio_ : Te megint ittál mint a múltkor? Vagy honnan szedsz ilyeneket?

-
b.vr
őstag
Vitába szállsz? Ennek én hol mondok ellent? Hol mondtam hogy _csak_ a kezelhetőségben lehet különbség?
Még írtam is konkrétan három _másik_ területet.Én annyit mondok hogy itt lehetnek fontos különbségek (pl. d3xxx és d7xxx között. Vagy pl. épp most került szóba a 6D kapcsán: (#8315) *Ropi*"A 6D-t az alulról felfelé váltók szeretik (már aki meg tudja fizetni). Aki komoly váz mellé keres másodvázat az hanyagolja: annyira le van butítva a kezelése másokhoz képest, hogy csak nagyon nyögvenyelősen használható.")
-
b.vr
őstag
"akkor viszont mi lesz az, ami az E-M1-et eladja?"
A kezelőszervek, ergonómia az egyik legfontosabb megkülönböztető faktor a dslr-világban is. De épp a hatalmas RAW-buffer, vagy hogy milyen gyors a sorozatlövés. Hogy pontosan mit jelent az időjárásállóság. stb. De mindegy is, nem találgatni akarok most hogy mi lesz, hanem ez arról szólt hogy mi az ami találgatás és mi az ami az olympustól erről elhangzott (lehetne pletyka is, csak én ezügyben még nem olvastam)
-
b.vr
őstag
"Azt mondták, hogy PDAF-et egyelőre nem kap más Oly váz"
Ez mikori?
Én egy ilyen interjút láttam, amit a 43rumors úgy interpretált hogy "There is no plan yet to add phase autofocus on future low end MFT models" (a google fordítás azért ad teret az értelmezésnek
"DK - Will support the phase autofocus lens and four thirds mirrorless apply to younger models Olympus? TT - To date, no such plan".)Én azért remélem hogy a felső kategóriában (és azért az e-m5 utód ilyen lesz) lesz hibrid AF (talán a Panánál is) , egy normális tracking-képesség azért igencsak érdekelne.
-
b.vr
őstag
Hát igen de neki "könnyű" (korábban is írtam már ezt róla) , mert nem öncélúan vitatkozgat hanem egyrészt használja, másrészt pont azt használja amelyiket az épp az aktuális igényei szerint szükségesnek gondol (mint ahogy ebben a cikkben is írja)
Mondjuk konkrétan ebben a cikkben azért talán a retorika is komoly szerepet kapott a fő állítás illusztrálásához, és bár abban természetesen egy pillanatig sem kételkedem hogy konkrétan Ő pontosan tudja mit miért mond, de azért ha egy ilyen cikk nagy nyilvánosságot kapna mondjuk a "Milyen cserélhető objektíves..." topicban, hát eléggé elszabadulnának az indulatok
(pedig ott aztán alapból is épp elég mókás dolgok szoktak történni
) -
b.vr
őstag
válasz
pilóta
üzenetére
Hát nem t'om, én a számítógépeimet sem ahhoz szoktam hasonlítani hogy a maihoz képest mondjuk 10-20 éve milyen nevetségesen gyenge teljesítményt lehetett kapni milyen óriási áron

Olyan szempontból realtíve nem drágák, hogy szinte annyit tudnak mint egy m43 szuperzoom, viszont sokkal kompaktabb méretben, vázzal együtt (persze az áruk is meredekebben fog esni)
De ettől olcsónak (főleg döbbenetesen olcsónak) semmiképp sem nevezném őket (sem ezeket a csúcskompaktokat, sem a m43 szuperzoomokat) Ha döbbenetesen olcsók lennének, már vettem volna
Így azért ezt a százötven-kétszáz ezret azért inkább másra szánom. -
b.vr
őstag
Nem rossz ez a Stylus 1. Nem is bánom hogy rohadt drága mert ez a design ezzel a kiemelkedő púppal úgysem jön be, kompaktban sokkal inkább a P7800-féle, pedig befoglaló méretben szinte nincs különbség, viszont azzal hogy nincsenek fölfele meg hátra kiálló részek amik elakadhatnak, úgy képzelem a Nikon "zseb-barátabb" megoldás. [link] Kár hogy annak meg nem tud ennyit az obija (pedig a méret miatt bele tudna férni, ez az Oly rá a példa) Na de tényleg mázli hogy drága mind, így esélyem sincs elcsábulni egyik iránt sem

-
b.vr
őstag
E-M1 a DxOmarkon
Nem vagyok feltétlen hívük de az pl. érdekes (ők is kiemelik) hogy isoban alacsonyabb lett mint számítani lehetett volna rá. -
b.vr
őstag
egyrészt nem a váz mérete az igazán fontos hanem amikor elkezdni valaki bepakolni a FF üvegeket, általában attól lesz nagy/nehéz a rendszer, de másrészt továbbra is azt mondom hogy az számomra teljesen életszerűtlen felvetés, hogy a "kis méret" miatt valaki elkezdjen croppos módban lövöldözni egy 1600-1700 dollár/eurós FF géppel. Akkor miért nem egy apsc nex-et visz magával? Az ne legyen már előny hogy cropplolva rá tudsz tenni üvegeket (na nem mintha már az aps-c nex.nek is nem épp a kellő objektívpark lett volna a legfőbb problémája, mint az itt (is) rendszeresen kitárgyalásra kerül)
-
b.vr
őstag
kb. azonos technológiát feltételezve a nagyobb pixelméret (=nagyobb "kapacitás") a dinamika szempontjából jó, a zaj szempontjából viszont nem ilyen egyszerű a helyzet, mert a nagyobb sűrűségen meg finomabb a zaj eloszlása, "minősége".
(nem tudom technológiailag a nex6 szenzorához képest mi a helyzet. De hát úgyis lesz következő generációs aps-c nex/alpha )
Mondjuk ez (legalábbis szerintem) nem túl gyakorlati kérdés, én nem hiszem hogy tömegek vennének azért FF vázat 1600-1700 dollár/euróért hogy aztán majd főként croppolva használják.
-
b.vr
őstag
Nem szabad összekeverni a (1) tükörnélküliséget és a (2) új rendszert.
A tükörnélküliség önmagában csak egy technikai kérdés, és azért lesz már középtávon is szinte kikerülhetetlen, mert egyszerűbb, olcsóbb zárszerkezetet eredményez.
A nehezebb ügy az, amikor egy új rendszernek kell felépülnie egy olyan piacon, ahol (1) van két órisászereplő, talatmas múltbeli és meglévő részesedéssel (2) a piac pedig amúgy is zsugorodik.
Az A7 topicban már írtam, én úgy képzeltem hogy a CaNikon megvárja mire jut a Sony a milc FF-mel, kiforrják magukat a gyermekbetegségek, és mire elkezdene legalább alapvetően, minimális szinten felépíteni a _rendszert_*, akkor majd szépen kihozzák a maguk megoldását, amelyik elfogadható sebességgel kezeli a meglévő hatalmas objektív-parkot (és persze lesznek natív fejlesztések is, amikor abból valami előny származik (kisebb/olcsóbb/jobb lehet)
(* : és pont ezért ábrándultam ki még a bejelentés előtt, amikor kiszivárgott hogy oké hogy kevés lesz a natív objektív (ezt lehetett tudni) nadehogy az egyetlen fényerős normál látószögű fix az 1000 dollár/euro nagyságrendben legyen...
)Aztán Thom Hogan hazajött a szafariról és mivel volt ez a sok friss bejelentés meg amúgy is internetelvonási tünetei voltak
napi rendszerességgel írt akár több rövidebb-hosszabb bejegyzést. Ami nekem különösen tetszett az ez volt (ironikus módon pont az egyik "legunalmasabb" bejelentés kapcsán)
Nikon Drops the D5300 On The Market. Thud.
Ha igaza van amiket ott fejteget, akkor mindez sokkal hamarabb bekövetkezhet, akár már jövő év elején, a belépő kategóriában (mint kezdtem, a tükörnélküliség önmagában olcsósítást jelent, nem egy új rendszert), a D3300-zal.
Szóval nekem ez a "DSLR-to-Mirrorless transition starting at the bottom" (ráadásul DX) még meggyőzőbb, mint hogy majd full frame-en történjen mindez, és akkor nem pár év múlva, hanem könnyen _lehet_ hogy már jövő év elején.Egyébként én "csak" nagy méretű objektívválasztékot (ahol mindenre van alternatíva, attól függően mennyire fontos/mennyi pénzt ér meg nekem, tudjak választani) szeretnék és a hibrid AF előnyeit, versenyképes áron, hogy melyik gyártótól, az nekem már édesmindegy.
Tök szubjektíven (a végére is hagytam) "kis szenzorban" számomra a m43 az "elég jó" rendszer, semmi alternatívát nem látok amire váltanék (ha nulláról kezdeném akkor sem, főleg nem a 9-18, 25, 45, 60 birtokában. Nem is a váltást, hanem a bővítést tervezem).
FF-ben viszont (ez már ebből a minimális infóból is látszik amit eddig az objektívekről lehet tudni (választék és ár... akkor még ezt a lilulás/vignettálás dolgot elő sem veszem) egyelőre a Sony nekem nem lesz pálya. Persze mirrorless FF sajna másban még nincs, de ha mondjuk jövő év közepén veszek mondjuk egy D600/610-et egy fényerős 50essel és 85össel, akkor azzal a két üveggel már elindultam egy irányba, ahonnan nagyon alapos indok kell hogy visszaforduljak (ennek azért van tanulsága, mert ez viszont nem valószínű hogy egyedi eset)Persze piaci értelemben a kérdés majd az lesz, hogy tömegükben is jelentős vásárlói csoportok hogy fognak dönteni. Én megértem hogy új rendszert nem könnyű indítani, és persze van ígéret hogy viszonylag gyorsan bővül a rendszer - de egyúttal azt is gondolom ennél rosszabban azért aligha startolhattak volna (megintcsak az _egyetlen_ fényerős 50esre (55ösre) gondolok, 1.000 dollár/euro magasságában)
-
b.vr
őstag
válasz
rumos14
üzenetére
"Canon, Nikon is megtehette volna, miért nem tették?"
Ott a cikkben (meg a többiben amiket mostanában írt) hogy miért

És arra is ott a válasz hogy mi szerinte (meg amúgy szerintem is) a legfontosabb: a _rendszer_, összességét tekintve (rögtön első körben a natív objektívparkkal)
Amúgy hogy (több feature mellett) a mirrorless az elkerülhetetlen jövő, hát ez az ő állítása is, más cikkekben le is írta hogy képzeli (volt amit linkeltem is a Sony A7 topicban)
-
b.vr
őstag
dpreview first impressions szerint:
"Fujifilm's press release proudly claims that the X-E1 offers the 'world's fastest autofocus' of 0.08 sec - an attention-grabbing statement that seems calculated to dispel the reputation the X system gained in its early days for slowish performance. The small print is revealing though - Fujifilm's tests used the XF 14mm F2.8R wideangle lens and the camera's 'High Performance' mode, which is disabled by default and has to be turned on in the menus. As tends to be the way with these things, you're not quite going to see that speed in day-to-day shooting.
However, we have to say that the X-E2 is now a pretty quick camera, and feels distinctly snappier than the X-Pro1 in informal side-by-side testing. From a couple of days hands-on with a pre-production sample we'd say it seems entirely competitive with similar cameras from the likes of Sony and Panasonic, which is to say that you're unlikely to feel limited by it very often. In a similar fashion to Olympus, whose earliest PEN models were far from being the quickest, Fujifilm has made significant advances in a relatively short time."
szóval leginkább azért korábbi önmagukhoz képest gyorsultak.
a trackingról meg ennyit írnak:
"The X-E2's tracking autofocus is substantially improved too - on paper at least . With the camera in its 3fps 'Continuous Low' speed and the focus switch set to AF-C, the camera can re-focus between frames, and show a live view display too. The focus point for AF-C is no longer limited to the centre of the frame, but can be moved around freely. Strangely though the live view feed doesn't show up during continuous shooting in other focus modes - the camera plays back your just-taken shots between frames instead."
-
b.vr
őstag
"Panasonic quietly added another pancake zoom to their lens roadmap, an unspecified 35-100mm."
4 hsz-sezl feljebb van egy kép, azért ez nem tűnik pancakenek
Vagy akkor mi számít annak?PS: amit a Nikon D5300 kapcsán írt (fejtegetve hogy milyen lesz a közelgő d3300 -> milc), az viszont nekem okésnak tűnik.
-
b.vr
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
"jól néz ki az em1, csak attól a markolattól olyan mint egy félfülű kutya"
Plusz ott a hülye EVF-felépítmény.
Tulajdonképpen ez a két karakteres dolog van rajta - és mindkettő béna...
De azért ha átmegy néhány áresésen, bármilyen ronda, ilyenem egyszer lesz, még ha nem is adják ötvené'

-
b.vr
őstag
válasz
MrChris
üzenetére
na jó, lehet hogy keverem a dolgokat, inkább belinkelem amit erről régebben olvastam

-
b.vr
őstag
válasz
rumos14
üzenetére
"semmi értelme összehasonlítani a kettőt, neked se"
Amúgy az feltűnt hogy én _nem_ kívántam összehasonlítani a kettőt, sőt pont hogy arról írtam miért _nem_ kéne ezt tenni?
És ezzel ne azt érezd hogy most darabokra cincáltam a hozzászólásodat csak azért hogy enyém legyen az utolsó szó. Hanem ha valamivel nem értek egyet amit _nekem_ címeznek, arra válaszolni szoktam. -
b.vr
őstag
Egyrészt a számok szintjén sem stimmel (egy általános zoomnál nagyon nem mindegy hogy ekv. 24ről indul vagy 28ról. A hosszú oldal már kevésbé, de számít. Az Olynál tudjuk hogy rendszer szinten világklasszis a stabi. A Sonynál tudunk valamit? Nem) Egyébként tényleg hagyjuk, nem gondoltam hogy az "Árról mi értelme minőség nélkül beszélni?" az egy ennyire bonyolult összefüggés, azaz tök fölösleges a "nem ismert minőségtől függetlenül" párokba rendezgetni őket, mintha azzal hogy tudunk egy számot a fényerőről akkor azzal minden fontos számbaveednő dolgot elmondtunk volna.
-
b.vr
őstag
Hát ez nehezen megy... Tehát újra: "Árról mi értelme minőség nélkül beszélni?"
Konkrétan: az Oly 12-40/2.8 "kit" ára mellé miért a Sony 28-70 / 3.5-5.6 kit árát tetted, és miért nem a Zeiss 24-70/4 árát?
(valamint, mivel ez utóbbiak _minőségéről_ még semmit sem tudunk, én kicsit korainak tartom az árak egymás mellé pakolgatását. Ennyi.) -
b.vr
őstag
Árról mi értelme minőség nélkül beszélni? Ha mondjuk a Sony 28-70 / 3.5-5.6 még kanyarban sem lesz az Oly 12-40/2.8hoz képest (átfogásban eleve fontos különbség van, főleg az ekv. 28 helyett 24), akkor mi értelme egyszerűen összevetni az áraikat? És mivel a Sonyról még nem tudunk semmit, mi értelme erről most megállapításokkal próbálkozni?
PS: egyébként azt sem igazán értem (már tegnap is akartam írni) miért pont egy A7 vs. E-M1 összehasonlításról van szó. Egy potenciális A7-vásárlónak miért az E-M1 lenne az első eszébe jutó alternatíva?
-
b.vr
őstag
Engem mondjuk ezek a zoomok csak elméletileg érdekeltek, általános használatra a m43ot gondoltam hogy nem tudják nálam megverni. Nem is erre szeretnék FF-et.
Engem majd a fényerős fixek fognak érdekelni (55/1.8 elvileg már most lesz, 85/1.8 meg majd hamarosan), itt a hibrid fókusz még jobb is lehet mint egy tükrösnél (mondjuk ha legalább olyan szépen rááll a közelebbi szemre mint a Pana) Minőség és ár lesz a kérdés (D600/610 + objektívekkel összehasonlítva)"bár érzésre jobban örülnék az expógombnak előretolva a markolaton"
jaja, én is, amikor kijött az első 3D termékrajz, írtam is ezt a NEX topicban. -
b.vr
őstag
"szóval várjuk ki a végét."
Egyetértünk

Meg amúgy is azzal kezdtem hogy ami az Olynál a 12-40 "kit", az a Sonynál nem a kit lesz, hanem a Zeiss, csak nyilván méregdrágán, persze a szenzorral párosítva jobb teljesítménnyel, méret, optikai minőség majd kiderül - szóval megintcsak: várjuk ki a végét

-
b.vr
őstag
szerk02
sőt itt nem egyértelmű az infó, mert máskor meg 28-70 / 3.5-5.6-ról írnak, és ez tűnik reálisabbnak (FF-ben ez sem rossz persze, az 5.6 az m43on 2.8 lenne, persze nem elsősorban a dof-nak van egy ilyen általános zoomnál jelentősége hanem a FF szenzornál meg vehetünk kb 2 stop nyereséget ami visszahozza a veszteséget fényerőben)
Az persze továbbra is áll hogy a prémium a Zeiss 24-70 lesz (f4.0)
(az mondjuk érdekes lehet, hogy ennél jelzik a stabit, a kit-obinál pedig nem) -
b.vr
őstag
válasz
schawo
üzenetére
"A méret és az ár más kérdés"
Ne viccelj már
Az ár ne legyen már más kérdés ha egyszer direkt erről írok. A méret meg pláne ne legyen más kérdés mikor pár hsz-szel kapcsolatban fentebb meg azzal kezdtem hogy egy kompaktnak akkor látom létjogosultságát ha nagyjából zsebrevágós kategória.
Itt tök konkrétan egy 1300 dolcsis bridegről van szó. Én ezt nem ajánlanám senkinek. És nagyon kevés helyzetet tudok elképzelni amikor ezzel meg tudom oldani de egy m43+szuperzoomal nem (ellenben rengeteget amit meg egyikkel sem - nincs is szuperzoomom
) -
b.vr
őstag
"az meg, hogy le fog esni az ára később, fogyasztóként csak jó"
Hát ez attól függ, mert ha aztán pár hónap múlva rájön hogy mégis kellene mondjuk valami olyasmi amit (az egyáltalán nem horror-árú) 45/1.8 vagy 20/1.7 tud, akkor (hiába nem is nyitó áron vette hanem mire már a konkurencia lenyomta az árat) a gépét nem fogja tudni értelmes áron eladni, bukik sokszáz dollárt.
Ha e helyett vesz egy m43+szuperzoomot (jó, 14-ről indul, és "m43-ekvivalens" f4-nél 1 FÉ-kel rosszabb a vége - viszont sokkal hosszabb), akkor nyitva az ajtó hogy ha kedve/érdeklődése van, vehet mellé mást is, vagy akár kis bukóval le is cserélheti a szuperzoomját (hány év múlva lesz abból majd újabb verzió, ha lesz egyáltalán)
Vagy persze ha elég, akkor maradhat is a szuperzoomnál, és még így is sok százzal kevesebbet költött (és akkor még a használt piacot számításba sem vettem)Én ezt az "utolsó kamerát" egyébként illúziónak tartom
Munkám végett elég sokat foglalkozom számítógépes grafikával, tudom hogy egy csatornánként 32 bit _lebegőpontos_ képből mit lehet kihozni, és ezt a mi életünkben még megközelíteni sem fogják a szenzorok. Van itt még bőven fejlődési potenciál dinamikában, és persze zajban is. -
b.vr
őstag
Természetesen elismerem hogy ez (egyelőre papíron) nem rossz optika (persze nem is fantasztikus), csak hát rá van gyógyítva a vázra, és szerintem az árat nem vehetjük ki az egyenletből, két okból sem: egyrészt indulónak is magas másrészt a bridge-gépek ára aztán jó meredeken fog esni (fél évente - évente jön ki a konkurencia, cégen belülről és vetélytársaktól is)
De (azzal együtt hogy én továbbra sem hiszek a bride-kamerákban (nemcsakhogy magamnak, de még másnak ajánlva sem) természetesen elfogadom hogy van célközönség.
(bár könnyen lehet hogy ez a célközösség is inkább csak hiszi hogy jobban jár egy bridge-el mint az alternatívákkal, de hát ez már legyen az ő bajuk
) -
b.vr
őstag
"ettől függetlenül ez egy tényleg értelmes és hasznos kompakt lesz"
Fentebb is írtam hogy én szubjektíve negatívan állok pár éve a bridge-gépekhez és elfogadom hogy ez nem egy abszolut érvényű vélemény, úgyhogy tényleg kíváncsi vagyok: szerinted egy ilyen gép kik számára értelmes és hasznos? Kiknek ajánlanád?
-
b.vr
őstag
válasz
rumos14
üzenetére
Te amúgy azt is el szoktad olvasni hogy melyik hozzászólás melyik hozzászólásra válasz?

Hogy sikerült összehoznod a konstans 2.8-at a 3.5-5.6-tal amikor az a konstans f4 és hogy ezért ki mire lenne képes kapcsán felvetett vigyorgó smileyval megtűzdelt megjegyzés?Amúgy meg most mi az állításod? Hogy Te ajánlanál bárkinek (és/vagy vennél magadnak) egy 1300 dolláros bridge-gépet? És miért nincs értelme egyéves (akárhány éves) termékek árával összevetni? És mit jelent az hogy "nincs értelme... legalábbis nem igazán fair"?
-
b.vr
őstag
válasz
Warter
üzenetére
Jó hogy ilyen "olcsó"
Ha már a méret nem szempont mert ígyisúgyis oldaltáska kell neki, egyértelműen vennék a G5-höz egy Pana 14-140-II-t. Ez 700 dollár (ha valakinek nincs váza, az USA-ban már szemtelenül olcsón kaphat pl. G5-öt - 320 dollár... Ha meg valakinek Olympus van így nem kell a külön stabi, az Oly 14-150 még ocsóbb), egy-két év múlva sem fog sokkal kevesebbet érni (szemben majd ezzel a bridge-gel) és hát ott a rugalmasság hogy ha más/jobb kell, akkor lehet cserélni.
Méretben kevés a különbség, de a legfontosabb hogy ez nem minőségi különbség, mindenképpen kis oldaltáska kell hozzá.
Persze én ehhez eleve negatívan állok hozzá mert mint írtam, pont az ilyenek miatt, szerintem a bridge-koncepció az utóbbi években már zsákutca. -
b.vr
őstag
Egy pillanatra fellelkesedtem, aztán:
"- Size is about same as the Sony HX300 for example.
- Lens does not collapse."Fentebb szóba került már ilyesmi a Pana FZ200 kapcsán. Szóval ennek _én_ így nem veszem hasznát (sőt, a milc-éra beköszöntével az értelmét sem látom ennek a bridge koncepciónak már, de persze aztán lehet hogy mások meg igen) , ehelyett egyértelműen Ninon 1 (és lehet választani hogy 10-100 vagy dual kit)
Számomra egy fix optikás gépnek csak akkor van értelme ha az zsebrevágható (körüli) méretkategória.szerk: (#33234) Parci 20 másodperccel gyorsabb volt. Sokat írtam

-
b.vr
őstag
A Vintage Year with the OM-D E-M5 and E-M1 by Neil Buchan-Grant
Érdemes végigpörgetni a képeket
Új hozzászólás Aktív témák
- Frissen pasztázva! Playstation 4 Pro 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Lian Li LCD-s 360mm-es vízhűtés akciós áron eladó!
- Nokia 8 Sirocco / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó XFX Radeon 7700 2GB videokártya
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)