Új hozzászólás Aktív témák
-
interstate76
addikt
Köszi a válaszokat!
-
luciferc
őstag
Nem kell semmi bypass. Ha a sóbontó nincs bekapcsolva, akkor átfolyik rakta a víz és kész. Tehát ha te 24 órában akarsz szűrni és melegíteni, akkor úgy szűrsz (szerintem fölösleges). Közben meg a szükséges időtartamra bekapcsol a sóbontó. Én éjszaka csinálom, szépen fertőtlenít, aztán távozik a klór és mire fürdeni akar az ember már nincs semmi szag. Amúgy is minimális ha működik éppen.
szerk: olyan hőszivattyú kell, ami bírja a sós vizet.
-
luciferc
őstag
válasz
interstate76 #4096 üzenetére
1. semmi hátrány. Már azon kívül, hogy a ph- forgalmazói nem keresik gennyesre magukat.
2. A legjobb ha kitapasztalod. Indításnak ha 20%-osból (ezt könnyű beszerezni) teszel m3-enként fél decit, akkor látod hogy mi a hatása. Ha bevitte jó tartományba, akkor örülsz, ha nem, akkor adsz még neki pár óra múlva (miután jól elkavarta a szivattyú). Jó eséllyel többször (sokszor akár) vissza fog nőni a szezonban, de ez nem gond, csak a kémia működik.
-
Janusz001
őstag
válasz
interstate76 #4096 üzenetére
Általában 30% -os sósavat használnak, ebből m3 -ént 0.5-1dl -t írnak, de én ph mínuszt használok.
-
interstate76
addikt
Találtam egész jó áron pH-érték csökkentőt, de olvastam a topikban a sósavról, mint házilagos megoldásról - utóbbival kapcsolatban lenne 2 kérdésem:
1. Van-e bármilyen hátulütője a pH-érték csökkentő szerekhez képest? Nyilván vigyázni kell a használatakor, feloldva kell a vízbe önteni, ne kerüljön bőrre/szembe stb., de ezeken felül bármi hátulütő?
2. Mennyi kell egy 20%-os oldatból pl. ehhez képest?
-
LanyUs
őstag
Ha azt nézzük, hogy a Daikin Comfora 3,5kw-os klímám kültéri egységének hangnyomása fűtés módban 49dBA ( ami azért hallható ), akkor 1 méter távolságból a Fairland SHP06 59-es értéke nem túl biztató ( és akkor a noname többiről ne is beszéljünk ). Már cseréltem le a falról kültéri egységet kettőt is, ezért félek ezektől. Ha éjszaka egy monoton zúgó hangot ad, akkor sajnos balta
Esetleg a jövőre gondolva ha nagyobb medence lenne nálam is gondolkodtam egy 7 kw-os Fairland inverteren. Itt a fórumban is kötötték rá ha jól emlékszem 7-8 m3 vízre. Viszont az enyémben csak 4 vanPlusz hőszivattyúnál is van egy adott min. és max. nyomás is. Titán hőcserélőset kerestem.
-
csudri
őstag
Ezeket vettem: [link]
Intex a sóbontó és a szivattyú is, gondolom csak nem lesznek egymással haragban.Szivattyú még gondolkodás fázisban van, amit kizártam, az a Hot Splash, mert még papíron is nagyon hangos, de a YT videókon is annak tűnik. A Steinbach Mini és a Fairland 03 van most a radaromon, mint a kettő jóval halkabb és nekünk bőven elég lenne mind a kettő. Azt majd megnézem sóval mennyire vannak szerelemben, köszi a tippet, hogy erre is figyelni kell!
-
LanyUs
őstag
Sóbontó használata esetén figyeltetek arra, hogy a szivattyú és a hőszipka is kompatibilis legyen a sós vízzel? Itt a belső korrózióra gondolok ( szivattyú esetén a tengely, a hőszivattyúnál pedig a hőcserélő ). A mini fűtőknél a hangra sok panaszt olvastam, ezért nem is vettem.
-
Janusz001
őstag
Nem kell neki bypass ág, szivattyú, szűrő, sóbontó, ha 0-24 -ben járatod a szűrőt, akkor meg csak elindítod a sóbontót a neked tetsző időben az előírt időtartamban, utána automatikusan ki-be kapcsol naponta, nem olyan bonyolult ez.
Ami még bekavarhat, az az, hogy takarod -e majd a medencét vagy nem, takaratlanul többet kell járatni.
Jó és kényelmes dolog a sóbontó, elején többet kell mérni, mire kitapasztalod, de szerintem megéri.
Szűrés időtartam is a medence méretétől és a szivattyú kapacitásától függ, nálam megy 12 órát, pedig papír szerint elég lenne 4 is, baja a víznek nem lesz tőle. -
csudri
őstag
válasz
luciferc #4089 üzenetére
Ójaj, akkor ezek szerint pontosan kell belőni, hogy mennyit megy egy nap, abban a naív hitben voltam, hogy összerakom, aztán tőlem aztán mehet 0-24-ben. Ha bypass ágra rakom a sóbontót, attól még a homokszűrő és a hőszivattyú mehet 0-24-ben nem?
Vagy a vízforgatás / szűrés is felesleges folyamatosan? -
luciferc
őstag
válasz
Flowtation #4086 üzenetére
Igen, a szivattyú tolja keresztül a vizet, de attól még nem sóbont. Akkor sóbont, amikor bekapcsol(od). Tehát ha neked megy napi 8 órát a szűrő (biztos kell annyi?), a sóbontó meg a medence mérethez napi 3 órát mond, akkor a szűrő járatása közben bármikor megy 3 órát a bontó és kész. 24 órás időzítős, tehát ha reggel 9-kor benyomod, hogy 3 órát menjen, akkor megy délig, kikapcsol. majd onnantól minden nap 9-kor bekapcsol.
Nem szabad többet járatni, mert túlklóroz. Ha a megadott idő kevésnek tűnik, akkor persze lehet emelni, minden medence más, de nem lehet 3 helyett 8 órát járatni, mert akkor az klórsokk lesz egy idő után.
-
LanyUs
őstag
Tudtok esetleg megbízható, jól bevált digitális PH mérőt?
-
Janusz001
őstag
válasz
Flowtation #4086 üzenetére
Külön elektromos ellátás kell neki, a szivattyú csak átnyomja a lamellák között a vizet. Azt, hogy mennyi ideig kell működnie, az függ a medence méretétől és a sóbontó kapacitásától, de ezt a leírása biztos fogja tartalmazni.
-
Flowtation
őstag
válasz
luciferc #4084 üzenetére
Akkor ha jól értem, maga a szivattyú hajtja keresztül ezen a vizet? Ezért addig megy a sóbontás ameddig a szivattyú üzemel? Mi általában úgy szoktuk, hogy nappal megy folyamatosan, kivéve amikor fürdünk (asszony félelme), este lefekvéskor meg kikapcsolom, már amikor eszembe jut. Ha így van akkor eleget megy nem?
Nagyobb medence idén még biztos nem lesz, ugye már szezon van, tehát jó áron nem lehet venni, valamint a homokszűrőnk is a kicsi, 3m3/h teljesítményű van. Szóval medencét is meg szűrőt is kellene cserélnem egyszerre, de azt most nem "szeretnék".szerk: A PH ok, hogy figyelni kell, azt tudom.
-
luciferc
őstag
válasz
Flowtation #4083 üzenetére
Igen, sóbontózással nem kell semmilyen más vegyszer (természetesen lehetnek extrém esetek, de nekem pl. 2 év alatt semmi nem kellett). A linkelt sóbontó elég, DE érdemes nem csak a medencét nézni, hanem egyrészt a szűrőt is, másrészt gondolni esetleg a jövőre, ha esetleg várható egy nagyobb medence (persze csak ha sejtitek a méretét). A szűrőnél arra gondolok, hogy a szűrő most jár x órát, hogy 2-3-szor átforgassa a medencét (ki hogy szereti). Érdemes olyan sóbontót venni, amit ennyi, vagy ennél rövidebb idő alatt végez, hogy ne kelljen pluszban járatni.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Olvasom itt a sóbontós készülékes hozzászólásokat. Jól értem, hogy ezzel ki lehet váltani a tablettázást gyakorlatilag teljesen? Szerintetek elég lenne EZ a gép az elterjedt 3,05x0,75 medencéhez? Ezeket a gépeket a homokszűrő után kell bekötni, tehát a homokszűrő előremenő megy a sóbontó bemenő ágára, majd onnan vissza a medencébe?
Más:
Használ valaki csodazsákot? Idén szeretnék venni, de úgy veszem észre, hogy maga a homokszűrő nem sokat tisztít, mivel az aljáról nem igazán tudja felszedni a koszt. De van nekem egy venturi elvű kézi porszívóm, aminek a gyári zsákja elég gyenge, erre gondoltam rátenni a csodazsákot a porszívózáskor. Mennyire életképes ötlet?
Köszi a válaszokat! -
andrisms
aktív tag
válasz
andrisms #4061 üzenetére
Sziasztok
HŐSZIVATTYÚ téma.
Tapasztalatok kellenének, jelenleg ezek az opciók vannak ár szerint rendezve:
- SUPER MINI - HŐSZIVATTYÚ MEDENCÉHEZ (4KW) 135.000Ft
- DuraTech Hot Splash HS40 3,75KW 163.500Ft
- FAIRLAND MINI HP SHP03 3,5KW 168.000Ft
- Steinbach Mini hőszivattyú 4kW 170.000Ft
- Bestway hőszivattyú 4kW 180.000FtA medence: Bestway Steel Pro Max fémvázas medence 305x76cm (56408) durván 5m3 vízzel, szóval kicsi.
Ki melyiket ismeri, mi lenne az ajánlott?
Érdemes lehet esetleg egyel nagyobbat venni, gyorsabban felfűt, nem szenved annyira, stb... megérheti a felárat?
- FAIRLAND MINI HP SHP05 5,8KW 229.000Ft -
adrian14
tag
Sziasztok,
Szeretnénk venni csővázas medencét. Ezt néztük ki, ezzel a védőtakaróval, homokszűrővel, tisztító szettel.
Mi a véleményetek, valami hiányzik még?
Alá kell tenni fóliát, hogy a beton ne lyukassza ki?
Tisztítani ezzel a tablettával tervezzük. Kinek mi vált be?Előre is köszi a válaszokat.
-
Dorian
félisten
válasz
Janusz001 #4074 üzenetére
Klórstabilizáló alatt ciánursavat értesz?
A "teljes lugossag fogalma" nem igazan érthető nekem. (anyam vegyész, neki sem) Mi a különbség ez meg a PH közt? Kell ezt beállítani? Ugyanúgy savval kell megtenni, mintha a PH-t akarnánk lejjebb vinni? De akkor a PH is full savas lesz, nem?
Tavaly pl folyamatosan magas volt, megsem volt ezzel semmi problémám. -
Vismajor01
addikt
Kezdődik =)
-
Janusz001
őstag
Nem kell klór, feltöltés után belerakod az előírt só mennyiséget, szűrés üzemmódban járatod 24 órát, hogy a só teljesen feloldódjon/elkeveredjen, utána mehet egy klórsokk, ezt a sóbontó készüléken lévő "boost" funkcióval éred el, legalábbis az én intexemen így van.
Ph -t közben pedig be lehet állítani, + még klórstabilizálót tettem bele, nálam tavaly így tökéletes volt a víz végig. -
Vesa
veterán
Klór! Tabletta egy úszó adagolóval, és granulátum arra az aesetre, ha probléma van és gyorsan be kell avatkozni (klórsokk). Legjobb a kombinált tabletta, mert abban a klór mellett van pelyhesítő és némi algaölő is. A PH+- csak a PH korrigálására kell, aminek pont az lényege, hogy a klór rendesen működjön, mert az csak egy bizonyos PH tartományban képes hatást kifejteni. És vegyél egy rendes, folyadékos vízelemzőt is, mert rossz mérés esetén nem lesz jó a vegyszerezés, aztán jön az alga.
-
hcol7
senior tag
nalam is a magasabban levo lyukra van irva a kifele irany, es a lentebbire a befele. de a szuro-keringeto elhelyezkedese, es az utolagosan berakott skimmer miatt forditva kotottem be a kezdetek ota, es immar negyedik eve igy uzemel, problemamentesen.
amugy 220×450×85 os csovazas intex, intex krystalklar 4, vagy 6m3/oras homokszurovel. -
kezdő
senior tag
Sziasztok!
Tervezem a medence állítást, vettem sóbontót is.
Csapvízről töltöm fel.
Milyen egyéb vegyszer fog kelleni?
Elég a pH +/- vagy alga ellen is külön kell valami?
Köszönöm. -
Dorian
félisten
Ugye a bekötés úgy van, h a szivattyú a medence feljebb levő lyukából szív, és a lejjebb levőbe fúj be.
-
bigrob
őstag
Végre felállítottam életem első medencéjét és meg is töltöttem.
Alap vízforgatóval használnám még, majd 1-2 év múlva érdekelne a sós megoldás.
Pillanatnyilag van több funkciós klór tabim az úszóban.
Valamit így kezdésre még kellene kemikáliázni? -
YAS-dude
őstag
válasz
andrisms #4061 üzenetére
Nem ismerem a konkrét hőszivattyút, nekem a pingvin van
, és igen, van bennük áramláskapcsoló, elindulnak, ha mozog bennük a víz és van hőigény, megállnak, ha ezek valamelyike nem teljesül.
Én nem veszegetném el a hőszivattyútól az áramot az időkapcsolóval, nem szeretik, a kompresszor leállítása után a ventilátor még dolgozik pár percig, stb. Elég ha a keringetőt kikapcsolod, az áramlásérzékelő intézi a hőszipkát.
Ezt a cső magasságot nem értem, jó lenne megnézni az eredeti doksit, mert ez szerintem félrefordítás.
-
andrisms
aktív tag
Sziasztok,
Medence hőszivattyú téma:
Árban ez elég kedvező, ismeri valaki? : Bauhaus SUPER MINI - HŐSZIVATTYÚ MEDENCÉHEZ (4KW) 134.990Ftjelenlegi szett, amihez kellene:
- Bestway Steel Pro MAX 305x76cm Fémvázas medence (56406)
- Bestway Papírszűrős vízforgató 5,7 m3/h
- Steinbach Bypass szett
- Intex elektromos medencefűtő berendezés 3 Kw
- intex szolártakaró
- medence alatt rtg: beton gyeprács-geotextil-7cm XPS-tekercses PVC-műfű- medence(Az intex elektromos medencefűtést szeretném kiváltani vele.)
Kérdés a típuson kívül:
jelenleg időzítve van a medence, napi több alkalommal. Képet csatolok.
Ilyen esetben, hogy működik a hőszivattyú?
Automatikusan bekapcsol, illetve leáll az időzítésekkor? Áramlásérzékelő, stb?
Vagy ha egy aljzatra teszem a szivattyúval és csak akkor kap áramot, működőképes lehet, vagy külön el kell indítani?Víz áramlási mennyisége: 1,2m3/óra -> ha bypass ágon van 2-es állásban, mint a képen, akkor jó neki ez a szivattyú?
Írnak még egy ilyet: "Figyelem: Fontos, hogy a hőszivattyú bemeneti csöve magasabban legyen, mint a medence felülete."
Ez a medence felső vízfelülete, vagy az a lényeg, hogy a medence alsó síkja felett legyen?Bocs a sok kérdésért, de most vakon vagyok.
Köszi
-
Hunfiu12
csendes tag
Nálunk egy jó erős fajta tó fólia van alatta az alatt pedig homok kb 5cm vastagon. A lábak alá viszont kell valami stabil kitámasztás. Tudtommal a bekötési sorrendbe mindig a szűrő az első aztán a fűtés és végül a vegyszer, a bypass azért kell, hogy ha nem megy a hőszipka akkor feleslegesen ne nyomasd át a vizet a hőcserélőn.
-
csudri
őstag
Na, megvettem mindent, kivéve a hőszivattyút, így is elszórtam 300 Mátyást a nagyobb cuccokra és az apró szarokra.
Medence: https://www.kamody.hu/intex-26788-prism-frame-negyszogletes-medence-szett-30942
Homokszúró: https://medenceorias.hu/spd/i26644/INTEX-KrystalSand-Homokszuros-vizforgato-4m3-h-266
Sóbontó: https://www.emag.hu/intex-krystal-sobonto-klorogeneratorral-4-g-h-cg-26664-fold-feletti-medencekhez-17-m3-ig-6941057420479/pd/DB4RMTMBM/Mi a megfelelő sorrend a bekötésre, ha hőszivattyú is lesz? Mindegyikhez kell bypass vagy csak a hőszivattyúhoz?
A szomszéd csávó csak homokot rakott a medencéje alá, el van vele évek óta, de itt olvasom, hogy ilyen xps, olyan gumilap, műfű, stb. Én ellenék csak a homokkal, fél köbi menne a medence alá, a másik fele meg úgyis kell a gyepre. 1m3 alatt ki sem hozzák.
-
-
Dorian
félisten
Csináltattam egy ilyent a medence mellé, hogy szolár-szőnyeget tegyek rá, vagy fekete lpe csőből egy csomót. Nos a lakatos úgy tűnik nem értette meg a dolgot, amikor pedig csinálta, nem voltam otthon.
Jól gondolom, hogy erre még egy lemezt rá kéne tenni, mert a szolárszőnyegnek önmagában nincs tartása?
Vagy esetleg egyszerűen a vízszintes tartókra függőleges síkban tekerjek rá 100 m lpe csövet? Sztem 40 centis átmérőjű ívben tudna hajlani az lpe. -
csudri
őstag
Akkor már csak egy hülye kérdésem van. Mennyire lesz sós a víz?
Nem rinyálnak érte a kölkök? -
csudri
őstag
Többen írjátok a sóbontást, egy 7m3-s medencéhez mennyi só kell szintentartáshoz? Az elején belecsűröm, amit kell, de utána milyen sűrűn és mennyit? Eddig nem gondolkoztam rajta, csak simán szétklóroztam volna a vizet, meg PH beállítás, de most valamiért úgy gondolja a Youtube algoritmus, hogy sóbontós videókat dobál be nekem és elkezdett érdekelni a téma.
#végtelenpénzelb@száspowa
-
LanyUs
őstag
válasz
Hunfiu12 #4047 üzenetére
Amikor elindítod és beállítod pl. a 2 órát, akkor onnan indul a 24 órás ciklus és a 2 óra üzemelés. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a gyári szűrő bekapcsol ( ezt mechanikus időkapcsolóval ) üzemel 06:00-20:00 és reggel 08:00-kor indítottam a sóbontót ( utána már ütemezetten jár, nem kell újra programozni és kihúzni stb. ).
Többieknek köszönöm a figyelmeztetést!
Tehát az tévhit, hogy sóbontó = nem kell odafigyelni a vízre, mert mindent megold...
-
Hunfiu12
csendes tag
Akkor ha jól értem: egyszer ha beállítom, hogy mennyit menjen és utánna kihúzom majd vissza, akkor mindig elkezdi a beállított programot?
-
-
-
Hunfiu12
csendes tag
Sziasztok.
Tavaly beruháztunk egy ilyen 8 m3-es bestway medencére amihez egy 3 m3/h-s homokszűrős keringetőt adtak. Próbálgattam a vegyszer szintet megfelelően tartani, de elég nagy szenvedés volt vele. Hol zöldült a víz, hol tele volt klóral. Így arra gondoltam, hogy beruháznák egy sóbontóra hátha az jobban operálna mint én.A kérdés hogy ezen készülék alkalmas lenne-e a fent emilített medencéhez? Igen tudok olvasni, a leírás szerint ez a maximum amivel megbírkózik és napi 5 órát kéne mennie, de szeretném kikérni azok véleményét akiknek van tapasztalata ilyesmivel.
-
csudri
őstag
Youtube-on is az Intex dominál a videókban, úgyhogy ezt néztem ki:
[link]
Néztem mellé egy homokszűrős vízforgatót, de szűrőgolyóval menne:
[link]
Egy Steinbach Minire is beruháznék, hogy viszonylag sokat tudjuk használni, akkor is, ha épp nem melegítené agyon a nap:
[link]
Azon még filózom, hogy sóbontó vagy csak simán klórozzam szét. -
Vesa
veterán
A klórgőz nem barátja a tüdőnek és a légcsőnek (bizonyos szint felett konkrétan mérgező), a túl sok oldott klór pedig a bőrnek. Utóbbi jobban tolerálható, bár allergia hajlam esetén könnyen lehet tőle ekcéma. Klór sokkolás idejére sem véletlenül tilos a vízben fürdeni addig, amíg ki nem párolog a megfelelő szintre a vízből! A megadott határértéken belül kell tartani a klórszintet, amitől csak akkor érdemes eltérni, ha gond van a vízzel és be kell avatkozni egy klórsokkal. Ha jó a vízkezelés, akkor eddig nem kéne eljutni, de a legnagyobb körültekintés ellenére néha előfordul, hogy mégis szükséges beavatkozni.
Ahogy a kolléga írta előttem, a klór fertőtlenít! Ha a víz nincs rendesen fertőtlenítve, abból igen komoly problémák lehetnek, korábban linkeltem ide elrettentő példákat. A legveszélyesebb ilyenkor, ha sérült a bőr, akár egészen apró seb van valahol, ahol a baktériumok bejuthatnak közvetlenül a véráramba. Viszont a "túlklórozás" is probléma lehet, mint írtam, tehát ezt a kérdést érdemes komolyan venni és az előírtaknak megfelelően végezni a vegyszerezést.
-
-
bugizozi
őstag
válasz
Big_Boss #4010 üzenetére
Sziasztok!
Megkérdeztem, van bekötőcsonk. Azt írták átalakítóra nincs szükség.
Akkor marad az üveg amit ők ajánlottak, illetve csak a szolártakaró.Vesa: normális vízelemző alatt mit értesz? Ez pl jó lehet? [PoolTester PT500]
Sajnos helyhiány miatt választottuk ezt a 260 x 160 x 65 cm medencét. 3,5x2m téglalap alakú szabad területünk van, ehhez a medencéhez azt írják hogy: Telepítéshez szükséges terület: legalább 310 x 208 cm, széltében így is necces
(kis pénz kis foci)
Vagy létezik esetleg magasabb, téglalap alakú medence, ami elféne?Köszönöm!
-
csudri
őstag
válasz
luciferc #4031 üzenetére
5 illetve 7 évesek. A kisebbik gyerekhez lesz belőve a vízmagasság most.
Viszont lehet inkább csak a métermagas medence lesz ebből, mert abba elvileg 85cm mély mehet max, nekünk meg most annyi sem kell a gyerekek miatt, a 122-es medencében elég hülyén nézne ki a 60cm víz, ott már valszeg tényleg a csatlakozók magasságával is lenne probléma. -
hcol7
senior tag
szerintem fokepp a be-,es kiomlo nyilas magassagok a szuk keresztmetszetek ezesetben.
kozben belegondolva jogos a dilemmad statikai szempontbol, de a 105vs80 vizmagassag elteres nem tunik *messzirol ranezesre* problemasnak.
de toltsd fel, es nezd meg..: ) ha annyira kicsik, valoszinu nem fognak csapatostul felulni/felallni a szelere a csore beugralni a vizbe(,mint nalam ujabban a nagyobbik fiam a haverjaival : ) ). akkor meg csak nem dol ki.
de majd ird be, hogy igy lett e .. ; )
udv -
csudri
őstag
Sziasztok!
Kinéztem két medencét, kb. tök ugyanaz, Bestway vagy Intex, 400x200x122. A srácaim viszont még picit. Gáz, ha nem töltjük fel maxra? Ha jól számolom a megadott m3 kapacitást, akkor 105cm-ig lehet feltölteni max, de mi van, ha én most csak 80cm vizet raknék bele? Szerkezetileg akkor lesz stabil, ha "tele" van vagy így is használható?
-
Janusz001
őstag
válasz
Janusz001 #4018 üzenetére
Nagyjából kiszámoltam, olyan 62m 16mm lpe -t tudok feltekerni, lézerrel kilyugattam 1m -es körben milis lemezt, kapott merevítést, most kap fekete porfestéket, aztán ha megjön a cső, feltekerem rá, visszatérő ág kap még egy leágazást, kíváncsi vagyok a szivattyú mennyire mozgatja meg benne a vizet, másik beömlőn lévő jet fúvóka folyamatosan fog menni, max az elzáró szeleppel játszom kicsit.
-
TeebyKay
őstag
Sziasztok!
Lyuk keresésre fém vázas medencén van bevált módszer?
Folyamatosan szivárog ki a víz az aljánál, de buborékot nem látok, nem tudom hogyan találjam meg a lyukat.Másik kérdés, a szelep elzáró kis gumi cuccot lehet valamivel helyettesíteni? Úgy elraktam tavaly, hogy most nem találom és a szűrő is szivárog de be kéne tömnöm addig a kifolyó csöveket, amíg megcsinálom.
-
Janusz001
őstag
válasz
bakker_old #4023 üzenetére
Nekem egyben van, csak a szivattyú része tud 6m3/h -t.
Amúgy szintén a medence méretéhez kell nézni a sóbontót, enyémnek 2 órát kell mennie naponta, hogy a klórszint megfelelő legyen, persze takarom a medencét ha nem használjuk, fedetlenül több kell neki.
-
Janusz001
őstag
válasz
bakker_old #4019 üzenetére
Nekem ilyen van sóbontóval egy ekkora medencéhez, tökéletes.
-
bakker_old
csendes tag
Sziasztok, tavaly végigküzdöttem a szezont a Bestway 366 x 100 cm-es medencéjéhez gyárilag adott papírszűrős víztisztítójával.
Egy INTEX KrystalSand, Homokszűrős vízforgató, 6m3/h -es elég lehet hozzá?
Esetleg más ötleteket,véleményeket is meghallgatok.
Köszönöm.
-
Janusz001
őstag
1m2 -re kb. mennyi 16mm -es lpe csövet lehet feltekerni?
-
bigrob
őstag
Sziasztok!
Adott egy Bestway 3,66x100-as medence.
Milyen takarót vennétek rá?Bubifóliás melegítős? - ezért mondjuk sokallom egy kicsit az árát
Túlnyúlós takaróKöszönöm szépen!
-
kory24
őstag
válasz
2thletme2day #4015 üzenetére
Oh, köszi!
Az úgy teljesen jó
-
kory24
őstag
Szia!
Akarok venni 32mm csövet, amik hosszabbak (6m) azoknál azt olvasom hogy 1,05cm-es darabokból állnak.
Kérdésem, hogy ezeknél az illesztés eknèl nem fog csepegni?
-
Vesa
veterán
válasz
bugizozi #4008 üzenetére
Hacsak nem direkt gyerekeknek tervezed ezt megvenni, akkor jól gondold át, mert ebben mindösszes fél méter magas lesz a víz! Nyilván hely kérdése, de ha van hely, akkor inkább egy 3m-es kör medencét javasolnék.
Egy normális vízelemzőt vegyél, mert hiába a vegyszerek, ha a mérés hibás, akkor nem lesz jó a vízkezelés.
-
Gr3nts
csendes tag
Üdv urak.
Némi segítséget kérnék, ha valakinek van hasonlóval már tapasztalata. Fizikai emlékeim kissé ködösek már és most nincs időm, hogy újra beleássam magam a rejtelmekbe.
Régi 3m-es medencémet leváltottam, egy bestway-es 5.5x2.7x1.2m-es arénára.
Viszont a szűrő és forgató szivattyú ami a medencével jött hely hiány miatt nem mellé, hanem az egyik sarkára került.
A csövek nyilván nem értek el odáig így meglévő 50-es KP-e csővel toldottam meg a 38-as hollanderes csatlakozást.
Vagyis a medencéből kiálló csapokra 50-es csővel csatlakoztam fittingekkel, a másik vége a csőnek szintén fittingekkel csatlakozik a 2m-es hollanderes medence csőre és ez megy a vízszűrőbe.
A medence kb. 15.5e liter vizet tartalmazhat
A szűrő egy 5678 liter/h-t tud. (usermanual szerint)
Okozhat ez gondot valamilyen téren? Vagy a medence csőhöz jobban passzoló valódi medencecsővel kellene dolgozni ami 38-as? Nyilván árban jóval drágábban jönnék ki.
Most azt látom, hogy nincs gond, de a bemenő ágon, vagyis ahol a tisztított víz megy be, nem túl nagy a nyomás. Amit még meg is értek, mivel az átmérő változott.
Viszont a csap amin keresztül bemegy az 38-as, szóval ott át kell préselnie az 50-es csövön jövő vízmennyiséget. Mivel ezek a szűrők inkább tolnak mint szívnak, így nem tudom, hogy okoz-e nekik problémát hogy mennyit kell tolni?
Javasolták már a szűrőben a visszamosást és öblítést, de nem lett nagyobb a beömlő víz mennyisége.
Ezek alapján, ha a bejövő ilyen lomha, akkor a szívó oldalra tervezett medence tisztító cucc még működhet? Ezt még nem tudtam kipróbálni.
A csap így néz ki: -
válasz
bugizozi #4008 üzenetére
Szia!
Medence leírásában ír bekötőcsonkot, de képeken csak egy leeresztő dugót látok. Mindenképp kérdezz utána, hogy a homokszűrőnek van-e 2 db bekötőcsonk kialakítva a medencén.
Ha van csonk, az valszeg 32 mm átmérőjű lesz, a homokszűrő gégecsöve pedig 38 mm-es. Erre lesz szükséged hozzá.Szűrőgolyót van aki szereti, én mondjuk nem.
Az üveg teljesen jó, vagy a homok. Golyónál szét kell szedni a szűrőt, kiszedni a golyókat és elmosni. Homoknál/üvegnél csak csinálsz egy visszamosást és kész.
Én egész szezon alatt csak a szolár takarót használtam, a védőtakarót ki se bontottam.
Ilyen méretű medencéhez szvsz fölösleges a szkimmer.
Nálam Ph mínuszra volt szükség néha, ezen kívül kombi tabletta az adagolóba és kész.
-
Janusz001
őstag
válasz
bugizozi #4008 üzenetére
Elég a szűrő, de én nagyobbat vennék, gondolva a jövőre, esetleg ha nagyobb medence lesz. Én maradnék a homoknál, takarítani akkor kell, ha a nyomás megnő a nyomásmérő szerint, fűnek nálam sosem lett baja, pedig nálam sós vizes rendszer van, ezen is el lehet gondolkodni, kevesebb vegyszer.
Szolár takaró szerintem elég, eső víz/por/miegymás igy is úgyis belekerül, szűrő lerendezi, nem kell még egy macera a tetejére.... szerintem.
Ez a szkimmer dolgozik nálam is 9m3 medencével, tökéletes, de jövőre lehet kivágom egy fölözőnek a helyet.
Egy nyeles porszívó még nem árt, az aljáról összeszedni a szemetet. -
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Medence vásárlás előtt állok teljesen kezdőként, egyelőre még csak olvasgatok a témáról és próbálok informálódni.
Első körben ezt az INTEX 260 x 160 x 65 cm (28271) medencét néztem ki KrystalSand, Homokszűrős vízforgatóval. (2m3/h (26642))
Az lenne a kérdésem, hogy kell hozzá külön valami csatlakozó/cső amire szükségem lehet vagy ez a kettő passzol egymáshoz?
A szűrőbe milyen töltet érdemes venni: Üveg szűrőtöltet vagy szűrőgolyót? Elvileg a golyónál nem kell visszamosás de hetente ki kell takarítani... a homokkal milyen gyakran kell megcsinálni a visszamosást meg h kell karbantartani? Ilyen sok vizet ki kell engedni belőle? Nem tesz rosszat a fűnek? [link]Ha veszek rá szolártakarót akkor van értelme még külön a védőtakarónak? Vagy tegyem rá mindkettőt, és ha süti a nap akkor vegyem le a védőtakarót, úgy jobban melegszik?
Egy szkimmernek lenne még értelme? Tudnám használni ehhez a medencéhez?
Elsőre jó lehet egy ilyen vegyszerkészlet, aztán majd kitapasztalom mi kell bele?
Előre is köszönöm a segítségeket!
-
luciferc
őstag
Szerintetek egy kis 2000l/h papírszűrős vízforgató meg tudja forgatni a kb 2m magasan lévő Intex solárszőnyegben a vizet?
-
Janusz001
őstag
-
hcol7
senior tag
sziasztok,
van negyedik eve egy Intex Krystal klar homokszurom, ami ezidaig problemamentesen tette a dolgat.
Idei szezonra eloszedve a gondos csomagolasabol osszerakas utan, amikor inditanam, a szivattyu nem kezdi el beszivni a vizet, csak valamifele alaphangon bug.Atneztem az osszes csovet/szelepet, nincsen dugulas.
Most leszedven rola a be-kimeno gegecsoveket, bekapcsoltam, hogy latszodjon forgatja e a tarcsat, ami beszivna a vizet. Forgatja, de ha odateszem a tenyerem, hogy elzarjam a bemenetjet, nem nagyon erzek szivo hatast.
Szoval: nem beragadva/eldugulva van, hanem forog, aminek kell, de megsem erezni "szarazon" szivo hatast kezzel. Gondolnam nem kell bele viz, hogy szivjon..
Most akkor ez kuka ? Erdemes valamit tovabb vizsgalni rajta? Barkinel elofordult mar hasono? Van ertelme elkezdenem lebontani a szivattyu elejet, hogy belenezzek ?
Koszi, udv : ) -
Goldmen61
friss újonc
Sziasztok.
Van egy Frisbee tka529 medence tisztítóm. Keresem a gyártót( valami Kinai természetesen) nem találom.
Alkatrész kellene de az itthon elérhetők olyan aranyárban vannak, hogy azt nem veszem meg. -
Janusz001
őstag
Valakinek van tippje, hogy az intex homokszűrőm miért nem kapcsol ki a beállított idő után? Beállítok pl 2 órát, de a letelte után is ugyanúgy 2 órát mutat és vígan működik tovább. A sóbontó része az rendben leáll az idő letelte után. Van ezen valami reset lehetőség? Tavaly amikor elpakoltam még rendben ment, 1 éves.
Intex qx2100. -
YAS-dude
őstag
válasz
Vismajor01 #4000 üzenetére
Most beírtam a keresőbe, hogy szűrőhomok és az első találat obi.hu, 0.7-1.2mm szemcseméret, 25 kilós zsák 3600Ft és van is készlet. De van a bauhausban is ugyanez a méret, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- BESZÁMÍTÁS! AMD FX-8320 8 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest